View Full Version : RME i Lynx sa NUENDO sta kazu ostali
Moritz
04-05-2006, 09:00 AM
Verovatno da neki vec znaju za ove postove i ovu problematiku (za koju nisam zna do skoro), ali nije na odmet podeliti :)
http://forum.nuendo.com/phpbb2/viewtopic.php?t=8614
po prilicno veliko stivo za citanje.
http://www.nuendo-post.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=732
i nesto malo van ove teme ali se opet tice NUENDO platforme
http://euphon22.securesites.net/video/system_5-mc_mc_profiles/ :banghead:
uzivajte ili placite
kejkz
04-05-2006, 10:37 AM
Da, citao sam ranije, zanimljiv pregled uticaja karte i podesavanja memorije na rad sistema. Lep presek koji moze pomoci kod kupovine novog kompjutera.
Problem kod Rme drajvera je sto nisu imali jos jednu liniju bafera pre izlaza (izmedju ostalog naravno), tako da su bili nestabilni preko 70-75 odsto opterecanja procesora na malim kasnjenjima (3-6ms), sto se moglo srediti jedino dizanjem kasnjenja.
Medjutim, pre nekih cini mi se vec mesec dana, izasla je nova verzija drajvera za hdsp seriju, inace i dalje u beta fazi, koja daje podrsku za WDM i novi model ASIO drajvera, prilicno izmenjen, koji se bar na mojoj masini gusi tek na negde 95% procesora (zavisi od koriscenih efekata) na podesavanju od 128,
sto je 3ms za ulaz i 4ms za izlaz. Koga zanima novi drajver moze da ga skine sa:
http://www.rme-audio.com/download/hdsp_wdm_beta6.zip
Samo malo uputstvo: ako slucajno ne budete imali midi signal na hdsp9632, ugasite kompjuter potpuno, ne samo reset, i sve ce biti ok. Drajver je ipak u beta fazi, mada kod mene radi sjajno. Tu je i beta verzija digicheck-a
http://www.rme-audio.com/download/digicheck_beta.zip
za one kojima je potrebna
C'ya
Arthur
04-05-2006, 10:50 AM
Koliko sam uspeo da shvatim, ovo se prvenstveno odnosi na stabilnost RME drajvera na malim latencijama (256 semplova). Ja sam odavno naviknut da radim mixeve i do 4096 semplova jer sam lenj da renderujem. Na to sam se navikao jos na Burtonu.. a da je Lynx bolja stvar od RME, nikada nisam ni sumnjao u to.
boggy
04-05-2006, 11:13 AM
RME nisam imao u rukama, tako da nista o njemu ne mogu da kazem...
Ako nekog interesuju moji (licni) utisci evo:
Lynx TWO serije kartica su konstrukciono veoma jednostavne... skoro skolski primer kako se pro audio kartica treba da pravi. Komponente koje su izabrali u vreme kada su ih razvijali su bile beskompromisne i najbolje sto je postojalo tada na trzistu... pogotovo Cirrusov CS43122 DAC koji ima prilicno nestandardan napon napajanja za analogni deo cipa... i prilicno poskupljuje karticu ako se primeni... uglavnom ga izbegavaju zbog toga...
Ono sto je krucijalno u njihovoj koncepciji je rekonfigurabilni soft-core PCI bridge u Xilinxovom Spartan FPGA cipu (XC2S200)... tu se nalazi i PCI bridge i DSP mixer u obliku mikrokodom isprogramiranog hardverskog automata...
Prakticno time su u stanju da potpuno pretumbaju bafere na hardverskom nivou promenom firmwarea... Ukratko, mogu kontrolisati obe strane... mogu rekonfigurisati karticu prema racunaru i mogu menjati drajver prema operativnom sistemu i racunaru... skupa ali dugorocna investicija sa njihove strane... u vreme kada se pojavila Lynx TWO serija je skoro jedina imala takvu koncepciju... mislim da je RME u to vreme to poceo takodje da uvodi... Te ako se primeti da su nesto "omasili" mogu menjati i hardver i softver, hardver u smislu digitalnog interfejsa prema PCI magistrali.
