Log in

View Full Version : E jel probao neko da snima izravno iz pojacala?

Kockalone
14-03-2006, 10:19 PM
Ja nisam snimao al sam slusao od drugih sta mislite o tom sistemu? mislim da tako nebi imao ogranicenja,mogao bi posle eventualno da srezem frekvencije koje mi se ne svidjaju?Ne bi bio ogranicen tipom i izborom mikrofona?Mada naravno mikrofon normalno oboji signal na svoj nacin,sta vi mislite?
Verovatno je bilo slicnih ideja unapred se izvinjavam ako je skoro bilo slicnih prica tek sam skoro clan foruma poz svima

Shot
15-03-2006, 12:32 AM
Nema bas nekog efekta.
Dobijes signal koji je na neki nacin (ovisno o pojacalu) koloriran. Isto kao da si provukao kroz neki EQ ili slicnu spravu.
Fora je kod ozvucivanja pojacala da mikrofon snima pomak membrane zvucnika. A ta membrana ima svoju karakteristiku, frekvencijsku krivulju, tromost (znaci kompresiju ovisnu o frekvenciji) i slicno...

Uglavnom - uzalud vam trud sviraci! Vadi mikrofone!

zvincic
15-03-2006, 02:31 AM
gitarski zvucnik je vazna komponenta zvuka i nema je smisla izostavljati ;)

Kockalone
15-03-2006, 05:05 PM
Aha kapiram,mislio sam da ce isti biti zvuk na gitarskom zvucniku i na izlazu iz pojacala samo sto ce mikrofon to drugacije uhvatiti...
Moracu cu to ja jos da isprobam da ne pricam u prazno, inace do sada snimam gitaru direkt u predpojacalo na zvucnoj(nije neko jeftino djubre) pa sam onda vukao efekte iz gitar rig-a,posto jos uvek nemam ni pedale ni gitarsko pojacalo...Kapiram da bio dobio bolji zvuk da imam neko opasno pojacalo i pedalu al dobre stvari mogu i ovako da se izvuku cak i prilicno mocne distorzije...

Arthur
16-03-2006, 02:51 AM
zavisi od dosta stvari. teoretski da, uvek je bolje snimati pravu stvar. U praksi, ljudi cesto nemaju adekvatnih kutija/mikrofona/prostorija pa im sve zvuci kao demo. Direktnim snimanjem se dosta od gluposti moze pogubiti ali i dosta korisnog zvuka. E sad, pitanje je sta se dalje sa tim radi, jer verujem da je moguce dobrom speaker-simulacijom nesto cak i bolje uraditi nego losom kutijom i sobom...

FrankoPanko
16-03-2006, 06:44 AM
Sto se tice kutije i zvucnika, to je istina! Ako su losi bolje ih zaobici! Medjutim, sto se tice mikrofona tu ce solidne rezultate dati i obicni, jeftiniji mikrofon (Shure Prologue ili jos jeftiniji...) jer rijetko koji gitarski zvucnik daje preko 5 kHz van, a to je i sustina kabinet simulatora da skidaju sve cak i preko 4 kHz (najobicniji low-pass filter) i malo izdignu oko 100 Hz (zbog onog pumpanja "d?, d?, d?"). Ako jos pored toga imas i jedan low-budget kondenzatorski mikrofon imas vece sanse da poboljsas zvuk u snimci tako da se igras pozicijama mikrofona: dinamicki 1 centimetar od kabineta (da dobijes vise "masnoce") postavljen u koso pod 45-60 stupnjeva (glava mikrofona neka bude od sredine dijametra malo blize centru zvucnika), dok kondenzatorski udaljis oko 1,5 m na 1m visine (neka uhvati malo zvuk sobe). Tada svaki mikrofon snimas na svoj kanal i u miksu uz kanal dinamickog mikrofona dodajes kanal kondenzatorskoga mikrofona dok ne dobijes najbolji omjer. Eksperimentiraj malo i sa pluginovima, IR-impulsima prostorija(na kanalu kondenzatorskog mikrofona). Pozdrav.

