View Full Version : Vokal Mix - Savjet
Laert
24-05-2006, 06:42 PM
pozdrav :)
e novi sam tu pa da prvo kazem da nisam neki expert u produkciji i u svemu tome, ali znam osnove tako da razumijem o cemu se govori. treba mi savjet.
produciram hiphop pjesme...pa ovako:
snimam u adobe audition posto je visekanalni, dok mixam u wave labu pa opet vokale vracam u audition. kad snimim vokale prvo ih normalizujem na nekih -0.5dB zatim uradim eq ( koristim firium plug-in, kod ovog mi treba savjet da li je bolje pojacavati na eq ili cuttati frekvencije koje su nepotrebne ? ) zatim kompresujem ( prije sam koristio obicni kompresor koji dodje u auditionu ali mi je nekako previse stiskao vokale, sada koristim MjCompressor u wave labu ) i tu mi nastaje frka :banghead:
zasto mi vokal ili zvuci previse stisnut ( znate na sta mislim ) kad ga kompresujem na ovom fazonu:
Ratio 6:1
Treshold -16dB
Attack 0.1ms
Relase 100ms
ili mi ostane tako reci isti vokal poslije kompresije kada samo promijenim ratio na 2:1 ili nekad na 3:1?
tu mi nastane frka i ne da mi vokal zvuci lose nego znam da nije onakav kakav bi trebao da bude. nakon te kompresije uradim MeLoudness Maximizer jer ne preferiram Limiter... ne znam razumijete li me, uglavnom, u sustini zelim znati kako vi otprilike kompresujete vokal, kako radite eq i kojim to sve redoslijedom...:cool:
citao sam mnogo o tome ali nigdje nisam nasao odgovor na jedno jednostavno pitanje: Kako bi to vokal treba da zvuci i da li treba da je glasniji od matrice?
ja boostam bass na vokalu ne previse mozda za 1-2dB, a kad mixam pjesmu stavim da je samo malo tisi od matrice, ali dovoljno toliko da se razumije.
koje vi plug-inove koristite? nor. ja za master koristim Izotope Ozone i Firium Eq i MeLoudness Maximizer.
Izotope Ozone mi se svidja jer ima mogucnost da prosiri na stereo bazi zvuk, i tu me isto zanima, da li je dobro bass prosirivati na stereo bazi jer ja to radim? visoke frekvencije gdje se nalaze hi-hats i to ne volim prosirivati jer mi stavi delay pa mi iskace iz ritma...itd...puno je toga da pitam, jer jos uvijek sam na pocetku znam, zato ako sam negdje pogrijesio ne zamjerite...trebaju mi samo savjeti:)
Pa koliko ja znam stereo slika bass-a treba da se suzi valjda....
A limitirati vokal je po meni apsurd...Mislim da bi trebalo raditi za hiphop vokal gde dinamike gotovo da nema sa ratiom 8:1 i malo manjim tresholdom(kazem manjim jer ja na nuendu na samom inputu stavim kompresiju kako bih izbego mucenje kasnije).....ja release stavljam na auto...
Sto se tice redosleda ja radim ovako EQ,desser,compressor,pa eventualno malo chorusa ili reverba ako je potrebno(a vrlo cesto ga stavim u veoma malom intezitetu),ili cak neki minimalni delay....
Dok vidis na inputu stavim i deesser i compressor....
Pojma neam...
Sto se tice kako da korsitis EQ,trudi se da vise cutujes frekvencije nego da ih boostujes....I ako vec boostojes trudi se da ne bustujes vise od 3 db....
A sto se tice koje frekvencije cutovati a koje bustovati ti vec zavisi od tvog mikrofona i pretpojacala...npr...Ja recimo imam Tascam US-122 i u njemu fantom i mikrofon Rode NT2,imam i kompresor Beringerov ali ga ne koristim jer sam provalio da mi on strasno kvari zvuk,tako da ga koristim samo za live performance...E sad ja na vokalu vrlo malo skinem neke frekvencije u bass opsegu i mozda malo dodam zbog ostrine na visokim ili ne dodam uopste zato sto Rode NT2 ima izrazenu sibilantnost,pa mogu i da nastanu problemi...valjda sam ti pomogao malo...
Vidi po forumu,koristi search,ja sam za 2 meseca boraveci na forumu otklonio mnoge dileme oko mixa i promenio nacine rada...Mada svaki producent ima svoj nacin rada:)
U krajnem slucaju experimentisi...
