PDA

View Full Version : Usnimavanje zivog hora i gudaca?

Nemania
23-03-2006, 06:55 PM
Odlucio sam da u jednu pesmu koju konacno radim za sebe ubacim pored zivih gudaca, klasicne gitare i zivi hor. Pesma je rubato (nesto slicno kao "Ima nesto u tom sto me neces"-mislim na rubato ritam). Do sada nisam imao prilike da snimam zivi hor,a njega zbog nemogucnosti prevoza (30 clanova) moram snimiti u Kg,posto je to hor muz. akademije u Kg. Gluva soba studia u kome snimamo je veoma mala tako da mogu stati samo 3, eventualno 4 pevaca, pa mislim da li se mogu i da li se valja nasnimavati vise puta3 po 3 i to iz svakog glasa posebno (sopran,alt,tenor,bass), dalje studio ima dva mikrofona RODE NT2-da li su dobri za snimanje hora ili mozda oktave (ne znam tacnu oznaku, samo znam da su veoma mali i lice mi kao da su za gitaru. Pa ako neko ima iskustva sa ovim...? Da i gudaci?

OFF
23-03-2006, 07:21 PM
Kako mislis gudaci? Solo violina, celo, ili kvartet, ansambl.......?

Bojim se da hor i sve vise od solo gudaca je apsurd snimati takvom prostoru. Ti mikrofoni (Roda i Oktava -mk012 verovatno) ako se pravilno postave mogu zavrsiti posao, ali ne u sobi 2sa2. Nadji neki Dom Kulture tamo, iscimaj neki DAT ili LAp-top i dobar preamp ili mali mixer i snimi to kako dolikuje. Ustedeces vreme (nasnimavanje vokala, gudaca), a rezultat........:)

Vai
23-03-2006, 07:22 PM
Nisam snimao hor, ali snimanje 30 clanova hora, 3 po 3 ili 4 po 4, stvarno nije resenje. Hor dobija svoju jacinu i boju kada svi zazvuce zajedno i uglavnom se snima u velikim prostorijama sa jako prefinjenom akustikom, a ne u manjim studijima. Mislim da nema tih efekata koji ce postici to boju hora ako ih budes snimao 3 po 3, i s druge strane bez obzira o kakvim se muzicarima radi (muzicka akademija), sumnjam da ce ti krajnji rezultat zazvucati kao unison, kao hor.

Bolje bi bilo da potrazis neku vecu prostoriju za snimanje i sve snimis iz prve, jer ce u suprotnom biti zesce mucenje za njih, i kasnije za tebe.

Sta su gudaci? trio, kvartet, kvintet?? nije valjda orkestar i njih isto mislis da strpas u sobu i snimas 3 po 3??

Trazi drugo resenje, ako ne mozes ... srecno u svim etapama :rolleyes:

Poz.

P.S. Mozda je neko i uspeo da snimi hor kako si ti to zamislio, toj osobi stvarno svaka cast!!!

Vai
23-03-2006, 07:42 PM
Koliko se secam, glavna sala kragujevacke gimnazije ne bi bila losa za ovakvo snimanje. Ima malo vise reverberacije, ali sam u toj sali slusao solo instrumente, mozda bi hor malo smanjio reverberaciju, ali mozes i da se pozabavis tehnikom mikrofona (sto blize horu, nemoj slucajno da ih postavljas na sredini sale, najverovatnije ce rezultat biti neko mutno mumlanje ... opet, zavisi od sale). Podesi mikrofone na kardioidni patern, i isprobaj par stereo tehnikama (A-B, MS, ORTF).

Mislim da bi ti ovo bilo bolje resenje od nekog studija. Monitoring ce biti mali problem, ali snadji se ;)

Poz.

Nemania
23-03-2006, 07:50 PM
Mogu ih nekako snimiti u sali muz.akademije, ali kako im obezbediti monitoring? I kako to mislite zvucace unisono, svaki glas ima svoju deonicu za koju je napisana partitura? A sto se tice gudaca najverovatnije neki kamerni sastav (od prilike 6 violine (3 clana koji ce nasnimiti prvo tri pa jos tri violine-mislim da to moze da prodje, i jedno celo)). I sta mislite da li u toj varijanti dolazi u obzir Rode nt2? A svoj glas i Leontinu snimam u drugom studiju u Bg. Smo mi je problem taj hor,a stvarno bih voleo da ga ubacim u song i gudaci. Ne znam da li da se upustam u to i bacam pare na studio ako to nece lepo na kraju izaci?

