View Full Version : Sta zapravo podrazumeva posao muzickog urednika na televiziji?
sadux
17-03-2006, 11:29 AM
Interesuje me sta je obaveza jednog muzickog urednika na televiziji?Kako to funkcionise?Sta je potrebno itd..?Ako ima takvih neka se jave.. pozzz..
LACKY
17-03-2006, 11:17 PM
U glavnom podrazumeva diplomu a sve ostalo i nemora da se podrazumeva!:rolleyes: (RTS)
sashonz
18-03-2006, 01:34 AM
I mene ovo zanima, ima li nekog sa iskustvom u ovom polju?
Ja kontam da moras poznavati ljude iz sveta muzike, imati brdo telefona u imeniku...
Muzicki urednik oblikuje muzicku pojavu jedne televizije, odredjuje koji ce se spotovi pustati, sredjuje stvari oko autorskih prava...
Tako nesto bar ja mislim.
zagor
18-03-2006, 12:03 PM
Kao i, recimo, u buticima gde svakodnevno vidjamo kasirice koje se ponasaju kao gazdarice, tako i u medijskom svetu urednici, pred molbama manje afirmisanih ljudi- klijenata glume vlasnike medija sa ogromnom odgovornoshcu, a pred naletima finansijskih i ostalih organa, zachas se transformishu u kafe- kuvarice koje nemaju pojma o cemu se radi i zasto se 500 koshuljica zaturilo negde itd... Uglavnom su kompleksashi koji su kao klinci pljuvali posao kojim se danas bave i pokushavali da naprave nesto u muzici, ali, na zalost ili srecu... nisu.
Da, uglavnom imaju diplome... Fakulteta za odbranu i zastitu!!!
To su oni, u par reci... cast izuzecima... ima i takvih, ali oni se ne pominju.;)
Pozdrav...
Kao i, recimo, u buticima gde svakodnevno vidjamo kasirice koje se ponasaju kao gazdarice, tako i u medijskom svetu urednici, pred molbama manje afirmisanih ljudi- klijenata glume vlasnike medija sa ogromnom odgovornoshcu, a pred naletima finansijskih i ostalih organa, zachas se transformishu u kafe- kuvarice koje nemaju pojma o cemu se radi i zasto se 500 koshuljica zaturilo negde itd... Uglavnom su kompleksashi koji su kao klinci pljuvali posao kojim se danas bave i pokushavali da naprave nesto u muzici, ali, na zalost ili srecu... nisu.
Da, uglavnom imaju diplome... Fakulteta za odbranu i zastitu!!!
To su oni, u par reci... cast izuzecima... ima i takvih, ali oni se ne pominju.;)
Pozdrav...
HAHAHAAAA!!!
Ovo je ziva istina!
Svaka cast!
acaradio
18-03-2006, 03:03 PM
Evo, ja mogu da opisem kako je to na radiju, posto na tv-u nisam nikada radio :D
Ja obavljam posao muzickog urednika jednog radija koji po svojoj programskoj semi bas i nije muzicki, nego malo vise informativni (ali naravno, muzika uvek cini veci deo programa), tako da nisam nikada imao potrebe da imam debeo telefonski imenik i da se petljam sa pritiscima raznih menadzera da forsiram bas njihovog pulena. Ako bude jednog dana doslo do promene programske koncepcije i ako se bude trazilo "bas to", verovatno cu prepustiti nekom drugom svoje mesto, jer nemam nerava da se petljam sa domacom estradom.
Kreiranje osnovne muzicke koncepcije je osnovna stavka i treba se brinuti da tonsko-muzicki realizatori u smenama ne prave odstupanja od osnovnih pravila. Naravno, to ne znaci da nemaju pravo na slobodu kreiranja, naprotiv. Ali osnovna postavka se postuje.
Celodnevni raspored emitovanih muzickih dela se MORA cuvati. Svaka pesma koja je otisla u etar mora biti evidentirana. Jednom u toku meseca se ovaj spisak salje SOKOJ-u, a onda oni odrede koliko to kosta :D
Naravno, evidentira se i muzika koja se koristi za izradu reklama, spica, jinglova kao i ona koja se stavlja kao podloga za govorne emisije.
Posao radijskog muzickog urednika je i da non-stop visi na internetu i da prati svetske top liste, vesti i desavanja na muzickoj sceni kao i playliste drugih radio stanica...i pozeljno je da mnogo slusa strane radio stanice ;)
Na svu srecu, na mom radiju je deo posla oko popunjavanja fonoteke podeljen izmedju mene i jos jednog kolege - on je uglavnom zaduzen za novitete, a ja za preturanje po paucini i starim top listama :D
Inace posao muzickog urednika se razlikuje od radija do radija (ili od televizije do televizije). Ovo sto sam ja naveo do sada prilicno se razlikuje od posla na iskljucivo muzickim el. medijima...tu su obaveze muzickog urednika vidno drugacije.
Milica Mitrovic je muzicki urednik TV Pink :cool:
Tiki the Boyler
18-03-2006, 04:29 PM
Milica Mitrovic je muzicki urednik TV Pink :cool:
Zato je Pink tako dobar! :rotfl:
sadux
18-03-2006, 05:41 PM
pa koja diploma treba za to?Verovatno muzicka..
Na velikim televizijama je pre bitna clanska karta...
LACKY
18-03-2006, 11:49 PM
Ako se ta clanska karta o kojoj govoris zove "Mindža" onda se u potpunost slazem sa tobom!
A sto Zagor rece "odbrana i zastita" to je mnogo vazno!
Zamisli da ti neko kaze da "nemas pojma!" a ti neznas da se odbranis i zastitis.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.