View Full Version : Pitanje za Boggy-a - (dithering)
LACKY
27-04-2006, 11:20 AM
Dal mozes nesto da mi objasnis oko ditheringa?
Imas(npr.) 44.1 24 bit fajl e sad mozes iz DAW-a da ga save u 16 bit.
Sta se desava, dali mu on prostom matematikom oduzme 8 bit, ili to uradi ozbiljnijom metodom, i dali treba koristiti neki ditering plug?
Dali postoji neki program koji ozbiljno radi matematiku prevodjenja?
boggy
27-04-2006, 11:37 AM
Zdravo LACKY,
Ako mozes promeni naslov topica u nesto smislenije... :kesa:
Dal mozes nesto da mi objasnis oko ditheringa?
Imas(npr.) 44.1 24 bit fajl e sad mozes iz DAW-a da ga save u 16 bit.
Sta se desava, dali mu on prostom matematikom oduzme 8 bit, ili to uradi ozbiljnijom metodom, i dali treba koristiti neki ditering plug?
Dali postoji neki program koji ozbiljno radi matematiku prevodjenja?
Dithering je nesto drugo.
Prvo, kada oduzmes 24bitnom podatku osam bitova i napravis 16bitni podatak cinis gresku koja se u vasem poslu moze CUTI kao sum kvantizacije, sto je mozda najruznija pojava u digitalnom audiu odmah iza digitalnog klipovanja/overloada.
Da bi se to koliko toliko popravilo postoje razliciti nacini. Osnova je dodavanje i/ili menjanje najnizih bitova u novostvorenom 16bitnom podatku i korigovanje suma kvantizacije u cilju da bude PRIJATNIJI. Najcesce se zadnja dva tri bita menjaju pseudoslucajnim sekvencama koje mnogo vise lice na beli sum od suma kvantizacije (sto i nije tako tesko!)... a to se ljudima izgleda vise svidja...
To su neke osnove... dalje postoje algoritmi sa imenom i prezimenom ciji je mehanizam tajna a mogu se kupiti u okviru nekih sprava (Weiss recimo), cipova i/ili kompjuterskih plug-inova...
pozdrav
bogi
Mogli
27-04-2006, 12:50 PM
Zdravo LACKY,
Bas si me preduhitrio, a ja hteo da dam isti takav naziv za svoj topic!:) Boggy, ne znam koji editor koristis, ali ja sam godinama na Wavelabu i ponekad se upitam bas u pogledu ditheringa, kada radim tu konverziju iz 48 bit u 16 bit, da li se taj proces odigrava pri postupku renderovanja ili kad hocu da sacuvam fajl kao - save as??
Jednostavno, kad ucitam neke plugin-ove za mastering u Wavelab, nista od toga se nece primiti ako nisam isao na opciju = render....., ali mi tada fajl koji sam obrajdivao ostaje u 48 bit-nom formatu....Znaci, kada ucitam dithering UV22HR u Master section, ne znam da li se postupak ditheringa uopste odigrava na doticnom fajlu kada ga sacuvam kao - save as??
boggy
27-04-2006, 12:58 PM
Bas si me preduhitrio, a ja hteo da dam isti takav naziv za svoj topic!:)
:banghead:
Boggy, ne znam koji editor koristis,
Nijedan, ako mislis na audio editore... cackam nesto po audacity (mlad sam, naucicu ja to... jednog dana :rolleyes: )... inace za tekst koristim notepad :cool:
ali ja sam godinama na Wavelabu i ponekad se upitam bas u pogledu ditheringa, kada radim tu konverziju iz 48 bit u 16 bit, da li se taj proces odigrava pri postupku renderovanja ili kad hocu da sacuvam fajl kao - save as??
Ne znam, to moras da iscitas u uputstvu, ili da pitas proizvodjaca.
Generalno je sasvim normalno ne raditi dithering dok nema odsecanja bitova, cim se to desi morao bi dithering.
Jednostavno, kad ucitam neke plugin-ove za mastering u Wavelab, nista od toga se nece primiti ako nisam isao na opciju = render....., ali mi tada fajl koji sam obrajdivao ostaje u 48 bit-nom formatu....Znaci, kada ucitam dithering UV22HR u Master section, ne znam da li se postupak ditheringa uopste odigrava na doticnom fajlu kada ga sacuvam kao - save as??
To stvarno ne mogu znati, to je stvar funkcionalnosti programa koji koristis... ako nema u uputstvu.... onda moras da komuniciras sa proizvodjacem... nema ti pomoci.
pozdrav
bogi
Mogli
27-04-2006, 04:23 PM
Zna li onda neko drugi odgovor na ovo pitanje?
mandrak
27-04-2006, 04:40 PM
Bas si me preduhitrio, a ja hteo da dam isti takav naziv za svoj topic!:) Boggy, ne znam koji editor koristis, ali ja sam godinama na Wavelabu i ponekad se upitam bas u pogledu ditheringa, kada radim tu konverziju iz 48 bit u 16 bit, da li se taj proces odigrava pri postupku renderovanja ili kad hocu da sacuvam fajl kao - save as??