Dushan_S
17-03-2006, 11:52 AM
Ja nisam snimao al sam slusao od drugih sta mislite o tom sistemu? mislim da tako nebi imao ogranicenja,mogao bi posle eventualno da srezem frekvencije koje mi se ne svidjaju?Ne bi bio ogranicen tipom i izborom mikrofona?Mada naravno mikrofon normalno oboji signal na svoj nacin,sta vi mislite?
Verovatno je bilo slicnih ideja unapred se izvinjavam ako je skoro bilo slicnih prica tek sam skoro clan foruma poz svimaNeće? dobiti ni?ta. U tom slučaju koristi? pojačalo kao DI + preamp koji je kolorisan, ako snima? clean gitaru, a ako snima? distorziju dobiće? odvratan zvuk. Nije stvar u tome da je mikrofon ne?to ?to "boji" zvuk. Zvučnik, boji, pomeranje vazduha, u slučaju potpuno lampa?kih pojačala poweramp sekcija u pojačalu, pa i soba, pa sve to ulovljeno mikrofonom, daje ton gitare onakav kakav ga znamo. Ukoliko nema? mogućnosti da snimi? dovoljno otpanjeno pojačalo sa mikrofonom, zaboravi sve ostale kombinacije sa pojačalom, i jednostavno snimaj sa nekom spravom za direct recording ili sa nekim softverskim simulatorom. Postoje i sprave koje su power attentuator-i i koje su istovremeno simulatori kutija, koje se kače umesto zvučnika na pojačalo, ali im cena nije mala, i negde pi?ući sve ovo podrazumevam da im nema? pristup.

Brka
17-03-2006, 02:23 PM
Skoro smo poku?avali kod mene kući da uradimo jednu pesmu ali je u pitanju bio demo snimak. Moj gitarista ima Behringer gitarsko pojačalo od 450EU i nije nimalo lo?e. Prvo ?to mi je palo na pamet je da ga snimim preko lineout-a jer sam pročitao u njegovom prospektu da je odličan za tu svrhu. Kada sam ga snimio u Cubase na 24bit i 96kHz zvuk nije bio ni pribli?no isti kao onaj koji izlazi iz pojačala. Bilo mi je jasno o čemu se radi.
Nakon toga probao sam da ga snimim sa nekim glupavim Sony mikrofonom od 10 EU i veruj mi da je bolje zvučalo nego sa lineout-a.
Zaključak:
Vadi mikrofon kakav god da ima?!:)

MUzzY
22-04-2006, 06:14 PM
Kad snimis samo preko line out-a dobices ono sto pojacalo salje u zvucnik. Osim ako nije neki modeling amp koji ima spiker simulator na izlazu.

Mozda mozes(te) da probate sledece: Da snimite zvuk direkt iz pojacala i pustite ga kroz Warp ili Guitar rig ali bez simulacije pojacala vec samo kutija? To bi bilo interesantno probati. Moze da posluzi i onaj MDA plugin (jedan od njih je bas spiker simulator).

Dushan_S
23-04-2006, 01:57 AM
Probao sam ja ali nije mnogo bolje od soft simulacije skroz naskroz. I to sam probao sa Marshallom Valvestate-om, Tubeman preampom i Boogie Studio Preamp-om d?ast in kejs i sve je zvučalo ko i da sam skroz pripalio neki simulator, manje vi?e.

MUzzY
23-04-2006, 09:07 AM
Interesatno. Znaci problem je u emulaciji kutija :) Mada me cudi za Warp, mogao sam da se zakunem da sa njim to zvuci odlicno. Oh, well...

Dushan_S
24-04-2006, 01:05 PM
Interesatno. Znaci problem je u emulaciji kutija :) Mada me cudi za Warp, mogao sam da se zakunem da sa njim to zvuci odlicno. Oh, well...Warp? Ko je pomenuo warp?
Inače nije samo stvar u kutijama, lampe u power-amp-u itekako imaju svoju ulogu, kod lampa?a.

muris
19-10-2006, 12:23 AM
jesam par puta i nisam zadovoljan.

Arthur
27-11-2006, 12:08 AM
danas sam fore radi, isprobao gitar rig simulaciju kutija, na signalu snimljenom sa peavey 5150 iz linijskog izlaza... snimao sam ga inače normalno, sa mikrofonom, al sam probe radi snimio i linijski, pa da se poigram.. mogu vam reći da je posle 10minutne borbe i igre ekvalajzerima i kompresorima signal sa mikrofona odneo pobedu... znam, mnogima je to logično, ali mene je zapanjilo šta se sve može dobiti iz simulacija kutija... konkretno, na ovom albumu će biti jedna pesma koja će biti snimljena na taj način, jer iziskuje programing bubnja za koji sad nemam vremena, a ostajemo bez termina u studiju u kom snimamo.. iz tog razloga sam večeras isprobao tu kombinaciju (jer pojačalo uvek možemo da donesemo u moj atelje), i mogu reći da se nimalo ne plašim :D

Dushan_S
27-11-2006, 02:33 AM
Probaj mo?da bolje sa impulsima umesto guitar rig simulacije kutija. Fora je ?to mislim da kod guitar Rig-a simulacije ne poku?avaju da dočaraju kako power amp utiče na zvuk, dok mislim da je gomila ljudi radila impulse kroz pojačalo na neutralnoj postavci pa bi ti to mo?da radilo bolje.

stigma
27-11-2006, 12:13 PM
Bas sam jutros isprobao marshall JMP (lampas) direktno u kartu + simulacije kabineta Rig2 i AT2 i onako uljepsano zvuk je goli s**t. Jednostavno A i D u loop-u se neljube nikako:mrgreen:

Arthur
27-11-2006, 01:54 PM
ne znam... nemam impulse kutija, možda mi možeš proslediti.. ovako mi se sviđa što mogu da se poigram sa Air i mic podešavanjima... meni je upalilo... možda je to putanje signala, jer je meni iz peaveya išla prvo u matori predrkani MCI mixer, pa iz njega u RME...

Dushan_S
28-11-2006, 02:27 AM
Neke ima? na noisevault-u a ostale ti mogu baciti nego nisam siguran da li imam mail?

Arthur
28-11-2006, 07:36 PM
Primio! HVALA! :D

Dushan_S
30-11-2006, 12:51 AM
Ajd pa javi kakvi su ti utisci!

strasni zmaj
11-12-2006, 07:45 PM
bas dobro da je netko otvorio ovu temu. spremam se snimiti garaza band sa garaza opremom, a osim tehnike, fali mi i znanja... vidim da je po iskustvu clanova bolje snimati gitaru sa mikrofonom. moze li mi netko reci kako bi bila idealna pozicija mikrofona ispred zvucnika. mislim na udaljenost i polozaj. dali isto pravilo vrijedi i za bas? po nekoj logici, buduci da bas nema distorziju, mislim da bi moglo i direktno.

kakva se razlika u zvuku gitare dobiva udaljavanjem mikrofona od samog zvucnika? bilo bi ok da saznam te neke "detalje" buduci da ce mi ovo biti prvi pokusaj snimanja i nebi htjeo da bude previse problema.

hvala svima na odgovorima.

e jos nest, kako gitarist od toola ima tako mocan sound. ovo je sasvim nevezano za buduce snimanje, ali me zanima jer ima zvuk do jaja! malo gdje sam cuo nesto tako posebno. negdje sam citao da je to razlog sto koristi 3 razlicita pojacala. jeli to moguce, ili su mi prodali spiku?

pozdrav!

Rocket Roll
11-12-2006, 10:17 PM
Adam Jones - binski setup

http://guitargeek.com/rigs/img/t/tool_adam_2001.gif

strasni zmaj
12-12-2006, 03:21 PM
znaci ipak nije samo spika...

i da se nadovezem, na temu, sada se ta pojacala ozvucuju mikrofonima, pa preko miksete na snimac? ili postoji isto neki splitter ili nesto slicno za mikrofone?

Rocket Roll
13-12-2006, 10:15 PM
Da, sada se ta pojačala ozvučuju mikrofonima. Kako to tačno izgleda, ne zna se jer Tool neprestano šire dezinformacije o opremi koju koriste. Treba ih razumeti, ipak oni žive od toga što samo oni zvuče tako kako zvuče. Na ovoj se sličici vidi bar deo opreme u studiju za vreme snimanja "Lateralus"-a:

http://www.toolband.com/source/images/studio3.gif

Imaš intervju sa Džoom Barezijem na http://mixonline.com/recording/projects/audio_making_tools_days/index.html, gde on priča kako je ozvučavao i snimao Adamova pojačala na "10 000 Days":

"I usually used stock miking. For me, that's a Shure SM57 and a Sennheiser 421 on every cabinet. The third mic could be anything that I felt the sound needed more of.”

