View Full Version : Pesmica
sasaristic
04-05-2006, 12:13 AM
Evo jedne demo pesmice od mog super prijatelja koji na zalost (njegovu) jos uvek nije clan Rumskog(malo je lenj) pa je ja postujem na svoju ruku.Snimao na emu 1820 , mixao u Nuendu , bubanj BFD , pevao na nekom jeftino mikrofonu.
http://rapidshare.de/files/19561960/ALL_T_T_MIX.mp3.html
sasaristic
04-05-2006, 07:20 PM
Ajde de , pa siguran sam da je zasluzio bar neki komentar.
Dushan_S
04-05-2006, 07:34 PM
Rapidshare je u?as, trebalo bi ga izbegavati za kačenje. Meni je često jako spor a nekad ume da mi pukne veza i onda sve jovo nanovo, znam da neki ljudi ne vole zbog toga da skidaju, čim vide da je rapidshare. Mo?da kasnije stignem u toku noći da skinem pa napi?em ne?to!
sasaristic
04-05-2006, 07:57 PM
Rapidshare je u?as, trebalo bi ga izbegavati za kačenje. Meni je često jako spor a nekad ume da mi pukne veza i onda sve jovo nanovo, znam da neki ljudi ne vole zbog toga da skidaju, čim vide da je rapidshare. Mo?da kasnije stignem u toku noći da skinem pa napi?em ne?to!
Hvala..bas bih voleo da cujem tvoje misljenje...mada je ovo pomalo mekana gitarska stvar.
Meni rapidshare ubija kako radi.....zbog toga sam je i tamo okacio.Ako je to bas problem mogu da nadjem i neku alternativu...je li ok megaupload.
Dushan_S
04-05-2006, 08:03 PM
Ma skinuću je posle, nema veze, nemoj se mučiti. Ja sam na be?ičnom i prijem mi ume biti malo lo?iji u toku dana, ume mi pući veza, a ne znam za?to Rapidshare mi se tegli u?as, osim noću. Megaupload je inače i bolji i gori. Mislim da protok ume biti jo? sporiji, ali zato ako pukne download, mogu da nastavim posle ako se skida sa flashget-om.
Dushan_S
04-05-2006, 08:51 PM
Evo skinuh. Da ne ispadne da sam pljuvač, meni je prečka uvek visoko, vi?e nego ?to i ja sam mogu, pa merim u odnosu na jako visok kriterijum...
Prvo ?to sam primetio je neki bump bump... ne znam kako objasniti, ne?to nije ok oko srednjih, zvuk je kutijast. Kao da je miksano na kutijama koje daju "V" zvuk pa ima previ?e srednjih, zvuk je "boxy". Bas bubanj mi isto zvuči previsoko, tup tup... Ne u smislu tačke, ja volim jaku tačku tamo gore, oko 4 kila i vi?e, nego ga ima tu oko 200-300, bar mi se čini.
Ja na ovim kutijama to inače ne mogu čuti ali analyser pokazuje da se de?avaju neke čudne stvari u sub-ovima? To ne mogu već reći sa sigurno?ću. Ja bih ovo secnuo malo u srednjima u celini, a gitare i pojedinačno, toliko su midrangey da gu?e vokal. Znači to je druga zamerka, da je energija gitara veća od vokala koji je zakopan, delom mo?da i zbog izbora reverba. Trebalo bi poraditi da se vokal izvuče "napred", a samim tim postane i sugestibilniji, intimniji.
Onda već ide drugi put pesma, ja i dalje nisam siguran kako ide refren... Ima mnogo svega sve vreme, osim na predrefrenu, slični su zvuci. Mo?da bi trebalo biti nekih detalja koji se razlikuju, sličan je način kako su svirane gitare svuda. Vidim neki uticaj U2-a u vezi sa tim, ali oni jako pametno rade te stvari, a ovde je malo monotono na trenutke. Refren tra?i jo? vokala, duplex, makar na nekim rečima, mo?da neku harmu, ili neku ribu u pozadini. Bar ovako, dok je vokal malo zakopan.
