View Full Version : mozhe li mi uad pomoci ??
pinga
04-04-2006, 05:01 PM
skoro je moj jedan drugar koj kao i ja radi techno kupio uad i kazhe da neveruje koliko mu je zvuk postao puniji i koliko su uadove spravice dobre.. primio sam se na tu njegovu prichu i pozheleo i ja jedan takav (chak krenuo da shtekam pare) ali sam onda chatajuci sa arturom doshao do toga da (kako mi on kazhe) ja sa svojom muz kartom (emu1212m) i svojim monitorima Tapco-Mackye s8 nemogu da izvuchem gotovo nishta iz uad-a...
ne bi da me artur pogreshno razume ali zar je moguce da se kod mog ortaka primeti ta neverovatna razlika a kod mene je ne bi bilo..ako je razlika mala ona bi trebala da se primeti samo na extra monitorima a ako je razlika ochigledna i velika onda bi i kod mene to trebalo da zvuchi primetno drugachije,nekako mi to skroz logichno zvuchi ..
ajd pliz oglasite se uad-ovci !!!
dr.Ru
04-04-2006, 05:20 PM
Arthur nije mislio da li ces ti primetiti razliku na "jeftinijim" uredjajima ili ne. Pre ce biti da je mislio na to da li ces imati efektivnu kontrolu nad UAD parametrima. Na kraju krajeva, muzika se slusa na obicnim linijama u 99% slusaoca.
Da se vratimo na UAD: da, tacno je da UAD odlicno radi, i (barem ja) nisam naisao na native plug in koji bi mogao da se meri sa UAD-om... ne samo da se meri, nego i da mu se priblizi.
Tazman
04-04-2006, 06:10 PM
Mozda nesto od URS ?
pinga
04-04-2006, 06:37 PM
Arthur nije mislio da li ces ti primetiti razliku na "jeftinijim" uredjajima ili ne. Pre ce biti da je mislio na to da li ces imati efektivnu kontrolu nad UAD parametrima. Na kraju krajeva, muzika se slusa na obicnim linijama u 99% slusaoca.
Da se vratimo na UAD: da, tacno je da UAD odlicno radi, i (barem ja) nisam naisao na native plug in koji bi mogao da se meri sa UAD-om... ne samo da se meri, nego i da mu se priblizi.
znachi ti si mishljenja da bi radeci na mojoj (kakvoj takvoj) opremi uz uad dobio primetno bolju produkciju ??
Sklon sam da tvrdim da je uvek najskuplje ljudsko znanje, a da sprave samo zivot cine laksim.
Licno posedujem prosireni UAD ultra pack, ali bih u svakom momentu smeo na crtu UAD-u sa soft plugovima koji su sve bolji i bolji.
UAD cini da neke stvari brze "zazvuce" i da ti rastereti mix, tj. procesor, ali daleko od toga da je "carobni sastojak" dobre produkcije.
Dobar je, vredi para, ali samo ako znas sta ces sa njim. U suprotnom, bices razocaran, ali opet bez razloga jer je to OK sprava, koju isto moras da znas da koristis kao bilo koji "soft" plug (da ne pominjem da je i UAD isto soft), ali da je cak neke stvari i lakse sjebati pomucu njega.
idekius
04-04-2006, 07:36 PM
Licno posedujem prosireni UAD ultra pack
Pa kako je stao u kuciste, ako si ga shirio? :confused::mrgreen:
Pa ti znas da je kod mene sve siroko...
Ima se- moze se... :D
dr.Ru
04-04-2006, 08:26 PM
Mozda nesto od URS ?
URS su odlicni EQ, kompresore nisam probao.... mada, recimo, FullTec od URS-a mi losije zvuci od Pultec-a UAD
za pinga: da... ja radeci na svojoj (kakvoj takvoj) opremi uz uad dobijam primetno bolju produkciju.
