View Full Version : Sta mislte....?
Znam da uglavnom ne volite kad se pomene nova grana foruma, ali mislim da bi bilo jaaako korisno otvoriti jednu sekciju BASIC, POCETNICKU , ili kako god. Forum ima vec 1200 clanova, u stalnoj je ekspanziji:), a vecina novih clanova su totalni pocetnici i lepo bi bilo razvrstati teme tipa 'kako da ukljucim mikrofon u SB live', ' zasto mi ne radi FL studio'......... od nekih ozbiljnijih tema. Ovo naravno nije nikakva diskriminacija, vec mislim da bi visestruko doprinelo kvalitetu foruma, kako samim pocetnicima, tako i iskusnijim (po znanju)clanovima kojima te poruke mogu delovati i 'spamozno'.
Starter*
14-04-2006, 09:20 PM
Super...eto ja mogu da budem Admin..postosam vec 2 godine potrcko...:D
boggy
14-04-2006, 09:46 PM
Evo ja cu uvek prvo tamo da citam poruke... i da odgovaram, naravno, ako znam... :)
Lepo je ako se novi clanovi ohrabruju da salju poruke... jos je lepse ako im se uspe pomoci...
pozdrav
bogi
Evo ja cu uvek prvo tamo da citam poruke... i da odgovaram, naravno, ako znam... :)
Lepo je ako se novi clanovi ohrabruju da salju poruke... jos je lepse ako im se uspe pomoci...
pozdrav
bogi
:) ;)
Da me ne shvatite pogresno, ne novi po stazu na forumu, nego pocetnici u produkciji i DAW svetu
Starter*
14-04-2006, 10:00 PM
JA sam shvatio kako treba ali malo zekim...izvini :hyper:
LACKY
14-04-2006, 10:02 PM
Znam da uglavnom ne volite kad se pomene nova grana foruma, ali mislim da bi bilo jaaako korisno otvoriti jednu sekciju BASIC, POCETNICKU , ili kako god. Forum ima vec 1200 clanova, u stalnoj je ekspanziji:), a vecina novih clanova su totalni pocetnici i lepo bi bilo razvrstati teme tipa 'kako da ukljucim mikrofon u SB live', ' zasto mi ne radi FL studio'......... od nekih ozbiljnijih tema. Ovo naravno nije nikakva diskriminacija, vec mislim da bi visestruko doprinelo kvalitetu foruma, kako samim pocetnicima, tako i iskusnijim (po znanju)clanovima kojima te poruke mogu delovati i 'spamozno'.
Bravo majstore! I ja sam to hteo davno da predlozim, ali da nebude da stalno nesto pametujem. Stvarno treba da ljudi pocetnici imaji granu gde mogu brzo doci do potrebne pomoci, a opet da ne upadaju u neke sofisticiranije teme koje ne mogu da prate a pritome ometaju tok diskusije.
Glasam za!
boggy
14-04-2006, 10:25 PM
:) ;)
Da me ne shvatite pogresno, ne novi po stazu na forumu, nego pocetnici u produkciji i DAW svetu
;)
Ma nisam hteo da se neko uvredi, moguce je sve...
recimo:
Stari clan .... pocetnik u DAW produkciji
Stari clan .... ekspert u DAW produkciji...
plus sto je moguce i obrnuto.... novi clanovi...
Sta god... nisu uvek sva pocetnicka pitanja glupa, cak su vrlo retko glupa, i svako je bio na pocetku "zelen" pa je usput nesto i naucio... pri tom je dosta i propustio da nauci... sto moze neki "pocetnik" da iscacka vise zbog veceg broja pokusaja i vise ociju.
