PDA

View Full Version : basovi - cudno?

jaybox
21-04-2006, 02:00 AM
pustim neki reggae danas lagano, i zavucem se u u ormar
da nesto uzmem kad tamo basovi rasturaju. on mi dodje kao bass trap izgleda,
je'l da ostavim tako?
imam alesis m1mk2, soba 3.5*4.5m
na radnom stolu su monitori razmak oko 1.5m
ispred: zid na 20cm od alesisa
iza: na 2m ormar i zavesa na malom ulazu u drugu prostoriju.
levo: kauc na pola metra od stola [i tu kad sednem basovi me podizu]pa vrata
desno: na 20cm ormar
mali, pa posle njega zid

btw. idem u selo na 5 dana, a selo veselo nema net..

boggy
21-04-2006, 05:53 AM
pustim neki reggae danas lagano, i zavucem se u u ormar
da nesto uzmem kad tamo basovi rasturaju. on mi dodje kao bass trap izgleda,
je'l da ostavim tako?

To definitivno nije bass trap... nego rezonator koji rezonira na nekoj svojoj frekvenciji i ucestvuje u tvom dozivljaju zvuka u tom tvom prostoru. Bass trap treba da pokupi zvukove na nekoj tacnoj frekvenciji (i malo okolo) i da ih "pojede".

pozdrav

bogi

fipke
21-04-2006, 10:57 AM
tacno tako. probaj da se sagnes i da slusas ispod stola, verovatno ce i tu da rasturaju...:D:D

ridge
21-04-2006, 11:45 AM
Sem ako naravno ne mix-ujes iz ormana najbolje da ne diras nista.

:D

LACKY
21-04-2006, 11:54 AM
Trebalo bi pitati Radeta Senzibila on je snimo u ormanu.

Mogli
22-04-2006, 12:41 PM
Meni u zamrzivacu rasturaju visoki!:cool:

jaybox
25-04-2006, 12:18 PM
znaci zezanje na moj racun, :(
ali sta ces kad je gorka sudbina i trnovit put pa u istoj sobi
kuntam i radim muziku. [mada kad se setim kuntao sam ja i na radiju:D ]
nego kad smo vec kod ove teme jedno cisto info pitanje,
otkud da tako malo parce namestaja koje je otvoreno samo sa jedne strane deluje kao tako jak rezonator i kako do njega dopru niske frekv-je a da se pri tom ne cuju tako neposredno ispred monitora?

boggy
25-04-2006, 12:35 PM
znaci zezanje na moj racun, :(

Eh...

...
otkud da tako malo parce namestaja koje je otvoreno samo sa jedne strane deluje kao tako jak rezonator

To je normalna pojava i od dimenzija zavisi na kojoj ce frekvenciji da pocne da rezonira, i to imas i u muzici... pogledaj kontrabas pa ce ti sve biti jasno...

i kako do njega dopru niske frekv-je a da se pri tom ne cuju tako neposredno ispred monitora?

Neposredno ispred monitora imas ponistavanje na nekim frekvencijama jer je zvucni talas otisao do zadnjeg zida i vratio se do tebe, a na mestu slusanja je u kontra fazi... pa se ponistio... o tome stalno pricamo u ovoj sekciji foruma i stojeci talas (tako se to zove) je osnovni problem koji mozes imati kada slusas muziku u malom zatvorenom prostoru...
Konkretno za tvoju sobu ima mnogo razloga da ponistavanje bude na frekvencijama 49.24Hz i 38.3Hz, i to su ti najnize frekvencije stojecih talasa koje nastaju u tvojoj sobi ili sobi koja ima dimenzije tvoje sobe... mogu se malo razlikovati frekvencije, posto zvucnici nisu na zidu, nego malo ispred... itd.

Prevuci nas test (http://www.bozoel.com/products/bozotest/index.html) pa licno proveri sta se tacno desava na tim frekvenicijama...

pozdrav

bogi

Mogli
25-04-2006, 08:06 PM
otkud da tako malo parce namestaja koje je otvoreno samo sa jedne strane deluje kao tako jak rezonator i kako do njega dopru niske frekv-je a da se pri tom ne cuju tako neposredno ispred monitora?

To sto ti je boggy rekao shvati kao definiciju i ne razmisljaj vise o tome.:)

jaybox
25-04-2006, 08:28 PM
... pogledaj kontrabas pa ce ti sve biti jasno...
pa da..
stojeci talas (tako se to zove) je osnovni problem koji mozes imati kada slusas muziku u malom zatvorenom prostoru...
i to sam ucio u skoli ali badava, kad ga nisam i prakticno primenio.
skidam ove test tonove pa cu da vidim sta se desava.
tnx ljudi.

jaybox
25-04-2006, 08:31 PM
To sto ti je boggy rekao shvati kao definiciju i ne razmisljaj vise o tome.
he, ja volem da shvatim.:mrgreen:
ko ce uciti sve te definicije:o

Mogli
25-04-2006, 10:33 PM
To definitivno nije bass trap... nego rezonator koji rezonira na nekoj svojoj frekvenciji i ucestvuje u tvom dozivljaju zvuka u tom tvom prostoru. Bass trap treba da pokupi zvukove na nekoj tacnoj frekvenciji (i malo okolo) i da ih "pojede".

pozdrav

bogi

Ja bih rekao da je ovo objasnjenje sasvim dovoljno, a ako nije onda ga prihvati kao definiciju.;)