View Full Version : ..kako se svojom muzikom probiti na zapad?..
lesha
24-04-2006, 01:45 AM
do malopre smo ProkDu i ja vodili poduzu raspravu na rumskom IRC kanalu..
posto se obojica bavimo muzikom koja nema neku vecu komercijalnu prodju na domacem terenu, razmisljali smo kako autor sa ovih prostora moze da se probije na zapadno trziste..
slozili smo se da, ako izuzmemo vezu, postoje 2 kontradiktorna nacina:
1. kopirati druge i stalno zaostajati za njima, sto znaci koriscenje vec ustaljenih sablona, sto je donekle olaksavajuca okolnost
2. biti originalan, sto podrazumeva druge koji ce kopirati tebe ali je "tezi" nacin
slozili smo se, da bi neko zaista postigao uspeh (ne samo u inostranstvu), mora da bude originalan, mada je to duzi i tezi put.
licno, ako pogledamo narodnjake, oni su izabrali onaj prvi.. samo je pitanje dokle ce kopirati (krasti) od drugih.
mislim da je resenje biti komercijalan u pravom smislu reci (ne u onom pogrdnom)..
bilo bi zanimljivo da vidimo i vasa razmisljanja..
Mogli
24-04-2006, 04:37 AM
Na zapad se definitivno probija sa originalnim stvarima, naravno ako ne racunamo da se sa velikim parama moze sve kupiti. Kopirajuci druge, mnogi nasi bendovi su ziveli u iluziji da ce tamo preko nesto uraditi, a onda su i sami uvideli da su izgubili silne godine za nista.
Cuo sam jednu pricu (pretpostavljam da ima istine u njoj), kako je nas slavni Leb i Sol svirao negde u Americi, valjda u nekom klubu i onda je neki bubnjar, mrakavac, naisao i stavio na tantalove muke naseg (odlicnog ) bubnjara Garu....i onda je, kaze prica, Gari sevnula ideja da udari neki nas neparni ritam i tad je odusevio tog bubnjara svetskog ranga, jer ovaj to nikada nije cuo....;)
andreja
24-04-2006, 11:00 AM
posto se obojica bavimo muzikom koja nema neku vecu komercijalnu prodju na domacem terenu, razmisljali smo kako autor sa ovih prostora moze da se probije na zapadno trziste..
trziste?
pa, ako je u pitanju trziste i prodaja robe, onda mislim da se u tom slucaju muzika treba tretirati kao proizvod. e sad, ni jedan proizvod se ne moze (uspesno) plasirati na trziste bez marketinga. velike firme koje uspesno posluju trose veliki procenat svog budzeta na marketing. kvalitet je takodje bitan, ali je bitnije ispitati trziste pre nego sto se krene u proizvodnju.
to je kao kod automobila. nasa muzicka produkcija izleda kao da pokusavamo da napravimo auto koji izgleda isto kao mercedes, samo nije bas tako kvalitetan (losija produkcija), i malo mu je grublja obrada (losije izvodjenje i kvalitet muzike), a onda smo stavili opanak na retrovizor (etno momenti, i neki trenutci originalnosti) i mislimo da je taj opanak dovoljan da plasira proizvod napolje. i onda se svi razocaraju.
kod "kontrole kvaliteta" takodje imamo problem kad je muzika u pitanju, ali to je vec druga prica.
Dushan_S
24-04-2006, 01:37 PM
Ne znam šta ko ovde podrazumeva pod "uspehom" u inostranstvu. Neko misli da je izdati album u 1000 primeraka u engleskoj uspeh u inostranstvu, a neko da je to platinasti tiraž u USA.
Teško je trenutno napraviti bilo šta zbog granica, viznog režima, hroničnog nedostatka kinte i slično. Mislim da su ljudi previše fokusirani na izdanje kao cilj a izdanje je samo početak. Nama je problem nakon izdavanja promovisati album. Ima nekoliko bendova ovde koji su izdavali za inostranstvo, ali kako da radiš kad ti recimo dogovore par koncerata i nastup na nekom bitnom festivalu, i onda nakon jurnjave i molenja na kolenima na kraju bendu ipak ne daju vize jer su iz SCG i sve propadne? Potrebno je biti prisutan fizički, putovati, slobodno se šetati i prelaziti granice, ići za vikend u London ako si izdao tamo, ili za vikend u LA ili šta već. Nama je to nedostupno, pa ostaju neka mala izdanja u opskurnijim stilovima muzike, i pojavljivanja na kompilacijama.
