PDA

View Full Version : Adam P22A i Mackie HR824

Dompax
02-03-2006, 09:46 AM
Pozdrav!
Jeli netko usporedivao ova dva monitora? Trazim kvalitetnije near to midfield monitore, imao sam prilike cuti Mackie pa bih molio za neku komparaciju!
Moj prostor je oko 25 kvadrata, a najvise radim na modernoj heavy gitaristickoj glazbi.
Takodjer, je li netko usporedio S i P seriju Adama? tnx

Manley
02-03-2006, 10:27 AM
Pozdrav!
Moj prostor je oko 25 kvadrata, a najvise radim na modernoj heavy gitaristickoj glazbi.

ako ti trebaju monitori za tu vrstu muzike, onda je moja preporuka Dynaudio BM15A

idekius
02-03-2006, 03:50 PM
ako ti trebaju monitori za tu vrstu muzike, onda je moja preporuka Dynaudio BM15A

Ja sam cuo BM15p + Alesis RA 300...
Milina za chuti....
Oggy sa ovog foruma ih je kupio i upravo njegov par smo slusali kod IvanaStudiotonca u Kraljevu...

Verujem da i Max, Ivan i Oggy mogu reci isto sto i ja... da je taj BM15p zazvucao poprilicno iznad nasih ocekivanja...

Lepa kutija... nema sta...

Illiron
02-03-2006, 08:11 PM
Koliko kosta to zadovoljstvo(BM15p+RA300) ?

Max
02-03-2006, 09:12 PM
1 Dyn kosta kod Ivana studiotonca 900 e ...... sto je najjeftinije koliko ja znam....

2. Alesis 300 je oko 200 e ... na istom mestu

3. Mackie je oko 1400 e

Tako da se prva kombinacija isplati ....

Pozdrav

lesha
02-03-2006, 10:06 PM
s tim sto su dynaudio desetke..

Dompax
02-03-2006, 10:56 PM
Cuo sam Dynaudio Air monitore i stvarno su vrlo detaljni, ako su BM isto takvi :). Ova kombinacija sa pasivnim monitorima me bas interesira..
Naime imam Marantz PM4200 (30W) HiFi pojačalo. Jel bi imalo smisla koristiti ga kao poweramp za monitore?
evo i linka sa specifikacijama. tnx

http://www.marantz.com/new/index.cfm?fuseaction=Products.ProdSpecs&cont=eu&bus=hf&prod_id=562&type=amp&arch=1

STUDIOTON
03-03-2006, 01:24 AM
Da , Dyn bm15 je izuzetan monitor. u nasem slucaju je proban posle precision8 .. naravno idekius je zaobisao jednu bitnu stvar koju je verovatno kao i ja tesko progutao ... kada smo zamenili monitore i pustili isto sto smo prethodno slusali na tannoy P8 nastala je tisina .. Max se samo okrenuo dok je oggy rekao u jebo te .. a idekius posto nije mislio za njih da su dobri ostao je bez teksta :) razlika je veoma uocljiva posebno u niskim frekvencijama .. Dyn je delovao kao home teatar posle kompjuterskih zvucnika(malo sam preterao), ali je na dyn sve veoma jasno i izrazeno .. zaista fantastican primer dobrog monitora posebno za popularne pravce ...

P.S. Ja inace nisam prodavac opreme, ali ponekad ucinim prijateljima da lakse i jeftinije dodju do svog ljubimca ;) , recimo nigde u zemlji nema da se kupi Big Knob a i preko se tesko dolazi do njega a ja vec imam 2 komada po lepoj ceni :)

idekius
03-03-2006, 01:59 AM
Da , Dyn bm15 je izuzetan monitor. u nasem slucaju je proban posle precision8 .. naravno idekius je zaobisao jednu bitnu stvar koju je verovatno kao i ja tesko progutao ... kada smo zamenili monitore i pustili isto sto smo prethodno slusali na tannoy P8 nastala je tisina ..

