View Full Version : azmafon u beogradu
yoloko
04-05-2006, 10:03 PM
zna li neko gde da nabavim azmafon u beogradu i posto?
boggy
04-05-2006, 11:00 PM
zna li neko gde da nabavim azmafon u beogradu i posto?
Stovariste izolacionog materijala u ulici Vojvode Stepe 228,
tel. 011-xxx-xx-xx (proverili smo, broj telefona su promenili u medjuvremenu, novi jos ne znamo... kad saznamo ... stavicemo ga)
nisam siguran za cenu, cini mi se da je 170din za tablu debljine 1cm, 270din za 2cm... imas telefon pa pitaj
pozdrav
bogi
Bogi, da li bi eventualno mogao da nam pojasnis "Azmafon", kazes nam njegove upotrebne karakteristike i konkretnu namenu/primenu?
Za sta je najbolji, za sta sve moze da se koristi, za sta ga treba izbegavati...
Znam da nisi akusticar, ali na osnovu svojih saznanja, za koju bi ga namenu ti iskoristio, a za koju nikako ne bi?
boggy
05-05-2006, 03:16 AM
Bogi, da li bi eventualno mogao da nam pojasnis "Azmafon", kazes nam njegove upotrebne karakteristike i konkretnu namenu/primenu?
Za sta je najbolji, za sta sve moze da se koristi, za sta ga treba izbegavati...
Znam da nisi akusticar, ali na osnovu svojih saznanja, za koju bi ga namenu ti iskoristio, a za koju nikako ne bi?
Azmafon je u osnovi rascupani pamuk, pamucni konci, verovatno mlevene krpe ili sta vec.... pomesan sa kojecim... vidjao sam i opiljke aluminijuma, parcice plastike, i zna da iritira meke delove koze kada se puno radi sa njim... sto mi izaziva sumnju da ima i primesa staklene vune u njemu... Umocen je u rastvor necega pa presovan i susen, tako da koliko toliko drzi oblik nekakvog "tepiha"...
Kao i svi pamucni apsorpcioni materijali odlican je za srednje frekvencije.
Sto se apsorpcije niskih frekvencija tice, manje je efikasan od staklene vune, odnosno "trazi" da ga, recimo, bude vise od staklene vune... sto znaci da nije neupotrebljiv za to.
Sa njim se lako radi, mada jako brzo tupi skalper kada se sece (isto kao i staklena/mineralna/kamena vuna)
Price da je neupotrebljiv za niske frekvencije su prenaduvane, upravo zbog razloga koje sam naveo gore, stavi ga se vise...
Dopada mi se (meni licno) vise od staklene vune zato sto moze da se sa njim radi preciznije... moze se lepo obeleziti i seci po obelezenoj liniji.
Kazu da ne "privlaci" glodare, ali od kada su neki nasli misa UDOBNO smestenog u staklenoj vuni (!), mislim da ni glodari nisu ono sto su nekada bili...
Kazu takodje da je relativno nezapaljiv, mada prica o tome nema smisla kada se "rostilj" za apsorbere najcesce pravi od drvenih gredica... treba paziti na halogene lampe za osvetljenje, posto se jako greju.
Utisak mi je da je azmafon dobar za vecinu namena u studiju, ako se odluci da se s njim radi, i ako se pravilno koristi.
Zbog svoje relativno konstantne debljine, moze se koristiti za konstrukciju difuzor - apsorbera za srednje frekvencije...
Jedino ga mozda, ali samo mozda, ne bih mogao iskoristiti na nekim zaguljenim bass trapovima, ako je potrebno biti posebno precizan sto se centralne radne frekvencije i Q faktora tice, a pri tom si skucen sa prostorom i/ili oblikom prostora za njega. Znaci... samo fantaziram, nisam imao takav slucaj.
Znaci... sve je to stvar ukusa i odluke na pocetku posla, kada se uradi kako treba, skupo je na kraju i jedno i drugo (mislim i staklena vuna i azmafon)... posto kubik toga ode a da ne primetis gde... jedino je, ipak, azmafon dosta skuplji. Sve to zavisi od slucaja do slucaja.
