View Full Version : -= Mac OS X on Intel =-
ProkDu
20-04-2006, 12:33 PM
i zvanicno ...
" ...Whether that machine is Intel- or PowerPC-based, you?ll enjoy 21st century innovations before anyone else. Stay ahead of the curve with Mac OS X."
http://www.apple.com/macosx/
http://www.apple.com/intel/
http://images.apple.com/macosx/images/indextop20060109.jpg
pa zar nije to starija vest? apple je izjavio da imaju sve verzije OSX-a za Intela jos 6. juna prosle (2005) godine, a prvi Intel Mac je izasao u januaru.
inace, Intel Mac-ovi rade fenomenalno!!! :)
kejkz
20-04-2006, 09:08 PM
Ili jos bolje, Mac OS X na pc-u, to je dobro zezanje:D!
lesha
21-04-2006, 04:01 AM
Ili jos bolje, Mac OS X na pc-u, to je dobro zezanje:D!
to je vec nesto sto bi moglo da se proba..
" ...Whether that machine is Intel- or PowerPC-based, you’ll enjoy 21st century innovations before anyone else. Stay ahead of the curve with Mac OS X."
Ova rečenica zvuči kao da se radi o MacOS X verziji za PC... moguće da je zato ProkDu postovao ovo.
milos
21-04-2006, 10:19 AM
Ova rečenica zvuči kao da se radi o MacOS X verziji za PC... moguće da je zato ProkDu postovao ovo.
Pa da,i ja se iscimao malo kada sam video topic:) Mozda i bude bio OSX na PC-u jednog dana ?!:o :confused: :hyper: :mrgreen:
Manley
21-04-2006, 10:55 AM
Ja imam u studiu jedan ACER lap-top samo za internet i na njemu sam instalirao OSX! PC radi, ali sam imao masu problema sa driverima(wifi,usb,firewire) lepo je videti OSX tamo gde mu nije mesto;)
....ko hoce nek napise adresu na PM pa da mu saljem jednu kopiju OSX-a na probu
ProkDu
21-04-2006, 12:16 PM
Razlog ovog posta je taj da sam naleteo na ovaj download:
Mac.OS.X.Tiger.10.4.6.X86-HOTiSO
A kako je proslogodisnja prica bila samo beta verzija koja je predstavljena na nekom od Mac Expo-a, lepo je videti da se pojavila i zvanicna verzija koja se moze i kupiti.
Pro verzije Apple software-a (Final Cut Pro, Motion, Soundtrack Pro, DVD Studio Pro, Aperture, Logic Pro, Logic Express, Shake and Final Cut Express) ne rade na Intel mashinama tako da se mora upgrade-ovati na nove verzije software-a uz malu nadoknadu, naravno (npr. Logic Pro 49$).
Inace, da, moguc je <paradoks>PC based Mac</paradoks>.
LACKY
21-04-2006, 07:40 PM
O cemu se ovde radi?, pa to je Osx koji je i dalje iskljucivo za Mac-ove.
To sto oni koriste Intel procesore nema veze sa Pc racunarima, to sto je neko uspeo da digne Osx na Pc-ju to njih ne zanima, i nece davati nikakvu podrsku za to(tako je receno)!
boggy
11-05-2006, 05:07 AM
Samo komentar:
Sto se tice PC based "Mac-a", ako gledate samo operativni sistem, to nije merilo neke "platforme" u potpunosti... platformu cine procesor, arhitektura njegove okoline (periferali) i operativni sistem... tako da je Mac u ovom slucaju, i do skora, podrazumevani naziv za tri stvari, PowerPC procesor, Appleov nacin organizacije magistrale i periferijskih uredjaja (nisu kompatibilni ni sa kim, posto su jedini, kompatibilni su sa samim sobom), i njihovog operativnog sistema.
OSX kao operativni sistem je fundamentalno baziran na UNIX-u, konkretno se naslanja na BSD interpretaciju UNIX-a, i koliko znam, sve vreme postoji slobodna distribucija "osx-a" koja se, cini mi se, zove Darwin. Mislim da su oni odavno presli na gnu alate za kompajliranje i linkovanje, a to im konkretno znaci da prakticno imaju olaksanu portabilnost na ostale procesore... i to vazi od pocetka za OSX. Drugim recima, "imaju" oni odavno "OSX za Intel PC" u velikoj meri, samo je pitanje da li zele da idu tim putem ili ne...
Ono sto se desilo Manley-u je normalna pojava,... a to je drugacija organizacija periferija na Intel PC platformama (Serijski port recimo "ne mora biti na istom mestu", karikirano kazem)... i normalno je da masa drajvera ne radi, jer to mora da se modifikuje... a ako se krene u to, onda to znaci obavezu za distributera i proizvodjaca tog operativnog sistema da navedene razlike dodatno modifikuje i prilagodjava... sto nije uopste mali posao... te se i ogradjuju od toga... najverovatnije...
pozdrav
bogi
ProkDu
11-05-2006, 06:04 AM
"... For the past six years, Apple has maintained a secret, in-house Intel build of Mac OS X as a "safety net," making this transition possible. During his Macworld Expo 2006 keynote in January, Steve Jobs unveiled the first Macs powered by the Intel "Core Duo" processor. The transition has begun."
