View Full Version : Priveden Branimir Djokic?
idekius
05-05-2006, 08:26 PM
Koliko sam malopre procitao na B92, danas je priveden Branimir Djokic, predsednik udruzenja estradnih umetnika Srbije.
Izgleda da je petljao nesto sa osobama optuzenim za izvrsenje ratnih zlocina, za kojima traga medjunarodni sud pravde u Deen Hagu, tacnije, direktno sa Ratkom Mladicem, optuzenom za masakar u Srebrenici.
Bilo kako bilo, nesto tu ima... B92 kaze da su mu specijalci danas pretresali kucu, a njega priveli na informativni razgovor...
Inace, rec je o coveku cije udruzenje izdaje licence za muzichare...
Cak, zamalo i ja da se uclanim, ali nisam hteo da pristanem da idem na audiciju i sviram "Kolaricu panicu", ili "Na kraj sela, zuta kuca" pred komisijom, a znam da su primali sve i svasta... pa i one kojima je najvece umece pustanje midi fajla... do duse, nekima su pricali kako "treba malo da rade", ali ipak su ih uclanjivali, verovatno da bi uzeli novac od clanarine...
Inace, postoji i drugo udruzenje, koje zovem "ono Dragoljubovo", nisam upucen, ali mi je simpaticnije... sad, neznam da li i oni imaju prava da izdaju licence i koliko su one vazece... jedni kazu jedno, drugi drugo...
Nevezano za to, ja sam u nedelju imao inspekciju na svirci. Dolazila je kontrola iz saveza samostalnih sindikata i trazila od celog benda potvrde o clanarini za tekucu godinu i licencama. Srecom, imamo sve to
Talino
05-05-2006, 11:02 PM
Tražio sam na netu i nisam našao podrobnosti oko tog "petljanja" sa R.M.
Nadam se da će se u narednim danima otkriti o čemu se radi.
Djokić je prije desetak dana bio kod nas u Novom Pazaru,
pokupio je dobar novac od članarine, koji nije mali, jer je u udruženje primljen svako ko se prijavio. :D
Naši lokalni muzičari su se utrkivali ko će mu ukazati veću počast.
statusband
06-05-2006, 03:58 AM
"Mislim,sta reci,.ebote...":D
Drago mi je sto je uhapsen,samo za pogresnu stvar.Covek manipulise muzicarima i muzikantima,kako on hoce.Ja imam "njegovu" licencu,jer nisam mogao bez nje preko,podelio on kao ambasadama dopis da muzicari ne mogu da idu bez njegove licence preko.Hteo sam da izvadim licencu iz inata u Uzicu gde ima nezavisno udruzenje,ali na zalost u ambasadi mi trazili iskljucivo njegovu,pa sam morao da je uzmem,nisam hteo da se kockam.Zamislite izlazi pred njega neki Jazz-er vrh muzicar ili Roker da polaze za licencu.:banghead:
Jadna je ova drzava.:mad:
Jos jedan apsurd:
bio sam na sastanku bas u UE udruzenju kad je dolazio neki Golubovic iz saveza sindikata, ja mu potpisao pristupnicu.... Kontrolor na svirci u nedelju je direknno podcinjen tom Golubovicu i kaze da ne priznaje nase udruzenje (Ere, nezavisno udruzenje) :confused: . E, sad sta to znaci, udruzenje registrovano, ima PIB, pecat, ziroracune, finansijske inspekcije.........Nista mi nije jasno
Tiki the Boyler
06-05-2006, 02:13 PM
Ima i kod nas "udruženje" ERS (Estrada Republike Srpske)!
Na polaganju traže da im odsviraš neki foršpil na aranžeru! :banghead:
Ja sam im na bassu svirao Billy Idola LA Woman! :rotfl:
Mogli
06-05-2006, 02:25 PM
Nije kriv Branimir Djokic, nego sistem koji omogucava takve nebuloze - Organizovanje estradnih udruzenja koja sluze da bi se njima placala clanarina za njihovu besmislenu egzistenciju.......Jedini im je zadatak da uzimaju novac od onih koji sami treba da traze sebi posao, da strahuju kad ce se razboleti jer nece moci ici da zarade bedni dinar, da sami sebi uplacuju radni staz koji bi trebao poslodavac...itd...itd....:mad:
idekius
06-05-2006, 03:36 PM
Ja sam im na bassu svirao Billy Idola LA Woman! :rotfl:
Znaci sam biras pesmu koju ces da sviras pred komisijom???