@Oggy i Idekius: jeste probali Space Echo? :) mmmmmm ..... :)
Gianfranco
04-04-2006, 08:56 PM
znachi ti si mishljenja da bi radeci na mojoj (kakvoj takvoj) opremi uz uad dobio primetno bolju produkciju ??
Za Techno (verovatno nema vokala) ti UAD najmanje treba za dobru produkciju.
Trebaju ti pre svega dobri ritam semplovi i odlicni soft ili hardverski sintisajzeri.
Dakle tvoj aranzman bez ikakvog procesinga,bi trebao da zvuci mocno samo sa dobrim izborom farbi.
UAD je samo pomocna alatka koja ne cini cuda.On moze od necega sto je dobro da napravi da zvuci jos bolje (ako znas da ga koristis).
Ali ako ti u startu vokal ili lead ne zvuci mocno ,tesko da ce ti bilo koja alatka pomoci.
U dance muzici a tu spada i techno,je jako bitna kompresija basa.Ni tu UAD nije najbolje resenje.Recimo ja imam UAD i za kompresiju basa ga uopste ne koristim.Sa obicnim VST plug-inovima mozes extra da nabudzis bas ako znas.
U techno muzici farbe obicno idu sa sintisajzera.Osim basa,kompresija lead-a,seq-a,pad-a... je uglavnom bespotrebna!
Prema tome,jako je malo razloga zasto bi UAD u techno muzici (bez vokala) toliko drasticno poboljsao produkciju.Inace sto se vokala tice,bez UAD-a,priznajem da ne bih mogao da isproduciram vokal da zvuci WOW!
(osim mozda samo u nekim slucajevima,kada vokal treba da bude sto prirodniji i opusteniji,pa nije potreban zesci procesing)
Usi,znanje i dobri monitori su najbitniji!
Ne znam koliko su kvalitetni tvoji monitori,ali ako nisu dovoljno pitanje je koliko bi i cuo razliku izmedju UAD i nekog drugog VST eq-a ili kompresora.
idekius
04-04-2006, 09:03 PM
@Oggy i Idekius: jeste probali Space Echo? :) mmmmmm ..... :)
Jok! :-)
Chuvam demo za pokrenuti kad zatreba... posto radi 15 dana, a sad nemam para da ga kupim.... verujem da je dobar... doduse, nisam bas odusevljen time sto je mono... ali i original je mono, zamalo da skoro kupim original za 100 eu...
Tazman
05-04-2006, 12:00 AM
Pinga , evo jedan odgovor koji nije bas direktan na tvoje pitanje ali mozda moze da ti pomogne : ako se nevaram ti radis trance ? E sad , dva nasa trenutno najprobijenija (kolko ja znam) projekta na stranom trzistu ( Alternative Control. (Toca i Rale ) i Freaqed Freqencies (Mica i Vlada ) ) koriste UAD-a i ekstra su zadovoljni i veruj mi da ima dosta razlike u stvarima radjenim sa i bez UAD-a .
Arthur
05-04-2006, 12:53 AM
da ne ulazim sad u detalje, al moji komentari su uglavnom isli u pravcu da UAD ne radja mecke kad ga koristi neko ko se ni sa obicnim pluginovima ne snalazi najbolje (po sopstvenom priznanju). Zapravo GLAVNINA moje ideje je da se ne isplati kupovati UADA od recimo 600-700e za UltraPak u dilu, kada nijedna druga komponenta DAW-a ne prati taj cenovni kvalitet. U prevodu, PRVO bih kupovao skuplju zvucnu kartu i samu konfiguraciju pojacavao do mere kada bi UAD novcano bio isplatljiv. Lanac je jak koliko mu je najslabija karika jaka. I zato sam zeleo da predupredim eventualno SKUPO razocaranje
Pa decko vec ima zvucnu kartu i to dobru.
Ja je koristim jace od godinu dana i nemam nameru u dogledno vreme da prelazim na bilo sta drugo iako sam u mogucnosti.