Takodje sto se tice DSP mixera, mogu i to da menjaju... dodaju i oduzimaju features jer Xilinx FPGA nije dedicated DSP u pravom smislu ali se moze isprogramirati da bude i to, ako programer to zeli.
Znaci beskompromisan, mudar i jednostavan dizajn, zanatski izuzetno uradjen... jedan od prvih dokaza da MOZE low noise audio cak i u racunaru...
FPGA - Field Programmable Gate Array.
pozdrav
bogi
Arthur
04-05-2006, 11:23 AM
dva pitanja : Koliko kosta Lynx TWO? Ja sam na netu zasada nasao samo Lynx AES16.
Koliko moci ima u RMEovom firmware upgrade-ovanju spram Lynxa?
boggy
04-05-2006, 11:31 AM
dva pitanja : Koliko kosta Lynx TWO? Ja sam na netu zasada nasao samo Lynx AES16.
Koliko moci ima u RMEovom firmware upgrade-ovanju spram Lynxa?
Za ostale ne znam (ima raznih verzija)... najmanja L22 (2 digitalna i 2 analogna stereo in/out) nas je kostala oko 700EUR.
Za RME ne znam, nisam je drzao u rukama... ako neko ima detaljnu closeup sliku gde se vide nazivi cipova... nema problema, UMEM da "gledam u (te) karte"
pozdrav
bogi
Edit:
http://www.audiomidi.com/Lynx-Studio-Technology-M24.aspx
kejkz
04-05-2006, 12:20 PM
Lynx two je sjajna karta i bila je moj prvi izbor, ali posto nisam nesto bio pri parama, odlucio sam se za rme hdsp9632.
obe karte imaju xilinix spartan cip, ne znam koji je na rme kartama, isto se moze reprogramirati po potrebi, u tom su delu vrlo slicne.
Prednost Lynx-a je nizi nivo suma, konverzija semplrejta na digitalnim ulazima u realnom vremenu, dithering na karti i ovojeno podesavanje za osetljivost po paru kanala po onome cega se secam iz brosure.
boggy
04-05-2006, 12:39 PM
Evo da prokomentarisem opservacije:
Lynx two je sjajna karta i bila je moj prvi izbor, ali posto nisam nesto bio pri parama, odlucio sam se za rme hdsp9632.
To je OK razlog.
obe karte imaju xilinix spartan cip, ne znam koji je na rme kartama, isto se moze reprogramirati po potrebi, u tom su delu vrlo slicne.
Nebitno je koji i koliki je Xilinx cip... svi imaju svoje prednosti i mane, ali su slicni po funkciji, razlikuju se po brzini i velicini... potpuno razlicit tretman imaju u kvalitativnom smislu... posto nemaju nista "zakovano" u arhitekturi vec samo mnogo, ali zaista mnogo osnovinih celija svakog digitalnog sistema, bio on procesor, DSP ili RS232 UART chip... sve ostalo je u rukama RME i Lynx kao firmi...
Prednost Lynx-a je nizi nivo suma, konverzija semplrejta na digitalnim ulazima u realnom vremenu, dithering na karti i ovojeno podesavanje za osetljivost po paru kanala po onome cega se secam iz brosure.
Nizi nivo suma? "Majstor" koji u Lynx projektuje stampane ploce nije nadobudan nego cita knjige, uci i to primenjuje "bez milosti"... slobodan sam da to prokomentarisem samo gledanjem u njegovih ruku delo... opet skolski primer za odlicno baratanje Signal Integrity teorijom.
Konverzija sample rate-a je poseban Cirrusov sample rate conversion chip, razvijen za high-end primene u velikim digitalnim mikserima... danas samo postoje mrvicu bolji cipovi, i iza toga mnogo dalje su Weiss/Lake/Z-Systems sa svojim POW-R i njima slicni.