Vai
23-03-2006, 09:04 PM
Ako mozes da ih snimis u sali muzicke akademije, znaci da ce svi pevati zajedno, sto znaci da im onda ne treba monitoring. Kako ces ti da sredis svoj monitoring, za to ces morati da se snadjes.
Ako mozes hor da snimis u sali muzikce akademije, iskoristi priliku da odmah snimis i gudace.

Poz.

P.S. Mislio sam na unison za svaki glas odvojeno ... da svi soprani zazvuce u isto vreme, samo soprani, pa onda tenori, pa basovi ... zamisli da snimis 3 soprana u jednom tempu, posle toga 3 soprana u drugom, i 3 soprana u trecem ... na sta ce to lici kad se sve sabere?? i to samo za jedan glas, zamisli za sva cetiri ... ne znam koje bi ti editovanje pomoglo da taj problems sredis. Znaci snimi ih lepo sve zajedno i resen problem, za njih i za tebe.

Arthur
24-03-2006, 02:17 AM
VocAlign... salim se ;)

Nemania
24-03-2006, 04:35 PM
Valjda se nismo razumeli, ja sam vec snimio matricu(klavir i gitaru), a hor treba da udje preko, pa mi nije jasno kako da im u sali obezbedim monitoring?

Vai
24-03-2006, 05:27 PM
Sigurno neces moci da obezbedis 30 pari slusalica ;)
Meni bi jedino normalno resenje bilo da monitoring ima samo dirigent ... ipak on "svira" horom, hor je njegov "instrument", na kraju sve zavisi od osobe koja diriguje horom.
Znaci ako mene pitas, ja bih dirigentu obezbedio monitoring, osobi koja diktira tempo, dinamiku, sve.

Poz.

OFF
24-03-2006, 08:49 PM
Sigurno neces moci da obezbedis 30 pari slusalica ;)
Meni bi jedino normalno resenje bilo da monitoring ima samo dirigent ... ipak on "svira" horom, hor je njegov "instrument", na kraju sve zavisi od osobe koja diriguje horom.
Znaci ako mene pitas, ja bih dirigentu obezbedio monitoring, osobi koja diktira tempo, dinamiku, sve.

Poz.

Stavis im zvucnike i pustis matricu i snimis. Onda obrnes fazu matrici i snimis jos jednom. Izgleda sasavo, ali....

Nemania
24-03-2006, 11:30 PM
Ne kapiram?:confused:

Oggy
25-03-2006, 03:24 AM
Off ima pomalo smelu teoriju da bi se obrtanjem faze, konstantni delovi usnimka (matrica) potrli, a promenljivi nadopunili.
Prevideo je samo jednu stvar, a to je da veliki prostori nikako ne mogu da identicno prenesu dva puta zaredom informaciju, zbog nekontrolisanog strujanja vazduha i duzine putanje tokom koje je signal podlozan deformacijama dovoljnim da se ne desi fazno potiranje.
Snimao sam dosta horova u raznim ambijentima i po pravilu, uvek je bio bolji rezultat tamo gde je "akustika" bila "manja" (uzasno pogresni termini ).
Iskreno, najbolji rezultat koji sam dobio je sa (istina, kamernim) horom od 15- stak ljudi je bio kod mene u dnevnoj sobi. Isprobali smo par lokacija i ni jednom nisam bio zadovoljan, koliko samom bojom, toliko sa odjekom koji nikako nisam mogao da iskontrolisem.
Onda sam pokusao poslednju varijantu, a ona je urodila plodom (ovo opet uslovno govoreci, jer mi se po masterovanju CD-a, desilo to da su mi pukle FAT tabele i u sekundi je nestao ceo hard... Prokletstvo :banghead: ).

