View Full Version : podnozje za zvucnike
Arthur
20-03-2006, 05:46 PM
Na cemu zvucnici treba da stoje? :p Mislim na onu pricu o tome da nije dobro da stoje na stolu, odnosno da budu u kontaktu sa drvenom konstrukcijom. Do sada nisam obracao paznju na to jer sam uglavnom slusao monitore sa specijalizovanih stalaka, pa mi nije padalo na pamet. Trenutno budzim sebi neki licni atelje pa me zanima da li ih trebam odvojiti od podloge i cime? Sta se dobija/gubi? Vise ili manje basseva?:confused: :rolleyes:
boggy
20-03-2006, 11:58 PM
Zdravo Arthur,
Na cemu zvucnici treba da stoje? :p Mislim na onu pricu o tome da nije dobro da stoje na stolu, odnosno da budu u kontaktu sa drvenom konstrukcijom. Do sada nisam obracao paznju na to jer sam uglavnom slusao monitore sa specijalizovanih stalaka, pa mi nije padalo na pamet. Trenutno budzim sebi neki licni atelje pa me zanima da li ih trebam odvojiti od podloge i cime? Sta se dobija/gubi? Vise ili manje basseva?:confused: :rolleyes:
Generalno, ne po pravilu (pravila nema, samo preporuke), nego po onome sta sam sve video, stalci moraju biti teski, akusticki mrtvi, i moraju imati sto manji geometrijski profil, nije neophodno, ali bi bilo pozeljno da moze visina da im se podesava.
1. Teski - najvise zbog stabilnosti, ali potrebno je i da zvucnik ima veci problem da (usled akcija=reakcija) pomera stalak napred-nazad dok svira. To nije problem mozda sa manjim dvosistemcima, ali kada pricamo o trosistemcu sa bass-membranom tezine 150-300g, onda "skakanje" moze biti osetno. U to ime se ili rade stalci od gvozdenih cevi koje se pune peskom, ili od teskog punog drveta sa osnovom od debele i teske gvozdene ploce.
2. Akusticki mrtvi - proverava se kuckanjem i pri tom treba da zvuci tupo i bez ikakvih jasnih rezonancija.
3. Geometrijski profil - izbegavati siroke ravne vertikalne povrsine reda velicine samog zvucnika na stalku... to proizvodjac nije imao prilikom konstruisanja zvucnika i takva velika radijaciona povrsina menja frekventnu karakteristiku zvucnika. Drzati se stubova, cevi itd... ne praviti stalke u obliku kutije. Tu treba razlikovati podne (floor standing) zvucnike kojima ne treba stalak, i njihove glomazne kutije su proracunate tako da na kraju ima sto manje uticaja na rad zvucnika, i/ili je svaki uticaj te velike radijacione povrsine kompenzovan u skretnici.
4. Oslanjanje - Po mom licnom misljenju, treba izbegavati siljke (tzv. spikes) pogotovo one pozlacene... Pristojan sloj apsorpcionog materijala ispod zvucnika i stalaka je sasvim dovoljan da smanji uticaj prenosenja vibracija sa zvucnika na stalak i sa stalka na pod. Sta podrazumevam pod apsorpcionim materijalom.... pa recimo ispod zvucnika bi se mogao postaviti sundjer, presovani komadici sundjera, deblji itison, azmafon.... itd.
Ispod stalka treba staviti nesto cvrsce i par slojeva skrojenih itisona ili azmafona je sasvim dovoljan... tu treba paziti da se stalak ne pocne da ljulja ako nije na dovoljno cvrstoj podlozi....
5. Visina - trebalo bi da moze da se podesava, akusticke ose se razlikuju od monitora do monitora, i bilo bi dobro da se sve to moze podesavati.
Zasto stalak?
Pa najvise zbog toga da se izbegne velika radijacona povrsina na stolu koja ti pojaca bass ali ti napravi zbog refleksija comb-filter (filter cija karakteristika lici na cesalj) u mid-high regionu... Treba upravo zbog toga skloniti zvucnike iza stola i smanjiti uticaj toga, jer je to najosetljiviji region ljudskog sluha.
Sto se bass-a tice, bass se moze pojacati stavljanjem zvucnika na patos, pa stavljanjem zvucnika na patos pored zida, pa jos vise stavljanjem zvucnika u sam cosak sobe. S obzirom da si time pojacao bas a pokvario sve ostalo, nivo bass-a se realno povecava kupovinom zvucnika koji ga ima vise, ili dodatkom subwoofera koga mozes slobodno staviti u cosak i pojacati svoj bass do maksimuma.
pozdrav
bogi
Tiki the Boyler
21-03-2006, 03:31 PM
Bogi, zašto si protiv šiljaka? Imaš neko logično objašnjenje ili... ? Mislim, to je najčešće rješenje na namjenski pravljenim (industrijskim) stalcima...
Ja koristim Quik Lock-ove stalke koji su isporučeni sa šiljcima i sa malim (poluloptastim) gumenim podloškama, pa me malo zbunjuje tvoj post.
btw. Ja nisam vjerovao koliko stalci imaju bitnu ulogu dok nisam svoje Missione 701 digao sa kredenca na stalke. Kutije su odjednom prosvirale. Da bih se uvjerio da ne tripujem, vratio sam ih opet gdje su bile i ucinilo mi se da se znacajno povecao nivo onog muljavog donjeg midla. Da li je to zbog rezonancije namještaja ili šta već - na kraju nije ni bitno, ali... Zvučnike sam vratio na stalak (za HiFi ručni rad punjen pijeskom, ali opet sa šiljcima) i uživam u zvuku... :)
boggy
21-03-2006, 09:47 PM
Bogi, zašto si protiv šiljaka? Imaš neko logično objašnjenje ili... ?
Imam jedno koje je (meni) logicno:
Kada stemujes zid, recimo, i probas cetiri situacije:
1. Lupis cekicem preko spica za stemovanje u zid.
2. Lupis samo tupom stranom cekica u zid direktno.
3. Lupis samo tupom stranom cekica u zid preko smotane krpe.
4. Lupis samo tupom stranom cekica u zid preko (tvrdjeg) sundjera debelog 10cm (pri tom pazis da te cekic ne lupi po glavi kada odskoci)
Sta od ove cetiri situacije pravi najmanje buke/vibracija?
Mislim, to je najčešće rješenje na namjenski pravljenim (industrijskim) stalcima...
Zato sto vise niko nece da kupi stalak bez siljaka za svoj HiFi...
Ja koristim Quik Lock-ove stalke koji su isporučeni sa šiljcima i sa malim (poluloptastim) gumenim podloškama, pa me malo zbunjuje tvoj post......
Nisam siguran, ali mi se cini da je Bang&Olufsen to nekada davno "izmislio", najvise zbog estetike... pa su ga kopirali, a u medjuvremenu su ti sto su ga kopirali i "naucno" objasnili cemu u stvari siljci sluze... tako da kada ti to pricaju samo treba da zbunjeno klimnes glavom i promumlas "ahm"... i ne razmisljas puno svojom glavom... pa izaberi sam.
Siljci koji se na stalcimo koriste i okrenuti su na gore (koriste se za zvucnike koji nemaju svoje siljke, pa ih "bodu" odozdo), mogu biti i opasni...
Da su siljci dobri apsorberi vibracija, "plivajuce" podove bi stavljali na siljke a ne na gumene drzace ili federe...
Sve price o siljcima padaju u vodu kada se izmere vibracije poda sa siljcima i sa realnim absorberima.
Vibracije kabineta zvucnika su najjace u regionu 1kHz (peak sirine jedne oktave otprilike), zatim postoje mrdanja zvucnika zbog pomeraja bass membrane ciji smer nije gore-dole nego napred-nazad na jako niskim frekvencijama... itd. Sve je to isuvise komplikovan splet dogadjaja i okolnosti da bi se nekim jednostavnim i "genijalnim" izumom resilo za svagda... u jednom potezu.
pozdrav
bogi
zvincic
21-03-2006, 11:25 PM
Imam jedno koje je (meni) logicno:
Kada stemujes zid, recimo, i probas tri situacije:
1. Lupis cekicem preko spica za stemovanje u zid.
2. Lupis samo tupom stranom cekica u zid direktno.
3. Lupis samo tupom stranom cekica u zid preko smotane krpe.
4. Lupis samo tupom stranom cekica u zid preko sundjera debelog 10cm (pri tom pazis da te cekic ne lupi po glavi kada odskoci)
Sta od ove cetiri situacije pravi najmanje buke/vibracija?
ako smijem uskocit
odlicni argumenti
Klarinetista
21-03-2006, 11:48 PM
Svaka cast Boggy!
FrankoPanko
22-03-2006, 11:53 AM
Cool Boggy!;)
diviner
29-03-2006, 02:29 AM
ako smijem uskocit
odlicni argumenti
Evo jos jednog...Sistem "shiljak" se inace koristi kod gramofona. Da bi sto bolje i sto efikasnije (u smislu sto manjeg zauzimanja prostora) zapisali zvucni signal u vinyl plocu (sad primjenite sistem na vas pod ;)...).
Boggy, svaka cast.
Arthur
30-03-2006, 05:09 AM
Dva para zvucnika sam montirao na gomilu knjiga (identicnih dimenzija;) ) i dupli sloj tabli od stiropora koje su zaostale od podloge za azmafonske apsorbere. I cini mi se da sve lepo funkcionise :)
Faktor X
18-04-2006, 11:35 PM
ajoj bozhe,
nemogu da verujem da posle tolko vremena nema nikog ko ovo moze da procita i da ignorise :banghead:
al necu nista da kazem jer cu samo biti flejmovan
Arthur
19-04-2006, 01:54 PM
nemoj biti flejmovan. Poenta foruma je razmenja znanja i pomaganje u sticanju istih. Tvoj prethodni post ne radi nijedno od ta dva, osim saznanja da smo mi debili, a ti iritantan. Dakle, napisi tvoje misljenje o tome na cemu bi trebalo da stoje, veoma je dobrodoslo.
Mogli
19-04-2006, 03:35 PM
ajoj bozhe,
nemogu da verujem da posle tolko vremena nema nikog ko ovo moze da procita i da ignorise :banghead:
al necu nista da kazem jer cu samo biti flejmovan
Bolje bi bilo da si dao neki svoj predlog.
Faktor X
19-04-2006, 04:12 PM
ok nemislim da ste debili to nikad nisam rekao, nevolim nikog da vredjam sorry ako je tako ispalo
4. Oslanjanje - Po mom licnom misljenju, treba izbegavati siljke (tzv. spikes) pogotovo one pozlacene... Pristojan sloj apsorpcionog materijala ispod zvucnika i stalaka je sasvim dovoljan da smanji uticaj prenosenja vibracija sa zvucnika na stalak i sa stalka na pod. Sta podrazumevam pod apsorpcionim materijalom.... pa recimo ispod zvucnika bi se mogao postaviti sundjer, presovani komadici sundjera, deblji itison, azmafon.... itd.
Ispod stalka treba staviti nesto cvrsce i par slojeva skrojenih itisona ili azmafona je sasvim dovoljan... tu treba paziti da se stalak ne pocne da ljulja ako nije na dovoljno cvrstoj podlozi....
ja mislim da treba koristiti siljke a to da su pozlacene veze nema, treba da bude sto krutije tvrdje ispod zvucnika a ne da se stave mekane stvari ispod (netreba nikakva absorpcija, sem ako imate komsije ispod, no mi trazimo dobar zvuk a ne mirne komsije) , znaci siljci da dodirulju beton ispod tepiha i jos je dobro staviti sto vise tega na zvucnik, npr knjige, isprobajte staviti jedno 5-10 kilograma knjiga po zvucniku i primeticete razliku garant (ako vam je prostorija i oprema dovoljno dobra i naravno uvo), zvucnik ce manje da rezonuje i zvuk ce biti artikulisaniji sa preciznijim srednjima.
i da bude sto vise prostorije oko zvucnika, nije dobro ako je blizu bilo kakva povrsina, sto, zid, ormar, etc...
takodje stavljanje subwoofera pored zida i narocito u cosak izbegavajte zbog stojecih talasa, neke frekvencije ce vam se pojacati a neke ce biti potisnuti. barem 50 centimetara od bilo kakvog zida. centar prostorije je najbolje posto je najdalje od svih zidova i energija ce da opadne dok stigne do zida i jos vise ce oslabiti dok stigne nazad do vas
takodje primer sa lupanjem u zid mi je skroz nelogicno, nezelim time da mislite manje o autoru poruke
znaci ja mislim da treba koristiti sto masivnije stalke sa siljcima svakako
sorry ako sam malko nejasan, nije mi ovo maternji jezik pa sam malko slab sa fondom reci i tehnikama izrazavanja
zvincic
19-04-2006, 06:46 PM
takodje primer sa lupanjem u zid mi je skroz nelogicno, nezelim time da mislite manje o autoru poruke
upravo je analogija sa lupanjem u zid perfektna jer zapravo pokazuje koliko energije prenosis na strukturu. Cilj je da svira samo zvucnik. Naravno, to je moguce samo u perfektnim uvjetima....zato se u stvarnosti treba potrudit da sto bolje odvojis zvucnik i sobu a ne ih jos da pojacas efekt.
boggy
19-04-2006, 07:01 PM
upravo je analogija sa lupanjem u zid perfektna jer zapravo pokazuje koliko energije prenosis na strukturu. Cilj je da svira samo zvucnik. Naravno, to je moguce samo u perfektnim uvjetima....zato se u stvarnosti treba potrudit da sto bolje odvojis zvucnik i sobu a ne ih jos da pojacas efekt.
Da se razumemo... siljci izgledaju veoma elegantno... pogotovo kada nekog slona od zvucnika sa svojih 150kg oslonis na tri "iglice"... meni se to licno svidja kako izgleda, ako nista drugo lepse izgleda nego kada ga oslanjas na neke "krpe" i ko zna sta od recikliranih materijala (koriscenih ko zna gde i ko zna za sta, bljak!)... time se olaksava i prodaja zvucnika jer siljci imaju veoma visok vizuelni SAF (Spouse Acceptance Factor, ne salim se, to stvarno postoji, koristite google pa se uverite), osim dok se ne pojave u kuci i ne izbuse tepih i/ili parket u toku eksploatacije... tada mogu i da lete napolje...
Postoje i neki "napredni" siljci kod kojih se oni oslanjaju na patos preko specijalnih papucica, koje opet imaju internu konstrukciju kao kod amortizera na kolima... ali se onda pitam... zasto ne odmah amortizer nego 1000$ za definitivni trud nekog masinskog inzenjera....
Zvincicu, u pravu si, treba odvojiti kabinet zvucnika od svega ostalog, cak se sa soffit mounting-om upijaju midrange koloracije od samog kabineta, koje su anomalija uvek... nijedan kabinet nije apsolutno neutralan, cak ni oni pravljeni od mermera ili betona...
Zatim je u cilju boljeg zvuka potrebno i odvojiti sobu od svega ostalog... i idealno bi bilo da se miksa u nekom satelitu u kosmosu, ali eto... nema se para. :)
Zato se uvek i rade mala poboljsanja, da bi nam bilo bolje, a idealno ne postoji.
pozdrav
bogi
Faktor X
19-04-2006, 08:23 PM
nerazumem kako moze biti lose prenostiti energiju u zemlju/beton koja ne vibrira/rezonira i uopste neproizvodi nikakav zvuk.
imao sam prilike cuti isti stalak sa i bez siljaka i ima velike razlike.
takodje se ti obicni siljci nestavljaju na parket, nego ima verzija za parket sa zaobjenom ivicom da ne napravi stetu
kad se stavi zvucnik na knjige, stiropor, krpe onda ima malko slobodnog hoda i pomeranje membrane na zvucniku na osnovu akcje-reakcije znanog iz fizike pomera kutiju/ rezonuje a to je nepozeljno zato je bolje sto jace fiksirati zvucnik
boggy
19-04-2006, 08:26 PM
.....veoma visok vizuelni SAF (Spouse Acception Factor)
Izvinite pogresno sam napisao treba SAF (Spouse Acceptance Factor)
pozdrav
bogi
boggy
19-04-2006, 08:41 PM
Zdravo Faktor X,
....
kad se stavi zvucnik na knjige, stiropor, krpe onda ima malko slobodnog hoda i pomeranje membrane na zvucniku na osnovu akcje-reakcije znanog iz fizike pomera kutiju/ rezonuje a to je nepozeljno zato je bolje sto jace fiksirati zvucnik
Da, ali se seti da pri tom mehanicke vibracije prenosis na zidnu i podnu konstrukciju sobe, koji nisu beskonacno teski, ne apsorbujes ih skoro ni malo cvrstom mehanickom vezom. Soba sama po sebi ima daleko vecu radijacionu povrsinu i "svira" na sebi svojstven nacin... koji ne mora da nam se dopadne.
