PDA

View Full Version : ..Alesis M1 Active Mk2 zabluda?..

lesha
03-05-2006, 01:38 AM
secate se one price o tome kako alesis bolje zvuci kad se odvrne do kraja, a input se utisa..

posto sam na e-mu forumu postavio predlog i dobio na kraju i zvanican odgovor, mogu reci da sam se dobro zamislio..
www.productionforums.com/viewtopic.php?p=36006#36006

pojacao sam i master i monitor izlaz do nule i sada mi gomila mp3, zvuk iz icq (koga sam morao da iskljucim) zvuci distorzirano (sto je dobra stvar kod produkcije, ali nervira zbog slusanja muzike)..

izlaz mi ide direktno iz kartice u monitor.
zanima me koliku jacinu bi trebao da stavim..

LACKY
03-05-2006, 01:49 AM
Realno gledajuci to i nije logicno! Pre bi se reklo da tu nesto nije uredu sa realnom snagom koju drajver dobija ili sa ulaznim stepenom ampa.
Nisam neki strucnjak za detalje ali mi smrdi da je to.
Ali generalno, gledaj da iz audio karte uvek ides optimalnim nivoom, jer softversko utisavanje signala remeti i rezoluciju, tj.jako mali nivoi na kartici (regulisani softverski) drasticno menjaju zvuk.
Mislim da bi Boggy mogao malo detaljnije da rasvetli problem.

boggy
03-05-2006, 02:17 AM
secate se one price o tome kako alesis bolje zvuci kad se odvrne do kraja, a input se utisa..

posto sam na e-mu forumu postavio predlog i dobio na kraju i zvanican odgovor, mogu reci da sam se dobro zamislio..
www.productionforums.com/viewtopic.php?p=36006#36006 (http://www.productionforums.com/viewtopic.php?p=36006#36006)

pojacao sam i master i monitor izlaz do nule i sada mi gomila mp3, zvuk iz icq (koga sam morao da iskljucim) zvuci distorzirano (sto je dobra stvar kod produkcije, ali nervira zbog slusanja muzike)..

izlaz mi ide direktno iz kartice u monitor.
zanima me koliku jacinu bi trebao da stavim..

Pogledaj na specifikaciji svoje kartice koliki je MAKSIMALNI output koji moze da da u dBu i koliki je nominalni.

Recimo na mom Lynx-u je isti "problem" a to je da on na izlazu daje +20dBu za 0dBFS, sto je normalno za pro audio kartice... s obzirom da je moguce da Alesis jednostavno ne trpi toliki overload na inputu... to tebi klipuje iako utisavas... jer verovatno ima input buffer pre atenuacije koji kada se nagazi dzaba ti utisavanje... jer ne utisavas njemu nista.

Ako zelis da prilagodis izlaze iz kartice sa D/A konvertorom onda se uvek stavlja output gain na -16dB da bi imao nominalno +4dBu na izlazu, samo pod uslovom da ti karta daje na izlazu 20dBu za 0dBFS... takodje postoje sprave koje koje na izlazu daju ne 20 nego 24dBu za 0dBFS (opet neki standard, ali drugaciji)... i taa moras da izadjes na analognu opremu sa -20dBFS ako zelis nominalno da imas +4dBu na izlazu...

znaci u analognom delu vasih studija imate signale od +4dBu nominalno, +20dBu peak i mozda +24dBu peak... sve standard do standarda...

Zato treba imati neki monitor kontroler tipa BigKnob ili sta vec... najvise zbog atenuacije.

proveri nivoe, i sasvim je ok otpanjiti alezise i atenuirati signal pre ulaza u alezis... ako zelis da izbegnes digitalnu atenuaciju na samoj kartici i gubitak bita u rezoluciji... mada nije mnogo veliki... 16/6=2.7 bita.