The signal chain for tracking guitar was a bit complex. “Adam would play into whatever pedals he needed,” Barresi says. “That signal then went into a Systematic Systems Splitter. Then it would go to between three and five heads. The signal from the heads went to their own individual cabinets. Each cabinet had two or three microphones on it. Then all the microphones came back to the console, and they were blended down as separated for each amp. The Diezel amp went to its own track. The Marshall amp went to its own track. The third track was a blend of the Bogner and the Rivera, or whatever I liked for the song. And that would be one take — three tracks of guitar.”

Arthur
14-12-2006, 12:32 AM
čoveče ovo je sjajno!

Arthur
14-12-2006, 12:39 AM
btw. što se tiče snimanja.. snima se od 1 do X mikrofona po kutiji.. ja sam na zadnjem snimanju koristio samo jedan jer mi je lepo radio posao, tačno ono što sam želeo. Daljinom od kutija dobiješ više zvuka sobe, što skoro nikad ne želiš ukoliko snimaš dist gitare... jedino ako postoji neka opaka soba i specijalna želja za tim. Pozicioniranjem mikrofona levo-desno od kalote dobijaš svetliji ton na samoj kaloti, odnosno deblji i mutniji ton na ivici zvučnika. Ovo može da se radi i promenom ugla od kalote i ka njoj. Igraj se, snaći ćeš se. Lanac potreban za dobar snimak počinje desnom rukom svirača (ako ne ume, džaba sve ostalo), preko tela gitare i vrste magneta, zatim tip pojačala i podešavanje na njemu, tip kutije i način na koji je ozvučavaš (mahom zavisi od prostorije), zatim vrsta mikrofona koju si koristio (tu nema mnogo dilema), pa preamp (more dilema) i na kraju tretman gitara u mixu ekvalajzingom i kompresorima.. najčešće mi se dešavalo da jureći dobru farbu na usnimku koja ima odgovarajuće meso, dobije unekoliko tamniju farbu, što je normalno jer kada se ona na kraju EQom prosvetli bude taman ono što mi treba.. mada to zavisi od svih ovih faktora..

strasni zmaj
14-12-2006, 09:50 AM
pa da, logicki se da zakljuciti da brdo parametara odlucuje o konacnoj snimci i konacnom proizvodu. a vidjeti cu kako ce sve to ispasti skupa. negdje sam na ovom forumu citao da se od lose opreme moze snimiti relativno pristojan miks, ali od dobre opreme se ne moze snimiti dobar miks ako je glazbenik los.

vjerovatno svi znaju sta znaci krpati se sa opermom. e to se upravo i meni dogadja. :)

hvala na odgovorima. evo nasao sam i ovdje nesto korisno.

http://www.saecollege.de/reference_material/index.html

Akusticna:
http://www.guitarists.net/lessons/view.php?id=170

Elektricna:
http://www.guitarists.net/lessons/view.php?id=117

strasni zmaj
14-12-2006, 11:01 AM
jos jednom da udavim. jeli bolje:

1. gitara -> pedala/distorzija -> pojacalo -> mikrofon ->...

ili

2. gitara -> pojacalo -> mikrofon -> mikseta-pedala/distorzija (send-return) ->...

hvala na odgovorima. pozdrav.

stigma
14-12-2006, 11:52 AM
oPCIJA 1. JE BOLJA kad je u pitanju distorzija. opcija 2. bi mogla "igrati" ako je u pitanju stereo chorus, reverb ili delay...

zvincic
14-12-2006, 12:23 PM
jos jednom da udavim. jeli bolje:

1. gitara -> pedala/distorzija -> pojacalo -> mikrofon ->...

normalno

2. gitara -> pojacalo -> mikrofon -> mikseta-pedala/distorzija (send-return) ->...

bozesacuvaj, sta ljudima sve nece pasti na pamet! :banghead:

Arthur
14-12-2006, 12:46 PM
a najbolje je da zajebeš pedalu u startu i da koristiš drajv od pojačala (ako valja)

strasni zmaj
14-12-2006, 02:30 PM
normalno

bozesacuvaj, sta ljudima sve nece pasti na pamet! :banghead:

nije to moja ideja!
...ma da bi po logici trebala sljakati.

