PDA

View Full Version : Guitar Rig2 - eksperimentisanje

MUzzY
22-04-2006, 06:45 PM
Opet ja :)
Elem, nakon duzeg duzenja sa peavey JSX pojacalom vracanje na software poprilicno me je smorilo :D (ajde). Pored naravno cinjenice da sowtare idalje nema sanse da emulira lampu primetio sam i da su preseti koje sam pravio zvucali prilicno "tanko". Nakon dosta eksperimetisanja slucajno sam napravio sledecu kombinaciju:

http://img183.imageshack.us/img183/3937/part11ah.jpg

http://img177.imageshack.us/img177/5154/part24qd.jpg

http://img520.imageshack.us/img520/2802/part34id.jpg

http://img189.imageshack.us/img189/2905/part41da.jpg

Meni se cini da sam uspeo malooo da udebljam zvuk. Jedini dowside cele price je poooooprilican cpu usage pogotovo sa HiRez opcijom.

To zvuci ovako: http://fadetoz.com/jsforum/Members%20Originals/TapeDeck 1 boogie olp m.mp3 (http://fadetoz.com/jsforum/Members%20Originals/TapeDeck%201%20boogie%20olp%20m.mp3)

http://fadetoz.com/jsforum/Members%20Originals/ten words wip1m.mp3 (http://fadetoz.com/jsforum/Members%20Originals/ten%20words%20wip1m.mp3)
pozadina je ocaj, gresio sam dosta (sveza mi je melodija) ali mi se cini da se ovde najbolje cuju promene (pogotovo solo i kraj posto je pocetna melodija pod wah-om)

http://fadetoz.com/jsforum/Members%20Originals/TapeDeck 1 Train of angels.mp3 (http://fadetoz.com/jsforum/Members%20Originals/TapeDeck%201%20Train%20of%20angels.mp3)

http://fadetoz.com/jsforum/Members%20Originals/love thing2.mp3 (http://fadetoz.com/jsforum/Members%20Originals/love%20thing2.mp3)

Jos jedno pitanje. Posto mi je generalno zvuk bassovit sta da radim da to u miksu sredim a da ne diram sam preset posto cim smanjim baseve u samom GR-u zvuk pocinje da se "tanji". Da li da preko waves c4 izkompresujem bass ili nekim EQom?

Veliki Poz!

Dushan_S
23-04-2006, 01:54 AM
Brate, da ti šaljemo fotošop pa da smanjiš malo ovu sliku? :) I onda pošalješ samo link za preset ako nekom treba? ;)

Inače nijedan od linkova ti ne radi, bar u ovom trenutku.

Odakle ti ideja da postoji razlika da li ćeš smanjiti baseve odmah ili posle? Ako ti farba ne zvuči baš sjajno ako smanjiš baseve na normalu, onda ne valja farba, krajnje jednostavno. Najveći deo sadržaja je uvek u srednjima, nego verovatno kad ti napičiš baseve ispadne "jeeee al tutnjimo" pa ti izgleda malo bolje. :) Al teši se time da nisi ni ti kriv nego je kriv Guitar Rig!

Arthur
23-04-2006, 03:20 AM
ono na sta on najverovatnije misli je osobina lanca uredjaja da su povezani jedni sa drugima - ako on skine basseve sa pojacala, koje se ponasa kao kompresor u drive modu, dobice cak i drugacije zrno, a ukoliko na kraju cele price eq-om odsece sta mu konkretno smeta na nivou mixa, i dalje mu moze ostati dovoljno korisnog zvuka koji ce i dalje zvucati "masno"... ja kad slusam Deftonse, po tom pitanju, nista mi nije jasno.. gitare su im 2puta slabije u bassevima od recimo nekog Rammsteina ili S.O.D-a, a i dalje zvuce ogromno, opako i veoma masno ..

moj princip rada heavy riff gitara je jaako masna i bassovita farba na pojacalu u snimanju. snimam uvek sa 2 mica (oba 57beta) jedan gore jedan na donjoj 12''ici, off cone obavezno. Obrnem im fazu u mixu, i donjim "jedem" gornji (jer je donji, po pravilu znacajno deblji, masniji i ima vise sobnog zvuka u sebi) do neke mere koliko mi za stim i tip rifa prija. Onda high-passujem subove do recimo 80-90, i lowpassujem do oko 4-5khz. Zatim obavezno pristojna kompresija sa najbrzim attackom, pa ponovo Eq koji dodatno skidam oko 200-300hz gde i koliko zatreba. Desava se da naknadno podizem i oko 4khz al veoma oprezno. I da, fina mala doza chorusa preko cele papazjanije moze jos da poboljsa utisak masnoce, ali u extremnog malim procentima, da ne cuje kao chorus...
just' mu 2 cents..

zvincic
23-04-2006, 04:47 AM
moj princip rada heavy riff gitara je jaako masna i bassovita farba na pojacalu u snimanju. snimam uvek sa 2 mica (oba 57beta) jedan gore jedan na donjoj 12''ici, off cone obavezno. Obrnem im fazu u mixu, i donjim "jedem" gornji (jer je donji, po pravilu znacajno deblji, masniji i ima vise sobnog zvuka u sebi) do neke mere koliko mi za stim i tip rifa prija. Onda high-passujem subove do recimo 80-90, i lowpassujem do oko 4-5khz. Zatim obavezno pristojna kompresija sa najbrzim attackom, pa ponovo Eq koji dodatno skidam oko 200-300hz gde i koliko zatreba. Desava se da naknadno podizem i oko 4khz al veoma oprezno. I da, fina mala doza chorusa preko cele papazjanije moze jos da poboljsa utisak masnoce, ali u extremnog malim procentima, da ne cuje kao chorus...
just' mu 2 cents..

al si ga zakomplicirao :hyper:

MUzzY
23-04-2006, 08:50 AM
Brate, da ti šaljemo fotošop pa da smanjiš malo ovu sliku? :) I onda pošalješ samo link za preset ako nekom treba? ;)

Inače nijedan od linkova ti ne radi, bar u ovom trenutku.

