View Full Version : bx_digital Stereo-Mastering Plug-in with M/S-technique
Klarinetista
11-04-2006, 02:55 PM
http://www.creamware.de/seiten/bilder/pics/auschn2.jpg
Video, poslusao i isprobao full verziju....
.
.
.
.
.
VRH!!!!:hyper: :hyper: :hyper: :hyper: :hyper:
Kad bi jos samo bilo malo jeftinije:banghead:
LACKY
12-04-2006, 12:25 AM
Ako pricamo o M/S tehnici, onda je to procesor za tretiranje stereo mikrofonskog snimka(MS mikrofonska tehnika), pa mi nije naj jasnije Mastering plug. Sem ako ne pricamo o Pure sound recording-u!
M/S je u osnovi tehnika snimanja s dva mikrofona. Ali u paketu sa snimanjem ide i dekodiranje tog signala u normalni stereo. E sad, ako uzmes cijeli miks (stereo snimku) i rastavis ga u M/S dobivas dva kanala koja nose mid i side. To krenes vrtit i sarafit i od gotovog miksa mozes svasta napraviti. Poslje naravno sve samo vratis opet u normalni stereo. Zato se danas M/S koristi cak vise u masteringu nego u samom snimanju (ako govorimo o pop muzici).
LACKY
12-04-2006, 12:42 AM
Vrlo interesantno za tretiranje kompleksnog snimka! Znam da na Tc 6000 neki plugovi rade na toj bazi ali mi nije logicno( ako poznajes MS koji je u stvaru mic.tehnika poznata vec 50 godina).
To je opasna fora upravo kod masteringa.
Pogotovo u slucajevima kada dobijas kotov fajl koji je neko smixao i kraj.
Tu mozes da napravis drasticane izmene i u domenu samog mixa, jer mozes da utices posebno na centar, a posebno na panorame.
Pa tako mozes da utegnes centar, a da ne diras po strani ili pak, ako ti je stereo slika "jadna" mozes da je iscistis, komprimujes, fazno rasiris...
Jedino nezgodno je to sto proporcionalno dobrom ucinku, mozes i da zajebes stvar :)
idekius
12-04-2006, 12:54 AM
Lepo izgleda ovaj novi CW plug... ali morao bi debelo da me uveri da radi bolje nego Waves M\S Matrix + normalni plugovi... za tu cenu.... ko zna... videcemo...
Meni to, iskreno, nije palo na pamet... takav pristup... Max mi je pokazao i mnogo mu hvala, ali... mislim da je primenljivo i da daje rezultate samo kada je los mix... barem meni... ma da valja uzeti u obzir da ja jos i ne umem tako da radim... radim, ali kao po jajima (kokosijim) :-)
I to sam malo adaptirao svojim tripovima... uvezem pesmu u nintendo... turim M\S Matrix, izvezem odvojeno levi i desni (koji vise nisu levi i desni), vratim u Nuendo, odvojeno podesavam i kad zavrsim stavim M\S Matrix da bi mi to ponovo spojio i na kraju brickwall limiter...
Ma... onaj Max je resio da me nacisto iskvari... :-)
Klarinetista
12-04-2006, 01:18 AM
Ljudi, ovo je sjajna spravica!
Ja sam imao prilike da se igram par sati sa pluginom, verujte da sam zazalio sto ga nisam imao mnogo ranije, za neke mixeve na koje sam do tada bio ponosan:banghead:
Menjanjem centralne slike/odnosno panarama (ma cak i samim preslusavanjem) mogu se dobiti nevidjeni rezultati za jako kratko vreme!
Pri svemu tome, spravica ima onaj tako zeljeni "sparkle" koji se i ocekuje od mastering alatke (ne znam da li mogu da vam opisem ono sto sam cuo i osetio)
U svakom slucaju, ja spremam pare:hyper:
Probaj da uradis ono sto je Deki napisao , ali menjaj kompresore i EQ po volji , vrati ms matrixom ...... mislim da ces dobiti jos bolje rezultate ..... a i spark koji je definitivno povezan pojacavanjem stereo slike .....
Javi utiske ......
Pozdrav
LACKY
12-04-2006, 02:30 AM
Daj pojasni malo ovo "a i spark koji je definitivno povezan pojacavanjem stereo slike ....."
Pojacaj stereo signal i dobices vise visokih ..... koji se detektuju ka sparkle ...
isto se desava i pri faznom sirenju ili kompresovanju istih .....
Pozdrav
LACKY
12-04-2006, 02:44 AM
Hvala!
idekius
12-04-2006, 02:45 AM
A sta je to spark? Sorry na tupavom pitanju, ali stvarno neznam sta je...
Iskra, varnica
U zargonu, toplina...
kao sto oggy rece .... samo sam se ja zeznuo u kucanju .... radi se o sparkle ....a ne spark .....
Pozdrav
LACKY
12-04-2006, 02:51 AM
Alfa Romeo ima "tvin spark" varijantu.
Jel to znaci da da dobijas duplo vise visokih?
idekius
12-04-2006, 02:51 AM
Zajebavate me? Pa ja znam da se Alfa Romeo Tween Spark zove tako jer ima dve svecice po cilindru, ali neznam koje to veze ima sa muzikom :banghead:
Moras pitati Oggy ja ..... ja imam malo iskustva sa MS masteringom ....:D
a i nikad nisam posedovao alfu ......
Pozdrav
Alfa Romeo ima "tvin spark" varijantu.
Jel to znaci da da dobijas duplo vise visokih?