pozdrav
bogi
lowrider_vbk
14-04-2006, 10:32 PM
evo mene zanima može li mi neko objasniti jednu stvar na cubaseu kako se dodaje na neku pismu tuc tuc tuc
lesha
14-04-2006, 11:38 PM
zvincic, ti li si? :D
A ti bese Lepa Brena?:D
zvincic
15-04-2006, 12:23 AM
zalim :D
Dushan_S
15-04-2006, 12:47 AM
evo mene zanima mo?e li mi neko objasniti jednu stvar na cubaseu kako se dodaje na neku pismu tuc tuc tucChain ti je (unazad) Cubase-Kartica (soundblaster ultra giga ZX Spectrum)- Preamp (ne?to od Behringera) - DI- (isto od behringera)- Mikrofon (sm57 obavezno, jer bolje trpi pritisak)- ti i neka maloletnica kojoj objasni? da to sve nije radi niskih strasti, već da ?rtvuje svoje mlado telo radi tvog muzičkog napretka, i da će je ceo svet znati po tom hitu koji pravi?. E sad gde tačno da uperi? mikrofon da bi dobio maksimalan tuc-tuc, to već ne znam, probaj sam, a i neke stereo kombinacije mogu da urode plodom :D Znači samo pusti? pesmu, i dok dodaje? tuc tuc, pazi? da bude? u ritmu, ako ti je problem prvo ve?bajte uz metronom, groove je najbitniji!!!
Zadovoljan obja?njenjem? ;)
Eto, ako ja nisam spreman da pohitam početnicima u pomoć, ko nije? :p
Btw, da, ono je dobra ideja iz prvog posta, a ne znam da li ste razmi?ljali da sa glavne strane mo?e da se uđe na deo sajta gde bi se nalazili članci, tj tutorijali, koji bi se čitali, a ne bi bili u formi tema? Ne?to gde bi bila napisana upravo ta uputstva za početnike? Znači sekcija sajta.
diviner
15-04-2006, 12:58 AM
:mrgreen:. Ti si manjit. :mrgreen:
Ajd razmislicemo o prijedlogu...Ovih dana cemo krenuti dosta toga da redamo na portal (bas za pocetnike...znaci neke osnovne stvari) pa bi mozda zaista mogli otvoriti jos jednu sekciju kao podrsku tome...Razmislicemo.
Mogli
15-04-2006, 04:54 PM
Ne znam zasto je na Benchmarku nemoguce dati oglas za neku prodaju, sve dok nemas 100 postova..?
Ne znam zasto je na Benchmarku nemoguce dati oglas za neku prodaju, sve dok nemas 100 postova..?
A to je druga stvar koju sam hteo da predlozim...... bar 50
statusband
16-04-2006, 02:25 AM
Chain ti je (unazad) Cubase-Kartica (soundblaster ultra giga ZX Spectrum)- Preamp (nešto od Behringera) - DI- (isto od behringera)- Mikrofon (sm57 obavezno, jer bolje trpi pritisak)- ti i neka maloletnica kojoj objasniš da to sve nije radi niskih strasti, već da žrtvuje svoje mlado telo radi tvog muzičkog napretka, i da će je ceo svet znati po tom hitu koji praviš. E sad gde tačno da uperiš mikrofon da bi dobio maksimalan tuc-tuc, to već ne znam, probaj sam, a i neke stereo kombinacije mogu da urode plodom :D Znači samo pustiš pesmu, i dok dodaješ tuc tuc, paziš da budeš u ritmu, ako ti je problem prvo vežbajte uz metronom, groove je najbitniji!!!
Zadovoljan objašnjenjem? ;)
Uvek se slatko nasmejem tvojim odvalama.Sad zamisljam lika kako mu to objasnjavas...hahahahahaha:rotfl:
Arthur
16-04-2006, 02:41 AM
Citas mi misli.. bas sam identicnu stvar hteo da predlozim
a sto se malih oglasa tice, ne slazem se... ovako je veca ponuda zanimljivih sprava ... zabole sto neko nije zainteresovan za ucesce na forumu kad oce da proda npr Mackie hr824 za 800e... i wish :D
Dushan_S
17-04-2006, 02:57 PM
Uvek se slatko nasmejem tvojim odvalama.Sad zamisljam lika kako mu to objasnjavas...hahahahahaha:rotfl:Ma ja to iz iskustva, tuc tuc je bitan element moderne turbo dance tuc tuc subkulture. Pa da se čovek ne muči ko ja dok ne skapira ;)
LACKY
20-04-2006, 01:30 AM
E!, nemojmo da preteramo!