E sad, cena, to zavisi od slucaja do slucaja... ima slucajeva gde ti je svejedno sto se cene tice da li ces koristiti staklenu vunu ili azmafon, kada je sve ostalo mnogo skuplje od bilo cega od ta dva materijala u potrebnim kolicinama...
Drugo, s obzirom da sam inace licno zatucan "ideologijom" i/ili "religijom" o sto "zivljim" rezijama ali frekventno ravnim i difuznim u sto sirem opsegu, bez potrebe da se posle akustickog tretmana mora da "duva" u zvucnike 2kW i akustickom energijom greje prostorija... (kupite TA pec... zaboga!), azmafon je po mom misljenju dobar :)
Generalno za mene je to odlican materijal, veoma praktican i lak za rad, ej bre, cak se ni majstori ne zale mnogo na njega :)... barem ovi sto su preziveli se vise ne zale...:taz:
Eto, sve cega sam se setio sam istresao... ako imas konkretna pitanja, slobodno udri!
pozdrav
bogi
Pa ima tu meni dosta stvari koje mi nisu jasne...
Svako ko je imao priliku da se uhvati staklene vune, zna koliko se cese dana posle toga, a svuda po stranim forumima ljudi prave trapove od drvenog rama, staklene vune i platna koje je prekriva. E, sad, oni to zovu "rigid fiberglas", ali ja kontam da je to otprilike to, samo u malo tvrdjoj izvedbi i malo formastije.
Interesuje me da li oni stvarno razapnu samo platno preko toga, jer je to cisto samoubistvo obzirom na prasinu koja se oslobadja vremenom i cinjenicu da udises staklenu vunu 10-15 sati dnevno...
boggy
05-05-2006, 04:32 AM
Svako ko je imao priliku da se uhvati staklene vune, zna koliko se cese dana posle toga, a svuda po stranim forumima ljudi prave trapove od drvenog rama, staklene vune i platna koje je prekriva. E, sad, oni to zovu "rigid fiberglas", ali ja kontam da je to otprilike to, samo u malo tvrdjoj izvedbi i malo formastije.
Interesuje me da li oni stvarno razapnu samo platno preko toga, jer je to cisto samoubistvo obzirom na prasinu koja se oslobadja vremenom i cinjenicu da udises staklenu vunu 10-15 sati dnevno...
Rigid fiberglass je nesto drugo, to je donekle presovana staklena vuna... verovatno opet umocena u nesto da bi posle susenja imala neku cvrstinu, ali je i dalje porozna... To nije isto sto i obicna staklena vuna. Tabla je cvrsta i ima spoljnu zastitu... manje "leti" od obicne staklene vune, ali iritira kozu kao i svaka druga kada je dodirnes.
Sto se platna tice, zavisi od toga sta pravis... da li su ti apsorberi slat tipa... i tada je staklena vuna samo platnom pokrivena u prorezima, ili je to apsorber koji ima membranu odredjene debljine preko staklene vune... tada ga mozes pokriti u potpunosti...
Sto se tice udisanja... odluka je najcesce na klijentu... zeli li to ili ne, primeti da je azmafon skuplji... i da ljudima nije strano da stede novac na racun zdravlja...
Kada se radi hermeticko zatvaranje prvog apsorpcionog tretmana gipsanim plocama, svejedno je sta je ispod... ionako ni vazduh ne sme da prodje.... ALI, ako pricamo o doradama i krpljenju necije akustike... onda tu vrlo cesto nema izbora... u nekim situacijama se ne moze apsorber hermeticki zatvoriti jer takav u nekom konkretnom slucaju ne radi posao. Nekad se mora pustiti da vazduh cirkulise, a sa njim i sve ostalo.
