Log in

View Full Version : Tannoy Reveal Sub 10

SumAnuT
16-03-2006, 04:02 PM
Pocinje sve vise da mi smeta sto nemam low end na tannoyima.

Gledam ovaj sub, cene su veoma sarenolike, ima li neko kakva iskustva sa ovime?

Da li je bolje prodati reveal active par i kupiti neke jeftinije monitore koji pokrivaju ceo opseg potreban za muziku tj. do 37 hz ili je bolje pristedeti pare pa dodati sub?

boggy
17-03-2006, 01:47 AM
Pocinje sve vise da mi smeta sto nemam low end na tannoyima.

Gledam ovaj sub, cene su veoma sarenolike, ima li neko kakva iskustva sa ovime?

Da li je bolje prodati reveal active par i kupiti neke jeftinije monitore koji pokrivaju ceo opseg potreban za muziku tj. do 37 hz ili je bolje pristedeti pare pa dodati sub?

Pokusaj da malo pomeras monitore od zida, moguce je da su na losem mestu.
Sto se subwoofera tice, ni to nije lose resenje, samo je mali problem to sve integrisati... pocece soba izuzetno puno da svira... itd.

pozdrav

bogi

SumAnuT
17-03-2006, 02:11 AM
Tesko da je do pozicije, ovo je frekventna karakteristika tannoy reveal monitora:

http://img91.imageshack.us/img91/2684/fr4in.jpg

Oggy
17-03-2006, 02:13 AM
Ziva istina ovo sto rece Bogi.
Kod mene je nasuprot svoj logici se bas pojavio kada sam zvucnike odmakao od zida.
Istina, do toga sam dosao postepeno, par dana pomerajuci kutije po centimetar- dva tamo ovamo i isprobavajuci slusanje na referentnim snimcima, ali konacno sam na kraju uspeo da nadjem dobru poziciju.
Ako ti je soba mala, a pretpostavljam da jeste, sub ti nece mnogo pomoci u pravcu u kome ti to prizeljkujes, vec ce ti zadati samo jos vise muke.
Istina je da je Reveal malo tanak i ja licno sumnjam da on ide ispod 70 hz, ali u maloj sobi moze da bude korisniji od nekog veceg i "dubljeg" zvucnika.

SumAnuT
17-03-2006, 02:25 AM
Soba mi je 4 x 4.5

Je li to isuvise malo za sub?

Tannoy su super za pop produkciju ali ja ne mogu da radim aranzman niti mogu da upadnem u groove pesme jer nemam te donje frekvencije i onda je sve dzaba, posto je grove najbitniji u elektronici. Ne mogu da postignem onaj flow koji sam pre imao cak i na hi fi :) Previse su tanki, skoro da sam naterao sebe da radim tako ali otisao sam kod ortaka i cuo tapco monitore koji idu do 37 hz i kada sam cuo te niske frekvencije osetio sam nesto sto odavno nisam mogao osetiti dok kuci slusam ili pravim muziku. Uzeleo sam se bassa :)

boggy
17-03-2006, 02:26 AM
Tesko da je do pozicije, ovo je frekventna karakteristika tannoy reveal monitora:

http://img91.imageshack.us/img91/2684/fr4in.jpg

.... u gluvoj sobi... a ti ne radis u necemu takvom... inace karakteristika izgleda vrlo realisticno i posteno,... odavno nisam video takvu.
Inace "ravni" monitoring od 20-20000Hz je vrlo skupa zabava, pogotovo sto sve ispod 500Hz donosi odlicna akustika sobe, koja je visestruko skuplja od zvucnika. Polozaj monitora moze pomoci utisku da je bas izrazeniji i to mora da se probanjem namesti cak i u sobi sa odlicnom akustikom.

Mislim da ti je trenutno najjeftinije da probas da promenis polozaj zvucnika, a ako ne ide, onda razmisljaj o alternativama koje si naveo. Mada priznajem da ne znam kolika ti je komplikacija da mrdas zvucnike.

pozdrav

bogi

boggy
17-03-2006, 02:30 AM
.....ali u maloj sobi moze da bude korisniji od nekog veceg i "dubljeg" zvucnika.

... koji ce samo da "probudi" divlje rezonancije...

pozdrav

bogi

boggy
17-03-2006, 02:31 AM
Soba mi je 4 x 4.5

Je li to isuvise malo za sub?

Tannoy su super za pop produkciju ali ja ne mogu da radim aranzman niti mogu da upadnem u groove pesme jer nemam te donje frekvencije i onda je sve dzaba, posto je grove najbitniji u elektronici. Ne mogu da postignem onaj flow koji sam pre imao cak i na hi fi :) Previse su tanki, skoro da sam naterao sebe da radim tako ali otisao sam kod ortaka i cuo tapco monitore koji idu do 37 hz i kada sam cuo te niske frekvencije osetio sam nesto sto odavno nisam mogao osetiti dok kuci slusam ili pravim muziku. Uzeleo sam se bassa :)

Ako mozes, pozajmi NS10 od nekog i probaj ih u svojoj sobi, pa javi rezultate...

pozdrav

bogi

SumAnuT
17-03-2006, 02:38 AM
Ma kakvi, pomeram ih po sobi od bogijevog predloga, neki jadi se menjaju ali nije to videlo onoga sto meni treba.

Sta da radim ljudi? Da menjam tannoye za tapco koji idu do 37 hz? Ili da skupljam pare za sub?