Velika radijaciona povrsina zidova, poda i plafona, znaci da su potrebni mikronski pomeraji tih povrsina da bi ljudima pravila dozivljaj zvuka koji mogu cuti, te ako to iniciras, onda nikakvi akusticki tretmani ne pomazu u tom slucaju... soba vibrira i to se cuje.
Znaci, ono sto predpostavljas je da je pod u sobi tezak, i da zbog velike mase smanjuje pomeraje zvucnika... zaboravljas da za generisanje zvuka trebaju dve stvari, povrsina i pomeraj, povecanje bilo cega od te dve stvari cini zvuk jacim... te ono sto ne platis na mostu platices na cupriji...
Znaci vecom masom si smanjio pomeraj zvucnika ali si za masu koristio konstrukciju sa velikom povrsinom i smanjio dobitak od cvrste veze...
Da ispod zvucnika imas betonsku kocku 10x10x10m i da ta kocka nema cvrstu vezu sa zidovima (zidovi se elasticno naslanjaju na nju), onda bi bilo jasno zasto su spikes bolji...
Ovako apsorpcijom mehanickih vibracija svodis uticaj sobe vise na refleksije kroz vazduh, koje se mogu akustickim tretmanom kontrolisati prilicno dobro, i izbegavas mehanicku spregu kroz armaturu i zidove, koju ne mozes kontrolisati nikako...
Tako da ne vidim potrebu za ukljucivanjem sobe precicom kroz pod i zidove kao faktora koji ima veliki uticaj, ako se vec borimo da mi tu u akustici nesto kao "kontrolisemo"...
Uvek je tako, sve sto ne mozes da kontrolises a smeta definitivno... pokusas da odstranis koliko god je to moguce u samom korenu, i tada imas neki vid kontrole nad tim, ili barem iluziju...
Drugo, kada u subjektivnom utisku navodis da sa siljcima zvucnici zvuce razlicito nego bez njih, ja ti verujem, potrebno je samo jos uciniti mali napor i proceniti sta je na kraju bolje.
Da nesto zvuci razlicito je lako napraviti... ali napraviti BOLJE... to je vec ozbiljan problem.
pozdrav
bogi
diviner
19-04-2006, 09:17 PM
Mislim da se ovdje mjesaju dva "gledista" stvari. Jedno je Hi-Fi glediste, gdje su siljci in, i gdje je interakcija izmedju okoline, potrebe obojenosti zvuka , estetika pocesto veoma pozeljna, i drugo cisto studijsko sa strogo izolovanim, preciznim, neobojenim i sto direktnijim zvukom imperativ. A mozda se i varam :rolleyes: .
boggy
19-04-2006, 09:27 PM
Mislim da se ovdje mjesaju dva "gledista" stvari. Jedno je Hi-Fi glediste, gdje su siljci in, i gdje je interakcija izmedju okoline, potrebe obojenosti zvuka , estetika pocesto veoma pozeljna, i drugo cisto studijsko sa strogo izolovanim, preciznim, neobojenim i sto direktnijim zvukom imperativ. A mozda se i varam :rolleyes: .
Iskreno, licno mislim da su te podele vestacke... i to ko zna zbog kojih razloga, definitivno svi vole da cuju sto bolje ono sto muzicari, pevaci, producenti i ostali naprave...
Mislim takodje da su u svakoj od te dve oblasti zastupljene dve iste stvari, subjektivnost i "u zaru borbe je sve dozvoljeno", ali na razlicite nacine i u drugim smerovima...
Srecom, postoji nesto sto spaja te dve oblasti i cini ih slicnijima nego sto bi to neki hteli, a to je priroda i fizika koja je opisuje.
pozdrav
bogi
Faktor X
19-04-2006, 09:38 PM
Soba sama po sebi ima daleko vecu radijacionu povrsinu i "svira" na sebi svojstven nacin... koji ne mora da nam se dopadne.
hteo ti ili ne ali tvoj zvucnik je svakako povezan sa podom i povrsinom, samo u tvom slucaju imash krpe, sto izmedju zvucnika i tla,
najbolje je eliminisati sve izmedju, posto ce pre neki sto ili polica da rezonuje sa fiokama i stvarima na njemu nego jedan masivan stalak napunjen peskom npr.
tvoju teoriju su imali i osamdesetih godina i tada su zvucnike nakacili na lanac i visili su sa plafona i to je bio trend, mada upravo zbog ovog vise to nerade...
@diviner: Mislim da se ovdje mjesaju dva "gledista" stvari. Jedno je Hi-Fi glediste, gdje su siljci in, i gdje je interakcija izmedju okoline, potrebe obojenosti zvuka , estetika pocesto veoma pozeljna, i drugo cisto studijsko sa strogo izolovanim, preciznim, neobojenim i sto direktnijim zvukom imperativ. A mozda se i varam .
svakako se mesaju dva gledista samo ne ta koja ti mislis, posto ni ja nisam poklonik koloracije i fazona da budem "in" estetski, etc...
ipak sam za to da zvucnik bude sto masivniji tezi, zajedno sa stalcima (skoro u svakom prirucniku za zvucnike predlazu stalke), najboje da se ugradi u zid ili da bude deo tenka
necu nikom da promenim misljenje ili shvatanje samo sam izneo svoje i postujem sto drugi misle...... na kraju je vazno samo praviti dobru muziku :)
boggy
19-04-2006, 09:46 PM
hteo ti ili ne ali tvoj zvucnik je svakako povezan sa podom i povrsinom, samo u tvom slucaju imash krpe,
Ok, eto, moze i Primacoustics-ov Iso Pad (http://www.primacoustic.com/isopad.htm) za monitore koji se stavljaju na mikser umesto "krpe"... oblikovano parce njihovog sundjera... samo, to se kupuje.
sto izmedju zvucnika i tla,
najbolje je eliminisati sve izmedju, posto ce pre neki sto ili polica da rezonuje sa fiokama i stvarima na njemu nego jedan masivan stalak napunjen peskom npr.
Sto se tice masivnosti stalka, o tome nemam nista protiv, ako si citao thread od pocetka.
Sto, stolice, fijoke i ostalo niko nije spominjao kao dobre stalke za zvucnike.
tvoju teoriju su imali i osamdesetih godina
Hm, tu se negde zavrsilo zlatno doba razvoja akustike za male sobe kao nauke... valjda su se nekako u to vreme ljudi dohvatili racunara i krenuli sa modelovanjima... i moracemo biti strpljivi u iscekivanju upotrebljivih rezultata, posto to jos uvek traje... a i na racunarima moze svasta nesto drugo da se radi... pa su mnogi promenili i oblast interesovanja... tu je bio negde i vrhunac ali i pocetak kraja HiFi-ja kao necega sto je ljudima bitno i znacajno u zivotu... da li iz hobija, razonode, razbibrige ili profesionalno....
Dobro si ovo primetio za osamdedesete godine...
i tada su zvucnike nakacili na lanac i visili su sa plafona i to je bio trend, mada upravo zbog ovog vise to nerade...
Bolji je jaci najlon za pecanje od lanca
(naravno, od pocetka threada iznosim samo i jedino svoja licna misljenja)
pozdrav
bogi
Tiki the Boyler
26-04-2006, 05:09 PM
Kao i obično :) boggy me je preduhitrio za Primacoustic IsoPad! Pošto ću ga uskoro imati, predlažem da se obavi mjerenje (ako je tako nešto moguće izvesti), gdje bi se u jednom slučaju koristio IsoPad, a u drugom neki lijepi HiFi stalak napunjen pjeskom...
Ja sam ga spreman pozajmiti na koji dan, a vi pripremite spajkove... Ili ću i to morati ja...
Nebitno... samo da mi naučimo nešto! :D
boggy
26-04-2006, 05:27 PM
Kao i obično :) boggy me je preduhitrio za Primacoustic IsoPad! Pošto ću ga uskoro imati, predlažem da se obavi mjerenje (ako je tako nešto moguće izvesti), gdje bi se u jednom slučaju koristio IsoPad, a u drugom neki lijepi HiFi stalak napunjen pjeskom...
Ja sam ga spreman pozajmiti na koji dan, a vi pripremite spajkove... Ili ću i to morati ja...
Nebitno... samo da mi naučimo nešto! :D
To mozes i sam da izmeris, uzmi BoZo Audio Test 10-100Hz (imas link u mom potpisu), stavi zvucnike na siljke, pa na obican sundjer (neki... onaj sareni od recikliranih komadica je prelep), pa na IsoPad,... za snimanje koristi onu spravicu za "elektrifikaciju" akusticnih gitara, samo je zalepi na parket tamo gde slusas. Sve to lepo namesti... probaj da vidis kakvi su nivoi... nece biti bas neki veliki, nemoj da setas po sobi prilikom snimanja ... i kada pripremis... sve sto si namestio jednom nemoj menjati (nivoe i ostalo) a menjaj siljke, sundjere i IsoPad-ove... svaki put snimi ceo test...
posle u editoru otvori sve fajlove.. pa ih prvo pogledaj ugrubo... da vidis kako to frekventno izgleda... itd.
Pri tom je nebitna karakteristika "mikrofona" jer snimas relativne razlike izmedju uticaja razlicitih materijala... tako da ti je bitno koji je materijal tisi od ostalih...
Sto se tice transducera za akusticne gitare... to sam cuo negde da su ljudi tako merili vibracije na raznim stvarima, ukljucujuci i vibracije kabineta zvucnika... no tu mora da se ide na test od 100-1000Hz i vise... posto se kabineti najvise deru na mid frekvencijama,
E da, pozeljno je izbaciti High Pass filter iz lanca... ako postoji... moze da se ne uhvati nista... i koristi 24bit rezoluciju...
pozdrav
bogi
boggy
21-05-2006, 04:29 PM
Bogi, zašto si protiv šiljaka? Imaš neko logično objašnjenje ili... ? Mislim, to je najčešće rješenje na namjenski pravljenim (industrijskim) stalcima...
Ja koristim Quik Lock-ove stalke koji su isporučeni sa šiljcima i sa malim (poluloptastim) gumenim podloškama, pa me malo zbunjuje tvoj post.
Zdravo Tiki,
Kao sto mozes da vidis u ovom threadu (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=120631#post120631), postadosmo "srecni" vlasnici QuikLok BS-300 stalaka... i kako smo videli, isporucuju se sa siljcima, ali i sa gumenim nozicama koje se usrafe UMESTO siljaka, pa mozes da biras.
Znaci time smo razjasnili "industrijske stalke"... zastupljena je i jedna i druga "ideologija" barem u nasem slucaju.
Takodje postoje samolepljive podloge od poliuretanskog sundjera, koji se stavljaju ispod zvucnika... to je materijal koji se inace koristi za najjeftinije mouse padove.
Mi smo, naravno, iskusno usrafili siljke na nas stalak, ne bi li nekom domacinu izbusili multicore kabl... :mrgreen::rotfl:;)
Inace su nam odlicni za prezentacije, jer su lagani, podesivi i staju u prtljaznik... tu im negde dodje i kraj ozbiljne primene...
E,... pa daaaa,... ahm,... vise informacija mozes dobiti u Artistu... ;)
pozdrav
bogi
Tiki the Boyler
17-09-2006, 11:19 AM
Poznati su mi ti stalci...
Nego šta je sa onom drugom stavkom audiofilskih stalaka - punjenje pijeskom?
Pijesak je tu samo da popuni eventualnu rezonantnu šupljinu ili... ?
boggy
17-09-2006, 11:21 AM
Poznati su mi ti stalci...
Nego šta je sa onom drugom stavkom audiofilskih stalaka - punjenje pijeskom?
Pijesak je tu samo da popuni eventualnu rezonantnu šupljinu ili... ?
nije "ili" nego "i"
... i da ih ucini TESKIM :o !
pozdrav
bogi
Tiki the Boyler
17-09-2006, 11:24 AM
I onda ih fino stavim na šiljke, a zatim na debelu ploču od medijapana ispod koje se nalazi sloj mineralne vune! :D
boggy
17-09-2006, 11:25 AM
I onda ih fino stavim na ?iljke, a zatim na debelu ploču od medijapana ispod koje se nalazi sloj mineralne vune! :D
i onda se ZALJULJA pod tezinom nekakvih zvucnika tezih od 25kg po kanalu i padne ti na tvog SSL-a sve zajedno..... :rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:
pozdrav
bogi
Tiki the Boyler
17-09-2006, 11:29 AM
No sikiriki za SSL-a sam kupio navlake od vune na Zlatiboru! :rotfl:
boggy
17-09-2006, 11:30 AM
No sikiriki za SSL-a sam kupio navlake od vune na Zlatiboru! :rotfl:
:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:
I... i... iiiijaooo... Sirogojno dzemper za SSL... kuku! Trebace ti naftalin, i gas-maska da bi mogao da radis!
pozdrav
bogi
jel bi netko mogao biti dobar...pa malo napisati kako bi se mogao napraviti DIY stalak...ili bar staviti neku slikicu toga i napisati ?ta je ?ta....jer se sad prvi put susrećem s tim...a i prvi put u ?ivotu imam studijske monitore...i ?elio bi da mi rade najbolje ?to mogu...hvala
boggy
27-12-2006, 01:50 AM
Imas po netu brdo crteza... vidjao sam ih, sada bi morao da ih trazim...
Ovde to ljudi prave od debele gvozdene cevi sa dve debele gvozdene ploce gore i dole... sve zavareno... u cev stave pesak da se umrtvi i postane tesko k'o djavo...
Cak mislim da ovde ima nekih proizvodjaca stalaka za zvucnike... doduse za hi fi... ali sta je tu je...
pozdrav
bogi
Hvala...a dali lijepim na dolnju ploću kakvu absorpciju(neki materijal...koji?)? i sta gore?....i jo? ne?to....ovo je samo pitanje...(kad ne znam)...da li je dobro stalak u?arafiti u pod(predpostavljam da ne)....hvala
ANITA
28-12-2006, 11:29 PM
Potrazit cemo i mi nacrte, nego mene malo brine sigurnost zvucnika na tim stalcima! Ne bojim se da bi stalak pao, nego da netko ne pogurne malo zvucnik i on sklizne s tog ultra super stalka. :/
lesha
28-12-2006, 11:39 PM
cuo sam da je neopren dobar materijal ako se plasis klizanja..
http://en.wikipedia.org/wiki/Neoprene
ANITA
28-12-2006, 11:55 PM
Ja ne mogu nista naci! :( Boggy, daj pliz podijeli sa nama te linkove na koje si naisao!
Thanks
zvincic
29-12-2006, 12:09 AM
lesha je u pravu, neopren je odlican za to
ja sam plasticni rack (sve skupa oko 20 kg tezak), koji se inace klize po stolu, naslonio na dva mala komadica neoprena....nema sanse da otklize igdje! :)
http://img218.imageshack.us/img218/5364/rackca7.jpg
takodjer, monitori su na tri (svaki) zbilja mala komadica neoprena...i nema sanse da otklizu!
ako ne mozes naci neopren....to ti je ona crna spuzvasta guma na dnu platnenih podloski za misa ;)
boggy
29-12-2006, 02:26 AM
..... :( Boggy, daj pliz podijeli sa nama te linkove na koje si naisao!
Thanks
Bi ja da sam ih negde pribelezio... ali nisam...
Ako sta nadjem, stavicu ih ovde...
Za prezentacije SuperMEE monitora, smo kupili QuikLok BS300 (http://www.tam-srl.it/sottocategoria.php3?id=21) koji su lagani i visina im se moze podesavati... inace su prilicno slabasni i opasno se ljuljaju pod tezinom od 25kg, za nesto lakse su ok.
Pri tom zvone, jer nemaju pesak u sebi, ali su nama odlicni jer lako staju u prtljaznik.
Za "prvu pomoc" mogu i QuikLok stalci sa tri noge... koji se vide na gornjem linku... pa se kasnije mogu napraviti oni drugi... heavy... :)
Evo nekih stalaka iz Hrvatske... http://www.stalci.com/hr/zv.html... siljke poskidajte da ne izgrebete parket i zvucnike... ispod zvucnika i stalka mogu ici oni stari mouse padovi... sa tekstilnom podlogom, a ispod je ona penasta guma.... sto lesha i zvincic predlazu
http://www.stalci.com/hr/zv.html
mislim da je princip jasan,... onaj prvi sa jednom cevi je ok princip...
Jedino su ovi "HiFi" stalci preniski za profesionalnu upotrebu, jer podrazumevaju da je slusalac sedi u fotelji, a ne na normalnoj stolici...
Tu dolazimo do visine stalka, i tu nastaje problem,... nemaju svi zvucnici akusticku osu na istoj visini niti je ona u najvecem broju slucajeva horizontalna... obicno ima mali nagib (5-6deg) prema podu... pa ko zeli to precizno da namesti, mora prvo koristiti neke stalke koji se mogu podizati i spustati, dok sve ne namesti... pa onda tek da napravi stalke sa fiksnom visinom... zato mi imamo ove "kilave" BS300 kojima se visina moze menjati...
pozdrav
bogi
alektom
19-01-2007, 12:47 PM
Interesuje me dolaze li u obzir zidni nosaci za monitore, niko ih ne spominje a iskreno nisam ih nigde ni video do sada u studiju....
Koje bi bile negativne strane zidnih nosaca, ako se postave na 30-tak cm od zida....
boggy
19-01-2007, 04:10 PM
Interesuje me dolaze li u obzir zidni nosaci za monitore, niko ih ne spominje a iskreno nisam ih nigde ni video do sada u studiju....
Koje bi bile negativne strane zidnih nosaca, ako se postave na 30-tak cm od zida....
1. Prenose vibracije na zid (jer MORAS krutom vezom da ih vezes za zid, inace ce da padnu), koji je ispred tebe, i ako ga ne smiris... onda ce da svira i on... ne mora on mnogo da se pomera... sicusni delovi milimetra su dovoljni, zato sto ima neuporedivo vecu povrsinu od membrana zvucnika... a intenzitet zvuka je proporcionalan povrsini izvora zvuka (membrana) puta duzina hoda te membrane... pa sracunaj sam koliko treba malo da se mrda zid da bi po intenzitetu stigao membranu zvucnika :)
2. kada su zvucnici blizu zida, posto inace zvucnik samo od srednjih pa navise usmereno znaci, a ispod neke frekvencije u srednjem opsegu je omnidirekcionalan, dolazi do pojave refleksija koje formiraju "cheshalj" filter... ili ti comb filter, i dobijas ponistavanje na nekim frekvencijama u donjem midu, a na nekim dobijas pojacavanje...
Ovo su dva glavna razloga za NE.
Sad... vidjao sam ipak svakakve kombinacije... od drvene police na zidu, pa zvucnici na njoj... i tako redom. RADE ljudi i tako, ali moraju da se prvo naviknu na probleme... sto zahteva odredjeno vreme i trud, a nigde ne pise da ce ucenje biti uspesno... zato to generalno ne preporucujem. Ko moze tako da radi uspesno, svaka njemu cast... i to je sve.
pozdrav
bogi
STUDIOTON
19-01-2007, 04:23 PM
evo kod mene .. stalci u obliku kupe .. valjda :) od punog metala
STUDIOTON
19-01-2007, 04:23 PM
evo jos jedna
alektom
19-01-2007, 07:03 PM
Da, ovo je definitivno interesantno resenje Ivane. Koliko stabilno stoje?
Fiksirao si kupe za sto verovatno, a sta si postavio izmedju zvucnika i siljka, neki mouse-pad ili .....
STUDIOTON
19-01-2007, 09:01 PM
Da, ovo je definitivno interesantno resenje Ivane. Koliko stabilno stoje?
Fiksirao si kupe za sto verovatno, a sta si postavio izmedju zvucnika i siljka, neki mouse-pad ili .....
ispod kupe ima mogusnost da se zavije u sto .. na vrhu je masa od silikona pa se postavi zvucnik .. jako je stabilno i nema brige .. nema nikakvih oscilacija i smetnji ..
lesha
19-01-2007, 09:30 PM
srecom pa yamaha nema mnogo basova..
STUDIOTON
19-01-2007, 09:40 PM
srecom pa yamaha nema mnogo basova..
sto?
lesha
19-01-2007, 09:44 PM
zbog rezonance/odbijanja zvuka od stola ispod. ne znam konkretne termine, ali mislim da me razumes.
Gulanfer
19-01-2007, 10:23 PM
A sta bi se desilo ako bi se zvucnici okacili o plafon na nekom kanapu ? Mislim palo mi na pamet pa pitam . Evo i skice nacrtane na brzinu.
Evo ja da prenesem sta su meni rekli neki likovi kada sam ja pravio zvucnike pre malo vise od deset godina. To su likovi sa vise strana, znaci jedan koji profi pravi skretnice, vise njih koji se bave pravljenjem zvucnih kutija itd. Svi su mi rekli da treba zvucnike da postavim na tri siljka i da ispod njih postavim sto deblje parce mermera a ispod mermera neki tanak itison ili sl. S tezinom zvucnika nisam imao problema jer su podnostojeci i od 2cm medijapana + svasta od izolacije unutra + drajveri i ostalo... Tako mi rekli i ja tako i uradio... i potpuno sam zadovoljan.
Takodje sam primetio nesto kada sam kupio woofer (Infinity). Posto u kutiji od woofer-a nisam primetio siljke stavio sam ih na parce itisona i zvuk mi se uopste nije svideo, niti je zvucalo kao u radnji. E onda sam provalio da se u kutiji nalaze siljci (samo se sakrili), stavim ih na woofer i eto dobrog zvuka, mnogo jasnijeg. Ne znam ovo bas strucno da objasnim ali eto mog iskustva.
Pozz
Tiki the Boyler
20-01-2007, 08:46 AM
Ukoliko je kod tog subwoofera bas refleks otvor sa donje strane (što je čest slučaj), onda je logično da najbolje radi kada se podigne od poda na proračunatu visinu (jer tada pod postaje dio bas refleks konstrukcije)...
@Gulanfer
A kako bi smirio monitore da se ne ljuljaju?
Fazon sa kačenjem se vrlo često primjenjuje po diskotekama, kao i u live situacijama (svi line array sistemi se vješaju), ali to ima logike jer je visoko postavljena kutija imperativ u takvim situacijama zbog što veće zone pokrivanja. U studiju, složićeš se, to baš i nema logike, jer ovde upravo i težimo što manje "ozračiti" prostoriju, tj. što više slušati ono što zaista izlazi iz monitora.
[quote=Tiki the Boyler]Ukoliko je kod tog subwoofera bas refleks otvor sa donje strane (?to je čest slučaj), onda je logično da najbolje radi kada se podigne od poda na proračunatu visinu (jer tada pod postaje dio bas refleks konstrukcije)...
quote]
Nije, bas refleks otvor i zvucnik su mu sa prednje strane, ali kontam da kada nije na siljcima previse vibracija prenosi na pod (znam ljude kojima se to i svidja kod woofer-a) i onda dobijem neki muljavi zvuk koji me opasno nervira. Mozda ima veze sto je ispod parket (mada je utegnut)???
U principu mislim da je najbolje probati svaku kombinaciju i onda videti sa kojom kombinacijom se dobija najbolji rezultat, prema licnom utisku naravno, jer to je i najbitnije.
zvincic
20-01-2007, 02:24 PM
Nije, bas refleks otvor i zvucnik su mu sa prednje strane, ali kontam da kada nije na siljcima previse vibracija prenosi na pod (znam ljude kojima se to i svidja kod woofer-a) i onda dobijem neki muljavi zvuk koji me opasno nervira. Mozda ima veze sto je ispod parket (mada je utegnut)???
siljcima daleko vise vibracija prenosis na pod nego recimo ako imas podloske od neoprena...
SumAnuT
20-01-2007, 02:52 PM
Cek da ja probam sa mojom logikom.
Primer sa siljkom i cekicem bi bio na mestu kada bi se zvucnik kretao gore dole, pa kada bi zakucavao siljak. Medjutim, zvucnik valjda ide napred nazad. Aj sad opet uzmite siljak i krecite se po zidu gore dole (sto bi za pod bilo napred nazad), a onda uzmite nesto sa velikom povrsinom, neku dasku npr. pa grebite po zidu pa vidite sta pruza veci otpor.
Sto je veca dodirna povrsina to se vise energije prenosi.
Bas je i poenta da imaju samo tri ili cetiri siljka, jer sva tezina zvucnika padne na tri tacke i one drze celu tezinu zvucnika, dakle sva sila mase i gravitacije pada na njih odozgo pa im je onemoguceno bilo kakvo horizontalno kretanje, dok kada bi ga stavio direktno na pod ili neku povrsinu koja upija, tezina zvucnika bi se ravnomerno raspodelila i on bi mogao da seta jer bi sila gravitacije bila mnogo manja sa tolikom povrsinom.
Edit:
Izvinjavam se :)
Ne bi sila gravitacije bila manja vec bi se masa zvucnika raspodelila i bila manja.
boggy
21-01-2007, 07:50 AM
A sta bi se desilo ako bi se zvucnici okacili o plafon na nekom kanapu ? Mislim palo mi na pamet pa pitam . Evo i skice nacrtane na brzinu.
vezi ih barem u jos jednu tacku... da ti se ne bi uvrtali...
Ako zelis i da se ne ljuljaju... onda moras u tri tacke....
i mozda nije lose koristiti ono sinteticko "kanapche"....
Jeste.... nekada su i tako kacili zvucnike... na plafon... pazi samo kako ces da tiplujes u plafon... on je dosta kilav u stanovima... mozda da izbusis rupu 8-10mm i da gurnes ekser za koji vezes kanap (tako da ekser bude na "T" sa kanapom)... u rupu, pa se on popreci pa nema vise kud... ako ti je plafon pravljen od "monta" blokova... tako se lusteri kache.
pozdrav
bogi
Gulanfer
21-01-2007, 01:09 PM
Pa posto je prica kako se resiti vibracija koje zvucnik prenosi na stalak, siljak, policu... palo mi je ovo na pamet - tako nema prenosenja vibracija, ne ? E sad , kako tehnicki resiti kacenje mislim da nije toliki problem. Uvijanje i pomeranje se moze resiti sa vezivanjem u tri tacke , kao sto rece boggy, a problem plafona se moze resiti tako sto se ne kaci direktno u plafon nego na dasku pa ona u plafon sa dve ili tri tiple. Mada ne planiram to da uradim ( meni su monitori na gumenoj podlozi , na polici ) samo sam pomislio da takav nacin postavljanja monitora moze nekom pomoci da se resi vibracija. E sad , koliko je to prakticno... :rolleyes:
boggy
21-01-2007, 07:31 PM
Pa posto je prica kako se resiti vibracija koje zvucnik prenosi na stalak, siljak, policu... palo mi je ovo na pamet - tako nema prenosenja vibracija, ne ?
Ma ima uvek nekog prenosenja, samo je pitanje koliko i kakvih vibracija... nema niceg idealnog...
Ali ovo definitivno nije kruta veza... a to ohrabruje... :)
....E sad , koliko je to prakticno... :rolleyes:
To ce vec neko sam da proceni... :)
pozdrav
bogi
siljcima daleko vise vibracija prenosis na pod nego recimo ako imas podloske od neoprena...
E mozda nisam pomenuo, ali ispod svakog siljka imam malo parce itisona koje sam stavio da ne bih ostetio parket (jer su siljci opasno ostri), mozda i to pomaze, uglavnom mnogo mi se bolje cuje nego kad je bez siljaka a na vecem parcetu itisona.
ANITA
25-02-2007, 11:27 AM
Decki, da li je ovo stvarno dobro (pa se znači može teoretski na bilo koji stalak staviti zvučnike uz pomoć spuzvi) ili je brija.....
http://img3.guitarcenter.com/dbase/pics/products/2/5/0/371250.jpg
FrankoPanko
26-02-2007, 06:36 AM
Anita, vjeruj mi, ovo sa spuzvom (i to bez potpisa) stvarno dobro funkcionira! Probao ja! :)
ANITA
26-02-2007, 09:51 AM
Mislis da mogu tako nesto napraviti od regenerat tvrde spuzve? MA nikako mi ne sjedaju ti metalni stalci koji su tako nestabilni.... zato i trazim neku alternativu..
FrankoPanko
26-02-2007, 10:17 AM
Mislim da ce ti to pomoci kao alternativa. Ja sam isto imao velikih problema dok su mi monitori stajali na polici odvojeni samo nekakvom pjenastom spuzvom slicnoj onoj koja se koristi ispod laminata, samo debljine 1 cm. Kasnije sam samo stavio spuzve oko 4-5 cm, zatim malo ukosio i polica je trenutno prestala "svirati"! :) Sa presanom spuzvom je jos lakse jer je tvrdja i treba je samo izrezati kao na onim tvojim fotkama.
Gulanfer
26-04-2007, 03:30 PM
Evo , skoro sam zavrsio prvi stalak za monitore ( boja ostaje ) . Sledece nedelje ce biti gotov i drugi. Posto me je kostala izrada nekih 10 €, odlucio sam da okacim sliku.
"Noga" je neki zeljezni pravougaonik ( 10 x 10 x 87 cm ) koji sam nasao zardjao na nekom gradilistu , a ploce ( gornja i donja su od parcadi drveta koje sam takodje nasao a nogice se na shraf pa se moze podesavati balans za neravno tlo ( 4 € - 8 komada ) . Sve sam oshmirglao , isekao i ofarbao sam. Ploce su spojene shipkom sa navojem i maticama . Unutrasnjost necu puniti peskom jer ce biti pretezak , vec cu je napuniti poliuretanskom penom ( bice lagano a trebalo bi da spreci zvonjavu, no o to jos treba da se dokaze... ).
Saljem ovo jer mislim da novac nije neki izgovor za ne raditi tretman u sobnom studiju. Dosta se moze uz malo mashte, rada i recikliranjem bacenih stvari .
Ako interesuju detalji mogu jos koju fotku da okacim...
Tiki the Boyler
27-04-2007, 08:29 AM
Cool.... :)
Gulanfer
30-04-2007, 01:45 PM
Evo , da dodam da sam ih napunio penom i umrtvljeni su kao da su punjeni peskom. Malo mi je falilo pene za drugi stalak pa sam dodao ( sabio ) stiropor. Rezultat isti . da sam znao punio bih ih stroporom, manje zajebancije i mozda jeftinije jer i stropor se moze naci a nemora se kupiti...:rolleyes:
sgracanin
18-05-2007, 11:49 AM
Lepo je to sve što vi nudite, momci, ali većina tih stalaka košta gomilu para. Ja sam kupio one zidne nosače za televizor, pokretljive, i postavio ih levo i desno od monitora, i odlično funkcionišu. Manje od 50 Evra sa ugradnjom...
Postaviću kasnije sliku, da vidite...
Decki, da li je ovo stvarno dobro (pa se znači mo?e teoretski na bilo koji stalak staviti zvučnike uz pomoć spuzvi) ili je brija.....
http://img3.guitarcenter.com/dbase/pics/products/2/5/0/371250.jpg
gde imaju te podloge da se kupe?
alhoholicar
10-04-2008, 11:43 AM
Pa u normalnim zemljama! Ja sam ih kupio u Londonu, ali sam se prije toga dopisivao i htio ih kupiti od neke radnje u Italiji dje su bili raspolozeni da ih posalju. Udji na sajt pa pogledaj, imas i eBay i ostalo. Inace, super su i imas nekoliko pozicija za podesavanje zvucnika...
Pozdrav
alavuk
10-04-2008, 11:46 AM
ih ja ovako polu budan procitao topic medjunozije za zvucnike :rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:
HeatMan
10-04-2008, 12:28 PM
profesionalni poremecaj. :)
voomighty
12-05-2008, 12:28 PM
ja kupio neke resonance absorber u 4 audio 3500 din set za 2 zvucnika aktivni tannoy-i stoje na njima... nema problema...
http://www.sorishop.com/goods/img/img_B12417.jpg
The Lightrider
27-08-2008, 06:15 PM
4. Lupis samo tupom stranom cekica u zid preko (tvrdjeg) sundjera debelog 10cm (pri tom pazis da te cekic ne lupi po glavi kada odskoci)
Za malo sam se izvukao.....:grin:
monkeynutz
16-11-2008, 01:01 PM
http://audiononline.com/akustiae-ki-tretman/optimizacija-i-izolacija/auralex-mopad/prod_2132.html
Eomsy
05-09-2009, 03:50 PM
Ajd da malo osvje?im temu.