Odakle ti ideja da postoji razlika da li ćeš smanjiti baseve odmah ili posle? Ako ti farba ne zvuči baš sjajno ako smanjiš baseve na normalu, onda ne valja farba, krajnje jednostavno. Najveći deo sadržaja je uvek u srednjima, nego verovatno kad ti napičiš baseve ispadne "jeeee al tutnjimo" pa ti izgleda malo bolje. :) Al teši se time da nisi ni ti kriv nego je kriv Guitar Rig!

Odakle mi ideja? Pa recimo da sam probao. :) Napisao sam vec da jednostavno ima razike kad ubijes baseve u presetu (tj. na gratifieru) i kad ih sidas posle. Tj. tacno ono sto je Artur rekao.
Nisam hteo da kacim preset jer koliko sam skontao niko ovde ne voli GR :) Ako neko hoce preset samo recite.

http://www.sendspace.com/file/brppic
Love Thing

http://www.sendspace.com/file/ny790z
Train of angels

http://www.sendspace.com/file/p6ahze
Stach boogie

http://www.sendspace.com/file/emd376
Ten Words

privremeni linkovi nazalost. Onaj ftp je opet u kvaru...

Arthur
24-04-2006, 02:51 AM
al si ga zakomplicirao :hyper:
heh, naprotiv, veoma je jednostavno i lako za kontrolisati u mixu. Jedina muka su mi gitaristi sa pogresnim shvatanjima desne i leve ruke, zrna i presenca.... o gitarama i magnetima da ne pocinjem ..:banghead:

Dushan_S
24-04-2006, 01:29 PM
Odakle mi ideja? Pa recimo da sam probao. :) Napisao sam vec da jednostavno ima razike kad ubijes baseve u presetu (tj. na gratifieru) i kad ih sidas posle. Tj. tacno ono sto je Artur rekao.Pusti brate ti Artura, Artur snima pravo pojačalo, a ti biraš da li da koristiš jedan digitalni ekvilajzer ili drugi digitalni ekvilajzer. On bira da li da mikrofon hvata više basa pa da seče posle ili da na mikrofonu ima manje baseva. To je poprilična razlika.

Nisam hteo da kacim preset jer koliko sam skontao niko ovde ne voli GR :) Ako neko hoce preset samo recite.Ma ja sam moderatorski ljubazno hteo da kažem da ti je mnogo velika slika ;) A šema je toliko komplikovana da svaka tebi čast kad te nije mrzelo da konstruišeš takva čuda!

Preslusao sam Love thing i Train, ali ja skoro nikad ne ocenjujem zvuk na osnovu solo farbe. Mislim ja sam uvek prvo pravim farbe kao ritam pa ih onda modifikujem za solo. Na love thing je delay-reverb takav da i ne znam šta se zbiva. Ali ono kao, ok je i mislim da sam preslušao nešto starije tvoje, ovo bolje zvuči, neki albumi yu rock-a imalu ružniju solo gitaru od ovoga.

Train of angels je jako haotičan od ogromnih količina delay-a. Pa je opet teško reći išta. Ne deluje mi previše basovito.

Inače postoji nešto drugo, tebi se u obe pesme ne čuje uopšte bas bubanj. Ako ga ti tamo čuješ kod tebe, to može značiti da ti ne valjda slušanje, pa ti imaš u slušanju privid previše basa, pa te to zbunjuje kad praviš farbe.

Konačno ti tretiraš solo gitaru u fazonu ogromna gitara i sve drugo u pozadini, pa je to već druga priča. Da imaš nešto gde gitara i bas treba da se slože zajedno onda bi mogao seći gitare a bas bi ti dao low end. Ovako ti gitara visi sama. Probaj snimiti nešto što nije Satriani instrumental.

Dushan_S
24-04-2006, 01:44 PM
ono na sta on najverovatnije misli je osobina lanca uredjaja da su povezani jedni sa drugima - ako on skine basseve sa pojacala, koje se ponasa kao kompresor u drive modu, dobice cak i drugacije zrno, a ukoliko na kraju cele price eq-om odsece sta mu konkretno smeta na nivou mixa, i dalje mu moze ostati dovoljno korisnog zvuka koji ce i dalje zvucati "masno"... ja kad slusam Deftonse, po tom pitanju, nista mi nije jasno.. gitare su im 2puta slabije u bassevima od recimo nekog Rammsteina ili S.O.D-a, a i dalje zvuce ogromno, opako i veoma masno ..
Kao ?to sam i gore napisao ti priča? o ozvučenom pojačalu, a on o digitalnoj aproksimaciji koja je mnogo manje nelinearna. Razlika EQ-ovati u digitalnom domenu na jednom ili drugom mestu je mnogo manja nego da li vi?e basa na pravom pojačalu ili tek posle.

