Log in

View Full Version : izbor zvucne kartice

liman021
08-05-2006, 12:01 PM
misljenja sam da je ovo ok pitanje posto sam citajuci razne sajtove video da ljudi razlicito kapiraju neke stvari.za nekoga ko celu stvar odradi u kompu da li je zapravo bitno koju karticu koristi.razlike medju ad/da su sve manje.jiter je sveden na najmanju mogucu vrednost.sva mjuza radi se u kompu pa iz toga proizilazi da je najbitniji softver a ne specifikacije zvucne karte.iz svega toga proizilazi da ako imas bolji softwer a losiju kartu stvar ce zvucati bolje.

kejkz
08-05-2006, 01:00 PM
Na nesreću, nije sve tako jednostavno. Da, razlike mežu kartama su sve manje, i u vezi kašnjenja i u vezi specifikacija, ali to je samo na papiru. Svaka zvučna karta ipak ima neki svoj zvuk i mogućnosti, tako da izbor nije tako jednostavan. Na kraju krajeva, sve zavisi od toga za šta tačno se koristi: ako se radi najviše sa virtuelnim instrumentima, onda su na neki način dovoljni kvalitetni izlazi, koliko god možeš sebi priuštiti. Ako snimaš bend, trebaju ti i ulazi, i to što veći broj. Ako imaš eksterni AD ili DA, treba ti karta koja podržava digitalne trensfere. Na kraju krajeva, danas sve više ljudi koristi laptop kao pokretni studio. Za njih je najbolje da uzmu neki USB, FireWire ili Cardbus uređaj, a lepo je imati ovako nešto i na desktopu, tako da možeš lako da poneseš sa sobom uređaj na kome znaš da radiš u drugi studio, ili kod druga. Jako je bitno da sam audio sistem ima mogućnost nadogradnje, jer ko zna gde i šta ćeš raditi sutra. Možda još bitniji izbor u odnosu na zvučnu kartu je sistem na kome ćeš slušati, odnosno monitoring. A to je tek polje velikih mogučnosti za razne primene i veličine prostora.

Što se tiče softvera, kada nađeš softver u kome tvoje ideje najlakše izlaze kao gotovi rezultati, našao si najbolji softver za sebe.

Tiki the Boyler
08-05-2006, 01:38 PM
Idući tom logikom dolazimo do zaključka da najbolja svjetska produkcija dolazi sa Balkana, jer imamo sav mogući software za ništa para!!!

Neće baš biti da je tako...