Inače ako to nečemu slu?i, ja relativno dobro razumem engleski, ali ne uspevam da ispratim tekst i da ga razumem. Mo?da jednostavno čovek nije dobro ocenio odnose, pa je kad je stegnuo celu matricu kompresorom, iza?lo sve sa strane i zatrpalo vokale.
Inače pesma kao pesma mi ima ok amtosferu, to mi se sviđa. Ni?ta revolucionarno, ali ja volim taj fazon.
Toliko od mene!
sasaristic
04-05-2006, 09:54 PM
Evo skinuh. Da ne ispadne da sam pljuvač, meni je prečka uvek visoko, vi?e nego ?to i ja sam mogu, pa merim u odnosu na jako visok kriterijum...
Prvo ?to sam primetio je neki bump bump... ne znam kako objasniti, ne?to nije ok oko srednjih, zvuk je kutijast. Kao da je miksano na kutijama koje daju "V" zvuk pa ima previ?e srednjih, zvuk je "boxy". Bas bubanj mi isto zvuči previsoko, tup tup... Ne u smislu tačke, ja volim jaku tačku tamo gore, oko 4 kila i vi?e, nego ga ima tu oko 200-300, bar mi se čini.
Ja na ovim kutijama to inače ne mogu čuti ali analyser pokazuje da se de?avaju neke čudne stvari u sub-ovima? To ne mogu već reći sa sigurno?ću. Ja bih ovo secnuo malo u srednjima u celini, a gitare i pojedinačno, toliko su midrangey da gu?e vokal. Znači to je druga zamerka, da je energija gitara veća od vokala koji je zakopan, delom mo?da i zbog izbora reverba. Trebalo bi poraditi da se vokal izvuče "napred", a samim tim postane i sugestibilniji, intimniji.
Onda već ide drugi put pesma, ja i dalje nisam siguran kako ide refren... Ima mnogo svega sve vreme, osim na predrefrenu, slični su zvuci. Mo?da bi trebalo biti nekih detalja koji se razlikuju, sličan je način kako su svirane gitare svuda. Vidim neki uticaj U2-a u vezi sa tim, ali oni jako pametno rade te stvari, a ovde je malo monotono na trenutke. Refren tra?i jo? vokala, duplex, makar na nekim rečima, mo?da neku harmu, ili neku ribu u pozadini. Bar ovako, dok je vokal malo zakopan.
Inače ako to nečemu slu?i, ja relativno dobro razumem engleski, ali ne uspevam da ispratim tekst i da ga razumem. Mo?da jednostavno čovek nije dobro ocenio odnose, pa je kad je stegnuo celu matricu kompresorom, iza?lo sve sa strane i zatrpalo vokale.
Inače pesma kao pesma mi ima ok amtosferu, to mi se sviđa. Ni?ta revolucionarno, ali ja volim taj fazon.
Toliko od mene!
Svaka cast Dule....jeste....ima neku muku od 200-700hz(verovatno zbog ocajne akustike njegove sobe) , i inace ovaj moj prijatelj ima skoro uvek tendenciju da krije vokale , a i u potpunosti se slazem sa konstatacijama oko refrena......mada i pored svega , ja sam ipak zadovoljan za jedan kucni demo.....inace, radi se o stravicnom talentu i ima sigurno duplo boljih pesama (mozda postujem jos neku)....ova mi je naletela jer generalno ima najmanje teh. gresaka.Inace mi se vise svidja njegov raniji period (nesto kao foo fighters) u kome nije bilo bas ovako cujnog uticaja U2.
Ajd ostali...da cujemo jos neki komentar???( mislim da je ipak ovo jedna od interesantnijih stvari koja se pojavila na forumu)
Xproducer
04-05-2006, 11:48 PM
tomovi ti malo guse onaj razvoini del3:30-3:48,a vokal je isto tako prikrijen,moras poraditi lead vocal,a smisla i fazon je OK sviga mi se -
pozdrav
ProkDu
05-05-2006, 01:26 AM
Jeste ovo je lepa pesmica. Takoreci zamalo pa Oasis ili neki slicni brit-pop. Sasvim ok. :) Kao sto imenjak rece, glas je upao u matricu, treba malo da izadje, i zvuci kao da je neki englez pevao, ali stvarno je polurazumljivo. Wah na 0.38 pomalo bode usi (kroz prvo slusanje, posle je ...), da ne kazem iritira.