U Wavelabu ima? opciju bit meter i on ti u stvari pokazuje na koliko ti je bita fajl sa kojim radi?... onda u master sekciji uključi? UV 22 HR i napravi? save as u krajnji 16 ako je u pitanju cd... ja tako stalno radim i nisam primjetio neke gre?ke u master fajlovima.
?to se samog dithering alata tice puno ljudi preporuca Ozon-ov algoritam.
LACKY
28-04-2006, 04:58 AM
Zdravo LACKY,
bogi
Opet ti sa kesom!
OFF zajebava, treba njemu ON!
Pitanje sam postavio zbog dileme koju imam, a ti si mi nekako naj pouzdaniji za objasnjenje.
Daj rasvetli do kraja, i ponudi naj bolji metod.
LACKY
28-04-2006, 05:57 AM
Zdravo LACKY,
bogi
Imam osecaj ,kao da si pomislio da te zajebavam.
Zanimalo me sta mislis o tome!
Mogli
28-04-2006, 10:48 AM
U Wavelabu ima? opciju bit meter i on ti u stvari pokazuje na koliko ti je bita fajl sa kojim radi?... onda u master sekciji uključi? UV 22 HR i napravi? save as u krajnji 16 ako je u pitanju cd... ja tako stalno radim i nisam primjetio neke gre?ke u master fajlovima.
?to se samog dithering alata tice puno ljudi preporuca Ozon-ov algoritam.
Pa ajde probaj da bez renderovanja odradis neki fajl sa nekim efektom i idi samo na opciju save as, pa ces videti da se nista nije dogodilo!
gimche
28-04-2006, 11:00 AM
Ne, ako ides u wavelabu na save nece izvrsiti dithering. To se, isto kao i efekti, desava pri renderovanju fajla.
Boggy je dao veoma dobro objasnjenje ditheringa, ali nije pomenuo nesto sto je veoma vazno - dithering treba raditi samo jednom u kompletnom procesu produkcije jer u suprotnom nastaju dodatni problemi (sum, krcanje...). Dakle najbolje je "drzati" fajl u visokoj rezoluciji sve do finalnog renderovanja (nakon masteringa) i onda ga ditherovati na 16 bita.
boggy
28-04-2006, 12:22 PM
.....
Boggy je dao veoma dobro objasnjenje ditheringa, ali nije pomenuo nesto sto je veoma vazno - dithering treba raditi samo jednom u kompletnom procesu produkcije jer u suprotnom nastaju dodatni problemi (sum, krcanje...). Dakle najbolje je "drzati" fajl u visokoj rezoluciji sve do finalnog renderovanja (nakon masteringa) i onda ga ditherovati na 16 bita.
Apsolutno se slazem sa tobom, ali primeti da se dithering radi da bi se sum kvantizacije zamenio necim sto "lepse" zvuci, te ako se kaze da dithering mora da se radi kada god ima odsecanja bita...
Sum kvantizacije nastaje i u toku miksanja u "visokoj rezoluciji", ili barem moze nastati, ako se potom dalje obradjuje, njegov uticaj ne mora biti beznacajan... ili mozemo da pretpostavimo da je beznacajan.... znaci isto vazi i za kvantizacioni sum, ne bi se trebao desavati u toku obrade jer moze uzrokovati svakojake primese, samo sto nam u slucaju kvantizacionog suma to zvuci ruznije.... Sta da radimo s njim? Da ga zanemrarimo? Izgleda da moramo.
Ne znam, izgleda da su DAW bile na pocetku zamisljene da budu lak poslic za programere, medjutim sada se vidi da tu mora da bude dosta procesorske snage da bi to sve moglo za veliki broj kanala... jer kada broj kanala predje 24, pocinju neka zanemarivanja da budu znacajna.
Samo razmisljam...
pozdrav
bogi
boggy
28-04-2006, 12:32 PM
Imam osecaj ,kao da si pomislio da te zajebavam.
Zanimalo me sta mislis o tome!
Ma ok, nemam osecaj da me zajebavas uopste, nego postavi naslov topica koji ima smisla sa pitanjem, a ja cu se vec "upecati" ako znam nesto o tome...
pozdrav
bogi
Mogli
28-04-2006, 05:06 PM
Ne, ako ides u wavelabu na save nece izvrsiti dithering. To se, isto kao i efekti, desava pri renderovanju fajla.