Ako nisam uspeo nesto da razjasnim pitajte... malo sam umoran pa izvin'te na lapsusima

pozdrav

bogi

lesha
03-05-2006, 02:36 AM
evo nekih podataka:

Hardware DSP 100MIPs custom audio DSP.
DSP - 32-bit integer math with a 67-bit accumulator

ANALOG LINE INPUTS

Type Unbalanced, low-noise input circuitry
Level Consumer: -10 dBV nominal, 6.4 dBV maximum
Frequency Response 20 Hz - 20 kHz: +0.20/-0.10 dB
THD + N -100 dB (.001%) 1kHz at -1 dBFS
SNR 111 dB (A-weighted 22kHz BW)
Dynamic Range 111 dB (1kHz, A-weighted, 22kHz BW)
Channel Crosstalk < -120 dB, (1 kHz signal at -1 dBFS)
Input Impedance 3.3K ohm

ANALOG LINE OUTPUTS

Type Unbalanced, low-noise circuitry
Level Consumer: -10dBV nominal, 6.4dBV maximum
Frequency Response +0.05/-0.10 dB, (20 Hz - 20 kHz)
THD + N -100 dB (.001%) 1kHz signal at -1dBFS
SNR 116 dB (A-weighted, 22 kHz BW)
Dynamic Range 116 dB (1 kHz, A-weighted, 22 kHz BW)
Stereo Crosstalk < -109 dB, (1 kHz signal at -1 dBFS)
Output Impedance 560 ohms

posto nemam mixer, na koliko da stavim monitor i main mix level?

u pitanju su nebalansirani i/o

boggy
03-05-2006, 03:36 AM
hm... to je -10dBV
da li Alesis ima nebalansirane ulaze?
kakve su njegove karakteristike za input?

pozdrav

bogi

lesha
03-05-2006, 03:46 AM
evo specifikacija:

CROSSOVER SECTION

Crossover type: 4th-order, 24dB/octave Linkwitz-Riley @ 2000Hz
Input Impedance: 20kOhm balanced 10kOhm unbalanced
Low Frequency Filter: 4th order optimal Q high pass filter at 48Hz with +3 dB
equalization

AMPLIFIER SECTION

LOW FREQUENCY AMPLIFIER
Rated power output: 75 watts, 6 Ohm load
Distortion: <0.02% THD @ 30 watts/8 Ohm 20Hz-20kHz
Slew rate: 19V/?sec
Signal-to-Noise ratio: >110dB referenced to 60 watts @ 8 Ohm, “A” weighted, 1kHz

HIGH FREQUENCY AMPLIFIER
Rated Power Output: 25 watts, 4 Ohm load
Distortion: 0.025% THD @ rated power
Slew rate: 9V/?sec
Signal-to-Noise ratio: >112dB @ rated output

ACOUSTIC SECTION

Free-Field Frequency Response: ?2dB, 50Hz to 20KHz
Lower Cutoff Frequency: 40Hz -10dB
Upper Cutoff Frequency: 23.5KHz –10dB
Maximum Peak SPL per pair: = 118dB SPL @ 1m
Maximum short term SPL: 80Hz to 3.0KHz = 105dB SPL @ 1m

boggy
03-05-2006, 03:52 AM
evo specifikacija:

CROSSOVER SECTION

Crossover type: 4th-order, 24dB/octave Linkwitz-Riley @ 2000Hz
Input Impedance: 20kOhm balanced 10kOhm unbalanced
Low Frequency Filter: 4th order optimal Q high pass filter at 48Hz with +3 dB
equalization

AMPLIFIER SECTION

LOW FREQUENCY AMPLIFIER
Rated power output: 75 watts, 6 Ohm load
Distortion: <0.02% THD @ 30 watts/8 Ohm 20Hz-20kHz
Slew rate: 19V/?sec
Signal-to-Noise ratio: >110dB referenced to 60 watts @ 8 Ohm, ?A? weighted, 1kHz

HIGH FREQUENCY AMPLIFIER
Rated Power Output: 25 watts, 4 Ohm load
Distortion: 0.025% THD @ rated power
Slew rate: 9V/?sec
Signal-to-Noise ratio: >112dB @ rated output

ACOUSTIC SECTION

Free-Field Frequency Response: ?2dB, 50Hz to 20KHz
Lower Cutoff Frequency: 40Hz -10dB
Upper Cutoff Frequency: 23.5KHz ?10dB
Maximum Peak SPL per pair: = 118dB SPL @ 1m
Maximum short term SPL: 80Hz to 3.0KHz = 105dB SPL @ 1m

Nista o osetljivosti ulaza, valjda je +4dBu... kako si razbalansirao konekciju... presao sa nebalansiranog na balansirani ulaz?