Konačno evo, imate sad trenutno bum sa našom etno muzikom zapakovanom u moderno ruho, sa tim se očigledno najbolje ide napolje, ali to nije tek tako, obično se radi o ljudima koji su godinama u etno muzici i jako je dobro poznaju, to ne ide nabrzaka, ko što kaže Andreja, dodam opanak na dance track pa će se svi napaliti kako je to interesantno. Čuje se da li neko poznaje materiju ili ne.
Prodaja zapadnjačke muzike zapadu e to već zaista teško, jedino ako je neko zaista izuzetan u onome što radi.
Mogli
24-04-2006, 03:40 PM
Teško je trenutno napraviti bilo šta zbog granica, viznog režima, hroničnog nedostatka kinte i slično. Potrebno je biti prisutan fizički, putovati, slobodno se šetati i prelaziti granice, ići za vikend u London ako si izdao tamo, ili za vikend u LA ili šta već. Nama je to nedostupno, pa ostaju neka mala izdanja u opskurnijim stilovima muzike, i pojavljivanja na kompilacijama.
Upravo je sve ovo bilo sasvim normalna stvar, pre ovih nenormalnih desavanja u nasoj zemlji, svi znamo koliko je bio cenjen nas crveni pasos u svetu, da su preko odlazili nasi bendovi i pojedinci koji su imali i pare (Dugme, Jagode, Leb i Sol, Stulic, Sladjana Milosevic.....) i zato se ne bih ni pod razno slozio sa tim konstatacijama. Problem je drugacije prirode. Treba li nama neki Rumunski bend koji svira neko kolo koje je bleda kopija naseg Uzickog??.........Naravno da bi smo se mi samo nasmejali na njihovo izvodjenje.....e, pa tako i preko bare nikom ne trebaju indigo bendovi koji su ceo zivot skidali tudje stvari i od toga napravili svoje.:(
ridge
24-04-2006, 08:50 PM
Nemoj dvaput da kazes jos ce ispasti da smo ga mi marnuli od rumuna i da u njihovom izvodjenju zvuci 5 puta bolje :D
Prodaja zapadnjačke muzike zapadu e to već zaista te?ko, jedino ako je neko zaista izuzetan u onome ?to radi.
Mislim da je u ovome poenta. Npr. Ortodox Celts su na nasem koncertnom podneblju zanimljiv bend i za sire narodne mase, ali sta se desilo sa njihovom turnejom po Irskoj?:(
A drugo, trenutno je i istok za nas 'zapad' i mozda je na tom trzistu nasa sansa. Slovacka, Rumunija, Bugarska..... sve je to vec (uskoro) EU, i valjalo bi iskoristiti nas polozaj izmedju istoka i zapada. Znaci, prodajemo Evropi etno, u kompenzaciji uzmemo NU, Grunge, i Gothic, pola prodamo na Bubanj Potoku, a na drugu polovinu nabacimo darabuke i prosvercujemo na Kladovo Rumunima .....