Osetljivost, ako mislis na -10dBV i +4dBu, je resena atenuatorima na analognim ulazima i preko drajvera time upravlja rele, kao preklopnik... cak ce i cuje kada "cakne" kad prebacis, bolje realizacije nema.
pozdrav
bogi
Moritz
04-05-2006, 12:52 PM
Ne bih rekao da Lynx bolja od RME, samo malo drugacije koncipirana. Koliko sam video Lynx u ponudi ima veoma mali broj kartica u poredjenju sa RME. Istina da u startu kada kupite Lynx imate neke prednosti (vece navedene-integrisan AD/DA) dok kod RME treba da napravite konfiguraciju koja vam najbolje odgovara poslu ( mislim na HDSP PCI AudioLINK, HDSP96/52, MADI...i odgovarajuci konverter-bilo koji ne samo RME). RME takodje koristi Xilinx DSP, i koliko vidim iz prilozenog Boggy-jevog izlaganja i bazirana je na istoj filozofiji "nadogradnje" BIOS-a. Buduci da sam imao RME Multiface, a sada imam DIGI sa ADI 8 DS mogu samo da potvrdim da se ponasaju kao i Lynx . Sama cinjenica da nije dovoljan samo restart racunara po instalaciji update-a BIOS-a nego i njegovo potpuno iskljucivanje kaze da se radi flashovanju BIOS-a novim firmware-om.
Probao sam da na HDSP PCI umesto Multiface zakacim DIGIFACE, desilo se to da je PCI prepoznala novi box i automatski prekonfigurisala interni mikser i rutinge (cak i u Cubase !!!!) bez bilo kakvih intervencija i sve je radilo kao podmazano. Evo slicice Boggy, nije nesto velika ali se vidi dovoljno, i moram da primetim da se ove kartice (PCI i CARD BUS verzija) razlikuju od ranijih- crne su i imaju nesto drugaciji raspored elektronike na sebi.
dr.Ru
04-05-2006, 01:07 PM
RME je "usao" u Lynx filosofiju.
Boggy, slikacu ti ja RME 9632 digitalcem u hi-res da "mi pogledas u karte".
@Kejkz: od nedavno pored 9632 imam i Fireface 800. Jedan info za beta digicheck: jedino beta digicheck 4.5 (ova poslednja) radi sa najnovijim drajverima za FF800. Imao sam instaliran digicheck 4.4 poslednju stabilnu verziju, i kada sam flashovao FF800, i digao drajvere na poslednju verziju, digicheck 4.4 nije prepoznavao kartu. Obratio sam se ovima iz RME, i rekli su da nije po sredi greska, vec prelazak na novi algoritam, te najnoviji drajveri imaju drugacije algoritamske oznake, ma sta to znacilo..... anyway, RME mi kaze: ili stavi betu 4.5 digicheck, ili vrati starije drajvere na FF800
boggy
04-05-2006, 01:15 PM
RME je "usao" u Lynx filosofiju.
Boggy, slikacu ti ja RME 9632 digitalcem u hi-res da "mi pogledas u karte".
Ne treba digitalcem... meni barem "drkcu" ruke kada radim closeups, pa moram da koristim stalak... koji opet moze biti nestabilan
dvuckovicevu inventivnost treba koristiti!!!!
Stavis kartu u A4 skener od 50EUR i SKENIRAS je u najvecoj rezoluciji :cool: ... zatim je smanjis u pristojnu za postovanje... dubinska ostrina je daleko bolja takva, prakticno contact-copy...
Pazi samo da ne ogrebes staklo na skeneru, pazljivo je stavljaj
Mada mi je sada problem da smanjim jpeg od 27MB :o kada sam skenirao moj lynx L22... ali snacicu se vec nekako... pa cu da postujem i njega u nekoj pristojnoj velicini da ne gusimo Rumski.
Meni posalji sliku u visoj rezoluciji na mail... to je najlakse... ovde stavi 100kB verziju
pozdrav
bogi
Arthur
04-05-2006, 02:15 PM
cek, bre, boggy, zar ti nemas Lavry-a?
boggy
04-05-2006, 02:22 PM
cek, bre, boggy, zar ti nemas Lavry-a?