Benchmark je forum na kome imas u 4 sata ujutro po 200 ljudi(znas ono 98 usera i 102 gosta).
Nas nema nikada vise od 20, i ovo je strukovni forum, i divno je cudo sto smo se i ovoliko sakupili!
Treba napraviti jedno poglavlje za pocetnike gde ce se postavljati pitanja tipa "kupio sam comp i mikrofon sta da radim da bih nesto snimio?"
A ti novopridosli clanovi mogu da prate naprednije tread-ove, i ako krenu da lupetaju gluposti da im se kaze "imas tamo pa prelistaj" i ne lupetaj!
To bre imate na mngim poznatim strukovnim forumima, gde dolazi mnogo ozbiljnih likova, i kada natrci indijanac i krene da lupeta, ne mozete da verujete kako ga iskuliraju.
Normalno!, nama je stalo do svakog clana, bez obzira na level znanja, i zato treba imati malo vise tolerancije.Jer smo mnogo manje podrucje i forum je na jezicima BivseJugoslovenskih naroda (ne znam kako drugacije da nazovem a da nekoga ne uvredim ili greskom izostavim). Tako da (da budemo realni) tesko ce da zaluta veci broj stranaca, cisto zbog jezika.
A pogotovo trad-ovi (u najvecem broju slucajeva novih clanova) tipa "pomoc" "hitno" "sta da radim" itd. koji te u startu iznervira kada udjes i vidis o cemu se radi.
Tred treba da nosi naziv koji ti odmah sugerise sta coveka zanima tipa "audio karta do 150 e savet " i nema dileme, uvek ce se naci neko u tom momentu raspolozen da posavetuje.
I to je prva stvar koju nekada treba i svi mi da imamo na umu, pa tako da uputimo i novopridosle a to je neka opsta kultura ponasanja u forumskom saobracaju!
diviner
20-04-2006, 02:32 AM
Svaka ti je na mjestu LACKY. Taman ja ne moram da kucam :) .
ANITA
20-04-2006, 09:11 PM
A to je druga stvar koju sam hteo da predlozim...... bar 50
I onda ce netko off-topicarit 50 postova da bi mogao staviti oglas ili ce odustati i ni ne staviti oglas (sto je mozda ponekad i steta) ili ce kako bi i bez tog uvjeta - postati clanom naseg foruma koji ce kako i kada zeli pisati ako uopce ima o cemu i to zeli.
A poanta je ionako u kvaliteti, ne u kvantiteti. To sto ovdje neki clanovi imaju po par tisuca postova (ili preko tisucu) to ih ne cini vrednijim od onih sto ih imaju manje, a pisu kvalitetnije i svrsishovitije postove.
ANITA
20-04-2006, 09:13 PM
Ovo moje gore se odnosi na uvjet postanja u Malim oglasima.
LACKY
20-04-2006, 11:37 PM
Ti si upravu, ali nije ni poenta imati forum na koji dodje mesecno 10 ljudi i stoje na vrhu postovi stari po godinu dana(video sam vise bednih pokusaja pokretanja slicnih).
Nekako to ide upredo, mora se dici kvantitet a uporedo raditi na kvalitetu. Svaki segment sam za sebe nije najsretnije resenje.
Ima tu dosta postovanja kao ciste zajebancije(i sam sam tvorac mnogih), ali mislim da treba i to upraznjavati u normalnim kolicinam, jer se ljudi brze upoznaju i zblize.