Drugo Tazmane, pitao si, ljudi koji imaju sprave su ti izneli svoja misljenja, a ti sada sugerises kako treba imati UAD da bi mogla da se radi produkcija?
Cemu onda ovaj thread? :confused:
Tazman
05-04-2006, 04:36 AM
Ne , ja sam samo pitao za misljenje o RAZLIKAMA izmedju uada i PoCora i sta bi se vise isplatilo posto neznam nikoga sa PoCorom pa neznam ni kako radi . Drugo , ja UOPSTE nesugerisem da treba imati uada da bi se radila produkcija , ja samo kazem da ljudi koji ga imaju su ekstra zadovoljni kartom i da je razlika u produkciji primetna . Naravno da se podrazumeva da moras da znas da je koristis da bi dobio rezultate , ko uostalom i sa bilo kojom drugom spravom , i naravno da sam uad nece praviti hitove ali ce u svakom slucaju doprineti kvalitetu produkcije . Ono sto sam reko je da sam slusao stvari radjene sa i bez uada i da razlika definitivno postoji kao i pozitivno misljenje vlasnika karata koji kazu da je fenomenalna a doticni vlasnici profi rade trens za pare i smatram da su kompetentni da daju takve komentare . Ovo sve napisah da pinga nebi pomislio kako je uad sasvim nepotrebna stvar (sto se iz prethodnih postova na ovomthread-u moze lako pomisliti ) koja nebi donela rezultate vredne para koje kosta ( naravno uz odgovarajuce znanje o upotrebi i posedovanje adekvatnog ostatka opreme )
idekius
05-04-2006, 08:09 AM
Ima proshireni ultra pack (Oggy izveo radove shirenja :) ) i meni se UAD svidja...
Narocito 1176LN, Fairchild, LA2A, Plate 140, Roland Dimension D, Pultec EQ...
Imao sam prilike da kod Maxa cujem VSS3 reverb za PoCo i mogu da kazem da bi hardware trebao da bude bas skup da bi zazvuchao onako... doduse, ni VSS3 nije jeftin i ne ide uz PoCo, vec se mora dodatno dokupiti...
Meni je UAD bio potrebniji, s' obzirom na to da uglavnom radim R'N'R, Jazz, tu i tamo po neku deciju pesmicu, reklamu... dakle uglavnom pravce sa zivim instrumentima, vocalom...
U sustini, najlepse je imati i jedno i drugo... a moze se i bez jednog i bez drugog :-)
Da pare ne bi bile bacene, pocetnik koji krene da kupi UAD-1 koji u ultra pack varijanti i nije bas jeftin, treba da se zna da koristi plugove... sto jeste, jeste... takodje da ne ocekuje chuda... UAD nije carobni stapic...
Uvek mi je isao na nerve pristup "kupicu spravu i svi problemi su reseni"... to sto treba da bi pesma zazvucala, tj. onih 70% zvuka ne moze da se kupi...
Zbog slicnih pricica sam na pragu da zamrznem UAD-a koga imam i koristim... Dakle, jeste lepa spravica, ali niposto nije rupa na saksiji... Malo ga preterase sa tim: -UAD...wow... samo prodje kroz njegov kompresor i ... Te price nemaju veze sa mozgom...
STUDIOTON
05-04-2006, 08:22 AM
da, meni je uad jako bitna stvar u studiju .. imam 2xUAD i Poco .. i ranije sam imao UAD i Powercore element .. i misleci da mogu da radim bez tih DSPa Powercore je otisao kod Maxa a UAD kod GoranaNS .. i tako sam ostao bez uada i poco-a .. ubrzo posle toga kada sam video kako je raditi bez uada posebno kada naviknes na nesto .. kupio sam 2xUAD za svaki slucaj ako mi se opet desi neka ludost da ga prodam da mi ostane bar jedan:banghead: .. i naravno jedva sam kupio powercore jer ga nigde nije bilo ovaj put PCI verziju sa X3(inflator,d-coder,sony oxford eq...) .. kupio sam od Sase Ristica i to covek nije prodavao nego ja saznao da ima pa ga zvao i molio da mi proda:p .. hehe ..