just' mu 2 cents..A ?to kompresor? Jesi li probao ti da stavi? neki mastering chain ili makar L2 na master out-u pa da ga pali? s vremena na vreme? Vrlo verovatno ti ne treba kompresor jer će u takvoj muzici gitare koje su sa strane i jako glasne i onako postati "kobasica" kad sve bude izmasterovano. Mo?da je jednostavno fora ?to ti poku?ava? zvučno izimitirati ono ?to čuje? na već izmasterovanim albumima pa ti zato zvuči kompresor dobro.

zvincic
24-04-2006, 05:59 PM
A ?to kompresor? Jesi li probao ti da stavi? neki mastering chain ili makar L2 na master out-u pa da ga pali? s vremena na vreme? Vrlo verovatno ti ne treba kompresor jer će u takvoj muzici gitare koje su sa strane i jako glasne i onako postati "kobasica" kad sve bude izmasterovano. Mo?da je jednostavno fora ?to ti poku?ava? zvučno izimitirati ono ?to čuje? na već izmasterovanim albumima pa ti zato zvuči kompresor dobro.

vidis dule, ja volim napraviti jednu caku za ritam gitare.

posaljem ih u grupu i na nju stavim stereo kompresor i kompresiram lagano (1:1.2-1.5).

cisto da ih malo ujednacim....na taj nacin mi ritam zvuci kompaktnije ;)

OFF
24-04-2006, 06:40 PM
Mozda gresim, ali ja cesto koristim veci attack i do 15-20 ms

MUzzY
24-04-2006, 11:15 PM
Pusti brate ti Artura, Artur snima pravo pojačalo, a ti bira? da li da koristi? jedan digitalni ekvilajzer ili drugi digitalni ekvilajzer. On bira da li da mikrofon hvata vi?e basa pa da seče posle ili da na mikrofonu ima manje baseva. To je poprilična razlika.

Ma ja sam moderatorski ljubazno hteo da ka?em da ti je mnogo velika slika ;) A ?ema je toliko komplikovana da svaka tebi čast kad te nije mrzelo da konstrui?e? takva čuda!

Preslusao sam Love thing i Train, ali ja skoro nikad ne ocenjujem zvuk na osnovu solo farbe. Mislim ja sam uvek prvo pravim farbe kao ritam pa ih onda modifikujem za solo. Na love thing je delay-reverb takav da i ne znam ?ta se zbiva. Ali ono kao, ok je i mislim da sam preslu?ao ne?to starije tvoje, ovo bolje zvuči, neki albumi yu rock-a imalu ru?niju solo gitaru od ovoga.

Train of angels je jako haotičan od ogromnih količina delay-a. Pa je opet te?ko reći i?ta. Ne deluje mi previ?e basovito.

Inače postoji ne?to drugo, tebi se u obe pesme ne čuje uop?te bas bubanj. Ako ga ti tamo čuje? kod tebe, to mo?e značiti da ti ne valjda slu?anje, pa ti ima? u slu?anju privid previ?e basa, pa te to zbunjuje kad pravi? farbe.

Konačno ti tretira? solo gitaru u fazonu ogromna gitara i sve drugo u pozadini, pa je to već druga priča. Da ima? ne?to gde gitara i bas treba da se slo?e zajedno onda bi mogao seći gitare a bas bi ti dao low end. Ovako ti gitara visi sama. Probaj snimiti ne?to ?to nije Satriani instrumental.

Da, bottom line je da ja volim da je gitara velika :) Za bas bubanj stvarno nisam obratio paznju ali bakeri nisu moji ...
Sema nije toliko komplikovana. Jednom mi je palo na pamet da podebljam zvuk koristeci onaj spliter (A/B pa mix) a kad sam procitao za sta sluzi crossover tool znao sam da to mora ispasti na dobro :) Jedini problemi su gain i visak basa.
Stvarno ne znam sta da ti kazem ali ima razike kad cacks to u rigu i kad ga nknadno odseces. Probacu jos da se igram sa C4 ... nista mi drugo ne pada na pamet.

Arthur
24-04-2006, 11:34 PM
heh, kamo srece da "imam" pravu stvar.. nego se iznajmljuje.. jedan jedini 5150 u BG. NEgo, nadao sam se da su praveci analogiju sa pojacalima i bratija iz Native-a povela slicnom logikom i osobinom mikrofona.. bas bi bio bedak da je stvarno to najobicniji eq na pocetku i kraju lanca..
Sto se kompresora tice, mislim da sam to kod Slippermana procitao, probao, dopalo mi se, usvojio. Nije ideja u kobasici, nego mi zanimljivo sredi siljke u gornjoj polovini spektra i doda muda na teskim denflovima. Zato koristim eq pre i posle kompresije, da sredim konacnu boju i iskontrolisem divljanja oko 200-300hz. .. Inace, redovno mecem Timeworksa na master, i namestim mu output tako da ne promeni subjektivni utisak glasnoce kad radi (da ne bude - jace = bolje) , i frapiran sam koliko dobro radi posao. Odlicno cuva groove i balans, a kad mu je svega dosta, krene da distorzira na kicku koji gura bass...

