View Full Version : E Jos jedno pitanje u vezi Nuenda:)
E,imam jos jedno pitanje u vezi nuenda i necu vise da smaram:)
Provalio sam onaj musical mode i kako da setujem tempo trake koju ubacujem i da se to sinhronizuje sa tempom projekta...e sad imam jedno pitanje...prilikom te sinhronizacije vrsi se automatski time stretch,mogu li ja nekako da mu odredim da umesto time stretcha on koristi pitch???To me zanima...
Zar niko ne zna???!!!:banghead:
LACKY
21-04-2006, 07:24 PM
Imas tread o Nuendu, nema potrebe za novim samo postavis pitanje.
Ali ajde!
Ako menjas tempo u programu, a imas audio kanale!, kako mislis da ih on spakuje u novi tempo a da ih ne strecuje?
Kada bi ih picovao(ono sto ti zelis), oni bi ostali u starom tempu ali bi promenuli tonalitat(ili bi se rastimali ako je korekcija manja od polu stepena).
Sta ti u stvari zelis?
Ta dva procesa su medjusobno povezana, a pitanje je kontradiktorno, inace bi odavno dobio odgovor.
Imas tread o Nuendu, nema potrebe za novim samo postavis pitanje.
Ali ajde!
Ako menjas tempo u programu, a imas audio kanale!, kako mislis da ih on spakuje u novi tempo a da ih ne strecuje?
Kada bi ih picovao(ono sto ti zelis), oni bi ostali u starom tempu ali bi promenuli tonalitat(ili bi se rastimali ako je korekcija manja od polu stepena).
Sta ti u stvari zelis?
Hmmm,ja sam do pre 3 godine koristio Acid za recording i danas ga koristim za neke stvarcice...recimo da me tonalitet ne zanima,ja hocu da mi se traka prilagodi ritmu ali ne da se stretchuje vec da se tonalitet produbi,to moze da mi posluzi kod nekih zvukova koji dolaze iskoristim kao efekte...recimo Acid ima tu opciju da se traka podesi na beatmaped i ona prati tempo projekta ali se pitchuje(pri cemu menja i tonalitet i tempo jer se traka zapravo ubrzava ili usporava,kao kad bi ubrzano ili usporeno pustio audio kasetu) a ne stretchuje,a isto tako kada je traka u Acidu podesena na loop ona se strecthuje,a ja Acid ne mogu da svarim i trudim se da ga ne korsitim...Nebitno....Na kraju krajeva snacicu se...
LACKY
21-04-2006, 09:39 PM
Acid to tretira kao semplove!
Nuendo je iskljucivo audio softver(Ne govorim o plagovima).
mogu li ja nekako da mu odredim da umesto time stretcha on koristi pitch???To me zanima...
Nema potrebe za ljutnjom,samo sam pitao da li je moguce...znam da je Nuendo audio softver i ja sam ga do skora koristio iskljucivo za snimanje,sviranje sa vst-ovima,mix i aranzmane...oke...pozdrav
bassystem
22-04-2006, 03:27 PM
Jan uop?te nije postavio kontradiktorno pitanje, nego ga vi izgleda niste shvatili....da ponovim to ?to on tra?i: on ?eli da mu se wav prilagodi promjeni tempa analogno ubrzavanju (ili usporavanju) trake na magnetofonu prilikom ubrzavanja ili usporavanja, a to znači promjenu i TEMPA I PITCH-a wava...ja ne radim u nuendu pa neznam, ali mi je jasno ?ta čovjek tra?i
bassystem
22-04-2006, 03:33 PM
...ili da budem jasniji, wav mo?e da se ubrza sa i bez promjene pitcha...Janu vjerovatno treba ovo prvo...
Na DJ cd plejerima ima dugme MT (master tempo) koje upravo to radi...kad uspori? pjesmu ona mo?e da ostane u istom pitchu (ili tonalitetu) ili mo?e da se spusti kao kad bi usporili kasetu, ?to je recimo kod gramofona nemoguće, kad uspori? ploču tonalitet pjesme se spu?ta
geomantrik
22-04-2006, 03:45 PM
prilikom te sinhronizacije vrsi se automatski time stretch,mogu li ja nekako da mu odredim da umesto time stretcha on koristi pitch???To me zanima...
ne znam za nuenda ali u sx u kad importiras audio i kad ga selektiras vo mnu audio/process/-pitchshift- imas ovu opciju!!ima cak i vise algoritama,ovisi sta hoces pitch shiftat..(drum loop,vocal ,itn.)
pozdr. mirko
Pa covek nije objasnio da je u pitanju fora.
Ljudi potrosise silno vreme da naprave algoritme koji strecuju, a ne picuju...
U automatskom modu ne znam, ali ako radi "rucno", tj. sa procesingom ima opciju da bira da li ce da sempl zadrzi staru duzinu ili ne...
mada...
I ovo sam napisao iz ugla da on radi pitching...
Nisam nikada imao realnu potrebu za time, pa se nisam mnogo zanimao.
Verujem da moze, posto nova verzija 3 ima toliko opcija koje olaksavaju rad sa semplovima i audio kvantizaciju, da bi jedna ovakva operacija trebala da bude rutinska...