Dakle Uad i Poco su vrlo zajebane i skupe sprave .. e sad .. kada izadje novi UAD .. pa focusrite ili jos nesto slicno ovom .. uhhh .. ima da bankrotiram jer ne mogu odoleti:rolleyes:
Ne , ja sam samo pitao za misljenje o RAZLIKAMA izmedju uada i PoCora i sta bi se vise isplatilo posto neznam nikoga sa PoCorom pa neznam ni kako radi . Drugo , ja UOPSTE nesugerisem da treba imati uada da bi se radila produkcija , ja samo kazem da ljudi koji ga imaju su ekstra zadovoljni kartom i da je razlika u produkciji primetna . Naravno da se podrazumeva da moras da znas da je koristis da bi dobio rezultate , ko uostalom i sa bilo kojom drugom spravom , i naravno da sam uad nece praviti hitove ali ce u svakom slucaju doprineti kvalitetu produkcije . Ono sto sam reko je da sam slusao stvari radjene sa i bez uada i da razlika definitivno postoji kao i pozitivno misljenje vlasnika karata koji kazu da je fenomenalna a doticni vlasnici profi rade trens za pare i smatram da su kompetentni da daju takve komentare . Ovo sve napisah da pinga nebi pomislio kako je uad sasvim nepotrebna stvar (sto se iz prethodnih postova na ovomthread-u moze lako pomisliti ) koja nebi donela rezultate vredne para koje kosta ( naravno uz odgovarajuce znanje o upotrebi i posedovanje adekvatnog ostatka opreme )
Desila se jedna greska, tj. moj previd, gde sam u jednom momentu pomislio da si ti otvorio thread i ti pitao "da li treba".
Stoga, ona moja izjava iz prethodnog posta ne stoji, jer iznosis svoje misljenje, ali takodje ne stoji ni to da si pricao o razlikama izmedju UAD i PoCo, jer jedino sto pominjes u svojim postovima osim UADa i je URS na pocetku ;)
Takodje mislim da sam vrlo kompetentan (kao sto to mislim i za Gianfranca) da dam takvo misljenje i primetices da nigde nisam napisao da je UAD los, ali ne mogu da napisem ni "kupi, to ce da resi sve tvoje probleme", kad covek definitivno nema jos izdefinisan ni stav, ni ukus, niti ima dovoljno iskustva cim se ovakve rasprave vode.
Ja sam inace za to da sve dolazi u svoje vreme, osim, ako neko ne pliva u parama, pa ga boli uvo da li je bacio 1000 i kusur evra ili ih je mudro ulozio.
Eto... Cista dobra namera.
Gianfranco
05-04-2006, 11:34 AM
Vecini radova koji su prezentovani u "Promocija radova" (a koji su zvucali lose ,amaterski ili "nista specijalno") najmanji hendikep je bio sto nije koriscen UAD.
Vec los aranzman,izbor semplova,pogresna koncepcija u mix-u,los odradjen eq na elementima,lose odradjena kompresija,lose postavljeni prostori na elementima,lose usnimljeni i procesirani vokali,nezanimljiv aranzman,dosadna kompozicija,...
A tvoje pitanje je ekvivalent tome,da li bi isti mixevi tih autora zazvucali profi da su imali UAD :)
Svi oni koji imaju UAD-a se sada smeskaju,jer im je jasno kolika je to iluzija.
Kada sve sto sam nabrojao uradis dobro ,tj. savladas sve te vestine,onda UAD igra ulogu da od tvog odlicnog miksa,dobijes jos "skuplji" mix.
