View Full Version : kako snimiti
zoolander
01-03-2006, 07:29 AM
Ako npr.snimam gitare na način da izlaz iz pojačala kopčam u jedan ulaz na mixeru,i istovremeno ozvučim pojačalo mikrofonom koji spajam na drugi ulaz u mixeru,tako da se istovremeno snimaju dva mono kanala,jel potrebno obrnuti fazu jednog od signala,budući da su obje trake iste , kao i u slučaju da kopiram jednu snimljenu mono traku?
Dushan_S
01-03-2006, 09:01 AM
Pa mani fazu, ajdmo prvo ovo: ?ta će ti uop?te line out iz pojačala? Kako god da okrene? neće zvučati dobro. Samo mirkofon ili stavi dva mikrofona ako ?eli? da se igra? sa time, ili izvuci pomoću DI-a čist zvuk gitare tako da ima? i pojačalo i čist signal kasnije za reamping, ako ti je to na umu.
zoolander
01-03-2006, 10:26 AM
Da mislil sam na emulated DI out(marshall avt),to je jedini izlaz iz pojačala,pa napisah line out.Znači da zaboravim obrtanje faza?Okej.Ne volim snimat ba? preko tog izlaza,jer jako dobro simulira mikrofon,a onda takav zvuk ne mogu stavit pod amplitube il guitar rig,ne zvuči dobro probal sam(jer zvuk koji je već simuliran mikrofonski,simulira? jo? jedanput pa to i ne ispada ba? najbolje).Moram priznati da mi je najbolji sound dok spajam gitaru direktno u line in na mixeru(na soundcraftu sa uključenim hi-z reduktorom) i obradim ga sa gore navedenim pluginovima,no to mi predstavlja problem jer ne mogu snimit na taj način dvije trake istovremeno,a htel bi se malo poigrat soundom gitare.Mogu snimit prvo jednu traku pa onda ponoviti isto,no problem je kod improvizacije,koju nikad ne ?trebam na pamet,pa se vi?e ne sjećam prek čega sam pre?el,pogotovo ako radim komp od kojih desetak prolaza.Jedina je mogućnost u tom slučaju kopirati već snimljenu traku no kolko čitah to dovodi do poni?tavanja faza,pa ju treba obrnuti,al mi se sve to skupa čini ko velika enigma,jer ne ku?im to ba? najbolje.
Dushan_S
01-03-2006, 03:19 PM
Pa za?to ti je onda uop?te potrebno da to bude jedan tejk gitare? Ja bih onda jednostavno dvaput snimio isto, jednom DI i jednom sa pojačala i onda kombinovao ta dva zvuka. Tako takođe ne bi morao da misli? o fazama, a dobio bi i bogatiji zvuk nego da si jednom snimio. Ako ba? insistira? da snimi? odjednom (mada ne znam za?to bi), nabavi odvojen DI koji ima neku vrstu splitovanja (imam jedan takav pravljen dodu?e upravo ovog trena kraj sebe) pa jedan izlaz da ide u pojačalo a drugi u mikrofonski preamp. Faze ti neće predstavljati problem, a ako i predstavljaju jednostavno uvećaj jednu od traka i pomakni je tako da idu istovremeno i fazni problem će nestati. Eto.
zoolander
01-03-2006, 06:54 PM
U jednom prolazu bi snimil dvije trake zato kad je te?ko ponovo snimit istu traku drugi put,pogotovo ako se radi o improvizaciji(solu),jer ako snimam u loopu i snimim desetak prolaza sola?e,te od tih desetak slo?im jednu traku koja me zadovoljava,ne znam točno kaj sam odsviral u prvom prolazu,ne sjećam se(ne uvje?bavam solo napamet,sviram kak dođe) ,pa bi moral sam sebe svirački skidat da snimim jo? jednu takvu istu.Nadam se da si me sku?il kaj oću reć.No poslu?at ću savjet,pa neznatno pomaknuti jednu,samo u takvim slučajevima se zna pojaviti chorus,a to se trudim izbjeći.
Ako se radi o gitarističkoj temi koju znam napamet,nije problem odsvirati dvije iste trake.
Dushan_S
02-03-2006, 09:39 AM
Ako misli? na solo, onda u redu, kapiram. Samo zar ne misli? da sebi jako komplikuje? ?ivot tako? Ako je neko dobar svirač onda će duplirati solo i ok. Ako se radi o tome da nisi siguran u to kakav će? zvuk upotrebiti za snimanje solo gitare, onda poradi na tome, to je ipak mnogo manja frka nego izabrati zvuk za ritam gitare ili clean-ove. Konačno, pravi? sebi dva identična kanala i ote?ava? editovanje ako treba da ispravi? neku gre?ku. Ako ima? vi?e take-ove dobija? sve duplirano, jer ima? 1 take DI i jedan take sa pojačala. Ja negde kapiram kao korisnu upotrebu direktno snimanih gitara kad se radi o bilo kakvim ritam gitarama sa distorzijom, od malo prljavih do HM gitara. Tu razumem da neko mo?e da snimi gitaru i otkrije da mu je problem da je smesti u miksu pa mu znači mogućnost da se "vrati nazad" i drugačije je oboji zvučno. Ali solo gitara ti je sama po sebi tačka, manje zaprema u spektru, lak?e je obojiti je naknadno EQ-om i spakovati je u matricu, jer je to jedan jedini ton ili eventualno dva u jednom trenutku.
?to se tiče toga "pojavljuje se chorus" kad pomakne?, to je kada pomakne? a one su bile kako treba, to ?to si nazvao chorus je u stvari fazno poni?tavanje na delu. Ja sam mislio na to kad one već nisu kako treba (to ?to si ti pominjao kao eventualan fazni problem), gde radi? obrnuto, vraća? gitare da se taj zvučni efekat "nalik chorusu" izgubi. Ali to nije ne?to ?to se radi od oka, uveća? maksimalno u aran?manu trake, tako da wave dobro vidi?, namesti? ih jedan iznad drugog, i vrlo precizno ih namesti? tako da talasi idu zajedno. Tačno će? i čuti da se fazni problem gubi. Takođe namesti da su obe trake u centru dok to radi?, da bi bolje čuo ako ima problema. Btw fazno poni?tavanje ne mora biti ne?to apsolutno lo?e, neki gitaristi i producenti ga svesno koriste tokom snimanja da bi dobili neku vrstu EQ-a koji ?ele, pomerajući mikrofone tako da se zvuk fazno poni?tava na način da to dobro zvuči.
Eto, ne znam koliko ti je sad ovo na?e silno pisanje na temi pomoglo, al valjda smo do?li do nečeg :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.