Eto, izgleda da sam bio u pravu sa svojim sumnjama!
mandrak
29-04-2006, 12:53 PM
Pa ajde probaj da bez renderovanja odradis neki fajl sa nekim efektom i idi samo na opciju save as, pa ces videti da se nista nije dogodilo!
Ma... naravno da če? napraviti rendering svih efekata koje koristi? u Wavelabu:banghead: pa tako i sam dither i onda se radi save as u 16 bit.
Arthur
30-04-2006, 04:13 AM
najsigurniji sam kad nakacim ditering u wavelabu na master i na kraju odradim proces in place. Ukoliko je rezultat i dalje 24bitni, onda nije problem uraditi save as 16bita jer je ditering sigurno uradjen u prvom prolazu
Dushan_S
01-05-2006, 02:53 AM
Mislim da je već postojala tema o ovome pre vi?e meseci, mislim da je Arthur-a interesovalo. Konkretno, oti?ao sam na Steinberg forum i pogledao ?ta je u jednoj temi sam autor wavelab-a odgovorio po?to sam i ja imao sličnu dilemu.
Moglijeva zbunjenost (mada pretpostavljam btw da on misli na 24-bitni a ne 48 binti fajl, jel) je uzrokovana time ?to Wave lab nema načina da prepozna bita?u fajla, on uvek interno radi na visokoj bita?i. Znači ako radite mastering u njemu, kao zadnji u lancu upalite neki dither, recimo dither kao plugin odvojen ili u okviru Waves L2 ili jednostavno ugrađeni dither samog programa, i ili izaberete da se pravi novi fajl pa se odredi da su properties novog fajla da je 16-bit ili se samo renderuje. E sad ako se samo renderuje, tehnički će I DALJE PISATI DA JE FAJL 24 bit iako je izvr?en dithering. Fajl, je ditherovan, ali su sada tih 8 bitova praznih i nakon toga se fajl mo?e snimiti kao 16 bitan tako ?to se u "save as" meniju izabere ručno 16 bita.
Znači ili pravljenje novog fajla koji je 16 bita odmah ili nakon renderovanja, ručno snimiti fajl kao 16 bita, zabuna je u tome ?to se properties fajla ne promeni iako je on "spu?ten na 16 bita"
To ?to se tiče Wavelab-a. A koliko znam ovako u procesu snimanja, jedini trenutak kad se sa 24 bita (ili 32 bit float) spu?ta na 16 je nakon masteringa, tako da je to i jedini trenutak kad ima smisla staviti dither plugin.
?to se tiče dither-a ne znam, mo?e neko da napi?e kratak tutorijal ili da postavi neki postojeći tekst sa teoretskim obja?njenjem
perun
01-05-2006, 03:05 AM
Mislim da je već postojala tema o ovome pre vi?e meseci, mislim da je Arthur-a interesovalo. Konkretno, oti?ao sam na Steinberg forum i pogledao ?ta je u jednoj temi sam autor wavelab-a odgovorio po?to sam i ja imao sličnu dilemu.
Moglijeva zbunjenost (mada pretpostavljam btw da on misli na 24-bitni a ne 48 binti fajl, jel) je uzrokovana time ?to Wave lab nema načina da prepozna bita?u fajla, on uvek interno radi na visokoj bita?i. Znači ako radite mastering u njemu, kao zadnji u lancu upalite neki dither, recimo dither kao plugin odvojen ili u okviru Waves L2 ili jednostavno ugrađeni dither samog programa, i ili izaberete da se pravi novi fajl pa se odredi da su properties novog fajla da je 16-bit ili se samo renderuje. E sad ako se samo renderuje, tehnički će I DALJE PISATI DA JE FAJL 24 bit iako je izvr?en dithering. Fajl, je ditherovan, ali su sada tih 8 bitova praznih i nakon toga se fajl mo?e snimiti kao 16 bitan tako ?to se u "save as" meniju izabere ručno 16 bita.
Znači ili pravljenje novog fajla koji je 16 bita odmah ili nakon renderovanja, ručno snimiti fajl kao 16 bita, zabuna je u tome ?to se properties fajla ne promeni iako je on "spu?ten na 16 bita"
To ?to se tiče Wavelab-a. A koliko znam ovako u procesu snimanja, jedini trenutak kad se sa 24 bita (ili 32 bit float) spu?ta na 16 je nakon masteringa, tako da je to i jedini trenutak kad ima smisla staviti dither plugin.