Tebi bi svakako bio problem da mixas pesmu koja osim pesme ima i hor koji je vec usnimljen sa mnogo ambijenta.
Iskreno, nisam ljubitelj takvih grandioznih zahvata, koji do sada (licno misljenje) nikome nisu zazvucali kako treba, ali ako i dalje insistiras na horu kao kljucnom delu tvoje pesme, moj savet bi ti bio da ga snimis sto suvlje moguce i tek kada ga (ako ga...) uklopis u sliku, dodas prostora onoliko koliko je potrebno. Pa cak i po cenu da ga snimis tako sto ces nabaviti nekoliko pari slusalica i snimati po 4 pevaca, jer je jako bitno, pogotovu ako ti je pesma promenljivog tempa (cini mi se da si spomenuo "rubato") da budu na beat-u.

OFF
25-03-2006, 04:52 PM
Verovatno si u pravu. Ja sam snimao horove i pevacke grupe samo same za sebe, i njima zaista prija veliki prostor.A to sto kazes za uklapanje uz matricu...... verovatno tesko u prereverberantnom prostoru. Mada bih ja opet probao u nekoj velikoj, ali suvoj sali (kao studio 6 npr), ali to je kod nas retko

Nemania
25-03-2006, 07:34 PM
Pa cekajte, sta sada? Sala akademije koja je prosecna, sto znaci da nije potpuno suva, ali ni suprotno, ili ipak 4 po 4 u studiju?E da a sta mislite o varijanti da se hor i gudaci snime zajedno u sali, naravno posebnim mikrofonima? I ako neko zna nesto o postavci mikrofona za gudace i hor, jer ja do sada stvarno nisam imao iskustva sa tim?
P.S. uskoro bi trebalo da krenemo sa snimanjem.:o

Vai
25-03-2006, 10:30 PM
Da sam na tvom mestu, u tvojoj situaciji, uradio bih sledece:

Hor je na bini. Mikrofoni mogu da budu postavljeni da sledeci nacin: Dva mikrofona (pozeljno isti model), kardioidni patern (pozeljno je omni, ali ako ces da snimas gudace u istoj sali, onda bolje kardioidni), razmak izmedju ta dva mikrofona bi bila recimo 3 metra (centriras ispred hora), kazem "recimo" jer ces ovo sam morati da postavis i da cujes sta to mikrofoni hvataju. Ne bi trebalo da budu ni blizu (manje od jednog metra, izgubices stereo sliku) ni daleko (vise od 4 metara, na kraju ces dobiti tzv. "ping-pong efekat), i to sve zavisi od sirine hora. Ako je hor bas sirok, upotrebi 3 mikrofona sa razdaljinom od 1.5 metra izmedju njih, s time sto centriras srednji mikrofon na hor.
Sto se daljine od hora tice, tu ces sam morati da trazis "sweet spot" (gde se dirketni zvuk sastaje sa reverberantnim). Mozes i da postavis mikrofone blizu hora, veoma blizu da bi dobio sto cistiji zvuk, suvi zvuk, pa kasnije nekim multiefektom kompenzuj taj prostor sto si izgubio na snimanju. Ja bih licno hvatao originalnu reverberaciju sale (ako je dobra), tu negde oko "sweet spot"-a.

Monitoring resi na taj nacin sto ces slusalice i mix (matrica+gudaci ako je potrebno) obezbediti samo dirigentu, dobar dirigent i uvezban hor nece imati problema da se uklope sa matricom.

Sto se gudaca tice, smesti ih sto dalje od hora, i da budu naspram hora, da hor dirketno gleda u kamerni sastav, i obrnuto ... da bi tako postigao sto cistije snimanje gudaca i hora.
Mikrofoni isto kardioidni. Ako imas 6 violina, mozes da postavis jedan mikrofon za svaku violinu na sledeci nacin: Relativno blizu kutije (20-30cm), blizu gornje daske da bi dobio siri i prirodniji zvuk, ili blizu kobilice (mostic) za zvuk za boljom definicijom.
Druga opcija je da postavis dva mikrofona izmedju dve violine, jedan iznad (20-30cm) i jedan ispod (20-30cm). Ne znam koji bi zvuk dobio ovom tehnikom, ali sam video da se dosta koristi.
Violoncelo: Postavi mikrofon odmah ispred kobilice ako zelis briljantan zvuk, ili odmah isped f-otvora za malo puniji zvuk.

