View Full Version : Mali savet oko samogradnje...
Lucky
12-04-2006, 06:42 AM
Pozdrav, potreban mi je mali savet,
hteo bih da prilagodim dva mala zvucnika jedan sirokopojasni i jedan tweeter na prednjoj tabli u kolima, kako bih im odsekao bass kod sirokopojasnog i odredjen deo visokih od recimo 11k ili 14kk, dok bi tweeterima sekao samo donji prag od recimo 3k pa na gore.
Sirokopojasni auto zvucnik 87mm M'N'C enroute 66 model "37208" 4 oma, max snage 60W ili rms-a oko 20-30W, opseg 100-20000, odziv samo 90db.
Freq. slika ovog MNC-a:
http://img64.imageshack.us/img64/2816/307283qs.jpg (http://imageshack.us)
Tweeter bi bio M'N'C 33610, Max power 120W RMS-a izmedju 45-60, frq.3k-20k, 91DB, nemam freq. sliku.
Znaci da rezimiram sirokopojasni bi sekao od 600-11000 ili 14000 dok bi tweeter sekao od 3000.
Recimo znam ako bi koristio three way crossover, po
"first order Butterworth-u" sa cutoff-ovima na 600 i 3000 imao bih :
Tweeter- High Pass Section C1=13.26 uF
Woofer - Low Pass Section L1=1.06 mH
Midrange - Band Pass Section C2=79.57uF , L2=0.18 mH
Bandpass Gain= 3.52 dB
R eq= 2.00 ohm
Midrange Polarity= Normal
F mid :1341.64 Hz
S (Spread) : 5.00
Ali mene zanima odvojeni freq. prag za mid sekciju kod oba zvucnika. Kako to da izvedem.
I jos jedno pitanje valjaju li M'N'C zvucnici? Ima ih samo u Subotici.
Izvinjavam se na quotovima ali forum mi je automatski wrapovao text.
boggy
12-04-2006, 07:15 PM
Zdravo Lucky,
dobrodosao na Forum!
Iskreno, ne mogu reci da mi je sve sasvim jasno.
Imas vec sirokopojasni zvucnik i hoces da mu dodas tweeter? Zasto?
Slika koju si poslao mi takodje nije jasna, odakle ti? Inace ako je merenje validno, pre bi se moglo reci da je na slici odziv nekog visokotonca, a ne sirokopojasnog zvucnika.
Spominjes three-way skretnicu a imas two-way sistem... nista ne razumem.
Dao si gomilu podataka, pitanje je sta cemo s njima, i bojim se da jos nemamo sustinu.
pozdrav
bogi
Lucky
13-04-2006, 03:36 AM
Pozdrav boggy, hvala na pozdravu.
Zvucna slika je sa sajta proizvodjaca tog zvucnika.
Nigde nisam mogao da nadjem nikakav review a kamoli neki laboratorijski test, sa realnom slikom.
Znajuci kakva mu je membrana (izuzetno mala 87mm) nisam ni ocekivao da takav zvucnik moze efikasno da svira niske tonove na posten nacin, naj radije bih capio neki pravi Mid. 4 omac, koga inace nigde nema u Srbiji,
(jedino da narucujem od preko, sto bih izbegao kako znam i umem, imao sam jako negativna iskustva sa narucivanjem preko DHL-a, TNT-a, Fedexa i UPS-a, jedino korektno se ponasala standardna EMS Post Express posta, ukoliko ne ukrade paket, jer nema fakturisanja, nema prokletih izjava i taksi na iste od 2500din ukoliko je roba oslobodjena carine, nema posebnog magacinskog troska (doduse ni kod DHL-a nema posebnog magacina), otvaranje i manipulacija carinskog pregleda sa prebacivanjem, koji iznosi 1400 dinara, a i ukoliko nesto mora da se fakturise taj postupak direktno odradjuje carina za dz po skracenom carinskom postupku na mini carinskim fakturama, jednostavno drzava je oslobodila postu vecine dazbina i skratila proceduru za fizicka lica, svako ko naruci paket preko nekog KURIRA nije normalan).
koji bih upario sa tweeterom, medjutim znajuci kakav je izbor u Srbiji, ovo je najbolji izbor, koji ima najveci magnet i najvecu deklarisanu snagu na papiru a da je 4 oma.
