View Full Version : Za sound designere (synthesiste)
Thrillseeker
18-03-2006, 02:03 PM
Pozdrav!
Imam pitanje za vas koji se bavite programiranjem synthesizera, odnosno, samim sound designom.
Zanima me kako najlakse nauciti i koja literatura postoji za pocetnike?
Koja je procedura programiranja, recimo prvo se odabere waveform OSC1, pa potom se "igra" se envelopima filtera i AMP-a, pa se na kraju dodaju efekti i LFO, ili kako vec?
Hvala!
P.S.
Na ovom forumu nedostaje podforum koji je striktno vezan uz sintezu i design sounda.
milos
18-03-2006, 08:24 PM
Hmm,mislim da ce za pocetak da ti posluzi Wayoutware Timewarp 2600(emulacija semi-modulara arp-a 2600).Pored toga sto je po meni najbolja emulacija nekog analognog sinta:) :da: imas i tutorijal u vidu teksta a i samih preseta (originalni patchbook 1 i 2) .Skini i pdf manual sa njihovog sajta www.wayoutware.com) Ako nemasTimewarp 2600,pobrinucu se da ga nabavis;) :rolleyes: :cool:
Thrillseeker
18-03-2006, 10:39 PM
Hmm,mislim da ce za pocetak da ti posluzi Wayoutware Timewarp 2600(emulacija semi-modulara arp-a 2600).Pored toga sto je po meni najbolja emulacija nekog analognog sinta:) :da: imas i tutorijal u vidu teksta a i samih preseta (originalni patchbook 1 i 2) .Skini i pdf manual sa njihovog sajta www.wayoutware.com (http://www.wayoutware.com)) Ako nemasTimewarp 2600,pobrinucu se da ga nabavis;) :rolleyes: :cool:
Kako da se ti zahvalim?:rolleyes::cool:
Nemam Timewarp 2600, p.m. me za detalje kako da ga nabavim od tebe;)
lesha
19-03-2006, 12:18 AM
definitivni must read za programiranje syntha
"How to make a noise: sound design and synthesiser programming"
www.noisesculpture.com/index.php
poz
clusterchord
19-03-2006, 03:51 AM
Koja je procedura programiranja, recimo prvo se odabere waveform OSC1, pa potom se "igra" se envelopima filtera i AMP-a, pa se na kraju dodaju efekti i LFO, ili kako vec? nema striktne procedure. na pocetku najbolje uzmes sound koji ti se svidja, i pocnes sarafiti po pojedinim parametrima dok ne vidis sto koji radi itd.
a mozes i start od nule. stavis obe envelope sve na nulu osim sustain na max (dobio si tzv. "gate" oblik) i otvori filter do kraja , resonanca na nulu, i ugasi na mikseru drugi oscilator. sada cuj sirovi zvuk jednog oscilatora - mjenjaj valne oblike da dobijes osjecaj kako koji zvuci i kakvi su miu harmonici. zatim ubaci drugi oscilator, rastimavaj itd. zatvori malo filter, pa ubaci filter envelopu, mjenjaj parametre envelope itd. kombinacije su beskonacne. trebas usvojiti princip mod routinga tj. izvora i destinacije modulacije. npr. LFO je izvor modulacije, i sad imas destinacije na oscilatoru, filteru , amplifieru sa zasebnim iznosima modulacije (ammount) itd..
eto ovako na brzinu, ako ovo sve vec znas.. ne sekiraj se. dobru zabavu.. ;)
e da, ima i odlican tekst na access-music.de site-u , zove se "programming analog synths". primjenjiv na sve ne samo na virus. i postoji odlicna serija tekstova na SOS siteu s naslovom Synth Secrets. to imas stvarno sve od kako se radi frula do violine , brassa itd itd..
Na ovom forumu nedostaje podforum koji je striktno vezan uz sintezu i design sounda.pa di ces jos podforum od podforuma koji je ionako polumrtav. treba realno uzeti u obzir koliki je broj clanova, dnevni promet ovdje i koliki bi bio uopce interes za takvo sto. odgovor na sve troje: relativno vrlo mali. prema tome , ne vidim bolje mjesto za sintesajzerski sound design nego ovdje gdje vec jesmo.
sto god te zanima , pucaj..
pozdrav
T
Thrillseeker
19-03-2006, 02:58 PM
nema striktne procedure. na pocetku najbolje uzmes sound koji ti se svidja, i pocnes sarafiti po pojedinim parametrima dok ne vidis sto koji radi itd.
a mozes i start od nule. stavis obe envelope sve na nulu osim sustain na max (dobio si tzv. "gate" oblik) i otvori filter do kraja , resonanca na nulu, i ugasi na mikseru drugi oscilator. sada cuj sirovi zvuk jednog oscilatora - mjenjaj valne oblike da dobijes osjecaj kako koji zvuci i kakvi su miu harmonici. zatim ubaci drugi oscilator, rastimavaj itd. zatvori malo filter, pa ubaci filter envelopu, mjenjaj parametre envelope itd. kombinacije su beskonacne. trebas usvojiti princip mod routinga tj. izvora i destinacije modulacije. npr. LFO je izvor modulacije, i sad imas destinacije na oscilatoru, filteru , amplifieru sa zasebnim iznosima modulacije (ammount) itd..
eto ovako na brzinu, ako ovo sve vec znas.. ne sekiraj se. dobru zabavu.. ;)
e da, ima i odlican tekst na access-music.de site-u , zove se "programming analog synths". primjenjiv na sve ne samo na virus. i postoji odlicna serija tekstova na SOS siteu s naslovom Synth Secrets. to imas stvarno sve od kako se radi frula do violine , brassa itd itd..