?to se tiče dither-a ne znam, mo?e neko da napi?e kratak tutorijal ili da postavi neki postojeći tekst sa teoretskim obja?njenjem
Gde si Dule??? Ovih dana i Shime i mi lomimo lobanju sta da radimo sa ditheringom jedne stvari ( dobro, na kraju smo dobili 16 bit verziju od masterdzije ) koju smo masterovali sa Chris Athensom U Sterling Soundu, NY... Sticajem okolnosti i Abadic je slao neku pesmu njima, ali Tom Coyne-u. Za razliku od nas, obzirom da treba poslati jos 3 Kebine pesme, Abadic je uzeo REFERENTNI CD od njih. Ono sto je narezao sa FTP-ja ( a vec je bilo 16 bita ) i ono na njihovom Reference CDu, nema veze jedno s' drugim, kao ni kada ja narezem Audio CD i uporedim ga sa DATA fajlom. Ne kapiram sta se tacno dogadja, razlika je prevelika... a vezano za sam DITHERING, kada bih tu istu izmasterovanu stvar sam obarao na 16, svaki put bi kolektivno chuli neko sranje koje se dogadja...
Toga pre nije bilo... valjda sto nismo slali snimke u Ameriku, j***m li ga???:confused:
Chris mi je od soft varijanti preporucio Barba Batch 4.0, jer SONIC SOLUTIONS nemamo... a da li cemo jednog dana imati? Ne znam.
Pozdrav... nemam konkretan odgovor, ako pricamo o vrhunskim varijantama, a ovo za ovde- ovo klasicno, ako i klijenta boli dupe... to moze i u Sound Forgeu... zar ne?;)
Dushan_S
01-05-2006, 03:43 AM
Ti dobro stoji? sa engleskim, probaj pretragu na Steinbergovom Cubase forumu, tamo je wavelab podforum, i ba? je bilo par sličnih pitanja za dithering.
Za razliku od nas, obzirom da treba poslati jos 3 Kebine pesme, Abadic je uzeo REFERENTNI CD od njih. Ono sto je narezao sa FTP-ja ( a vec je bilo 16 bita ) i ono na njihovom Reference CDu, nema veze jedno s' drugim, kao ni kada ja narezem Audio CD i uporedim ga sa DATA fajlom. Ne kapiram sta se tacno dogadja, razlika je prevelika... a vezano za sam DITHERING, kada bih tu istu izmasterovanu stvar sam obarao na 16, svaki put bi kolektivno chuli neko sranje koje se dogadja...Uf ovo te nisam ba? najbolje skapirao... Sa čega re?e? taj CD sa 16-bitnog fajla koji si već dither-ovao kad si ga svodio na 16 bita?
Konačno, koji dither i kako si je obarao? Mislim, u principu ?ta te briga ako ti masteruje neko napolju ?alje? mu 24 bita fajl a on nek ti vrati 16 bitne sređene.
Ne znam sa čime si i u kojoj fazi ditherovao... Da ti se nije potkralo da si recimo stavio dither a da ti je jo? jedan dither bio upaljen u okviru plugin-ajer neki pluginovi imaju ugrađem dither, na primer waves-ovi za mastering. Treba da se pogasi onda dither na svima osim na onom koji je zadnji u nizu, obično limiter. Mo?e i to da bude razlog.
Ajd u zdravlje! :)
perun
01-05-2006, 03:49 AM
Ti dobro stoji? sa engleskim, probaj pretragu na Steinbergovom Cubase forumu, tamo je wavelab podforum, i ba? je bilo par sličnih pitanja za dithering.
Uf ovo te nisam ba? najbolje skapirao... Sa čega re?e? taj CD sa 16-bitnog fajla koji si već dither-ovao kad si ga svodio na 16 bita?
Konačno, koji dither i kako si je obarao? Mislim, u principu ?ta te briga ako ti masteruje neko napolju ?alje? mu 24 bita fajl a on nek ti vrati 16 bitne sređene.
Ne znam sa čime si i u kojoj fazi ditherovao... Da ti se nije potkralo da si recimo stavio dither a da ti je jo? jedan dither bio upaljen u okviru plugin-ajer neki pluginovi imaju ugrađem dither, na primer waves-ovi za mastering. Treba da se pogasi onda dither na svima osim na onom koji je zadnji u nizu, obično limiter. Mo?e i to da bude razlog.
Ajd u zdravlje! :)
Pazi, Dule, obori ga u Sound Forge-u desnim klikom, u samom programu treba da meris da bi uocio razliku... to sigurno... Prica je o razlici izmedju njihovog CDa i naseg rezanca... Pusti sam dither, to moze bolje, ima standaloneova koji to lepo rade... Nisam dvaput drndao, nego na A/B testu posle, nas finalni CD ( a znas i sam da su to na kraju Masteri u ovoj zemlji, jebi ga ), zvuci kao dupe naspram fajla 24bita ili njihovog Referentnog!!! Razumes? Nemam ja frku, uradili su oni to na kraju, nego me nervira kad skapiram sta godinama radimo, jer, kao, nema veze... sitnica!!!:confused:
Pozdrav...:cool:
boggy
01-05-2006, 08:31 AM
Zdravo p.e.r.u.n.