pozdrav
bogi
yoloko
05-05-2006, 05:57 AM
hvala puno na informacijama
cuo sam da se azmafon treba malo odvojiti od zida tipa 7 ili 9 cm
da li to da radim ili da stavim stiropor ispod, ili uopste koju kombinaciju preporucujete za tipicnu kucnu izolaciju, u pitanju je soba od 6 kvadrata
zvincic
05-05-2006, 07:32 AM
oggy i boggy (:D:D) mislim da je puno bolje umjesto staklene koristiti mineralnu/kamenu vunu.
boggy
05-05-2006, 12:10 PM
oggy i boggy (:D:D) mislim da je puno bolje umjesto staklene koristiti mineralnu/kamenu vunu.
Nekako sam "osecao" da je vise volis...
Lepo... o ukusima ne vredi raspravljati... neko voli kamenu neko voli staklenu... a ja licno ne volim ni jednu...:p
pozdrav
bogi
p.s. Becka sa krompiricima mi vise "lezi"
boggy
05-05-2006, 12:15 PM
hvala puno na informacijama
cuo sam da se azmafon treba malo odvojiti od zida tipa 7 ili 9 cm
da li to da radim ili da stavim stiropor ispod, ili uopste koju kombinaciju preporucujete za tipicnu kucnu izolaciju, u pitanju je soba od 6 kvadrata
OK je savet. Nemoj stavljati stiropor, ostavi prazno.
pozdrav
bogi
perun
05-05-2006, 01:29 PM
ZDRAVLJE JE NA PRVOM MESTU!!! Sta god radili, kol'ko god to nesto placali... znamo i svesni smo one stare: Zdravlje nema cenu!
Boggy, sta se desava sa Isoverom? Definisi mi taj materijal po pitanju sastava i shtetnosti... Pozdrav...;)
P.S. Zasto je kafana prazna ovih dana? Ok, sinoc smo gazda i ja radili, ali...:confused:
boggy
05-05-2006, 01:44 PM
ZDRAVLJE JE NA PRVOM MESTU!!! Sta god radili, kol'ko god to nesto placali... znamo i svesni smo one stare: Zdravlje nema cenu!
Boggy, sta se desava sa Isoverom? Definisi mi taj materijal po pitanju sastava i shtetnosti... Pozdrav...;)
P.S. Zasto je kafana prazna ovih dana? Ok, sinoc smo gazda i ja radili, ali...:confused:
Mineralna vuna sa brand name...
Ako radis potpuno zadihtovani osnovni tretman (ziva guma, glet masa itd) sa gipsanim plocama, svejedno ti je sta ces staviti...
Nerazumno je sada ocekivati od nekog materijala da bude cujno bolji od drugog, jer za to treba da se urade dve identicne prostorije sa oba (neka) materijala pa da se napravi A/B test...
Iskustvo koje imam je da se svaki REALNI akusticki tretman cuje kao poboljsanje ili pogorsanje, u sustini svi zvuce drugacije... materijali o kojima pricamo imaju neke svoje prednosti i mane, ali su pri tom svi oni neki apsorberi...
Moj stav je da se rezije i sobe za snimanje moraju praviti da imaju urednu akustiku i nemaju drasticne anomalije... "suv" zvuk je relativno lako napraviti cak nije ni mnogo skup. Ali napraviti UDOBNU ali i akusticki korektnu reziju, ili drugo... napraviti sobu za snimanje koja daje LEP i ZIV prizvuk na snimljenom materijalu, nije ni lako ni jeftino...
UDOBNOST sobe za slusanje je na prvom mestu ako zelis da budes brzi i da imas vise vremena za Buffet :) samo sto onda neces imati para za pice
pozdrav
bogi
perun
05-05-2006, 01:56 PM
Mineralna vuna sa brand name...
Ako radis potpuno zadihtovani osnovni tretman (ziva guma, glet masa itd) sa gipsanim plocama, svejedno ti je sta ces staviti...