Za ovih 8 mesec na Rumskom, sam se upoznao sa nekolicinom ljudi, i poceli smo da se druzimo i privatno.
I to je jedan od velikih kvaliteta ovog foruma!
boggy
21-04-2006, 06:03 AM
...
I to je jedan od velikih kvaliteta ovog foruma!
Slazem se.
pozdrav
bogi
ANITA
21-04-2006, 07:32 AM
Ima tu dosta postovanja kao ciste zajebancije(i sam sam tvorac mnogih), ali mislim da treba i to upraznjavati u normalnim kolicinam, jer se ljudi brze upoznaju i zblize.
Ma to je skroz ok! Ja sam govorila iskljucivo o tome da ce netko radi uvjeta za oglas pisati bilo sto samo da ispuni kvotu.... Normalno je da komuniciramo i o drugim stvarima i da se ustvari upravo tom komunikacijom zblizavamo vise nego onom "tehnickom". :)
Ma to je skroz ok! Ja sam govorila iskljucivo o tome da ce netko radi uvjeta za oglas pisati bilo sto samo da ispuni kvotu....
Slazem se ja i sa tobom i sa Arthurom, ali me jako nerviraju profesionalni trgovci (da ih sad ne imenujem) koji se samo pojave u rubrici 'mali oglasi' i vide u nama ovce za šišanje. Nije isto sto neko prodaje svoj preamp i monitore i ima 5 postova (meni je to OK), i kad se pojavi novi clan sa oglasom od 3 tezgaroska aranzera, 2 behringer miksete, i poznatim brojem iz HaloOglasa .... nekako mi se to ne uklapa u duh ovog Foruma
ANITA
21-04-2006, 01:38 PM
Da, to je istina... ali to onda mogu srediti moderatori Malih Oglasa (neka se stvore)...
LACKY
21-04-2006, 07:31 PM
Pa ako ste pratili zadnjih dana i ja sam upravo digao frku oko reklamiranja profesionalaca, digla se prasina na tread-u "studio Rama Lama".
Gde je akusticar Blažina iskoristio tread u svrhu svog marketinga, a vlasnik Ere se nasao u neobranom grozdju ni kriv ni duzan.
Uhvatio sam sebe prilicno besnog zbog gomile imbecilnih postova i paradoxnih situacija gde balavanderi napusavaju ozbiljne ljude iz posla.
JA SAM ZA TO DA SE POD HITNO UVEDE SOBA "NOVAJLIJE" GDE CE MOCI DA POSTUJU LJUDI ZA KOJE SE NAPRAVI PROCENA DA SU ILI POTPUNO BESKORISNI ZA FORUM ILI IM ZNANJE NIJE NA NIVOU KOMUNIKACIJE SA LJUDIMA NA SREDNJEM, PA NAVISE NIVOU ZNANJA, KAO I ZA PRIDOSLICE KOJE NE ISPUNE ODREDJENU KVOTU (sto ne bi bio jedini preduslov) ILI DOK SE NE VIDI DA SU TO STVARNO LJUDI IZ POSLA, KOJI BI U TOM SLUCAJU PREKO PM TRAZILI DA SE PREBACE NA OSTATAK FORUMA.
Desavaju se krajnje iritantne stvari i vreme je da se to suzbije.
Stvarno bih molio da se ovo uradi hitno (merljivo u danima ove nedelje ili barem sledece)
LACKY
28-04-2006, 04:43 AM
E Oggy ima ideju koju treba samo da pametno razradimo. Evo ja cu da se nadovezem!
Nije problem, da dodje novajlija i otvori tread. Ako je bapnuo glupost ili otvara tred koji postij, tu ste vi moderatori. Postujet mu link sa vec odavno otvorenom temom i zakljucate tred, ili obrisete ako je glupost.
Ako momak lupeta i smara po tridovima, gde ljudi pokusavaju da pomognu i objasne, opet moderator. Brisete post!