I sta ako kazes recimo: -Kompozicija "Rudolfove ostrige"-Grupa Kamchatka i opalis jedan "Kolaricu panicu"??? :rotfl:
Milsim, ko moze da dokaze da grupa Kamchatka ne postoji, a kompozicija "Rudolfove ostrige" jos manje? :mrgreen:
statusband
07-05-2006, 01:30 AM
Jos jedan apsurd:
bio sam na sastanku bas u UE udruzenju kad je dolazio neki Golubovic iz saveza sindikata, ja mu potpisao pristupnicu.... Kontrolor na svirci u nedelju je direknno podcinjen tom Golubovicu i kaze da ne priznaje nase udruzenje (Ere, nezavisno udruzenje) :confused: . E, sad sta to znaci, udruzenje registrovano, ima PIB, pecat, ziroracune, finansijske inspekcije.........Nista mi nije jasno
Uzeo si mi rec iz usta,bas sam hteo da navedem taj nebulozni primer:o :D
Talino
07-05-2006, 03:37 AM
Kontrolor na svirci u nedelju je direknno podcinjen tom Golubovicu i kaze da ne priznaje nase udruzenje (Ere, nezavisno udruzenje) :confused: . E, sad sta to znaci, udruzenje registrovano, ima PIB, pecat, ziroracune, finansijske inspekcije.........Nista mi nije jasno
Pa jasno je kao dan, off. Jedna centrala pretenduje da ugasi sve konkurente, a krajnji razlog je, naravno novac.
Inače, danas sam sjedio u kafečajnici sa Hajranom Djekićem i i Red?epom Medjedovićem (predsjednik i sekretar ogranka "Skala", novi pazar) i rekli su mi da je u razmatraju totalna distanca i raskid sa centralom u Bg, tj. formiranje neovisnog Udru?enja. Prema njihovim riječima, pare muzičara neće ići nigdje iz ovog regiona i ostajaće tu, a rasporedjivaće se prema lokalnim potrebama. Te?ko da će to da uspije, jer će da bude administrativnih problema već kod prve nečije potrebe da ode na svirku u inostranstvo.
Mi smo to u Uzicu uradili jos pre tri godine, ali to udruzenje je iako zvanicno, registrovano, od visih sila nepriznato. Trenutno je poenta da svi koji sviraju javno, izgleda, moraju imati licencu i clanarinu u samostalnom sindikatu
idekius
07-05-2006, 09:35 AM
A sta je sa ovim drugim udruzenjem? Ono gde su Dragoljub Djuricic i Bajaga?
Mislim da se zove "Udruzenje jazz, pop i rock muzicara", ili tako nesto?
Znam da ima tako neki problem sa licencama u inostranstvu, ali... mnogi iz tog udruzenja sviraju u inostranstvu...
Ne znam, meni je po totalna konfuzija. Logicno, kakve bi veze ima Djuricic sa nekim Shabanom ili Djokic sa nekim Hadzimanovim. TA dva udruzenja postoje 10tinama godina, zakon postoji odavno o sporednim delatnostima, autorskim honorarima........ Znam samo da su nama pricali pre 3-4 god - vise nema na crno, moraju od prvog licence, ugovori, nema pustanja fajlova..... i do danas radi ko hoce, kako hoce
E, evo ga Djokic, svira nesto na RTS kod Zike Seljaka, mislim da je ziva emisija:confused:
idekius
07-05-2006, 10:16 AM
nema pustanja fajlova.....
Daj Boze da i to dozivim jednog dana...
Ne kapiram samo kako likove koji rade taj lopovski posao nije sramota toga sto rade...
Talino
07-05-2006, 06:53 PM
A je li istina da je u Hr to već zabranjeno?
Nocni
07-05-2006, 10:21 PM
A je li istina da je u Hr to već zabranjeno?
Nije sigurno, nemoguce je to provesti u praksi.
Zaboravio si one sto pustaju matrice s mini diska :).