Nerazumno je sada ocekivati od nekog materijala da bude cujno bolji od drugog, jer za to treba da se urade dve identicne prostorije sa oba (neka) materijala pa da se napravi A/B test...
Iskustvo koje imam je da se svaki REALNI akusticki tretman cuje kao poboljsanje ili pogorsanje, u sustini svi zvuce drugacije... materijali o kojima pricamo imaju neke svoje prednosti i mane, ali su pri tom svi oni neki apsorberi...
Moj stav je da se rezije i sobe za snimanje moraju praviti da imaju urednu akustiku i nemaju drasticne anomalije... "suv" zvuk je relativno lako napraviti cak nije ni mnogo skup. Ali napraviti UDOBNU ali i akusticki korektnu reziju, ili drugo... napraviti sobu za snimanje koja daje LEP i ZIV prizvuk na snimljenom materijalu, nije ni lako ni jeftino...
UDOBNOST sobe za slusanje je na prvom mestu ako zelis da budes brzi i da imas vise vremena za Buffet :) samo sto onda neces imati para za pice
pozdrav
bogi
Ma, Boggy, mi smo gore kod nas zavrsili sve u reziji jos pre dve i po godine... Gluvu sobu relativno skoro... Nego rekoh, kad pominjemo zdravlje:D, da se malo upustimo u detaljisanje!!! Svratices vec jednom prilikom do Ateljea Trag, Boze zdravlja, pa cemo ocenjivati komfor i ostalo... Nego, jel cemo da POMREMO od Isovera jednog dana???:mrgreen:
Pozdrav... vidimo se u kafani!
boggy
05-05-2006, 01:57 PM
....Nego, jel cemo da POMREMO od Isovera jednog dana???:mrgreen:
Pozdrav... vidimo se u kafani!
Ma, ne brini, Idekius ce da nas izleci... :)
pozdrav
bogi
boggy
05-05-2006, 02:47 PM
Yoloko... kada saznas tacne cene stavi ih ovde u thread, da i ostali znaju..
pozdrav
bogi
yoloko
06-05-2006, 09:34 PM
Azma Kragujevac
034-335-380
034-336-236
144din 1cm po kvadratu
234din 2cm po kvadratu
rekli su mi da postoji mogucnost da mi tih 20ak kvadrata dovezu na neko njihovo mesto po ovoj maloprodajnoj ceni
pogledajte sajt www.azma.co.yu ima jos interesantnih proizvoda
dekoracione AZMA AD PLOČE npr
pozdrav
boggy
06-05-2006, 09:38 PM
Azma Kragujevac
.....
Hvala yoloko
pozdrav
bogi
staklena vuna je kao ekoloski stetan i kancerogen materijal izbacena iz upotrebe vec 20tak god i eventualno se moze sresti u starim TA pecima i gradjevinama (potkrovlja, krovovi....). Danas se umesto nje iskljucivo koristi mineralna vuna.
Btw
ja sam svoju skromnu reziju sredio azmafonom, postavljajuci ga na drvene podkonstrukcije, a iza njega su na 5-15cm (pod uglom) drvene ploce raznih dimenzija. Na zalost nisam racunao centralne freq, nisam merio, vec sam krenuo sa idejom-uradim to sto je sigurno ok, pa cu posle dodavati po potrebi. Srecom, za sad je sve ok, ali krecem ovih dana u konstrukciju jos dva mobilna apfuzora. Uradicu konacno i neka merenja i postaviti ovde. Cela intervencija je kostala (difuzor -puno drvo, zatvaranje spoljnih vrata i prozora, prednji zid, tapaciranje vrata) nesto manje od 30000din (oko 350e) sto je duplo manje od samo jednog primeacousticovog difuzora koji je i manji od mog
boggy
06-05-2006, 11:07 PM
....Uradicu konacno i neka merenja i postaviti ovde.
Svaka cast!