Pozdav
Jan/Inflame
Arthur
25-05-2006, 02:33 PM
najbolji nacin da saznas kako nesto treba da zvuci je da slusas referentne snimke drugih izvodjaca. Slusaj onoga kome se divis i probaj da analiziras o cemu se radi, sta je to drugacije kod njega.
I probaj wavesov RVox kompresor, veoma jednostavan, a meni je posluzio pristojno za rap vokale.. samo ga moras vezati posle eq na kome ces prvo skinuti donje frekvencije koliko ti prija (do 150hz otprilike), jer ce ti RVox to dodati u jacoj kompresiji.
Da RVox je cool...samo sto ja ipak vise volim da koristim R Comp....i tacno a to za niske frekvencije zavisi od toga kakva je oprema...
Laert
29-05-2006, 02:08 PM
ee thx...
pitanje,
da li je pametno rasirivati vokal po stereo bazi, mislim ne posebno vokal nego kad uradim mixdown pa tad, ako sam vec u mix-u vokala stavio neki maleni reverb?
i koji vi ratio i treshold inace koristite kad kompresujete? znam da nema posebna sema, ali zamislite vokal koji je normalizovan na -.5dB.... kako? :)
Arthur
29-05-2006, 03:02 PM
ne gledas stepen kompresije po tresholdu, nego po radu kompresora, tojest, gain reduction. Umerena kompresija je ratio 3:1 i do 6db gaind redukcije. Ja cesto idem na 4:1 za vokal, sa redukcijom i do 10db, ukoliko je potrebno, a za muziku koju radim, sa dosta gustim gitarskim aranzmanima, itekako ume da bude. Sirenje vokala mi nije jasno, na sta mislis, na one pluginove sto vestacki sire snimak? ja ih ne volim. Narocito ne na vokalu. volim da radim extremna panoramisanja, tj da saljem kanale u krajnje levi ili desni cosak, neretko i vokale.
RComp kao kompresor pa jos jedan RComp podesen na "Upward expander" presetu da prosiri stisnuto.Meni to bude dobro a i na drugim sistemima se dobro cuje.
Isto tako i R deeser.Svi ostali deeseri su mi davali cudne rezultate(ogradjujem se od sopstvenog neznanja sa njima:p).
Moze i C4. Nekad mi je sa njim dobro a nekad i uprskam.Njega radije na bekove.
Za rev mi je iznenadjujuce dobar Korg Legacy reverb sa Vocal Reverb presetom(kao insert).
RComp kao kompresor pa jos jedan RComp podesen na "Upward expander" presetu da prosiri stisnuto.Meni to bude dobro a i na drugim sistemima se dobro cuje.
Isto tako i R deeser.Svi ostali deeseri su mi davali cudne rezultate(ogradjujem se od sopstvenog neznanja sa njima:p).
Moze i C4. Nekad mi je sa njim dobro a nekad i uprskam.Njega radije na bekove.
Za rev mi je iznenadjujuce dobar Korg Legacy reverb sa Vocal Reverb presetom(kao insert).
E znas koja fora sto se tice tih deessera bar sam ja provalio...
Deesser uvek stavim u malo jacem intezitetu ali pre kompresora,jer kad ga stavim posle ili mi vokal pocne zvucati kao da pevac ima govornu manu ili su sibilanti nedovoljno obuzdani...Ali kad stavim deesser sa malo jacim treshom i nakon toga kompresor do jaja mi zvuci...
Cesto uradim i sidechain kompresiju da bih skinuo te sibilante ali mi je mukotrpno jer sve to radim softverski...pa ipak gledam da ako mogu obuzdam sibilante deeserom...
pozdrav
Arthur
31-05-2006, 09:34 AM
ja sam se dosta mucio sa tim deeserima, i uglavnom bih gubio ono lepo zrno prezencije sa njima. Jedini nacin za resavanje velikih sibilantskih problema mi je bilo rucno secenje istih u nuendu... tako da... ako imate nekog pomocnika/kuvaca kafe/kupca bureka i cigara, eto odlicne prilike za njega.. :D
Za R desser sam i mislio da su mu kontrole jednostavnije nego kod drugih(bar meni) i da samim tim manje skine onog "pozitivnog" aira sa vokala.Glas ne bude dull i tako to.