Pa to je ljudi normalno, to se radi.
I pod 3, ko god se registruje, uplouduje svoju umotvorinu i odmah, sta mislite?
Pa nista!
Ja samo ljude ne bih delio na 'stare' i 'nove', jer iako su vecina novih clanova zaista pocetnici, pojave se i ljudi kojima nikako nije mesto u 'sobi za novajlije' (npr Manley, Boggy........), naprotiv. A i medju nama, nesto starijim na forumu (i ja sam ovde tek godinu dana) imalo bi kandidata za 'Pocetnicka pitanja'.
Takav neko ce se obratiti administraciji i za 3 njegova posta ce biti kristalno jasno da li mu je tu zaista mesto ili nije.
Onaj ko zna, zna i to se uglavnom vidi odmah, a onaj ko brljavi, neka to radi na jednom mestu dok ne bude u mogucnosti da postavi pravo pitanje ili priblizno ravnopravno ucestvuje u raspravi.
Pored velike cifre clanova, realno je mali broj njih aktivan i jako se lako da pratiti sta i kako ko od pridoslih radi, razmislja pise.
Na tom mestu bi mogli da se medjusobno ispomazu, a mogli bi u svako doba da dobiju i "strucnu" pomoc od "starijih".
Ovaj forum se, na zalost, munjevitom brzinom pretvara u mesto gde se pisu maturski radovi i koristi prilika da se ojaca ego nalozenih pocetnika (da ne kazem klinaca) tako sto ce da napuse nekog iz posla ko 20 godina zivi od toga.
Direktno sam protivan tome i nisam za demokratiju, vec za neku zdravu diktaturu.
Ovde se stvari ipak svode na to da ljudi nisu isti, pa im tako ni znanje ni talenat ne mogu biti isti, te sam stanovista da "glas" nije jednak "glasu". To naravno ne znaci da jednom taj neko ko je bio "losiji", tj. sa manje znanja ne moze da postane vrhunski u poslu, ali se to ipak ne desava preko noci, vec mukotrpnim radom.
lesha
28-04-2006, 12:57 PM
Ovaj forum se, na zalost, munjevitom brzinom pretvara u mesto gde se pisu maturski radovi i koristi prilika da se ojaca ego nalozenih pocetnika (da ne kazem klinaca) tako sto ce da napuse nekog iz posla ko 20 godina zivi od toga.
moze neki primer?
moze neki primer?
George Massenburg :D :)
LACKY
29-04-2006, 02:07 AM
Ajde da budemo malo konstruktivni. Evo na primer, zasto nebi postojala podkategorija koja moze da se nazove, kao "Pocetnicki klub".
Gde bi se novopridoslim clanovima skromnijeg znanja, dala osnovna uputstva o ponasanju na forumu( znam da postoji pravilnik foruma) tipa( ako citate tridove ljudi koji polemisu na mnogo vecem nivou o stvarima edukativnog karakter pratite i nemojt upadati kao indijanci i lupetati itd.), a isti tako bi mogli postavljati pitanja o pocetnickim problemima koje imaju.
Vise puta sam pratio diskusije na forumima, i kada upadne pocetnik i odvali nesto, u vrlo kratkom roku post samo nestane, i niko se ne obazire. Diskusija tece svojim tokom normalno.
Pa evo secam se nedavno kada je Idekius sprecio raspravu (koja je pocela da se preterano usijava), izmedju Zagora decka iz Svajcarske. Jednostavno im je pobrisao postove i sve se smirilo.
Mislim da je to bio odlican potez, koji je sprecio budalastinu. Tu je covek polozio stvarni ispit moderatora( da je neko bio pribran u momentu kad je krenula guzva sa Perunom i Maxom to se mozda nebi zavrsilo na onako grozan nacin.Nas je ovde koliko nas je i svi smo razlicit i po senzibilitetu i po energiji, tako da mora ipak neko hladne glave da uskoci ako krenu stvari da izmicu kontroli.Toga ce neminovno uvek biti.Bolje je spreciti nego leciti tj. banovati)! I po meni je to jedna od bitnih uloga moderatora.