Recimo da se nerado secam tog momenta :rotfl::rotfl::rotfl:
P8 je vrlo lepa kutija i zadovoljan sam njima... ali bm15p moze da mu bude tata, narocito u bassu.. :)

Manley
03-03-2006, 09:43 AM
ja imam AIR15 sa Quested subbassom i to radi po meni high end, pre Dynaudia sam imao Quested VS3208 i mogu reci da je Dynaudio mnogo bolji...

ako imas novac, najbolje aktivne verzije BM15 da uzmes, a ako ne onda pasivna kombinacija kao sto su idekius i ivan naveli

Arthur
04-03-2006, 12:53 AM
ja sam se 15ica naslusao, i veoma ih volim. Problem je prostorija u kojoj sam na njima radio a koja je dosta skucena (oko 3,5x3m) tako da nisam uspeo prokljuviti njihove prednosti u bassu, ali mogu reci da su mi u midlu i visokim jaaako korektni, mozda za jednu maalecku nijansu presvetli... I veoma mi prijaju jer stvarno dugo mogu raditi na njima bez umora.. tek sam nedavno imaoo prilike preslusati jedan svoj heeavy rad na njima i woheuwww.. mnogo toga mi je postalo jasnije... samo , ja ne znam koja je cena za aktivce?

Oggy
04-03-2006, 03:25 AM
Ne znam sta da kazem, nego da je uglavno sve ovo o bm 15 tacno.
Nisam se dugo oglasavao jer sam u velikom poslu, pa sam tako propustio i da se pohvalim...
Opasni monitori. Definitivno najbolje od nearfilda sto sam slusao.

Tiki the Boyler
04-03-2006, 10:05 AM
I ja imam prelijepo iskustvo sa BM15a, ali u prostoriji od 50 i ne?to kvadrata! Ali nisam siguran da bi se ba? proslavio u 25!

Drugo, jeste li probali potjerati BM15p sa RA500? Mislim da je 300-tka ipak malo kilava za taj monitor!

Manley
04-03-2006, 01:23 PM
Zadatak svakog HiFi pojačala je da zvuk malo utopli, malo umek?a i malo uljep?a, ?to je u totalnoj suprotnosti sa zahtjevima koji se stavljaju pred studijsko pojačalo (prije svega linearan prenos na svim radnim snagama)!
Tako da će? Marantza morati da zaboravi?!!!
Jo? jedan problem HiFi pojačala je ?to uglavnom rade u A klasi, za koju je karakteristično to utpoljavanje - prouzrokovano krivljenjem frekvencijske karakteristike, koje postaje odvratno kada se pojačalo potjera preko pola snage!
Malo sam ga sad smuljao, ali... vjerovali ili ne ogroman broj produvanih zvučnika koji nama dođu na servis su upravo produkt HiFi pojačala, tj. rada u totalno nelinearnom re?imu! U prevodu NIKAD JAKO POJAČALO NEĆE SPALITI ZVUČNIK!

Tako da...

Tiki je u pravu...ako vec uzimas neko kucno pojacalo onda iskljucivo Arcam, Quad, Proton, Nad....najbolje je uzeti aktivnu varijantu i resio si problem

Oggy
04-03-2006, 01:37 PM
Pa meni bm 15 i sviraju sa RA 500 .
To smo isprobavali kod Ivana na RA 300

OFF
11-04-2006, 11:22 PM
Pa meni bm 15 i sviraju sa RA 500 .
To smo isprobavali kod Ivana na RA 300

Jesi prodao tvoje S800? Kako oni izgledaju u poredjenju sa bm15?

Oggy
11-04-2006, 11:32 PM
Jesi prodao tvoje S800? Kako oni izgledaju u poredjenju sa bm15?

Realno nisu ista klasa.
BM 15 su definisanije u basu i visokima, mnogo prijatnije za rad (sto je jako bitno ako svaki dan provedes 10 sati slusajuci) i nekako ti je sve na dohvat ruke...
To jos nisam sebi uspeo da objasnim, ali takav mi je osecaj. Kad zazmurim, kao da mogu rukom sve da pipnem.
Serem, ali stvarno to tripujem :)

OFF
11-04-2006, 11:35 PM
Realno nisu ista klasa.
BM 15 su definisanije u basu i visokima, mnogo prijatnije za rad (sto je jako bitno ako svaki dan provedes 10 sati slusajuci) i nekako ti je sve na dohvat ruke...
To jos nisam sebi uspeo da objasnim, ali takav mi je osecaj. Kad zazmurim, kao da mogu rukom sve da pipnem.
Serem, ali stvarno to tripujem :)

Imas li potrebu i za nekim manjim parom (6,5'' , 4' ), pored BM15 ?

