View Full Version : tapco s8 + yamaha msp5 ili mackye hr826?
pinga
17-04-2006, 04:40 PM
odluchio sam da poboljsham svoje "slushanje" i muchi me sledece..
1.prodam tapco s8 i dodam koliko je potrebno para kupim mackye hr826
2.zadrzhim tapco-e al dokupim yamahe msp5...
plusevi i minusi obe od varijanti ??
liman021
17-04-2006, 08:53 PM
moje skromno misljenje je da ako volis zvuk genelec 1029a onda ce ti se svideti i yamaha msp5.srednji i visoki po mom misljenju su prilicno precizni imaju manjak basa ali za njih postoji i sub woofer.msp 5 su jedni od najbojlih aktivnih zvucnika koje sam cuo u zivotu a cuo sam pmc
liman021
17-04-2006, 09:07 PM
dodao bih jos nesto u vezi ovih mocnih malisana a to je da sam na raznim sajtovima citao prilicno lose recenzije o njima cak je jedan lik rekao da zvuk msp5 podseca na zvuk prdeza.....nekom prdez nekom rulez.....najbitnija stvar za msp5 je ta da ne zvuce hi-fi...oni su suvi monitori sa mnogo detalja u zvuku....i samo jos jedna stvar,koliko god ljudi pricali o monitorima skontao sam da mnogi vole u stvari zvuk hi-fi-a
ridge
17-04-2006, 09:20 PM
Mani msp ako vec imas dovoljno za mackie hr 824 kolko god bio dobar msp neke stvari ne moze da istera ko 8-ica.
Tazman
18-04-2006, 03:03 PM
Moje misljenje je da bi najbolje bilo da uzmes Macki-e . Monitori su odlicni , o tome je dovoljno ispricano na svim mogucim forumima , sve sto odradis na njima zvucace dobro i na svim ostalim sistemima , precizni su , imaju dovoljno basa (definisanog) i mislim da su definitivno jedan od najboljih mogucih izbora.
A sto se tice poredjenja sa msp5 , prosto , za yamahe ima dosta vrlo razlicitih misljenja od naj pozitivnijih do najgrdjih , sto znaci da dosta zavisi od subjektivnog ukusa , a za mackie bogami slabo da ima negativnih . Sad jeste da bi u varijanti tapco-yamaha imao dva slusanja , ali to bi bila dva osrednja slusanja a ipak mislim da je bolje jedno odlicno slusanje nego dva osrednja. Takodje macki-i su pogodni i za tiho slusanje sto ce reci da nemoras da ih otpanjis ko besne da bi sve cuo , cak i na manjim jacinama su dosta detaljni.
BTW, cuo sam jednu pricu , kolko je ona tacna nemam pojma ali...
Uglavnom prica kaze : Poznati trance producent Shanti(ako se dobro secam)kupio je mackie osmice , seo da radi i odusevio se , nakon sto je zavrsio svoj naj noviji hit brze bolje ga srezo i pravac klub . Kad tamo , kad je pustio stvar na ozvucenju , pola detalja se necuje , jednostavno nestali . Drugim recima , ispade da su monitori suvise detaljni i da se neprenose bas najbolje na velike razglase . Shanti se tuzno pokupi , ode kuci , prodade svoje macki-e , kupi dynaudio i prozive srecno ostatak karijere , mada posle sam cuo drugu varijantu koja kaze bas obrnuto sto se tice preciznosti macki-dynaudio , ali posto nepoznajem Shanti-ja nisam imao prilike da proverim iz prve ruke...:)
U svakom slucaju , ko sto vec rekoh , Macki monitori su odlicni i sigurno neces pogresiti ako ih uzmes .
Arthur
18-04-2006, 03:28 PM
jos jedan glas za Mackie - odlican odnos cene/kvaliteta. Ili da sacekas da boggy krene u proizvodnju svog ceda - SuperMee, posto se cak i uz jeftnije pojacalo definitivno isplati.