....Ono sto je narezao sa FTP-ja ( a vec je bilo 16 bita ) i ono na njihovom Reference CDu, nema veze jedno s' drugim, kao ni kada ja narezem Audio CD i uporedim ga sa DATA fajlom. Ne kapiram sta se tacno dogadja, razlika je prevelika... a vezano za sam DITHERING, kada bih tu istu izmasterovanu stvar sam obarao na 16, svaki put bi kolektivno chuli neko sranje koje se dogadja...
Toga pre nije bilo... valjda sto nismo slali snimke u Ameriku, j***m li ga???:confused:
.....
Na cemu si rezao fajl (mislim na kojoj spravi)?
Nije samo dithering problem kod razlike u CD-ovima, moze biti i jitter...
Razlike u ditheringu se MORAJU cuti vec u stadijumu dok su to tek wav fajlovi spremni za rezanje, ne treba trcati na CD dok se jos u fajlovima ne ustanovi da nema razlike...
Cim krenes na rezanje CD-a moze biti i sinhronizacija problem (jitter), kao i sama sprava za rezanje i njena ispravnost.... najverovatnije sve pomalo.
Pricate o dve vrlo podmukle pojave u digitalnom audiu, koje su matematicki gledano zanemarljive, ali ako se slusa, onda nije prvi put da se uocava razlika zbog ovih pojava, ma koliko bile tehnicki zanemarljive...
Ne znam to da objasnim, niti postoji neko logicno objasnjenje....
Ja sam to sebi objasnio (nagadjam samo) na nacin da ljudski sluh funkcionise slicno ekspanderu dinamike (nasuprot kompresoru)... te kada ga "napadnes" nekim sadrzajem nekog SPL-a, onda se usi naviknu, i "kazu", ok da vidimo sta ima tu oko nominalnih 100dB... pa onda opseg od 99.5-100.5dB razvuku na jos milion nivoa... u stvari tu je verovatno mozak najaktivniji jer se ta "vestina" unapredjuje vezbom i stalnim radom... s jedne strane je fascinirajuce... a s druge strane frustrirajuce... jer u ovom tvom slucaju ti nista nije jasno a muci te problem...
Da ne govorim da je covek sklon prilagodjavanju, te ako mu das mogucnost za sitne detalje... onda ce on to da dostigne, pa ce tada sitni i neprimetni detalji biti OGROMNI,...
Ovo gore, sto meni pada na pamet vizuelno vrlo docarava link u leshinom postu od pre nekog vremena http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=13987
Vrlo lici na ono sto mi je na umu.... pa ko sme neka poseti taj link...
Naravno... ne mora biti cela ova moja "mudrost".... moze biti na kraju i neispravan kabl... ali navikao sam na te pojave. Mislim na to da ja nekom slozim "pricu" a ono bude neka banalnost u pitanju... desava se.
pozdrav
bogi
Dushan_S
01-05-2006, 01:24 PM
Pazi, Dule, obori ga u Sound Forge-u desnim klikom, u samom programu treba da meris da bi uocio razliku... to sigurno... Prica je o razlici izmedju njihovog CDa i naseg rezanca... Pusti sam dither, to moze bolje, ima standaloneova koji to lepo rade... Nisam dvaput drndao, nego na A/B testu posle, nas finalni CD ( a znas i sam da su to na kraju Masteri u ovoj zemlji, jebi ga ), zvuci kao dupe naspram fajla 24bita ili njihovog Referentnog!!! Razumes? Nemam ja frku, uradili su oni to na kraju, nego me nervira kad skapiram sta godinama radimo, jer, kao, nema veze... sitnica!!!:confused:
Pozdrav...:cool:Bogi je već rekao pone?to, ali ne znam da li si pomi?ljao na ne?to jednostavno: Ti kad upoređuje? pu?ta? narezano sa CD-a koji je odvojen CD ili sa kompjuterskog CD-a? Jer ako je odvojen cd, mo?e se recimo raditi o tome da je neka glupost, tipa da kablovi kojima je cd priključen koji su mo?da različiti od onih kojima je vezana zvučna kartica u kombinaciji sa verovatno lo?ijim konvertorima na cd-u u odnosu na konvertore kartice čine svoje... Ne svira ni svaki CD isto konačno. Kad se fajl spusti dither-om na 16 bita razlika bi trebalo da je tolika da je jedva primetna, naročito kod muzike koja je jako kompresovana i nije suptilna ?to se tiče dinamičkih razlika, ako je primetna onda si u pravu da ne?to nije u redu. Probaj sa nekim drugim ditherom. A konačno ako si spu?tao dither pa rezao u kompjuteru, mo?e? probati da snimi? sa nekim dobrim eksternim CD rezačem tako da zaobiđe? konverziju u 16 bita, ako ima? pristup nekom pa da vidi? kolika je razlika.