Razmi?ljao sam o DIY varijanti stalaka za zvučnike, od drva, a da mu se da visina korigirati .... i do?ao do sljedeće ideje. Ovdje je vama predstavljam kako bih mogao čuti Va?e mi?ljenje da li to valja, ima smisla, ili ne?to treće ...
Osmislio sam ga za svoje Adam A7-ce ... Gornji dio (na kojem bi stajao zvučnik) bi bio oblo?en Armaflex gumom od 9 mm. Samo podno?je bi bilo u?rafljeno na gredu 7x7 cm (dugačku oko 60 cm). Donji dio postolja se sastoji od "časice" koju bih radio od medijapana, dovoljno usko da greda 7x7 na-knap uđe u tu "ča?icu". E, a visinu stalka bih korigirao sa usipavanjem pijeska u "ča?icu". Sa zadnje strane bih napravio malu rupu, i zatvarač na njoj, da mogu u bilo kojem trenutku ispustiti dio pijeska i s time ponovo korigirati visinu (samo ovaj put prema dolje). "Nogicu" bih radio od tri ploče medijapana (15 mm) ljepljene međusobno, dok bi samo na dvije radio četvrtastu rupu kroz koju bih zaljepio "ča?icu" (futrolu ili kako god več) u koju bi ulazila spomenuta gornja greda. Smatram da bi ovako bio te?ak ko sam vrag ...
Nadam se da sam uspio objasniti ?to mislim i da će vam prilo?ene slike pomoći ... Pozz ...
akordeonista
06-09-2009, 04:39 AM
Meni se svidja ideja! Jedino sto vidim kao mogucnost da pravi problem je sam stub, posto ulazi jedan u drugi morao bi biti bas na knap kako ne bi pravio vibracije. Mada i tada tesko da ces totalno izbeci vibracije na tom mestu!
da znali bi se pojavljati problemi a i nije praktično da puniš i ispuštaš pjesak.
A što fali ovoj ideji: http://www.atc.gb.net/scm50aslpro.htm :D
Eomsy
06-09-2009, 06:59 PM
Meni se svidja ideja! Jedino sto vidim kao mogucnost da pravi problem je sam stub, posto ulazi jedan u drugi morao bi biti bas na knap kako ne bi pravio vibracije. Mada i tada tesko da ces totalno izbeci vibracije na tom mestu!
A ?to ka?ete na dodatna dva ?rafa (vijka) sa svake strane noseće "ča?ice", koja bi na ?eljenoj visini dodatno učvrstila gornji stub ??? Mislim da bi time i izbjegao vibracije, ili se varam :confused: ....
@ NLP
Hvala, ideja nije lo?a, mada bi ja ne?to od drveta (ili barem blizu drvu kao prerađeni materijal, e.g. medijapan), a da se da ?timati visina ..:(
da svakako da če? morati upotrijebiti rje?enje sa ?arafima ali svejedno mi nije praktička ideja. Ako hoče? sa drvenim stalcima probaj.
... pa nam poručaj kako se obneslo.
Skoro svako rje?enje če biti bolje kao da su na stolu i slično ali mo?e i bolje i to ne znači da je dosta skuplje to je sve.
A da se stalak mo?e podesiti po visini i da ima dosta dobre osobine je konstrukcijski te?e.
A7 nisu ba? srednji ili te?i kategorika?i, to je nekoliko olak?ujuč faktor.
Tako da probaj.
... a i ima dosta drugih prioritetnijih stvari koje mora? srediti prije toga (primerna akustika prostora...:)).
boggy
06-09-2009, 11:50 PM
da znali bi se pojavljati problemi a i nije praktično da puni? i ispu?ta? pjesak.
A ?to fali ovoj ideji: http://www.atc.gb.net/scm50aslpro.htm :D
Upravo sam TAJ stalak hteo da predlozim... :)
pozdrav
bogi
i malo info o ovim stalcima:
http://www.blackbox-design.com/ - klik
"Products : Monitor Stands : Professional Each stand is finished to a high standard in a Blue/Grey hammered paint finish. The main collar of the stand has two height settings and the 400mm diameter disk is inset with 3 non slip rubber pads.
It is the only adjustable monitor stand system designed for the optimum acoustic performance of a wide range of professional monitors."
akordeonista
07-09-2009, 09:42 PM
A ?to ka?ete na dodatna dva ?rafa (vijka) sa svake strane noseće "ča?ice", koja bi na ?eljenoj visini dodatno učvrstila gornji stub ??? Mislim da bi time i izbjegao vibracije, ili se varam :confused: ....
Srafovi su svakako preporucljivi ali samo njima sigurno neces ukloniti vibracije!
Nisim siguran koliko bi to pomoglo ali jedino sto mi pada na pamet u ovom trenutku je da unutrasnju cev oblozis nekim tvrdim sundjerom, azmafonom ili nekim slicnim materijalom. Naravno, morao bi da se potrudis da sve ulazi na knap kako bi taj materijal bio priljubljen i uz jednu i uz drugu cev te ne bi dolazilo do setanja cevi koja nosi zvucnik.
boggy
07-09-2009, 11:18 PM
Srafovi su svakako preporucljivi ali samo njima sigurno neces ukloniti vibracije!
Nisim siguran koliko bi to pomoglo ali jedino sto mi pada na pamet u ovom trenutku je da unutrasnju cev oblozis nekim tvrdim sundjerom, azmafonom ili nekim slicnim materijalom. Naravno, morao bi da se potrudis da sve ulazi na knap kako bi taj materijal bio priljubljen i uz jednu i uz drugu cev te ne bi dolazilo do setanja cevi koja nosi zvucnik.
Nema potrebe da se iko muci i to sve radi... pogotovo sto se vibracije ne resavaju bas tako ... da kazem "zdravorazumski".
Ako se pravi stalak kome se moze menjati visina, onda je to stalak koji je privremen.. i ne mora biti "akusticki mrtav"...
Ako se zeli kvalitetan stalak a da je i "akusticki mrtav", onda se ne mora menjati visina. Gvozdena cev punjena peskom, sa zavarenom plocom gore i dole... i eto stalka.
Cemu komplikovanje?
Ako se zeli i jedno i drugo, onda to (uvek) prestaje da bude jednostavno... i pocinju da se prave kompromisi tamo gde ih ne bi trebalo praviti.
pozdrav
bogi
Pa da.... lakse je korigovati visinu stolice za koji cm, toliko lufta uvek bude za neke korekcije
Eomsy
08-09-2009, 05:51 AM
Dobro .... Dali ste mi za razmišljanje ... Vjerojatno ću onda ić sa statičnim "drvenjakom".
boggy
08-09-2009, 02:13 PM
i malo info o ovim stalcima:
http://www.blackbox-design.com/ - klik
"Products : Monitor Stands : Professional Each stand is finished to a high standard in a Blue/Grey hammered paint finish. The main collar of the stand has two height settings and the 400mm diameter disk is inset with 3 non slip rubber pads.
It is the only adjustable monitor stand system designed for the optimum acoustic performance of a wide range of professional monitors."
A i taj ima samo dve podesive visine, koliko vidim, verovatno samo za radnu stolicu i sobnu fotelju.
pozdrav
bogi
66musicman
02-10-2009, 12:13 AM
Sta mislite o ovim stalcima ?
http://www.artistsystems.net/mex/artikal.php?glavna_kat=17&kat=121&art=4206#
http://www.artistsystems.net/mex/artikal.php?glavna_kat=17&kat=121&art=5656#
Chax South Side
12-11-2009, 01:45 AM
poz brate, mislim da ljudi "preko bare" najvishe koriste ovu soluciju...
"MoPAD Monitor isolation Pads" (chekirajte Google Images)
koliko sam do sad video po svim svetskim studijima, najvishe ovo koriste, (i sto je jos cudnije, svi imaju Yamaha NS10 monitore)
firma koja ih proizvodi se zove Auralex (www.auralex.com) i na sajtu imas svakave podloge za sve tipove zvucnika - monitori, stage monitori, subwoofer, cinema....
;)
Danny Lou
12-11-2009, 04:23 AM
evo jedno zanimljivo rjesenje za one kojima monitori stoje na stolu:
http://www.auralex.com/sound_isolation_speakerdudes/speakerdudes.asp
nisu skupi (50$) a fino rade :)
poz brate, mislim da ljudi "preko bare" najvishe koriste ovu soluciju...
"MoPAD Monitor isolation Pads" (chekirajte Google Images)
koliko sam do sad video po svim svetskim studijima, najvishe ovo koriste, (i sto je jos cudnije, svi imaju Yamaha NS10 monitore)
firma koja ih proizvodi se zove Auralex (www.auralex.com (http://www.auralex.com)) i na sajtu imas svakave podloge za sve tipove zvucnika - monitori, stage monitori, subwoofer, cinema....
;)
Čovek bi pomislio na sve tvoje dosadašnje postove, da prodaješ auralexovu robu.
Bolje češ proči sa tvrdom kamenom vunom presvučenom sa tkaninom. I mnogo kvalitetnije če odraditi posao!
Eomsy
12-11-2009, 04:38 PM
Čovek bi pomislio na sve tvoje dosada?nje postove, da prodaje? auralexovu robu.
Bolje če? proči sa tvrdom kamenom vunom presvučenom sa tkaninom. I mnogo kvalitetnije če odraditi posao!
Sla?em se! Uzmi od Rockwool-a Steprock C i neće? po?aliti (120kg/m3). Ovdje kod nas ti je cijena negdje oko 180 kn za cijeli paket (cca. 4,4 m2), pa mo?e? jo? i koji absorber napraviti :D ... Pozz ...
Chax South Side
12-11-2009, 05:42 PM
hvala na info... koliko vidim dobar je ovaj Steprock C... i dosta ga hvale, jos ako se od nekog tekstila sasije kao kockast jastuk, onda ce imati i izgled i funkciju...
thnx again ;)
Eomsy
13-11-2009, 08:01 PM
hvala na info... koliko vidim dobar je ovaj Steprock C... i dosta ga hvale, jos ako se od nekog tekstila sasije kao kockast jastuk, onda ce imati i izgled i funkciju...
thnx again ;)
Ma, no frx :grin:8-)! Glavno je da ti koristi svrsi ...
Evo ti primjera absorbera gdje sam ja iskoristio svoj steprock ... u maloj kombinaciji sa Isoverom http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28238
ugljesa
10-01-2010, 07:21 PM
NEgo ljudi zanima me sta bi ste mi preporucili da uzmem od stalaka za monitore ??
Imam Esi 08-ice a dojadilo mi da mi stoje na stolu jer mi nisu u visini glave pa onda mi sve nekako muljavo.Mislim odlicno se oni cuju ali mnogo bolje i preciznije kad su u visini usiju.
Koje mi stalke predlazete da uzmem ??
Naravno da nisu skupi neki :)
Eomsy
10-01-2010, 07:44 PM
...
Koje mi stalke predlazete da uzmem ??
Naravno da nisu skupi neki :)
Samo mogu reć' DIY! Sam izmjeriš, dizajniraš i napraviš Takvi su ti najbolji :grin::wink::D .....
ugljesa
12-01-2010, 09:28 PM
Btw kako si zadovoljan tim tvojim sto si napravio ??Jel ima vibracija ?
Eomsy
13-01-2010, 10:09 AM
Btw kako si zadovoljan tim tvojim sto si napravio ??Jel ima vibracija ?
Sorry, al' jo? nisam stigao do njih :( ... Imam previ?e drugoga posla oko studija tako da će mrvicu pričekati ... Sada?nji dizajn se malko razlikuje od nacrtanog ovdje u ovom threadu (neće ipak biti pomični), al bit' će masiva-?iva, tako da sumnjam u vibracije ... Ajd kad uhvatim vremena ću da uploadam sada?nji dizajn stalaka ...
Pozz ...
Eomsy
16-01-2010, 02:03 PM
... Ajd kad uhvatim vremena ću da uploadam sada?nji dizajn stalaka ...
Evo, ovako će sada da izgledaju! Radit ću ih od medijapana 38 i 32 mm.
http://img192.imageshack.us/img192/7880/20sklapanjestalka.jpg
http://img62.imageshack.us/img62/3633/21sklopljenistalaksazvu.jpg
boggy
20-01-2010, 12:53 PM
Evo, ovako će sada da izgledaju! Radit ću ih od medijapana 38 i 32 mm.......
Jedino sto ces imati problem da "ukopas" rupe u "podnozje" i "postolje" za cetvrtastu cev od medijapana ("stup"). To sto si konstruisao, je lakse nacrtati nego napraviti.
pozdrav
bogi
Eomsy
20-01-2010, 02:10 PM
To sto si konstruisao, je lakse nacrtati nego napraviti.
Bez muke, nema nauke :wink:. Imam frenda stolara sa preciznim alatom koji će mi to izrezati, pa se nadam da će sve ?timati .... nadam se ... Time will tell :) ..
boggy
20-01-2010, 02:12 PM
Bez muke, nema nauke :wink:. Imam frenda stolara sa preciznim alatom koji će mi to izrezati, pa se nadam da će sve ?timati .... nadam se ... Time will tell :) ..
Prvo ga pitaj, bez ozbiljnog frezera ne moze iskopati te rupe, cak i tada uglovi ne mogu biti ostri nego zaobljeni. Mozda je najbolje da mu nacrtas sta hoces, a da njemu ostavis da to konstruise sam.
pozdrav
bogi
Eomsy
20-01-2010, 02:20 PM
Prvo ga pitaj, bez ozbiljnog frezera ne moze iskopati te rupe, cak i tada uglovi ne mogu biti ostri nego zaobljeni. Mozda je najbolje da mu nacrtas sta hoces, a da njemu ostavis da to konstruise sam.
pozdrav
bogi
Tako sam i napravio!!!! Prvo sam mu poslao detaljne slike kako bi se koji komad izrezao, te kako bi se slagalo i pitao ga dal mo?e on to da tako izre?e, na ?to je odgovorio da nema frke. Stvarno se nadam da to mo?e izvesti ...
Solozabal
20-01-2010, 02:33 PM
evo jedno zanimljivo rjesenje za one kojima monitori stoje na stolu:
http://www.auralex.com/sound_isolation_speakerdudes/speakerdudes.asp
nisu skupi (50$) a fino rade :)
Sigurno je vec negdje spomenuto, ali da ponovim... Neopren ispod zvucnika
je sasvim dobro i jeftino rjesenje (hint: podloga za mis).
boggy
20-01-2010, 02:40 PM
Sigurno je vec negdje spomenuto, ali da ponovim... Neopren ispod zvucnika
Tapacirano parce teske kamene vune je daleko bolje resenje....
pozdrav
bogi
Eomsy
22-01-2010, 04:25 PM
... Neopren ispod zvucnika
Nisam napomenuo, ali dizajnirao sam stalke kako bi zvučnici se "umetnuli", a stajali bi i bili omeđeni sa 9 mm gumom koju sam koristio pri izgradnji poda i kod gips ploča u svojoj kontrolnoj sobi ... tako da neće imati direktan kontakt sa drvetom (u ovom slučaju, medijapanom) ...
ANITA
01-07-2010, 06:51 PM
Kako vam se čine ovi stalci? (ne znam jo? cijenu)
Malo me ovi ?iljci brinu... (radi djece i ru?enja monitora :/ )
http://www.paxaq.com/hr/zv.html
http://www.paxaq.com/images/mania_b.jpg
Matoree
02-07-2010, 02:41 PM
@anita koliko kosta taj stalak? Ne vidim cene na sajtu njihovom
ANITA
02-07-2010, 04:02 PM
Evo danas sam dobila na meil odgovor.
bez pdva cijene su
"LUNA i ECHIDNA - 1.924,13 kn
AEA i TOPAZ - 2.227,94 kn
MELIA - 2.835,56 kn
AVIS - 3.139,37 kn
MANIA - 3.544,45 kn
PAX - 4.050,80 kn
Inače se stalci za monitore rade nešto višim od standardnih 60cm, ali to je rješivo. Meni su preporučili AEA model.