Ne znam kakva je pesma, da li hor peva u isto vreme sa kamernim sastavom, i kojom jacinom. U tom slucaju ce ti trebati moniroting za svakog clana kamernog sastava (slusalice naravno), ipak hor moze da zazvuci veoma jako. Ukoliko ne pevaju u isto vreme sa gudacima, ili pevaju ali tiho, onda im zaista ne treba monitoring.

Ako ne mozes da snimis gudace zajedno sa horom, snimi ih odvojeno, mislim da nije veliki posao snimiti septet. Ako ih snimas odvojeno, i ako sala ima dobru reverberaciju, koristi omni patern na mikrofonima za hor.

Najverovatnije sam nesto izostavio :rolleyes:. U svakom slucaju spazices eventualne probleme na samom snimanju, pa se snadji ;)

Poz.

P.S. Nikada nisam snimao ovu kombinaciju, ali bih ovako pristupio u tvojoj situaciji.

Mogli
26-03-2006, 12:04 PM
Svaka cast Vai!:)

Manley
27-03-2006, 12:10 PM
ne znam kada planiras da snimas, ali ja sam najverovatnije pocetkom juna u KGu, a posto je Gimnazija 500m od moje kuce...mozda bih mogao da pomognem

Manley
27-03-2006, 12:12 PM
Sala KG Gimnazije zvuci odlicno....i da bi pokupio sve karakteristike prostorije mislim da je XY mikrofonija najbolja...evo skice:

Nemania
27-03-2006, 06:01 PM
Najbolja za sta-hor ili gudace?

Vai
29-03-2006, 09:15 AM
Hvala Mogli :)

@OFF

Nekako mi je cudan tvoj primer sa fazom ... razumem sve u vezi faze, itd. ali mi se tu nesto ne poklapa. Nazalost trenutno nemam nijedan program da isprobam taj primer ... a teoretski mi bas ne ide u glavu.
Posto sam nocas vec pokusao da napisem zasto mislim da to ne bi radilo, ali sam na kraju video da ni sam sebe nista nisam razumeo (4 ujutru je kod mene), da li bi mogao jos jednom da napises taj primer ali korak po korak, da ja vise ne bih razbijao glavu :banghead: kasno je znas, pa mi je malo teze da mozgam u ovo doba ;)

Poz.

Vai
29-03-2006, 09:30 AM
Samo da objasnim u cemu ja vidim problem:

Prvi slucaj: Snimio si hor a ujedno se snimila i matrica znog monitoringa. Taj snimak imas u jednom tracku (hor+matrica). Dodas novi track sa matricom kojoj obrnes fazu, i snimis ta dva tracka u novi track i navodno matrica se ponisti?
Kazem ti ne mogu to trenutno da isprobam, ali teoretski je nemoguce, jer matrica koju si snimio nije ista kao original, prvo zbog nivoa (mada to nije veci problem), drugo zbog EQ koji joj je dodao zvucnik za monitoring, zar ne??

Drugi slucaj: Snimio si hor+matrica, prvi put. Onda snimis jos jednom hor+matrica ali si prethodno matrici obrnuo fazu. Ako ta dva snimka pustis u isto vreme matrica se nece ponistiti jer nije ista matrica u pitanju. Nema sanse da je hor otpevao identicno kao prvi put, da se sala ponasala identicno kao prvi put ... jednostavno dva razlicita snimka sa razlicitim signalima ne mogu da se poniste ako obrnes fazu.

Ili postoji treci slucaj kojeg se nisam setio, ili sam ja nesto pobrkao u prva dva i najbolje bi bilo da malo odspavam ;)

Max
30-03-2006, 12:47 AM
nisi nista promasio ..... potpuno si u pravu

To ti je kao teorija o preptuummobile koja radi kao ideja ..... i onda ga napravis :(

ja bar nisam uspeo ....