A konačno i to, mo?da tvoj CD tako re?e audio CD-a. CD ne mora imati nikakav problem kod data CD-a ali rezanje audio cd-a nije savr?ena 1:1 kopija, nikad, ?to zbog samog uređaja, ?to zbog medija i gre?aka na disku.
perun
01-05-2006, 01:25 PM
Zdravo p.e.r.u.n.
Na cemu si rezao fajl (mislim na kojoj spravi)?
Nije samo dithering problem kod razlike u CD-ovima, moze biti i jitter...
Razlike u ditheringu se MORAJU cuti vec u stadijumu dok su to tek wav fajlovi spremni za rezanje, ne treba trcati na CD dok se jos u fajlovima ne ustanovi da nema razlike...
Cim krenes na rezanje CD-a moze biti i sinhronizacija problem (jitter), kao i sama sprava za rezanje i njena ispravnost.... najverovatnije sve pomalo.
Pricate o dve vrlo podmukle pojave u digitalnom audiu, koje su matematicki gledano zanemarljive, ali ako se slusa, onda nije prvi put da se uocava razlika zbog ovih pojava, ma koliko bile tehnicki zanemarljive...
Ne znam to da objasnim, niti postoji neko logicno objasnjenje....
Ja sam to sebi objasnio (nagadjam samo) na nacin da ljudski sluh funkcionise slicno ekspanderu dinamike (nasuprot kompresoru)... te kada ga "napadnes" nekim sadrzajem nekog SPL-a, onda se usi naviknu, i "kazu", ok da vidimo sta ima tu oko nominalnih 100dB... pa onda opseg od 99.5-100.5dB razvuku na jos milion nivoa... u stvari tu je verovatno mozak najaktivniji jer se ta "vestina" unapredjuje vezbom i stalnim radom... s jedne strane je fascinirajuce... a s druge strane frustrirajuce... jer u ovom tvom slucaju ti nista nije jasno a muci te problem...
Da ne govorim da je covek sklon prilagodjavanju, te ako mu das mogucnost za sitne detalje... onda ce on to da dostigne, pa ce tada sitni i neprimetni detalji biti OGROMNI,...
Ovo gore, sto meni pada na pamet vizuelno vrlo docarava link u leshinom postu od pre nekog vremena http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=13987
Vrlo lici na ono sto mi je na umu.... pa ko sme neka poseti taj link...
Naravno... ne mora biti cela ova moja "mudrost".... moze biti na kraju i neispravan kabl... ali navikao sam na te pojave. Mislim na to da ja nekom slozim "pricu" a ono bude neka banalnost u pitanju... desava se.
pozdrav
bogi
Prvo, pozdrav tebi, Boggy... Dugo nisam bio ovde, pa se i ne znamo. Podrzavam tvoj vrlo profesionalan pristup temama i svakako iskustvo u segmentima o kojima diskutujes! Nadam se da cemo dosta tema obraditi u buducnosti...
A sto se tice pomenutih "HALUDZA", to je normalna stvar ovde, gde se tim, a lepo si to rekao, SITNICAMA ne pridaje mnogo znacaja... Ali lepo je bar jednom se opeci... Onda vise nije svejedno! Mada, kao sto si i video u postu, mi se od sada i necemo baviti tim segmentom- masteringom sami, znaci ni tim konverzijama, tj. ditheringom... Pisac je ASUS, kao i PLEXTOR, malo stariji model, kabl je dobar, Plextor je i u studiju... Kazem, nakon "najvrhunskijeg" mastering procesa u Sterlingu, a tamo rade sve same babaroge... Jensen, Coyne, Athens, Gehringer... Kao da se bolje cuju sve ove sitnice... tj. kao da u tom full high end lancu kroz koji je projekat prosao i zavrsnica ne sme biti niskobudzetnija... Nazalost je tako, mada, ponavljam, nama vise nije bitno, napravili smo deal kao firma sa Sterling Soundom, tako da od sada oni rade sve... Nadam se.