Cijene su bez PDV-a i s dostavom. Stalci se izrade u
roku 5-10 radnih dana."
Matoree
02-07-2010, 05:18 PM
^thx.
nesto mi to deluje preskupo :s
oko 360e taj AEA.. Mislim da cu naci nekog majstora da mi napravi to :D
ANITA
02-07-2010, 07:56 PM
Ovo su neki drugi.
Jeftiniji. Ne znam točne cijene, ali početna verzija je 750 kn (100e) pa raste.
I vi?e nalikuju na DIY varijantu.
http://www.fbm-rondo.hr/hr/s-resolution.htm
DaBear
02-07-2010, 08:52 PM
Kako vam se čine ovi stalci? (ne znam jo? cijenu)
Malo me ovi ?iljci brinu... (radi djece i ru?enja monitora :/ )
meni i NS10 i Dynaudio M2 stoje na stalcima sa siljcima ! Super stabilno !
ANITA
02-07-2010, 09:01 PM
meni i NS10 i Dynaudio M2 stoje na stalcima sa siljcima ! Super stabilno !
Odlično!
Onda neću puno razmi?ljati, samo moram vidjeti da li mi se to uklapa u budgetnu sliku.
Koliko MINIMALNO te?inu stalka da gledam? Ako je 1 monitor oko 20 kg.
ugljesa
24-07-2010, 04:10 PM
LJudi ajde pomazite plz.Posto nemam vremena da se bakcem sa pravljenjem podnozja za zvucnike jel mi mozete poruciti neke modele koji valjaju i imaju da se kupe u BG.U pitanju su monitori ESI 08. .. :rolleyes:
lesha
02-08-2010, 01:52 PM
LJudi ajde pomazite plz.Posto nemam vremena da se bakcem sa pravljenjem podnozja za zvucnike jel mi mozete poruciti neke modele koji valjaju i imaju da se kupe u BG.U pitanju su monitori ESI 08. .. :rolleyes:
potrazi u artistu QuikLok BS 336, mozda ce ti odgovarati
tomycrosound
04-08-2010, 10:37 PM
kakva je situacija sa zidnim nosačima?? Za?to ne zasto da? Osim ?to su relativno blizu zidu a moglo bi se nadostiklat... Nigdje da nađem jel to valja il ne
boggy
04-08-2010, 10:48 PM
kakva je situacija sa zidnim nosačima?? Za?to ne zasto da? Osim ?to su relativno blizu zidu a moglo bi se nadostiklat... Nigdje da nađem jel to valja il ne
Nemoguce ih je jednostavno pricvrstiti a da se "napred-nazad" vibracije ne prenose na zid. Isto tako, ne bi trebalo drzati monitore uz sam zid.
pozdrav
bogi
tomycrosound
04-08-2010, 11:03 PM
sorry, preko moba sam slao upit pa nisam listao do kraja a vidio sam da je već postavljeno pitanje o zidnim nosačima...
Misli? li da je bolje koristiti nekakav "jeftiniji" stalak poput ovog http://www.audiopro-croatia.com/mex/artikal.php?glavna_kat=17&kat=121&art=6961# nego "produ?eni" zidni (odmaknut od zida) i mo?da nabacit nekakvu gumu ili slično uz zid
boggy
04-08-2010, 11:11 PM
............
Misli? li da je bolje koristiti nekakav "jeftiniji" stalak poput ovog http://www.audiopro-croatia.com/mex/artikal.php?glavna_kat=17&kat=121&art=6961# nego "produ?eni" zidni (odmaknut od zida) i mo?da nabacit nekakvu gumu ili slično uz zid
Ti stalci su dobri samo zato sto se moze namestiti visina, sto mogu stati u auto, i lagani su...
Sve ostalo sto je znacajno kod stalaka oni nemaju i nisu.
pozdrav
bogi
ugljesa
04-08-2010, 11:56 PM
A sta mislite o ovome jel valja ??
http://pretensionmusic.blogspot.com/2009/03/blog-post.html
Sad sam se bacio u razmisljanje dal da pravim sam jer ce me jeftinije izaci.Mada ako budem to resio ,najveca briga ce mi biti da nema distorzija i ne do Bog da mi padne monitors sa toga usled vibracija.
Imam ESI 08 (10kg)
boggy
05-08-2010, 12:04 AM
Sad sam se bacio u razmisljanje dal da pravim sam jer ce me jeftinije izaci..........
da, takvi stalci mogu biti dobri ako se cvrsto naprave.
Velike PVC cevi sa debelim zidovima nisu preterano skupe.
pozdrav
bogi
... i ne zaboraviti kvarcni pjesak:)
ugljesa
05-08-2010, 01:06 AM
... i ne zaboraviti kvarcni pjesak:)
To neka zajebancija za kvarcni pesak ili ??:rolleyes:
boggy
05-08-2010, 01:11 AM
To neka zajebancija za kvarcni pesak ili ??:rolleyes:
Nije.
Mora se sipati u cev.
Ucinilo mi se da si procitao tekst sa linka koji si TI stavio ovde, izgleda sa sam se prevario.
pozdrav
bogi
ugljesa
05-08-2010, 10:38 AM
Procitao jesam da se sipa pesak kako bi se dobilo na tezini i da ne bi odzvanjao zvuk,a nisam znao da mora da bude kvarcni pa sam zato pitao da nije neka sprdnja ..
Pozdrav..
boggy
05-08-2010, 10:50 AM
Procitao jesam da se sipa pesak kako bi se dobilo na tezini i da ne bi odzvanjao zvuk,a nisam znao da mora da bude kvarcni pa sam zato pitao da nije neka sprdnja ..
Pozdrav..
DA, mislio je na pesak (obicno je kvarcni)
Opere se dobro fini sitni pesak za betonske glazure, osusi se na metalnoj ploci na nekom ognjistu, sipa u dzak i time napune stalci.
pozdrav
bogi
Da sitni pjesak ko na pla?ama, odbojka na pla?i... a ako ?eli? da malko komplicira? mo?e? da nabavi? jo? sitniji pjesak koji se koristi na kvalitetnim hipodromima, sličan je kao onom iz pustinje, kad ga hoče? da dr?i? na dlanovima puzi i kroz sklopljene prste.
ugljesa
05-08-2010, 09:28 PM
Da sitni pjesak ko na pla?ama, odbojka na pla?i... a ako ?eli? da malko komplicira? mo?e? da nabavi? jo? sitniji pjesak koji se koristi na kvalitetnim hipodromima, sličan je kao onom iz pustinje, kad ga hoče? da dr?i? na dlanovima puzi i kroz sklopljene prste.
:rotfl::rotfl:
Ne zajebavam se.
Kod kvalitetnih stalaka (i povr?ina poda ispod stalaka...) se mo?e jo? vi?e komplikovati ako hoče? to je tek početak...
tomycrosound
06-08-2010, 02:29 PM
Sad sam se bacio u razmisljanje dal da pravim sam jer ce me jeftinije izaci.Mada ako budem to resio ,najveca briga ce mi biti da nema distorzija i ne do Bog da mi padne monitors sa toga usled vibracija.
Imam ESI 08 (10kg)
Postavi slike kad napravi? i napi?i kakve cjevulje si nabavio i čime si vezao za drvo ako si koristio drvo?
ugljesa
06-08-2010, 11:05 PM
Najverovatnije cu praviti sledece ili one tamo nedelje zajedno sa forumasima ( nadam se da ce mi davati savete kakva konstrukcija valja a kakva ne) pa cu okaciti i slike.
Pozdrav
tomycrosound
06-08-2010, 11:49 PM
da, takvi stalci mogu biti dobri ako se cvrsto naprave.
Velike PVC cevi sa debelim zidovima nisu preterano skupe.
pozdrav
bogi
znači, takvi sastavljeni od cijevi su čak bolji od zidnih nosača ili onh jeftinijih sklopivih stalaka na izvlačenje?!
...na ?to treba obratit pa?nju pri izradi ovakvih, djeluje mi prilično jeftino i čini se jednostavno za napravit...
ugljesa
06-08-2010, 11:56 PM
Koliko sam ja ukapirao fazon je da budu teski i masivni zbog tezine monitora koju nose tj da budu stabilni i da ne odzvanjaju (zato se valja cev puni peskom).
Ispravite me ako gresim ..
tomycrosound
07-08-2010, 12:05 AM
kukulele sve je to neka visoka matematika za mene...
pitao sam za ovo http://www.audiopro-croatia.com/mex/artikal.php?glavna_kat=17&kat=121&art=6961# pa ka?e ne valja to ni?ta.. a ako bi se napunio pjeskom?
Mslm da ću pravit sa pvc samo ne mogu skontat čime tj kako vezat za podlogu da bude čvrsto i da ne curi...
Hoću da skinem monitore sa zida iako ne znam koliko će promjene bit s obzirom da imam alesis :-(
OT: a one fore monitor okomito ili vodoravno, kako to djeluje na sound?
quake2
13-09-2010, 04:50 AM
Toplo preporucujem ovakve stalke za zvucnike.Teske metalne ploce i cevi,punjene peskom i naravno siljci.
Eomsy
25-09-2010, 07:12 PM
Toplo preporucujem ovakve stalke za zvucnike.Teske metalne ploce i cevi,punjene peskom i naravno siljci.
Ako može pitanjce izrade ovih stalaka?! Su to ploče na dvije četvrtaste cijevi ili ih ima više ... , btw. kolika je dimenzija donje-gornje ploče, ak nije tajna?
Inače, dao si mi jako dobru ideju za moje stalke koje ću ubrzo raditi ... :D .. skicu metnem za koji dan kada budem siguran da upravo to 'oću ....
Pozz, Vex!
quake2
25-09-2010, 08:22 PM
Ako mo?e pitanjce izrade ovih stalaka?! Su to ploče na dvije četvrtaste cijevi ili ih ima vi?e ... , btw. kolika je dimenzija donje-gornje ploče, ak nije tajna?
Inače, dao si mi jako dobru ideju za moje stalke koje ću ubrzo raditi ... :D .. skicu metnem za koji dan kada budem siguran da upravo to 'oću ....
Pozz, Vex!
Da,dve cevi dimenzija 10 puta 10cm su u sredini i dobro su nabijene peskom.Gornja i donja ploca je debela oko 6-7mm a malo su manje od ns10-ki,ti ces to vec uraditi naspram tvojih kutija.Bitno je da su stalci masivni i cvrsti i da ti je na kraju visokotonac u visini usiju pa uzmi obavezno u obzir i dimenzije siljaka na pocetku,sve ostalo proizvoljno,nema pravila:wink:.Moji stalci su oko 50kg teski i plastificirani su na kraju.Pozdrav i kaci slike obavezno:).
Eomsy
26-09-2010, 08:13 PM
Da,dve cevi dimenzija 10 puta 10cm su u sredini i dobro su nabijene peskom.Gornja i donja ploca je debela oko 6-7mm a malo su manje od ns10-ki,ti ces to vec uraditi naspram tvojih kutija.Bitno je da su stalci masivni i cvrsti i da ti je na kraju visokotonac u visini usiju pa uzmi obavezno u obzir i dimenzije siljaka na pocetku,sve ostalo proizvoljno,nema pravila:wink:.Moji stalci su oko 50kg teski i plastificirani su na kraju.Pozdrav i kaci slike obavezno:).
Ja sam isplanirao da budu veće od mojih kutija (za budućnost, nikada ne zna? kad bi si mogao priu?titi mo?da ne?to bolje od Adam A7, al' za sada bude tako), da će stajati na tvrdoj gumi okruglastog oblika (podno?je stalka kao i ispod same kutije), a sami dizajn stalka bi se sveo na ovo ...
http://img838.imageshack.us/img838/4921/stalakzazvunikc.jpg
I ovako bi izgledali za stolom ....
http://img84.imageshack.us/img84/2994/studiosanovimstalcimaa.jpg
Jedino jo? dvoumim kako bi ih obojao ... mo?da ipak ovako :confused: ...
http://img684.imageshack.us/img684/272/stalakzazvunikb.jpg
Sve bi cijevi punio pijeskom, a visokotonac bi bio u visinu u?iju!, Naravno da imam visinu tih guma u samome planu :D
quake2
26-09-2010, 08:28 PM
Super izgleda.Po meni ce ipak siljci bolje da odrade posao od gume.Bice stabilnije jer imas mogucnost finog stelovanja i bolje ce da zvuci,te gume su mi uvek samo umuljavile celu pricu pa sam uvek vracao siljke.Stavi ih barem dole.Pozzzzz
Eomsy
27-09-2010, 07:57 PM
Super izgleda.Po meni ce ipak siljci bolje da odrade posao od gume.Bice stabilnije jer imas mogucnost finog stelovanja i bolje ce da zvuci,te gume su mi uvek samo umuljavile celu pricu pa sam uvek vracao siljke.Stavi ih barem dole.Pozzzzz
Pa i gume će biti na ?telanje! A ?iljke bi probao izbjeći, radi toga ?to je pod "relativno slab" ... mislim, neće mi stalci stajati na čvrstom betonu! A kako to misli? da su ti umuljavale cijelu priču, kada priča? o gumi ispod stalaka, ne ?im-ku to kaj si rekao :confused: ?
quake2
27-09-2010, 08:10 PM
Pa i gume će biti na ?telanje! A ?iljke bi probao izbjeći, radi toga ?to je pod "relativno slab" ... mislim, neće mi stalci stajati na čvrstom betonu! A kako to misli? da su ti umuljavale cijelu priču, kada priča? o gumi ispod stalaka, ne ?im-ku to kaj si rekao :confused: ?
Precizniji bas,vise detalja....ceo zvuk je cvrsci sa siljcima.Nije da je sa gumom lose ali kada se naviknes na siljke posle ti tu uvek kada ih nema, bude nesto muljavo.Radi se naravno o razlikama koje nisu drasticne ali kada se sabere malo na stalcima,malo na kablovima,malo vise na akustici,malo na pojacalu,malo na konvertorima itd....na kraju to sve totalno drugacije svira.Put od 1000milja pocinje jednim korakom:rolleyes::wink::).Pozzz
Eomsy
28-09-2010, 09:35 PM
Precizniji bas,vise detalja....ceo zvuk je cvrsci sa siljcima.Nije da je sa gumom lose ali kada se naviknes na siljke posle ti tu uvek kada ih nema, bude nesto muljavo.Radi se naravno o razlikama koje nisu drasticne ali kada se sabere malo na stalcima,malo na kablovima,malo vise na akustici,malo na pojacalu,malo na konvertorima itd....na kraju to sve totalno drugacije svira.Put od 1000milja pocinje jednim korakom:rolleyes::wink::).Pozzz
OK, sada shvaćam kaj 'oće? reć', al' ja bum za sada i?ao sa tvrdom gumom ... brijem da bu to sasvim OK. Evo i par slikica, ba? sam danas dobio te gumice i glavne metalne ploče (6mm).
http://img340.imageshack.us/img340/5481/gumicezastalkea.jpg
http://img69.imageshack.us/img69/4751/gumicezastalkeb.jpg
ugljesa
17-10-2010, 10:09 PM
Ljudi koliko vama izadje podnozje kada ga sami pravite ?
Po mojim procenama izadje oko 100 evra :shock::shock::shock: !!
Eomsy
13-02-2011, 08:09 PM
Ljudi koliko vama izadje podnozje kada ga sami pravite ?
Po mojim procenama izadje oko 100 evra :shock::shock::shock: !!
Sorry, Uglje?a ?to mi tako dugo trebalo. Ima? pravo glede proračuna. Cirka oko 100 juro, no mene su iza?li točno 16 kuna :shock:, koliko me do?la vreća pjeska :D. ?elezo su mi starci dali (restovi), a boju sam nabavio (radim u tvornici boja i lakova :wink:) ...
Evo slike kako je ispao ...
http://img517.imageshack.us/img517/9104/06022011362.jpg
ugljesa
30-06-2011, 11:42 PM
Ljudi jel se oseti toliko razlika izmedju onih siljaka i obicnih gumenih podnozja tj gume ?