Od tih sto pustaju te stvari jedino je legenda jedan ex klavijaturista Crvene jabuke. Ima neku klavijaturu iz koje je izvadio cijelu unutrasnjost i koja mu sluzi samo za transport mini diskova. :D
Talino
08-05-2006, 02:15 AM
E, nema ?anse da ga provale. :rotfl:
Dushan_S
08-05-2006, 02:12 PM
Pa nije to nigde zabranjeno, nego je zbog zakonskih odredbi neisplativno na zapadu. Znam da je recimo u USA svaki komad muzike koji je du?i od minut a da je javno pu?ten broadcast-ovana pesma i samim tim podle?e istim zakonima kojima podle?u sve TV i radio stanice. To znači da ako bend dr?i koncert i koristi pozadinske matrice, morao bi da plaća "emitovanje" makar se radilo i o njihovoj sopstvenoj pesmi. To je jedan od razloga za?to niko ne radi ono ?to bi naizgled bilo jednostavnije, da pusti matricu koja je sinhronizovana sa kompjutera ili bilo čega drugog, već se koriste sampleri i pu?ta se iz sekvencera pomoću midija, ili vi?e kratkih audio fajlova. Znači niko ne bi branio na zapadu nekome da radi kao one man band ali
1. Morao bi dodatno da plati dr?avi i to ne malo
2. Bilo bi dosadno ljudima, ko će normalan da ide da gleda jednog čoveka sa klavijaturom koji sedi i svira, gde je tu provod. Ako već ?eli tako ne?to otići će u neki piano bar ili ne?to slično.
A sta je sa ovim drugim udruzenjem? Ono gde su Dragoljub Djuricic i Bajaga?
Mislim da se zove "Udruzenje jazz, pop i rock muzicara", ili tako nesto?
Znam da ima tako neki problem sa licencama u inostranstvu, ali... mnogi iz tog udruzenja sviraju u inostranstvu...
To udruzenje zove se Udruzenje uzvodjaca jazz, rock i zabavne muzike, a nakon Bajage i Djuricica, sada je na celu tog udruzenja Ivan Ilic, trombonista i dirigent Jazz orkestra RTS, inace diplomac Berklija (aranziranje) i clan Jova Maljokovic Salsa benda. Ovo udruzenje sada ima status samostalnog, tako da se mogu vaditi licence, uplacivati staz, vaditi vize, itd. Tako bar kaze Ivan, sa kojim sam nekidan pricao o tome, mada moje iskustvo od pre godinu dana sa kanadskom vizom govori suprotno - morali smo ipak da kucamo kod Djokica na vrata i da molimo za clanstvo "preko reda"... to je bilo toliko gadno i ponizavajuce da ne zelim da prepricavam, a nadam se da je sada tome kraj. Sto se mene tice, Udruzenje jazz, rock i z.m. je jedino kojeg ja zelim da budem clan, pa kako god...
A da li znate da je osnovano udruzenje tonskih snimatelja, ne znam mu pravo ime, i da sada navodno i to udruzenje ima sve sto je potrebno za socijalno, penziju, vize, licence, itd?
A da li znate da je osnovano udruzenje tonskih snimatelja, ne znam mu pravo ime, i da sada navodno i to udruzenje ima sve sto je potrebno za socijalno, penziju, vize, licence, itd?
Daj nam neki kontakt, meni to bash treba. Nadam se da je u skladu sa zanimanjem i beneficiran radni staz:)
Hvala
LACKY
14-05-2006, 09:37 PM
A sta sa udruzenjem gde mogu da se obrate ljudu koji stvarno rade u muzici, produkcija inzenjering itd! To ne zanima nikoga a vidi koliko seljudi bavi time.
statusband
16-05-2006, 01:34 AM
To udruzenje zove se Udruzenje uzvodjaca jazz, rock i zabavne muzike, a nakon Bajage i Djuricica, sada je na celu tog udruzenja Ivan Ilic, trombonista i dirigent Jazz orkestra RTS, inace diplomac Berklija (aranziranje) i clan Jova Maljokovic Salsa benda. Ovo udruzenje sada ima status samostalnog, tako da se mogu vaditi licence, uplacivati staz, vaditi vize, itd. Tako bar kaze Ivan, sa kojim sam nekidan pricao o tome, mada moje iskustvo od pre godinu dana sa kanadskom vizom govori suprotno - morali smo ipak da kucamo kod Djokica na vrata i da molimo za clanstvo "preko reda"... to je bilo toliko gadno i ponizavajuce da ne zelim da prepricavam, a nadam se da je sada tome kraj. Sto se mene tice, Udruzenje jazz, rock i z.m. je jedino kojeg ja zelim da budem clan, pa kako god...
