View Full Version : Roland VS Korg
Muzikant
20-03-2006, 07:46 PM
Veliki sam ljubitelj Roland klavijatura, ali gotivim i Korg (sviram Korg iS50). Ako napravim poredjenje Korga i Rolanda, prva stvar na spisku razlika je razlika u boji zvuka. Sta je to u Rolandu da i zatvorenih ociju prepoznam koja je klavijatura u pitanju.
Da li se radi o nekom ekvilajzeru koji se ugradjuje u sve klavijature, da li je u pitanju neki efekat koji daje tu boju tona....stvarno bih voleo da mi neko objasni.
I kako da Roland mnogo lepse izadje na slabijem ozvucenju, dok Korg dolazi do izrazaja tek na ozbiljnom ozvucenju sa binovima?
U cemu je stos?
gricko
14-04-2006, 03:59 PM
Koji je odnos ovih masina, koja od njih obavlja koji posao i kakve su mogucnosti i kvalitet:
roland fantom X, kurzweil k2600, yamaha motif ES, jos neki sint?
http://www.glazbeni-forum.com/Themes/classic/images/icons/modify_inline.gif
Muzikant
11-05-2006, 01:35 PM
Funkcija je da se vidi ko ima para za dobru klavijaturu, ali za mene i mnoge smrtnike kurzweil i fantom su van domasaja skromnog budzeta... a koliko para, toliko i muzike.
Tiki the Boyler
11-05-2006, 05:40 PM
Sta je to u Rolandu da i zatvorenih ociju prepoznam koja je klavijatura u pitanju.
U cemu je stos?
Možda činjenica da već godinama nisu uradili ništa novo, pa se non-stop vrste jedne te iste boje!
anderson
10-07-2006, 03:44 PM
Veliki sam ljubitelj Roland klavijatura, ali gotivim i Korg (sviram Korg iS50). Ako napravim poredjenje Korga i Rolanda, prva stvar na spisku razlika je razlika u boji zvuka. Sta je to u Rolandu da i zatvorenih ociju prepoznam koja je klavijatura u pitanju.
U cemu je stos?
Kombinujuci proizvode oba proizvodjaca, moje skromno misljenje je da je dobitna kombinacija Korgov aranzer (jos ako kupis Flash Memory Card Real Drum)!!!+Rolandova (solo) klavijatura. Korgovi aranzeri ipak zvuce zdravije, konkretnije, nisu natrpani pratecim kanalima, kao kod Rolandovih aranzera (narocito perkusije) koje se cuju sa kilometra, a ostalo se tek pomalja sa bine. Na Korgu slobodno mozes da ostavis bubanj i bas, ostalo smanjis skoro na 50%, pa ipak zvuci zdravo i rastereceno, a ako se jos to nakiti svirkom bojama sa Fantoma ili Motifa, dobije se lep i poprilicno uspesaan pokusaj stvaranja zvuka realnih instrumenata, koji bi tesko ko osporio!
SHIVA
10-07-2006, 09:00 PM
Sta je to u Rolandu da i zatvorenih ociju prepoznam koja je klavijatura u pitanju.
Ne znam na koeg Rolanda mislish i da li prichash o modernim "synthevima" sa HDD-om za midi fajlove ili prichash o synthevima sa oscilatorima i (relativno) analognim procesiranjem zvuka. Ako je u pitanju ovo drugo Roland (dobar dio modela) ima prepoznatljiv zvuk zbog izuzetno brzog envelope filtera (najbrzhi attack medju synthevima je imao upravo Roland) i poprilichno kvalitetnog rezonantnog filtera (japanski proizvodjach) kakvog se danas vishe ne mozhe kupiti.
Ako je novija tehnologija u pitanju... nemam pojma. Meni svi zvuche jednako loshe.