Mislim da je Full mix preset najlaksi za ne zas*ati.Najbolji,hocu reci...
Da,dobar je i za deessing mastera.
hmmm...nemam pojma...ali kontam da kad se isece ta frekvencija oko 7 pa kad se nakon toga uradi kompresija ona doza prezentnosti se vrati....pojma neam...to je neka moja filozofija
Laert
01-06-2006, 06:00 PM
ne gledas stepen kompresije po tresholdu, nego po radu kompresora, tojest, gain reduction. Umerena kompresija je ratio 3:1 i do 6db gaind redukcije. Ja cesto idem na 4:1 za vokal, sa redukcijom i do 10db, ukoliko je potrebno, a za muziku koju radim, sa dosta gustim gitarskim aranzmanima, itekako ume da bude. Sirenje vokala mi nije jasno, na sta mislis, na one pluginove sto vestacki sire snimak? ja ih ne volim. Narocito ne na vokalu. volim da radim extremna panoramisanja, tj da saljem kanale u krajnje levi ili desni cosak, neretko i vokale.
ne razumijem potpuno...gain redukcija, da li je to +10dB ili -10dB, posto me buni ono redukcija jer koliko ja znam to znaci nesto smanjiti, uskratiti...
na sirenje vokala mislim dodavanje reverba na sve frekvencije medju kojima su i frekvencije vokala, eh tu sam naucio da bass treba da suzim, visoke volim da prosirim i da stavim neki delay jer mi zvuci super, ali nisam siguran za vokal,
jer cim stavim delay, automatski mi nekako vokal jace se cuje na lijevi zvucnik, kad iskljucim delay vrati mi se u centar, naravno to ne zelim.
ako me jos uvijek ne razumijes, instaliraj sebi Izotope Ozone v1.1 ili 3, ali imaju sve verzije taj plug, zove se Stereo Imaging.
ako neko jos radi master u Izotope Ozone, da li zna pravu svrhu onog Harmonic Exictier ( ne znam kako se tacno pise )... po mom poznavanju englesku trebalo bi da ima funkciju da ozivi zvuk... i on kao da mi prosiruje na stereo bazi, koristim ga skroz malo, na vokalu mi zvuci fino ( tad mi ne prelazi na lijevi zvucnik ) i na visokim... a ima neku opciju koju kad ukljucim ( pise Tube, kad opet kliknes dodje Tape... ) i editujem frekvencije bass-a, nekako mi bass bude dublji ali tvrd nekako... eto, ako neko zna za sta definitivno ovaj Harmonic sluzi, htio bih znati.
arthur, thx za kompresiju.
hmmm...ja za to sirenje vokala da ne bi bio puki mono signal koristim vrlo malo chorusa na stereo grupi ili ili flanger-a...ali to je vrlo malo oko 2-3 do 5 % ako je chorus u pitanju...
A delay ti cini to da na levom zvucniku ti vokal se cuje jace zato sto ga nisi dobro podesio...mozes namestiti da ti sve bude ravno...ili po uhu sve moze da se namesti i sve moze da se korisiti...
A taj harmonic exictier kontam da je to neka vrsta eq-a ili neka vrsta distorzije bas i ne znam,ali trebalo bi da je njegov cilj da vrati izgubljene frekvencije prilikom kompresije...tako to...pozdrav
Arthur
02-06-2006, 09:39 AM
gain redukcija je osnovna namena kompresora, da odredjeni nivo zvuka koji predje neki treshold, smanji, tojest redukuje. Svaki normalni kompresor ima neki pokazivac svog rada, tojest u kojoj meri smanjuje zadati signal. Ovaj se rad meri u decibelima, i ja sam ti naveo za mene uobicajene vrednosti u razlicitim namenama.
Sto se sirenja tice, i dalje se ne razumemo, jer stavljanje reverba je jedna (pozeljna) stvar u tu svrhu, dok svi pluginovi koji rade po principu Stereo Imaginga, meni ne prijaju. Usput, njihov princip rada je veoma drugaciji, i nemaju veze sa reverbima.
alfom
30-08-2007, 06:47 AM
gain redukcija je osnovna namena kompresora, da odredjeni nivo zvuka koji predje neki treshold, smanji, tojest redukuje...
pri čemu se generalno smanjuju nivoi koji su iznad thresholda (podešenog praga), odn. površina unutar slike zvuka koja određuje visinu teorijskog pravougaonika iste površine koji predstavlja nivo RMS?
