View Full Version : Waves plugin?
Sta koristite od Waves plugina? Sta vam se svidja,a sta ne?
Jucer sam dobio 3 mixa koji su uradjeni samo sa Waves pluginima i cini mi se da su mnogo bolji od nekih mixeva koji su uradjeni sa nekim drugim(kao boljim)alatkama.Evo samo dijelic jednog mixa pa bih volio cuti vas komentar..I ako ima zainteresovanih,postavio bih sirove trake od ovog mixa za kao neko mini takmicenje,bas bih volio cuti kako to zvuci sa drugim alatkama.
Gianfranco
31-03-2006, 09:22 AM
Pre 2-3 meseca pustim prijatelju u kolima 2 svoja nova mix-a.
Jedan zvuci VELIKO,kick,bass,vokal,... sve je veliko,prezentno-ubija!
(Uradio sam ga za nekoliko sati ukljucujuci i postavku aranzmana)
Drugi mix na kojem radim mnooogo duze,kada ga pustim bilo kome,reci ce da je super... ali kada ga pustim posle prethodno pomenute stvari,onda zvuci
MALO! To je najbolji izraz. Dok je prvi mix sirok,veliki...drugi je uzak,mali...
a podjednak im je RMS.
I pita mene prijatelj... "u cemu je problem?"
Kako je moguce da sam jednu stvar uradio kao PRO a drugu kao AMATER?
Evo sad sam izgurao i tu drugu stvar da zvuci PRO,pa evo iznosim svoja dragocena iskustva.
Problem nije bio u mixu a najmanje u koriscenju plug-inova jedne ili druge firme.
Glavni problem je bio moja vizija mix-a.Tu mislim pre svega na jacine elemenata u mixu,kao i njihove frekvencijske opsege.
Da li je vokal skroz napred,nazad,...gde je u odnosu na ostale elemente? u koliki reverb,delay je stavljen? Lead-gde je on u odnosu na vokal...i koliki frekvencijski opseg zauzima?
Koliko je jak bass...da li je otvoren ili zatvoren i koliko...
Tek kada sam konacno poceo da kapiram,koja je dobitna kombinacija za pesmu da zvuci mocno...
Sledio je jos jedan extreman preokret u direkciji...a to je ponovni odabir farbi za ritam,bas,lead... Dakle tek kada sam imao jasnu viziju mixa,mogao sam mnogo bolje da odaberem prave farbe!
I bez ikakvih eq-a (mozda samo elementarni high ili low pass eq,ili neke blage korekcije...) aranzman je zvucao VELIKO i finalnu sliku sam vec mogao da vidim.
Da sam imao samo Waves plug-inove uspeo bih da izguram i sa njima da mix zvuci jako dobro.
Necemo sada o tome kako izvuci da mix zvuci bolje od "jako dobro" tj. fenomenalno,jer bi se udaljili od teme.
Sve u svemu glavna stvar nije marka eq-a,kompresora,... vec slika mix-a (odnosi i pozicije elemenata)... aranzman pre svega!
Ako je aranzman dobar i jacine elemenata dobro postavljene sve ostalo je
samo doterivanje (sminkanje) vec dobrog ,koje treba napraviti da bude jos bolje.
Ako je u startu pogresna slika (vizija) mix-a ,mozes da ga mixas na SSL-u,da stavljas Neve,Manley,Weiss,...,Eventide H8000...
i dobices "profesionalno" uradjeno sranje. :)
S druge strane,jedan isti iskusan inzenjer ce bolji mix uraditi ako na raspolaganju ima razlicite alatke,nego ako je samo ogranicen na Waves.
Od Waves-a najcesce korisitim: Maximizer L1,L2,L3, Enigma,R-DeEsser,Delay,IR,...
Ne secam se kada sam poslednji put koristio njegove eq-e,kompresore,reverb pogotovo (osim IR).
Ulogu "generalnog" eq-a su secam se pre 2-3 godine imali Waves-ovi EQ-i,a sada je tu ulogu preuzeo UAD Cambridge.Ne znam da li je i koliko Cambridge kvalitetniji,ali zadovoljava moje potrebe i ima prednost jer ne trosim CPU racunara.