Eto isto iskustvo imam sa kanadskom vizom,na zalost:banghead:
Daj nam neki kontakt, meni to bash treba. Nadam se da je u skladu sa zanimanjem i beneficiran radni staz:)
Hvala
Bio sam pozvan na konstitutivnu skupstinu ili kakogod se to zvalo, ali nisam otisao... Probacu da saznam neki kontakt.
dawid
28-02-2010, 11:15 PM
Cuo sam da Kit Ricards mora svake godine da polaze pred komisijom. Zasvira im neki kantri i onda moze na turneju :rotfl: Ne mogu da verujem kakve su to gluposti!!
Nego da li to sad znaci da svi mladi underground bendovi, koji nemaju ni za zice, a ne za godisnju clanarinu koja iznosi oko 500 eura za bend od 5 clanova, mogu da rasprodaju instrumente i batale muziku ili sviraju jedino u svojoj sobi? Znaci kompletna underground scena treba da nestane? Mislim, mogao bih da navedem gomilu primera i da pisem o ovome do sutra, ali s obzirom koliko je debilno kontam da bi vredjao inteligenciju svakoga ko ovo procita.
Nije me bilo par dana i sad dodjem i citam ovo... i ne mogu vjerovati!!
PA ZAR TOGA KOD VAS IMA !!!
Uopce ne razumijem koji je to koncept? Nemojte me shvatit krivo, al bas mi nije jasno koji je koncept s tim udruzenjima muzicara. Bavis se muzikom i onda odes na komisiju koja ti izdaje licencu da si ti sad postao muzicar. To platis i sta onda? Jel time sto placate svake godine dobivate zdravstveno ili neke beneficije pa da vam to drzava priznaje kao staz kad jednom idete u penziju? Ako je tako, onda to uopce nije lose!
Ovdje u HR nema takvih stvari. Postoji nekoliko udruga koje se bave muzikom. One "glavne" su HDS (hrvatsko drustvo skladatelja) unutar kojeg je njihov odjel ZAMP (zastita autorskih muzickih prava) koji uzima novce od radio stanica, kafica i svih obrtnika. Po novome uzimaju neku minijaturnu lovu od distributera praznih cd-a i memorijskih kartica pod pretpostavkom da ce se na to snimati muzika. Dosta kontraverzi se oko toga vrti. Oni onda te novce raspoređuju i isplacuju autorima pjesama. Autor moze biti svatko ko se besplatno uclani. Novce dobiva ako radio i televizija prijave njegovu pjesmu da su ju pustili. Zna se koliko pjesma ima minuta, a jedna minuta je jedan bod. Svake godine se izracunava vrijednost boda i prema tome se isplacuje lova. Ne moram ni spominjati da muzicari nikad nisu zadovoljni i pricaju razne price, al ko ce ga znati...
Druga je udruga HUZIP (hrvatka udruga za zastitu izvođackih prava). Oni isto skupljaju pare ali se oni bave iskljucivo izvedbama. Znaci recimo ako osoba A izvodi pjesmu od autora B onda se to prijavi i netko (organizator uglavnom) plati. Isto tako, od te udruge dobiju pare oni koji nisu autori pjesme ali su svirali na njoj (dosao covijek odsvirao npr. trubu na originalnoj snimci i sad da ne ispadne da nije nista dobio osim prijateljskog tapsanja po ramenu od autora, onda njemu huzip plati kad se ta pjesma izvodi).
I ima HGU (hrvatska glazbena unija). To je udruga u kojoj se placa godisnja clanarina. Oni imaju "snagu" da izdaju porezne potvrde pa su jako popularni. S njihovom potvrdom se ne placa porez na ugovor o djelu (tipa, organizator koncerta ne mora platiti porez drzavi pa onda da malo vise honorara bendu nego sto bi bez te potvrde dao). Navodno bi te potvrde mogle biti upitne u narednim godinama jer EU to ne tolerira pa cemo vidjet sto ce bit...HGU se također dosta bori za prava muzicara pa povremeno istjeraju neke ustupke od vladajucih (recimo natjeraju nekog gradonacelnika da za docek nove godine uzme domaci bend a ne strance) i lobira na drzavnoj razini da domaca muzika bude zastupljenija u medijima.
Nema nitko ko bi te doveo pred komisiju pa ti govorio da si ili nisi muzicar. I da bi se netko bavio muzikom teoretski ne mora biti apsolutno u nikakvoj udruzi (samo mu se to ne isplati jer ostane bez nekih novaca)...
Ajde netko s dobrom voljom i razgibanim prstima da mi napise kako to u srbiji ide s udrugama... pliiz... bas me zanima! Ma zapravo, zanima me za sve ex-yu drzave (Slo, Bih, Mk, CG...)