FrankoPanko
19-04-2006, 06:42 AM
Mislim da nema previse smisla usporedjivati dva sasvim razlicita monitora. Slazem se da je Mackie bolji i detaljniji, medjutim Yamaha msp-5 je po volumenu 6-7 puta manja (sa bas jedinicom od 12 cm, dok Mackie ima 20 cm) tako da vec tu po meni prica prestaje. Ne spadaju cak ni u isti cjenovni razred: Yamaha je barem cetiri puta jeftinija od Mackija.
Vlasnik sam Yamahe Msp-5:) i mislim da za svoj mali volumen daje i vise nego dovoljno basa, mada bez jos jednog para vecih monitora tesko da bih dobro uradio posao. Na zalost sa Mackiem nemam nikakva iskustva, ali smatram da bi, ako usporedjujemo, Yamaha msp-10 (koja je i po cijeni bliza HR-826) prije mogla parirati nego MSP-5.
...I na kraju se sve opet svodi na onu staru: "Kol'ko para, tol'ko muzike!":banghead: Pozdrav.
tread
20-04-2006, 07:10 PM
Kakav je uopste taj Tapco, procitao sam da to Mackie radi..?
Doomcore
20-04-2006, 10:05 PM
Kakav je uopste taj Tapco, procitao sam da to Mackie radi..?
Ja koji nemam bas pretjerano puno iskustva s monitorima....mogu ti reci Tapco zvuce vrlo lose.....neki cudan bass....dobra stereo slika....ali ono, kao da slusam na obicnoj hifi liniji....bar sam ja takav dojam dobio....
Tiki the Boyler
25-04-2006, 12:53 PM
Tapco = Behringer = Samson = Made in China
Prodaj Tapco, dodaj love, kupi Dynaudio BM5A (compact ako ti je mala soba) i uživaj!
schatzi
25-04-2006, 01:54 PM
e pa ovako. imao sam prilike raditi na mackie monitorima u vise navrata i iskazali su se konkretnom, definisanom slikom - very easy 2 work with.
sta se tice yamaha msp5 , to je monitor koji upotrebljavam sada. moram da kazem da su vrlo precizni i definitivno nisu hifi ( mackiei vise slice hifi nego yamahe) . mada otkad sam dokupio woofer sw10 koji yamaha pravi za msp5, msp3 i msp10 , ovo je postao ozbiljan full range nearfield monitor sistem. svi mixevi koje sam napravio na ovom setapu odlicno rade i na krk v8, dynaudio m3 i atc scm50asl. moj savet bi bio da prodas tapco i kupis mackie hr824 mozda cak 624 ili 626 sa mackie hrs120 wooferom, a druga opcija defintivno jednako dobra y msp5 + sw10. sve opcije su full range zadovoljavajuce za vrlo solidan rad pod uslovom da imas barem kolko tolko sredjen control room. veruj druze da sto vise para i energije potrosis na dobar monitor i dobar zvuk u prostoriji u koljoj radis to bolje ce ti zvucati mixevi! naravno tu si konverteri, kablovi,... ali ako ne cujes sta radis dzaba ti apogee:mrgreen:
mandrak
26-04-2006, 08:19 AM
Hm ti low budget dynaudio monitori imaju jedan veliki problem a to je da na njima sve zvuci dobro ali i sve zvuci isto ko da je sve radio isti covek i izaslo iz istog studija sto mislim da je lose kao karakteristika monitora. Kad je mix krs mora i da izlazi kao krs
Neznam da li to govori? iz iskustva sa njima ili ... :cool: od prije nekih mjesec dana od kad sam kupio bm 5a nisam primjetio da bi sve ?to slu?am na njima zvučalo isto ili ko da je radio isti čovjek.
Naprotiv ba? se čuje ogromna razlika u produkciji između recimo Stinga-Seal-a-RHCP itd. Uglavnom na par mjesta sam pročitao slične komentare za dynaudio i po mom mi?ljenju ba? i ne dr?e previ?e vodu... to je samo moje mi?ljenje.
ps. ja volim zvuk dynaudia.