Muzikant
15-07-2006, 04:46 AM
Ne znam na koeg Rolanda mislish i da li prichash o modernim "synthevima" sa HDD-om za midi fajlove ili prichash o synthevima sa oscilatorima i (relativno) analognim procesiranjem zvuka. Ako je u pitanju ovo drugo Roland (dobar dio modela) ima prepoznatljiv zvuk zbog izuzetno brzog envelope filtera (najbrzhi attack medju synthevima je imao upravo Roland) i poprilichno kvalitetnog rezonantnog filtera (japanski proizvodjach) kakvog se danas vishe ne mozhe kupiti.
Ako je novija tehnologija u pitanju... nemam pojma. Meni svi zvuche jednako loshe.
Bas sam na to mislio. Znaci u pitanju je rezonantni filter, znao sam da je nesto u vezi envelope. Nema sta, Japanci su zakon u elektronici, posle i30 su KORG preuzeli Italijani (is35, is40, is50), ali ni jedan od tih modela ne moze da parira i30. Ne bi ga LUIS dzaba svirao sve ove godine.
Ne bi ga LUIS dzaba svirao sve ove godine.
Opet ja na tvoje opaske moram da odreagujem. Ne znam zasto generalizujes stvari. Roland ima sprave od 200e do 3000e, Korg od 400 do 7000e, i svaka je prica na svoj nacin sa svojim funkcijama, zvukom.......
A najgluplja stvar je gledati sta neko drugi svira, pa haj' i ti. Uzmi probaj sve, bez obzira sta pise na kutiji uredjaja, ako ti se svidja i imas lovu - kupi, pusti sve lovacke price
Nedim76
19-07-2006, 10:17 PM
Opet ja na tvoje opaske moram da odreagujem. Ne znam zasto generalizujes stvari. Roland ima sprave od 200e do 3000e, Korg od 400 do 7000e, i svaka je prica na svoj nacin sa svojim funkcijama, zvukom.......
A najgluplja stvar je gledati sta neko drugi svira, pa haj' i ti. Uzmi probaj sve, bez obzira sta pise na kutiji uredjaja, ako ti se svidja i imas lovu - kupi, pusti sve lovacke price
Ipak najpametnije receno, koje se najvise kod nas desava, sta moj komsija svira sviracu i ja, onaj napravio ALBUM kako zvuci jooojj...a koji je sint koristio? E i ja cu taj odma...a i pored toga sto znas da nikad neces ko njega zvucit, razlika je u GLAVAMA a ne u sintovima.
Zasto da se onda ne bude pametniji? Umesto uporedjivat sintove, bolje uporedjivat svoje znanje o tom sintu i iskustvo, jer sint ti nikad nece dati ono sto zelis ako ne znas sta zelis i kako to uraditi. Neopravdano je nekad da uporedjujes masine iste kategorije kao sto je primer FANTOM-MOTIF-EXTREME-KURZ, besmisleno je, masine su skoro iste sa slicnim specifikacijama, imam skoro sva ta 4 sintas, osim EXTREME a imao sam ga ranije, naravno meni MOTIF ES lezi najvise al ne znaci da je najbolji, znajuci da je KURZ mnogo kompleksniji nego ijedan od gore navedenih. O vezi ta 4 sinta mogo bi dati mislenja iz PRVE RUKE posto svaki dan i radim na sva ta al to je ipak samo MOJE MISLENJE I UKUS al nisu nikakve cinjenice.
Jedina stvar koja ipak moze bit samo moj ukus a ne cinjenica je da KORGovi aranzeri po mome su najbolji i najpuniji u smislu gotovih stvari iz fabrike a i dosta tih mogucnosti na njima. Yamahini PSRi koji su mozda i najkompleksniji su isto vrlo zafrkani po tome sto kod njih sve je preko XG WORKS, pola parametara ne postoje na klavijaturi sto otezava posao. Roland je ipak imao samo jednog KRALJ svih aranzer a to je bio G1000 dok svi ovi ostali novi po mome su samo bezvezne igracke.
Al sve spada dole na svoj ukus i nasa navika, moj komsija to ima i ja cu, cuo sam na concert onaj svirao TRITON LE i ja cu.