MUzzY
25-04-2006, 12:06 AM
Prosto ne mogu da verujem da ima samo 1 5150? :) Video sam da imaju u Artistu. Al ko je lud to da uzima pored JSX-a :)
Inace poslusajte Super Colossial novi Stachov album. Njegov najjace isproduciran album do sada. To je zvuk kakv "jurim".

zvincic
25-04-2006, 01:36 AM
Njegov najjace isproduciran album do sada. To je zvuk kakv "jurim".

steta sto nema niti jedna PJESMA. :banghead:

zoolander
25-04-2006, 06:26 AM
Kad ste već na guitar rigu,da malo oftopikarim,kak da snimam čisti signal, a sviram sa guitar rigom?Probal sam stavit rig na insert i uključit monitoring ,al ne čujem guitar rig na zvučnicima,opet čujem clean.

zoolander
25-04-2006, 06:34 AM
Sku?ih,isključil sam direct monitoring opciju na zvučnoj i ?ljaka.E sad me zanima dal je moguće smanjiti ka?njenje zvuka(rig mi kasni za onim ?to odsviram)?

Mogli
25-04-2006, 11:19 AM
Sku?ih,isključil sam direct monitoring opciju na zvučnoj i ?ljaka.E sad me zanima dal je moguće smanjiti ka?njenje zvuka(rig mi kasni za onim ?to odsviram)?

Ako si to odsvirao u midiju, onda je problem u drajverima.

Kockalone
25-04-2006, 11:22 AM
Ne kasni ti rig kasni ti sekvener zbog latencije i ako imash neku bash krsh zvucnu nema ti pomoci a ako imas i neku jako jeftinu kao sto je creative live samo smanji latenciju,ne znam koji sekvencer koristis al u cubase-u ces to ovako uraditi idi u Devices-Device Setup/Tu klikni na svoju zvucnu(to je odmah iznad inputs i outputs)i tu klikni control panel;i tu iz dropdown liste biras latenciju ako ne mozes da podesis ispod 50 ms nemoj ni da se trudis
Nadam se da sam pomogao
pozdrav

zoolander
25-04-2006, 11:49 AM
Ne kasni ti rig kasni ti sekvener zbog latencije i ako imash neku bash krsh zvucnu nema ti pomoci a ako imas i neku jako jeftinu kao sto je creative live samo smanji latenciju,ne znam koji sekvencer koristis al u cubase-u ces to ovako uraditi idi u Devices-Device Setup/Tu klikni na svoju zvucnu(to je odmah iznad inputs i outputs)i tu klikni control panel;i tu iz dropdown liste biras latenciju ako ne mozes da podesis ispod 50 ms nemoj ni da se trudis
Nadam se da sam pomogao
pozdrav

Mislil sam da se radi o latenciji.Podesena mi je na 50ms(emu0404),tak mi najmanje koci procesor,no mogu stavit i na 20,a da dobro radi.Inace ne volim mijenjati latenciju.Dok sam jednom prilikom promjenil latenciju sa 50 na 20ms ,vokal koji je bio snimljen pri 50ms latencije mi je totalno izlazio iz ritma i dan danas je neupotrebljiv,nisam ga mogel više namjesti kak bil prije,a nije pomoglo ni vraćanje na 50ms.U svakom slučaju fala na pomoci

Kockalone
25-04-2006, 02:09 PM
Nema ti taj vokal veze sa latencijom,on je snimljen i to je to to si ti nesto pogresio u sredjivanju toga,latencija je samo kasnjenje signala od zvucne to sekvencera,ja mogu da podesim na 2 ms,ti ako imas emu trebalo bi da mozes isto,stavi tako i nemoj da te boli glava,inace ces uvek osecati malo kasnjenje,
A u slucaju da ne uspes da to iskombinujes uvek mozes da snimas clean signal na koji ces posle da nakacis guitar rig i da dobijes distorziju,choruse il sta si vec hteo

zoolander
25-04-2006, 04:34 PM
Nema ti taj vokal veze sa latencijom,on je snimljen i to je to to si ti nesto pogresio u sredjivanju toga,latencija je samo kasnjenje signala od zvucne to sekvencera,ja mogu da podesim na 2 ms,ti ako imas emu trebalo bi da mozes isto,stavi tako i nemoj da te boli glava,inace ces uvek osecati malo kasnjenje,
A u slucaju da ne uspes da to iskombinujes uvek mozes da snimas clean signal na koji ces posle da nakacis guitar rig i da dobijes distorziju,choruse il sta si vec hteo

Ma nisam nist pogrijesio,vokal je dobil nekakav time straching efekt(bio je izrezan nije bio u komadu,pa je mo?da to imalo kakve veze,nemam pojma) i to mi se samo na toj pjesmi desilo,svi su ostali projekti zvučali normalno.
Evo,probal sam danas stavit latenciju 10ms i nisam bas zadovoljan,jos uvijek mi kasni signal,probal sam 4-5,to je već ok,ali mi playback počinje pucketati na tim vrijednostima.Dal bi tu pomoglo da uzmem jo? rama,trenutno imam 512?

Kockalone
25-04-2006, 05:02 PM
SLusaj to su bash zahtevne stvari ja imam 1024 al i meni pucka u nekim situacijama kad imam vise efekata na vise kanala,moj drugar na studijskom kompu ima 3ghz rama,tako da mislim da bi taj problem resio sa jos rama
Al bolje konsultuj nekog strucnijeg u vezi tog puckanja posto i meni nije bash najjasnije zasto do toga dolazi
poz

MUzzY
26-04-2006, 07:00 PM
steta sto nema niti jedna PJESMA. :banghead:

??? Mislis smeta ti sto nema pesme sa recima ili sta?
Ten Words, Cool new way, feels good, Super Colotial... ako ti to nisu "pesme" onda Satriani ne spada u tvoj ukus.