Naravno i ako nisi savladao sve potrebne vestine,nece ti skoditi da uzmes UAD jer ces 1) trenirati na vrhunskim plug-inovima ,2) smanjiti broj izgovora za lose ili nedovoljno dobre mikseve (u idealnom slucaju bi radio u nekom od najboljih svetskih studija,i ne bi imao nijedan razlog za izgovor i odmah bi znao sta ti nedostaje... a to su uglavnom znanje,iskustvo,masta,istrenirane usi,...)
Ja bih pre svega dao akcenat na dobre monitore i na hardverski sintisajzer (Virus recimo (ima i za Powercore)) kada je elektronska muzika u pitanju.
To bi imalo mnogo vise primetnog efekta u toj vrsti muzike,nego kupovina UAD-a.
Dushan_S
05-04-2006, 12:43 PM
Dobro, sad se rasprava pretvorila u priču da li je uad valjan ili nije (?to uop?te nije predmet rasprave, naravno da valja i da oni koji ga imaju vole ?to ga imaju), a u stvari treba lepo neko da ka?e čoveku da ne kupuje UAD, po?to je očigledno da ne ume da se snađe sasvim ni ovako, i po?to se iz njegovog pitanja vidi da očekuje da mu sama činjenica da ima UAD plugove re?ava problem toga ?to mu miks ne valja, a video je da nekom drugom ko ima UAD miks zvuči super. Mislim kupiti UAD ako neko ne zna da poređa miks kako treba mi dođe kao kupiti instrument od 3000 evra a jo? učim da sviram osnovne stvari... Nije da ne mo?e, mo?e, ali samo ako nekome pare nisu ni najmanji problem. Uostalom toliko dobre muzike snimljeno je na softveru bez UAD-a, ne znam kako su se sna?li ljudi, mora da su se namučili :)
Tazman
05-04-2006, 01:18 PM
Uf , sto mrzim kad se ovo desi ! Oggy izgleda da se ja i ti uopste nismo skapirali o cemu pricamo , ti si mislio da sam ja zapoceo ovaj thread pa onda odjednom poceo da pricam nesto sasvim drugo a ja sam mislio na pitanje o razlikama izmedju uada i Pocora koje sam postavio u drugom thread-u , izgleda da je doslo do zabune...:p
Nigde nisam napisao da je UAD los, ali ne mogu da napisem ni "kupi, to ce da resi sve tvoje probleme", kad covek definitivno nema jos izdefinisan ni stav, ni ukus, niti ima dovoljno iskustva cim se ovakve rasprave vode.
Ja sam inace za to da sve dolazi u svoje vreme, osim, ako neko ne pliva u parama, pa ga boli uvo da li je bacio 1000 i kusur evra ili ih je mudro ulozio.
Pa napisah ja... :)
@ Tazman
Ma da...
U medjuvremenu sam i ja video onaj tvoj drugi post, pa mi je postalo jasnije... :)
pinga
05-04-2006, 04:51 PM
meni se chini da se ovaj topic pretvorio u "dechko je debil i nema mu pomoci ni sa uad-om" .. sve jedno,chini mi se kao da je jedino dr ru zapravo prochitao moje pitanje,ostali su gledali da se raspravljaju jedni sa drugima..chudni ste vi ljudi,sve jedno,hvala..
Ovaj, vrlo gresis. Svi su ti lepo rekli da je UAD samo jagoda na vrhu torte, koja puno znaci, ali kad ima na sta da se stavi. Ok, tvoja zvucna je dobra, monitori... ako su u dobroj sobi rade posao.... Kakav komp imas? Koje semplove i VST koristis kad nisi zadovoljan debljinom zvuka?