Toliko primecujem, ali sve u svemu dosta dobro. :)
I da, engleski, a no no. :(
sasaristic
05-05-2006, 09:46 AM
Nisam razumeo ovo za engleski....mislis slabo govori , ili bolje je na srpskom.
Evo jos dve koje sam slepio u jedan mp3.Inace uvek sam bio ljubomoran sto ih ja nisam napravio.Molim komentare(Dule ako te ne mrzi ajd jos jednom poslusaj) samo na pesme....produkcija i teh. greske su nebitne jer se radi o demo snimcima (a i mp3 je losijeg kvaliteta zbog downloada)
http://rapidshare.de/files/19666110/1_1.mp3.html
Bruguerra
05-05-2006, 06:34 PM
Svidjaju mi se sve tri pjesme,malo me podsjećaju na Placebo.Kaj se produkcije tiče na prvoj mi je bas dosta nerazumljiv,a mislim da je možda i vokal za nijansu pretih.Na druge dvije pjesme je dosta lošija produkcija,ima previše visokih.Ako se zanemare te neke produkcijske greške,imaš odlične tri pjesme.
ProkDu
05-05-2006, 07:05 PM
Ne, dobar mu je akcenat, ali mislim "sindrom" engleskog jezika (ni ja nisam izuzetak), ne bi bilo loshe da to peva na jeziku razumljivom vecini na ovim prostorima. To bi onda bio pravi pogodak. Komentar mog brata je "ovo je bolje od 99% stvari koje se vrte u Dodatnom Ubrzanju".
Isti komentar i za drugu mix stvar.
sasaristic
05-05-2006, 07:21 PM
Ne, dobar mu je akcenat, ali mislim "sindrom" engleskog jezika (ni ja nisam izuzetak), ne bi bilo loshe da to peva na jeziku razumljivom vecini na ovim prostorima. To bi onda bio pravi pogodak. Komentar mog brata je "ovo je bolje od 99% stvari koje se vrte u Dodatnom Ubrzanju".
Isti komentar i za drugu mix stvar.
Slazem se za engleski...ali ....na zalost i ja sam indoktriniran takvim izborom kao i Sale (autor pesama )...mada, kod njega je trenutno sasvim za ocekivati da peva na engleskom jer zivi u Kanadi.
ProkDu
05-05-2006, 10:18 PM
To je vec druga stvar ako zivi tamo i radi za to isto trziste. Sve u svemu ovo je stvarno dobro, izuzimajuci produkciju koja uvek moze da se popravi. Ipak je muzika ta koja odredjuje dobro-lose.
zoolander
06-05-2006, 07:18 AM
Prva stvar je vi?e nego odlična.Produkcijski bi razjasnil bas gitaru(dodal midlove,skinul baseve i prilagodil volumen),za nijansu sti?al dobo? i za nijansu podigel fus.Vokal mi nije lo?,nit mi je pretih.Jedna od boljih stvari u posljednje vrijeme.Druge dvije su mi produkcijski puno lo?ije,tak da nisu na mene ostavile neki poseban dojam.
sasaristic
06-05-2006, 07:59 AM
Prva stvar je vi?e nego odlična.Produkcijski bi razjasnil bas gitaru(dodal midlove,skinul baseve i prilagodil volumen),za nijansu sti?al dobo? i za nijansu podigel fus.Vokal mi nije lo?,nit mi je pretih.Jedna od boljih stvari u posljednje vrijeme.Druge dvije su mi produkcijski puno lo?ije,tak da nisu na mene ostavile neki poseban dojam.
Da jos jednom napomenem za druge dve koje sam postovao ...... poprilicno su ostecene i mp3 kompresijom da bi bile manje za download.
