PDA

View Full Version : Koju Klavijaturu / Synth da uzmem?

misko063
03-04-2006, 09:03 PM
Pozdrav svima.

Ovo mi je prvi post na forumu i molio bih vas za pomoc u izboru instrumenta. Ne znam da sviram i voleo bih da naucim. Da ne duzim suvise, ima malo vise od tri banke i ceo zivot su me privlacili klaviri i dirke, ali kako nisam bas imao podrsku, nista od toga nije bilo.

U vosjci sam malo ucio da sviram klavir (pravi), (pristina 92/93, vojnicki klub) i lik koji me je ucio u casovima beskrajne dosade (podoficir muzicar, zavrsio vojnu srednju muzicku) mi je rekao da nisam toliko los ucenik.

No, kad sam se vratio iz vojske, dosle su neke gladne godine, a i od tada je proslo mnogo vremena i ja sam naravno sve zaboravio.

Dakle, sve sto zelim je da naucim da sviram za svoju dusu. Tezge i sl. me ne zanima, sem da mozda sutra mogu da svoje spice, reklame i sl. sto radim podvucem i svojom muzikom.

Za muziku (mislim da) nisam neki talenat ali je slusam od kada znam za sebe i bavim se vizuelnim kreativnim poslom u kome sam dostigao vrh, barem kada je srbija u pitanju.

Sto se budzeta tice, ne bih isao ispod 500 Eura i ne preko 1200, mozda 1500 ako postoji bas jak razlog. Takodje mi je bitan re-sale value, pa u obzir dolaze novi uredjaji Korga i Yamahe. Ne bih uzimao polovno jer cu kupiti preko firme, pa necu ni osetiti to.

Najvise mi se iskreno, svidjaju digitalni klaviri, sa pravim hammer dirkama, ali retki su oni koji imaju i sve mogucnosti pravog sintisajzera, naravno za neke normalne pare. Dati 5000 Eura mi je ipak malo glupo.

Znam za Sky i Mitros. Ako neko ima nekog drugog ozbiljnog prodavca sa boljim cenama (preko racuna) da preporuci na PM, bio bih mu zahvalan.

Dakle, treba mi uredjaj poput Canona 20D u svetu digitalne fotografije!
Hvala puno svima unapred.

P.S.
Takodje me interesuje preporuka za neke CD-ove za ucenje sviranja i sl. Vidjao sam takve stvari za gitaru, pa verujem da ima i za klavir nesto dobro!

clusterchord
04-04-2006, 12:21 AM
Pozdrav i dobrodosao..

sve u svemu, mirisi mi na Yamahu S90ES. hammer tipka, vrhunski klaviri, solidne sintesajerske mogucnosti, sirok raspon "ostalih" zvukova - strings, el piano, bas, padovi itd itd.

mislim da je to upravo sto trazis jer je spoj vrhunskog digitalnog klavira i klasicnog ROM sintesajzera, minus tone stvari (koje ima skuplji MOTIF ES8 ) koje ti ne trebaju - sekvencer itd. ako ikad budes radio svoju glazbu za reklame, to ces ionako raditi na kompjuteru i goniti taj sint pomocu softverskog digital audio sekvencera a la cubase i sl, a i vjerojatno prosiriti dalje raspon zvukova i sinteze pomocu virtualnih (VSTi) instrumenata unutar pc-a.

doduse neznam posto je sad S90ES, i dali upada u tvoj budget, ali sigurno neces pogrijesiti.

Korg bas i nema spravu koja je po kvaliteti/konceptu pandan ovom modelu. i njihova "otezana" hammer tipka, na TRITON 88 modelima i SE digital piano seriji, nije ni izbliza dobra kao Yamaha. probao sam ih sve..

misko063
04-04-2006, 01:42 AM
Pozdrav i dobrodosao..

sve u svemu, mirisi mi na Yamahu S90ES. hammer tipka, vrhunski klaviri, solidne sintesajerske mogucnosti, sirok raspon "ostalih" zvukova - strings, el piano, bas, padovi itd itd.

mislim da je to upravo sto trazis jer je spoj vrhunskog digitalnog klavira i klasicnog ROM sintesajzera, minus tone stvari (koje ima skuplji MOTIF ES8 ) koje ti ne trebaju - sekvencer itd. ako ikad budes radio svoju glazbu za reklame, to ces ionako raditi na kompjuteru i goniti taj sint pomocu softverskog digital audio sekvencera a la cubase i sl, a i vjerojatno prosiriti dalje raspon zvukova i sinteze pomocu virtualnih (VSTi) instrumenata unutar pc-a.

doduse neznam posto je sad S90ES, i dali upada u tvoj budget, ali sigurno neces pogrijesiti.

Korg bas i nema spravu koja je po kvaliteti/konceptu pandan ovom modelu. i njihova "otezana" hammer tipka, na TRITON 88 modelima i SE digital piano seriji, nije ni izbliza dobra kao Yamaha. probao sam ih sve..

Hvala na odgovoru. Pogledao sam malo po netu, odgledao demonstraciju na Yamahinom sajtu i definitivno izgleda zanimljivo. Medjutim, ne verujem da u Srbiji kosta ispod 2000€ (Mitros nema cene na sajtu, odnosno nema ni sajt) a to je ipak malo prejaka cifra obzirom da sam pocetnik.

Samo mala digresija. Sto se tice muzike za reklame i spice, to se uglavnom radi na dva nacina. Prvi je prosto sklapanje lupova u Acid-u ili nekom slicnom programu i to je sasvim OK za low budget projekte, a drugi je kada se koriste takodje lupovi ili neka gotova filmska tv muzika (sound stocks), ali se i odsvira neka melodija, vec u zavisnosti od toga sta se desava na ekranu. Gledao sam to kod ljudi koji su mi pisali muziku. Puste reklamu par sekundi u "preroll" i jednostavno odsviraju na klavijaturi neku osnovnu temu. E pa meni bi u sustini tako nesto trebalo, sto se neke eventualne profi upotrebe tice.

p.s. Cisto da ne bude zabune, znam ja dobro kako se pise (komponuje) muzika za filmove, ozbiljne reklame i sl. ali toga se godisnje u srbiji uradi par komada i takve stvari ja ne radim. Dakle ono sto sam gore napisao su neke moje potrebe i potrebe 95% ljudi koji rade da tako kazem "malo ozbiljnije" reklame.

zos
18-04-2006, 11:10 PM
Pozdrav! Jos jedna odlicna opcija: kawai mp8, (vidi komentare za njega)al on je isto oko 2000eur.
jeftin, a upotrebljiv klavir sa sint zvukovima je i roland fp2, koji ima plus
klasicnih par preseta i 256 General midi2 preseta, nije lose za oko1000eura?