Pozdrav
ridge
26-04-2006, 09:51 AM
Slusao sam u par navrata dynaudio i uvek sam primecivao istu stvar, pazi super oni zvuce sve je umilno i prijatno ali svaki put sam imao utisak da je zvuk suvise lepo upeglan sto moze biti problem kad prebacis na neki drugi sistem.
A naravno da nece sve bas identicno da zvuci (to je bio vise slikovit opis nego 100%-tna cinjenica) ali mi se cini da ti monitori previse daju svoj pecat zvuku sto ne bi trebalo.
sasaristic
26-04-2006, 11:15 AM
Slusao sam u par navrata dynaudio i uvek sam primecivao istu stvar, pazi super oni zvuce sve je umilno i prijatno ali svaki put sam imao utisak da je zvuk suvise lepo upeglan sto moze biti problem kad prebacis na neki drugi sistem.
A naravno da nece sve bas identicno da zvuci (to je bio vise slikovit opis nego 100%-tna cinjenica) ali mi se cini da ti monitori previse daju svoj pecat zvuku sto ne bi trebalo.
Potpuno se slazem....ista prica vazi za bm6a.I jos jedna stvar...centar nije tako precizan kao od HR824, jes da su prijatne za rad , ali definitivno imaju neke osobine koje ih vise cine ultra dobrim hi-fi kutijama nego li studijskim monitorima.
mandrak
26-04-2006, 11:30 AM
Potpuno se slazem....ista prica vazi za bm6a.I jos jedna stvar...centar nije tako precizan kao od HR824, jes da su prijatne za rad , ali definitivno imaju neke osobine koje ih vise cine ultra dobrim hi-fi kutijama nego li studijskim monitorima.
Zanemariv mi je kompromis o kojem pričate u vezi dynaudia i njegovog centra( stoji djelomicno) a s druge strane ipak ljudi pjesme koje mixamo slu?aju na hi-fi kutijama pa i sa te strane dynaudio mo?e biti referenca.
Pozdrav
Sve vreme se drzim na distanci, ne bi li izbegli jos jednu bespredmetnu raspravu "sta je bolje". Radio sam na mnogo kutija i prosao razne faze i zadovoljstva i nezadovoljstva i ponovnog otkrivanja nekih...
Od nedavno sam vlasnik Dynaudio BM 15 i zaista ne mogu da verujem da sam mogao i priblizno da poverujem u price tipa "Hi fi" , "Los centar" ili tome slicno.
BM 15 je kutija koja trazi dovolljno veliku sobu da bi pruzila svoj potencijal i dosta vremena (kao i svaka kutija) da bi se ispravno pozicionirala. Kada se sve to desi, imas slusanje koje je sve, samo ne ono sto sam procitao u predjasnjim postovima.
Cuju se takve razlike u produkciji, detalji koji su ti bukvalno kada zazmuris "na dohvat ruke", ispred tebe, sve je toliko jasno i lako za rad, pocevsi od samog mixa u tehnickom smislu do duzine vremena koju provedes u njemu bez zamora usiju i bola koji se javlja posle 10 sati svakodnevnog rada. U 5 sekundi ti je jasno sta je vrhunska produkcija, a sta ti se do tada cinilo da jeste.
Mogu vam reci da sam posle nabavke ovih monitora bio iznenadjen vecinom onog sto sam cuo i u vecem broju slucajeva sam primetio nedostatke produkcije koja je na raznim monitorima do sada bila prilicno solidna, da ne kazem dobra, a samo mali broj i to stvarno jakih produkciija je "zasijao" jos jace.
Trebao mi je period od sigurno mesec i po dana adaptacije i pozicioniranja, ali mi se vreme mixa pocelo drasticno smanjivati.
