Log in

View Full Version : 101 put : Mastering

Tazman
02-04-2006, 05:22 PM
Voleo bih misljenja o sledecim alatima u primeni za mastering (Odnosno o kvalitetu dobijenih rezultata ) :
PSP - MasterComp , Wintage warmer , Neon
Waves - L3
Izotop - Ozon 3
IK - T Racks
BBE - sonic maximizer
Kao i o ostatku Waves , Kjaerhus , NomadFactory , WaveArts i ostalih plugin-ova koji mogu da posluze za mastering .
Znam da ce sada uslediti dosta suprotnih misljenja ali bih voleo neki savet sta se generalno pokazalo kao dobro ( nemoguce valjda da je izbor bas svih plugin-ovi cisto do licnog ukusa ? )

Doomcore
02-04-2006, 10:48 PM
Waves L3 ili Izotope Ozone....

AVaX
02-04-2006, 10:52 PM
( nemoguce valjda da je izbor bas svih plugin-ovi cisto do licnog ukusa ? )

Zasto nemoguce? :rolleyes:

Gianfranco
02-04-2006, 11:10 PM
Izotope Ozone + Waves L3

Dakle ne koristis Izotope-ov limiter,vec Waves L3.
Isto tako kao prvi proces u nizu,mozes da ne koristis Izotope-ov eq nego neki drugi kvalitetan EQ plug-in.

stigma
03-04-2006, 11:00 AM
Npr. elemental firium eq...

tread
21-04-2006, 02:02 AM
Izotop - Ozon 3

Arthur
23-04-2006, 02:58 AM
meni taj firium nesto nije legao i nije mi jasan. Ima li neko vise iskustva sa njim i za sta ga koristite?

OFF
23-04-2006, 02:10 PM
meni taj firium nesto nije legao i nije mi jasan. Ima li neko vise iskustva sa njim i za sta ga koristite?

Najcesce za stereo kanale ili grupe gde mi treba odvojena eqalizacija L i R kanala

SHIVA
09-05-2006, 09:36 AM
Izotop bih osobno izbjegao... Osim shto izgleda hi-tech, i ima brdo preseta, pojedinachno gledano alati su dosta loshi. Podsjecha me na sony "all-in-one" linije koje izgledaju spacey i ne vrijede ni klinca.

PSP MasterComp ima izvrsnu kompresiju, pogotovo kada se koristi sa soft knee kompresijom! Jedino mi se chini da je prilagodjen ne-elektronskoj glazbi, jer kod komprimiranja vech glasnih traka ne uspjeva dovoljno "stisnuti" sound.

R-Comp od Waves-a je izvrstan uprvo tamo gdje PSP MasterComp ima slabost!

L3 je odlichan maximizer/limiter, ali zahtjeva odlichan mix. U protivnom strashno naglasi propuste u levelingu i kompresiji, ili "udavi" kompletan mix.

BBE sonic maximizer je dobra sprava. Kvalitetna alternativa je i Spectralive 2.

PSP-ov paket "MIX PACK" je doslovce revolucija. Psihoakustichni pristup obradi zvuka za one malo bolje potkovane i s malo debljim zhivcima :) Trebel mix nudi "tranzient design" i saturaciju tipa "aphex aural exciter". Mix bass je nenadjebiv kompresor za bas spektar (obavezno prochitati manual). Mix saturator i mix pressor su izvrsne simulacije valve i tape saturacija, IMO daleko bolja od Izotop-a.

Redifined audiometric EQ je apsolutni prvak medju EQ-ima.

PSP MasterEQ je takodjer vrhunska sprava.

eto... ovo bi bili trenutno top VST alati za mastering i sound design ;)

idekius
10-05-2006, 04:41 AM
A sta mislis za URS MIX EQ u paru sa PSP Mastering Compressorom i TimeWorks Mastering Compressorom?

sasaristic
10-05-2006, 08:43 AM
Waves eq-clone ima par preseta koji stvarno znaju da osveze snimak.Posebno oni koji dizu od 2kila pa na gore zvuce fenomenalno zdravo.

liman021
10-05-2006, 08:48 AM
da li neko koristi reverb na master kanalu

FrankoPanko
10-05-2006, 09:45 AM
Dobro funkcioniraju ambijentalni impuls reverbi od Lexicona 960 ali u vrlo malim kolicinama da snimka ne "zapliva" i to predzadnji u nizu pluginova (prije npr. L3).

SHIVA
10-05-2006, 10:47 AM
A sta mislis za URS MIX EQ u paru sa PSP Mastering Compressorom i TimeWorks Mastering Compressorom?

TimeWork MasterComp nisam pretjerano koristio pa ne znam. URS mi djeluje nekako aljkavo. Chuo sam ih na ProToolsima i odlichni su, ali imam dojam da PC varijanta osim imena ne nudi bog zna kakve kvalitete. Osim toga, ja preferiram precizne EQ-e na koima mogu podeshavat s "milimetarskom" preciznoshchu, a takvih je malo. Osim PSP-a precizan je i Redefined Audiometric EQ, Waves Linear Broadband i Linear Lowband, svaki na svoj nachin.