Kompresori:svi sa UAD-a,Kjaerhus,...
Reverbi: VSS3 (generalni reverb) i NonLin2 Powercore,Waves IR,Princeton je kvalitetan,ali jos nijednom se nije pokazao upotrebljivim u mojoj produkciji.
Delay:najcesce Waves... dok ne kupim neki ozbiljan efekt procesor.
boggy
31-03-2006, 09:56 AM
Zdravo Gianfranco,
.....
Sve u svemu glavna stvar nije marka eq-a,kompresora,... vec slika mix-a (odnosi i pozicije elemenata)... aranzman pre svega!
samo doterivanje (sminkanje) vec dobrog ,koje treba napraviti da bude jos bolje.
Ako je u startu pogresna slika (vizija) mix-a ,mozes da ga mixas na SSL-u,da stavljas Neve,Manley,Weiss,...,Eventide H8000...
.....
Izvini sto se mesam u pricu, ali ovo sto si napisao vazi za svaki kreativan posao... i vrlo je poucno. Meni je prijalo citanje. Ako kreaciju ne vidis jasno na samom pocetku rada, nece je ni biti.
pozdrav
bogi
Psp 42 , Psp 84 , Voxengo analog delay ( iz Analog fluxa ) , Ohm Boys .....
Bar za Delay ne moras da kupujes sprave ;)
Hajde okaci taj bolji mix ( jedno minut ) , da cujemo
Pozdrav
Gianfranco
31-03-2006, 10:50 AM
Da PSP84 i OhmBoyz... S tim sto im je mana nedovoljna kontrola nad svakim od delay-a,dok u Waves-u mogu da podesim svaki delay na koliko je ms i jos malo da ga doteram sa low/hi pass....
S druge strane PSP84 i Ohm mogu da naprave mnogo zanimljivije efekte.
Hajde okaci taj bolji mix ( jedno minut ) , da cujemo
Cim regulisem pitanje izdavanja singla.Oko 15.4. sam u Germany,idem da se vidim sa menadzerom,pa ce nadam se biti nesto konkretno do kraja aprila...
BTW,ni ja jos nisam cuo nijedan tvoj mix :-)
Pozdrav!
LACKY
31-03-2006, 01:45 PM
Tema je Waves pa cu se drzati toga! Naj vise koristim L2,C4, i eq b.b.fazelinear!
Meni to radi posao, a eq generalno manje koristim, jer sabiram analogno pa imam na raspolaganju analogne filtere po kanalu!
Pre 2-3 meseca pustim prijatelju u kolima 2 svoja nova mix-a.
Jedan zvuci VELIKO,kick,bass,vokal,... sve je veliko,prezentno-ubija!
(Uradio sam ga za nekoliko sati ukljucujuci i postavku aranzmana)
Drugi mix na kojem radim mnooogo duze,kada ga pustim bilo kome,reci ce da je super... ali kada ga pustim posle prethodno pomenute stvari,onda zvuci
MALO! To je najbolji izraz. Dok je prvi mix sirok,veliki...drugi je uzak,mali...
a podjednak im je RMS.
I pita mene prijatelj... "u cemu je problem?"
Kako je moguce da sam jednu stvar uradio kao PRO a drugu kao AMATER?
Evo sad sam izgurao i tu drugu stvar da zvuci PRO,pa evo iznosim svoja dragocena iskustva.
Problem nije bio u mixu a najmanje u koriscenju plug-inova jedne ili druge firme.
Glavni problem je bio moja vizija mix-a.Tu mislim pre svega na jacine elemenata u mixu,kao i njihove frekvencijske opsege.
Da li je vokal skroz napred,nazad,...gde je u odnosu na ostale elemente? u koliki reverb,delay je stavljen? Lead-gde je on u odnosu na vokal...i koliki frekvencijski opseg zauzima?
Koliko je jak bass...da li je otvoren ili zatvoren i koliko...
Tek kada sam konacno poceo da kapiram,koja je dobitna kombinacija za pesmu da zvuci mocno...
Sledio je jos jedan extreman preokret u direkciji...a to je ponovni odabir farbi za ritam,bas,lead... Dakle tek kada sam imao jasnu viziju mixa,mogao sam mnogo bolje da odaberem prave farbe!
