Log in

View Full Version : Mikrofon za el. gitare

Dompax
28-03-2006, 10:40 AM
Trazim mikrofon za snimanje elektricnih gitara kao alternativu/kompanjona Shure-u SM57. Koje su vase preporuke za snimanje zestokih gitara s 4x12 kutije i na sto se mora paziti kod odabira mikrofona za tu namjenu (visoki spl...)? Nesto sam se zagrijao za onaj Oktavin ribbon, pisu da je zvuk svilenkast i topao, al kad bolje razmislim, za modernu zesticu to mozda i nije neki optimum...

OFF
28-03-2006, 07:24 PM
Ja sam uglavnom koristio sennheiser md421. Drugaciji je od sm57 i u kombinaciji moze dati fine rezultate. Sad, voleo bih i ja cuti neku preporuku, posto MD421 svakako nije 'rupa na saksiji'

Arthur
29-03-2006, 01:12 AM
vise puta (zapravo svaki put!) kada sam snimao gitare, dosta sam vremena posvecivao ovoj tematici... znam da je 421 standard za tu namenu , ali jos uvek mi se nije desilo da ga upotrebim. U A/B testiranju sa sm57Beta, uvek bi mi vise prijala shurka.. ne znam o cemu se radi, dal je posredi ukus ili sta.. doduse jos nisam snimao previse raznovrsne gitarske zanrove .. npr nikad mi nije Fender twin reverb bio u gluvacu, uglavnom Marshalli i Peavey 5150, od zanrova uglavnom nu-metal, grunge, rock. 421 nisam snimao ni u paru sa 57icom, uvek bi mi dve 57ice vise prijale nego kombinacija... just my 2 cents..

Oggy
29-03-2006, 07:42 AM
Jako me zanima razlika izmedju obicne 57-ice i beta verzije...
Koristio sam samo beta 58, ali 57 nisam imao prilike da cujem, te ne bi bilo lose da samo malo pojasnis Arture.
Twin rev je odlicno pojacalo, samo je malkice preglasan, tj. ima obicaj da se "dere", ali za neke clean gitare sa reverbomm sa pojacala zvuci jako lepo, starinski. Mada ja u toj klasi jos uvek najvise volim AC 30.

Dompax
29-03-2006, 08:56 AM
Nije li beta poboljsani SM za live primjenu (bolja izolacija, prodorniji zvuk)?
Vidim da se radi uglavnom s dinamickim mikrofonima.. Kakva je situacija s kondenzatorima? Oktavu MK-012 prikazuju kao dobar majk za vise stvari, pa tako i za el. gitare, a jos i kosta manje od 200€..

FrankoPanko
29-03-2006, 09:14 AM
Kondenzatorski mikrofon bi trebalo koristiti (u kombinaciji sa dinamickim) za "hvatanje" prostorije (1,5-2 m od boxa) u kojoj se snima gitara, dok je dinamicki ispred boxa, pa im onda stimas odnose i obradjujes na dva odvojena kanala. Pogledaj thread od prije dva tjedna u Gitarskoj produkciji pod nazivom "E, jel netko probao...", tamo ti je objasnjeno;) . Sa ribonom nemam iskustva, ali znam da nije praksa s njim ozvucavati kabinet el gitare. Pozdrav.

fipke
29-03-2006, 09:40 AM
sennheiser e609

Dompax
29-03-2006, 09:58 AM
@FrankoPanko
Znam da je to klasicni pristup, ali na stranicama Oktave govore o ozvucivanju s dva kondenzatora. Nekako sam nesretan sa zvukom SM57, pa trazim kako dobiti mozda bolji rezultat. MK-012 mi se cini stoga zanimljiv jer bi mogao u kombinaciji s Brauner Phantom AE (stigla nova zvjerka :)) dobiti ovo o cemu se prica:

Aside from vocals, I found the MK-319 to be an excellent mic when used in conjunction with the MK-012 for miking our Marshall and Mesa/Boogie Triple Rectifier electric guitar amplifiers. I setup the MK-012 one feet away from the first 12" driver in the speaker cabinet at an angle and the MK-319 4' back in a rather lively room and I managed to pick up some really nice room ambience with both the MK-319 and MK-012 mics. Both held up to really high SPL levels and I only got them to distort when the neighbours were hammering on my wall.

Dushan_S
29-03-2006, 12:45 PM
Pa sve zavisi čime si ti u stvari nezadovoljan u zvuku gitare ?to se tiče sm57? Tj, ne znam da li ti je palo na pamet da nije problem u mikrofonu već u onome ?to snima?, tj, set up-u pojačala, i gitari.

FrankoPanko
29-03-2006, 01:32 PM
;) .
... A ako je zvuk sa pojacala cak i dobar, daj si truda pa probaj eksperimentirat sa pozicijama mikrofona jer sm57 vec pri pomaku od centimetra ili par stupnjeva nagiba daje razlicit zvuk!:da:

Dompax
29-03-2006, 02:32 PM
Pa, zvuk cak i je dobar...:p
Zelim dobiti zvuk na snimci sto slicniji onome kakav je uzivo. SM57 mi ne daje takvu sliku. Probati cu jos eksperimentirati s pozicioniranjem, valjda nadjem carobni polozaj. :idea:
Bdw, jel moze biti da mikrofon ne radi kako bi trebao ili je tu situacija radi/ne radi? Ovog SM57 sam kupio polovnog od sumnjive osobe koja ga je koristila pod sumnjivim uvjetima pa kad god snimam s njim i ne svidi mi se snimka, to mi prvo padne pamet. :andeo:

Oggy
29-03-2006, 03:29 PM
Ja juce snimao gitare. Tj, nisam ja, nego je snimano kod mene. Novi Gretch+ stari POD ("bubreg", ne rack) i iskreno se mislim da nikad vise ne snimam pojacala... :)
Obaska sto momak ubija kako svira (Coca).

Arthur
30-03-2006, 04:45 AM
Line6 odlicno radi kada nemas dovoljno skup/iskusan chain. Stvarno odradjuje posao fantasticno i brzo, al u svakom slucaju prava pojacala u pravim okolnostima zvuce bolje i fleksibilnije. to mi zapravo najvise smeta kod line6, nedostatak raznovrsnosti.. uspevam izvuci jednocifren broj solidnih farbi za raznorazne namene (veoma isplativ ucinak!), ali kad sam bas napaljen na idealni sound, malo me iznervira sto mu je tolerancija na experimentisanje niska.
@oggy
Nisam mislio na razliku izmedju bete i obicne 57ice, jer ih nikada ni nisam A/B testirao, uglavnom nisam imao priliku. U akademiji imaju dve bete, a kod vitasa samo obicne, pa ih nikad nisam uparivao tako da ne znam. Oni koji jesu kazu da su bete "neverno" ostrije...
@doompax
svakako da lose koriscenje i odrzavanje mikrofona pa cak i dinamickog, moze dovesti do promene u zvuku. Eno ja imam jedno 2-3 spaljene sm58 iz prostorije za vezbanje, rade i dalje, al malo kome se svidja kako ;) inace, ozvucavanje kabineta i dobijanja "istog zvuka kao uzivo" je prilicno tesko, i na to utice dosta faktora. Slobodno procitaj Sleepermanov tutorijal za koji ces naci link u sticky-ju u sobi Gitarska produkcija, gde je ovom threadu i mesto... (!?)

Dompax
30-03-2006, 11:38 AM
Jeli netko radio s Beyerdynamic M-88 majkom?
MD421 se u ZG moze naruciti za samo 740€...:rotfl:

Dushan_S
30-03-2006, 07:13 PM
Pa, zvuk cak i je dobar...:p
Zelim dobiti zvuk na snimci sto slicniji onome kakav je uzivo. SM57 mi ne daje takvu sliku. Probati cu jos eksperimentirati s pozicioniranjem, valjda nadjem carobni polozaj. :idea:Sad si tek nejasan. ?ta je to "Zvuk kakav je u?ivo"? U?ivo kakvim ga čuje tvoje uvo, ili u?ivo na ?ivom snimku? U?ivo kako ga čuje publika u 5, 11, ili 30-om redu? U?ivo pola metra iznad pojačala kako ga čuje gitarista ili u?ivo kao neko ko je direkt ispred bine i puca mu glava jer pojačalo bije u njega? U?ivo kao na snimku tvog omiljenog benda, ili na svirci tvog omiljenog benda?
Ako snima? gitaru, reper ti je neki snimak koji ti se dopada, znači poku?ava? dobiti da je ono ?to čuje? na monitorima ?to bli?e onome ?to se čuje na tim istim monitorima kada pusti? svoj omiljeni album. Ako se i radi o ?ivom albumu, vrlo je moguće da je to upravo 57. Nadalje, nije jasno kakve su to gitare u pitanju, stilski, sedam tona distorzije u Marshall varijanti, ili otpanjeni Fender ili ne?to treće. Pa je onda bitna i soba, oblik veličina, materijal, kao i pozicija u sobi gde si postavio pojačalo, koje pojačalo koja gitara i koji svirač. Da li si pojačalo ostavi "golo" ili si ga izolovao ekim materijalima da ubije? zvuk?

Ono ?to sam poku?ao da ti ka?em i pro?lim post-om, postoji jako mnogo parametara osim vrste mikrofona, pa detaljno razmisli da se ne radi o nečemu drugom.

Konačno, mo?e? probati sa bilo kojim kondenzatorskim, ja sam upotrebljavao ?ta mi padne pod ruku, obično u situacijama kad sam hteo da udaljim mic od pojačala da dobijem vi?e basa, a soba je bila dovoljno gluva da mi zvuk ne postane smuljan u room-u.

Dompax
31-03-2006, 08:03 AM
Oprosti na nejasnosti, zvuk koji dobijem preko SM57 nema veze s onim sto cujem stojeci ispred pojacala u prostoriji, sto sam mislio pod onim "uzivo". Znam da na snimci ne mogu ocekivati zvuk kakav cujem u prostoriji. To bi kod bliskog ozvucivanja dinamickim mikrofonom trebao biti prvenstveno zvuk zvucnika zar ne? Ali snimke mi zvuce jednostavno tanko...
Ma da ne gnjavim previse, imam jos jednu Betu58, pa cu snimiti dva kanala za komparaciju. Ako betin snimak bude bar priblizno jednako los kao SMov, znat cu da je problem u necem drugom a ne u mikrofonu... :) tnx

zvincic
31-03-2006, 04:10 PM
Oprosti na nejasnosti, zvuk koji dobijem preko SM57 nema veze s onim sto cujem stojeci ispred pojacala u prostoriji, sto sam mislio pod onim "uzivo".

naravna stvar, iako sm57 boja zvuk, ako hoces cuti ono sto on cuje kad ga stavis na zvucnik moras simulirat iste uvjete, dakle uho na zvucnik :)

naravno da ovo ne preporucam ako je pojacalo glasno jer ce ti trebat dan dva da ti se uho oporavi nakon te torture.

ps. ako ti snimke zvuce tanko kad nabijes sm57 uz zvucnik (proximity efekt)....onda je lako moguce da je mikrofon umoran...
iako sm57 slovi za robustan mikrofon, dovoljno je da ti jednom padne na pod iz ruke da to vise ne bude to....radit ce on i dalje....ali kako...

Dushan_S
01-04-2006, 01:52 AM
Oprosti na nejasnosti, zvuk koji dobijem preko SM57 nema veze s onim sto cujem stojeci ispred pojacala u prostoriji, sto sam mislio pod onim "uzivo". Znam da na snimci ne mogu ocekivati zvuk kakav cujem u prostoriji. To bi kod bliskog ozvucivanja dinamickim mikrofonom trebao biti prvenstveno zvuk zvucnika zar ne? Ali snimke mi zvuce jednostavno tanko...
Ma da ne gnjavim previse, imam jos jednu Betu58, pa cu snimiti dva kanala za komparaciju. Ako betin snimak bude bar priblizno jednako los kao SMov, znat cu da je problem u necem drugom a ne u mikrofonu... :) tnxPazi ako ?eli? specifično ba? zvuk gitare U SOBI, kako ga čuje? uvetom, pa uzmi kondenzatorski mikrofon i dovoljno fleksibilan stalak i stavi mikrofon upravo tamo gde ti je glava, pa se jo? poigraj i paternima na mikrofonu i miči ga unaokolo. Ono ?to meni nije jasno je u stvari, ?ta će ti takav zvuk. Ono ?to je rekao Zvinčić, proveri sa drugim mikrofonom da bi video da li ti je ispravan. Takođe imaj u vidu da do?ivljaj "mase zvuka" koji čuje? na snimcima potiče od layer-ovanja gitara i toga da gitare dobro sarađuju sa bas gitarom. Uglavnom su gitare koje čuje? u pop-rock produkciji "o?i?ane" i prilično tanke. Samo i dalje te upozoravam da se radi i o gitari i samom pojačalu. (po?to vidim da to nikako ne pominje?) Ne mo?e? usnimiti ne?to čega nema, a konačno, farbu na pojačalu treba da pravi? da se dobro usnimi a ne da ti dobro zvuči u prostoriji. Ono ?to ti na uvo zvuči predebelo, ili sa previ?e srednjih ili ?ta već, mo?da snimljeno zvuči kako treba. Probaj se sa tim poigrati.

Dompax
01-04-2006, 06:15 PM
Pazi ako ?eli? specifično ba? zvuk gitare U SOBI, kako ga čuje? uvetom, pa uzmi kondenzatorski mikrofon i dovoljno fleksibilan stalak i stavi mikrofon upravo tamo gde ti je glava, pa se jo? poigraj i paternima na mikrofonu i miči ga unaokolo. Ono ?to meni nije jasno je u stvari, ?ta će ti takav zvuk. Ono ?to je rekao Zvinčić, proveri sa drugim mikrofonom da bi video da li ti je ispravan. Takođe imaj u vidu da do?ivljaj "mase zvuka" koji čuje? na snimcima potiče od layer-ovanja gitara i toga da gitare dobro sarađuju sa bas gitarom. Uglavnom su gitare koje čuje? u pop-rock produkciji "o?i?ane" i prilično tanke. Samo i dalje te upozoravam da se radi i o gitari i samom pojačalu. (po?to vidim da to nikako ne pominje?) Ne mo?e? usnimiti ne?to čega nema, a konačno, farbu na pojačalu treba da pravi? da se dobro usnimi a ne da ti dobro zvuči u prostoriji. Ono ?to ti na uvo zvuči predebelo, ili sa previ?e srednjih ili ?ta već, mo?da snimljeno zvuči kako treba. Probaj se sa tim poigrati.

Ma gledaj, sve je meni jasno, samo jedno nije.. :)
Kako moze biti toliko razlicit zvuk od onog kojeg cujem kad se spustim ispred pojacala (ne prislonim bas uho jel ;), ali nije ni zvuk sobe) od onog na snimci? Nije da sam siguran kakav bi zvuk trebao dobiti preko mikrofona ali mi je malo sumnjivo da je toliko razlicit. Nisam spominjao opremu jer sam mislio da je to nevazno s obzirom da zelim snimiti taj zvuk koji cujem (ma bar priblizno), pa bio los ili dobar. Inace snimamo Gibson Flying V u H&K Attax 200 hibridnu glavu i H&K 4x12 box. Gitara ima prirodno debeli zvuk, a pojacalo radi posao cisto u redu s obzirom da je zeljeni zvuk heavy/nu-metal prizvuka...
Hvala na savjetima!

Oggy
01-04-2006, 06:40 PM
Nikako nam nisi rekao na kom preampu snimate i koji su konverteri u pitanju...

Za tebe bi verovatno radila varijanta d112 ili d 12 na membranu i kondenzator na metar do dva.