Dushan_S
01-05-2006, 03:15 AM
vidis dule, ja volim napraviti jednu caku za ritam gitare.

posaljem ih u grupu i na nju stavim stereo kompresor i kompresiram lagano (1:1.2-1.5).

cisto da ih malo ujednacim....na taj nacin mi ritam zvuci kompaktnije ;)?ta da ti velim... ako dobro zvuči, samo napred! Mislim, ja sam ovih dana u "distorzija distorzija i jo? distorzije" stanju uma, tako da mi je upravo bitno da dobijem ?to vi?e nekompresovanog zvuka, znači da imam istaknut atak uprkos "kobasičavoj" (vizuelno obja?njenje wav-a) strukturi zvuka do koje tad dolazi. Ako snima? ne?to ?to je malo umerenije, sla?em se, mo?e? kompresovati malo, zakaj ne ;) Ovako kod ba? heavy gitara jedino ponekad stavim ako mi neka frkevencija divlja jer neki konkretan deo zbog načina sviranja "izbija" neku frekvenciju napolje, pa da je ukrotim. Plus uglavnom je u pitanju POD, a on je mnogo uniformniji zvučno.

Stvarno ne znam sta da ti kazem ali ima razike kad cacks to u rigu i kad ga nknadno odseces. Probacu jos da se igram sa C4 ... nista mi drugo ne pada na pamet.Zna? ?ta je fora, ja razumem kad nekome bud?et diktira mogućnosti. I Guitar rig ti korisno mo?e poslu?iti da postavi? stvari i to je u redu, kasnije mo?e? negde dosnimiti ?ive gitare ili sa nečeg boljeg i to je to. Sad razbijati glavu kako dobiti realizam na guitar rig-u, to je kao otvoriti thread u kome svi mi, vlasnici gumenih sex lutki raspravljamo kako da načinimo "realističnijim" na?e lutke namenjene noćnim aktivnostima, pa sad pričamo "ej matori, primetio sam da ako namiri?em lutku sa ?anel-om ona ne smrdi toliko na gumu pa mi je veći merak dok sam u njoj". :p

Znači guma je guma, koliko god se mučio. A ako je i kinta u pitanju, pa pazi, guitar port je sto evra, za malo vi?e mo?e? naći tone port. A razlika kad se radi o distorzijama je dupe i oko u odnosu na Guitar Rig... Pa čemu onda toliko mučenje sa pravljenjem lanca efekata dugog kilometar ipo. Znači, da ne bude da te ja sad bedačim, nego mislim da treba sve posmatrati u kontekstu toga za ?ta ti je zaista potrebno... Ako treba da postavlja? samo stvari ?ta te briga da li i kako zvuči Guitar Rig. Ako hoće? ozbiljan zvuk iz Guitar Rig-a ga neće? dobiti svakako pa čemu onda trud?

Prosto ne mogu da verujem da ima samo 1 5150? :) Video sam da imaju u Artistu. Al ko je lud to da uzima pored JSX-aDrugačije zvuče. JSX je srodniji XXX-u po arhitekturi, koliko se sećam, i mada mo?e sve, vi?e ga vole oni kojima treba lead pojačalo i malo suptilniji ton. 5150 je i dalje voljeno pojačalo svih koji vole maksimalan ZAKRLJ, ali sa vi?e kontrole i definicije u odnosu na Mesa zvuk.

Inace poslusajte Super Colossial novi Stachov album. Njegov najjace isproduciran album do sada. To je zvuk kakv "jurim".Pa ne znam... Valjda zato ?to nit mi smrdi nit miri?e album, na produkciju nisam ni obratio pa?nju...

steta sto nema niti jedna PJESMA.Jes malo u krizi.

Ma nisam nist pogrijesio,vokal je dobil nekakav time straching efekt(bio je izrezan nije bio u komadu,pa je mo?da to imalo kakve veze,nemam pojma) i to mi se samo na toj pjesmi desilo,svi su ostali projekti zvučali normalno.
Evo,probal sam danas stavit latenciju 10ms i nisam bas zadovoljan,jos uvijek mi kasni signal,probal sam 4-5,to je već ok,ali mi playback počinje pucketati na tim vrijednostima.Dal bi tu pomoglo da uzmem jo? rama,trenutno imam 512?Proveri koje pozadinske procese ima? u kompjuteru dok snima?. Skini se sa neta, pogasi antivirus, firewall-ove i slično, deaktiviraj screen saver, itd itd. Proveri da li ti je isključeno bilo ?ta ?to bi dodatno opterećivalo, recimo ona opcija u cubaseu da snima unapred sve ?to se dogodi zasvaki slučaj, i slično. Konačno, ako se dobro sećam neki od VIA čipsetova na pločama su umeli praviti probleme. Vi?e memorije bi ti značilo ali ne samo zbog guitar rig-a, već zbog drugih stvari.