Inace, taj zvucnik, iako je sirokopojasni ne samo da svira lose niske, lose svira i visoke iznad 10K.
Tweeter sam vec cuo i znam da je dobar, hteo bih da dopunim tweeterom gornje polje, ali u isto vreme necu da dozvolim sirokopojasnom da svira nista preko 10K, mereno test cd diskom (disk snimljen sa 200 trakova, koji pokrivaju vecinu frekfencija, uglavnom je pokriveno polje od 1-21 u 21 stepova) ukoliko zvucniku isporucim 30W rms-a, javlja se ogromno izoblicenje, distorzija i slicno, od 10K pa na gore, kao i na freq. ispod 700, dok se izuzetno stabilno ponasa u rasponu od 600-10K.
Tweeter fino svira od 4K pa na gore, i zao mi je da ga secem od 10K , Imao bih zelju da ga upotrebim u opsegu na kojem se ponasa dobro.
Treeway bih upotrebio zato sto sam planirao da na woofer izlaze postavim kasnije po dva mala 130 ili 160mm woofera koji bi bili na prednjim kanalima ,sa pozicijom na zadnjim zidovima kod Fiat Una (uh sve ove muke samo zato sto se Fiat odlucio da na MK1 modelu zagorca zivot potencionalnim ljubiteljima zvuka).
Medjutim ako bi bilo lakse za pocetak bi mozda isao i na twoway crossover.
Medjutim da li znas kako da na two way skretnici, nemas jedan cutoff
vec da jedan zvucnik svira od 600-10K dok bi drugi svirao od 3K-20K.
Kako to da se odradi.
Na kraju ako je suvise komplikovano napravicu jedan cutoff na 600 i jedan na 6000 i gotov posao. Ali ako ima sanse sto da ne pokusam.
boggy
13-04-2006, 12:31 PM
Zdravo Lucky,
Mozes li nekako da skiciras prenosne karakteristike skretnica koje nameravas da pravis. I dalje se bojim da mi nije jasno sta tacno zelis da uradis. Spominjes dve "cutoff" frekvencije, imamo dva zvucnika, dvosistemsku skretnicu, koja ima samo jednu crossover frekvenciju itd... Cini mi se da zelis da "preklopis" frekventno visokotonac i srednjetonac,.. mada nisam siguran, pa zato mislim da je najbolje da to nekako skiciras, u bilo cemu i posaljes sliku.
pozdrav
bogi
Lucky
13-04-2006, 02:44 PM
Videcu kasnije da skiciram to sto sam zamislio.
Pricam o dve cutoff pozicije upravo iz tog razloga sto zelim da ogranicim polje rada ovog sirokopojasnog zvucnika, koji se kriminalno ponasa ispod 600hz kao i iznad 10K. Ako ne bih pravio dva cutoffa, zvuchik bi svirao od 60-3K ili 4K ako bih imao jedan cutoff, ili ako bih ga pustio bez cutoffa svirao bi od 63-16K.
Ako bi se ovakav zvucnik nalazio na skretnici sa dva cutoffa jedan na 600 a drugi na 4K, onda bi ovaj sirokopojasni svirao od 600h-4K.
Medjutim kao sto rekoh kako da u jednoj skretnici odradim preklapanje, ako ga tako zoves, tako da nema stadardnog cutoff-a na mid-u, vec da i jedan i drugi zvucnik sviraju opseg od 3K-10K.
Obicna skretnica sa dva cutoffa bi bila ovakva
http://img147.imageshack.us/img147/7995/slika2vc.jpg
Naravno, woofer izlaz bih kasnije koristio, kad skupim pare za dva mala woofera, posto pozadi vec imam dve elipse i jedan veliki woofer. Sad hocu da popunim prednju zvucnu sliku najbolje sto mogu. Probao sam samo sa tweeterima napred i izuzetno sam nezadovoljan, potreban mi je dobar sirokopojasni kako bih ga ukljucio zajedno sa Tweeterom.
Pa rekoh mozda neko ima neki dobar savet.
boggy
13-04-2006, 03:06 PM
Videcu kasnije da skiciram to sto sam zamislio.
Pricam o dve cutoff pozicije upravo iz tog razloga sto zelim da ogranicim polje rada ovog sirokopojasnog zvucnika, koji se kriminalno ponasa ispod 600hz kao i iznad 10K. Ako ne bih pravio dva cutoffa, zvuchik bi svirao od 60-3K ili 4K ako bih imao jedan cutoff, ili ako bih ga pustio bez cutoffa svirao bi od 63-16K.