Max
10-05-2006, 03:53 PM
Izotop bih osobno izbjegao... Osim shto izgleda hi-tech, i ima brdo preseta, pojedinachno gledano alati su dosta loshi.

Mislim da maaaalko gresis , isprva sam mislio da je izotope losh , ali kad naucis spravu , po meni samo MD3 moze da da lepse rezultate ( necu da kazem nenadjebiv :) , jer je ovo licni stav )

R-Comp od Waves-a je izvrstan uprvo tamo gdje PSP MasterComp ima slabost!

Kako sam bio sretan kad sam pobegao od r compa ....... :hyper: , mozda je agresivan za elektroniku , ali je pregrub i grainy za kvalitetniju produkciju , a opet je tu PSP wv , koji je za klasu ispred r compa , pa boga mi i PSP mix packa , koji mu dodje oguljena verzija ( kad se radi o compresorima ) a licno mi je pseudo stereo i stereo pack spasao guzicu vise puta :)

Redifined audiometric EQ je apsolutni prvak medju EQ-ima.

.... algorithmix ???

eto... ovo bi bili trenutno top VST alati za mastering i sound design ;)

... po tvom ukusu ???

Pozdrav

Arthur
11-05-2006, 09:31 AM
jel koristi ovde neko elemental audio Equium? Ja sam se totalno navukao..

SHIVA
11-05-2006, 01:39 PM
Mislim da maaaalko gresis , isprva sam mislio da je izotope losh , ali kad naucis spravu , po meni samo MD3 moze da da lepse rezultate ( necu da kazem nenadjebiv :) , jer je ovo licni stav )

Jebi ga... imam averziju prema ALL-IN-ONE rjeshenjima, prema EQ-ima koi nude "samopodeshavanje" i generalno prema alatima na chiji GUI dizajn je potrosheno vishe sati rada nego na sam engine. Naravno, moguche je i da sam jako u krivu, ali to bi stvarno bila rijetka iznimka.

Kako sam bio sretan kad sam pobegao od r compa ....... :hyper: , mozda je agresivan za elektroniku , ali je pregrub i grainy za kvalitetniju produkciju , a opet je tu PSP wv , koji je za klasu ispred r compa , pa boga mi i PSP mix packa , koji mu dodje oguljena verzija ( kad se radi o compresorima ) a licno mi je pseudo stereo i stereo pack spasao guzicu vise puta :)

R-Comp nikako nie alat koi mozhe zamjeniti PSP-VW. IMO, to su dva alata s razlichitim namjenama. VW jest nezamjenjiv, ali i R-Comp takodjer... pogotovo kad je u pitanju individualno komprimiranje instrumenata. Urnebesno je precizan, i uistinu jedan od rijetkih kompresora na koima je bolje ARC pustiti ukljuchen. VW stvara puno harmonika (saturaciju), a na nekim elementima to zna i smetat. Osim toga s malo vechim "knee-om" VWrado "pojede" attack i tako subjektivno pojacha zvuk pojachavajuchi "sustain", no efektivno takav element pojede 4 puta vishe prostora u mixu.

PSP Mix Pack NIJE ogoljena verzija VW. RTFM! :D Mix bass pogotovo. Prochitaj upute i odmah che ti biti jasno da uobichajene kontrole (npr. treshold) rade sasvim drugachiom logikom od ostalih kompresora i sa fixnim omjerom kompresije. Vjeruj mi, nakon apsolviranja manuala promjenit chesh mishljenje. U zadnjih par aranzhmana gotovo i ne koristim EQ na basu, a prije mix bass-a sam izrazito agresivno EQ-ao baseve.

.... algorithmix ???

Tochno ime je: Refined Audiometrics PLPar EQ. Cjena "sitnih" 1000 USD

... po tvom ukusu ???
Pozdrav

Naravno. Sve ovdje napisano je IMO i po mom ukusu. Bio bih idiot kada bih tvrdo drugachije i kategorichki odbio moguchnost pogreshne procjene. No iskustva imam dosta, i vjerujem svojoj prosudbi dovoljno da na temelju nje iznesem i nekakve sugestije.

SHIVA
11-05-2006, 01:46 PM

Pristojan EQ s prilichno "trapavim" kontrolama (nervira me nemoguchnost upisivanja vrijednosti tastaturom). Waves Q-10 je odlichna zamjena, a Refined Audiometrics PLPar EQ (za jak procesor) ili Refined Audiometrics PLPar EQ X (za slabije procesore) je idealna zamjena. Naravno, ovo je samo moe mishljenje.

Max
11-05-2006, 02:09 PM
Jebi ga... imam averziju prema ALL-IN-ONE rjeshenjima, prema EQ-ima koi nude "samopodeshavanje" i generalno prema alatima na chiji GUI dizajn je potrosheno vishe sati rada nego na sam engine. Naravno, moguche je i da sam jako u krivu, ali to bi stvarno bila rijetka iznimka..