HeatMan
01-03-2010, 04:23 AM
@shot: jedino shto mogu da kazem je neshto o sokoju.. chlanarina je besplatna, tj uzimaju ti procenat od zaradjene love..
uglavnom, slichna pricha kao kod vasheg ZAMP-a. uchlanish se, prijavish delo... delo se malo drugachije boduje kod nas.. ne mogu se setiti tachno bodovanja, jer nisam bio skoro (neka me neko dopuni) ali se secam da se rachuna duzina pesme, zanr iste, broj instrumenata korishcen u njoj, i neke slichne gluposti.. npr etno muzika ima najvishi broj bodova, i shto vishe instrumenata to bolje po tebe.. e sad, neko to pusti na tv-u (radiju, klubu) to se zapishe, tv na mesechnom-godishnjem nivou (kako ko) daje pare sokoju, i sokoj to rasporedjuje...
sad, naravno.. niti se upisuje ko je shta pushtao, niti se prosledjuju pare kako treba.. npr, pretproshle godine Struka (sa tada 4 albuma iza sebe, nekoliko spotova koji su se redovno vrteli, i dosta radijskih.. hmm hitova?) je otishao u sokoj da ih pita da li ce on ikada dobiti pare od nekog spota/pushtanja na radiju.. oni su mu dali 180 dinara. naravno vratio im pare i rekao da izvedu devojke na pljeskavicu. i tu se zajebao, jer je tako pokrenuo njih.. zaboravili su na njega.. proshle godine je dobio 1000 dinara avansa. posle 6 meseci su mu javili da im duguje 700 dinara.
i tako u krug.. ja ni dinar nisam dobio, iako su par stvari na kojima sam ja potpisan (valjda, ako me nisu zajebali) bile veoma uspeshne i redovno sam mogao da vidim te spotove na tv-u.. ali nisu moje pesme pa me to ne tangira..
eto npr, za budjav lebac su ovi iz sarsa dobili isto neku smeshnu lovu.. shto mi je i drago.. a i kasno su je registrovali, tako da je sokoj mogao da se izvlachi na to.. iako bi realnost bila da dobiju mnogo mnogo vishe... al ajd da ne mrachim dalje..
neki ljudi, sa druge strane, chak i veoma lepo zaradjuju.. pa chak i zive od autorskih prava... ne zelim sada da spominjem ljude jer ne verujem da bi voleli javno o tome da se pricha koliko su dobili kinte na stvari koje su izdali pa chak i pre tri godine, i koje su davno prestale da se vrte po tv-u i radiju.. a Sokoj toliko skuplja para da je to nenormalno.. pre par godina su pocheli da upadaju u svaku radnju i lokal (kafic klub etc) po uzem centru grada i da uzimaju harach.. chak mi se radnik u sokoju pohvalio da su dali circa 250.000 eura za bolnicu u Tirshovoj ulici.. shto je meni neshvatljivo, poshto gomilu ljudi ochigledno nisu isplatili.. verovatno su samo oprali novac.
shto se tiche udruzenja jazz i pop muzichara.. tu sam zeleo da se uchlanim.. ali koliko se secam, nema uplacivanja radnog staza i zdravstvenog, ali dobijash veoma lepe beneficije.. sve shto je okarakterisano kao muzichka oprema se uz chlansku kartu ne carini, i lako je bilo izvaditi vize.. viza vishe nije bitna, a na carini u muzichku opremu spadaju gitare i slichni "orkestarski instrumenti".. tu su strpali sve od bubnjeva do flaute.. deshavalo se ipak da ljudima stigne synth, i ovi ga okarakterishu kao elektroniku + porez na luksuz i slichno.. toliko umeju da budu bezobrazni.. naravno sve je to bez chlanske karte
mislim, ja sam nabavio music man bass. 1700 eura sa transportoom, porezom etc.. carina je bila 0,2% ili tako neshto.. ovaj lik iz fedexa (bivshi basista inache hehe) je bio u fazonu je**sh carinu..
ali stiglo mi je 2 para slushalica i se titan od thomann-a, u nashu poshtu.. i carinski radnici su sve vadili lupali sa onim kutijama, ispadale im slushalice tresli mikrofon da vide da li ima neshto u njemu.. i na 450 eura ukupne cene sa transportom su mi dodali 250 eura carine i poreza + 3000 dinara za troshkove.. tj neki papiri su toliko koshtali, bukvalno..
e tako se to radi u srbiji. i namerno sam napisao srbija sa malim slovom.