Ali ti onda pravis trosistemski zvucnik, jedini je problem sto nigde ne spominjes niskotonac (treci zvucnik, drajver, ili kako god hoces da ga nazoves)... imas li ga, ili ga neces ni stavljati? Nije mi jasno.
Ako bi se ovakav zvucnik nalazio na skretnici sa dva cutoffa jedan na 600 a drugi na 4K, onda bi ovaj sirokopojasni svirao od 600h-4K.
Da, ako govorimo o zvucniku koji se na tvojoj slici nalazi na poziciji "midrange".
Medjutim kao sto rekoh kako da u jednoj skretnici odradim preklapanje, ako ga tako zoves, tako da nema stadardnog cutoff-a na mid-u, vec da i jedan i drugi zvucnik sviraju opseg od 3K-10K.
Zasto bi trebalo da midrange i tweeter sviraju zajedno u tako sirokom opsegu? Sta zelis time da postignes?
Kao rezultat, ceka te izuzetno losa polarna (prostorna) karakteristika zracenja.... prevedeno, imaces veoma razlicite utiske pri jako malim pomeranjima slusaoca u prostoru. S obzirom da je to automobil, i da je izvor jako blizu, nijedna od pozicija u kabini nece biti ista za slusanje, i sto je najgore sve ce biti izuzetno lose.
Ako ne nameravas da uvodis dodatni niskotonac, predlazem ti da ne diras niske frekvencije, napravi ili iskoristi neku standardnu dvosistemsku skretnicu sa presecnom (crossover) frekvencijom na 3kHz (mislim da ih ima po prodavnicama). Povezi to sto imas od zvucnika i slusaj neko vreme...
pozdrav
bogi
P.S. Videh da spominjes i woofer... ok...
Generalno nista necu menjati u mom gornjem tekstu ove poruke, osim sto bih dodao da je veoma vazno da se tweeter i tvoj "sirokopojasni" zvucnik montiraju sto je moguce blize jedan drugom. Na komandnoj tabli, makar "sirokopojasni" stavio u tablu, a tweeter preko njega, ako je mali i moze da se montira na povrsinu bez ukopavanja... imas li mozda slike drajvera?
Woofer ostavi za drugi put, kada ga budes imao.
Evo slike:
Lucky
13-04-2006, 09:16 PM
Da woofer je niskotonac, na zalost u Auto sound svetu iz nepoznatih razloga se ne spominju izrazi niskotonac i visokotonac. Vec Woofer i Tweeter, mid range ne koriste nego sirokopojasne ali ih u stvari i nema uopste.
Na zalost imam vec kuci 6 skretnica 2X12db twoway i 2X18db twoway i jednu vec gotovu 24db treeway koju jos nisam probao, nalazi mi se u jednim kutijama, ali cu ih sigurno probati.
Inace two way mi nikako ne zavrsava posao, kao sto rekoh ako ga ne odsecem odozdole mogu da ga bacim u kantu, jer sam bacio pare, a tweeter sam vec testirao na svim raspolozivim freq i dobar je.
Veceras sam ih probao zajedno (uzeo sam od prijatelja treeway cross) tako shto sam na prednjim kanalima postavio na tree way skretnici koja ima cutoffe na 420h i 8k, sirokopojasni, dok sam tweeter probao na zadnjim kanalima ogranichen samo kondenzatorom, tako da je svirao od 4K.
I dobio sam ono shto sam hteo, perfekciju, sirokopojasni svira izuzetno, trpi ogromne snage, nema probijanja, distorzije i kacenja, tweeter upotpunjuje nedostatke od 6k do 8K, tako da sam dobio perfekciju.
Fakticki stoje jadan iznad drugog. Znaci razlika je nebo i zemlja.
Sad samo da resim kako nesto slicno da napravim da ovakvu zvucnu sliku dobijem sa oba zvucnika na prednjim kanalima uz dobru skretnicu, ako takva uopste postoji.
Ili da ih bacim u ormar i da zaboravim prednje zvucnike.
Ukoliko nemam perfekciju, bolje i da ih nemam.
edit: editovao sam gresku, tweetere sam probao na zadnjim a woofere na prednjim.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.