Posto sam po prirodi skeptik i ne volim da stvari idu previse lako, ja jos uvek sve to drzim pod lupom i proveravam kod sebe na jos dva slusanja, kao i po prijateljima koji imaju referentne sisteme, sto Hi Fi, sto studijske.
U 95% slucajeva sam zadovoljan "iz prve", tako da zaista ne bih mogao reci nista lose o ovim kutijama.
Evo isecak jednog posta Bob Katza:
By all means get a professional acoustician to analyse the room, its dimensions and possible fixes. Angular walls are potentially a help, but the solidity of the walls and ceiling/floor and where you place everything is important, and then the interior treatment.
Dynaudios are very interesting monitors. They have absolutely no family resemblance. The designer has made a Danish smorgasborg of the line. They are all voiced differently and each model has to be looked at individually. As such, they've had a lot of misses, and a few great hits.
I'm fond of and recommend the BM15 and BM15A for mixing. I do not know the M1's. I've heard the M3's and they were colored to my ears. The Air25 is a very very nice speaker for mixing, provided you are willing to feed it a digital signal. It's the ONLY Air series speaker that has a respectable voicing and tonal balance to my ears.
Robert's been mixing every style under the sun with the 8040's, as has Eric Shilling. They're suitable for just about anything except for playing loud. I wouldn't do hip hop at loud volumes on them, but I know you could do it at medium volumes without a "loud-demanding" client in the room. Everything I've heard from Eric and Robert from the 8040's has translated everywhere. They do not sound at all like the old Genelecs, so don't let your (and my) previous experience with Genelecs apply.
I have no experience with the BM6A's. My guess is they are too small to get a great result. My guess is the 8040's can play a bit louder and go down deeper. But that's just an educated guess. If you use a sub, make sure the BM6A's go down deeply enough to get a low enough crossover point. In my book, anything over 60-80 Hz crossover is asking for imaging and translation trouble, unless you use a pair of subs that effectively turn it into a pair of full range speakers. By that time you can just get the 8040s or the BM15s instead.
The 8040s and the BM15s go down low enough so in most rooms for most mixing purposes you do not need a sub.
U kolikoj sobi radis sa BM15?
Soba je 4.33 x 5.33 x 2.85
uslovno govoreci, tj ako gledamo osnovne zidove. Posto je u medjuvremenu poprimila osmougaon oblik, tesko bi bilo da ti bas sve premeravan ili crtam floorplan.
Na drugi deo pitanja ne odgovaram, posto sam video ko je editovao tvoj prvobitni post :D
Jel tako Deki? :mad:
ridge
26-04-2006, 05:24 PM
Moj komentar je bio upucen low budget modelim dynaudija (kao sto rekoh u prvom postu), vece serije su vec druga prica.
milos
26-04-2006, 05:57 PM
Jel neko probao nove Yamahe HS80m .ne znam da li zvuk vuce na ns10.......:confused:
sasaristic
26-04-2006, 06:31 PM
Moj komentar je bio upucen low budget modelim dynaudija (kao sto rekoh u prvom postu), vece serije su vec druga prica.
Moj takodje...konkretno na bm6a...i iskren da budem Oggijeva prica verovatno vazi za BM15 , ali od svega sto je rekao jedina stvar koja vazi za BM6 je da ne zamaraju i da su prijatne za slusanje, sve ostalo je uglavnom dijametralno suprotno.
Hm, ja sam na Dynaudio sajtu pronasao jedan meni cudan podatak. Naime, i BM6 i BM15 su deklarisani frekvencijski od 43Hz (+-3db), sto mi je cudno uporedivsi njihove zapremine i velicinu woofera
Pa imas 43 hz i "43 hz" :)
Moram probati negde BM15, opasno ste me nalozili. Radio sam na BM6 i AIR15 i nisam bio impresioniran generalno, ali nije iskljuceno da.......:hyper: :hyper:
boggy
27-04-2006, 02:45 AM
Hm, ja sam na Dynaudio sajtu pronasao jedan meni cudan podatak. Naime, i BM6 i BM15 su deklarisani frekvencijski od 43Hz (+-3db), sto mi je cudno uporedivsi njihove zapremine i velicinu woofera
To (najniza frekvencija na -3dB SPL) zavisi od jos nekih faktora, i ako se to utrefi da je isto, sto nije nemoguce, za woofere razlicitih velicina, onda se sigurno razlikuje maksimalni realni SPL... i to je uticaj povrsine membrane woofera.