Ja sam planirao da stavim siljke dole tj na itison da ne idu direktno na parket mada se bojim da mi od vibracija ne probiju i itison :rolleyes: .....
boggy
30-06-2011, 11:48 PM
Ljudi jel se oseti toliko razlika izmedju onih siljaka i obicnih gumenih podnozja tj gume ?
Ja sam planirao da stavim siljke dole tj na itison da ne idu direktno na parket mada se bojim da mi od vibracija ne probiju i itison :rolleyes: .....
Ne siljci.. siljci ne stite ni od kakvih vibracija.. guma je ok.
Pisao sam o tome na forumu davno.
pozdrav
bogi
quake2
01-07-2011, 08:27 AM
Ne siljci.. siljci ne stite ni od kakvih vibracija.. guma je ok.
Pisao sam o tome na forumu davno.
pozdrav
bogi
Koje bi bilo objasnjenje (da ne kazem naucno:))za tezu da guma radi bolje od siljaka?Meni su usi uvek,ali uvek govorile sasvim suprotno.Takodje su rekli isto svi koje sam nagovorio da skinu gumu i probaju siljke.
boggy
01-07-2011, 08:41 AM
Koje bi bilo objasnjenje (da ne kazem naucno:))za tezu da guma radi bolje od siljaka?Meni su usi uvek,ali uvek govorile sasvim suprotno.Takodje su rekli isto svi koje sam nagovorio da skinu gumu i probaju siljke.
Usi tebi govore sasvim tacnu informaciju, ali samo da je sa siljcima drugacije. Siljak je cvrsta veza, most u akustici (vibracijama), koji se uvek zamenjuje ili izostankom veze, ili elasticnom vezom (ako ne mogu stvari da levitiraju, kao u slucaju zvucnika). Cvrsta veza zvucnika i poda uvlaci i zidove u igru, zato sto su mala pomeranja dovoljna da bi zidovi svirali, s obzirom na njihovu povrsinu... itd.
Inace, pored toga sto se cuje njihov uticaj (drugacije zvuce) siljak je i izuzetan estetski, elegantan dodatak sveukupnom vizuelnom utisku, koga je, mislim, nisam siguran, izmislio jos Bang&Olufsen.
Prakticno objasnjenje koje sam pokusao jos pre pet godina da dam, mozes procitati na prvoj stranici ovog threada, btw.
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=13823 (cak sam se moze biti i ponavljao sada... :rolleyes:)
Neko moze reci da je u pitanju razlika izmedju audiofilskog pristupa, i pro audio... i slazem se sa tim.... prvi je entuzijasticki pristup, drugi je praktican... gde vizuelno ne bi trebalo da igra toliku ulogu.
pozdrav
bogi
quake2
01-07-2011, 10:28 AM
Usi tebi govore sasvim tacnu informaciju, ali samo da je sa siljcima drugacije. Siljak je cvrsta veza, most u akustici (vibracijama), koji se uvek zamenjuje ili izostankom veze, ili elasticnom vezom (ako ne mogu stvari da levitiraju, kao u slucaju zvucnika). Cvrsta veza zvucnika i poda uvlaci i zidove u igru, zato sto su mala pomeranja dovoljna da bi zidovi svirali, s obzirom na njihovu povrsinu... itd.
Inace, pored toga sto se cuje njihov uticaj (drugacije zvuce) siljak je i izuzetan estetski, elegantan dodatak sveukupnom vizuelnom utisku, koga je, mislim, nisam siguran, izmislio jos Bang&Olufsen.
Prakticno objasnjenje koje sam pokusao jos pre pet godina da dam, mozes procitati na prvoj stranici ovog threada, btw.
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=13823 (cak sam se moze biti i ponavljao sada... :rolleyes:)
Neko moze reci da je u pitanju razlika izmedju audiofilskog pristupa, i pro audio... i slazem se sa tim.... prvi je entuzijasticki pristup, drugi je praktican... gde vizuelno ne bi trebalo da igra toliku ulogu.
pozdrav
bogi
Uz svo duzno postovanje jer se sa vrlo velikom vecinom stavova koje si izneo na forumu i koji su mi veoma bili od koristi (a videces da cu ih uskoro traziti jos tonu:) mislim da tvoj primer u ovom slucaju ipak nije dobar.Da sklonimo na stranu audiofile i te price jer ja od njih ne zivim, vec od kako ti to vec zoves "pro audia".Evo mog primera:
Sta ce da bude bolji provodnik struje izmedju potrosaca i dovoda,licna zice od zlata ili pola kvadrata ploce od olova?
Koliko god guma bila "elasticni materijal",ona ipak prenosi vibracije i to nesrazmerno velikom povrsinom u odnosu na siljke.Mislim da bi svaka dalja prica o tome iziskivala proracune koje ja ne znam da uradim i zato se iskljucivo oslanjam na usi,ali sam spreman da proucim nesto sto je neko vec uradio,pa ako negde postoji proracun po kome je na stalcima bolje koristiti gumu,vrlo sam rad da ga pregledam.A kontam i da je zesce cimanje kada akusticki dizajneri radeci klijentima posao,u svom tom haosu moraju jos da traze metalostrugara da im napravi siljke za zvucnike:wink:
boggy
01-07-2011, 10:59 AM
Apsolutno siljci prenose SVE vibracije jer ako bi to sto pricas bilo tacno... spicevi za stemovanje bi se pravili od gume a ne od metala...
Uz svo duzno postovanje jer se sa vrlo velikom vecinom stavova koje si izneo na forumu i koji su mi veoma bili od koristi (a videces da cu ih uskoro traziti jos tonu:) mislim da tvoj primer u ovom slucaju ipak nije dobar.Da sklonimo na stranu audiofile i te price jer ja od njih ne zivim, vec od kako ti to vec zoves "pro audia".Evo mog primera:
Sta ce da bude bolji provodnik struje izmedju potrosaca i dovoda,licna zice od zlata ili pola kvadrata ploce od olova?
Koliko god guma bila "elasticni materijal",ona ipak prenosi vibracije i to nesrazmerno velikom povrsinom u odnosu na siljke.
[/URL]
Ne stavlja se BILO KAKVA guma skroz pod zvucnike, nego se stavljaju elasticni nosaci, PO PRORACUNU, u zavisnosti od tezine zvucnika.
Vise o tome smo pisali na:
[URL="http://repforums.prosoundweb.com/index.php/topic,1436.0.html"]Sorbothane (http://repforums.prosoundweb.com/index.php/topic,1436.0.html) (R/E/P forum, Pro Sound Web)
Sub Decoupling on the cheap? (http://www.gearslutz.com/board/studio-building-acoustics/626038-sub-decoupling-cheap.html) (gearslutz forum)
Proracuni nisu preterano komplikovani, na linkovima gore imas i dokumentaciju, uputstva i tehnicke karakteristike.... nigde siljci nisu ni spomenuti... navedeni forumi, inace, imaju ambiciju da sebi dodaju "pro audio" ispred...
Mislim da bi svaka dalja prica o tome iziskivala proracune koje ja ne znam da uradim i zato se iskljucivo oslanjam na usi,ali sam spreman da proucim nesto sto je neko vec uradio,pa ako negde postoji proracun po kome je na stalcima bolje koristiti gumu,vrlo sam rad da ga pregledam.A kontam i da je zesce cimanje kada akusticki dizajneri radeci klijentima posao,u svom tom haosu moraju jos da traze metalostrugara da im napravi siljke za zvucnike:wink:
Nije komplikovano, procitaj linkove po onim threadovima, sto sam ti dao...
A inace, vidim da bi se iznenadio kada bi saznao da je LAKSE naci siljke po Beogradu.. kakve GOD pozelis, za razliku od gumenih nosaca tacne elasticnosti.
pozdrav
bogi
p.s. Ono sto mi uradimo po proracunima, na kraju moze da se ZALJULJA, kada ga gurnes... veza je veoma elasticna ali dampovana, posle par perioda prestane i mehanicka rezonantna frekvencija sistema mora biti ispod radne ucestanosti zvucnika... kod nas bude nekoliko herca...
Meni osobno je ovo budget re?enje interesantno: direktno ispod povr?ine zvučnika neoprenske podlo?ke (ili naravna guma) a ispod 4-5cm te?ka kamena vuna i onda ploča od stalka.
Stalak napunjen kvarcnim pijeskom.
Stalak postavljen na ?iljce koji imaju unutra več ugrađenu gumu tako da nema direktnog kontakta (potra?it ču gdje imaju takve na i-netu ali nisu ba? jeftini).
Par puta smo eksperimentisali da smo sve to jo? dali na opet neoprenske podlo?ke (ili guma) i opet tvrda kamena vuna.
Rezultati su bili dobri.
Apsolutno siljci prenose SVE vibracije jer ako bi to sto pricas bilo tacno... spicevi za stemovanje bi se pravili od gume a ne od metala...
Ne stavlja se BILO KAKVA guma skroz pod zvucnike, nego se stavljaju elasticni nosaci, PO PRORACUNU, u zavisnosti od tezine zvucnika.
Vise o tome smo pisali na:
Sorbothane (http://repforums.prosoundweb.com/index.php/topic,1436.0.html) (R/E/P forum, Pro Sound Web)
Sub Decoupling on the cheap? (http://www.gearslutz.com/board/studio-building-acoustics/626038-sub-decoupling-cheap.html) (gearslutz forum)
Proracuni nisu preterano komplikovani, na linkovima gore imas i dokumentaciju, uputstva i tehnicke karakteristike.... nigde siljci nisu ni spomenuti... forumi, inace, imaju ambiciju da sebi dodaju "pro audio" ispred...
Nije komplikovano, procitaj linkove po onim threadovima, sto sam ti dao...
A inace, vidim da bi se iznenadio kada bi saznao da je LAKSE naci siljke po Beogradu.. kakve GOD pozelis, za razliku od gumenih nosaca tacne elasticnosti.
pozdrav
bogi
Jeste da ima? kakve po?eli?, i uzme? kakve treba?, nije ba? to neka nuklearna fizika:)
boggy
01-07-2011, 11:07 AM
Jeste da ima? kakve po?eli?, i uzme? kakve treba?, nije ba? to neka nuklearna fizika:)
PRicas za siljke?
pozdrav
bogi
boggy
01-07-2011, 11:09 AM
Meni osobno je ovo budget re?enje interesantno: direktno ispod povr?ine zvučnika neoprenske podlo?ke (ili naravna guma) a ispod 4-5cm te?ka kamena vuna i onda ploča od stalka.
Stalak napunjen kvarcnim pijeskom.
Stalak postavljen na ?iljce koji imaju unutra več ugrađenu gumu tako da nema direktnog kontakta (potra?it ču gdje imaju takve na i-netu ali nisu ba? jeftini).
Par puta smo eksperimentisali da smo sve to jo? dali na opet neoprenske podlo?ke (ili guma) i opet tvrda kamena vuna.
Rezultati su bili dobri.
To resenje je dobro za lagane zvucnike (Yamaha NS10) zasta je jako tesko naci veoma mekane nosace...
Ali za sisteme koji su preko 25kg (po kanalu :D) to ne radi posao...
pozdrav
bogi
boggy
01-07-2011, 11:30 AM
Uz svo duzno postovanje jer se sa vrlo velikom vecinom stavova koje si izneo na forumu i koji su mi veoma bili od koristi (a videces da cu ih uskoro traziti jos tonu:) mislim da tvoj primer u ovom slucaju ipak nije dobar..................
Samo te (sada eksplicitno) molim da pazljivo procitas ono sto sam ti predlozio i da me ne uvlacis u dalju (besmislenu) debatu, samo zato sto te mrzi da citas, nego bi radije naglabao onako kako si (pogresno) naucio.
Trudio sam se u ovom threadu da stvari razjasnim sto sam bolje umeo i mogao... a sagovornici su bili i ovakvi i onakvi... te ne bi ponovo da se gnjavim oko stvari koje pisu u SVAKOM udzbeniku koji se bavi vibracijama, samo ih treba prouciti i nauciti.
Hvala unapred!
pozdrav
bogi
ugljesa
01-07-2011, 11:51 AM
Cekaj Boggy, po tvom misljenju mislis da je najbolje ispod monitora staviti itison pa onda ide stalak napunjen peskom i dole na kraju guma koja naleze na parket right ?
Uplasio si me malo kad si rekao ZALJULJA (ne znam na sta si pod tim mislio) jer nikako ne zelim da mi se zaljulja ESI N8 za koje sam jedva skrpio pare :(:(:(
boggy
01-07-2011, 11:56 AM
Cekaj Boggy, po tvom misljenju mislis da je najbolje ispod monitora staviti itison pa onda ide stalak napunjen peskom i dole na kraju guma koja naleze na parket right ?
Uplasio si me malo kad si rekao ZALJULJA (ne znam na sta si pod tim mislio) jer nikako ne zelim da mi se zaljulja ESI N8 za koje sam jedva skrpio pare :(:(:(
da... zaljulja... i na stalke se zastita od vibracija stavlja gore na policu... ne na pod, inace ce sve da strmekne na pod ako si nepazljiv.
Nisam rekao itison... NLP je spominjao kamenu vunu, ja sam kod grade spominjao azmafon... ali NE itison. I za lagane zvucnike ne mora tako da se ljulja, jer su .. jel'te... lagani
pozdrav
bogi
PRicas za siljke?
pozdrav
bogi
Ne, za "gumice", potvrđujem to što si napisao.
To resenje je dobro za lagane zvucnike (Yamaha NS10) zasta je jako tesko naci veoma mekane nosace...
Ali za sisteme koji su preko 25kg (po kanalu :D) to ne radi posao...
pozdrav
bogi
Pa ATC SCM20 je jedan oko 30kg a jedni su bili Quested V3110 sa 39kg a nešto slično smo eksperimentisali i sa Barefootkama sa 32kg.
Kamena vuna je bila 140kg/m3.
A za velike main zvučnike od 60kg plus svakako da bi se drugačije pristupilo.
boggy
01-07-2011, 12:14 PM
Pa ATC SCM20 je jedan oko 30kg a jedni su bili Quested V3110 sa 39kg a nešto slično smo eksperimentisali i sa Barefootkama sa 32kg.
Probaj i njih da radis kao floating floor... ako si u prilici... pa javi utiske...
Kamena vuna je bila 140kg/m3.
A za velike main zvučnike od 60kg plus svakako da bi se drugačije pristupilo.
Ja sam tako radio za 30 i 45kg (elasticni nosaci, proracun)
pozdrav
bogi
quake2
01-07-2011, 12:26 PM
Samo te (sada eksplicitno) molim
Zasto explicitno Boggy?:),nije valjda zbog ovih mojih par redaka pala kruna sa foruma?:)...
... da pazljivo procitas ono sto sam ti predlozio i da me ne uvlacis u dalju (besmislenu) debatu, samo zato sto te mrzi da citas, nego bi radije naglabao onako kako si (pogresno) naucio.
Jel si ti danas malo "pisao po koprivama" sto bi se reklo,ili si oduvek prema meni osecao bas ovakvo zgrazavanje i nepostovanje kao u ovih par redaka?
Trudio sam se u ovom threadu da stvari razjasnim sto sam bolje umeo i mogao... a sagovornici su bili i ovakvi i onakvi... te ne bi ponovo da se gnjavim oko stvari koje pisu u SVAKOM udzbeniku koji se bavi vibracijama, samo ih treba prouciti i nauciti.
Ono sto sam ja video je da ljudi pitaju dali na stalke da stave neku tamo gumu koju ce naci u Sava Kranju ili nekoj tamo slicnoj prodavnici, ili siljke.Taj test sam radio bar 20 puta u 25 godina pa dajem sebi za pravo da koji red o tome ovde i napisem.Siguran sam da ama bas nikome od onih koji su se o tome informisali nije palo na pamet da kupe "specijalnu gumu" o kojoj pricas i urade sve to po p.s.-u kako je objasnjeno u akusticarskoj literaturi koja se izmedju ostalog ionako malo malo pa menja,tako da su USI ponekada ipak najmerodavnije.A ja,ponovicu jos jednom,izmedju takve gume i siljaka na svojim stalcima uvek radije biram siljke i mislim da tu nema mesta tvojim iz ko zna kojih razloga burnim reakcijama.Pozdrav i ziveo.
Probaj i njih da radis kao floating floor... ako si u prilici... pa javi utiske...
Ja sam tako radio za 30 i 45kg (elasticni nosaci, proracun)
pozdrav
bogi
Da jesam ba? te radio kao plivajuči pod kao ?to sam opisao.