Veruj mi, UAD je super, ali da radim elektoniku, pametnije bih potrosio taj novac (npr. JP8000, ili NL2 ili sta vec....). Meni puno znaci jer uglavnom mixam zive bendove, i muziku sa dosta zivih instrumenata, ili kao-zivih (BFD:D ).
meni se chini da se ovaj topic pretvorio u "dechko je debil i nema mu pomoci ni sa uad-om" .. sve jedno,chini mi se kao da je jedino dr ru zapravo prochitao moje pitanje,ostali su gledali da se raspravljaju jedni sa drugima..chudni ste vi ljudi,sve jedno,hvala..
U pravu si...
Verovatno si to ocekivao da ti kazem jer ne prihvatas ono sto se protivi sa predubedjenjem sa kojim si zapoceo thread.
Tvoje je da sam procenis sta od saveta tebi pije vodu, a sta ne...
I da, mozda smo mi svi malo cudni sto se toliko trudimo da jednom novajliji pomognemo sa korisnim savetima, cak i kad taj to i ne ceni...
Cudni smo mi ljudi...
pinga
06-04-2006, 09:38 AM
ja samo trazhim neshto od cega ce zvuk da mi bude skuplji,deblji,masniji a to naravno ne znachi da mi je ono shto sad smixam zvuchi jeftino,tanko al eto vi ste to (ne nezam ni sam od kud) sami zakljuchili i ako niste ni chuli nishta shto ja radim niti sam ja to negde rekao- e zato ste chudni..
znachi ajmo ponovo (mada stichem utisak da nema smisla) -znachi svidja mi se kako ovo moje zvuchi i u kucnim uslovima i na zvuku (u diskotekama i sl) ali sam chuo i druge i chuo da to mozhe deblje i skuplje..dosadashnji eq-i mi se ne svidjaju jer mi nekako nisu dovoljno precizni (koristio sam nuendov i sony-ev track eq). ozon 3 izotop sam koristio za master i fino mi zadeblja celu traku ali on mi nekako zamuti mix..i ja sam se pitao dal bi mi uad-ovi eq-ovi i master kompresori (jer sam chuo da su jako kvalitetni) dali bolje rezultate kada bi nauchio da ih koristim mada opet pitam se sad dal bi ja to umeo jer to po vama ko da nije za ljude pravljeno..
idekius
06-04-2006, 10:33 AM
Pinga, dzaba se ljutis.
Svi koji su se oglasili po ovom pitanju su ti najiskrenije rekli ono sto trebas da znas o UAD-u, a to kako da neki mix zazvuchi mocnije niko ne moze napamet da ti kaze i da ti napise u jednom postu... i nije rec ni o kakvim vanzemaljcima...
Niko ovde nema nista od toga da li ces ti kupiti UAD-a, ili ne, ali nemoj ocekivati odgovor kakav zelis, vec ono sto je realno...
Dakle, UAD-1 je DSP kartica sa jako dobrim plugovima, posebno kompresorima (1176LN, LA2A, Fairchild 670), koja je svakako korisna u radu...
S' obzirom na to da danas postoje takodje kvalitetni native kompresori i EQ-i (Kjaerhus, PSP, Sonalksys, URS...) UAD nije nesto bez cega pesma nece da zazvuchi... a da ga je itekako korisno imati, jeste...
Pitao si nesto na temu "UAD u tvojoj postavci sa 1212m i Tapco monitorima"...
1212m je sasvim pristojna kartica sa dobrim AD\DA i ne predstavlja nikakvu smetnju ni UAD-u, ni citavom sistemu... sto se tice Tapco monitora, to ti je najsumnjivija karika... Na tvom mestu, novac za UAD-a bih pre ulozio u slusanje... UAD project pack ti i onako ne bi pomogao, a ostale varijante nisu bas badava... za te pare uz Prodaju Tapco monitora mozes dobiti kud i kamo bolje slusanje... Ja sam ti, kao i svi, rekao svoje misljenje, a ti uradi kako hoces...
I izbegni konstatacije tipa "chudni ste", jer svi ovi ovi ljudi su se potrudili da ti izadju u susret!