Ovo je moje pitanje - nastavak u odjeljku "Nastavak", da se ova tema ne bi rasplinula. Kasnije ću dodati link.
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?threadid=19198&goto=lastpost
Rhino
30-08-2007, 08:53 AM
Za hiphop vokale bih ti preporucio komp 4:1 ili 5:1. A sam vidi koji ces kompresor da koristis.
Doomcore
11-09-2007, 04:18 PM
Evo ja bas slusam pjesmu od Timbaland-a - The Way I Are....i ne vjerojatno mi dobro zvuci taj njegov vokal....vrlo sirok u stereu, dubok a opet cist....Kako on to tako napravi?
Oprostite na ne znanju....
DaBear
11-09-2007, 06:19 PM
Evo mali clanak, vokal "chain" - sta koriste pri snimanju i miksanju vokala za par razl. artista: Norah Jones, Justin Timberlake, 50 Cent..itd
http://www.musicplayer.com/article/how-they-got/mar-05/4032
Hollywood
11-09-2007, 08:18 PM
uglavnom se sve svede na koliko para - toliko muzike.
Evo mali clanak, vokal "chain" - sta koriste pri snimanju i miksanju vokala za par razl. artista: Norah Jones, Justin Timberlake, 50 Cent..itd
http://www.musicplayer.com/article/how-they-got/mar-05/4032
Extra link, hvala:)
Zanimljivo je da oni ne koriste nista sto kod nas nema po studijima, a opet.....
Zanimljivo no2 - nigde Roda, SE, i ostalih novopecenih mikrofona, sve standardi (c12, U47/87, m49.......)
analog
11-09-2007, 11:15 PM
Zanimljivo je da oni ne koriste nista sto kod nas nema po studijima, a opet...
osim prostorije? :)
perun
12-09-2007, 02:43 AM
Evo ja bas slusam pjesmu od Timbaland-a - The Way I Are....i ne vjerojatno mi dobro zvuci taj njegov vokal....vrlo sirok u stereu, dubok a opet cist....Kako on to tako napravi?
Oprostite na ne znanju....
Za pocetak... dobar vokal samog gosn' Timbalanda. Zatim, close miking metoda, uvek u repu i rnb-ju... naravno, odlicnim mikrofonom, preampom i kompr. Zatim duplexi, pa i triplexi itd. Naravno, ima tu jos trikova (mikro pitching L/R kao na Eventide spravama) itd.
Receptura ne postoji, ali svako ima neke svoje trikove. Bitno je da se sve snimi sto bolje, tj. kvalitetnije!
Pozdrav.
perun
12-09-2007, 02:45 AM
osim prostorije? :)
Greska! Vocal booth izleda isto i tamo i ovde u boljem studiju pravljenom sa malo vise "mozga". Ne zavaravaj se da se vokali preko snimaju u live roomovima od 400 m2! Snimaju se u prostorijama od desetak-dvadeset kvadrata, pricam o modernim zanrovima i close miking metodi kao najzastupljenijoj u istim!
FrankoPanko
12-09-2007, 06:24 AM
...Da se i ja nadovezem na Peruna. Zaista, vokal igra tu najvecu ulogu! Badava ti sva oprema ovog svijeta ako pjevac nije dobar! Bio sam prosli mjesec u pulskoj areni na koncertu Norah Jones i nevjerojatno kako ta zena ima uvjerljivu interpretaciju, s kakvom lakocom se poigrava glasovima (a k tomu jos i odlicno svira). Jest da su tonci napravili velik dio posla i da je zvucalo kao na cd-u, (atmosfera koja je varirala iz pjesme u pjesmu) ali njezin vokal je taj koji je dominirao i u kojem smo uzivali. :)
Jest da su tonci napravili velik dio posla i da je zvucalo kao na cd-u
A na CD-u 85% slike njen vokal... Dakle, i dalje smo kod pevaca. Kada je pevac dobar, treba ti neki fini kompresor i recimo Pultec (UAD... :) ) Da bi vokal bio"spreman za upotrebu". Posle ti mozes da ludujes sa njim do mile volje i da mu radis razne kreativne stvari, ali je njegov glavni signal jako malo ugrozen procesorima. Dok kod loseg pevaca ide deeser, jedan Eq, drugi Eq, kompresor, pa EQ, pa kompresor... I ode sve u k.....