Bubanj bi morao mnogo vishe da dishe... Noga u najmanju ruku cudno zvuci i u zivotu ne bi rekao da je semplovan bas bubanj... ride isto, previsi "isti" i "quantized", prelazi tupavi bez sustaina.. al ok, to je bfd
a generalno, sve je malo boxy sounding, vokalu treba "air" i da se pojaca i jos malo kompresuje, gitare mlake.. pretpostavljam da je snimao preko line in i guitar rig ili nesto sl... prokdu je dobro primetio, onaj wah uopste ne zvuci kao wah i iritantno zvuci..
a pesma je skroz ok i fazonski mi se dopada :)
Dushan_S
07-05-2006, 04:27 PM
Slazem se za engleski...ali ....na zalost i ja sam indoktriniran takvim izborom kao i Sale (autor pesama )...mada, kod njega je trenutno sasvim za ocekivati da peva na engleskom jer zivi u Kanadi.Ma to u redu. Ali malo dikcije, i malo jasnoće, nagla?avanja suglasnika itd. Konačno zvuči kao da peva mrljavo i jako tiho pa posle napiči kompresor da bi sebe izvukao napred.
?to se tiče ove 2 in 1 pesme, one su manje re?ene aran?manski. Sad kad ima vi?e pesama vidi se da ima neke zajedničke probleme. Prvo, harmonski su mu slične pesme, harmonije se stalno slično menjaju, tipa svakih 2 takta sledeća i tako u svakoj pesmi, mogao bi nekad da doda i neki detalj... Pesmama fale detalji, stanke prekidi, sitnice, ?tosevi. Dinamika ne postoji u ove dve, stalno je sve gore, on slično peva na refrenu i u strofi, gitare sviraju slične stvari itd. Malo je jednolično. Te?i da pravi slične melodije pevanja i da koristi slične harmonije. Jedna pesma je tipa Am F Am F a onda sledeća isto ali naopako F Am F Am. Muzikalana je i negde emotivno oseća ?ta treba da se desi i kakvu atmosferu ?eli, i ?to se toga tiče blizu je, ali ni jedna pesma nije dovedena do faze u kojoj bi neko ?eleo da je čuje vi?e puta (mislim na prosečnog slu?aoca). Konačno fali mu "Hook" u bilo kojoj od pesama. Tj, pesme su kao strofa predrefren kombinacije, i nigde jakog refrena ili jake teme melodijski, to čini da ne?to bude hit.
Vokal gore, hatove dole, gitare malo dole. Ona prva je bolja od one dve, ne po tome ?to je su?tinski sama pesma bolja, nego je jednostavno aran?man sređeniji.
Ona stanka pre drugog refrena u prvoj od ove dve pesme je nelogična i nema smisla na tom mestu, trebalo bi po nekoj logici da ide posle drugog refrena a ne pre.
Ako već ?eli da ostavlja ovakve refrene koji su malo amorfni, onda mora da ih ojača dupleksima, da snimi backing vokale, donju oktavu ili ne?to nalik tome, ali u svakom slučaju bi trebalo da poradi na tome da svaka pesma bude unikatnija. Sličan mu je svuda tempo, ritmička podela kako se smenjuju harme, slično su mu ritmički i melodijski pravljene fraze pevanja. Recimo bez ikakvih problema mo?e da se uzme strofa iz one prve pesme, deo strofe iz prve od ove dve i onda doda refren iz treće i napravi nova pesma, a to znači da ne?to nije u redu. Konačno on je tamo, a tamo je konkurencija u?asna. Bitno je da razmi?lja ?ta to čini pesmu hitom, a da on to nema u pesmama, i da radi na tome.
To je to!
sasaristic
07-05-2006, 05:41 PM
Ima Dule u tvojoj prici pomalo istine, mada za druge dve tesko da bi takve zamerke mogle da stoje bas izricito.Prvo obe pesme imaju ,da tako kazem flow, i nesto od post grunge forme koja u prvom redu insistira na lepoti linija vokala, a ja mislim da su Saletove odlicne( a i iskreno kod nas nisam cuo nijedan bend koji bi mi zvucao u tom smislu svetskije)....drugo sto se harma tice...nigde to nije klasicno okretanje jednostavnih akorada bez debelo naglasenih pozadinskih linija koje daju draz i vezuju linije pevanja sa delovima bez vokala.Sto se tice refrena, po meni ih ima i jeste da harmonijski ne izlaze iz neke zadate matrice strofa ali definitivno dizu i covek prosto moze da oseti novi visi nalet energije.Ovo je ipak vise neka FooFighters filosofija, tako da neki reper forme i logike same pesme pre treba traziti u bendovima takvog tipa.