Ako padne jos neka takva konstatacija, tema ce biti zakljucana i ja se nadam da za tim nece biti potrebe...
Postavi konkretno i opipljivo pitanje i na njega ce ti biti odgovoreno...
Kako da zvuk bude "skuplji, deblji, masniji" niko ne moze da ti kaze... jer pored toga cime se obradjuje, itekako igra i to koji je njegov izvor... Ako je dobro odabran lead sa recimo Arthuria Mini Moog (da ne pominjem Virus, Neuron itd...), vec je sam po sebi dobar i treba mu minimalno sredjivanje, ako je neki jadni synthic, naravno da ni uz pomoc L960, Amek, ili SSL stola, UAD i TC Powercore zajedno, nece zazvucati Bog zna kako... A da ne pominjem ono da kad cujes taj zvuk, moras da znas sta njemu fali i tacno kako ces to da uradis... i cime... a da li ce to biti 1176LN, ili Kjaerhus GCO, to je stvar izbora, zelje i tripa...
Gianfranco
06-04-2006, 11:36 AM
OK,evo nesto konkretno...
Uzeo sam original miks dance pesme "One and Only" sa izdanja "Mixing and Mastering with Waves",i izabrao 3 kanala
1.lead synth
2.plucked synth
3.vokal
(svi su isporcesirani sa Waves plug-inovima i to Waves Q10 i Waves C1 na insertima)
Zamenio sam neke Waves plug-inove sa onim sa UAD-a trudeci se da sustinski uradim isto (nemoguce je isto jer su totalno drugaciji plug-inovi) ...
Cilj je bio da se uporede te dve verzije i ispita koliko se dobija sa UAD-om u masnoci itd...
Evo izmene koje sam napravio:
1.Lead synth :Waves Q10 -> Cambridge EQ
2.Plucked Synth : Waves Q10 ostaje,Waves C1 -> 1176LN
3.Vokal: Waves Q10 ostaje, Waves C1 -> 1176LN
Svi sendovi su ostali netaknuti kao u originalu.
Ja za sada necu komentarisati,a link za download je ovde:
http://s39.yousendit.com/d.aspx?id=21AN1JZHWZ5L034I34Z9BBBIC1
(14 sec ide original,a onda 14 sec "UAD" verzija)
pinga
06-04-2006, 02:45 PM
ovo je neshto stvarno konkretno :D hvala :D
Gianfranco
06-04-2006, 02:52 PM
i kakvi su utisci?
lesha
06-04-2006, 03:58 PM
moram da pohvalim ulozeni trud, ali uz par primedbi.
1.Lead synth :Waves Q10 -> Cambridge EQ
2.Plucked Synth : Waves Q10 ostaje,Waves C1 -> 1176LN
3.Vokal: Waves Q10 ostaje, Waves C1 -> 1176LN
1. q10 je tzv. transparentni, a cambridqe karakterni eq. pretpostavljam da su postavke iste kod oba?
takodje me zanima da li je eq koristen za skidanje ili dizanje odredjenih frekvencija, jer je razlika izmedju ova dva nacina rada velika u zavisnosti od vrste eq-a.
spectrum analysis pokazuje da postoji dizanje od 3 - 7 KHz i pad od 8 KHz pa navise.
2. razlika je primetna, da li si koristio iste postavke?