SumAnuT
17-03-2006, 02:44 AM
Inace "ravni" monitoring od 20-20000Hz je vrlo skupa zabava, pogotovo sto sve ispod 500Hz donosi odlicna akustika sobe, koja je visestruko skuplja od zvucnika. Polozaj monitora moze pomoci utisku da je bas izrazeniji i to mora da se probanjem namesti cak i u sobi sa odlicnom akustikom.

Naravno, ja sam spreman da zrtvujem kvalitet same reprodukcije zarad samog low end-a, tj. uzeo bih losije zvucnije koji idu nize a prodao bolje koji idu plice ... jasno mi je sta bi se desilo sa niskim frekvencijama ali najgore je ovako kako je sada ... kada ih ne cujem uopste ...

Klarinetista
17-03-2006, 03:08 AM
moja kombinacija:
Tannoy reveal
Cambidge 220D SUB (najbolji sub koje je cambridge ikada napravio - 150w, 24/96 d/a konverter, ide dole do 25 Hz - probano sa Bogijevim testom)
Sub palim samo kad je neophodno zbog tipa produkcije (ili kad dodje klijent da cuje redlamu, dzingl ili stvar, onda ga otpanjim da ga oduva iz fotelje:twisted: verujte da ovom metodom nikada nisam nista vracao na doradu:cool: ), inace sam imao prilike da cujem nekolike jezivo dobre mikseve koji su uradjeni na tannoy-ima bez suba, u principu je najvaznije da poznajes svoje monitore, mada mislim da i nisu neko resenje za elektroniku

Tiki the Boyler
17-03-2006, 12:20 PM
Tannoy ne mijenjaj za Tapco ni slujčajno! Naslušao sam se ja Kineza koji sviraju do 33Hz, a sve ostalo u suštini nema veze s mozgom!
Lično sam oko pola godine koristio Tannoy Sub10, naravno samo po potrebi! Ono što je meni zasmetalo je što ide malo previsoko - zvučao je puno bolje kada ga odrežem bilo kakvom aktivnom skretnicom - čime ubiješ dvije muve jednim udarcem, jer dobiješ i kontrolu nivoa, odnosno ON/OFF taster! Jer, druga mana Suba10 je što su mu sve kontrole na zadnjoj, ploči - što te po prirodi stvari tjera da klekneš svaki put kad nešto podešavaš! A pozicija sa dupetom usmjerenim u zbunjenu facu klijenta i nije baš najpopularnija! :rotfl:
Mada, kad sve sumiram, taj Sub10 i jeste bio logičan nastavak na Reveal-e!

Istina je da ti sub može napraviti puno problema, ali i ono neophodno inspirativno zadovoljstvo... Tako da pošto imaš dovoljno veliku sobu, pazari neki aktivni sub, ali ga koristi samo kada baš moraš!

Mene sada pomjera Dynaudio BM 10s, mada je to malo skupa zabava. Ako ipak hoćeš nešto tako lijepo imaš od Dynaudia i BM9s, koji je mlađi brat desetke, po mnogo nižoj cijeni!

boggy
17-03-2006, 12:59 PM
Ma kakvi, pomeram ih po sobi od bogijevog predloga, neki jadi se menjaju ali nije to videlo onoga sto meni treba.

Sta da radim ljudi? Da menjam tannoye za tapco koji idu do 37 hz? Ili da skupljam pare za sub?

samo da napomenem...

Formula za frekvenciju rezonancije:

f=c/l

f - frekvencija
c - brzina zvuka u vazduhu (340m/s na nekom pritisku, temperaturi i vlaznosti)
l - talasna duzina (u ovom slucaju dimenzije sobe)

u sobi ces imati rezonancije barem na l i dvostrukom l
jedna duzina ti je 4m a druga 4.5m

dobijas
4.5m 76.6Hz
9m 38.3Hz
4m 86.2Hz
8m 43.1Hz

Da li ce se, kako i u kolikoj meri ovi sobni "modovi" pojaviti zavisi najvise od polozaja zvucnika, jer su oni izvor energije.

Bolje proveri kako se neki drugi zvucnici ponasaju u tvojoj sobi, neki sa "ubitacnim" basom ili sta slicno....

Ne zelim da te obeshrabrujem, ali trenutno imas problem koji nije moguce sa sigurnoscu prokljuviti 'nako... kupovinom ovakvih ili onakvih zvucnika.

pozdrav

bogi

SumAnuT
17-03-2006, 06:05 PM
@tiki: bm9s kolko vidim napolju su 1000$ :)

To je ipak malo previse za moj dzep.

Pisao sam artisu.ba i oni imaju reveal sub 10 za 400 €.

Lako cu ja problem (niske frekvencije) resiti kad ga budem imao :)

Meni je najveci problem sto nemam niske frekvencije.
Lako je kad prodje inspirativni deo ugasiti sub i doterati sve kako treba ;)

Malo si me zbunio, da li reveal sub ima na sebi low pass ili nema pa ga moram podesavati skretnicama?

Hvala na zalaganju boggy :)

Tiki the Boyler
22-03-2006, 11:55 AM
Tannoy ima rezanje, ali po mom ukusu jako visoko. Mislim da je na 150Hz, što je za studio malkice previsoko. Dynaudio se reže na 60, 80 ili 100, tako da...
Cijena BM9s je 888EUR, što jeste duplo od Tannoya, ali...