Sko nije problem, otvori novi thread, i okaci slike svega sto si SAM radio i/ili pravio i/ili konstruisao. Fali toga na Forumu...
pozdrav
bogi
to i planiram, ali voleo bih samo da me posavetujes koja merenja da uradim. Ja sam mislio neka najprostija - impuls, pink noise extremno blisko na membranu i na mestu slusanja. Nabavio sam nedavno i Dirac, jos ga nisam instalirao, mozda tamo ima nekih signala......
boggy
06-05-2006, 11:37 PM
to i planiram, ali voleo bih samo da me posavetujes koja merenja da uradim. Ja sam mislio neka najprostija - impuls, pink noise extremno blisko na membranu i na mestu slusanja. Nabavio sam nedavno i Dirac, jos ga nisam instalirao, mozda tamo ima nekih signala......
Hm, pa ovako, tesko da ces uspeti bas sve da izmeris a da bude relevantno...
Prvo, ekstremno blisko merenje, ili tzv. nearfield merenje na 1/4" ili manje od membrane zvucnika se primenjuje samo u slucajevima ako zelis da iskljucis uticaj akustike prostorije, i tako napravis quasi anechoic merenje, koristi se samo za woofere ispod 200Hz... kada konstruises ili meris zvucnik... translacija merenja na rezultate na mestu slusanja se radi po formuli.
Merenja radi na mestu slusanja.
Probaj Dirac pa javi rezultate, eventualno njime mozes dobiti RT60 vrednosti u svojoj sobi...
Uporedi to sa subjektivnim utiscima prilikom koriscenja onog naseg test signala, da bi shvatio sta znace predugacka RT60 vremena u tvom realnom poslu... i na kraju kako se manifestuju tebi licno.
Jedan nas prijatelj je vrteo sve testove i pisao na papir subjektivne utiske... vrlo je bilo zanimljivo citati... slusao je "reverbe" u svojoj sobi, sa nasim signalom koji reverbe nema...
Desavalo nam se mnogo puta da ono sto Dirac premeri kao lose, ljudi uopste ne kopcaju... jer im to mozak isprocesira i kompenzuje taj problem..
ono sto ne znamo je sta mozak uspe a sta ne da isprocesira... itd.
Kod svih programa za merenje nije problem merenje i dobijanje izmerenih vrednosti, problematicna je analiza tih rezultata koji se rade Furijeovom transformacijom, u slucaju akustike, po nasem misljenju bolja bi bila Wavelet transformacija i pregled rezultata u tri dimenzije, frekvecnija, vreme i nivo.
Od mikrofona koristi neki kondenzatorski koji se tebi cini kao vrlo ravan na snimcima.. to je dovoljno precizno za tvoje potrebe i za sticanje utisaka o merenjima u akustici, da sada ne bulaznim o Bruelima, Acopacificima i Earthworksima...
Potrebno je da mikrofon moze da uhvati frekvencije preko 20kHz i da ide nisko barem do 20Hz...
Srecan rad!
pozdrav
bogi
imam 2 'omni' mikrofona. Jedan je navodno i merni, ali Behringer, ali cu ipak verovati vise AKG c414. Probacu dirac, i obican impuls, pa kacim rezultate
Hvala.
Ono sa bliskim merenjem sam mislio zbog eventualnog 'gusenja' membrane od strane stojecih talasa, jer sam video neka merenja losih (katastrofalnih) soba, gde je mic bio bas blisko
boggy
06-05-2006, 11:57 PM
imam 2 'omni' mikrofona. Jedan je navodno i merni, ali Behringer, ali cu ipak verovati vise AKG c414. Probacu dirac, i obican impuls, pa kacim rezultate
Probaj ti i behringer, pa uporedi rezultate, ne mora da znaci da je taj komad koji imas los...
Uradi u Diracu i waterfall... pa posalji sliku.
Hvala.