btw, bojim se da pomislim na to koliko ce me koshtati sve to kad mi bude stigao heritage.. mislim da cu se obesiti.
p.s. shto se tiche ostalih "udruzenja", oni su tu samo da iznude pare.. ulivaju strah muzicharima u kosti, i igraju se monopola. ako nisi chlan udruzenja, ne mozesh da svirash. jedino da svirash po nekim rupama gde te nece primetiti, a te rupe su neregistrovane i prihod od takvih svirki je naravno minimalan..
deshavalo se ljudima (nije pricha iz prve ruke, tako da me nemojte drzati za rech, ali sam to chuo od vishe izvora) da budu vraceni sa granice jer su rekli da imaju svirku a nisu imali chlanske karte (nisu bili ni u jednom udruzenju za "zashtitu muzichara")
da, ogorchen sam.. sada molim iskusnije kolege da me dopune.. :)
Hile, kako radi taj Titan?
Iz fazona sam i ja da ga narucim preko Thomann-a jer je DZ, a ovim Z5600 koji imam sam prezadovoljan, samo bih da mu zamenim lampu, jebem li ga sto :S
HeatMan
01-03-2010, 05:41 AM
da li mi verujesh da nisam stigao lepo da ga istestiram..? sve kao hocu hocu ali nikako da ugrabim dovoljno vremena, bacio sam ga jednom na gitaru (uz dva c451) i savrsheno mi je odradio posao.. i to je to.. kad budem snimao neshto ozbiljnije sa njim cu da javim.. mada gemini mi odradjuje toliko posla da me je sramota u poslednje vreme hahah.. imam 10 mikrofona ali sve snimam sa njim.. znam ga kao dzep pa mi uvek odradi posao.. + je vrhunski mic..
btw pitanje je da li ga josh ima u zalihama.. mislim na titan naravno.. al ajd da ne gushimo temu..
da li mi verujesh da nisam stigao lepo da ga istestiram..? sve kao hocu hocu ali nikako da ugrabim dovoljno vremena, bacio sam ga jednom na gitaru (uz dva c451) i savrsheno mi je odradio posao.. i to je to.. kad budem snimao neshto ozbiljnije sa njim cu da javim.. mada gemini mi odradjuje toliko posla da me je sramota u poslednje vreme hahah.. imam 10 mikrofona ali sve snimam sa njim.. znam ga kao dzep pa mi uvek odradi posao.. + je vrhunski mic..
btw pitanje je da li ga josh ima u zalihama.. mislim na titan naravno.. al ajd da ne gushimo temu..
Pa na thomann-u ga ima, a sramota je kolko je jeftin, gledam korisnici su u glavnom zadovoljni
dawid
01-03-2010, 11:14 PM
http://www.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56968
dandi
02-03-2010, 12:03 PM
Nije me bilo par dana i sad dodjem i citam ovo... i ne mogu vjerovati!!
PA ZAR TOGA KOD VAS IMA !!!
Uopce ne razumijem koji je to koncept? Nemojte me shvatit krivo, al bas mi nije jasno koji je koncept s tim udruzenjima muzicara. Bavis se muzikom i onda odes na komisiju koja ti izdaje licencu da si ti sad postao muzicar. To platis i sta onda? Jel time sto placate svake godine dobivate zdravstveno ili neke beneficije pa da vam to drzava priznaje kao staz kad jednom idete u penziju? Ako je tako, onda to uopce nije lose!
Ovdje u HR nema takvih stvari. Postoji nekoliko udruga koje se bave muzikom. One "glavne" su HDS (hrvatsko drustvo skladatelja) unutar kojeg je njihov odjel ZAMP (zastita autorskih muzickih prava) koji uzima novce od radio stanica, kafica i svih obrtnika. Po novome uzimaju neku minijaturnu lovu od distributera praznih cd-a i memorijskih kartica pod pretpostavkom da ce se na to snimati muzika. Dosta kontraverzi se oko toga vrti. Oni onda te novce raspoređuju i isplacuju autorima pjesama. Autor moze biti svatko ko se besplatno uclani. Novce dobiva ako radio i televizija prijave njegovu pjesmu da su ju pustili. Zna se koliko pjesma ima minuta, a jedna minuta je jedan bod. Svake godine se izracunava vrijednost boda i prema tome se isplacuje lova. Ne moram ni spominjati da muzicari nikad nisu zadovoljni i pricaju razne price, al ko ce ga znati...