Pozdrav Boggy!;)
perun
01-05-2006, 01:31 PM
Bogi je već rekao pone?to, ali ne znam da li si pomi?ljao na ne?to jednostavno: Ti kad upoređuje? pu?ta? narezano sa CD-a koji je odvojen CD ili sa kompjuterskog CD-a? Jer ako je odvojen cd, mo?e se recimo raditi o tome da je neka glupost, tipa da kablovi kojima je cd priključen koji su mo?da različiti od onih kojima je vezana zvučna kartica u kombinaciji sa verovatno lo?ijim konvertorima na cd-u u odnosu na konvertore kartice čine svoje... Ne svira ni svaki CD isto konačno. Kad se fajl spusti dither-om na 16 bita razlika bi trebalo da je tolika da je jedva primetna, naročito kod muzike koja je jako kompresovana i nije suptilna ?to se tiče dinamičkih razlika, ako je primetna onda si u pravu da ne?to nije u redu. Probaj sa nekim drugim ditherom. A konačno ako si spu?tao dither pa rezao u kompjuteru, mo?e? probati da snimi? sa nekim dobrim eksternim CD rezačem tako da zaobiđe? konverziju u 16 bita, ako ima? pristup nekom pa da vidi? kolika je razlika.
A konačno i to, mo?da tvoj CD tako re?e audio CD-a. CD ne mora imati nikakav problem kod data CD-a ali rezanje audio cd-a nije savr?ena 1:1 kopija, nikad, ?to zbog samog uređaja, ?to zbog medija i gre?aka na disku.
Evo, Dule, napisah ja nesto iznad... Naravno da ne pustam sa externog CDa, vec sa kompa... Kol'ko god da nije referentno, referentnije je!!! Ma nema frke, Boggy rece pametnu stvar, a to i jeste sustina... Posmatramo sve to kao sitnice, a onda se u jednom trenutku pretvaraju u MEGA velike probleme... Prosecno uho to ne mora da cuje, ali mislim da je samokriticnost i sagledavanje mana kljucna stvar za progres... u bilo cemu! Kazem, nije vazno, od sad ce se sve (bitno i nebitno) raditi kod Chrisa u SS, prosto ne zelim da se zaludjujem detaljima... Drugo, sam dithering je vrlo kompleksan, kol'ko god banalno izgledao, a misljenja nekih mojih prijatelja vani, racunajuci i same likove iz Sterlinga, su podeljena...
Mnogi isticu Barba Batch 4.0... nisam probao- za Mac-a je iskljucivo... nismo se skoro videli sa Shimetom.
Opet, zna se da je Sonic Solutions sistem verovatno najprecizniji u tome, a i tu su misljenja izdeljena...
Ej, ne zelim da poludim otkrivajuci dithering... moj posao je ipak aranziranje, komponovanje i produkcija... Mastering prepustam ljudima koji zive od toga!!!:D
Pozdrav svima!
Dushan_S
01-05-2006, 01:33 PM
Pisac je ASUS, kao i PLEXTOR, malo stariji model, kabl je dobar, Plextor je i u studiju... Kazem, nakon "najvrhunskijeg" mastering procesa u Sterlingu, a tamo rade sve same babaroge... Jensen, Coyne, Athens, Gehringer... Kao da se bolje cuju sve ove sitnice... tj. kao da u tom full high end lancu kroz koji je projekat prosao i zavrsnica ne sme biti niskobudzetnija... Pa onda je do rezača, očigledno. Nema veze da li je ovako rezač dobar ili loš u smislu da je način rezanja data diskova drugačiji i postoji provera greške dok je rezanje audio diska kontinualan proces u kome svaka greška ostaje zabeležena, tj informacije bivaju nepovratno izgubljene. Generalno je to zastarela tehnologija stara 20 godina ako se realno pogleda, iako je to i dalje najrašireniji zvučni medij. Zbog toga ljudi i dalje investiraju u hi-end eksterne CD rezače.
Ej, ne zelim da poludim otkrivajuci dithering... moj posao je ipak aranziranje, komponovanje i produkcija... Mastering prepustam ljudima koji zive od toga!!!Pa dobro, realno... :) Konačno, valjda će neko da nabavi neki software koji pravi DDP fajl pa se na mastering lepo pošalje fajl sa koga se direktno pravi glas master i gotova stvar!
perun
01-05-2006, 01:43 PM
Pa onda je do rezača, očigledno. Nema veze da li je ovako rezač dobar ili lo? u smislu da je način rezanja data diskova drugačiji i postoji provera gre?ke dok je rezanje audio diska kontinualan proces u kome svaka gre?ka ostaje zabele?ena, tj informacije bivaju nepovratno izgubljene. Generalno je to zastarela tehnologija stara 20 godina ako se realno pogleda, iako je to i dalje najra?ireniji zvučni medij. Zbog toga ljudi i dalje investiraju u hi-end eksterne CD rezače.
Pa dobro, realno... :) Konačno, valjda će neko da nabavi neki software koji pravi DDP fajl pa se na mastering lepo po?alje fajl sa koga se direktno pravi glas master i gotova stvar!
