View Full Version : Produkcija prelaza na bubnju
dr.Ru
07-05-2006, 11:15 AM
Ovo mi je najtezi deo:
Kako producirati racktoms i floortoms? Trazim zvuk koji je sto manje "boing" a sto vise "kozni". Govorim o savremenoj rock/metal produkciji, a kada spominjem bubanj, mislim na neproducirane varijante zivog bubnja, ili DFH (dakle nista producirano/poluproducirano tipa BFD....)
kejkz
07-05-2006, 01:01 PM
Pokusacu da odgovorim na gluvo, iako sve zavisi od toga kakav je snimak tomova.
Najbitniji procesor za dobijanje zvuka koji zelis je ekvilajzer: Pokusaj prvo sa blagim ciscenjem blata: frekvencije od 300-600hz, pa mozda i do celog 1khz utisaj za koji decibel ili dva. Blago istakni frekvencije oko 150-200hz, i to sa malo uzim kvalitetom filtera, da bi se definisao u odnosu na kick. Frekvencije ispod 100hz moses da iseces ako tomovi ne igraju veliku ulogu u popunjavanju spektra pesme i ako ne igraju veliku ulogu u energiji prelaza. Sve od 1-2khz mozes da dignes za decibel ili dva sa high shelf podesavanjem filtera.
Reverb nije neophodan, sem ako negde nisu izolovani, i to neki kratak, cisto da se oseti prostor. Ako fali dimenzija prostora, vrlo kratak delay kao insert ili cak send moze podici upecatljivost toma (od 3 do najvise 10ms, zavisi od trajanja, bez fidbeka ili do 10%, moze i LowPass filter, ili samo rane refleksije na nekom reverbu (npr. waves trueverb). Ako zelis jos malo metalnog odzvanjanja, samo malo flange-a ili chorus-a kao send nece skoditi.
Naravno, najbitniji je pan da bi se dobio osecaj prostorne pozicije. Svaki poseban udarac stavi na svoju poziciju u panorami, u zavisnosti od potrebe, bilo sire ili uze, sem skroz levo ili desno, tu je obicno mesto za gitare i efekte.
Da bi zvucao kao da je blizi podu, istakni bas na eq jos malo i istavi nize frekvencije. Kako bi zazvucao vise u vazduhu, obrnuto, seci niske frekvencije i blago podigni visoke.
evo otprilike slike grafa ekvilajzera, koju vise gledaj kao putokaz, treba naci frekvencije na kojima promena radi najbolje.
E da, ja sam malo ekstreman, volim distorzije na bubnjevima. Ako je potrebno, stabi blagu distorziju na tom i zvuk ce biti jos reskiji.
Nadam se da ces naci nesto korisno iz ovog blebetanja, makar kao putokaz za svoj zvuk.
ProkDu
07-05-2006, 01:37 PM
+
mnogo bitno
Release Envelop-e smanjis po potrebi
odn. poigras se celom Envelopom "kako treba"
ili
compressor (sto mu opet dodje envelope) ;)
Dushan_S
07-05-2006, 03:08 PM
Ovo mi je najtezi deo:
Kako producirati racktoms i floortoms? Trazim zvuk koji je sto manje "boing" a sto vise "kozni". Govorim o savremenoj rock/metal produkciji, a kada spominjem bubanj, mislim na neproducirane varijante zivog bubnja, ili DFH (dakle nista producirano/poluproducirano tipa BFD....)Kejkz je sjajno objasnio, ja bih dodao ne?to drugo... Koji konkretno bubanj koristi?? Ono ?to te zbunjuje mo?da ako se radi na primer o DFH Superior-u a ako si ranije koristio ofarbane samplove bubnja je to KOLIKO MNOGO mora da se procesuje neki element bubnja. Znači stavljanje tone kompresije i ekvilajzer koji izgleda kao skija?ka skakaonica na olimpijadi nisu ni?ta neobično. U su?tini svi heavy bubnjevi su rađeni tako ?to se kompresuje do imbecilnosti zatim postoji sečenje negde u srednjima na EQ-u i onda se radikalno dodaje iznad 3-4 kila i negde u basevima. Jedini izuzetak je u poslednje vreme dobo? gde se sa onih tak tak zategnutih visokih dobo?a gde su rednji isečeni prelazi na tuplji zvuk koji ima srednje i koji izlazi napolje kroz onu rupu koja se logično pojavi u srednjima kad i gitare i bas izbu?i? u tim istim frekvencijama.