Arthur
24-04-2006, 11:46 PM
Nisu Kelti toliko bas zanimljivi njima, iz prostog razloga sto sviraju tradicionale, sto je njima vec poznato. Imaju oni dovoljno svojih pesama, al tu se javlja drugi problem - a to je Acin akcent, koji vise vuce na americki nego na irski. Ovih dana se sa njim u studiju zajebavamo na tu temu i karikiramo irski, al dzaba :)
Mogli
25-04-2006, 01:02 AM
Nisu Kelti toliko bas zanimljivi njima, iz prostog razloga sto sviraju tradicionale, sto je njima vec poznato. Imaju oni dovoljno svojih pesama, al tu se javlja drugi problem - a to je Acin akcent, koji vise vuce na americki nego na irski. Ovih dana se sa njim u studiju zajebavamo na tu temu i karikiramo irski, al dzaba :)
Upravo sam o tome pricao dajuci sliku Rumunskog izvodjenja naseg kola....A vec kad smo kod Rumuna, ne znam da li je svima poznato, a rekao bih da nije......pa eto njihov bend se dobro probio na zapadu,( a bas Rumuni ne mogu da ih podnesu, sto je vrlo simptomaticno)! Malo je nejasno zasto istu pesmu izvode dva benda, jedan je Haiducci, a drugi se zove O-zone. O-zone je zapravo grupa iz Moldavije, ali kako je tamo 60% stanovnistva rumunske nacionalnosti, tako i ova grupa peva na rumunskom. Grupa jeste pravi hit medju curama, dok ih muska strana ne gotivi previse, iz razloga sto su isuvise isfeminizirani (ne zelim reci gay)... Inače, ova pesma je bila i jedno vreme hit na MTV-u! Refren ide otprilike ovako -
Ma-ia-hii
Ma-ia-huu
Ma-ia-hoo
Ma-ia-haha [These are just sounds.]
zvincic
25-04-2006, 01:30 AM
Ma-ia-hii
Ma-ia-huu
Ma-ia-hoo
Ma-ia-haha [These are just sounds.]
auuuuuuuu.....imam video jednog tipa (koji nije bas svoj)....snimano webcamom....pjeva tu pjesmu i na kraju skrsi vinilku o glavu....uzas...
:D
perun
01-05-2006, 02:45 AM
Ako pricamo o krupnoj "igri" na zapadu... trenutno NIKAKO!!! U eri PREPRODUCIRANIH stvari, kakva je vecina danas, jedan srpski-svetski projekat, morao bi da ima mnogo vise od jakog autorskog "motiva". Zanimljivo je da era PREPRODUCIRANOSTI iskljucivo proizilazi iz shtanceraja velikih ili osrednjih igracha u biznisu, dakle pricamo o PREPRODUCIRANOJ HIPERPRODUKCIJI... Zasto ovoliko serem ovde... zato sto niko vise nema vremena ni zivaca, kada su svetski tirazi i biznis generalno slabiji vise od 50% nego lani, da se bavi nekim "talentovanim" srpskim bendom ili kantautorom od faze solidno iskomponovane pesme (koju Srbin, recimo ima)... do masteringa, plasmana i na kraju, kreiranja uspeha!
Sustina je da prvi ko bude napravio full-kompletan proizvod koji ce agenti/publisheri chuti i eventualno korigovati samo kolicinu i raspored pesama na njemu... taj ce uraditi i svetski posao... znaci, od kompozicije, preko vrhunskog aranzmana (vrlo diskutabilno koliko Srbi kapiraju svetsko poimanje istog), sto bolje, da ne kazem extra produkcije i same zavrsnice, tj. top pre-masteringa! On je relativno dostupan...
Ja ovde ne pominjem imidz, izgled i vizuelni momenat, jer pricamo o muzici, ali svakako je mozda i presudan... ili bar, vrlo bitan! Sledeca stvar, niko ne veruje u mogucnost necijeg uspeha preko, pa se nece (kao producent) tome ni posvetiti koliko je potrebno, a to vec nije dobro... Mnogo stvari mora da se promeni i ovde, da bi "lansirali" nekoga u svetsku orbitu.
Da se ne zaludjujemo, nikome ne trebaju nasa kolca, a ni nas RnB... sta im treba???:confused: Reci cu vam ako saznam, sigurno!!!;)
Pozdrav svima!