Ma sve od sada ce biti vraceno kao DDP... Pa pravac fabrika!!!:da: Ali ne mogu da saljem, naprimer, 3 ili 5 nasih stvari u Sterling sa jos 3 pesme masterovane ovde, koje je radio neko drugi, to nema smisla... Znaci, cekamo full projekat za to, a, dace Bog, bice ih!!!
Ne zelim da razmisljam o svemu tome, kad ovde nema uslova za isto... nek rade to vrhunske baje. Dakle, ne sekiraj se!!! Vidimo se, svrati sa Shimetom!:hyper:
boggy
01-05-2006, 01:57 PM
Prvo, pozdrav tebi, Boggy... Dugo nisam bio ovde, pa se i ne znamo. Podrzavam tvoj vrlo profesionalan pristup temama i svakako iskustvo u segmentima o kojima diskutujes! Nadam se da cemo dosta tema obraditi u buducnosti...
Pozdrav i tebi Perune, hvala na komplimentima.
Sto se tice tema... samo udri... ima toga puno.
A sto se tice pomenutih "HALUDZA", to je normalna stvar ovde, gde se tim, a lepo si to rekao, SITNICAMA ne pridaje mnogo znacaja... Ali lepo je bar jednom se opeci... Onda vise nije svejedno! Mada, kao sto si i video u postu, mi se od sada i necemo baviti tim segmentom- masteringom sami, znaci ni tim konverzijama, tj. ditheringom...
Definitivno je to najpametnije sto moze da se uradi dok stvari ne "legnu" i ne pokapira se odakle sve smrdi to sto smrdi...
Pisac je ASUS, kao i PLEXTOR, malo stariji model, kabl je dobar, Plextor je i u studiju... Kazem, nakon "najvrhunskijeg" mastering procesa u Sterlingu, a tamo rade sve same babaroge... Jensen, Coyne, Athens, Gehringer... Kao da se bolje cuju sve ove sitnice... tj. kao da u tom full high end lancu kroz koji je projekat prosao i zavrsnica ne sme biti niskobudzetnija... Nazalost je tako, mada, ponavljam, nama vise nije bitno, napravili smo deal kao firma sa Sterling Soundom, tako da od sada oni rade sve... Nadam se.
Mislim da je veliki problem ignorisanja/zaboravljanja principa rada CD-a gde je osnovna zastita od jittera u pre-bufferingu, medjutim kada se reze master CD, motor MORA biti sinhronizovan jer od njega zavisi preciznost mesta upisivanja nula i jedinica. Naime, problem u CD-u je sto mu je princip rada sasvim slican kao vinil ploci, i gde mu sve zavisi od broja obrtaja... pa kao sto je nekada gramofon imao wow&flutter, tako sada imamo jitter, to je ista pojava samo zbog razlicitih brzina i principa rada (digitalno/analogno) imamo razlicite dozivljaje tih pojava.
Da se razumemo, vinil nije imao baferovanje i poravnavanje kasnije u elektronici... tako da je jedino konstrukcijom gramofona to moglo da se smanji... CD sada to ima, i delimicno moze da se to popravi... no, po mom misljenju trebalo bi da elektronika na master CD semplove "popravlja" sto manje, i da on bude sasvim uredno narezan...
Iskreno, inzenjerski gledano, nemam poverenja u kompjuterske cd rezace, koji su prevashodno data CD rezaci, a sto se tice AudioCD-a, mislim da je tu konstrukcija transporta itekako vazna, i da to sve zajedno ne moze lako stati u kuciste starog flopija... ili nesto jos tanje. Pogotovo ne moze stati veci zamajac na motoru koji mozes videti kod ozbiljnijih CD plejera, ako otvoris kuciste.
Da je audioCD kojim slucajem u data formatu, ovih problema verovatno ne bi ni bilo... AudioDVD je upravo ta promena.... izmedju ostalog.
Pozdrav Boggy!;)
pozdrav i tebi jos jednom i dobrodosao na Forum
bogi
P.S. Startovao sam poseban thread o Disc Description Protocol-u (DDP) te nastavak ove price mozete naci na Glass master, DDP (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=14223) threadu ovog Foruma. Naravno, ako vas to zanima.
.
boggy
17-05-2006, 04:23 PM
Ahm, da se vratimo na temu...
Evo sazetog objasnjenja zasto se radi dithering (slike u prilogu)
Izvor je Weiss dokumentacija za Gambit (ADC2)
http://www.weiss.ch/documents/adc2-manual3_0.PDF
Inace je jako zanimljivo da se uoce nivoi na kojima se kvantizacione anomalije pojavljuju prilikom prelaska sa 24 na 16bita... kako li se samo to moze cuti? :o :mrgreen: ;)
pozdrav
bogi
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.