I bez ikakvih eq-a (mozda samo elementarni high ili low pass eq,ili neke blage korekcije...) aranzman je zvucao VELIKO i finalnu sliku sam vec mogao da vidim.
Da sam imao samo Waves plug-inove uspeo bih da izguram i sa njima da mix zvuci jako dobro.
Necemo sada o tome kako izvuci da mix zvuci bolje od "jako dobro" tj. fenomenalno,jer bi se udaljili od teme.
S druge strane,jedan isti iskusan inzenjer ce bolji mix uraditi ako na raspolaganju ima razlicite alatke,nego ako je samo ogranicen na Waves.
Od Waves-a najcesce korisitim: Maximizer L1,L2,L3, Enigma,R-DeEsser,Delay,IR,...
Ne secam se kada sam poslednji put koristio njegove eq-e,kompresore,reverb pogotovo (osim IR).
Ulogu "generalnog" eq-a su secam se pre 2-3 godine imali Waves-ovi EQ-i,a sada je tu ulogu preuzeo UAD Cambridge.Ne znam da li je i koliko Cambridge kvalitetniji,ali zadovoljava moje potrebe i ima prednost jer ne trosim CPU racunara.
Kompresori:svi sa UAD-a,Kjaerhus,...
Reverbi: VSS3 (generalni reverb) i NonLin2 Powercore,Waves IR,Princeton je kvalitetan,ali jos nijednom se nije pokazao upotrebljivim u mojoj produkciji.
E 'alal ti vera !!Svaka cast na istini kojom sam sebe pokusavam uveriti ali mi
nekako lakse da ipak verujem da se mnogo bolje radi na boljoj opremi.Sve je stvar
ispravne ideje i umeca kojoj su uredjaji i procesori samo orudje za rad.Neko turpijom
moze izvesti proizvod nedostizan nekom sa ne znam,laserom,recimo.Isitina je
prosta:Il' si lav ili nisi!:mrgreen:
Illiron
01-04-2006, 09:59 AM
Da PSP84 i OhmBoyz... S tim sto im je mana nedovoljna kontrola nad svakim od delay-a,dok u Waves-u mogu da podesim svaki delay na koliko je ms i jos malo da ga doteram sa low/hi pass....
S druge strane PSP84 i Ohm mogu da naprave mnogo zanimljivije efekte.
Cim regulisem pitanje izdavanja singla.Oko 15.4. sam u Germany,idem da se vidim sa menadzerom,pa ce nadam se biti nesto konkretno do kraja aprila...
BTW,ni ja jos nisam cuo nijedan tvoj mix :-)
Pozdrav!
Probaj PSP 608 Multidelay...
idekius
01-04-2006, 11:23 AM
Jeste da nisam bas ljubitelj waves-a, ali ima par stvarcica koje rado koristim:
-RBass, S1 imager (vrlo cesto), IR1 impuls reverb (narocito za orkestracije, prirodne prostore), redje C4 (koji je odlican), jos redje L3 ultramaximizer (imam utisak da malo pumpa sub), PAZ analyzer...
-Inace od plugova volim ranze stvari, ali da ne idem u offtopic... uglavnom UAD, Creamware, PSP, URS, Elemental Audio, Kjaerhus, TimeWorks, Tritone Hydratone...
mandrak
01-04-2006, 11:35 AM
Slu?ao sam nedavno kod prijatelja u studiju na njegovom Powercore-u MD 3 mastering algoritam koji je preuzet iz TC 6000.... ludnica kako to dobro zvuči... ali ko?ta cca 1000 eura.
milos
01-04-2006, 01:40 PM
Jel probao neko Waves SSL 4000?
LACKY
01-04-2006, 02:18 PM
Probao! To radi odlicno, samo demo ide na i lok i posle 7 dana nema vise!
Tazman
02-04-2006, 04:11 PM
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=7939
idekius
02-04-2006, 04:39 PM
Cuo i ja to isto... he, he...
Prvobitna informacija je da ce biti vodenizovani i UAD, CreamWare, URS Compressori i SSL Waves...