3. vidi pod 2
kompletna slika je masnija - sa vise basa (razlika je na nekim mestima cak 6 dB u opsegu 25-250 Hz). ako si to zeleo da postignes, to po meni u ovom slucaju nije bas najbolje resenje.
originalna slika je uravnotezenija, i "profesionalnije" zvuci.
mozda je bilo bolje da izvuces samo lead synth, meni se ipak originalna verzija vise svidja.
sto se tice plucked syntha i vocala, deluju lepse i punije, ali koliko cujem 1176LN daje malo jaci signal od C1, tako da subjektivno daje bolji utisak, ali je boja ipak lepsa od C1, sto nas opet dovodi do razlike izmedju transparentnih i karakternih sprava.
ovde verovatno i lezi odgovor da li su UAD pluginovi bolji. ;)
u principu je to jedna te ista stvar, sve je u digitalnom domenu, inzinjeri koji rade za uad postigli bi isti kvalitet i da rade native pluginove, samo je razlika u hardveru koji ih pogoni i ceni koja se placa za to.
ako vec legalno kupujes native pluginove, UAD se itekako isplati.
zakljucak izvuci sam.
Gianfranco
06-04-2006, 05:24 PM
Poceo sam od lead synth-a.Stavio Cambridge EQ i uradio skoro identicno kao u originalu.Medjutim razlika je bila ogromna.Bolje je zvucalo sa Waves Q10.
Velicina Q-a kod Waves i Cambridge-a se ne podudara.Onda sam
po sluhu korigovao tako da se priblizim onome sa Q10,ali ne po svaku cenu,vec samo do odredjene mere.
Zbog komplikovanosti "konvertovanja" Q10 u Cambridge,odustajem od promene originalnog eq-a kod plucked synth-a i vokala.
Vec samo menjam kompresor,sto je mnogo lakse.
Pri tom sam se trudio da svaki od 3 elementa procesiran samo Waves-om bude isti po subjektivnoj snazi sa UAD procesiranim. (kontrolisao sam rms,peak-ove i po sluhu)
Cilj testa nije bio da se postigne identicnost,vec je ideja bila:
Ako taj UAD zaista pravi neku magiju i zamascuje elemente onda ce to biti ocigledno cak i kada se ne postigne "identicnost" - ma sta to znacilo :)
Meni UAD verzija zvuci zanimljivije/bolje a da li je ta razlika tolika koliko je Pinga ocekivao ,to ce nam on reci...
S druge strane,ovo je samo Waves vs UAD... A sta bi bilo kada bi u igru ukljucili sve VST Pluginove (Waves,Kjaerhus,URS,...) ?
Razlika bi mogla samo jos manja da bude.
Gianfranco
06-04-2006, 05:30 PM
kompletna slika je masnija - sa vise basa (razlika je na nekim mestima cak 6 dB u opsegu 25-250 Hz).
Na koji nacin si ovo analizirao? Razlika u RMS-u u opsegu 25-250,u peak-ovima ili...?
Ako je u finalnoj slici razlika 6 dB u ovom opsegu,to bi bilo previse!
lesha
06-04-2006, 06:02 PM
uz pomoc soundforgea - spectrum analysis..
pinga
07-04-2006, 12:00 PM
javnucu kad chujem kuci na tapco-ima ..
[quote=dr.Ru]URS su odlicni EQ, kompresore nisam probao.... mada, recimo, FullTec od URS-a mi losije zvuci od Pultec-a UAD
Ja bas jurim te URS kompresore,nego nikako da ih pronadjem(you know what I mean:)),ali URS eq su me odusevili,do sad sam radio sa tc eq-ovima i ponesto od waves-a,ali ja mislim da ne mogu da pridju URS-u,ali i znacajno vise crpe procesor bar kod mene,mozda nisam u pravu...anyway kontam da su i URS kompresori do jaja,ali sam isto tako i dobio informaciju da URS kompresori jos uvek nisu iskrekovani tako da cu preko jednog ortaka iz Amerike ipak da ih nabavim original on ce ih kupiti pa ce mi ih dati ....pozdrav...
Ajde,ako neko ima iskustva sa URS kompresorima nek kaze kako funkcionisu,ja sam postovao na tu temu ali mi niko nije odgovorio...
Poz
diviner
17-04-2006, 07:54 PM
Ajd neka mi neko posalje fajl na mail, posto ga je yousendit izbrisao. vukeljam@yahoo.com
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.