Log in

View Full Version : Sta mislite o Yamaha Final Master plug-inu???

Jan
30-03-2006, 12:10 AM
Prosto,ja sam samo njime mogao da dobijem ono sto od prilike zelim(zeljenu jacinu sa autenticnoscu prvobitnog mixa)....ostalo mi krivi zvuk....Cisto me zanima sta vi mislite uopste koji mastering plug-in najbolje funkcionise na PC-u....BTW,znam da je mastering posebna nauka,ali normalno da je zelim da mi stvari makar priblizno zvuce kako treba....
Pozdrav....

Max
30-03-2006, 12:44 AM
Probaj Izotope ozone .... nije vrh , ali korektno radi posao ...... pa javi utiske :)

Pozdrav

Dexxy
30-03-2006, 12:50 AM
Probaj Wawes L3...

Jan
30-03-2006, 12:53 AM
hmmm...kako da nabavim taj izotope ozone???
Radim po malo i sa L3 ali mi se vise dopada Final Master

Dexxy
30-03-2006, 12:57 AM
Po meni je bolji izotope ozone i L3...mozes ga nabaviti......kucaj negde na google...zadnja verzija koliko ja znam je izotope ozone 3.0.8

Arthur
30-03-2006, 04:47 AM
Timeworx Mastering Limiter
Nomad Factory Blue Tubes Brickwall limiter
L3 me ubija u pojam..

Jan
30-03-2006, 05:58 PM
E,evo u pravo sam nabavio Izotope Ozone ver. 3.0.7 i ono...nemam pojma...unistava kickove(noge)....mix guni na autenticnosti...ne znam nekako mi zvuk sa njim nije to sto zelm da bude na kraju....ipak mi najlepsi zvuk ponovo dao yamaha final master......

lesha
30-03-2006, 06:28 PM
probaj mackie acuma labs finalmix ili wavearts finalplug.. oni su slicni final masteru..

poz

Dushan_S
30-03-2006, 07:20 PM
E,evo u pravo sam nabavio Izotope Ozone ver. 3.0.7 i ono...nemam pojma...unistava kickove(noge)....mix guni na autenticnosti...ne znam nekako mi zvuk sa njim nije to sto zelm da bude na kraju....ipak mi najlepsi zvuk ponovo dao yamaha final master......To valjda znači da si probao presete ili se nisi sna?ao. Ozone je dobar sto je all in one, ali nesto losije radi (bar je takav koncenzus ljudi koji znaju vi?e nego ja po pitanju masteringa) od toga da recimo, poređa? waves-ove pluginove ili Voxengo ili ne?to treće. Konačno sve se svodi na to da li zna? ili ne zna? da radi? mastering.

Jan
30-03-2006, 07:34 PM
E,Dushane...nikad ne koristim presete....nego hocu reci da sa istim parametrima izmedju izotopa waves-a,i Final Mastera,jedino Final Master mi daje to sto zelim...ok.....hvala puno...Ali ipak ne mozes reci da bilo kojim plug-inom ako znas da radis mozes da dobijes relativno kvalitetan mastering...no nije bitno...ovo odlazi u raspravu:),a ja sam samo pitao sta mislite o Final masteru,a ne kako da uradim mastering...nista vise:)))i uopste o yamahinom packu plug-inova...

mandrak
30-03-2006, 08:17 PM
Ja sam u paketu sa Yamahom 01x dobio i Final master i do sada ga nikad nisam koristio za mastering... po meni mu fali ono nesto.

Probaj se malo poigrat sa recimo sonalksis compresorom i timeworks limiterom u mastering lancu... od nedavno sam poceo koristit i hydratone eq sa zanimljivim impulsima raznih hardverskih sprava u masteringu, sa vrlo zanimljivim rezultatima.

Vjeruj svom ukusu i tjeraj ono ?to tebi zvuči najbolje i neče? pogrije?iti.

Pozdrav

Dushan_S
30-03-2006, 08:38 PM
E,Dushane...nikad ne koristim presete....nego hocu reci da sa istim parametrima izmedju izotopa waves-a,i Final Mastera,jedino Final Master mi daje to sto zelim...ok.....hvala puno...Ali ipak ne mozes reci da bilo kojim plug-inom ako znas da radis mozes da dobijes relativno kvalitetan mastering...no nije bitno...ovo odlazi u raspravu:),a ja sam samo pitao sta mislite o Final masteru,a ne kako da uradim mastering...nista vise:)))i uopste o yamahinom packu plug-inova...Ma cool, nisam ja hteo da dovodim u pitanje tvoje sposobnosti, mo?da je tako ispalo.
Između ostalog je neko ko radi ovde mastering na redovnoj bazi uradio (uslovno) par manje bitnih masteringa sa Ozonom i kao mo?e, samo je malo jeftiniji. Pazi jo?, GOMILA mastera je ovde urađeno sa tripledat ili kako već karticama, i pluginovima koji su lo?iji nego većina VST pluginova koji su sad na raspolaganju, pa onda mislim da se ipak radi o tome da li si Mandu?ić Vuk ili nisi. Ne mo?e? da bilo kojim pluginom da dobije? rezultat, to je tačno, ali sa bar pola njih mo?e? da prođe?. Naravno pričamo o kompjuterskom budget masteringu. Final Master nije ne?to voljen i cenjen, bar ja nisam do sada čuo da ga neko pominje (?to ne znači da ne valja, jednostavno nisam čuo, a meni se nije dopao).
Naravno ako si ti sjajan masterd?ija koji radi mrak a ja to nisam skapirao pa preuzimam parental role, izvini, nije mi namera da solim pamet ili se raspravljam, nego hvali? Yamahu sa kojom nisam čuo da je bilo ko voli i radi sa njom, a opljunuo si Ozon koji je prilično popularna budget varijanta, pa eto, ja reagovao. :)

Od VST Varijanti, neki ljudi ovde na forumu vole Timeworks limiter na kraju, znam da neki ljudi rade veoma uspe?no sa Waves-ima, za neke primene (imbecilno visok RMS na ?tetu snimka) T-Rex, koliko vidim Voxengo postaje sve popularniji, zbog odnosa cena-kvalitet. To ?to se tiče predloga ?ta da proba?.