Ali, neka bude samo Waves SSL i to je strava...
Ja imam kompletnog UAD-a, izuzev Space ECHO i Boss CE-1...
MultiBand kompresor ne koristim (jer sam glup za njega, a nikako da nadjem vremena da ga chackam), a Roland Dimension D je PUN POGODAK... nije napadan chorus koji pravi ono uau, uau, topao je i shirok...
Vrlo je primenljiv na svemu i svacemu... na gitarama, vocalu, bass-u, doboshu... Stvarno pitko zvuci... Turish na se send i vozi Misko:da:
Jedva cekam da izadje i UAD-Neve i ocekujem da ce to za nas "kompijuterashe" uz Waves SSL i URS biti milina...
Neko je gore napisao kako Waves SSL nije identican SSL-u... normalno, tako i ocekujem... dovoljno je da radi kvalitetom UAD-a i to je vise nego O.K...
Sad... ima jos nesto... Ako je Skopy (Babe) slagao mene, lazem i ja vas, ali po njegovoj prici Vlada Negovanovic je poredio 1176LN sa UAD-a i 1176LN hardware i rekao da je razlika stvarno minimilna, ako uopste i postoji...
Lacky je radio sa Vladom, pa mozda zna nesto o ovoj izjavi?
Ja nisam imao prilike da cujem hardwerski 1176 LN i neznam kako zvuci...
Znam kako zvuci ovaj na UAD-u i on radi odlicno...
Pultec takodje, a i Fairchild (za grupe instrumenata)... to isto kazu i na gearslutz, a to je forum (pored ovog) koji smatram merodavnim...
Sto se tice te price kojom smo krenuli, analogno, ili digitalno...
Ja neznam i ne mogu nista da kazem jer gomilu stvari nisam ni video, ni chuo... znam kako radi dobra digitalija i losa analogija... vrhunske analogne uredjaje nisam imao prilike da vidim na delu, pa je bilo kakva moja konstatacija suvisna...
Jednu stvar znam... a to je za sta radi vreme... sigurno...
********EDIT************************************** *****************************
Ufff... izvinjavam se... to "analogno vs. digitalno je u komsijskom topicu... par reda gore ili dole...
Ne zamerite... MB pivo je ucinilo svoje :-) Ono je vrlo analogno i takvo treba i da ostane :-)
Mogli
02-04-2006, 04:44 PM
Roland Dimension D je PUN POGODAK... nije napadan chorus koji pravi ono uau, uau, topao je i shirok...
Vrlo je primenljiv na svemu i svacemu... na gitarama, vocalu, bass-u, doboshu... Stvarno pitko zvuci... Turish na se send i vozi Misko:da:
...
Ja sam bas bio sumnjicav u vezi tog softwerskog chorusa Dimension D, ali ako ti kazes da to vredi imati, onda mislim da cu ga i ja uzeti! :)
idekius
02-04-2006, 04:51 PM
Neces da se pokajes... 100%
Pokreni prvo demo i isprobaj ga...
Ja kada hocu napadan chorus, uzmem nesto drugo, ali kada hocu mekan chorus koji "shiri"...
Ufff... Dimension D mi se mnogo dopao...
Mogli
02-04-2006, 04:59 PM
Rado bi ja to isprobao, ali cim sam skinuo ovu novu verziju 4.2.0, odmah mi je ispisao na performace metru da je Roland Dimesion D - Not authorized - demo expired! Ne znam na koju foru, jer ga nisam pokrenuo ni jednom!?
Slusao sam demo ali hardwerski i to je jako dobro!
goasia
02-04-2006, 09:18 PM
u vezi rolandovih efekata za UAD 1 , kako se to kupuje ?
inace Mogli , nisam ti se javio za ultra pack , posto mi prvenstveno igraju chorusi za Uad , i mozda plate ... jel ti jos ostao slobodan nalog?
LACKY
02-04-2006, 11:34 PM
1176 I 1178 kao hardver jako dobro poznajem,ali iskren da budem, nisam ima prilike da koristim Uad. Sem na 1 dan, kada mi ga je uzajmio ortak da probam.A najvise sam se igrao sa njegovim master limiterom,i to mi se dopada!
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.