Log in

View Full Version : DIY kabeli vs kupovni

zvincic
27-04-2006, 07:15 PM
Evo, minijaturna diskusija u jednom drugom threadu je dovela do ovog pitanja :)

Koliko vas slaze kabele samostalno (xlr, patch...nije bitno) a koliko kupuje gotove? :)

hm, cekaj malo, pa mogli bi staviti poll da bude preglednije :)

a thread ispod neka bude otvoren za bilo kakve komentare i/ili savjete :)

boggy
27-04-2006, 07:20 PM
Evo, minijaturna diskusija u jednom drugom threadu je dovela do ovog pitanja :)

Koliko vas slaze kabele samostalno (xlr, patch...nije bitno) a koliko kupuje gotove? :)

hm, cekaj malo, pa mogli bi staviti poll da bude preglednije :)

Evo mog glasa... od firmi poznajem samo Klotz, Belden, VanDamme, Neutrik, Deltron, Switchcraft, Weller, Fluitin... to je valjda dovoljno za kablove.

pozdrav

bogi

zvincic
27-04-2006, 07:27 PM
Weller, Fluitin...

hehe, dvije jako bitne komponente svakog kabela :D

nego, kad smo kod fluitina....uzeo sam nedavno da probam 60/38/2...ovih 2% je srebro...i odusevio se....nikad bolje i cvrsce spojeve nisam radio...jos kad sam stavio novi vrh na wellericu...milina :)

al nije bio jeftin....500g mislim da je 110 kn...dakle nekih 15 eura.

boggy
27-04-2006, 07:31 PM
hehe, dvije jako bitne komponente svakog kabela :D

nego, kad smo kod fluitina....uzeo sam nedavno da probam 60/38/2...ovih 2% je srebro...i odusevio se....nikad bolje i cvrsce spojeve nisam radio...jos kad sam stavio novi vrh na wellericu...milina :)

Za Sparrow koristim Multicore Solders 96SC Lead Free (kalaj/srebro/bakar legura), topi se na visoj temperaturi nego obican (treba biti jako brz!)... toplo ga preporucujem za kablove, jer nema olova, i daleko su cvrsci spojevi...

pozdrav

bogi

Klarinetista
28-04-2006, 02:49 AM
Ja kupim komponente, pa lemilicu u ruke...:banghead:

Nego, rodjaci, kako se snalazite sa ovim kineskim kopijama Neutrika i ostalih marki???????:o

Video sam par toliko vernih primeraka da sam poceo da se pitam sta je kod mene ugadjeno:confused: (odnosno za sta sam dao tako velike novce):mad:

boggy
28-04-2006, 02:54 AM

Nego, rodjaci, kako se snalazite sa ovim kineskim kopijama Neutrika i ostalih marki???????:o

Video sam par toliko vernih primeraka da sam poceo da se pitam sta je kod mene ugadjeno:confused: (odnosno za sta sam dao tako velike novce):mad:

Kupujes od prodavca koji ima i jedne i druge, a nudi ti da biras... e sada, ako je mnogo spretan... moze biti da su sve to isti (kineski).. ali onda, svaka mu cast!

pozdrav

bogi

zvincic
28-04-2006, 03:11 AM

originale prepoznas iz prve po dvije stvari...zapravo tri...u biti cetiri

1. logo
2. made in liechestein na strain reliefu
3. boji
4. cijeni :)

a kad ih otvoris, onda je sve jasno...

kod nas imas kopija za nekih 1.5 do 2 eura po komadu

originali su nesto vise od 2 puta skuplji...cca nekih 5 eura po komadu

mirzaa
28-04-2006, 08:55 AM
kuoujem nove...jer nemam studio ogromnih dimenzija i mnogo opreme pa ne gubim puno love na kablovanje...ali ako koji počne prekidat...iskra ths 11 me jo? nije iznevjerila :)

Tiki the Boyler
28-04-2006, 10:00 AM
Klotz + Neutrik je za mene provjerena kombinacija!
Nisam pretjerano lud za lemljenjem, tako da kupujem:

1. kvalitetne firmirane kablove
za bass koristim Klotz T.M. Stevens Funk Master + VOX VBC50
za povezivanje HiFi komponenti Klotz RC serije

2. kablove koje pravi moj kolega u firmi
za binsku upotrebu Klotz MY206 + odgovarajuće Neutrik konekcije
za studio Klotz MC5000 + odgovarajući Neutrik
snagaši Klotz LY225 + Neutrik NL2FC Speakon

3. kablove do kojih sam došao ko zna kako
za HiFi zvučnike terminisani Van Den Hul

Mada, ruku na srce, nađe se i koji kinez (QL iliti MPM) u koferu za rezervu!

Kao što rekoh, lemim samo kad je frka...

idekius
01-05-2006, 01:56 AM
Nesto kupim, nesto lemim... za svoju bass gitaru koristim Planet Waves (http://www.planet-waves.com/Pcablesdetails.aspx?ID=1) kabl... odlican je i pretrpeo je svakakva terorisanja, a nije stradao... Kvalitet zaista na nivou... taj kabl koristim i za usnimavanje linijskih instrumenata...

Mikrofonski kablovi, kablovi za vezu tipa preamp, ad\da, pojacalo su mahom pravljeni... Klotz babl i Neutrik kenoni...