Generalno gledano, samo fizicka velicina woofera nema mnogo veze sa najnizom frekvencijom koju zvucnik moze da odsvira, vec vise sa velicinom zvucnog pritiska koji moze da ostvari za isti pomeraj membrane, a realno, najniza frekvencija zavisi od medjusobnih uticaja "svega ostalog".
Drugo, na frekvencijama 25-50Hz divljaju sobne rezonancije, i tu su obicno "nule", tako da je taj podatak (najniza moguca frekvencija) moze biti beznacajan ako se uracuna i prostor za slusanje (koji moze biti svakakav).
Ako zelite da realnije procenite koliko nisko sviraju vasi zvucnici, koristite slobodni prostor... bilo kakav veliki prostor gde su prve prepreke udaljene od vas i zvucnika vise od pet metara. Inace, potpuno "slobodni prostor" bez bliskih prepreka je realnost za koju anechoic room predstavlja simulaciju.
pozdrav
bogi
FrankoPanko
27-04-2006, 07:10 AM
Imao sam prilike usporedjivati BM-15 i BM-6 u studiu Predraga Trpkova, a zaključak je bio da BM-15 ide dublje (vjerojatno po zakonu fizike:mrgreen: ), dok je srednji i visoki spektar identican kao na BM-6 (cak imaju isti visokotonac). Na tihom slusanju boja im je gotovo ista.
mandrak
27-04-2006, 08:25 AM
Radio sam neko vrijeme kod prijatelja u studiju koji ima bm 15a i tu sam imao prilike upoznati dynaudio kao ozbiljni monitoring i sad povremeno odem do njega kako bih usporedio 15a sa mojim bm5a.. istina da je 15 detalniji i dublji monitor čisto zbog litra?e i bass drivera ali s obzirom da je meni soba 4,0 x 4,20 bm5a su meni idealna varijanta kojoj vjerujem.
Jedino ?to stvarno treba vremena da se idealno namjesti pozicija samih monitora i ne pra?taju lo?iju akustiku za razliku od recimo yamaha msp5 koje sam imao prije.
Nego, slusao sam i MS5 u par navrata, da se vratimo na temu. Jako mi se svideo kao pomocni, mali par i kao monitor za rad na terenu. Izuzetno kompaktan i robustan (po prici onih koji ga cimaju stalno tamo-amo). Ja licno sam ih stavio na listu kupovine, posle nekih velikih monitora, BM15 npr(imam vec7'' ). A Tapco.... hm, slusaao sam ga jednom, poneo neke svoje diskove (neki Stingovi i sl.....), ali je prostorija bila premala i potpuno nesredjena, tako da nemam nikakav utisak sta se dogadja dole. Elem, tako tvrde visoke nikad nisam cuo:(
mandrak
01-05-2006, 01:32 PM
ovde u novom sadu su dosta skuplji(oko 660 eur).bio bih zahvalan ako ti nije problem da mi kazes kako su se pokazali u tvojim mixevima
U godinu dana sa njima sam aran?irao i mixao dva kompletna albuma i definitivno su ?to se mene tiče best buy do nekih 600 eura... sada su kod mog bassiste koji voli i ima jako dubok saund bass-a i ne ?ali se na njihovo bass područje koje neki pljuju, ali s obzirom da mu je woofer 5 incha to je jo? uvjek najkompaktniji monitor u tom rangu cjene i veličine koji sam ja čuo.. a čuo sam ih dosta.
Pozdrav
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.