Druga je udruga HUZIP (hrvatka udruga za zastitu izvođackih prava). Oni isto skupljaju pare ali se oni bave iskljucivo izvedbama. Znaci recimo ako osoba A izvodi pjesmu od autora B onda se to prijavi i netko (organizator uglavnom) plati. Isto tako, od te udruge dobiju pare oni koji nisu autori pjesme ali su svirali na njoj (dosao covijek odsvirao npr. trubu na originalnoj snimci i sad da ne ispadne da nije nista dobio osim prijateljskog tapsanja po ramenu od autora, onda njemu huzip plati kad se ta pjesma izvodi).
I ima HGU (hrvatska glazbena unija). To je udruga u kojoj se placa godisnja clanarina. Oni imaju "snagu" da izdaju porezne potvrde pa su jako popularni. S njihovom potvrdom se ne placa porez na ugovor o djelu (tipa, organizator koncerta ne mora platiti porez drzavi pa onda da malo vise honorara bendu nego sto bi bez te potvrde dao). Navodno bi te potvrde mogle biti upitne u narednim godinama jer EU to ne tolerira pa cemo vidjet sto ce bit...HGU se također dosta bori za prava muzicara pa povremeno istjeraju neke ustupke od vladajucih (recimo natjeraju nekog gradonacelnika da za docek nove godine uzme domaci bend a ne strance) i lobira na drzavnoj razini da domaca muzika bude zastupljenija u medijima.
Nema nitko ko bi te doveo pred komisiju pa ti govorio da si ili nisi muzicar. I da bi se netko bavio muzikom teoretski ne mora biti apsolutno u nikakvoj udruzi (samo mu se to ne isplati jer ostane bez nekih novaca)...
Ajde netko s dobrom voljom i razgibanim prstima da mi napise kako to u srbiji ide s udrugama... pliiz... bas me zanima! Ma zapravo, zanima me za sve ex-yu drzave (Slo, Bih, Mk, CG...)
Yap toga ima samo kod nas ali Hrvatska je jedina zemlja koja pravi probleme i insistira da bendovi koji dolaze kod vas da sviraju budu clanovi tog udruzenja...
Ma to su sve idiotizmi!
Kakve sam tek ja prolazio peripetije na granicama!
To je sve stvar na kakve carinike naletis. Oni su bogovi na tim granicama i ako iz bilo kojeg razloga oni odluce da ne pustaju preko grane onda nema te sile koja ce im promijeniti misljenje. Ovo su sve besmislice i gluposti sto rade. Oni izmisle nesto i onda to kao "provedu". To sa clanstvom u udruzenju. Al eto...
Zato recimo kad s bendom idemo svirati u bosnu, nikada ali nikada ne nosimo opremu. Samo gitare i klavijatura. I to onda ide pod osobne stvari i ne mogu nista oko toga srati. Al ne daj boze da probamo pojacalo staviti u kombi. S tim ne ide preko granice i tocka...
Ali cinjenica je da se bendovi na takve prelaske MORAJU pripremiti. Svaka zemlja ima svoje stoseve. Sve se to moze unaprijed saznati. Recimo to sto u blogu Sweeper spominju ATA Karnet i cude se - to je praksa i u sloveniji i u ostalim europskim drzavama. Jednom ga izvadis i vrijedi godinu dana. I cao! Garantna pisma isto tako - rjesavaju se cim se bookira svirka i bez njih se ne sjeda u kombi... itd...
Jel moze neko meni neko od upucenih chlanova foruma nekako da pomogne?Bio bih mu jako zahvalan na odgovoru.
Trebalo bi da putujem sa bendom na neku mini turneju na leto,Slovenija,Austrija i mozhda upadnu Hrvatska i Nemachka.
Da li mi to mozemo da izvedemo ako se uchlanimo u udruzhenje Jazz,Rock i Pop muzichara?
Unapred hvala!
alavuk
05-03-2010, 07:07 AM
opusti se
dandi
05-03-2010, 09:12 AM
@shoot
ne cudimo mi se zbog ata karneta, nisi lepo razumeo, jasno je da se on mora imati i vrlo je laka procedura da se dobije sve preko neta samo se licno podigne...vec se cudimo sto i pored njega i poz pisma hrvatski policajci na granici su insistirali da budemo clanovi tog famoznog udruzenja i sto je cinjenica da samo Hrvatska, jednostrano, sputava srpske bendove koji dolaze da sviraju maltene besplatno. Nismo ni prvi a verovatno necemo biti ni poslednji bend iz srbije kome se to desilo...
Sto se tice dozvole za rad, obzirom da smo krenuli u klub koji redovno organizuje svirke predpostavili smo da je organizator to vec resio, medjutim njihovo neiskustvo smo nalazost mi morali da platimo..ali opet razlog naseg vracanja je udruzenje estradnih umetnika..
I da, slazem se da je zakljucak na kraju da su sve to idiotizmi...
opusti se
Jel to mogu da vidim kao da? :D
diviner
05-03-2010, 08:21 PM
Ne, to samo znaci da se opustis kad stignes na granicu. Prste da razmrstis, i naocare stavis, pa kad carinik gleda u tebe, ti gledas gdje hoces (or.iz. Bolji Zivot, scena na granici pri povratku iz Trsta) :)
Arthur
05-03-2010, 08:46 PM
zapravo su išli u Solun sa ženama na šoping ;)
Hahaha...A jesi li i ti muzichar?Ne,nisam muzichar!Nisi?Jesam!Jesi? :rotfl:
Shalu na stranu,nemate nikakav predlog? :D
alavuk
05-03-2010, 09:20 PM
Jel to mogu da vidim kao da? :D
ma opusteno u smislu nema cimanja preteranog , sto se tice slovenaca i opreme oni sami ne prave problem lepo te pitaju kuda ces i jel znas u kakvo mesto ides tj u kakav klub i ko izlazi tamo ahahhahahahah , ne znam sta nosite od opreme ali ako nosite povise stvari tu vec morate da se iscimate za ata karnet ukoliko nosite sintove i spravica ukoliko je laptop midi kontroler i jos po nesto onda i nije toliko strasno , samo na izlasku iz nase zemlje obavezno prijavi sve nasoj carini da ne bi bilo problema ikakvih ...
E pa kul,a karnet moramo da vadimo jer imamo gitare i mozhda pojachala...
A Austrija? :s
@dendi
Tocno si mogu zamisliti cijelu tu situaciju na granici koju ste prosli, ali ipak se takve stvari sve manje događaju. Naletili ste na budale na carini i nazalost sve sto se moze reci je "jebiga"...
Vjerovatno je mehanizam u glavama tih drotova na carini taj da ako im se iz nekog razloga niste svidjeli (to moze biti bilo kakav komentar, pa nazalost i izgled...). Poprilicno sam siguran da ti carinici nemaju pojma sto je to nekakvo udruzenje ciji papir vi nemate, ali vjerovatno su im prije toga dosli neki drugi muzicari koji su imali i to pa su, logicno, i s tim papirom mahali da bi sto lakse prosli granicu. Onda kad ste vi dosli granicar(ka) se sjeti da ima to nesto i shvati da vi to nemate pa to iskoristi kao razlog da vas ne pusti. Tako to ide. Vjeruj mi da inace za prelazak granice nije uvjet nikakav papir nikakvog udruzenja. Znam to!
Ali da! Istina je da uvjek postoje neki problemi oko svirki muzicara na relaciji srbija-hrvatska. Bez obzira sto mi to ide na nerve, necu to negirati. I mi imamo osjecaj da tesko dolazimo do svirki u srbiji, a vama je isto tako. Konkretno evo - ja sa svojim bendom nikako da uglavim neku svirku u beogradu a fanovi se ubijaju pozivajuci nas. Ali stalno dolaze neki upiti kad cemo. A mi nikako da uspijemo dobiti organizatora za koncert jer se lokalna scena drzi strahovito zatvoreno. Kao da bi mi dolazili uzimati im njihov kruh. I to je tako... Vas ce zajebavati na granici do te mjere da se svaki ozbiljan organizator u hrvatskoj tri puta promisli da li ce bookirati srpski bend jer mu moze lova propast ako bend "padne" na granici. I time zapravo dolazimo do toga da premalo srpskih bendova svira po hrvatskoj. Perfidna logika. Al jeb*te to je stvarnost!
Ipak, unazad par godina mislim da se ipak malo normalizira stanje. Ide ipak na bolje. Primjeti se, iako je mravljim koracima. Ozbiljno vjerujem da ce ovaj moj post djelovati smjesno za recimo 5 godina!
diviner
06-03-2010, 10:43 AM
zapravo su i?li u Solun sa ?enama na ?oping ;)
E bravo, jeste, solun :) !
Ej ljudi,idem sa bendom u Austriju da sviramo, vadimo karnet i kapiram da je to to.
Ne treba nam nishta drugo?
Hvala unapred!
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.