Dushan_S
01-05-2006, 03:22 AM
Da se ne zaludjujemo, nikome ne trebaju nasa kolca, a ni nas RnB... sta im treba???:confused: Reci cu vam ako saznam, sigurno!!!;)
Pozdrav svima!"Kal" recimo? Mada, to ba? i nije srpski melos ;) mada je opet "na?e" :p
Dushan_S
01-05-2006, 03:32 AM
Upravo je sve ovo bilo sasvim normalna stvar, pre ovih nenormalnih desavanja u nasoj zemlji, svi znamo koliko je bio cenjen nas crveni pasos u svetu, da su preko odlazili nasi bendovi i pojedinci koji su imali i pare (Dugme, Jagode, Leb i Sol, Stulic, Sladjana Milosevic.....) i zato se ne bih ni pod razno slozio sa tim konstatacijama. Problem je drugacije prirode. Treba li nama neki Rumunski bend koji svira neko kolo koje je bleda kopija naseg Uzickog??.........Naravno da bi smo se mi samo nasmejali na njihovo izvodjenje.....e, pa tako i preko bare nikom ne trebaju indigo bendovi koji su ceo zivot skidali tudje stvari i od toga napravili svoje.:(Cenjenost paso?a nema nikakve veze sa time da li je neko ne?to napravio ili ne. Dugme odlazilo napolje? Gde, kod gasterbajtera? Leb i sol? Slađana Milo?ević? Mo?da neko na letovanje u Grčku ili u London u ?oping. Jagode i Skloni?te su imale neke poku?aje, ali nisu uspeli upravo iz istih razloga koje sam već naveo NISI TAMO; NISI DEO TE SREDINE. Sećam se da je 91 Cajger to pojednostavljeno objasnio "ima? jedan klub i u njemu se skupljaju svi muzičari, da bi upao u neku dobru ekipu dovoljno je da uđe? tamo. Problem je ?to neće da te puste tamo jer ne zna? nikoga"
Znači to je nezgodan zatvore krug koji čeka nekog ko pada sa marsa u stranu sredinu.
A ?to se tiče paso? viza priče, to nije neka moja teorija ili subjektivno gledi?te, jednostavno samo prijavljujem ono o čemu slu?am ovih dana... Imamo nekoliko bendova koji sviraju tvrđu svirku (i koji ovde nisu toliko poznati) a koji su izdali albume napolju, i znam da je glavni problem izaći iz dr?ave i čuo sam vi?e priča da je propala ova ili ona svirka. To nema nikakve veze sa time koliko je poznat ili ugledan bend ovde, njih to ne interesuje. Upravo je jedan bend iz pančeva za koji 99% vas verovatno nije čulo bio u USA i odsvirao vi?e svirki po teksasu, ali naravno ponajvi?e na osnovu prijateljstva sa Butch Vig-om iz Garbage. Znači te retro priče kako je neka legenda yu rock-a mogla ovo ili ono, to mačku o rep. Mogli su mnogo vi?e oni koji su bili tamo ili imali vezu ili ne?to treće. Na primer pitajte recimo na nekom web sajtu gde se skupljaju gitaristi a da nema jugovića koliko njih je čulo za Borka Mitića a koliko za Točka a onda pitajte ljude ovde. To je to, njihova vrednosna lista je potpuno drugačija.
zoolander
08-05-2006, 01:25 PM
Bilo bi dovoljno pitanje,kako se probiti sa svojom muzikom.Nebitno je dal se radi o inozemstvu ili o tuzemstvu.Stvar je samo u novcu.Naci dobrog menadera koji poznaje dobrostojece izdavace,imati jako veliku svotu novca kojom se daju pokriti troskovi snimanja spota i ostali troskovi u promotivne svrhe,kolko novaca tolko i promocije,ostalo je na publici.
Ako ispunjavas te financijske uvjete,mozes biti zadnji diletant i muzicki neznalica, a da ti se svar vrti bezbroj puta,pa cak i na kraju da ljudima ude u uho.Jer vremena gdi je neko bio fasciniran muzikom koju pravis i ulagao u tebe prvenstveno iz cistog entuzijazma odavno su prosla.Muzika danas donosi jako malu zaradu,a niko se ne zeli jos izloziti i dodatnim gubicima u slucaju eventualnog neuspjeha onoga u sto je ulozio, buduci da je danas tesko postati mega zvijezda koja donosi samo zaradu(barem na ovim prostorima,na raspadom Juge srezanom i ogranicenom trzistu).
Mi koji brijemo po ovim forumima,koji sviramo,produciramo,skladamo- slusamo i biramo muziku koja nam se dopada,ostali slusaju ono sto im je ponudeno i servirano,jer im je muzika prestala biti sastavni dio zivota jos po zavrsetku srednje skole.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.