??? Mislis smeta ti sto nema pesme sa recima ili sta?
Ten Words, Cool new way, feels good, Super Colotial... ako ti to nisu "pesme" onda Satriani ne spada u tvoj ukus.Zaboravio sam tačno koliko je star Zvincic, ali ja sam svojevremeno slu?ao Surfing... tek kad je iza?ao sa ortakom...E to je bilo ne?to. A i onih par posle. Sad ako si ne?to mlađi ti odjednom upada? u celu priču pa ti je sve to nova informacija. Meni kao nekom ko se već naslu?ao toga i kroz vreme pratim Satrianija, poslednja dva albuma su u?asna stagnacijai jako su bezidejni. Imao je dobar momenat sa onim bluz albumom kad mu je svirao Manu Katche, dobar je bio relativno i C.Planet, čak mi je i onaj tehno album, bio pozitivan, reko, matori se trudi da se razvija, a posle toga kao da je napravio neki pun krug i sad ne zna ?ta bi sa sobom... U svakom slučaju daleko je ovo po kvalitetu "songwriting"-a od nekog Flying ili Surfing albuma. Ne znam koji je Zvincicev razlog ali ovo ti je mojih 50 cents...

No odosmo u off topic.

MUzzY
02-05-2006, 09:59 PM
Ajmo redom: (joj sto bih voleo da sam ovako pedantan u quoteovanju kao ti :) )

Znaciiii znao sam da ces (ili Zivinic) pomenuti Surfing album!!! :D Al' znao sam.
Ok ja sam mali balavac i nista ne znam oko instrumentalne rock muzike. :) Mislim, valjda mozes da predpostavis posto Satrianija pominjem u skoro svakom postu :) da zaista znam njegovu kompletnu diskografiju, pa cak i one stvari koje verovatno nikad nisi cuo (muzika za jednu Daytona igru recimo). Upravo iz tog razloga mi je malo nonsens da vam ovaj album bude "bezidejan" ... al ok ukusi su razliciti. Ako nisi obratio paznju na produkciju, preporucujem ti da ipak obratis. :) (idalje je CP album vrh njegove ideje)

Oko GR-a.
Pravo da ti kazem, ne razumem tvoj stav. Uopste nije stvar u lovi. Ja sviram i studiram violoncelo, a gitara i bass su hobi samo sto on traje dugo. Poklanjam dosta paznje Gr-u jer je on trenutno najaktuelniji u softwerskom pogledu obrade zvuka el. gitare. Svo ovo "cimanje" oko pravljenja "kilometarskog" patch-a za GR je cisto iz radoznalosti i entuzijazma. Mozda ce nekom ovo pomoci...
Mislim, svi znamo da je lampa lampa al ja bas eto hocu da vidim da li od ove gume moze da se izvuce i jos nesto vise. Nekome ce mozda koristiti a meni ce samo kvalitetno popuniti slobodno vreme.
Bice prilike pa cu se castiti pravom zveri (ili JSX ili neka messa, mozda mark III?) pa cu moci direktno da uporedjujem zvuk :)

Kad vec pomenu messa, primetio sam da kad posle gr-a stavim comp. (rComp recimo) i ga debelo izkompresujem dobijem bas tanak ali "gainovan" messa zvuk. :D

P.S
Mozda ovo kao preamp? :) http://www.zzounds.com/item--EPIEPAEMJRH

zvincic
02-05-2006, 10:15 PM
mali savjet, nemoj JSX-a.

probao sam ga u ovu nedjelju....totalno bezvezno pojacalo....midlasta ri?a, kako ga moj frend opisuje...i to od milja.

btw. zanimljiva anegdota....satriani kad gostuje negdje dodje u ducan, uzme 2 JSX-a, potpise ih i oni su na stageu iza njega, na dva boksa....ali samo stoje na stand by i nisu uopce spojeni na bokseve....nego su isti spojeni na glavu koja stoji sa strane bine, kod njegovog techa.

http://img526.imageshack.us/img526/2507/img08008sy.jpg

vrlo dobro odradjen marketing.....ali JSX pojacala nemaju veze sa onim pojacalom na koje on svira...

Dushan_S
03-05-2006, 03:54 AM
Pazi, mo?da smo mi previ?e u fazonu "teorija zavere". Vrlo je moguće da jednostavno čovek ima montiranu glavu ili dve u rack, fiksiranu i vezanu sa ostalim, i da je namerno ostavljena nazad tako da tehničar ima direktan pristup ako dođe do nekih problema. Ove dve jesu marketing u smislu "da bi se videlo pojačalo" ali ne mora značiti da i ne svira JSX-a. Mislim, oni su mu napravili ono ?to je hteo, sigurno je u poziciji da bira, tako da ne verujem da ako je već mogao dobiti signature pojačalo koje mu odgovara re?io da to uradi samo zbog kinte a svira na nečem trećem.