Ispalo je veoma u redu.
boggy
01-07-2011, 12:46 PM
Zasto explicitno Boggy?:),nije valjda zbog ovih mojih par redaka pala kruna sa foruma?:)...
Eto... zbog ovoga sto sada upravo pises, a i zbog pocetka "uz svo duzno postovanje", i nastavak price koji dokazuje da me ni malo ne postues (osim formalno) jer nisi ni procitao sta je ranije pisano na ovu temu. Ako ne cenis moj zivot i moje vreme koje posvecujem clanovima foruma, onda ne cenis ni mene... kao niti bilo koga ko ti pokusava da pomogne na ovom forumu.
Pri tom o vibracijama ima mnogo resursa na netu koji se mogu procitati ukljucujuci i wikipediju.
http://en.wikipedia.org/wiki/Vibrations
Jel si ti danas malo "pisao po koprivama" sto bi se reklo,ili si oduvek prema meni osecao bas ovakvo zgrazavanje i nepostovanje kao u ovih par redaka?
I ovo je kao neko "postovanje"
Ono sto sam ja video je da ljudi pitaju dali na stalke da stave neku tamo gumu koju ce naci u Sava Kranju ili nekoj tamo slicnoj prodavnici, ili siljke.Taj test sam radio bar 20 puta u 25 godina pa dajem sebi za pravo da koji red o tome ovde i napisem.Siguran sam da ama bas nikome od onih koji su se o tome informisali nije palo na pamet da kupe "specijalnu gumu" o kojoj pricas i urade sve to po p.s.-u kako je objasnjeno u akusticarskoj literaturi koja se izmedju ostalog ionako malo malo pa menja,tako da su USI ponekada ipak najmerodavnije.A ja,ponovicu jos jednom,izmedju takve gume i siljaka na svojim stalcima uvek radije biram siljke i mislim da tu nema mesta tvojim iz ko zna kojih razloga burnim reakcijama.Pozdrav i ziveo.
Bilo koja guma je elasticnija od siljaka, (ako nije ebonit (http://en.wikipedia.org/wiki/Ebonite)) i samim tim smanjuje vibracije koje se sa zvucnika prenose na pod.
Isto tako to sto to "nikome" nije palo na pamet ne moze biti moja krivica, informacija ima svuda, ali bas svuda, samo ako se zna sta se trazi... nadam se da se barem sa time slazes...
A zaboravio si da mi je potpuno svejedno kako ces ti svoje zvucnike da vesas.... moje je da kazem kako treba...
Jedino je preterano ocekivati od mene da pisem to sto ti propovedas za siljke... jer... kao sto si primetio.. nisam se preterano petljao u tvoje pisanje od ranije
ovde:
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=287773&postcount=141
i ovde:
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=287715&postcount=139
Ne mogu ti zabraniti da pises o tome, ali ne moram da se slazem s tobom, takodje mogu da te ZAMOLIM da me ne uvlacis u debatu... jer prosto, ima i pametnijeg posla koji se moze raditi .... odavde, mozes da ispostujes moju molbu, ili da nas uvuces u nesto mnogo gore od je*ene debate o siljcima.
pozdrav
bogi
p.s. Pokusaj da citas ove linkove sto sam ti predlozio... ako mozes... ako ne... ne mogu ti pomoci.
Arthur
01-07-2011, 01:01 PM
ovo poslednje je svakako, više nemoguće, pošto će svaka dalja bezpredmetna i nekonstruktivna debata na ovom forumu biti grubo sankcionisana
quake2
01-07-2011, 03:11 PM
Ne mogu ti zabraniti da pises o tome, ali ne moram da se slazem s tobom, takodje mogu da te ZAMOLIM da me ne uvlacis u debatu... jer prosto, ima i pametnijeg posla koji se moze raditi .... odavde, mozes da ispostujes moju molbu, ili da nas uvuces u nesto mnogo gore od je*ene debate o siljcima.
pozdrav
bogi
Opusti se Cika Boggy,nemam ja vremena ni za kakve debate,pogotovo ne o siljcima i gumama.Pozdravi Zo i ne primaj stvari previse k srcu.Pozzzz
ugljesa
01-07-2011, 04:06 PM
Ok znaci gore na postolja guma a dole kamena vuna? Samo ja vec na mojim imam one lepljive tackice ne znam dal one mogu da posluze umesto gume ili mora da se uzme prava guma?
Srry za smaranje,usrah se kad mi rece da moze da padne :-))..
boggy
01-07-2011, 04:12 PM
Ok znaci gore na postolja guma a dole kamena vuna? Samo ja vec na mojim imam one lepljive tackice ne znam dal one mogu da posluze umesto gume ili mora da se uzme prava guma?
Srry za smaranje,usrah se kad mi rece da moze da padne :-))..
na stalku se sve stavlja ispod zvucnika (kamena vuna, azmafon, guma)
Visoke uspravne stvari... tipa zvucnickih stalaka moraju cvrsto na pod.
Na nekim mestima smo ih srafili U pod.
pozdrav
bogi
Moze biti korisno.
http://www.audioholics.com/education/loudspeaker-basics/speaker-spikes-and-cones-2013-what2019s-the-point
awacs
09-07-2011, 05:22 PM
I ovo je korisno, a pritom je i eco-friendly:
http://www.machinadynamica.com/machina31.htm
Pozdrav,
Vasa
i ovo je korisno, a pritom je i eco-friendly:
http://www.machinadynamica.com/machina31.htm
pozdrav,
vasa
:d
ugljesa
31-01-2012, 07:11 PM
Ljudi nadam se da cu do kraja nedelje i ja doprineti ovom temi sa mojim stalcima :). Elem, imam esi08 monitore
Dimension: 358 mm(H) x 255 mm(W) x 322 mm(D)
Net Weight: 10.0 kg/unit
i planiram za njih stalke od metala.Mislio sam prvo od PVC-a da radim ali ko ce da se jebava sa tim pa rekoh bolje sve od metala.Mislio sam da 129cm visina stalaka,precnik same cevi 15cm,debljine oko 1cm.Napunicu ga kvarcnim peskom oko 2/3 i podnozje i gornje postolje zavariti.
Cuo sam da je dobro staviti izmedju monitora i postolja podlogu za kompjuterske miseve pa sam to takodje uzeo u obzir.
E sad,pitanjce jedno.Dole na postoljima neki govore siljke da stavljam a neki obicne gumice.Da stavljam silje otici ce mi parket zbog vibracija- oprilike gruba procena je da ce mi teziti jedan nosac sa sve monitorom oko 60kg :rolleyes:...Dal su gumice ok zbog vibracija i sta vi mislite oko cele konstrukcije?
Naravno estetski na kraju cu plastificirati ...
boggy
31-01-2012, 07:17 PM
........Dal su gumice ok zbog vibracija i sta vi mislite oko cele konstrukcije?
......
Gumice su ok da sprece prenos vibracija. Siljke zaobidji.
ugljesa
07-04-2012, 04:08 PM
http://img.tapatalk.com/596eeb6d-5879-969f.jpg E sad ovako :) . Treba da zavarim i da odnesem na plastificiranje ali imam pitanhe za punjenje sa peskom. Jel smeta ako ostavim rupu na gornjem podnozju(tamo gde ce stajati monitor) i da kroz nju sipam pesak? Jer ovi sto plastificiraju ne mogu tako tezak stub da okace na one kukice? Znaci ostace mi rupa posle svega na tom gornjem nosacu i dal ce mi to smetati sto se tice zvuka monitora?? Plz malo brze answer jer treba da nosim ovih dana kod coveka na plastificiranje :-/
Rhino
07-04-2012, 04:34 PM
Nece da smeta rupica.. A sto je ne bi popunio posle cisto zarad neke selidbe, prenosenja i sl...
BlasterMaster
07-04-2012, 04:38 PM
najbolje ostavi rupicu, prazna postolja plastificiraj, i onda kasnije kroz rupicu ubacis pesak i zatvoris nekim chepicem (gumenim ili tako necim)
ugljesa
07-04-2012, 05:19 PM
Ne mogu preko fona da lupim thnx :)
Evo ti savet,u prodavnicama vodomaterijala imas da kupis polukruzne gumice za neke ,sta ti ja znam slavine,prodaju se u kesici od 8-10 komada ,oko 50 dinzi.odealno kao podloske za monitore!:grin:
ugljesa
04-07-2012, 07:04 PM
11907
11908
11909
Eto cisto da okacim kako je na kraju ispalo :).
Sent from my iPhone using Tapatalk
waster
19-11-2012, 07:31 PM
Pozdrav svima,
znam da je stara tema ali verovatno je bolje da pišem ovde kad već postoji nego da otvaram novu...
ja bih kupio "industrijske" stalke... metalne, punjene peskom itd..
osim problema "amortizacije" zvuka postavljanjem materijala ispod stalaka i zvučnika, interesuje me da li postoji neko rešenje kojim će se osigurati da zvučnici ne budu oboreni... imao sam zidne nosače koji imaju sistem "stege" sa strane, pri dnu zvučnika ali ne znam da li ovi stalci imaju neku varijantu da se osigura zvučnik...
pročitao sam neke predloge da se spreči klizanje ali to ne bi sprečilo slučajno obaranje zvučnika ako se malo jače gurnu.
I gde da tražim te stalke u BG-u?
boggy
19-11-2012, 08:17 PM
......
pročitao sam neke predloge da se spreči klizanje ali to ne bi sprečilo slučajno obaranje zvučnika ako se malo jače gurnu.
........
Ako ih obesis na plafon koriscenjem sajli (preko elasticnih spojnica) nece moci da padnu. Znaci odustanes od stalaka. Drugog resenja nema a da se spreci prenosenje vibracija na sobu. Svaka cvrsta veza (zasrafis ih za stalak) izaziva upravo to... direktnu vezu kojom se prenose vibracije.
E sad PMC na primer to potpuno ignorise i svoje AML1 regularno prodaje sa rupama za srafove na povrsini ispod zvucnika cime ih mozes zasrafiti ZA stalak, upravo suprotno od ovoga sto ja pricam. U svakom slucaju potpuno ti je svejedno da li ces zvucnike zasrafiti za stalke ili ces sve staviti na "siljke"... vibracije ce se prenositi. Samo elasticne spojnice (proracunate prema tezini zvucnika) mogu obezbediti zastitu od vibracija. I to je u tvom slucaju moguce samo preko sajli kako sam vec rekao.
Na tebi je da izaberes...
Napravi rigidne močne stalke napunjene sa kvarcnim peskom da čim manje rezonira struktura, pri?arafi zvučnike na gornju ploču gdje je inače zvučnik, a na pod:
a.) ili da je talna ploča veoma te?ka i povr?ina velika pa da se te?ko prevagne a ispod gumijasti ?iljci:
http://towersonic.com/customize.php
ARC i ARC HD
kovinski ?iljci iako imaju malu nale?nu povr?inu/?pica svejedno prenose vibracije na pod...
b. jednako osim talna ploča normalna i kakav namjenski decoupler:
http://www.mecanocaucho.com/docs/en/productos/caucho_metal/soportes.pdf
Te i slične bobine nemaju direktni prenos/kontakt gornje i dolnje kovinske pločice nego je zaliveno sa gumom da su izolirane međusobno.
Takav element se za?arafi u talnu ploču stalka i u pod ali prije mora? da nađe? najprimjerniji polo?aj za zvučnike i slu?aoca (pomoču akustičkih meritvi dosta brzo nađe? poziciju i gleda? i na praktičnost polo?aja oba elementa... ponekad zna biti slu?aoc ili zvučnici u nezgodnoj poziciji).
Svakako je potrebno izračunati opte?bu kao ?to je Boggy rekao i tome primjerno izabrati elemenat iz kataloga.
Sa sajlama bi se jo? vi?e zakomplikovalo, barem meni ali izgledalo bi fancy.
I sa sajlama bi bilo potrebno nabaviti slične (federi) ili čak jednake elemente kao te gumi bobine. Pa jo? natezati sajle na pravu tenziju.
boggy
19-11-2012, 09:51 PM
da dodam da je najbolje da mehanicka rezonantna frekvencija bude manja od 10Hz, a najbolje ispod 5Hz... sa ovim podacima se sve moze sracunati i izabrati odgovarajuci proizvod, ako se zna masa koja je oslonjena na gumene spojnice.
Jeste da ako mo?e.:thumbsup:
waster
12-12-2012, 06:23 PM
Našao sam ove stalke koji se prave u BG-u i mislim da ću da ih naručim (custom visina i ostalo)... Spajkovi idu ali sa nekim gumenim podloškama koje bi trebalo da smanjuju vibracije :
http://www.maxima2000.com/kat%201-2%20pdf.pdf
Da li imate iskustva sa ovim proizvođačem?
Ljudi, pomoc, do sada sam imao Adam A7x i drzao ih na stolu na kome mi je monitor, neke sprave, tastatura itd... Nisam imao nikakvih problema, sve je bilo kul, osim tog adamovog port noise-a koji nema veze sa tim... Medjutim sad umesto Adama imam PMC TB2sa, i kad sam ih postavio kod mene, to uopste nije onaj zvuk koji sam slusao na drugim mestima kad sam radio sa njima, u prevodu bass je stidljiv (na A7x nije bilo tako, sta vise smanjio sam bio bas na njegovom potu za to pozadi) i ima mnoooogo low mid-a...
Procitao sam na GS-u na nekoliko mesta, da tb2sa "bolje" sviraju ako su prilicno udaljeni od slusaoca, odnosno da ih treba tretirati vise kao midfield monitorire nego nearfield ... I procitao sam da u mnogome zavise od sobe, jeste totalno su drugacije radili u jednom ateljeu u kome sam radio sa njima, tad sam bio impresioniran zvukom do neba i momentalno sam zeleo da ih imam, i jeste, soba mi nije tretirana uopste, samo imam neke DIY apsorbere zakacene za prozore i zidove tu i tamo, planiram da sredim akusticki sobu sto je vise moguce, narocito sad sa PMC-ovima.
Pokusao sam ovo sa udaljavanjem itd, i da bolje je, izgubi se malo taj low mid kad se udaljim na 1.5m do 2m od njih, pa sam mislio da uzmem neke stalke jer na stolu definitivno ne mogu da stoje :S
Dakle, sad sam se pogubio, ne znam ni sta sam hteo da pitam, ali valjda sam hteo da pitam ima li smisla uzimati stalke za njih kako bi ih postavio dalje od sebe ?
I da, procitao sam na prvoj strani da je Boggy rekao da ukoliko se monitori drze na stolu, povrsina stola reflektuje bass, samim tim se pojacava bas, sad me to malo brine, jer ako ih stavim na stalke i dobijem jos manje basa od ovoga sto trenutno imam, onda je to problem... Ja nisam neki bass manijak, na A7x sam smanjivao bass pozadi, na mojim prvim zvucnicima Alesisima sam punio portove vatom bilo mi je previse basa... Cujem ja sad na TB2sa, definiciju i sve sta se desava dole, ali bass je jako stidljiv, ili bih pre rekao da je low mid prenaglasen i da bi njegovim ukrocivanjem i bass izasao bolje
Rhino
24-02-2013, 02:20 PM
Prvo, cestitke na pmc :) Vjerovatno ti uz novonastale probleme treba i period adaptacije na iste.
Drugo, prosetaj ih malo po sobi koliko je moguce.. Ja tek kad sam radio mjerenja u mom prostoru sam skapirao koliko je pozicioniranje ustvari bitno.
Trece, bass ce ti bit definisaniji na bilo kakvim (da ne kazem finim teskim) stalcima nego na stolu.
Prvo, cestitke na pmc :) Vjerovatno ti uz novonastale probleme treba i period adaptacije na iste.
Drugo, prosetaj ih malo po sobi koliko je moguce.. Ja tek kad sam radio mjerenja u mom prostoru sam skapirao koliko je pozicioniranje ustvari bitno.
Trece, bass ce ti bit definisaniji na bilo kakvim (da ne kazem finim teskim) stalcima nego na stolu.