Kad sam krenuo kupovat MOTIF ES mnogi su mi se smijali, niko od nas nema MOTIF ES svi koriste TRITON sto ne i ti, rekao sam: BAS ZATO CU JA MOTIF ES JER JA SAM NEDIM A NISAM SVAKO. Pa sam dalje uzeo EXTREME i prodao i uzimao ostale klavijature. Nekima je smesno da ja koristim SUPERNOVA2, ANDROMEDA, MOOG VOYAGER ili KORG MS2000 ili MS20 za vrstu muzike koju na BALKANU koristilo bi se jedino i JEDINO TRITON, DX ili CZ. Lepo je nekad pokusati da se bude JA a ne da imitiram VLATKA STEFANOSKOG il JUZNOG VETRA il neki ti MICA il sta ja znam.
Bolje je uvek ispitat samog sebe unutra: STA JA USTVARI MOGU SA OVIM SINTOM, a ne STA OVAJ SINT MOZE?
Pozdrav
Muzikant
21-07-2006, 12:15 AM
Izgleda da me nisi dobro razumeo, znam i ja za poslovicu koliko para toliko muzike... takodje znam da i ako ocelavim necu poceti da pevam kao Shaban (ili mozda ako pustim i bradu kao Luis) ako shvatas sta hocu da kazem.
Moje pitanje je bilo cisto tehnicke prirode i ticalo se elektronike a ne LOVE i TEHNIKE SVIRANJA.
Najlakse je shibnuti neosnovanu kritiku i ne odgovoriti na pitanje, mada ja eto nemam takav obicaj. Ako nesto ne znam, cutim.
Nedim76
21-07-2006, 04:21 AM
Znam da cete odma na mene skaknut i napasti al nema veze, nit obracam paznju na to samo da navedem cinjenice sa kojim nijedan od vas nece se SLAGAT samo iz INATA zato sto ja PISEM ovo.
Nema sta, Japanci su zakon u elektronici, posle i30 su KORG preuzeli Italijani (is35, is40, is50), ali ni jedan od tih modela ne moze da parira i30. Ne bi ga LUIS dzaba svirao sve ove godine.
Korg I30, ne samo ti modeli nego nijedan danasnji model ne moze da predje nit sami PA80 il PA1X a nit PSR il sta ja znam. Poblem je sto ljudi uzimaju KONCEPT ARRANGERa i od toga naprave RECORDIN/MASTERING STUDIO il to ocekuju. Jer jedna je stvar ARRANGER/MIDI FILES PLAYER a druga je stvar WORKSTATION treca je stvar RECORDING/MASTERING STUDIO, sto znaci ARRANGER ne moze SVE TO biti a to je bas TO sto mi zelimo da uradimo, da on sve bude i na kraju ispadnemo NESRETNI i da taj arranger ne valja.
ARRANGER znaci sint koji je potreban JEDINO i ISKLJUCIVO za uzivo svirku, po mogucnosti da samplira samo zbog ACC a ne tih BOJA.
Naravno se moze koristit i u studio kao pomagalo neko i pored toga sto mu dosta STUDISKIH stvari nedostaju. Da bude stabilan kao ARRANGER i da ima unutra ono sto je potrebno jednom ARRANGERU koje je slucaj kod I30 i G1000 a ne da bude ARRANGER a unutra da ima i MASTERING TOOLS kao sto je PA80 ili PA1X (to mastering tools ne morate uzeti LITERARY) jer cinjenica je jedan PA80 ili PA1X nema nikakih ARRANGERSKIH funkcija koji je potrebno a ima neki VOCAL HARMONIZER ili CD BURNER. Ako je PA1X ARRANGER zasto njemu potrebno MP3 PLAYER il CD BURNER? Da bi oni to dobili oni su morali maknut ZIVOTNE FUNKCIJE jednog ARRANGERA sto znaci shebali su ga. A to nije slucaj nimalo kod I30 ili G1000.
OVO JA NE PRICAM SA NEBA NEGO OVO SU CINJENICE.
I kad svedes sve to na kraju, mi hocemo SVE U JEDNO koje je ipak opravdano za MNOGO NAS zbog nasih finansijskih situacija i stanja.
Al ipak najtacnija je rec KOLKO PARA TOLKO MUZIKA a mozemo mi tu nagadjat i danima.
Sto se tice KORGovih i ROLANDovih ARRANGERA, tu sve radi ukus, JA licno nikad ne bi imao niti YAMAHIN niti ROLANDOV ARRANGER jer to sve za mene detski zvuci al....ja nikad u STUDIO ne bi koristio EXTREME nego njegova mesta zauzimaju MOTIF ES 7 i FANTOM X6, stvar ukusa a naravno na sve to i KRALJ tih WORKSTATIONA K2661.
Kako god okrenes sve se svede na svoj licni ukus i pored toga sto tu postoje mnogo BROJCANE a i ZVUCNE cinjenice.
Ima tu i druga stvar koja je najzastupljenija kod nas, STA TI IMAS I JACU, da zvucim ko ti. Posebno narodnjaci.
Prva stvar je DX7/11, koji je CULT svih vremena kod nas al stvar je sto nije samo kod nas nego u citavom svetu, zelimo to imat iz te neke cinjenice.
Druga stvar je TRITON koji je CULT kod nas al nije tako u svetu.
Sto znaci prvi razlog je opravdan al ne drugi, jer nasa je BOLEST to sto mi zelimo DA SAMI SEBE PRILAGODIMO SINTU UMESTO DA PRILAGODIMO SINT NA NASE POTREBE sto znaci sint nas komanduje ne mi njemu.
U SVETU gde ja radim il gde se druzim najmanje je koriscen TRITON najvise MOTIF ES a posle njega K2661, sad to ne znaci da su oni bolji al ipak tu postoje cinjenice koje su ljudi i odabrali da bude tako. Napisao sam jednom da sam iz INATA uzeo MOTIF ES i tad nisam znao njemu al danas ne bi ga dao za 6 TRITONa i za narodnjake. Sad zasto je tako? Pa zato sto sam ja napravio da sint bude onako kako JA ZELIM a ne da ja budem kako SINT ZELI i da kupim TRITON i onda da zvucim kao OFF ili MUZIKANT ili bilo ko.
Poslusao sam snimci sa puno clanova YU MIDIja koji koriste PSRe i ZLATKOve packs, potiv koga nemam nista i mozda covek koga najvise postujem, sad sve to zvuci lepo, vrlo lepo, al zvuci bedno zato sto je svaki ijedan snimak sto sam cuo zvucio isto:
Uzmi PACK nabij ga unutra i sviraj i jos stotinu ljudi taj isti PACK a na kraju nezadovoljni zasto isto zvuce.
Kod KORG PA80 je skroz drugaciji slucaj gde je svako DETE kome je doslo SET ili PA u rukama, uzelo, premotalo taj set, unistilo skroz, promenilo ime i sad pola YUGOSLOVENSKIH imena su na setovima za PA80:
MACA.SET, DADA.SET, MOJAOVCA.SET, KUCKA.SET, KAVADARCIEST i pola te KUCKE i MACKE su sve na SETOVIMA, a setovi svi su samo SRANJE i nista vise, na kraju svi napadaju PA80 da ne valja sto je neka BUDALA to radila. Zasto JA ne bi dao svoj PA80 ni za TYROS2 il jos mnogo vas tu sto znam? Ako bi sutra i UZEO TYROS 2 i on bi valjao za mene al da se pitamo zasto bi i taj valjao.
Da ne prosiravam vise moje gluposte i filozofije, lepo je meni vako gde jesam sta jesam i kako jesam al nadam se da ces bar jedna osoba od sve ovoga uzeti jednu rec kao ispravnu.
Pozdrav svima
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.