Pa da, ali to na kraju dekodiras M/S matrixom... :D
LACKY
12-04-2006, 03:00 AM
Zajebavate me? Pa ja znam da se Alfa Romeo Tween Spark zove tako jer ima dve svecice po cilindru, ali neznam koje to veze ima sa muzikom :banghead:
Kazu da zvuci bolje od Fice!
sto vise KW to bolje zvuci ... zar ne ???
Pozdrav
Imao sam grdnih problema sa nedostatkom visokih u mixevima dok sam vozio Trabanta, posto on ima ukupno dve svecice, ali je sada OK :D
LACKY
12-04-2006, 03:05 AM
Zato meni TA pec bolje zvuci od ves masine!
Da se vratim na temu .....
Za M/S mastering je stvarno pozeljna kilometraza i pojam znanja sta hoces , naravno da ne mozes mnogo da zeznes , zato sto imas usi , pa ako si zeznuo vratis. To se jedino desava prvih par meseci kad shvatis da su rezultati dobri pa bi da poguras jos malo .....
Ovo nije bas rasiren nacin masterovanja kod nas , ali je meni stvarno nesto sto moze da uradi svasta dobro snimku ......
Nekolicini ljudi sa foruma sam skoro objasnio ovaj pristup ( izmedju ostalih i Dekiju ) .... i siguran sam da ce za koji mesec vec poceti da izlaze bolje matrice ....
Naravno ovi iskusniji odavno znaju za ovo .....
Pozdrav
SandRob
12-04-2006, 12:09 PM
ima dosta vrimena da san postavi topik o ovoj spravi.
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=13490
bdv: podjite na njihov sajt i pogledajte demo. vrlo je poucan (bez obzira imate li cw hardware).
dacko
12-04-2006, 06:51 PM
Nekolicini ljudi sa foruma sam skoro objasnio ovaj pristup ( izmedju ostalih i Dekiju ) .... i siguran sam da ce za koji mesec vec poceti da izlaze bolje matrice ....
Ovaj... ne bi da budem nepristojan i da ulazim u male tajne velikih majstora... ali...
Da li bi mogao da za široke narodne mase objasniš deteljan primer ovakvom pristupu masteringa?
U jednom novom threadu ili ovde...?
uvezem pesmu u nintendo... turim M\S Matrix, izvezem odvojeno levi i desni (koji vise nisu levi i desni), vratim u Nuendo, odvojeno podesavam i kad zavrsim stavim M\S Matrix da bi mi to ponovo spojio i na kraju brickwall limiter...
... ili je to to što je Deki opisao ?
idekius
15-04-2006, 02:42 PM
Upravo sam se izigrao do mile volje sa BX Digital... Nema sumnje da je BrainWorks lepo odradio posao... Odusevljava me EQ koji tolerise "tesku ruku"... Mislio sam da nece nikada biti napravljen "tolerantniji" EQ od Precision EQ-a za UAD-1... Ovaj BX EQ je zaista... hmmm... neznam bas tacan izraz... fin???
M\S funkcija fino radi i lepo je sto je pod rukom... Sad... moze se koristiti po zelji i na razne nacine... Treba se malo poigrati i kombinovati BX sa UAD-ovim i nativnim kompresorima (u mom slucaju), pa cemo videti kakvi ce rezultati biti...
A i... ja sam stara paljevina :-) sto znaci da sve to treba preslusati i sutra... malo hladnije glave i bez napaljenosti :-)
Arthur
17-04-2006, 01:07 AM
jel ima neki dobrovoljac iz BG da me u praksi uputi u cari M/S masteringa.. evo imam vec podosta nekih skoro gotovih mixeva, pa da vidimo u kom to pravcu ide...
dolazim na kucnu adresu, ali i primam posete ;)
dacko
17-04-2006, 09:07 PM
Pa dajte nešto i za nas iz provincije, barem i ovako u pisanoj formi... :(
Pa nema mnogo mudrosti...
Ucitas stereo fajl, razdelis ga m/s matrixom i onda dobijes sredinu i centar na 2 kanala.
Posebno obradjujes, slusas, zatim spojis putem m/ matrixa i to ti je to. Sve sto nisam naveo su stavke iz uobicajenog masteringa koje se podrazumevate da znate da bi krenuli na m/s.
Uostalom, Sandro i Shot su imali par stvarno detaljnih postova, pa neka neko potrazi i ponovo aktivira da bi i ostali videli, a ne da u krug prepricavamo vec 1000 puta ispricano.
Samo jos da dodam...
m/s ne podrazumeva neophodno i uvek bolji rezultat. Njime mozes da drasticno promenis odnose u mixu, te ako je do toga, a radis za sebe, uvek je bolje da se vratis u mix (pod uslovom da ne sabiras analogno :D ).
m/s ima najvecu primenu u slucaju da nekome radis mastering gde uvidis i ti i on da odnosi nisu najsrecniji, pa uz saglasnost tog nekog, malo promenis sliku.
Naravno, ovo vazi za one koji tek pocinju, pa se napale i pocnu da m/s dozivljavaju kao sustinu zivljenja. Za iskusnije, to je samo jedan od nacina masterovanja snimka.
dacko
18-04-2006, 07:59 AM
Hvala!
Imas piće kad sledeći put dođeš na svirku Perpetuum-a, i to u ZR. :mrgreen:
Ah da... znaš šta je problem.. što kad u search ovog foruma ukucaš "m/s", kaže kako je slab kriterijum i moram da dodam još nešto... A kad ukucam "mastering m/s", onda mi traži samo mastering, i naravno izbaci milijon postova... No naćiću već nekako...
Ukucaj mu Shot ili Sandro, to ce biti manje postova.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.