Djes Rhino, prvo hvala, a drugo problem je sto u ovakvoj postavci kakva mi je sada nemam mogucnosti za manevar, ali cu obavezno ovih dana uzeti ili napraviti stalke, i prvo sto cu uraditi pokusati da napravim razmestaj kako bi ih udaljio na jedno metar od zida, trenutno su na 30-40 cm od zida, sto nije dobro... Zatim cu da uzmem da micujem ove moje "apsorbere" koje imam po sebi i da napravim ozbiljnije, i za uglove itd, pa cemo videti sta se desava...
Rhino
24-02-2013, 04:32 PM
Pa i ta razdaljina od zadnjeg zida nije 100% pisano pravilo, tj sve ti zavisi od sobe do sobe.. Meni npr posle tih mjerenja ostadose zvucnici unazad u odnosu na predhodnu 'odokativnu' varijantu (dakle blize zadnjem zidu)..
Stalke svakako preporucujem (punjene/teske), a preporucujem i auralex mo pad-ove po cijenu da budem ismijan od strane strucnjaka sa foruma koji su ih ranije hejtovali..
To je najjeftiniji komad opreme koji pravi razliku u zvuku koji sam ikad kupio.. Imao sam prije njih 'podloske' od tvrde kamene vune, al ovo radi bolje as far as I'm concerned..
Pa i ta razdaljina od zadnjeg zida nije 100% pisano pravilo, tj sve ti zavisi od sobe do sobe.. Meni npr posle tih mjerenja ostadose zvucnici unazad u odnosu na predhodnu 'odokativnu' varijantu (dakle blize zadnjem zidu)..
Stalke svakako preporucujem (punjene/teske), a preporucujem i auralex mo pad-ove po cijenu da budem ismijan od strane strucnjaka sa foruma koji su ih ranije hejtovali..
To je najjeftiniji komad opreme koji pravi razliku u zvuku koji sam ikad kupio.. Imao sam prije njih 'podloske' od tvrde kamene vune, al ovo radi bolje as far as I'm concerned..
Ne radi se o pravilu, radi se da oni duvaju nesto pozadi, i sad kad sam prislonio uvo, bas to sto izlazi pozadi ja cujem pojacano na svom mestu slusanja... Zato izricito svi korisnici kazu da im ovaj model nikad nije zvucao dobro blizu zida
Rhino
24-02-2013, 11:29 PM
Ok, moguce.. Nisam nikad radio sa tim modelom, tako da ne znam napamet.
Ali sto vise odaljis zvucnik od zida (opet ne po 100% pisanom pravilu) bas bude sve manji i manji. Pricam o slabo tretiranom prostoru.. Mada me cudi jer te pmc-e opisuju kao zvucnici na steroidima. Dakle po mojoj nekoj logici 'velik' zvuk.. Ali ako 'duvaju' nazad (imaju passive radiator, tj pmc ima neki drugi naziv za tu tehnologiju) itekako ima smisla da ih povuces napred.
Koje su ti dimenzije sobe?
Rhino
25-02-2013, 12:03 AM
Uff kad vec pricamo o ovome se sjetim zvuka nekih pmc-a, ne znam im ni oznaku tacno vise, potisnuo sam iz mozga svjesno :) (tml, tbl ili, aml nesto, ne da mi se googlat sad) koje sam cuo u Amsterdamu 2010g u studiju lika kog sam random na ulici upoznao..
Znacu pao sam na PRKNO instant! Ali ti kostaju kao osrednji mercedes koliko se sjecam, tako da jbg.. Sorry na oftopiku, samo se sjetih tog zvuka pa se raspricah malo :)
Koje su ti dimenzije sobe?
4,8 x 3 i nemam pojma kolika je visina ali tu je negde oko 2.5-2.7 m, dakle nije visoko... Izmericu, u svakom slucaju, odnecu ih ovih dana kod naseg moderatora Brace, jer ima super control room pa da cujemo kako zvuce tamo... Ako zvuce kako se ja secam da zvuce kad sam radio na njima, onda cu krenuti u pohod obrade sobe koliko je to moguce...
Rhino
25-02-2013, 07:32 AM
4,8x3x2,65 ako je standardna visina plafona novogradnje, i nije to tako lose. Kako god da zazvuce zvucnici kod brace nece ti bit lose da se poigras sa superchunkovima, vunom i drvetom. Bice ti to veci apgrejd od samih pmc-a.
Vidjeces kad odradis (pa i sve da nije full profi adaptacija) kako ces izvadis par stotina grama vate iz usiju i mozga:)
Sa srecom :)
I da... Preporucujem ti mic za mjerenje od sto ranije faze.
Dzaba su nam boggy, nenad i drugi pricali sve ovo po 100x, al jedno je definicija, drugo kad pocnes da majstorises i osjetis sve to live..
Intersantna stvar, smanjio sam gain level na monitorima sa polovine na minimum i sad imam puniji zvuk :S Mozda sam se u medjuvremenu adaptirao, ali cini mi se da mi je bas sad bolji i da imam manje mulja u low mid-u. Mozda ima neka fora sa izlaznim nivo-om iz prokletog profire-a. Nista, sledece ulaganje nakon sto sredim akustiku ce biti ili neka od lynx pci karti ili benchmark dac koga cu da povezem na profire...
Rhino
25-02-2013, 04:21 PM
Gain level na minimum? Pa kako ti je to povezano? +4 dbu, -10 dbv? Nesto mi tu nije jasno da je na monitorima gain na minimum a da ti je level slusanja optimalan...
Znaci m-audio ima neku p*zdariju sa tom glasnocom outputa... Dok sam davno ima m-audio 192 pci, pisalo je na uputstvu da su izlazi balansirani blabla, i meni su tada zvucnici bili povezani nebalansiranim kablovima i sve je bilo okej, onog trenutka kad sam bio povezao balansirane dobio sam skok u gainu, subjektivni puta 2, dakle dva puta jaci gain i imao sam cudan iskrivljen zvuk u zvucnicima... I raspravljao sam se bio na forumu njihovom oko tih njihovih izlaznih vrednosti za tu 192 karticu, na kraju su mi rekli "J*bi ga, ima prejak izlaz" ...
Povucen tim iskustvom mi je doslo da smanjim level na monitorima.
Dakle evo sta pise u specifikacijama:
Line Outputs (Balanced)
Maximum Output Level +20.2dBu balanced, typical
Da nije to malo previse ?
Rhino
25-02-2013, 06:40 PM
Ne bih ti znao reci iz specifikacije, ali ako drzis monitore na minimum da bi cuo regularno, onda to jeste preglasno..
Edit:
Evo gledao specifikaciju rme-a, njemu je 19 zarez nesto.. Znaci skoro pa isto..
Ne bih ti znao reci iz specifikacije, ali ako drzis monitore na minimum da bi cuo regularno, onda to jeste preglasno..
Edit:
Evo gledao specifikaciju rme-a, njemu je 19 zarez nesto.. Znaci skoro pa isto..
Da, ali kad je tamo output level sta vec u rme control panelu setovano na HIGH GAIN, kad je setovano na +4dbU maximum je +13dbu, sto je skoro za 10 manje nego na profire-u... A ne verujem da drzis na HIGH gain :S
Ne znam ali razmisljam da uzmem ili RME HDSP AIO odnosno 9632 na pciexpres+ ovaj novi MPatch MK2 za kontrolu.
Ili pak Lynx L22, ali me brine sto moja ploca nema native support za PCI, mislim ima PCI slotove ali sam citao da moze da bude problema i mpatch...
Ili pak da batalim sve to i uzmem ili TC BMC-2 kao DAC i monitor kontroler (jeftinija varijanta) ili skuplja varijanta Benchmark DAC1 i da jedno od ta dva vezem preko adat-a na profire2626...
A mozda je i sve okej a ja se samo adaptirao na zvucnike u medjuvremenu :)
Rhino
25-02-2013, 07:54 PM
Da, to mi nije palo na pamet.. Nikad ga nisam drzao na Hi gain, istina...
Ja bih radije i stavio novu plocu ako treba i isao na rme ili lynx nego na tc.. Ne iz pomodarstva, ne zbog toga sto ce mi pjesma zvucat 'masnije' vec sto vazda na neku muku naidjem sa consumer interfejsima.. Ili je u pitanju mozda samo moja karma s njima? :)
Eto sam bio narucio focusrite 18i6 za lap i vratio ga nazad. J*** to...
Da, to mi nije palo na pamet.. Nikad ga nisam drzao na Hi gain, istina...
Ja bih radije i stavio novu plocu ako treba i isao na rme ili lynx nego na tc.. Ne iz pomodarstva, ne zbog toga sto ce mi pjesma zvucat 'masnije' vec sto vazda na neku muku naidjem sa consumer interfejsima.. Ili je u pitanju mozda samo moja karma s njima? :)
Eto sam bio narucio focusrite 18i6 za lap i vratio ga nazad. J*** to...
Videcemo, ovaj TC nije interfejs nego je samo DAC i monitor kontroler, i jezivo ga hvale na gearslutz-u... Ja iskren da budem ne cujem ogromne razlike izmedju konvertora... A za BMC2 nisam procitao nista osim reci hvale i da navodno moze da se takmici sa daleko skupljim dac-ovima
Rhino
25-02-2013, 09:14 PM
Da, da... Evo vidim na googleu, znam za ovaj uredjaj...
Pa dobro, vidi sam.. Konverziju bi osjetio u korist lynxa ili rme-a u odnosu na profire ili tc u svom ambijentu na ciji si zvuk navikao, siguran sam. Odma cu ti rec da i nije toliko mala razlika izmedju mog matorog hdsp-a i profire-a.
Ali glavnu prednost dajem rme-u (bilo kom modelu) u nekoj udobnosti u radu (tu ne pricam o ins/outs/ili preampima)... Znaci kad sam ga daavno, davno prvi put instalirao pomislio sam: zvuk dobar, latency dobar, ok, zadovoljan sam... I nista vise od toga..
I zivio sam sa tim misljenjem dok igrom slucaja nisam probao svasta nesto drugo.. A pri radu na svim tim jeftinijim spravicama moj unutrasnji dijalog glasi 'u pi*ku materinu evo opet nesto ne radi kako treba'...
Dakle ne prvenstveno konverzija, vec stabilnost drajvera, komp ne stuca, cpu meter ne leti sa 30 na 70% u trenutku dok sviras akord neke teze midi banke iz kontakta itd..
Dakle ne prvenstveno konverzija, vec stabilnost drajvera, komp ne stuca, cpu meter ne leti sa 30 na 70% u trenutku dok sviras akord neke teze midi banke iz kontakta itd..
Pa stabilnost drajvera i jeste jedna od stvari zasto bih hteo RME hdsp, mada ni sa profire-om nemam nekih problema sa drajverima a jezivu kolicinu kontakt banki povlacim ...
A sto se konverzije tice, nakon slusanja milion audio interfejsa i konvertora, ja sam stava da konvertor nije presudan... To se lepo videlo na 20x loopback testu na gearslutz-u gde gubici nisu bili toliko koliki su bili ocekivani, a i jednom prilikom tip je okacio blind test cini mi se loopback stock profire-a i black lion moded profire-a, i svi su se uhvatili za stock jer im je bio "tamniji", a ispalo je da profire 2626 i daje nesto manje detaljan zvuk u visokim i ljudi ga percepcirali kao tamnije, mesnatije... Meni je neverovatno kad neko ukljuci neka dva "konzumerska" audio interfejsa i kao cuje ogromnu razliku izmedju ta dva, ja mislim da je to placebo vise nego ogromna razlika...
Sto se konkretno ovog TC modela tice sto bih da uzimam, ako je verovati ljudima na rec, kazu da opusteno moze da se takmici i sa high end konvertorima kao sto su Lavry, Prism, Benchmark itd... Masa njih ga i koristi upravo sa HDSP-om... Ja bih ga odmah uzeo, ali se plasim kako ce sve to funkcionisati sa profire-om po pitanju stabilnosti, iste stvari se plasim i u slucaju da uzmem Benchmark DAC1.
Mada mislim da bi trebalo da uzmem benchmarka ipak, greota da hranim ove zvucnike sa 200-300$ interfejsom/konvertorima
Rhino
25-02-2013, 10:38 PM
Ma da... Ne pricam ni ja o konverziji kao nekom svemiru koja ce ti poboljsat zvuk radikalno..
Istini za volju nisam ni prisao mnogim izvikanim / mnogo skupim konvertorima da mogu da sudim o njima takodje..
Ali od tih... Kako da ih nazovem, ajde neka bude low/mid kartica nisam sreo nista sto moze da prismrdi rme-u, stoga te nagovaram da razmislis o njemu :)
Za cca 250e za koliko se vjerovatno moze nac polovan hdsp, nemas bolje kupovine u univerzumu.. Ja samo o tome, nista vise..
Kazem ti probaj! Ako ti se ne svidi, evo ja cu ga od tebe kupit za koliko si ga ti uzeo, nece se baci jos koji in i out :)
Ma da... Ne pricam ni ja o konverziji kao nekom svemiru koja ce ti poboljsat zvuk radikalno..
Istini za volju nisam ni prisao mnogim izvikanim / mnogo skupim konvertorima da mogu da sudim o njima takodje..
Ali od tih... Kako da ih nazovem, ajde neka bude low/mid kartica nisam sreo nista sto moze da prismrdi rme-u, stoga te nagovaram da razmislis o njemu :)
Za cca 250e za koliko se vjerovatno moze nac polovan hdsp, nemas bolje kupovine u univerzumu.. Ja samo o tome, nista vise..
Kazem ti probaj! Ako ti se ne svidi, evo ja cu ga od tebe kupit za koliko si ga ti uzeo, nece se baci jos koji in i out :)
Brate Rhino, stabilnost drajvera i bezbriga sa RME-om mi je jedini razlog zasto ga razmatram :) I to bi bas uzeo HDSP 9632... HMmm, razmisljam da ga probam prvo, ortak ga ima ovde, pa ako radi kupim ga i zavrsim posao... Jer neki se zale da im ne radi zbog tog zezanja sa pci-em, ali pak neki kazu da sve radi opusteno
Rhino
26-02-2013, 01:47 PM
Pa probaj ako ima poznanik, banja. :) Jos ako ti ga posudi na par dana da ga osjetis u nekom realnom radu, vrh!
Ne znam za takve price, nikad nisam iscitavao rme forume, toliko o mojoj potrebi za technical support-om..
Meni je radio u koji god komp/plocu da sam ga ubo odma i sad bez ijednog baga...
Nego dosadih sam sebi.. Zvucim kao ponosni vlasnik golfa III :D
deluci
21-07-2014, 03:22 PM
Thread resurrect :)
Sta kazete na ovo rijesenje?
http://www.gearslutz.com/board/4020951-post44.html
http://www.gearslutz.com/board/4050373-post58.html
http://www.gearslutz.com/board/4154428-post73.html
Znam da je Boggy bio na ovome threadu, ali nije se posebno komentarisalo oko stalaka obzirom da je tema bila vezana za difuzere i absorbere.
Spremam se do kraja godine da nabavim nesto u rangu 25-35kg pa me zanima nesto mimo cijevi sa pijeskom.
Pozdrav,
Edo
hofmann
21-07-2014, 05:51 PM
Knjige su dobra podloga za zvucnike narocito ako ih ne citas kao ja :grin:
Rhino
22-07-2014, 12:11 AM
Sto su masivniji, iliti tezi tim bolje..
Sto su 'uzi' u 'stubu' ispod zvucnika takodje teoretski bolje.
Sent from my iPhone using Tapatalk
deluci
22-07-2014, 06:04 AM
Da. Boggy je u jednom postu pomenuo kako nije dobro imati stub povrsine zvucnika, pretpostavljam da je mislio na to u smislu kabineta, da nosac ne izgleda kao kabinet.
Ali u ovom gore slucaju je u pitanju kamen, povrsina jeste veca, ali je i njema?
Postoje li neki savjeti za monitore koji leze horizontalno?
deluci
22-07-2014, 08:20 AM
Knjige su dobra podloga za zvucnike narocito ako ih ne citas kao ja :grin:
Sve moje knjige su u .pdf formatu :D
Nadjoh ovo za podnozje stalka, ne djeluje lose.
http://acousticsfirst.info/2013/03/21/diy-isolation-stand-for-speakers-and-instrument-amplifiers/
hofmann
22-07-2014, 06:33 PM
PDF? pih sta ce ti to ne mozes ni pod zvucnik da je stavis :rotfl:
deluci
24-07-2014, 07:04 AM
Beskorisno :rotfl:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.