Jan
30-03-2006, 10:40 PM
Ne...nisi me skapirao nisam pljunu Ozone:)Taman posla:)I nisam neki masteridzija nego vec godinama kuburim sa tim sranjima oko mastering-a citam o tome i nikako sa obicnim plug-inovima ne mogu da uradim to sto zelim...Ozone cu morati jos malo da isprobavam,ali sam se dosta navezbao sa yamahom...Odavno sam primetio da svaki plug-in daje drugaciji zvuk:),a moji mixevi ne zahtevaju neko prenapumpavanje RMS snage masteringom...i to malo hto hocu da dodam na RMS snazi mi unisti mix sa wavesom ili pojma nemam cime...Ok hvala na savetima....:))))Probacemo i Ozone a Timeworks mi se ne svidja i to ti je:)....Mozda ja gresim, mozda sam se jednostavno navikao na Yamahu i to je to:))))
Pozzzz....

Max
31-03-2006, 11:33 PM
Ne...nisi me skapirao nisam pljunu Ozone:)Taman posla:)I nisam neki masteridzija nego vec godinama kuburim sa tim sranjima oko mastering-a citam o tome i nikako sa obicnim plug-inovima ne mogu da uradim to sto zelim...Ozone cu morati jos malo da isprobavam,ali sam se dosta navezbao sa yamahom...Odavno sam primetio da svaki plug-in daje drugaciji zvuk:),a moji mixevi ne zahtevaju neko prenapumpavanje RMS snage masteringom...i to malo hto hocu da dodam na RMS snazi mi unisti mix sa wavesom ili pojma nemam cime...Ok hvala na savetima....:))))Probacemo i Ozone a Timeworks mi se ne svidja i to ti je:)....Mozda ja gresim, mozda sam se jednostavno navikao na Yamahu i to je to:))))
Pozzzz....

Jednostavno nauci da radis sa spravom ..... sa izotopom se mogu postici izuzetni rezultati ..... ako znas sta radis .... sedi i radi .....

Yamaha nije nista posebno .....

Pozdrav

Jan
01-04-2006, 12:02 AM
E,evo cackam ovaj Izotope vec dva dana i mogu da kazem da sam jako zadovoljan....na prvu nisam bas najbolje skapirao neke funkcije ali sad je sve oke....hvala...

Max
01-04-2006, 12:06 AM
Ako te bilo sta zbuni .... pitaj , ima lepih akcija sirenja po frekventnom opsegu , kompresori nisu nista posebni , mozda je bolje da koristis waves c4 ili nesto slicno , mastering reverb je interesantan , samo nemoj da preteras , kazu da je dither najbolji koji je na softweru , a kad stisnes alt na ekvilajzeru cujes frekvencije koje dodajes ili skidas ..... ekvilajzer je super za skidanje ali ne i za dodavanje , tako da ako dodajes koristi neki urs ili sl ....

Pozdrav

Jan
01-04-2006, 01:13 AM
E,Max jedino mi nije jasno u koju svrhu mogu da iskoristim onaj multiband stereo imaginig????Ta opcija mi nekako nije jasna,zasto bih je koristio u masteringu???I zasto bih u masteringu koristio reverb...
Eto te dve stvari bas i nisu jasne sa Izotopom....:))))Ajde pa mi pomognite:)

lesha
01-04-2006, 03:08 PM
E,Max jedino mi nije jasno u koju svrhu mogu da iskoristim onaj multiband stereo imaginig????Ta opcija mi nekako nije jasna,zasto bih je koristio u masteringu???I zasto bih u masteringu koristio reverb...
Eto te dve stvari bas i nisu jasne sa Izotopom....:))))Ajde pa mi pomognite:)
stereo imaging - po pravilu bi trebao da suzis stereo sliku kod basova.. narocito ako rezes muziku na vinil..
kod ostalih pojaseva mozes da radis sta hoces, sve zavisi kako si vec zamislio stereo sliku..

sto se tice mastering reverba, koristi se samo u najmanjoj mogucoj meri, tj. trebao bi da ga osetis pre nego da ga cujes, koristi se da bi homogenizovao celu zvucnu sliku..

Talino
03-05-2006, 01:00 AM
Od Yamahinih plaginova koristim samo Yamahin final plug, i to isključivo na izlaznom busu, i to tek onda kada mi i bez njega stvar zvuči naduvano. U tom slučaju, tresh mi ide maksimalno do -1.db, a ceiling na -0.01.db.

Ozone je jako moćan, i kudikamo kompleksniji alat od Yamahinog FinalPluga ali malo si ga isprobao (i to ne samo presete koji su ti preporučeni, nego se i sam poigraj svim njegovim komponentama). Meni se, recimo, opasno svidja njegov EQ. Dobro je ?to si poslu?ao Maxa i malo bolje ga upoznao, a vremenom će? uvidjati da je sve bolji. :)

A čačkaj malo i presete (ima? na netu da skine? mnogo njih) i to ne da bi ih takve koristio kao neko pravilo, već čisto da bi uvidio kakve sve varijacije zvuka mo?e da proizvede ozone. Onda pogledaj ?ta je u kom presetu radjeno da bi se dobio takav i takav zbuk...