"... Current wintel manufactureres will also be using Yonah (Core Duo) chips - it would be very compelling for "Dell" to bundle Darwin and Windows and run them in the virtualization mode. Apple would then be going head to head with Red Hat!"
"... As part of the Boot Camp rollout, Apple has posted firmware updates for all of their Intel-based Macs that are required to activate Boot Camp. These firmware updates bring BIOS support to the Macs' EFI, which should allow these machines to boot most any PC operating system with appropriate drivers."
"... Asustek Computer Inc. (a.k.a. ASUS), a leading PC motherboard maker, has won a contract from Apple to produce "iBook notebook personal computers" - 1.2 million of them, initially. The laptops will be powered by an Intel CPU (no surprise there) and equipped with 13.3" LCD panels, sourced from AU Optronics Corp, Chi Mei Optoelectronics, and LG Philips LCD."
"... For those who don't think that three is a crowd, have a look at a recently posted guide to triple booting Mac OS X, Windows, and Linux (http://wiki.onmac.net/index.php/Triple_Boot_via_BootCamp) via Boot Camp."
lesha
11-05-2006, 11:42 AM
sta je sa amd-om ? njega niko ne pominje..
kejkz
11-05-2006, 11:54 AM
Meni radi sjajno na AMD64 3000+ evo već pet meseci. Sve periferije rade besprekorno.
ProkDu
11-05-2006, 10:48 PM
Meni radi sjajno na AMD64 3000+ evo već pet meseci. Sve periferije rade besprekorno.
OS X?
Daj neki print screen (sliku) ako hoces da ti verujemo. ;) :hyper:
kejkz
12-05-2006, 12:31 AM
;) Ok, evo ih nekoliko, nadam se da se lepo vidi i forum...
ProkDu
12-05-2006, 01:24 AM
OK. Teorijski je i moguce ako AMD procesor ima SSE2 (intelove) instrukcije.
Koja zvucna, graficka... itd.?
lesha
12-05-2006, 02:30 AM
sto znaci da i ja mogu.. :D
ProkDu
12-05-2006, 10:06 AM
@lesha
Po svemu sudeci da, cak imas i SSE3, sto znaci moze Rosetta, odn. = http://www.macintouch.com/imacintel/rosettacompat.html
Kao sto neko rece malopre, volim miris zippo benzina ujutru:
Linux SuSe v10.0
LACKY
12-05-2006, 10:14 AM
Jel Moze To Da Seproba Na Nf7s I Bartonu?
A sad jedno opet glupo pitanje...
Da li to znaci da PC postaje MAC, tj. intteresuje me sustinski da li u tom slucaju se instaliraju driveri za Mac i takodje programi za Mac?
kejkz
12-05-2006, 03:40 PM
@ako ima SSE2, radi sigurno. Ako nemas, instaliraj CPU-Z i proveri http://www.cpuid.com/cpuz.php
@oggy:
Sto se tice drajvera situacija je komplikovana. Vecina osnovnih periferija rade, sto najvise zavisi od ploce. Graficke rade, ali obicno bez QE i CI (Quartz Express i Core Image) i sa nekim problemima (nemogucnost lake promene rezolucije). ATI karte su radile jedno vreme bolje od Nvidie. jer su imale podrsku u samom osx-u, ali je u medjuvremenu napravljena otvorena verzija nvidia drajvera za osx. Intel ploce su najbolji izbor, i to sa integrisanim grafickim kartama i periferijama (jer takve su developer masine), sa ostalim plocama ima manjih ili vecih problema. Evo sajta sa boljim informacijama:
http://www.osx86project.org/
Profesionalne zvucne karte, ako imaju oficijelne drajvere proizvodjaca, rade besprekorno. Obicno su u pitanju USB ili firewire varijante, posto jos nema Powermac kompjutera, tako da PCI karte ne rade.
Programi rade isto kao i na pravom Apple kompjuteru. Naravno ako imaju univerzalnu podrsku za obe familije procesora. Od poznatih audio programa Logic i Ableton Live (5.2) imaju univerzalnu podrsku. Uskoro izazi Reason (vec je izasao Release Candidate 3 danas), a postoji i verzija Ardour-a sa linux-a koja radi na OSX-u.
milos
13-05-2006, 10:57 AM
Jel ima neko dobrog Intela dual Core npr. Pentium D 920(2 x 2.8 Ghz,2x2mbytea casha) i sve ostalo sto ide uz to(firewire ili usb audio interfejs sa drajverima za Mac,odgovarajucu plocu npr sa 945g chipsetom...) i da uspesno tera Logic 7 ili Digital Performera?:)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.