...ma nemam pojma, serem! :)

a najbolje je da zajebeš pedalu u startu i da koristiš drajv od pojačala (ako valja)

kako ga onda iskljucis po potrebi?

Rocket Roll
14-12-2006, 05:50 PM
Pa zgaziš na footswitch... ili to ili da ga moliš "ajde daj mi sada malo clean, mooolim teeee..." :)

Ako imaš Marshalla, imaš i ovo sa njim, ili nešto na tu temu:
http://www.thomann.de/prodbilder/marshall_mrfs02_pimx_104790.jpg

A ako imaš Fendera, onda to isto izgleda, recimo, ovako:
http://www.guitarvillage.com/Amps/Fender/Valve/hotroddeluxe.jpg

strasni zmaj
14-12-2006, 06:17 PM
ma vis ti to, a? to bi bilo all in one shema.

nisam prije vidjao ovakav sistem. pedala mi je poznata (mislim na oblik, tj prekidac). mozda nisam obracao pozornost. b?

...nekako mi marshallova izvedba izgleda kvalitetnije. na fenderu bi lako mogao iscasiti zglob. ;)

Rocket Roll
14-12-2006, 08:30 PM
Ma, može Fender kvalitetnije, ali je taj footswitch dizajnirao Božji audio izaslanik na Zemlji lično, besmrtni Leo Fender, i efikasnost tog prekidača ne smeš da dovodiš u pitanje ako ne tražiš nevolje!!!

(Inače su na Fenderima to danas ISO 9001 materijali, kvalitet i sve to, bla bla, samo što je "vintage" dizajn. Fenderaši strašno vole takve autentične rekonstrukcije, sve to dodaje "auri" Fendera. U USA danas uglavnom zato i kupuješ Fendera, da izgledaš kao Badi Holi.)

strasni zmaj
14-12-2006, 09:29 PM
Ma, mo?e Fender kvalitetnije, ali je taj footswitch dizajnirao Bo?ji audio izaslanik na Zemlji lično, besmrtni Leo Fender, i efikasnost tog prekidača ne sme? da dovodi? u pitanje ako ne tra?i? nevolje!!!

ispricavam se doktore! :)

ne sumnjam u kvalitetu fendera, gledam samo sa kozmeticke strane, buduci da ne sviram gitru :( ...mislim, sviram, ali rokam samo c dur. :D

zvincic
15-12-2006, 09:55 AM
(Inače su na Fenderima to danas ISO 9001 materijali, kvalitet i sve to, bla bla, samo ?to je "vintage" dizajn. Fendera?i stra?no vole takve autentične rekonstrukcije, sve to dodaje "auri" Fendera. U USA danas uglavnom zato i kupuje? Fendera, da izgleda? kao Badi Holi.)

kamoli srece da je tako...

danasnji fenderi su konstrukcijski jako losi u usporedbi sa starim pojacalima... :banghead:

boggy
15-12-2006, 12:34 PM
.....Inače su na Fenderima to danas ISO 9001 materijali.....

Taj ISO standard se vise tice organizacije i poslovanja firme, nego materijala...

pozdrav

bogi

boggy
15-12-2006, 12:41 PM
....na fenderu bi lako mogao iscasiti zglob. ;)

Ne umem da sviram gitaru, niti koristim stanovitu pedalu, ali mi izgleda da bi na njoj mogao iscasiti zglob ako doskocis iz zaleta na istu s obe noge :da:... e sad, ako je to, zapravo, regularna procedura... :):rolleyes:

pozdrav

bogi

strasni zmaj
15-12-2006, 01:43 PM
Ne umem da sviram gitaru, niti koristim stanovitu pedalu, ali mi izgleda da bi na njoj mogao iscasiti zglob ako doskocis iz zaleta na istu s obe noge :da:... e sad, ako je to, zapravo, regularna procedura... :):rolleyes:

pozdrav

bogi

mislim da dobre jordanice rjesavaju svaki bed. :)