Arthur
01-04-2006, 08:48 PM
Kako moze biti toliko razlicit zvuk od onog kojeg cujem kad se spustim ispred pojacala (ne prislonim bas uho jel ;), ali nije ni zvuk sobe) od onog na snimci? Nije da sam siguran kakav bi zvuk trebao dobiti preko mikrofona ali mi je malo sumnjivo da je toliko razlicit. Hvala na savjetima!

Odgovor na to pitanje sadrzi svu mudrost snimateljskog posla - da zvuci sto vernije. 57ica je u toj nameni postavila standarde. Narocito ispravna :banghead: ;)

Savet : pozabavi se bolje upoznavanjem sa pojmom mikrofona i njegove uloge u snimackom lancu

Dushan_S
02-04-2006, 02:43 AM
Kako moze biti toliko razlicit zvuk od onog kojeg cujem kad se spustim ispred pojacala (ne prislonim bas uho jel ;), ali nije ni zvuk sobe) od onog na snimci? Nije da sam siguran kakav bi zvuk trebao dobiti preko mikrofona ali mi je malo sumnjivo da je toliko razlicit. Nisam spominjao opremu jer sam mislio da je to nevazno s obzirom da zelim snimiti taj zvuk koji cujem (ma bar priblizno), pa bio los ili dobar. Inace snimamo Gibson Flying V u H&K Attax 200 hibridnu glavu i H&K 4x12 box. Gitara ima prirodno debeli zvuk, a pojacalo radi posao cisto u redu s obzirom da je zeljeni zvuk heavy/nu-metal prizvuka...
Hvala na savjetima!Ako je 57-ica ispravna probaj pre nego ?to krene? u nabavku mikrofona da uraidi? ono ?to i svi drugi rade, da umesto da mikrofonom juri? zvuk koji se tebi sviđa u prostoriji da tako namesti? zvuk da kada je sniman zvuči kako treba. Zvuk koji se dobro snima ne mora biti zvuk koji je tebi lep na uvo, to je poenta. Generalno jedan od čestih problema sa muzičarima koji imaju snimatelji je objasniti im da njihov omiljeni sound na pojačalu ne mo?e da se snimi kao takav i da moraju da snimaju na zvuku koji im se na uvo ne dopada ali će se snimiti tako da na kraju u matrici gitare zvuče kako treba.

SandRob
06-04-2006, 03:01 PM
ja sa sm57 nikako ne mogu dobit zvuk. okrecem ga na sve moguce nacine, ali nikako ne ide. zvuci mi suplje. stvarno ne znan u cemu je problem. je li ja negdje grijesim, je li mikrofon ispravan (novi je mikrofon), je li se tu radi o ukusu...

u zadnje vrime sniman sa akg c414 i prilicno sam zadovoljan. bas mi ostaje realan snimak.

evo slicice (sm57 se vidi na ampu):
http://img139.imageshack.us/img139/5935/gitare2ke.jpg

Tiki the Boyler
08-04-2006, 01:01 PM
57-ica je legendaran mikrofon baš zato što boji zvuk tako kako ga boji! I to vam se sviđa ili ne! Pored nje Beta 57A koju sam imao priliku A/B testirati zvuči kao kondenzatorski mikrofon! (sa 57 ga veže samo SPL) Meni se to recimo na perkusijama strava sviđa, međutim i gitarista i saxofonista su mi se nešto mrštili (što zbog zvuka, što zbog cijene), pa su završili sa 57! Ali je preokret nastupio kada je gitarista čuo svoj zvuk na razglasu kada sam mu pred pojačalo nabio ElectroVoice N/D 478! To je bilo to!
Na kraju krajeva, mikrofon je zaista sprava koja rijetko kad valja ili ne valja. Uglavnom nam se sviđa ili ne! I to je tako...

OFF
09-04-2006, 10:07 AM
u zadnje vrime sniman sa akg c414 i prilicno sam zadovoljan. bas mi ostaje realan snimak.

evo slicice (sm57 se vidi na ampu):

A kako postavljas c414? Ja bih bas probao i s njim da se igram, ali se plasim da ga stavim blizu pojacala