Mo?e? na Toontrack sajtu da pogleda? tutorijale gde se mogu naći i settings za waves plugove, onako kako su ih oni koristili da bi ofarbali bubnjeve u demo pesmama na sajtu. Dve demo pesme su radili bubnjar i gitarista iz Meshuggah, pa je to taj neki ekstreman bubanj. Ako ne mo?e? da se snađe? na sajtu, poslaću ti ja to, mislim da nije toliko veliko.
dr.Ru
07-05-2006, 03:25 PM
Hvala Vam,... to je to, shvatio i zapamtio, prenecu utiske.
Sjajno!
kejkz
07-05-2006, 03:33 PM
Znači stavljanje tone kompresije i ekvilajzer koji izgleda kao skija?ka skakaonica na olimpijadi nisu ni?ta neobično. U su?tini svi heavy bubnjevi su rađeni tako ?to se kompresuje do imbecilnosti zatim postoji sečenje negde u srednjima na EQ-u i onda se radikalno dodaje iznad 3-4 kila i negde u basevima.
Da, to je najbolji princip za zategnute bubnjeve. Ja licno koristim jos jedan princip kod kompresije, tzv paralelno kompresovanje. Princip je prilicno jednostavan: osnovna traka ostaje nekompresovana ili blago kompresovana, a napravim send kanal na kome uradim izuzetno jaku kopresiju (u sustini gotovo limiting) cak do 10:1 i treshhold kome nista ne promice od bubnjeva. Ideja je sledeca: osnovni zvuk daje tranziente, tj sva kretanja i dinamiku, a kompresovan materijal daje tezinu i gustinu osnovnom zvuku bubnjeva.
Do skoro sam zazirao od te paralelne kompresije, ali prvi sledeci ziv bubanj cu tako raditi, obecavam. Probao sam, igrao se, zanimljivo je sa tim preprzavanjem na sendu.
Ja cesto koristim i kratke gate reverbe na tomovima, npr, i nesto extremnije dizem freq 4-5kHz (osim onog sto je kejkz rekao:) )
Mogli
07-05-2006, 04:44 PM
Hvala Kejkz na super objasnjenju! Sad razmisljam da li se ta paralelna kompresija moze raditi i na recimo vokalu?
kejkz
07-05-2006, 05:10 PM
Naravno, cak mi se cini da imas jos vece mogucnosti sa vokalom. Tako kompresovan signal moses da posaljes na delay za malo kasnjenje, mozes da ga filtriras, mosez da mu stavljas razne efekte poput vokodera za jos zanimljivije teksture, i sve efekte onda mozes rasporediti u prostoru za dobijanje tzv. zida zvuka. Slobodno prvo kompresuj na insertu originalan vokal ako je potrebno, zbog stabilnije dinamike, i to samo malo, do 1:3 u odnosu na original sa tresh-om koji samo na trenutke dodiruje najvise peakove.
Manley
07-05-2006, 05:48 PM
Da, to je najbolji princip za zategnute bubnjeve. Ja licno koristim jos jedan princip kod kompresije, tzv paralelno kompresovanje. Princip je prilicno jednostavan: osnovna traka ostaje nekompresovana ili blago kompresovana, a napravim send kanal na kome uradim izuzetno jaku kopresiju (u sustini gotovo limiting) cak do 10:1 i treshhold kome nista ne promice od bubnjeva. Ideja je sledeca: osnovni zvuk daje tranziente, tj sva kretanja i dinamiku, a kompresovan materijal daje tezinu i gustinu osnovnom zvuku bubnjeva.
ja to radim uglavnom na masteringu....hard kompresija i original mix...meni je ok, ali "ne pali" uvek....kejkez je u pravu, mislim da je najzanimljivije na vokalu...ali i to je relevantno i varira od stila
Da, ne moze ni na bubnju uvek. Ne smem da zamislim punk band koji bi cuo svoj mix bubnja koji je paralelno kompresovan, preprzen, tackast, zategnut.....
kejkz
07-05-2006, 10:33 PM
Ne smem da zamislim punk band koji bi cuo svoj mix bubnja koji je paralelno kompresovan, preprzen, tackast, zategnut.....
:) Ja im zato dam jednu lepu distorziju preko svih bubnjeva, zvuči dobro,ustvari više prljavo, i svi smo srećni. Mada i to što se radi sa kompresorom je faktički distorzija, attack se spusti najniže moguće, isto i release, i jedino ostale limitiran signal koji se lagano meša sa osnovnim. Jedino što ne zvuči kao obična distorzija.
:) Ja im zato dam jednu lepu distorziju preko svih bubnjeva, zvuči dobro,ustvari više prljavo, i svi smo srećni. Mada i to što se radi sa kompresorom je faktički distorzija, attack se spusti najniže moguće, isto i release, i jedino ostale limitiran signal koji se lagano meša sa osnovnim. Jedino što ne zvuči kao obična distorzija.
