View Full Version : Pitch band
STUDIOTON
25-04-2006, 02:30 PM
Kako bre u cubase/nuendo da podesim da crtam pitch u midiju za ceo stepen ili za bilo koji drugi interval po zelji .. fabricki mi daje samo za polustepen? Gde se to podesavanje nalazi:banghead:
statusband
27-04-2006, 01:44 AM
Dobro pitanje,nisam to ni primetio!:banghead:
Kockalone
27-04-2006, 09:12 AM
Kako bre pitch u midiju?Nisam te razumeo ,pa samo sve tonove u midi kanalu pomeris za visinu koju zelis.Ako mislis na pitchovanje audija to je druga stvar
Pojasni malo
STUDIOTON
27-04-2006, 09:16 AM
Pitch band u midiju , mozes olovkom da crtas vrednosti isto kao i velocity ..
Kada odsviras neki ton u editoru mozes dole da biras za crtanje od dinamike,pitch,program change i ostalo .. i pitch mogu da nacrtam samo za polu stepen nanize i navise od odsviranog tona .. ne mogu da verujem da to niko nije probao i da niko ne zna .. :confused:
Pitch band u midiju , mozes olovkom da crtas vrednosti isto kao i velocity ..
Kada odsviras neki ton u editoru mozes dole da biras za crtanje od dinamike,pitch,program change i ostalo .. i pitch mogu da nacrtam samo za polu stepen nanize i navise od odsviranog tona .. ne mogu da verujem da to niko nije probao i da niko ne zna .. :confused:
Pa zar ti nije najjednostavnije da okrenes pitch bend tocak na master klavijaturi?!
idekius
27-04-2006, 02:40 PM
Pa zar ti nije najjednostavnije da okrenes pitch bend tocak na master klavijaturi?!
Jeste, ali je to potpuno isto...
Ovo sto Ivan hoce,tj. ako bi namestio u Cubaseu da pitchuje za ceo stepen, a ne za polustepen, tako bi ti radilo i na klavijaturi...verovatno... samo sto niko nezna gde je to podesavanje u cubase-u i da li uopste postoji...
Ma nema sanse da je isto. Onako kako podesis na klavijaturi toliki skok ce snimiti i Cubase, nema veze sa podesavanjima u programu.
idekius
27-04-2006, 02:54 PM
Ma nema sanse da je isto. Onako kako podesis na klavijaturi toliki skok ce snimiti i Cubase, nema veze sa podesavanjima u programu.
Probaj, pa javni... ali koliko ja znam, max polustepen...
Moze klavijatura da posalje u midi signalu parametar kakav hoce, sam cubase ide do pulustepena... valjda... pokusaj, pa javi....:(
STUDIOTON
27-04-2006, 04:15 PM
imam master A 33 , takodje je u pitanju polustepen ..
idekius
27-04-2006, 04:17 PM
A da ne zavisi to od same farbe? :confused: Neznam...:confused:
Mogli
27-04-2006, 04:20 PM
Eto Ivane, daj predlog Steinberg timu i valjda ce te nagraditi!:p
STUDIOTON
27-04-2006, 04:21 PM
da ne bre, bilo koja farba da je pitanju .. treba mi glisando za ceo stepen da ga nacrtam , dakle pitch u midiju .. to mora da postoji nacin i resenje u cubase , samo jos da se pojavi neko ko je to radio i objasni .
Talino
27-04-2006, 10:43 PM
Sumnjam da to ne može da se uradi u SXu.
Probaj da potražiš u SX meniju: HELP/HTML help/Search/
pa upiši "pitch settings" ili nešto slično.
gimche
28-04-2006, 10:23 AM
Ovo setovanje definitivno postoji u svim verzijama Cubasea i Nuenda, ali nisam siguran gde. Verovatno na nekoj od mnogobrojnih strana odeljka MIDI u File/Preferences. Ako uspem da saznam tacno gde (na poslu sam a ne za svojim kompjuterom) postovacu.
Btw mislio sam da je default gotovo svega (ukljucujuci i Cubase) dve polunote.
gimche
28-04-2006, 10:45 AM
Nasao sam odgovor na isto pitanje na 2 razlicita foruma. Meni i nije bas jasno ali verujem da ce neko ovde umeti da protumaci i da deteljnije objasnjenje.
1.
the following list of data can be entered in the editor to set the pitch bend range:
Controller 101 0 RPN MSB
Controller 100 0 RPN LSB
Controller 6 12 Set pitch bend to 12 semitones
Controller 101 127 RPN MSB
Controller 100 127 RPN LSB
2.
This must be done utilizing RPN's!!
101:0
100:0
6:### (### value = 1 semitone)
101:127
100:127
Bash glupo, ja sam juce probao i uopste nema veze ni sa pithom na klavijaturi (recimo da mi je za farbu opseg +12 semit.), on uvek ide za pola tona. A tockic na klavijaturi normalno..... za oktavu npr:confused:
Bash glupo, ja sam juce probao i uopste nema veze ni sa pithom na klavijaturi (recimo da mi je za farbu opseg +12 semit.), on uvek ide za pola tona. A tockic na klavijaturi normalno..... za oktavu npr:confused:
Da, da, u pravu ste.
Epa onda vidim resenje i u podesavanju na samom VST instrumentu.
Ne znam koji instrument je u pitanju, ali mozes da vidis da li on ima svoja podesavanja za Pitch bend, kao i hardverski instrument u ostalom...
Sad nesto kontam, toliko sam stvari odradio i jos ni jednom se nisam susreo sa ovakvim problemom.
To je zato sto vrlo malo koristim VST instrumente, i dajem apsolutnu prednot hardverskim napravama.