Tribal_kg
12-09-2007, 03:28 PM
Za pocetak... dobar vokal samog gosn' Timbalanda.
Ovo je verovatno najvaznije od svega. Glas samog pevacha, u ovom sluchaju repera.
Kad ga crnac odradi jednostavno mora da zvuci odlicno. Npr. slusajuci The Game-ov album iz 2006.(npr. pesma Too Much) ja sam otkidao na onaj vokal. To je tako zategnuto, shiroko, pravo u facu i toliko opako da je to chudo.
Tribal_kg
19-09-2007, 01:48 AM
Kad su vec pomenute prostorije gde se snima, evo jednog video primera.
U pitanju je Lil Jon i njegov vocal booth u plakaru. Nije nikakva zajebancija. Kratki filmic govori o saradnji Rhymefest-a i Lil Jona.
http://youtube.com/watch?v=lMDCdlVe5jI&mode=related&search=
Skoro sam gledao na MTV Cribs kucu Lil Jon-a i sad, prikazivali su studio i vocal booth je improvizovan na jos jedan lud nacin. Stoji neki dushek u cosku, a unutra mic. :) Probacu da nadjem link.
Za R desser sam i mislio da su mu kontrole jednostavnije nego kod drugih(bar meni) i da samim tim manje skine onog "pozitivnog" aira sa vokala.Glas ne bude dull i tako to.
Mislim da je Full mix preset najlaksi za ne zas*ati.Najbolji,hocu reci...
Da,dobar je i za deessing mastera.
deesing mastera? :o
E, danas je dan kada sam par puta vec bio u iskusenju da kazem :" Daj da cujem!", moram priznati da bih voleo da cujem kako izgleda deeserovan master i kako zvuci pre njega, pa da mu deeser treba!
Danas je neki ludi dan na forumu... :banghead:
E, danas je dan kada sam par puta vec bio u iskusenju da kazem :" Daj da cujem!", moram priznati da bih voleo da cujem kako izgleda deeserovan master i kako zvuci pre njega, pa da mu deeser treba!
ja nesto bas i ne zelim da cujem :mrgreen:
Koriste ljudi dynamic eq za otklanjanje sibilanata u masteru, ali tu ne moze neka velika korekcija da se uradi...Ni ja nisam verovao, ali sam video i uspesno ga koriste...Ja sad ne znam kako tacno taj dynamic eq funkcionise, ali mislim da funkcionise poput multibend kompresora...Istina:)
Citao sam bio o tome i nije mi bilo jasno, zatim sam video na video tutorialu Steinberg Audio Mastering (valjda se tako zove), i radi...Al kaze tip, ako su sibilanti toliko prejaki da ne moze da ih sredi dynamic eq-om, vraca nazad miz inzenjeru pesmu...
Dushan_S
02-10-2007, 04:45 AM
E, danas je dan kada sam par puta vec bio u iskusenju da kazem :" Daj da cujem!", moram priznati da bih voleo da cujem kako izgleda deeserovan master i kako zvuci pre njega, pa da mu deeser treba!Pa nije neka bitna stvar, to ti je isto kao da si stavio josh jedan odvojen multiband u masteringu, pogasio sve ostale band-ove i onda sa jednim preostalim gađao tamo gde je slovo S, čisto ako tokom stezanja počne da se de?ava da ti iskaču neka slova S, a da to nije bio slučaj u miksu. Mislim, ako je vokal već bio zgovnan maksimalno od deesera i par kompresora na traci onda ti naravno to neće trebati :D
Pa nije neka bitna stvar, to ti je isto kao da si stavio josh jedan odvojen multiband u masteringu, pogasio sve ostale band-ove i onda sa jednim preostalim gađao tamo gde je slovo S, čisto ako tokom stezanja počne da se de?ava da ti iskaču neka slova S, a da to nije bio slučaj u miksu. Mislim, ako je vokal već bio zgovnan maksimalno od deesera i par kompresora na traci onda ti naravno to neće trebati :D
ne vidim logiku da S izlazi u masteringu ako je vec sredjen u mixu, a jos manje da se to koriguje u masteringu.. cisto skrnavljenje mixa, mada doduse ovde sve prolazi :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.