A, cek kad radis paralelnu kompresiju, stavljas brz attack i realise?
kejkz
07-05-2006, 10:56 PM
Da, naravno zavisi od bubnjeva, ali obično da. Kao što rekoh, cilj mi je izvlačenje snage iz bubnjeva, a to se najbolje postiže kratkim attackom i releasom. Ima mnogo dobrih kompresora za tu namenu, jedan od najboljih sa kojima sa radio je Waves C1, a tu je negde i PSP MixPressor, koji u sebi fakticki i ima paralelnu kompesiju preko mix parametra. Deo signala ostaje neprocesiran, deo se kompresuje.
Najbolje je probati sve opcije i razviti svoj zvuk, višestruko se isplati u kasnijem radu.
Igracu se malo, mada ja po navici (losoj ?) uvek na svim perkusivnim zvucima podizem attack, da bih propustio tranzijente
kejkz
07-05-2006, 11:18 PM
Da, naravno, kada je na insertu, odnosno kada ulazi ceo signal, tako se i radi i to odlično zvuči u većini slučajeva, ali kod paralelnog procesiranja cilj je izvući maksimum mase iz zvuka, a kod osnovnog ukrotiti bubjnjeve i bubnjara.
Evo jedan kratak primer pesme na kojoj trenutno radim, prvo bez paralelne kompresije, a onda sa njom. Nadam se da se primećuje ova suptilna ali bitna razlika u intenzitetu procesiranog i neprocesiranog.
Manley
08-05-2006, 12:52 AM
A, cek kad radis paralelnu kompresiju, stavljas brz attack i realise?
brz attack i release je limiting, a ne komresija....mesamo babe i zabe:D
Arthur
08-05-2006, 01:23 PM
inace, kod snimanja zivog bubnja, za zvuk tomova je podjednako bitan i sam udarac, tojest, umece bubnjara da svira tomove. Imao sam srecu da u svom radu snimam razlicite nivoe bubnjara, i verujte mi, kad neko to ne ume, nista mu u produkciji ne moze pomoci, a kad ga neko stvarno zvekne gde i koliko treba, to samo sebe mixa.. Naravno da je i samo drvo ovde veoma bitno, i izbor koza. Za taj tamni metal zvuk, cesto ljudi preporucuju Ebony Remo-ve koze. Takodje cesto stavljam kratke a nabijene reverbe, skinuo foru sa Tool-a :) :D
brz attack i release je limiting, a ne komresija....mesamo babe i zabe:D
Zato i pitah;)
Ta paralelna kompresija je inace u zargonu poznata i kao "debljanje"...a narocito je efektna na el. gitarama (posebno solo deonice) i na vokalu...
Dushan_S
10-05-2006, 06:08 PM
Paralelna kompresija na solo gitari...? Posle distorzije? Za?to i čemu?
Kockalone
11-05-2006, 10:40 AM
Kejkz je sjajno objasnio, ja bih dodao nešto drugo... Koji konkretno bubanj koristiš? Ono što te zbunjuje možda ako se radi na primer o DFH Superior-u a ako si ranije koristio ofarbane samplove bubnja je to KOLIKO MNOGO mora da se procesuje neki element bubnja. Znači stavljanje tone kompresije i ekvilajzer koji izgleda kao skijaška skakaonica na olimpijadi nisu ništa neobično. U suštini svi heavy bubnjevi su rađeni tako što se kompresuje do imbecilnosti zatim postoji sečenje negde u srednjima na EQ-u i onda se radikalno dodaje iznad 3-4 kila i negde u basevima. Jedini izuzetak je u poslednje vreme doboš gde se sa onih tak tak zategnutih visokih doboša gde su rednji isečeni prelazi na tuplji zvuk koji ima srednje i koji izlazi napolje kroz onu rupu koja se logično pojavi u srednjima kad i gitare i bas izbušiš u tim istim frekvencijama.
Možeš na Toontrack sajtu da pogledaš tutorijale gde se mogu naći i settings za waves plugove, onako kako su ih oni koristili da bi ofarbali bubnjeve u demo pesmama na sajtu. Dve demo pesme su radili bubnjar i gitarista iz Meshuggah, pa je to taj neki ekstreman bubanj. Ako ne možeš da se snađeš na sajtu, poslaću ti ja to, mislim da nije toliko veliko.
E nasao sam toontrackov sajt al nisam uspeo da nadjem te tutorijale
baci link ako nije problem
poz
Dushan_S
15-05-2006, 04:13 PM
Demo-i se mogu čuti ovde
http://www.toontrack.com/demos.shtml
A sve potrebno ?to se tiče preseta i obja?njenja ovde, u pod-direktorijumima
http://www.toontrack.com/user/free/SUPERIOR/Toontrack%20Demos/
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.