PDA

View Full Version : UAD-1e (PCI Express)

idekius
24-05-2006, 04:33 PM
http://www.uaudio.com/products/digital/expertpak/index.html

UAD-1 je izbacio PCI express varijantu. O.K.... za Power Mac super... ali ni malo nije super sto nije zamenjen DSP chip jachim DSP-om i pravim DSP-om...

Cak i CreamWare radi sa Analog Devices chipovima, TC PowerCore sa Motorolimim DSP-om, a famozni UAD krije svoj chip, a nagadja se da je u pitanju stari graficki chip.

Da neko pogresno ne shvati, uopste ovim ne kazem da je UAD los, naprotiv! Ali, da DSP mogu bolje da rese, to mogu. DA su umesto PCIe nogli da urade FW varijantu, mogli su i to... Ovako PCIe varijacija je samo jos jedna varijacija vec svima nama dobro poznate kartice, prilagodjena PCI Express slotu...

boggy
24-05-2006, 05:57 PM
http://www.uaudio.com/products/digital/expertpak/index.html

UAD-1 je izbacio PCI express varijantu.....
.....
nagadja se da je u pitanju stari graficki chip.
....
....Ovako PCIe varijacija je samo jos jedna varijacija vec svima nama dobro poznate kartice, prilagodjena PCI Express slotu...

Tesko ce "stari graficki cip" na PCI express...
Postoji jos jedna firma koja pravi dedicated DSP procesore, a to je Texas Instruments...
Sta god tamo oni stavili, a da pri tom lepo i uspesno radi, nije za podcenjivanje...

pozdrav

bogi

dr.Ru
24-05-2006, 09:45 PM
Deki, mora tako..... zbog trzista. Verujem da ce UAD-2 imati jacu snagu.... ovako su morali da obezbede stare korisnike (kupis PCIe verziju i stara autorizacija ostaje) a istovremeno da ni oni nisu na gubitku..... tesko ce biti da ti neko obezbedi staru autorizaciju, ali sa jacim DSP hardwareom.... to bi moralo extra da se placa.... ovako ne.

Dushan_S
25-05-2006, 12:16 AM
Tesko ce "stari graficki cip" na PCI express...
Postoji jos jedna firma koja pravi dedicated DSP procesore, a to je Texas Instruments...
Sta god tamo oni stavili, a da pri tom lepo i uspesno radi, nije za podcenjivanje...

pozdrav

bogiNeko je i konkretno imenovao taj čip u jednoj raspravi na KVR-u, kori?ćen je u nekim serijama starijih grafičkih kartica, i radi na nekom jako malom kloku. (tipa 300-400 Mhz) Ljudi su lepo zasnovali logiku na klasičnoj dilerskoj varijanti, napali? se i onda ti fali procesorske snage pa mora? kupiti jo? kartica. Ne isplati im se pojačavati mnogo snagu kartice.

boggy
25-05-2006, 12:22 AM
Neko je i konkretno imenovao taj čip u jednoj raspravi na KVR-u, kori?ćen je u nekim serijama starijih grafičkih kartica,....

Ima li sanse da se sazna za ime/tip tog cipa? Nista bitno, samo sam znatizeljan.

pozdrav

bogi

Dushan_S
25-05-2006, 12:42 AM
What we do know is that UAD1 is based on a "scrap yard" chip that nobody else but the UAD1 inventor thought would be suitable for audio use. They "quad pumped" it to 1ghz from 250mhz to make it even faster.

Can't remember his name but it's the same guy who designed Oasys (among other things). There's an interview about this on the net.

There are literally thousands of DSP chips around suitable for audio. Who knows what theirs really is...
http://www.kvraudio.com/forum/viewtopic.php?t=54323

Pominje se jo? pone?to u ovoj temi, na?ao sam samu temu google-ovanjem, ali sad ba? ne mogu znati ?ta je na kojoj strani. Priča na temi je inače bila vezano za ekipu koja je najavljivala kori?ćenje resursa grafičke karte za dsp procesovanje audia ali od tad su nestali bez traga, na?alost.

boggy
25-05-2006, 12:54 AM
http://www.kvraudio.com/forum/viewtopic.php?t=54323

Pominje se jo? pone?to u ovoj temi, na?ao sam samu temu google-ovanjem, ali sad ba? ne mogu znati ?ta je na kojoj strani. Priča na temi je inače bila vezano za ekipu koja je najavljivala kori?ćenje resursa grafičke karte za dsp procesovanje audia ali od tad su nestali bez traga, na?alost.

Aaa, kapiram, izgleda da je opet Nvidia (ili sta je vec), i BionicFX...
Lukav izbor... vezati se za graficki DSP umesto za neki "standardni" DSP procesor...
(jer,... graficki se brze razvijaju, brze im pada cena, brze hvataju nove magistrale, recimo PCI-Express, siroko su rasprostranjeni, i veoma su mocni...)

Jednom reci... briljantno!!!

Inace nemojte ocekivati dedicated DSP za audio... to tesko ima smisla, posto je video obrada daleko zahtevnija,... i uvek se "gadja" prvo video pa sve ostalo, jer je videu sve "sporo"... ako se i zalomi sira magistrala, to je opet zbog videa i brze komunikacije sa memorijom... itd.