pa di ces jos podforum od podforuma koji je ionako polumrtav. treba realno uzeti u obzir koliki je broj clanova, dnevni promet ovdje i koliki bi bio uopce interes za takvo sto. odgovor na sve troje: relativno vrlo mali. prema tome , ne vidim bolje mjesto za sintesajzerski sound design nego ovdje gdje vec jesmo.
sto god te zanima , pucaj..
pozdrav
T
Ok, hvala na iscrpnom objasnjenju (vidi se tko je expert:))
Jedino sto me sekira je to sto nemam love za NL3 i/ili andromedu, predivan stroj...no bit ce i tog:cool:
BTW., imam an1x koja je prilicno "hard to program" synth, koliko sam uspio vidjeti na netu, mnogima je trn u oku za programiranje "from scratch".
Toliko nemam metaka koliko imam pitanja, :mrgreen:
Pozdrav!
milos
20-03-2006, 09:45 AM
Kako da se ti zahvalim?:rolleyes::cool:
Nemam Timewarp 2600, p.m. me za detalje kako da ga nabavim od tebe;)
Poslato na p.m:) :D
gricko
14-04-2006, 04:03 PM
Sta se podrazumjeva pod pojmom programiranje klavijatura, kako se prave vlastiti semplovi, kako se koristi rack i za sta konkretno sluzi, kako dobiti svoj zvuk i onda ga sacuvati? Gdje ga sacuvati? Planiram kupiti sint i vec neko vrijeme mi je u planu Kurzweil k2600 ali realno uopste ne poznajem princip rada na stvaranju svojih zvukova na sintu, koji je tu odnos memorije i pravljenja zvuka... Zasto bih sad recimo kombinovao kurzweil k2600 i Triton rack ili cak i Kurzweil k2600 rack?
Don Solaris
21-05-2006, 07:00 PM
BTW., imam an1x koja je prilicno "hard to program" synth, koliko sam uspio vidjeti na netu, mnogima je trn u oku za programiranje "from scratch". Sa editorom i nije tako te?ko. Ok za početak se nemoj previ?e gnjaviti sa SYNC i FM-om. Taj dio su dosta zakomplicirali po?to mo?e? primjeniti FM na Master, na Slave i na oboje, te mo?e? mjenjati pitch od Mastera, Slavea i oboje - naravno sve to u isto vrijeme, pa je dosta spetljano.
Inače ima? i odličnog besplatnog softwarea, kao ?to je npr Nord Modular Demo:
http://www.clavia.se/products/nordmodular/demo.htm
A tutoriale o programiranju ima? ovdje (neki su čak i pisani za Nord Modular):
http://www.soundonsound.com/sos/allsynthsecrets.htm
SHIVA
23-05-2006, 01:44 PM
Ja bih se radije (odnosne svojedobno i jesam) orjentirao na sintezu zvuka opchenito. Konkretno, postoi nekoliko bitno razlichitih metoda sinteze zvuka poput recimo subtraktivne, granularne i aditivne.
U praksi one daju dosta drugachije rezultate i pruzhaju razlichite moguchnosti. Tokom godina sam ustanovio da ne podnosim aditivnu sintezu jer naizgled shirok spektar moguchih zvuchnih karakteristika dolazi uz chinjenicu da je zvuk uvijek plitak, labav, sterilan... Granularna sinteza je primjenjiva za stvaranje efekata i nekih apstraktnih zvukova, ali kad je u pitanju konkretan zvuk ja osobno preferiram subtraktivnu sintezu.
Kad jednom odaberesh chemu chesh se posvetiti preporucham da potrazhish literaturu koja razjashnjava teoriju sinteze (a toga na netu ima dosta) radije nego upute za neki odredjeni tip synth-a. Jednom kad savladash teoriju mozhesh precizno rukovati bilo koim synthom, jasno, nakon shto u manualu pogledash tok signala kroz synth (nisu uvijek svi moduli slozheni istim redom i nemaju svi synthevi sve module). Nalazim da je teorija jako bitna jer tek tada znash shto je moguche napraviti na samom synthu, a koje karakteristike ne mozhesh promjeniti. Tako gubish manje vremena na sharafanje po synthu i kad dodjesh do prepreke snimish synth u audio fajl i dalje korigirash produkcijskim alatima.
Don Solaris
24-05-2006, 09:14 AM
Ja bih se radije (odnosne svojedobno i jesam) orjentirao na sintezu zvuka opchenito. Konkretno, postoi nekoliko bitno razlichitih metoda sinteze zvuka poput recimo subtraktivne, granularne i aditivne. Ali fora je da se 90% synthova bazira na subtraktivnoj sintezi. Zato je najbolje krenuti linijom manjeg otpora. Uzeti gotove lekcije i ?arafiti. Kroz par mjeseci, svaki početnik će dobiti neku generalnu sliku. Kasnije je lagano. Samo se shiftas po synthovima, a koncept je uvijek isti, osim ako nije u pitanju skroz drugačija vrsta sinteze, poput primjerice FM-a koji svakako zahtijeva veču količinu materijala za proučavanje.
Također večina ostalih sinteza zapravo se mogu staviti u nazivnik subtraktivne, jer im je naprosto takav signal path, poput primjerice vektorske sinteze, wavetable-a, fazno distorzne sinteze, RCM sinteze, wavesequencinga i sl. Svi su oni smje?teni unutar jednog subtraktivnog sustava. Znači... svalada? subtraktivnu, savladao si 90% posla.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.