Pozdrav

OFF
30-03-2006, 11:50 AM
Hvala Mogli :)

@OFF

Nekako mi je cudan tvoj primer sa fazom ... razumem sve u vezi faze, itd. ali mi se tu nesto ne poklapa. Nazalost trenutno nemam nijedan program da isprobam taj primer ... a teoretski mi bas ne ide u glavu.
Posto sam nocas vec pokusao da napisem zasto mislim da to ne bi radilo, ali sam na kraju video da ni sam sebe nista nisam razumeo (4 ujutru je kod mene), da li bi mogao jos jednom da napises taj primer ali korak po korak, da ja vise ne bih razbijao glavu :banghead: kasno je znas, pa mi je malo teze da mozgam u ovo doba ;)

Poz.

I ja to nisam probao, ali sam od profesora cuo preporuku za taj slucaj:
(Hor + Matrica) + (Hor - Matrica) = 2xHor najgrublje receno

Znaci, snimaju se dva take-a, na dva kanala. U drugom slucaju je istoj matrici, kroz iste zvucnike, sa istim rastojanjem zvucnik - mikrofon, obrnuta faza. Teoretski, ako je sala dovoljno velika i uzmemo da se u njoj stvara homogeno zvucno polje, trebalo bi da se matrica skroz potre. Naravno da se u praksi to nece desiti, ali ja i jednog pevaca kad snimam, neretko mi se na njegovom kanalu cuje malo matrice u sluskama, sto ne smeta u mixu. Sad, treba probati, mada me je Oggy pokolebao. Mada, ne vidim drugo resenje.

@Max, nisam skontao sta si hteo reci i kome. Meni da ne moze, ili VAI-ju da ne ne moze:rolleyes: ?:)

Oggy
30-03-2006, 12:57 PM
Ja bih voleo da tvoj profesor i ja stavimo po 1000 evra na gomilu, a da on obrne faze i potre matrice, a da ne sjebe hor.... Ili da uopste potre matricu.
To bi mi bile najlakse zaradjene pare ;)

Vai
31-03-2006, 08:00 AM
@OFF,

Zaista sumnjam, i ja bih kao Oggy mogao da se kladim u 1000 evra i vise da to nece uspeti ... ali vredi pokusati. Teoretski je nemoguce, ali sam naucio da je akustika veoma cudna nauka i cesto ume da nas iznenadi.

Probacu uskoro, pa da vidimo.

Poz.

OFF
31-03-2006, 10:41 AM
@OFF,

Zaista sumnjam, i ja bih kao Oggy mogao da se kladim u 1000 evra i vise da to nece uspeti ... ali vredi pokusati. Teoretski je nemoguce, ali sam naucio da je akustika veoma cudna nauka i cesto ume da nas iznenadi.

Probacu uskoro, pa da vidimo.

Poz.

Ne znam, kaze da su tako snimali. I ja bih voleo da probam. A znate kako kaze stara narodna ..... ' jedan probao, pa .....'

boggy
31-03-2006, 11:05 AM
Ne znam, kaze da su tako snimali. I ja bih voleo da probam. A znate kako kaze stara narodna ..... ' jedan probao, pa .....'

Hm, ako budes probao, pokusaj da ne mrdas nista u prostoriji, ukljucujuci i ljude... Ako i uspes da oduzimanjem potisnes matricu, to ce biti samo pod uslovom da akustika prostorije ostane identicna, razmaci mikrofona i zvucnika nisu dovoljni, vec moraju i SVE prepreke da ostanu iste i na istom mestu....
Da ne govorim da ce i temperatura i vlaznost da utice... zato budi brz. Mnogo ljudi na jednom mestu podize temperaturu i vlaznost jako brzo.
Sumnjicav sam ali i znatizeljan... tako da ti zelim srecu ako budes pokusao.

pozdrav

bogi

OFF
31-03-2006, 11:22 AM
Pazite, ni ja ne ocekujem da se potre cela matrica frekvencijski. Drugo, kad imate npr, koncert ili zivo snimanje hor + orkestar, nemoguce da u mikrofonima koji hvataju hor, a moraju biti podaleko, nema niceg osim hora. I trece, ne moraju im se pustiti svi kanali matrice pri usnimavanju, nego ono sto im je dovoljno da uhvate ritam i intonaciju.

boggy
31-03-2006, 11:24 AM
Pazite, ni ja ne ocekujem da se potre cela matrica frekvencijski. Drugo, kad imate npr, koncert ili zivo snimanje hor + orkestar, nemoguce da u mikrofonima koji hvataju hor, a moraju biti podaleko, nema niceg osim hora. I trece, ne moraju im se pustiti svi kanali matrice pri usnimavanju, nego ono sto im je dovoljno da uhvate ritam i intonaciju.