Inace izraz "jako mali clock od 300-400 MHz" nije merodavan, jer se najzahtevnije funkcije u DSP procesoru paraleluju, i tako klok nije znacajan toliko...

Recimo, najgora funkcija u DSP je mnozenje, tako da se snaga DSP procesora vrlo cesto ne ogleda u clocku, nego u broju mnozenja koje moze da izvrsi istovremeno - paralelno... a to je sasvim druga prica... "Multiply and Accumulate" ili "MAC",... mozete da spustite na google, pa pogledajte ako vas zanima.

pozdrav

bogi

Dushan_S
25-05-2006, 01:02 AM
Inace izraz "jako mali clock od 300-400 MHz" nije merodavan, jer se najzahtevnije funkcije u DSP procesoru paraleluju, i tako klok nije znacajan toliko...Mali proporcionalno, u smislu da su mogli da su hteli da stave jači procesor (proizvodna cena bi bila takoreći ista), umesto starije generacija GPU-a ali očigledno nisu to ?eleli... Powercore bi trebalo da gura osetno vi?e od UAD-a ?to se tiče sirove snage, ako se ne varam.

boggy
25-05-2006, 01:07 AM
Ma ok, samo hocu da napomenem da kada imas jedan MAC i kada imas 32MAC-a onda prakticno dobijas 32 puta brze mnozenje, pa ako imas puno mnozenja u algoritmu, a imas, onda dobijes ubrzanje koje se tesko povecanjem clocka moze dobiti ako se uopste moze dobiti...

Za audio (pogotovo) je svaki video/graficki DSP vise nego mocan, ali o tome sam vec gnjavio dovoljno. :)

pozdrav

bogi

idekius
25-05-2006, 03:00 AM
Meni nije jasno kako Universal Audio sme da napise da je taj DSP 1GHz???
Oni to tvrde u svojim specifikacijama!
Da je zaista 1 GHz, morao bi da bude znatno veci i da se hladi povecim coolerom... ne bi bio dosta mali, pasivni hladnjak...

Oggy
25-05-2006, 02:48 PM
Meni nije jasno kako Universal Audio sme da napise da je taj DSP 1GHz???
Oni to tvrde u svojim specifikacijama!

To je zato sto jeste chip od 1 ghz.

idekius
25-05-2006, 05:42 PM
To je zato sto jeste chip od 1 ghz.

Jel to pretpostavka, ili odnekud znas? Ni dan danas ne postoji GPU od 1 GHz, a jos manje processor koji radi na tom clolcku bez coolera....

Oggy
25-05-2006, 10:43 PM
Da li je pretpostavka ili znas odnekuda da kada vozis kola, a brzinomer pokazuje 80, to stvarno 80 ili nije?

Otvoris lepo "propertis" i vidis da pise 1006.73.
Tu za mene prestaje svako razmisljanje jer ne postoji nacin da ja ili neko slican meni (nama) ustanovi da li je to validan podatak.
Ja sam zadovoljan onim sto cujem, jos nikada se nije desilo da mi usfali snage, te se i ne opterecujem.

Mozda i lazu, ali dobro ;)

boggy
25-05-2006, 11:39 PM
.....
Ja sam zadovoljan onim sto cujem, jos nikada se nije desilo da mi usfali snage, te se i ne opterecujem....

Upravo to, sve sto lepo radi ne kritikuj.
Kada ti usfali snage, raspali rostilj...

pozdrav

bogi

Oggy
25-05-2006, 11:49 PM
Ja bih rostilj mogao i "preventivno"... Ali pravi :D

boggy
25-05-2006, 11:58 PM
Na pravi sam i mislio, pre posla, posle posla, ili ako volis u oba slucaja i to je ok... sve je to stvar ukusa...

pozdrav

bogi

Dushan_S
26-05-2006, 12:23 AM
Jel to pretpostavka, ili odnekud znas? Ni dan danas ne postoji GPU od 1 GHz, a jos manje processor koji radi na tom clolcku bez coolera....Koliko se sećam (onaj isti link i rasprava na temi na KVR-u, procesor je klokovan na toliko, inače ima manje u originalu). Ne garantujem, ali znam da je bilo rečeno i konkretno ime pa koga ne mrzi nek pronađe u temi.

Talino
27-05-2006, 07:07 AM
Sumnjam da bi lagali o specifikacijama jer bi jedna firma provalila drugu za podvalu.
Osim ako medju njima ne postoji neki dogovor da zajedno podvaljuju... :twisted:

Talino
03-06-2006, 12:20 PM
Mene zanima jedna stvar.

Ovi PCI EXPRESS slotovi rade br?e, recimo PCI-Express grfičke su br?e od ovih običnih... novija tehnologija.

Da li ovo znači da je PCI Express-varijanta UAD Ultra PAK-a kvalitetnija od istog ultra paka, standardnog? Ili je u pitanju isti kvalitet ali samo izbor slota, kako kome odgovara.

Mogli
03-06-2006, 12:58 PM

Pa jedini pravi rostilj u Srbiji je bas kod tebe u Zrenjaninu, tamo gde nas je poslao Banjanin! Sve ostalo je luk i voda!

Talino
04-06-2006, 03:35 AM
Nisi ti bio u Pazaru, Mogliiiii ! Nemoj da to tvrdi? "jedini u srbiji".
Provaljuje? se bez'ze. na? ćevap je ko dva i po' zrenjaninska. :ike: