PDA

View Full Version : pojacala

Arthur
14-04-2006, 02:47 AM
Poprilicno sam laik u ovoj tematici, pa bi zamolio nekog da mi objasni koje klase pojacala postoje i u cemu je razlika? Mislim na oznake A,B ili C.. ja trenutno rabim neko koje je klase AA i nemam pojma o cemu se radi...
fala:rolleyes: ;)

boggy
14-04-2006, 04:20 AM
Poprilicno sam laik u ovoj tematici, pa bi zamolio nekog da mi objasni koje klase pojacala postoje i u cemu je razlika? Mislim na oznake A,B ili C.. ja trenutno rabim neko koje je klase AA i nemam pojma o cemu se radi...
fala:rolleyes: ;)

Mogu da pokusam, ali se bojim da ce biti preopsirno za forum, idealno bi bilo da se i nesto nacrta, ali cemo to da izbegnemo za sad... trazi puno vremena.

Za pocetak, Technics-ova (mislim da je Technics to "izmislio") Class AA je neka njihova modifikacija neke postojece standardne klase (zasigurno AB), mislim da su je dosta lepo opisali u vreme kada sam drzao prospekt od tih pojacala u rukama (davno bese). S obzirom na moju krstenicu, a i Technicsovu, to sam, izgleda, zaboravio... a on nije mnogo glagoljiv, kako vidim...

Definitivno ne ocekuj Bog zna sta, jer je AA Class ipak vise marketinski slogan nego neka nova klasa... mada su nesto malo i modifikovali, samo se ne secam sta.... nebitno.

Ima toga dosta i danas, recimo Rotel brblja o Balanced Drive, ili kako ga vec zovu... sto nije nista drugo do bridged mode ali kao osnovna i neizmenjiva konfiguracija... cak i spominju da je tu bitan i balanced input... jel'? da nisu i to mozda "izmislili" specijalno za obozavatelje... no da opet ne pocnem da pricam ruzne stvari o marketingu... mozda se to nekima ovdi ne svidja, bolje je da se vratim na temu.

Inace u tehnici elektronickog pojacavanja signala postoje klase A, AB, B, C i D (dodavali su jos nesto kasnije, ali su ove grupe dovoljne za razumevanje poente).

Prilikom dizajna pojacavaca, u skoli se uci da efikasnost (izlazna snaga podeljena sa ukupnom snagom koja se vuce iz uticnice) predstavlja osnovnu i najbitniju karakteristiku pojacavaca, te su ih tako i podelili.

1. A- "najbolji" kvalitet izlaznog signala - najgora efikasnost.
2. B- los kvalitet izlaznog signala - odlicna efikasnost
3. AB- kompromis, solidan kvalitet signala, solidna efikasnost.
4. C- uzasan kvalitet izlaznog signala - vrhunska efikasnost
5. D- pogresno zvan digitalni, ispravno ga je zvati impulsni, switcherski itd...
smuckano od svega po malo, radi potpuno drugacije, malo losiji je od AB klase u pogledu kvaliteta zvuka, ali na nivou klase C po efikasnosti...

S obzirom na auditorijum, neka mi oproste poznavaoci ove materije, na ovolikom uproscavanju...

Generalno, u audio oblasti skoro da nista ne postoji osim klase A, AB i D...
C se koristi za predajnike (pojacavaju samo jednu frekvenciju, jako visoku frekvenciju, tesko da ih ima u audio studiju, mozda neki oscilatori samo za digitalne sprave), B se koristi mahom u aplikacijama gde su generisani dodatni harmonici nebitni (motori na motorizovanim reglerima, digitalni baferi itd)

Klasa A...
1. Najokoreliji audiofili obozavaju ovu klasu... jos kad je i "without feedback"...
Nebitno... prepoznacete je po tome sto ima velicinu i tezinu Brystona 4BSST a pri tom na izlazu ne moze da "razvije" vise od 2x15-20W... mora imati uzasno velike hladnjake, posto je snaga grejanja veca od korisne snage cesto i 5-10 puta. Znaci greje se k'o blesavo i pomalo i svira... kako zvuci? pa zavisi kako se napravi...

2. AB, apsolutno najzastupljenija topologija, sve sto ste inace slusali bilo HiFi ili pro... spada u tu klasu... znaci ima i vrhunskih i losih ... tako da sami zakljucite kakvih sve ima.

3. D, ovo je davnasnja zelja, ali nije bilo tako brzih prekidackih tranzistora... Flying Mole je jedna od firmi koja ih pravi... i danas ima dosta Sound Reinforcement pojacala koja rade na ovom principu... osnovne karakteristike su im ogromna RMS snaga , peak snaga vrrrrlo sumnjiva (mogu oni, samo treba imati malo strpljenja dok se "zatrce", salim se, sve su bolji i bolji, ali tranzijenti ce im uvek ostati Ahilova peta), relativno su lagani, i skoro sve sto izvuku iz uticnice, bace u zvucnik,... idealno za koncerte.

Nema vise, osim modifikacija modifikacijine modifikacije, koju kasnije marketing krsti kao "svetsko cudo" da bi bili "drugaciji", a nema sta da se novo izmislja, sto se manje-vise vec nije uklopilo u postojece grupe.

toliko... da sad ne detaljisem...

pozdrav

bogi

p.s. da setih se, mislim da je postojala i klasa G ili tako nesto... imali su dva rezima rada, dva napajanja, visi i nizi napon... za male nivoe su radili u A pa kada se o'cepi ukljuci se drugo napajanje, i predje u klasu AB... prelazi iz jednog moda u drugi nisu bili necujni i to im je bio glavni nedostatak... mnogi su ih imali, posto je Toshiba svojevremeno napravila hibrid, neki STKxxxx, u obliku cipa,... pa je lepo bilo videti kako svako ko ga stavlja u svoja pojacala, nanovo prica klijenteli kako je "pametan"...
Bilo je jos igre sa napajanjima, koristili su i tiristorsku preregulaciju (Yamaha) itd... ali to vec izlazi iz topologija pojacavaca, vec u tehniku napajanja, pa se zato te topologije nisu mnogo zadrzale kao nesto jako bitno....

OFF
14-04-2006, 12:58 PM
Bogi, hvala (opet:) )
Kad smo tu, ova pojacala A klase, npr. 2x12 W, koliko je to zapravo jako (u nasim Watima:rolleyes: )?

zvincic
14-04-2006, 04:06 PM
Kad smo tu, ova pojacala A klase, npr. 2x12 W, koliko je to zapravo jako (u nasim Watima:rolleyes: )?

hm, Watt je Watt.... :)

boggy
14-04-2006, 06:31 PM

nema na cemu :)

koliko je to u markama? :)

kao sto ti zvincic kaze... znaci kad hoces jace, pocne da klipuje i kraj.

pozdrav
bogi

Arthur
16-04-2006, 01:47 AM
ovaj tehniks koji ja imam je navodno 2x90W (ne kontam dal su ulazni il izlazni) i kaze da je klas AA. I da, tih 90w je deklarisano na 4oma
Generalno, ni NS10 ni moje Iskre ne smem da teram preko 30% snage tog pojacala, jer raznosi...

statusband
16-04-2006, 01:54 AM
ovaj tehniks koji ja imam je navodno 2x90W (ne kontam dal su ulazni il izlazni) i kaze da je klas AA. I da, tih 90w je deklarisano na 4oma
Generalno, ni NS10 ni moje Iskre ne smem da teram preko 30% snage tog pojacala, jer raznosi...
Koje Iskre,imas neku slicicu od njih:hyper:
Pozdrav

boggy
16-04-2006, 01:54 AM

Znaci da je to klasa AB, kao i vecina ostalih... Class AA im je vise kao trademark (takva klasa ne postoji u teoriji elektronike)

pozdrav

bogi

statusband
16-04-2006, 02:03 AM
Mogu da pokusam, ali se bojim da ce biti preopsirno za forum, idealno bi bilo da se i nesto nacrta, ali cemo to da izbegnemo za sad... trazi puno vremena.

Za pocetak, Technics-ova (mislim da je Technics to "izmislio") Class AA je neka njihova modifikacija neke postojece standardne klase (zasigurno AB), mislim da su je dosta lepo opisali u vreme kada sam drzao prospekt od tih pojacala u rukama (davno bese). S obzirom na moju krstenicu, a i Technicsovu, to sam, izgleda, zaboravio... a on nije mnogo glagoljiv, kako vidim...

Definitivno ne ocekuj Bog zna sta, jer je AA Class ipak vise marketinski slogan nego neka nova klasa... mada su nesto malo i modifikovali, samo se ne secam sta.... nebitno.

Ima toga dosta i danas, recimo Rotel brblja o Balanced Drive, ili kako ga vec zovu... sto nije nista drugo do bridged mode ali kao osnovna i neizmenjiva konfiguracija... cak i spominju da je tu bitan i balanced input... jel'? da nisu i to mozda "izmislili" specijalno za obozavatelje... no da opet ne pocnem da pricam ruzne stvari o marketingu... mozda se to nekima ovdi ne svidja, bolje je da se vratim na temu.

Inace u tehnici elektronickog pojacavanja signala postoje klase A, AB, B, C i D (dodavali su jos nesto kasnije, ali su ove grupe dovoljne za razumevanje poente).

Prilikom dizajna pojacavaca, u skoli se uci da efikasnost (izlazna snaga podeljena sa ukupnom snagom koja se vuce iz uticnice) predstavlja osnovnu i najbitniju karakteristiku pojacavaca, te su ih tako i podelili.

1. A- "najbolji" kvalitet izlaznog signala - najgora efikasnost.
2. B- los kvalitet izlaznog signala - odlicna efikasnost
3. AB- kompromis, solidan kvalitet signala, solidna efikasnost.
4. C- uzasan kvalitet izlaznog signala - vrhunska efikasnost
5. D- nekada zvan digitalni, sada se moze zvati i impulsni, switcherski itd...
smuckano od svega po malo, radi potpuno drugacije, malo losiji je od AB klase u pogledu kvaliteta zvuka, ali na nivou klase C po efikasnosti...

S obzirom na auditorijum, neka mi oproste poznavaoci ove materije, na ovolikom uproscavanju...

Generalno, u audio oblasti skoro da nista ne postoji osim klase A, AB i D...
C se koristi za predajnike (pojacavaju samo jednu frekvenciju, jako visoku frekvenciju, tesko da ih ima u audio studiju, mozda neki oscilatori samo za digitalne sprave), B se koristi mahom u aplikacijama gde su generisani dodatni harmonici nebitni (motori na motorizovanim reglerima, digitalni baferi itd)

Klasa A...
1. Najokoreliji audiofili obozavaju ovu klasu... jos kad je i "without feedback"...
Nebitno... prepoznacete je po tome sto ima velicinu i tezinu Brystona 4BSST a pri tom na izlazu ne moze da "razvije" vise od 2x15-20W... mora imati uzasno velike hladnjake, posto je snaga grejanja veca od korisne snage cesto i 5-10 puta. Znaci greje se k'o blesavo i pomalo i svira... kako zvuci? pa zavisi kako se napravi...

2. AB, apsolutno najzastupljenija topologija, sve sto ste inace slusali bilo HiFi ili pro... spada u tu klasu... znaci ima i vrhunskih i losih ... tako da sami zakljucite kakvih sve ima.

3. D, ovo je davnasnja zelja, ali nije bilo tako brzih prekidackih tranzistora... Flying Mole je jedna od firmi koja ih pravi... i danas ima dosta Sound Reinforcement pojacala koja rade na ovom principu... osnovne karakteristike su im ogromna RMS snaga , peak snaga vrrrrlo sumnjiva (mogu oni, samo treba imati malo strpljenja dok se "zatrce", salim se, sve su bolji i bolji, ali tranzijenti ce im uvek ostati Ahilova peta), relativno su lagani, i skoro sve sto izvuku iz uticnice, bace u zvucnik,... idealno za koncerte.

Nema vise, osim modifikacija modifikacijine modifikacije, koju kasnije marketing krsti kao "svetsko cudo" da bi bili "drugaciji", a nema sta da se novo izmislja, sto se manje-vise vec nije uklopilo u postojece grupe.

toliko... da sad ne detaljisem...

pozdrav

bogi

p.s. da setih se, mislim da je postojala i klasa G ili tako nesto... imali su dva rezima rada, dva napajanja, visi i nizi napon... za male nivoe su radili u A pa kada se o'cepi ukljuci se drugo napajanje, i predje u klasu AB... prelazi iz jednog moda u drugi nisu bili necujni i to im je bio glavni nedostatak... mnogi su ih imali, posto je Toshiba svojevremeno napravila hibrid, neki STKxxxx, u obliku cipa,... pa je lepo bilo videti kako svako ko ga stavlja u svoja pojacala, nanovo prica klijenteli kako je "pametan"...
Bilo je jos igre sa napajanjima, koristili su i tiristorsku preregulaciju (Yamaha) itd... ali to vec izlazi iz topologija pojacavaca, vec u tehniku napajanja, pa se zato te topologije nisu mnogo zadrzale kao nesto jako bitno....
Bravo Bogi:)

Tazman
20-04-2006, 11:13 PM
@Boggy , procitao sam sve sto si reko za klasu D pa mi sad nije jasno zasto je PMC izabrao bas njih da ugradjuje u svoje aktivne monitore ?
Kolko sam citao rekli su da su Flying Mole (koji su klasa D) vrh pojacala ?

boggy
21-04-2006, 06:07 AM
@Boggy , procitao sam sve sto si reko za klasu D pa mi sad nije jasno zasto je PMC izabrao bas njih da ugradjuje u svoje aktivne monitore ?

...vrh pojacala u klasi D. Uzmi bilo kog Brystona iste snage i napravi A/B test, pa ces videti, a i cena im verovatno nije ista, kao ni tezina.
Razlike nisu velike, u pitanju su nijanse, tako da to mnogima i ne smeta ako znaju... na kraju ima jos mnogo potrebnih zahteva koje pojacalo mora da zadovolji a koji nisu "malo veca dinamika" ili "malo manja dinamika".

PMC forsira i Flying Mole i Bryston... ako je to sve zajedno vrh i isto, onda se zapitaj zasto bi forsirali i jedno i drugo...

Klasa D je najjeftinija i najlaksa po 1W snage kako za proizvodjaca tako i za kupca, a ima sasvim pristojan kvalitet zvuka ako se lepo napravi... tako da treba razmisljati u tom smeru...

pozdrav

bogi

Roadie
21-04-2006, 10:47 AM
...
Klasa A...
Nebitno... prepoznacete je po tome sto ima velicinu i tezinu Brystona 4BSST a pri tom na izlazu ne moze da "razvije" vise od 2x15-20W... mora imati uzasno velike hladnjake, posto je snaga grejanja veca od korisne snage cesto i 5-10 puta. Znaci greje se k'o blesavo i pomalo i svira...

Boggy, prvo: svaka cast na (cijelom) odgovoru, lijepo sazeto!

Inace tipican primjer A klase je Pass Labs Aleph serija. Recimo Aleph 3 je na izlazu mogao dati 2x30W, za sto je imao trafo od 600VA i ukupno 140.000 uF u ispravljacu, a sve njegove vertikalne stranice su jedan veliki pasivni hladnjak:
http://www.marksammut.com/toprear.jpg

Novija Pass Labs pojacala koristi Bob Katz, da citiram sa njegovog sajta "The mating of satellites and subs is seamless and perfectly calibrated. Driving them all is a beautiful PASS LABS (http://www.passlabs.com/) X250 power amplifier."

Cjeli clanak mozete vidjeti ovdje. (http://www.digido.com/portal/pmodule_id=11/pmdmode=fullscreen/pageadder_page_id=108/)

OFF
21-04-2006, 01:40 PM
Kad smo tu, koje su preporuke (osim toliko hvaljenog Brystona), za studijska pojačala, sa razumnim odnosom cene i kvaliteta?

boggy
21-04-2006, 09:12 PM
Kad smo tu, koje su preporuke (osim toliko hvaljenog Brystona), za studijska pojačala, sa razumnim odnosom cene i kvaliteta?

U cenu dobrog pojacala o kome pricamo ulaze cene hladnjaka, robusnog kabineta i napajanja (trafo plus elektroliti), to je skoro 70% njegove cene, tako da ti je jasno da ako je taj deo uredan, onda je taj trosak konstantan... i cena konstantna, bez obzira na finese.

Prva stvar koja se kod pojacala "ustine" je ubacivanje ventilatora i drasticno pojeftinjenje hladjenja, sledeca usteda je smanjenje kapaciteta elektrolitskih kondenzatora sa 2x20.000uF po kanalu, na 2x10.000uF i dalje na2x4700uF... pa zatim smanjenje trafoa sa 2x1kVA, na 2x500VA i dalje na 1x500VA i tu se uglavnom vrte primerci koji su "jeftiniji".

Tako da ako zelimo konstantno dobru srz pojacala onda je to minimum 1000EUR za neku upotrebljivu snagu, 150Wrms@8ohm, stereo. Cene su vrlo stabilne, zavise dosta i od cene bakra, transformatorskog lima i aluminijuma na svetskoj berzi... ima dosta masinske obrade, a masinci nista ne prastaju....

Recimo, ako zelis da kupis novi rack kabinet 4U sa velikim hladnjacima na bokovima, to je oko 350EUR fco Beograd... a to je samo prazna kutija.

Po nasim analizama (jeste, mi tu kao nesto "analiziramo" :) ) , stara, polovna pojacala velike tezine, pozeljno sa cannon konektorima kao opcijom su sasvim pristojne cene na nasem trzistu, i tu se mora eventualno racunati na neki generalni servis (zamena elektrolita novima, zamena potova, ciscenje kontakata prekidaca, sto ne bi trebalo biti vise od 100EUR)...

Pri tom se ne mogu dobiti neke finese koje Bryston/Pass Labs obezbedjuje, ali se barem dobija pojacalo koje konstrukciono vec ima sve sto treba jednom postenom pojacalu... Pojacalo je primarno energetska sprava i ako se tu omane to se cuje "daleko".
Znaci tu ima svacega Technics, Sansui, Luxman, Hitachi, Yamaha,... i to primerci tezi od 20kg, pri tom ima i pojacala sa cannon ulazima, mada su retka. Ako je to problem, onda se od Lundahla moze kupiti trafo za konverziju balansiranih izlaza u nebalansirani ulaz mislim da su par oko 200EUR... i to je dovoljno za profesionalni rad.

pozdrav

bogi

OFF
21-04-2006, 09:19 PM
A varijante sa aktivnim hladjenjem? Ja imam jednog 25kg teskog Alesisa, ali moram da ga izbacim van sobe zbog ventilatora.

boggy
21-04-2006, 09:33 PM
A varijante sa aktivnim hladjenjem? Ja imam jednog 25kg teskog Alesisa, ali moram da ga izbacim van sobe zbog ventilatora.

Pa izbaci ga iz sobe... ako sve ostalo ok.

pozdrav

bogi

Tazman
22-04-2006, 12:49 AM
Kad vec pricamo o pojacalima , pre neki dan sam na netu naleteo na sajt neke high end prodavnice audio opreme i video sledeci primerak i malo se zgranuo oko cene pa bi cenio neko objasnjenje zasto je tolko skupo . U pitanju je VAC phi Beta lampasko pojacalo u odnosu na koje cena Brystona izgleda ko cena za tranzistor
http://www.vac-amps.com/phi110i.jpg

boggy
22-04-2006, 01:00 AM
Kad vec pricamo o pojacalima , pre neki dan sam na netu naleteo na sajt neke high end prodavnice audio opreme i video sledeci primerak i malo se zgranuo oko cene pa bi cenio neko objasnjenje zasto je tolko skupo . U pitanju je VAC phi Beta lampasko pojacalo u odnosu na koje cena Brystona izgleda ko cena za tranzistor

Tu gde si se obreo nema bas nekih zakonitosti... pogledaj prvo kako izgleda pojacalo... samo masinska obrada i izrada kutije sa materijalom je preko 1000EUR po mojoj slobodnoj proceni... pojacalo izgleda prelepo, i to je konstruktor verovatno i zeleo da postigne... da se neko zabezekne kada ga VIDI.
Ali cak da to i nije radio, svacega imas da nadjes po svetu po svakakvim cenama i to cesce po basnoslovnim nego nesto dobro a jeftino (osim ako nesto ne iskopas na ebay)

Bryston, MC², Chameleon, Pass Labs, ATI uglavnom prave pojacala sa nekim (meni) korektnim i smislenim ciljem, i tu su prilicno pragmaticni... gledajuci ovo sto si posalo, definitivno navedene firme prave proizvode sa najboljim odnosom kvalitet/cena.

pozdrav

bogi

Tazman
22-04-2006, 01:17 AM
Ako nekoga zanima evo adresa www.audiosalon.co.uk pa nek pogleda i ostalu divotu koju (nazalost) verovatno nikada nece imati

Arthur
23-04-2006, 02:48 AM
@statusband
eheh iskre moje.. 3sistemci iz 1981ve godine sa elipsastim midlashem, imam i negde sliku al ce mi trebati neko vreme da je nadjem

statusband
27-04-2006, 01:07 AM
@statusband
eheh iskre moje.. 3sistemci iz 1981ve godine sa elipsastim midlashem, imam i negde sliku al ce mi trebati neko vreme da je nadjem
Ajde nadji sliku,PLEASE!:hyper:

boggy
07-05-2006, 10:34 AM
...

Racunaj da i ulazni nivo igra svoju ulogu u tvojoj prici, a da njega odredjuje tvoja kartica... Tako da je polozaj Volume dugmeta vrrrrlo relativna stvar... jer je on u ovom slucaju samo i jedino atenuator...
Kolika je realna snaga na "30%" najcesce niko ne zna dok se sve ne izmeri instrumentima...
Pogotovo ovde SPL igra prilicnu ulogu, a to TEK zavisi od efikanosti zvucnika, jer je i on ucesnik u lancu...

Znaci na "snagu" uticu kartica, pojacalo i zvucnik... svaki od njih unosi svoje stepene slobode u haos. Merenje je jedini nacin da se to rascivija.

pozdrav

bogi

boggy
02-06-2006, 04:31 PM
Evo na wikipediji nadjoh lep tekst o ovoj tematici, sa sve slicicama...
http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_amplifier

pozdrav

bogi

boggy
04-06-2006, 06:24 PM
Pozdrav svima,

Ovih dana sam ceprkao po klasi D pojacala, i primetio da ih po netu vrlo cesto (razni marketinzi) mesaju sa digitalnim pojacalima... iako je ovo sve diskutabilno, treba ipak imati u vidu da je klasa D po svojoj definiciji i dalje analogno pojacalo, ali u impulsnom rezimu rada, i to je karakteristika klase D.

Digitalno pojacalo bi pre moglo da bude neka vrsta snaznog D-A konvertora, i koliko vidim, i to se radi... znaci, pojacala koja imaju SAMO digitalne ulaze i SAMO tu digitalnu informaciju koriste za generisanje snage za pogon zvucnika uz pomoc DSP, ili cega vec...

To je "tanka" granica, ali postoji.

Klasa D se i dalje zahteva ulazni analogni signal i u toku impulsne, ali jos uvek analogne, modulacije, se taj signal nikada ne digitalizuje niti pretvara u digitalnu informaciju... niti to klasi D treba za ispravan rad...

Samo mala opaska na pricu sa pocetka, ili "nije bas digitalno sve sto je impulsno, ili cetvrtasto" :mrgreen:

pozdrav

bogi

Tiki the Boyler
05-06-2006, 01:14 PM
Jutros mi je bio čovjek iz Konus-Audia i donio neke monitore na test! Ja ih sav sretan potjeram sa Alesis RA-300, i rade super. Onda on izvadi iz džepa kutijicu malo veću od kutije cigareta i kaže: "Aj sad spoji na ovo!"
Ja se počnem smješkati i naravno spojim. Pustim istu stvar. Meni na čelu iskoči žila glupača, a on se počne smješkati! :confused: :confused: :confused:

www.konus-audio.com

boggy
05-06-2006, 01:17 PM
Jutros mi je bio čovjek iz Konus-Audia i donio neke monitore na test! Ja ih sav sretan potjeram sa Alesis RA-300, i rade super. Onda on izvadi iz d?epa kutijicu malo veću od kutije cigareta i ka?e: "Aj sad spoji na ovo!"
Ja se počnem smje?kati i naravno spojim. Pustim istu stvar. Meni na čelu iskoči ?ila glupača, a on se počne smje?kati! :confused: :confused: :confused:

www.konus-audio.com (http://www.konus-audio.com)

Ozbiljno, kako zvuci ta kutijica? Bez obzira na tvoju nevericu....

pozdrav

bogi

boggy
15-06-2006, 09:37 AM
Imam dodatak u odgovoru na ovo tvoje pitanje, posto sam jos malo ceprkao ovu tematiku, postoje dva tipa class-D pojacavaca koji se pojavljuju na trzistu.
Jedna vrsta koristi standardno napajanje, obican mrezni trafo, grecov usmerac i elektrolitske kondenzatore... te moja prica o bass tranzijentima ne stoji u tom slucaju, jer doticna karakteristika najvise zavisi od rezerve energije u napajanju, tako da class-D tada radi dobro skoro isto toliko kao i vrhunska AB class ako ne i bolje u nekim slucajevima... govorim o najnovijim konstrukcijama (B&O, Philips i sl.).

Medjutim ako se neko polakomi i pokusa da izbaci mrezni trafo od kilovat iz kutije i velike elektrolite, onda moze lako dobiti pojacalo koje zvuci "tanko" i neuverljivo... ako se bez ikakvih modifikacija koristi isti princip kao u napajanju iz PC.

Ideja je da se razvije napajanje slicne velicine i cene kao napajanje za PC... doduse, PC je mnogo laksi potrosac za napajanje od pojacala... vuce relativno konstantnu struju i u idle modu, i varijacije potrosnje mu nisu toliko intenzivne kao kod pojacala... od nekoliko desetina milivata pa do nekoliko stotina vati i cesto i kilovat u piku, takodje su gadne bass deonice izmedju 40 i 60Hz koje dugo traju...itd ... to je problem.

Radi se intenzivno na tome, koliko vidim, da se i to glomazno napajanje resi jeftinije i lakse... koliko ce se u tome uspeti, videcemo... ako je za utehu... svedoci smo intenzivnog razvoja na tom polju... pa cemo videti za koju godinu...

pozdrav

bogi

RetroMan
15-06-2006, 01:15 PM
... koje klase pojacala postoje i u cemu je razlika? Mislim na oznake A,B ili C...
Uprosceno objasnjenje:
Klasa B "vuce" onoliko struje koliko je u datom trenutku potrebno da da signal pojaca do zeljenog nivoa, znaci ako slusas tiho i/ili je nizak ulazni signal, pojacalo "vuce" malo struje, a kad se signal pojaca "vuce" vise da bi moglo da ga adekvatno pojaca. Znaci ako imas pojacalo od 100W, ono radi sa na pr. 5W, pa kad signal skoci za 10db, ono radi sa 50W. Problem nastaje kad muzika ima veliku dinamiku i izrazene brze tranziente, pa pojacalo ne stigne da na vreme "povuce" dovoljno struje i tada dolazi do izoblicenja signala (tranzienata).

Klasa A radi uvek na punoj snazi, znaci bez obzira da li slusas glasno ili tiho, bez obzira na nivo signala uvek radi sa svih 100W, i uvek je spremno da pojaca i najbrzi tranzient. Mana je sto uvek trosi maximum struje i greje se, tj. kao kad bi pojacalo klase B stalno drzao odcepljeno do daske i na ulazu stalno imao maximalno jak signal.

Klasa AB je kombinacija prve dve i uglavnom radi u klasi B (mala potrosnja i grejanje), a po potrebi se prebacuje u klasu A. To prebacivanje je glavni problem i tu nastaje tzv. Switching izoblicenje.

RM