Ne bre! A i za sta bi mi sluzio... meni Lynx L22 sluzi za merenja...
pozdrav
bogi
Arthur
04-05-2006, 02:25 PM
nesto sam halucinirao.. znaci sve ono sto si skoro pricao o tome kako on izmeri neutrikov analajzer a ovaj njega ne, se odnosi na lynx od 700e?
u je ! :D
boggy
04-05-2006, 02:29 PM
nesto sam halucinirao.. znaci sve ono sto si skoro pricao o tome kako on izmeri neutrikov analajzer a ovaj njega ne, se odnosi na lynx od 700e?
u je ! :D
Da.
pozdrav
bogi
boggy
04-05-2006, 02:45 PM
Evo mog Lynxa skeniranog skenerom... jedva ga smanjih... pa sad vi meni "gledajte u karte" :p
pozdrav
bogi
kejkz
04-05-2006, 04:07 PM
od nedavno pored 9632 imam i Fireface 800.
Sjajno, cestitam, nisam do sada radio samo sa njom. Zanima me kolika je razlika u zvuku izmedju 9632 i FireFace-a, posto sam siguran da je fireface jos tranparentnihi i cistiji sto se zvuka tice.
Obratio sam se ovima iz RME, i rekli su da nije po sredi greska, vec prelazak na novi algoritam, te najnoviji drajveri imaju drugacije algoritamske oznake
Evo u cemu je stvar. Sa novim HDSP drajverima izmenjeni su polozaji analognih i digitalnih kanala. Sada je na 9632 karti prvi par analognih kanala, za njima ide spdif, a na kraju su adat kanali. Ako postoje jos i karte za prosirenje, one idu iza spdifa misli, mada nisam siguran, jos ih nemam. Ovako je moram priznati mnogo logicnije i prakticnije, jer se sada, kada se koriste vise frekvencije uzorkovanja, iako se menja broj kanala, ne menja pozicija dva stereo para (ANALOG I SPDIF) koji podrzavaju vise frekvencije. Mislim da fireface samo prati tu analogiju, jer ipak koristi isti digicheck.
Hvala Boggyju na razjasnjenju svih prednosti Lynx-a. Lynx22 je naravno jos bolja karta od Rme-a koji ja imam, sigurno cak da je i najkvalitetnije uradjena karta za PCI magistralu ikada, po mom licnom sudu. I da, mislio sam na podesavanje releja, na RME ima jos i polozaj high gain pored dva nabrojana. To je kad hocete nakog da ko vas nervira da oterate iz sobe u kojoj radite :)
Ako ti nije tesko, posto sam ja kompjuteras, da uploadujes i neku sliku softvera za lynx, video sam negde da ima bas lep i skladan mikser i kontrolu drajvera.
Hvala
PS: Lepa zelena boja stampane ploce! Evo i 9632, slikao bih ja moju, ali trenutno nemam fotoaparat. Samo nemam AES/EBU kablove, jer mi ne trebaju trenutno
http://www.rme-audio.com/images/hires/9632_xlr_lg.jpg
boggy
04-05-2006, 04:21 PM
....
PS: Lepa zelena boja stampane ploce! Evo i 9632,
Standardni zeleni solder lak ili stop lak... kako god zelis...
moze biti u raznim bojama ali je zeleni standard...
....
slikao bih ja moju, ali trenutno nemam fotoaparat.
Koristi A4 skener
Samo nemam AES/EBU kablove, jer mi ne trebaju trenutno
http://www.rme-audio.com/images/hires/9632_xlr_lg.jpg
:o
I.. I.. Ijaoo... konektori na break-out kablu su za dve klase iznad Lynx-ovih... tu su Neutrik heavy-duty, a kod Lynx-a neko sareno smece, gde je kod mene bio konkretno cak i hladan lem.... Jedino je lynx breakout kabl mnogo duzi....
Svaka cast!!! Barem vas ne ceka da menjate konektore...
pozdrav
bogi
dr.Ru
04-05-2006, 09:50 PM
@Kejkz:
moj prvi utisak kada sam startovao FF800 je obliji, topliji bas i bubanj... ima vise prostora... ne znam kako bih recima opisao... ako bi upotrebio asocijaciju, rekao bih da me 9632 podseca na ostro, a ff800 na zaobljeno i cisto.
Eh, ali stvari nisu tako crno bele, i ove razlike su meni jedva primetne. Rekao bih da 9632 moze u principu na crtu sa ff800. Siguran sam u to, jer su sada ispred mene i jedna i druga karta, pa mogu da poredim do mile volje.
Poz!
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.