Ok ja sam mali balavac i nista ne znam oko instrumentalne rock muzike. :) Mislim, valjda mozes da predpostavis posto Satrianija pominjem u skoro svakom postu :) da zaista znam njegovu kompletnu diskografiju, pa cak i one stvari koje verovatno nikad nisi cuo (muzika za jednu Daytona igru recimo). Upravo iz tog razloga mi je malo nonsens da vam ovaj album bude "bezidejan" ...
Izvini ako si shvatio da te omalova?avam na bilo koji način... Daću ti primer na ?ta mislim: Jedan dečko koga sam upoznao me je pitao "?to ti mrzi? Hammerfall i Blind Guardian i slične band-ove?". On je fan takve muzike. Pa ja ga pitam "voli? li ti Judas Priest i Halloween na primer?" On naravno voli. Onda mu ja objasnim da sam ja tada kad mi je sve to bilo novo voleo te bendove, ali da sam se zasitio i postao izbirljiviji, a novi bendovi su u većini slučajeva ne mnogo inventivna recikla?a tih starijih. Jednostavno mi je dosadno da ih slu?am, i do?ivljavam ih kao smarače. On nek ih voli, to je skroz ok za njega.
Isto tako, ti kad si do?ao u kontakt sa Satrianijem ili nečim drugim, ti ima? pristup svim albumima odjednom, ne znači ti toliko vremenski kontekst nečega. Na primer mo?e? voleti neku pesmu sa 6- albuma koja je meni budala?tina jer je iskopirao neke svoje starije pesme. Ali ti sve to slu?a? odjednom, sve ti je novo, i ne daje? prednost starijim pesmama. Znači mo?da nisu LO?E pesme sa novog Satrianijevog albuma nego su meni (a pretpostavljam u ovom slučaju i Zvinčiću) jednostavno blede i Deja Vu onoga ?to je ranije radio. Tako da nam nisu zanimljive i predstavljaju stagnaciju, slu?amo takve stvari od njega 10 godina ili vi?e. Eto, nadam se da sam ti sad bolje objasnio na ?ta mislim.

Oko GR-a.
Pravo da ti kazem, ne razumem tvoj stav. Uopste nije stvar u lovi. Ja sviram i studiram violoncelo, a gitara i bass su hobi samo sto on traje dugo. Poklanjam dosta paznje Gr-u jer je on trenutno najaktuelniji u softwerskom pogledu obrade zvuka el. gitare. Svo ovo "cimanje" oko pravljenja "kilometarskog" patch-a za GR je cisto iz radoznalosti i entuzijazma. Mozda ce nekom ovo pomoci...Ok sad malo bolje razumem odakle dolazi?. Napisao sam ono jer često primećujem da se neko aka sa Guitar Rigom (i uop?teno da se aka sa snimanjem a ne poznaje ga dovoljno i trebaće mu jo? oho ho da dobije rezultat) a postavlja se ?ta je cilj? Mislim ako bend ima dobre pesme, nek rade preko leta negde , snime album i sviraju pred ljudima. Umesto toga primećujem porast tendencije da samoprozvani "snimatelji" rade "albume" kod kuće. Ne da ja njih omalova?avam, nego nije smisleno, potro?i se mnogo vremena, a cilj nije postati snimatelj već svirati, snimiti album itd. Kod Guitar Rig-a sam pomalo nihilista jer nekako nisam do sada nigde čuo ikakvu distorziju sa njega koja bi valjala, pa mislim da ako pola planete nije uspelo da napravi preset da valja, onda mo?da i ne treba mučiti sebe. Ali to ?to ka?e? ako ti je gu?t da prčka? oko toga, samo napred i ?to da ne! :) Da ne ispadne da sve vreme miniram temu ;)

zvincic
03-05-2006, 04:03 AM
Mislim, oni su mu napravili ono ?to je hteo, sigurno je u poziciji da bira, tako da ne verujem da ako je već mogao dobiti signature pojačalo koje mu odgovara re?io da to uradi samo zbog kinte a svira na nečem trećem.

tocno tako, oni su mu napravili ono sto je htio

ali stavljam ruku u vatru da to nije ono sto se prodaje u ducanu pod JSX pojacalom!

jer je to prelose...

MUzzY
03-05-2006, 08:08 PM
@Dusan: Ok, nadam se da smo se razmeli napokon :). Mislim pisem i ja svoje stvari al kad budem to odlucio da "prodam" sigurno necu snimati na guitar rigu :D
I jos samo mali osvrt na temu inventivnosti novog albuma i necu vise da smaram oko toga: Satrianija pratim od Crystal Planet albuma. Slazem se da su mu predposlednja 2 albuma bili onako "sumljivi" (pogotovo Is there love in space koji je cisto i sklopljen zbog reklame JSX-a) al ima i tu dobrih stvari. Ovaj poslednji album je sklop svega sto je on dosad radio pa mozda zato podseca na ranije radove ali i sta ima veze ako je tako? Opet niko to ne radi bolje od njega :D

Enivej, oko JSX-a. Zivincu tebi mora da je upalo neko lose pojacalo :D Da nisu poturili nesto drugo kao jsx? :) Salim se. Ok, sve je stvar ukusa. Ja sam samo imao priliku da ga probam na jednoj bezveze Parker gitari pa nemam kompetan utisak. Bas sutra idem do Artista u BL sa mojom gitarom pa cu da javim utiske :)
Opsti problem je sto ono sto mi cujemo bilo live bilo na albumu nije sam JSX. Pogotovo sad na ovom poslednjem albumu. Od obicnog DS1 pa preko POG-a, burn unita phase shiftera ... cak i BBE sonic maximiser-a, dosta toga pravi krajnji ton.
Kad svira uzivo koristi samo cabinete na sceni a te 2 glave su samo za slikanje, kao sto si rekao. Iza scene stoje 2 JSX-a (1 kao backup) kod njegovog tehnicara. Imas na sajtu u jednom od njegovih postova tacan live setup. Al bez obzira na sve, crunch kanal je skoro pa savrsen.
Gde li moze da se nadje messa mark3? Bas bih voleo to da probam...