Dushan_S
07-05-2006, 06:25 PM
Ima Dule u tvojoj prici pomalo istine, mada za druge dve tesko da bi takve zamerke mogle da stoje bas izricito.Prvo obe pesme imaju ,da tako kazem flow, i nesto od post grunge forme koja u prvom redu insistira na lepoti linija vokala, a ja mislim da su Saletove odlicne( a i iskreno kod nas nisam cuo nijedan bend koji bi mi zvucao u tom smislu svetskije)....Nisam ni rekao da nemaju, problem je ?to jetaj flow u sve tri vrlo sličan, toliko da pesmama fali malo identiteta. A da li kod nas ima ili nema takvih pesama je potpuno irelevantno, on se nte takmiči ovde već tamo, a u odnosu na ono tamo, nedostaje tih par stvari da bi to bilo dojajno.
drugo sto se harma tice...nigde to nije klasicno okretanje jednostavnih akorada bez debelo naglasenih pozadinskih linija koje daju draz i vezuju linije pevanja sa delovima bez vokala.Sto se tice refrena, po meni ih ima i jeste da harmonijski ne izlaze iz neke zadate matrice strofa ali definitivno dizu i covek prosto moze da oseti novi visi nalet energije.Ovo je ipak vise neka FooFighters filosofija, tako da neki reper forme i logike same pesme pre treba traziti u bendovima takvog tipa....?to ne menaj da mu sve tri pesme liče jedna na drugu, i da nema mnogo, mnogo takvih bendova. Pazi kad krene? da tra?i? kritiku za ortakov projekat, mani se odbrane, ja ga ne napadam. Moj muzički ukus je najbla?e rečeno eklektičan (sva?tojed) tako da pesme posmatram u okviru tog stila koji on radi. Ove tri pesme nisu hit, a ja sam poku?ao da dijagnosticiram ?ta nije u redu. Da je sve u redu, ne bi ti post-ovao te pesme ovde nego bi on već svirao negde sa bendom u kanadi i upravo snimao u studiju prvi album za jaku izdavačku kuću. Identitet JESTE veliki problem, naročito kad si u okru?enju u kojem se tra?i ne?to novo i sna?no jer je na stotine i stotine ovakvih bendova. Znači kao ?to rekoh, ti pita? ?ta i kako, a mi ukazujemo na mane da bi čovek mogao da ispravi. Imati recimo pesmu koja ima strofu IV - VIm, harmonski puta 4 sličnog bpm-a i slične melodije pevanja a zatim VIm - IV nije ba? dobar znak, koliko god ovako fantastično zvučalo kad ti ka?e? "nigde to nije klasicno okretanje jednostavnih akorada bez debelo naglasenih pozadinskih linija koje daju draz i vezuju linije pevanja sa delovima bez vokala.Sto se tice refrena, po meni ih ima i jeste da harmonijski ne izlaze iz neke zadate matrice strofa ali definitivno dizu i covek prosto moze da oseti novi visi nalet energije". Mislim ovo vi?e govori o tome da se tebi sviđa materijal, da veruje? u drugara i drag ti je, kao i da generalno voli? taj stil muzike. Ali ti nisi prosečan konzument, imaj to u vidu! :) ;)
sasaristic
07-05-2006, 07:12 PM
Ma jok Dule ..ne branim ga ....Nego cisto....svidjaju mi se bas ove dve zadnje...bre kad sve saberem i ouduzmem ....lepo mi je da ih slusam, a posebno sto ja licno izrazito cenim likove koji znaju da naprave liniju pevanja jer za to je stvarno potreban izrazit talenat.Inace Sale i nije bas u tom fazonu...izdavanje , bend.....ovo je radjeno cisto za njegovu dusu.A pametnom coveku nikad dovoljno dobronamernih kritika, tako da se ja i u njegovo ime zahvaljujem.
Dushan_S
08-05-2006, 02:02 PM
Ma kul... Uostalom koliko god se trudio da dam objektivan sud to je ipak moje subjektivno mi?ljenje, ne mora da znači da će 99% ostalih ljudi isto do?iveti.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.