Na kraju, ako nista ne uspemo.. ocepi ti njega do kraja i utisavaj na karti...

ili nadji neki master volume, mozda ti ne bi bio los neki di-box sa atenuacijom... ima li tako neceg da se kupi za male pare?

pozdrav

bogi

lesha
03-05-2006, 03:58 AM
Nista o osetljivosti ulaza, valjda je +4dBu... kako si razbalansirao konekciju... presao sa nebalansiranog na balansirani ulaz?

Na kraju, ako nista ne uspemo.. ocepi ti njega do kraja i utisavaj na karti...

ili nadji neki master volume, mozda ti ne bi bio los neki di-box sa atenuacijom... ima li tako neceg da se kupi za male pare?
ima kombinovani ulaz - TRS balanced/unbalanced / XLR

ja sam koristio nebalansirani TRS..

zanima me koliko bi trebao da utisam gain na softverskom mixeru bez boxa..

boggy
03-05-2006, 04:04 AM
ima kombinovani ulaz - TRS balanced/unbalanced / XLR

ja sam koristio nebalansirani TRS..

zanima me koliko bi trebao da utisam gain na softverskom mixeru bez boxa..

Pa tako da ti prija slusanje... probaj pa javi... nema nacina da sada procenim koliko decibela treba nesto utisati .... najbolje probaj pa kazi koliko si morao da utisas...

pozdrav
bogi

kejkz
03-05-2006, 08:30 AM
Ja licno gotovo nikada ne smanjujem nivo preko miksera kartice kada radim svoju muziku ili miks, jer za to ne vidim potrebu, cilj mi je da iz same kartice izlazi ceo dinamicki opseg muzike koju radim. Koristim kombinaciju rme hdsp9632 i alesis, i jacinu sam na samom Alesisu podesio na vrednost oko 6. Preporucujem ti, ako vec zelis da koristis alesise na visoj jacini, da koristis analogni atenuator, i to A-design ATTY:http://www.adesignsaudio.com/atty.htm. Za te pare (oko 120 e ili i manje) nema boljeg resenja, a imas sve sto ti treba za transparentno slusanje, a da zvuk kartice preko miksera podesis na maksimum. Na nesrecu, ne znam gde se moze kupiti kod nas, ja sam ATTY kupio preko interneta.
A to sto mp3 i zvuci iz Swinjdowsa zvuci distorzirano, mislim da je vise problem samih fajlova nego tvog audio sistema.

boggy
03-05-2006, 01:59 PM
izgleda da cu na kraju morati da uzmem tako nesto, uh... :(

Lesho, uvek treba imati neki dibox ili barem atenuator izmedju aktivnih monitora (ili pasivnih zvucnika i pojacala) i kartice... ljudi cesto kupuju mali mikser zbog ovih tvojih problema...

Hocu da kazem da treba imati neku zasebnu kontrolu monitoringa, analognu po mogucstvu...

Kartice nikad nemaju kvalitetnu programabilnu analognu atenuaciju... takvi cipovi postoje, ali ti to niko ne ugradjuje u karticu jer postoje odvojeni atenuatori da se kupe... a kartica bi bila preskupa tada...

Dugme koje imas na ledjima tvojih zvucnika nisu za tu namenu i sluze samo za podesavanje osetljivosti i eventualnu korekciju razlika u SPL izmedju levog i desnog... atenuaciju na kartici nemas.... tako da ti ne preostaje nista drugo....

Znaci zgodnije je imati neku "kutijicu" izmedju... pogotovo sto treba da ti stoji pri ruci i na mestu slusanja sto ne mora biti blizu racunara... u nekim slucajevima...

Takodje da dodam, osetljivost tvojih monitora je potpuno neocekivani podatak.... odnosno koliko oni naprave dBSPL za svaki dBu koji im dovedes na ulaz... tako da ti niko ne moze reci koliko treba sve to da utisas da bi ti bilo ok, osim tebe samog....

U velikim studijima se to kalibrise merenjem SPL na mestu slusanja, i tada se pusta 1kHz i premeri nivo SPL... znaci mora da se izmeri i onda se pot za monitoring obelezi u dBSPL.

SPL - Sound Pressure Level

pozdrav

bogi