E.... da.... imam i jedan Stagg kabl (nikad cuo sta je to)... izgleda da ne radi lose, ali ga retko koristim... tj., to je u grupi rezernih kablova... mikrofonski, kupljen je gotov, ali... za Stagg do tada nisam chuo...

perun
01-05-2006, 02:28 AM
Posto smo relativno skoro (nakon kupovine miksera i gomile outboarda) krenuli u ozbiljno ozicenje studija, naslusao sam se gomile prica. Jako je tesko odluciti se za neku kombinaciju, dok se ista ne proveri. Naime, posto smo dobili originalne multicore (srecom oko 200m) uz SSL-a, o njima nismo razmisljali... ali vezano za Bantam TT kablice, jos uvek nisam skapirao sta je najbolje... Moj prijatelj LACKY voli VanDamme i kune se u isti, ali mislim da cemo tu TT kombinaciju zavrsiti sa Mogami gotovim kablovima...

Odgovor bi bio... najbolja je kombinacija, jer ako postoje EDAC konektori na stolu, kao u nasem slucaju, moraju se lemiti multicori na pinove, znaci DIY, a kazem, te originalne kablove smo dobili... a za sve ostalo toplo preporucujem Neutrik konektore, jer su provereni, pogotovo skuplje serije, pa zagrejte lemilicu!!!

Po meni... Mogami, VanDamme, Belden... i na kraju Neutrik!;) Mada mnogi hvale i one Suboticke ( mozda gresim ) kablove, kojih vise nema, cini mi se...

Dushan_S
01-05-2006, 01:11 PM
Nesto kupim, nesto lemim... za svoju bass gitaru koristim Planet Waves (http://www.planet-waves.com/Pcablesdetails.aspx?ID=1) kabl... odlican je i pretrpeo je svakakva terorisanja, a nije stradao... Kvalitet zaista na nivou... taj kabl koristim i za usnimavanje linijskih instrumenata...

Mikrofonski kablovi, kablovi za vezu tipa preamp, ad\da, pojacalo su mahom pravljeni... Klotz babl i Neutrik kenoni...

E.... da.... imam i jedan Stagg kabl (nikad cuo sta je to)... izgleda da ne radi lose, ali ga retko koristim... tj., to je u grupi rezernih kablova... mikrofonski, kupljen je gotov, ali... za Stagg do tada nisam chuo...Planet waves je D'addario-va pod firma ako sam dobro skapirao, a Stagg ti je dalekoistočna kompanija koja proizvodi u kini. Ovde je dosta ljudi uzelo njihove akustare jer su najjeftinije, a i par klinaca mi je do?lo na čas sa njihovom gitarom, tipa kopija stratocaster-a za 100 evra. Prave sve i sva?ta, pretpostavljam da je i kabl china made.

mandrak
01-05-2006, 01:49 PM
Ja sam za svoju home varijantu kupio mogami kablove i neutrik jackove i jako sam zadovoljan za sada.:)

boggy
01-05-2006, 02:12 PM
A ne vidim ni jedne skupe kablove... evo malo egzoticnih... cisto da ne budu nezastupljeni

http://www.evidenceaudio.com/

pa ko ima para na pretek... (paznja! nisu najskuplji niti "najegzoticniji" koji postoje!)

pozdrav

bogi

dvuckovic
02-05-2006, 02:07 PM
Posto smo relativno skoro (nakon kupovine miksera i gomile outboarda) krenuli u ozbiljno ozicenje studija, naslusao sam se gomile prica. Jako je tesko odluciti se za neku kombinaciju, dok se ista ne proveri. Naime, posto smo dobili originalne multicore (srecom oko 200m) uz SSL-a, o njima nismo razmisljali... ali vezano za Bantam TT kablice, jos uvek nisam skapirao sta je najbolje... Moj prijatelj LACKY voli VanDamme i kune se u isti, ali mislim da cemo tu TT kombinaciju zavrsiti sa Mogami gotovim kablovima...

Odgovor bi bio... najbolja je kombinacija, jer ako postoje EDAC konektori na stolu, kao u nasem slucaju, moraju se lemiti multicori na pinove, znaci DIY, a kazem, te originalne kablove smo dobili... a za sve ostalo toplo preporucujem Neutrik konektore, jer su provereni, pogotovo skuplje serije, pa zagrejte lemilicu!!!

Po meni... Mogami, VanDamme, Belden... i na kraju Neutrik!;) Mada mnogi hvale i one Suboticke ( mozda gresim ) kablove, kojih vise nema, cini mi se...

Nisu suboticki, novosadski Novkabel, krepali su prije mnogo godina. Bilo dobro nekad...

Mogami patch kablovi su skroz ok, imamo dosta komada, i nisam imao problema...Ako imas kombinaciju u US, ima varijanti da za manje para dobijes setove po 10 komada, izadje nesto oko 130$

perun
02-05-2006, 02:36 PM
Moses Kiptanui, africki atleticar.

Da, mislim da je Mosses&Mitchell najbolji.

I ja, nego taj koji smo uzeli je definitivno top model, kao nov je preskup, ali je starija verzija... sad je frka da nadjem "naslednika", a ne bih mesao patcheve... mada na tragu sam novom modelu iste serije. Polakoooo!:)