Oggy
11-04-2006, 11:39 PM
Imam i 6.5 i 4 :D
A slusam i preko mobilnog telefona i preko skupog Hi Fi- ja i preko komjuterskih "plastikanera"

ANITA
18-12-2006, 10:51 PM
Dizem staru temu da ne otvaram novu.

Hm. Moj prostor je relativno mali. cca 22m2. Vidim gore da je netko napisao da Dynaudio BM15 i nisu za mali prostor, a nekako gledam ih bas.

Razmisljam o BM15 Aktivnoj verziji ili Adam P22... Adami su nesto jeftniji i ako nema bitnog razloga da se odlucim za dynaudio, ja bi naravno ustedila. Ako ima bitnog razloga.... dajte da ih čujem! :)

Oggy
18-12-2006, 10:59 PM
To su zvucnici slicne klase, ali razlicitih karaktera.
Opsta osobenost Adama je da su malo "tanki", barem u odnosu na dynaudio, sto ne mora neophodno da bude ni prednost, a ni mana. Takodje su Adami malo "midlastiji" u odnosu na Dynaudio...
To je vec stvar afiniteta i mozda bi ti najbolje bilo da poslusas i jedne i druge pre nego doneses odluku.

Koliko se secam, Clusterchord ima P22, a on ti je sugradjanin, pa svrati kod coveka i preslusaj nesto sto je tebi referentno.

Objektivno, BM 15 bolje radi u vecoj, nego manjoj prostoriji, pa mozes i tiime da se vodis pri odabiru, ali je najbolje da cujes svojim usima, jer tu moze da se radi bas o tvome licnom ukusu...

boggy
19-12-2006, 02:25 AM
.....Ako ima bitnog razloga.... dajte da ih čujem! :)

Poslusaj monitore, ako mozes, u SVOM prostoru pre kupovine...
Monitori moraju LICNO TEBI odgovarati... tako da sumnjam da ikakvu korist mozes izvuci iz saveta... najvise zato sto im zvuk jako zavisi od prostorije u kojoj ih slusas, te cak i ako verujes tudjim usima, tesko mozes istu sobu i istu poziciju postici...

pozdrav

bogi

ANITA
19-12-2006, 12:57 PM
Nastojim organizirati tu probu, čak i mogu poslušati oba monitora, ali ne u istom prostoru, a jos teze u mojem (:(), osim ako bi za to putovala u Osijek u artist, a to si (vremenski) ne mogu priustiti.

Ma sad kad mi ih je Oggy (meilom) nahvalio.... vec imam pozitivnu predrasudu, osim toga kad Oggy nesto kaze u tome ima bar 74, 6% istine, ako ne i vise! :)

boggy
19-12-2006, 01:13 PM
....ali ne u istom prostoru,....

Mislio sam na tvoj target prostor, tamo gde ih mislis instalirati i raditi svoj posao.

Jasna mi je problematika, skoro je 100% svakodnevna pojava. Meni ipak ne preostaje nista drugo, osim da savetujem ono sto mislim da je najmanje neispravno. Odluka sta ces i kako uraditi je na tebi, jer je novac tvoj :)

Ako vec moras da ih slusas u tudjem prostoru, onda barem ne donosi nikakve konacne zakljucke o karakteru i nivou bass-ova (ispod 100Hz, ni da su ok ni da su losi ili cudni...), jer to znacajno zavisi upravo od prostora (zapremine) i pozicije monitora, koja ne mora da bude optimalna, najcesce nije...

pozdrav

bogi

p.s. Koliko god ti sve ovo izgledalo kao "skupo" i "komplikovano"... los monitoring (zvucnici, polozaj, prostorija, akustika prostorije) ce ti se CUTI na tvojim zavrsenim radovima... i to mislim da je NAJSKUPLJA provera monitoringa u tvom prostoru... nekad i skuplja od samog monitoringa (zvucnici + pojacalo)