Posto ne bih od ovoga da napravim novu temu, eto samo jednog malog detalja koji ide u prilog mom stavu.... :rolleyes:
statusband
28-04-2006, 11:24 PM
I ja mislim da moras da se podesis Pitc Band na samom VST-u ili Sampler-u
To je zato sto vrlo malo koristim VST instrumente, i dajem apsolutnu prednot hardverskim napravama.
:rolleyes:
I sa hardverskim sintovima je isti problem. Probao:(
I sa hardverskim sintovima je isti problem. Probao:(
E to je vec nemoguce.
Kod mene radi kako treba!
Provereno.
idekius
30-04-2006, 03:20 PM
E to je vec nemoguce.
Kod mene radi kako treba!
Provereno.
Ako ti pich radi vise od polustepena, a klavijaturu snimas kao wav.... sasvim logicno...
Ako ti to radi, a hardwersku klavijaturu snimas kao midi, onda je to dobra vest jer se definitivno radi o nekom podesavanju koje treba procackati...
Talino
01-05-2006, 08:23 PM
Nema šanse da se podešavanje obavlja na VST-u, a niti u globalnim preferencama.
Podešavanje se vrši u samom sekvenceru, i to NA ODREĐENOJ midi traci, u Key Editoru (na RPN i NRPN kontrolama). Gimche je, ja mislim, dao o tome dovoljno informacija!
Dakle, na odredjenoj midi traci (na kojoj želiš raditi pitch recimo za oktavu) trebaš (na RPN ili NRPN platformi, nisam siguran) upisati vrijednost 127, i ta će zadata vrijednost pitcha od cijele oktave važiti SAMO ZA TU TRAKU, dok će za ostale trake i dalje važiti ona defaultna vrijednost pitcha od jedne cijele note.
Ovo je standard kod Sonara, ali siguran sam da se isto radi i u SX-u/Nuendu. Vrijednost se upisuje u KEY EDITORU, dolje ispod "zavese" tj. ispod nota, na isti način na koji se upisuju sve ostale vrijednosti.
Aj ovako da banalizujem:
Master klavijatura, bila ona hardverska ili softverska, ima MIDI vezu sa sekvencerom (audio trenutno nije bitan).
Znaci ne radi se ni o kakvom audio usnimavanju, kao sto je Idekius pitao, jer onda bih bio pravi duduk, kada bih na osnovu toga zakljucio... :)
Elem,
MIDI informacija se salje sa master klavijature, i to u slucaju pitch benda znaci samo "pomerio tocak skroz levo" ili "skroz desno" ili "toliko i toliko levo" itd (banalizovano)
Ne prenosi se informacija "pomeren tocak za 3 polustepena desno" na primer.
Znaci kad sekvencer usnimi ovu informaciju, a kasnije je prosledi instrumentu (nebitno da li je harverski ili VST), desava se isto to:
Instrument dobija informaciju "pomerio tocak skroz levo" npr.
E sad, koliko ce to i zvucno da se odrazi na ton, to zavisi od podesavanja u samom instrumentu!
U mom slucaju, na hardverskom instrumentu je podeseno da je pitch bend recimo 12, pa ce i reprodukovani ton da sklizne za oktavu navise.
Ako isto ovo usmerimo na neki VST instrument, ton ce se povisiti za samo 1 stepen, jer je to po defaultu vrednost podesena u samom VST instrumentu.
Zato je najlogicnije, ako je moguce, ova pomeranja podesiti u samom instrumentu a ne u sekvenceru.
Naravno da je moguce ovo podesiti i u sekvenceru, preko odredjenih MIDI parametara, koji su gore spomenuti, ali licno mislim da je ovo komplikovaniji pristup, i ovo je logicno raditi samo ako VST instrument nema svoja podesavanja za pitch.
gimche
03-05-2006, 08:33 AM
Mislim da je Avax napravio dve greske. Prva je da se Ivanovo pitanje odnosilo na informacije koje "ucrtava" u midi editoru, a ne koje salje sa klavijature pomerajuci weel.
U drugom slucaju problem je sledeci: Podesavanjem pitch bend opsega na samom instrumentu omogucava mu upravo toliki bend. Medjutim, on se aktivira putem informacija koje mu salje midi traka. Ako je na njoj opseg ogranicen na 2 polunote instrument ne moze dobiti informaciju da benduje vise od toga.
Dakle Ivane, pokusaj da u list editoru ukucas one brojke iz mog prethodnog posta.
Danny Lou
03-05-2006, 10:40 AM
a ko ta nota koju pitchujes ima notu poslije - ukljuci portamento - :D:D:D:D
.........pa ga iskljuci........ :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Mislim da je Avax napravio dve greske. Prva je da se Ivanovo pitanje odnosilo na informacije koje "ucrtava" u midi editoru, a ne koje salje sa klavijature pomerajuci weel.
U drugom slucaju problem je sledeci: Podesavanjem pitch bend opsega na samom instrumentu omogucava mu upravo toliki bend. Medjutim, on se aktivira putem informacija koje mu salje midi traka. Ako je na njoj opseg ogranicen na 2 polunote instrument ne moze dobiti informaciju da benduje vise od toga.
Dakle Ivane, pokusaj da u list editoru ukucas one brojke iz mog prethodnog posta.
Sto se prve "greske" tice, znam sta je Ivan hteo, ali sam jos u prethodnom postu dao ideju kako da resi problem ne crtkajuci u Cubase-u, i ispostavilo se da tako ne moze.Ok.
Ali za ovo drugo... Nema greske!
gimche
03-05-2006, 11:35 AM
OK. Mine bad...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.