Sta god, budi brz i ne daj im pauzu... :)

pozdrav

bogi

boban
31-03-2006, 11:18 PM
c,c,c...Nemania,jesi li cuo za onu narodnu:"vid`la zaba da se kuju konji,pa i ona digla nogu".Uradi prvo nesto primereno tvom iskustvu,pa posle nekog vremena probaj tako preambiciozne zahvate.

Arthur
01-04-2006, 12:39 AM
koj ti je??
Jel to tvoje shvatanje korisnog odgovora na pitanje na forumu??
svasta

@off, nemania.. ko god ovo pokusa, savetujem da proba da preciznost postigne tako sto bi pre matrice pustio par GLAASNIH signala klika prema kojima bi kasnije mogao da precizno slozis suvu matricu i ono sto je hor pokupio. My 2 cents, slazem se da uslovi moraju biti idealni, da bi se postigla potpuna kontrafaznost, ali cini mi se da nije nemoguce da se postigne pristojna kolicina ponistavanja, dovoljna da hor bezbedno moze da lezi u matrici.

boggy
01-04-2006, 05:35 AM
c,c,c...Nemania,jesi li cuo za onu narodnu:"vid`la zaba da se kuju konji,pa i ona digla nogu".Uradi prvo nesto primereno tvom iskustvu,pa posle nekog vremena probaj tako preambiciozne zahvate.

Hm, mislis da se moze nesto nauciti ako nisi radoznao i ako nemas maste... nebitno da li si u pravu, ili ne, ali ovako se (realno) uci. Citas, slusas druge, probas, pogresis, predpranje, pranje, ispiranje,.... i tako u krug...

Dokle?
Tesko pitanje.

pozdrav

bogi

boban
01-04-2006, 10:42 AM
Naravno da je pozeljno eksperimentisati.

OFF
01-04-2006, 10:47 AM

Nemanja, jel' ti poznajes ovog BObana? Verovatno ga i ja znam, i 100% smo super ortaci, samo ne mogu da se setim....kad nam ovako deli babe, zabe i konje.....

boggy
01-04-2006, 11:12 AM
Zdravo boban,

Naravno da je pozeljno eksperimentisati i uciti,samo svaki slikar koji se bavi apstraktnom umetnoscu prvo nauci da crta Cica Glisu,pa vazu sa cvecem,pa tako redom...Plasim se da Nemanju verovatni fijasko ne spreci da uradi neke lepe stvari za koje je sposoban.Hor na koji on racuna su ucenici srednje muzicke,gudaci takodje,sala gimnazije je pored ulice,skripi parket uzasno,zuje neonke,(sve ovo pricam iz iskustva sa konkretnim prostorom).Sala akademije je boja ali je takodje uz samu prometnu ulicu.
Ne bih imao nista protiv pokusaja da se nesto nauci,ali iz cinjenice da ce jednom skolarcu da peva back vokale Leontina?!! zakljucujem da to moze lako da bude jos jedan u nizu skupih i frustrirajucih neuspelih pokusaja,gde ce samo muzicka mafija da trlja ruke - eto nama jos jedne ovce za sisanje!

Naslov ovog topic-a je "Usnimavanje zivog hora i gudaca?"
Nema ni reci o tome ko to treba da radi i gde, u naslovu topic-a. Ako zelis da nesto, vazno i licno, saopstis clanu foruma Nemania, imas servis "Send private message to Nemania", pa ga tako mozes upozoriti na sve opasnosti koje ga mogu snaci i kojih se ti plasis.