ANITA
29-04-2006, 02:20 AM
Vise puta sam pratio diskusije na forumima, i kada upadne pocetnik i odvali nesto, u vrlo kratkom roku post samo nestane, i niko se ne obazire. Diskusija tece svojim tokom normalno.
Pa evo secam se nedavno kada je Idekius sprecio raspravu (koja je pocela da se preterano usijava), izmedju Zagora decka iz Svajcarske. Jednostavno im je pobrisao postove i sve se smirilo.
Tu je covek polozio stvarni ispit moderatora!
Mislim da je to bio odlican potez, koji je sprecio budalastinu( da je neko bio pribran u momentu kad je krenula guzva sa Perunom i Maxom to se mozda nebi zavrsilo na onako grozan nacin.Nas je ovde koliko nas je i svi smo razlicit i po senzibilitetu i po energiji, tako da mora ipak neko hladne glave da uskoci ako krenu stvari da izmicu kontroli.Toga ce neminovno uvek biti.Bolje je spreciti nego leciti tj. banovati). I po meni je to jedna od bitnih uloga moderatora.
U potpunosti se slazem! Ni sama ne razumijem cemu taj otpor prema brisanju bespotrebnih, nekulturnih i slicnih postova. Kad sam ja za vrijeme svog administratorstva brisala takve poruke, nastala je velika frka (obrisan post nije bio niti strucan, niti koristan, vec raspirivac rasprave) i od tada prakticki ovaj forum vise ne vidim kao DO tada kakva je frka nastala i sto je sve iz toga proizaslo. Jos uvijek ne razumijem zasto se to ovdje ne prakticira vec se cesto znaju ostavljati svakojaki postovi pa cak se i moderatori/admini nastavljaju raspravljati sa istima na niskom nivou. I tek za koji dan je to izbrisano, taman da fino drugi clanovi vide "uzornu" komunikaciju kakvu ne bi trebali vrsiti. Hm..
Mislim da je to zato sto se unatoc danim moderatorskim ovlastima, moderatori ne osjecaju dovoljno kompetentnima da odlucuju sami i upravo time se gubi cijela poanta moderatorstva. Mozda se stvari sad promijene u usporedbi sa onim kako je bilo ranije. Puno je clanova i trebalo bi puno moderatora i raditi na "ciscenju" foruma (danas sam npr. naisla na sasvim cool komunikaciju o skidanju piratskog software-a?!).
Sretno! Ja nazalost nisam u mogucnosti koristiti svoje "ovlasti" jer ocekujem bebicu... ali mozete vi i bez mene. :)
LACKY
30-04-2006, 11:07 AM
Verovatno je nekada moderatoru i neprijatno da obrise neke postove, iz razloga da ne krene preterano treniranje strogoce. Treba normalno to gledati vrlo hladne glave, da se i ne preteruje sa strogocom, ali ako budalastina ozbiljno uzme maha, onda se mora brzo reagovati!
idekius
30-04-2006, 03:14 PM
Sada moderatori imaju velika ovlascenja. Cak i da banuju sa par klika na tastaturi... Naravno, niko nece Hitlerisati, na forumu i moderatorima su znatno prosirena ovlascenja jer je rec o proverenim ljudima koji sigurno bespotrebno nece reagovati.
Ja prvi izbegavam da brisem postove, radim to u krajnjoj nuzdi, ili kada je neka zezalica tehnicke prirode u pitanju... dupli post... itd...
Mislim da forum funkcionise dobro... moze jos bolje i funkcionisace jos bolje.
Nekad je tesko zaustaviti problem, a biti neutralan, ne ostetiti nekoga...
100 ljudi, 100 cudi...
Moram da primetim da forum ipak napreduje... i to je dobro...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.