MUzzY
03-05-2006, 08:11 PM
E da, istina za SC album koristio je jos jedan JSX koji je malo drugacije voiceovan od standardnog ("more of vintage sound" kako je on opisao)

Dushan_S
04-05-2006, 07:01 PM
tocno tako, oni su mu napravili ono sto je htio

ali stavljam ruku u vatru da to nije ono sto se prodaje u ducanu pod JSX pojacalom!

jer je to prelose...Pa ja nikako da odem da probam pojačalo do drugara koji je uzeo glavu, on se seče na nju.
Zna? mo?da je jednostavno samo modifikovano u granicama normalnog, tipa bias, set lampi itd. Mislim da je ipak setup u pitanju, da su glave povezane u okviru komplikovanog switch-ing sistema sa efektima, i da bi bilo nepraktično dr?ati ih na kutijama, rapsakivati slagati pa opet tako.

MUzzY
07-05-2006, 10:22 AM
"Have you played the new Ibanez amps? How do they compare to your Peavy JSX?

"I've seen them, but not tried them. Right now I'm developing two new amps with Peavy, which is really exciting. There's a five-watt Class A amplifier, like an old Fender Champ. And we're also working on a four-channel huge amp, very different from the JSX, a class A/B style amp. So while preparing for this tour I've been knee deep in contrary circuit-board diagrams." "

Hm... interesantnoooo :)
Sta je A/B style amp?

boggy
07-05-2006, 10:25 AM
....

Hm... interesantnoooo :)
Sta je A/B style amp?

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=14083

pozdrav

bogi

Dushan_S
07-05-2006, 02:49 PM
"Have you played the new Ibanez amps? How do they compare to your Peavy JSX?

"I've seen them, but not tried them. Btw pročitao sam komentare ljudi koji su probali tog nekog novog Ibaneza, izgleda da je u pitanju 5150 Peavey rip off, manje vi?e. Bilo bi interesantno ako bi im malo pala cena, ovako, napolju su ne?to jako blizu 5150 (tj kako se sad već zovu, zaboravih novi broj) po ceni.

MUzzY
07-05-2006, 08:32 PM
6150 mislim da je sad oznaka :) (mis'im stvarno...)
Sta li moze da bude taj cetvrti kanal?

Hvala bogi za link/info! :)

MUzzY
11-05-2006, 01:06 PM
Searching (http://www.sendspace.com/file/664d4b) (7mb)

Lepo se snalazi onaj preset u mixu? Jos samo da znam da mixam bolje :D
(joj sto volem moj bass :D)

MD
26-05-2006, 05:05 PM
Evo iz ciste dosade odlucih isprobati GR 2(jedinica je bila katastrofa) i ugodno ugodno sam se iznenadio!

Sa pazljivim podesavanjem i igranjem moze se dobiti solidan heavy ritam zvuk.
U biti, najbolji zvuk sto sam cuo od softverskih simulatora.

Uglavnom, heavy preseti su ocajni i neupotrebljivi, dobar dio simulacija pedala je neupotrebljivo (nakon pola sata cackanja htio sam deinstalirati stvar..), ali sa 10% onoga sto vrijedi, moze se izvuci dosta toga. Ako se covjek potrudi oko svega toga.
Iznenađujuce dobro s obzirom na prethodnika.:)

Dignuo bi samplove, ali izgleda da nisam dobro shvatio megaupload:( :D .

nenad
28-05-2006, 10:47 PM
u principu Grig2 ima smisla ukoliko se radi home recording varijanta, i to ona najlepsa ( ne kosta nista, HA !!!). E, a u eto nekom malo ozbiljnijem muzickom zahvatu pogotovo kad su gitare No1 u prici, i to cvrsce, ipak je labav.
Veoma bitna stvar je i sama gitara kao pocetak svega, jer imao sam prilike da testiram isti preset na vise gitara i rezultat je stvarno haos ! jednostavno kao da nije isti preset, i sa jednom gitarom zvuk je pristojan, sa drugom nikakav, a sa trecom ocajan. Ulazite u instrument, u pickove, menjajte zice na vreme, jednostavno gradite vas instrument i rezultat i sa Grig-om bice zadovoljavajuci,
a sa ostalim stvarima da ne pricam. Sve je stvar ukusa a bogami i uveta, dobro uvo daje Bog, o ukusima ne treba raspravljati, a ostalo je LOVA !!!

Arthur
30-05-2006, 09:39 AM
koliko ja znam, to vazi za sve vrste gitarskih snimanja, a ne samo za sumanuti guitar rig.. naravno da je gitara najbitnija

nenad
30-05-2006, 02:59 PM
koliko ja znam, to vazi za sve vrste gitarskih snimanja, a ne samo za sumanuti guitar rig.. naravno da je gitara najbitnija

Naravno !!!
I samo jos nesto, a verovatno znas bolje nego ja, lose sviranje iliti prljavo sviranje i te kako utice na konacan zvuk gitare. Znas ono trljanje dlanom o E i A zici dok se svira solo ili ubod u zicu i stosta jos, ali necemo sad o tome malo je OFF. Zeznut je rad u studiu, zar ne ? Svi bi da zvuce haos i ocu ovako i ocu onako i traze od producenta, kako bi rek'o Zlatan Stipisic, mirakul !!!