Pokusaj ovo da shvatis samo kao dobronameran savet.

pozdrav

bogi

boban
01-04-2006, 11:18 AM
Boggy: sasvim si u pravu...!

Arthur
01-04-2006, 08:52 PM
nije zvucalo ni malo dobronamerno niti korisno, sto je jedini smisao i cilj ovog foruma (tako cesto zaboravljen)

Nemania
05-04-2006, 07:22 PM
Nisam bio tu pa se do sada nisam ni kacio na net. Pa sad videh ovo cudo i to sto napisa "Boban" koji kaze da bi hor trebao da se snimi (2 po 2) na malo vecoj tezgaroskoj mikseti, u gluvoj sobi 1x1.5, na 2 mikrofona od 150 evra.Ne ovo nisam dobronamerno shvatio!Sem toga to nije hor i orkestar srednje skole vec profesionalni hor i orkestar muzicke akademije, dirigent Katalin Tasic, klasicna gitara takodje prof. na akademiji a ni ja nisam skolarac vec student.. Nisam do sada nikada imao iskustva sa horom (zbog toga sam otvorio ovo pitanje na forumu), ali sam svakako imao iskustva u globalu sa muz. produkcijom koja je vec dosta puta prezentovana narodnim masama,dalje, sa Leontinom sam dobar i vec dugo saradjujemo tako da to ne bi bilo "muzenje" kao sto rece "Boban". Pa bih zamolio one koji se ne razumeju u ovo da ne pisu nesto sto ne znaju i ne umeju da rade.P.S. Vec je dogovoreno, snima se na akademiji(sala je sasvim ok), i za razliku od nekih studija na veoma dobroj opremi("Radar" recording, Nojman mikrofoni...) Ali puno hvala ostalim ljudima na forumu i savetima.Ovim bih zeleo da zatvorim ovaj topic.Pozz, cujemo se!!!

OFF
05-04-2006, 07:42 PM
Hajde kad zavrsis, okaci deo snimka da cujemo i napisi kako si na kraju radio.
Pozdrav

boban
06-04-2006, 07:27 PM
Hmm!

Arthur
07-04-2006, 01:34 AM
Akademiji? Studio Akademija? Sala? HOR??
Ako je to taj studio, zaboravio si i Ameka sa slike gore levo... Doduse gluvac ni pod razno nije adekvatan za hor..

Vai
07-04-2006, 05:40 AM
Valjda je mislio na salu muzicke akademije u Kragujevcu. Zadnji put kad sam bio na toj akademiji sala se jos uvek gradila, nadam se samo da su nesto lepo sagradili ... akusticki lepo. ;)

Nemania
07-04-2006, 11:34 AM
Ne, ja nisam bio ni malo besan,samo me je povredilo to sto je neko poceo da mi prica sta ja i da li mogu, a sta ne mogu i da me odvraca od nekih mojih stavova i prica mi o necemu kao da sam juce poceo da se bavim muzikom.Sta god da sam do sada radio (a toga je bilo mnogo), na kraju je ispalo kako treba-a to znaci ako verujes u sebe da sve mozes postici, a hvala Bogu imam vere u sebe.I nisam imao nameru da se svadjam, ali sta nekom da odgovoris kada ti kaze:Zaba videla....Pozdrav i tebi Bobane,nemoj da se ljutis ali svako moze da iskaze svoje misljenje(kao sto si i ti u nekom ranijem postu)ali ono sto sam izjavio zaista i mislim i hvala ti na savetima (ali zaista mi nisu bili od koristi).I nemoj mo vise o tome jer ovo uopste nije ni bila svrha posta.Cujemo se!

Nemania
31-05-2010, 03:28 PM
Greska!!! slucajno sam otvorio neki stari post...Brisite!

google
31-05-2010, 04:47 PM
Doduse gluvac ni pod razno nije adekvatan za hor..Gluv prostor nikako.

Ja sam snimao u studu 6 PGP. Ima dve horske pesme (3. i 7. na linku ispod).

http://www.freemasons-freemasonry.com/oratorio.html

Snimano je 2004, a snimak sam cuo pre mesec dana. To je toliko los snimak da sam se iznenadio.

Evo to je snimak hora u gluvom prostoru.