U krivu si . Prvo , nemoj da koristis presete nego radi ono sto cujes . Drugo Izotope ima jedan od boljih softwareskih dither algoritama . Ali i jos neke lepe pogodnosti ( npr stereo sirenje po frekvencijama ) vrlo korisne kad dobijes los mix na master .

R-Comp nikako nie alat koi mozhe zamjeniti PSP-VW. IMO, to su dva alata s razlichitim namjenama. VW jest nezamjenjiv, ali i R-Comp takodjer... pogotovo kad je u pitanju individualno komprimiranje instrumenata. Urnebesno je precizan, i uistinu jedan od rijetkih kompresora na koima je bolje ARC pustiti ukljuchen. VW stvara puno harmonika (saturaciju), a na nekim elementima to zna i smetat. Osim toga s malo vechim "knee-om" VWrado "pojede" attack i tako subjektivno pojacha zvuk pojachavajuchi "sustain", no efektivno takav element pojede 4 puta vishe prostora u mixu...

Potpuno se slazem , ali sam u zescoj fazi karakternih pluggova ( sta cu ..... )

PSP Mix Pack NIJE ogoljena verzija VW. RTFM! :D Mix bass pogotovo. Prochitaj upute i odmah che ti biti jasno da uobichajene kontrole (npr. treshold) rade sasvim drugachiom logikom od ostalih kompresora i sa fixnim omjerom kompresije. Vjeruj mi, nakon apsolviranja manuala promjenit chesh mishljenje. U zadnjih par aranzhmana gotovo i ne koristim EQ na basu, a prije mix bass-a sam izrazito agresivno EQ-ao baseve.

Radim sa njima vec 3 godine i osobno ih jako volim ( kao i ceo PSP set ) ali tako su i oni napisali na svajtu . A ogradio sam se o mix bassa i ostalog ..... saturator volim ( mada ne mislim da je nesto izuzetan ) i mislim da je Voxengo analog flux korak napred . Mix bass sam doziveo kao mushy .....

Tochno ime je: Refined Audiometrics PLPar EQ. Cjena "sitnih" 1000 .

http://www.algorithmix.com/en/peq1_order.htm

Na to sam mislio , ako volis takve eq , definitivno bolji ... zadnja cena koju znam je bilo nesto oko 2000 $ , sada je verovatno pala . Probaj pa iznesi utiske .....

No iskustva imam dosta, i vjerujem svojoj prosudbi dovoljno da na temelju nje iznesem i nekakve sugestije.

Siguran sam u to , drago mi je da te imamo na forumu

Pozdrav

Max
11-05-2006, 02:11 PM

Ja ..... na preporuku tonca Justina Tmberlake a ....... koji ga zloupotrebljava , meni se jako dopada za skidanje , vec kod dodavanja je malo frka ...... ali moj omiljen za ciscenje fr ....

Pozdrav

Arthur
11-05-2006, 02:24 PM
ne znam za vas, ali meni nuendo dozvoljava da u equiumu upisujem rucno brojeve.. cesto se zeznem pa na stereo grupi otvorim single eq, i uradim posao do jaja, al na jednom kanalu :D pa onda rucno prepisem u stereo verziju..
Meni se kod njega upravo interface i svidja, sto preko 400 raznih gluposti koje sam vec popalio od parametara, mogu da upalim 401vu da spasem stvar.. sad mi je URS potpuno glomazan spram equiuma.. svidjaju mi se narocito low i high pass filteri, i, vidis, inace equalizaciju radim sa minimalnom kolicinom dodavanja, uglavnom secem..

idekius
11-05-2006, 02:37 PM
Eqium zaista lepo oduzima... kao ziletom...
Opet, jos jedna stvar na koju mi je Maximilijan skrenuo paznju... inace ga ne bih ni primetio u shumi EQ-a...

Ima Elemental Audio zaista lepe plugove...

hi-pass mu je odlican, low-pass mi se ne svidja... kao sto mi se ne svidja ni dodavanje na njemu... ali oduzimanje... mrak...

lesha
11-05-2006, 03:57 PM
Jebi ga... imam averziju prema ALL-IN-ONE rjeshenjima
razumem te, ali znam da su pojedini algoritmi kupljeni, znaci nisu ih radili ljudi iz izotopea.

SHIVA
12-05-2006, 02:09 AM
U krivu si . Prvo , nemoj da koristis presete nego radi ono sto cujes . Drugo Izotope ima jedan od boljih softwareskih dither algoritama . Ali i jos neke lepe pogodnosti ( npr stereo sirenje po frekvencijama ) vrlo korisne kad dobijes los mix na master.

Krivo smo se razumjeli. Nikad ne koristim presete... pogotovo ne na EQ-u :mrgreen:

Shto se tiche ostatka... ubjedio si me. Sutra chu ponovo instalirat IzotopeOzone i dat mu josh jednu shansu.

drago mi je da te imamo na forumu

Pozdrav

drago mi je da sam vas nashao ;) ... uvijek dobro dodje kvalitetan sugovornik!