Jan uop?te nije postavio kontradiktorno pitanje, nego ga vi izgleda niste shvatili....da ponovim to ?to on tra?i: on ?eli da mu se wav prilagodi promjeni tempa analogno ubrzavanju (ili usporavanju) trake na magnetofonu prilikom ubrzavanja ili usporavanja, a to znači promjenu i TEMPA I PITCH-a wava...ja ne radim u nuendu pa neznam, ali mi je jasno ?ta čovjek tra?i
Tacno,Bassystem:)...to i zelim...samo da se uradi prilogadjavanje ali ne strectchom vec pitchom..ja radim u glavnom hiphop i rnb,mada radim i sve drugo kada treba...ponekad hocu da ubacim neki pitchovani vokal negde i ne mogu da to uradim tako prosto kao u Acidu recimo.....to vam pricam...a vise ne bih voleo da koristim Acid jer ga koristim samo za to pitchovanje kad hocu da brzo prilagodim tempu....poz...
bassystem
23-04-2006, 12:54 AM
hm...ipak bi trebao da pojasni? tačno ?to ?eli?, kakav efekat: da li ?eli? da ti se taj vokal ubrzava (ili usporava) kao kad bi ubrzavao ploču (znači i pitch i tempo se mijenjaju) ili ?eli? da tempo ostane isti, ali se pitch mijenja (recimo da bi ga namjestio u tačan tonalitet pjesme)...ovo drugo je mnogo jednostavnije, ima? plagin pitch shifter, ili prosonus time factory...mada vjerovatno i nuendo ima neki svoj sistem (kao ?to ima logic, po?to radim u njemu, znam). A ako ?eli? ovo prvo, onda neznam kako se to radi u nuendu...vjerovatno ima neki tempo track, pa da bira? opcije da li da se wav prilagođava tempu bez ili sa promjenom pitcha...analogno onom Master Tempo dugmetu...
hm...pojasni ?ta tačno ?eli?, jer ovako samo nagađamo...kad je meni trebalo da se mijenja wav i u tempu i u pitchu, ja sam ga učitao u sempler (exs, to je logic-ov interni sempler) i onda mijenjao kao midi informaciju, tj. mijenjao "pitch" tog midi tona na kojem je bio taj sempl. I to vrlo precizno mo?e da se odsvira ili nacrta.A ima i fine tuning, u slučaju da ne "?tima" ba? najbolje. U stvari, bilo koji sempler (halion...) radi istu stvar...neznam da li sam jasan?
Dushan_S
23-04-2006, 02:08 AM
Tacno,Bassystem:)...to i zelim...samo da se uradi prilogadjavanje ali ne strectchom vec pitchom..ja radim u glavnom hiphop i rnb,mada radim i sve drugo kada treba...ponekad hocu da ubacim neki pitchovani vokal negde i ne mogu da to uradim tako prosto kao u Acidu recimo.....to vam pricam...a vise ne bih voleo da koristim Acid jer ga koristim samo za to pitchovanje kad hocu da brzo prilagodim tempu....poz...Prvo ga rastegli? koliko ?eli? bez menjanja pitch-a da bude u tempu. Koliko shvatam to zna? kako se radi. Onda mu spusti? pitch tako da zvuči otegnuto, koliko već ?eli?, po ukusu, za to ima? funkciju gore desno u prozoru aran?mana. I gotova stvar, dobije? identičan rezultat kao da si teglio pa se pitch spustio, ima? jo? veći stepen kontrole.
geomantrik
23-04-2006, 03:45 AM
ponekad hocu da ubacim neki pitchovani vokal negde i ne mogu da to uradim tako prosto kao u Acidu recimo.....to vam pricam...a vise ne bih voleo da koristim Acid jer ga koristim samo za to pitchovanje kad hocu da brzo prilagodim tempu....poz...
moje misljenje je da si snimis waves bundle neki..jer tamo imas dedicated plugin za pitchanje vokala(ultra pitch shift).inace kad radim sa loopovima koristim FL Studio 6 jer ti on automatsko pitcha,i strechuje a i sekvencer je odlican za radnja beatove i loopove.
poz.
hm...ipak bi trebao da pojasniš tačno što želiš, kakav efekat: da li želiš da ti se taj vokal ubrzava (ili usporava) kao kad bi ubrzavao ploču (znači i pitch i tempo se mijenjaju) ili želiš da tempo ostane isti, ali se pitch mijenja (recimo da bi ga namjestio u tačan tonalitet pjesme)...ovo drugo je mnogo jednostavnije, imaš plagin pitch shifter, ili prosonus time factory...mada vjerovatno i nuendo ima neki svoj sistem (kao što ima logic, pošto radim u njemu, znam). A ako želiš ovo prvo, onda neznam kako se to radi u nuendu...vjerovatno ima neki tempo track, pa da biraš opcije da li da se wav prilagođava tempu bez ili sa promjenom pitcha...analogno onom Master Tempo dugmetu...
hm...pojasni šta tačno želiš, jer ovako samo nagađamo...kad je meni trebalo da se mijenja wav i u tempu i u pitchu, ja sam ga učitao u sempler (exs, to je logic-ov interni sempler) i onda mijenjao kao midi informaciju, tj. mijenjao "pitch" tog midi tona na kojem je bio taj sempl. I to vrlo precizno može da se odsvira ili nacrta.A ima i fine tuning, u slučaju da ne "štima" baš najbolje. U stvari, bilo koji sempler (halion...) radi istu stvar...neznam da li sam jasan?
Zapravo zelim, dakad usporim tempo da se pitch ode u minus srazmerno tempu,a kad ubrzam tempo,da pitch isto tako ode u plus....valjda me kontate....
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.