Nema na cemu.:)
Ono sa bliskim merenjem sam mislio zbog eventualnog 'gusenja' membrane od strane stojecih talasa, jer sam video neka merenja losih (katastrofalnih) soba, gde je mic bio bas blisko
... uostalom izmeri to na white noise, pa ce ti biti sve jasno :mrgreen:
Takvo merenje ima smisla mozda samo za soffit montirane monitore, koji su ravni i u nearfieldu, inace za freestanding monitore postoji dodatna kompenzacija u skretnici za tzv. prelazak iz half space u full space, pricam za woofer...
Kao sto rekoh, meri pa vidi, i uzivaj u istrazivanju...
pozdrav
bogi
dawid
19-04-2007, 11:47 AM
Stovariste izolacionog materijala u ulici Vojvode Stepe 228,
tel. 011-xxx-xx-xx (proverili smo, broj telefona su promenili u medjuvremenu, novi jos ne znamo... kad saznamo ... stavicemo ga)
nisam siguran za cenu, cini mi se da je 170din za tablu debljine 1cm, 270din za 2cm... imas telefon pa pitaj
pozdrav
bogi
nadjoste li br? Ovi sa informacija se prave blesavi.
boggy
19-04-2007, 11:57 AM
nadjoste li br? Ovi sa informacija se prave blesavi.
Ne, pokusaj da zoves ove u Kragujevcu (www.azma.co.yu)
pozdrav
bogi
Ne mogu sad da nadjem telefon ovog iz Vojvode Stepe, mozda sam i bacio, ali on ti je dosta skuplji, mislim da je kod njega 2cm debljine oko 290 din, a u Kragujevcu je 230 din. E sad ako uzimas malo onda nije oproblem, ali ako uzimas vise...
Ovi u Kragujevcu ce ti dati njegov tel sigurno, ali bolje ti je da njima platis a oni ti onda posalju nekim kamionom koji dolazi za BG, hoce to da urade sigurno, meni su tako poslali.
dawid
19-04-2007, 11:37 PM
Ne mogu sad da nadjem telefon ovog iz Vojvode Stepe, mozda sam i bacio, ali on ti je dosta skuplji, mislim da je kod njega 2cm debljine oko 290 din, a u Kragujevcu je 230 din. E sad ako uzimas malo onda nije oproblem, ali ako uzimas vise...
Ovi u Kragujevcu ce ti dati njegov tel sigurno, ali bolje ti je da njima platis a oni ti onda posalju nekim kamionom koji dolazi za BG, hoce to da urade sigurno, meni su tako poslali.
da ali ja sam 130 km od Beograda u suprotnom pravcu od KGa i to mi je vrlo komplikovano, a treba mi do sledece nedelje :banghead:
Uspeo sam i ja nekako da nadjem broj ali niko mi se ne javlja ceo dan. Ne treba mi azmafon nego samo azma ploce. Jel ima i to?
HeatMan
25-08-2007, 12:18 PM
a koliko koshtaju azma AD ploche?
i da li ih mogu naci ovde? da li vam valjaju azmafon P materijali za pravljenje plivajuceg poda? i preko toga podex ploche? :)
Bane Lightrider
25-09-2007, 05:53 PM
Vrlo interesantan Thread!
Uskoro cu poceti sa obradom jedne veoma male prostorije (approx. 3x2), za namenu slusanja i snimanja. Za obradu planiram Azmafon A i Azma AD ploce. Posedujem veoma oskudno znanje iz oblasti akustike tako da se u potpunosti oslanjam na iskustva i savete ljudi odavde. :)
Par slicica prostorije:
Svakom predlogu: Welcome!
StivenDrama
03-10-2007, 12:52 AM
U brate vrh prostor,moze tu svasta da se uradi ja vec zamisljam:cool:.Opasan home studio cak sa gluvom sobom!!:cool:
dacha70a
08-04-2010, 12:09 PM
Pozdrav ljudi,
Evo novog broja "Set-prometa" u vojvode stepe 228 tel: 011/398 -7077
azma table debljine 10mm su oko 200 dinara ,a 20 mm su 310 din... sto se tice azma AD ploca moraju se prvo naruciti jer ih nemaju u prodaji na stovaristu :wink:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.