PDA

View Full Version : Voice-overi I Reklame U Srbiji...

zagor
27-02-2006, 08:12 AM
Voleo bih da cujem ko je od vas imao iskustva u izradi VOICE-OVERA kao freelancer, tehnicar ili kao vlasnik studija koji pruza ovakve usluge, kakva su vasa iskustva sa Marketinskim Agencijama ovde ili klijentima licno i koje su tarife ( u fullu ili po satu ) bile u opticaju... Naravno, pricamo okvirno... Ne morate deliti svoje tarife sa ostalima, ali interesuje me nekakav prosek. Na cemu se najvise insistiralo od strane poslodavca ( tehnicki ), kako ste isporucivali finalke snimke ( u kom formatu ) i na kakvoj opremi ste poslove zavrsavali. Iz licnog ( vise autorskog ) iskustva u Marketingu ( audio segment ) odavno sam zakljucio da ljudi iz produkcije raznih agencija, prilicno neinformisani i neveshti, olako sklapaju poslove sa poznanicima i raznim diletantima zarad ustede ili pravljenja talova, isporucujuci svojoj Agenciji neispravne i uglavnom neinventivne snimke... Nazalost, odgovorniji clanovi marketinskih timova se ne bave tim ( po njima ) nebitnim stvarima. U Srbiji je slika svakako daleko bitnija od zvuka. U inostranstvu su odgovornosti u oba segmenta poprilicno ujednacene... Kako ste vi prolazili... Podelite svoja iskustva, bar delimicno samnom i ostalim forumasima koje tema proizvodnje VOICE-OVERA ili REKLAMA generalno interesuje...

Pozdrav...:)

OFF
27-02-2006, 09:38 AM
Odlicna tema;)
Ja bih se nadovezao jos jednim pitanjem, posto i u nas postaje interesantno raditi AUTORSKU muziku za reklame.
Prosto pitanje: Uradim muziku za reklamu za neku lovu. Ona se pusta na radiju, TV-u.... Ko ubira prihode od autorskih prava, poslodavac ili ja? Mislim, sustina je, ako sam naplatio uslugu, da li sam prodao kompoziciju, ili je ona i dalje zvanicno moja, samo je koristi NPR 'Sony' ili 'Poljoprivredni Kombinat Mala Krsna' u svojoj reklami?

lesha
27-02-2006, 10:50 AM
ne smes da zaboravis da ukoliko zelis to da radis, moraces imati dokaz da je muzika radjena legalnim softverom (obavezan serijski broj)..

mandrak
27-02-2006, 11:08 AM
Odlicna tema;)
Ja bih se nadovezao jos jednim pitanjem, posto i u nas postaje interesantno raditi AUTORSKU muziku za reklame.
Prosto pitanje: Uradim muziku za reklamu za neku lovu. Ona se pusta na radiju, TV-u.... Ko ubira prihode od autorskih prava, poslodavac ili ja? Mislim, sustina je, ako sam naplatio uslugu, da li sam prodao kompoziciju, ili je ona i dalje zvanicno moja, samo je koristi NPR 'Sony' ili 'Poljoprivredni Kombinat Mala Krsna' u svojoj reklami?

Ako si član Sokoj-a ili sličnih udrugama koje se bave za?titom autorskih prava i naplačuju od tv-a ,radija i sl. broadcast firmi emitiranje autorskog djela koje si ti radio bez obzira da li se radi o reklami, jinglu ili pjesmi koju izvodi neko.. ti dobija? naknadu za svoj autorski rad a ne agencija koja te unajmila.
Osim ako ne naplati? vecu lovu i prenese? na njih autorska prava... tako je barem to regulirano u Hrvatskoj.

zagor
27-02-2006, 12:11 PM
Ako si član Sokoj-a ili sličnih udrugama koje se bave za?titom autorskih prava i naplačuju od tv-a ,radija i sl. broadcast firmi emitiranje autorskog djela koje si ti radio bez obzira da li se radi o reklami, jinglu ili pjesmi koju izvodi neko.. ti dobija? naknadu za svoj autorski rad a ne agencija koja te unajmila.
Osim ako ne naplati? vecu lovu i prenese? na njih autorska prava... tako je barem to regulirano u Hrvatskoj.

Nema manje ili vece love. U ugovoru o autorskiom delu ti deo prava ( imovinski ) prenosis na agenciju ili diskografsku kucu na ODREDJENI PERIOD NA ODREDJENOM MEST ( moze da bude ceo svet... ). U tom roku i tim prostornim okvirima oni imaju pravo na eksploataciju tvojih dela. Ugovori su uglavnom tipski, ali svakako aktivni autori ili firme treba da imaju pravnu podrsku, ne bi li ugovori ( a vecina, pogotovo diskografskih jesu ) bili shtetni po njih.

OK. Ajde samo da ne idemo previse OFF TOPIC, posto sam pitao za vasa iskustva u rentiranju studija za VOICE OVERE, a autorski rad bi mogli da pominjemo u domenu stvaranja reklame. Dakle, moje pitanje i THREAD bilo je nacin na koji stvarate... pogledaj gore!!!

zagor
27-02-2006, 12:27 PM
Odlicna tema;)

Evo, mogu da odgovorim jos na ovo, pa da se vratimo na PRAVI PUT. Novac ces ubirati TI, ali moras licno da odes u SOKOJ i odneses dokaz ( vidi sta ces odneti ) da si ti autor kompozicije, aranzmana ili teksta ( u diskografskom svetu odneses disk, koji ima svoj broj... ), naravno, prvo se registrujes u SOKOJ, ako to nisi dosad ucinio, pa onda tek ocekuj da ti se neki novac NASMESHI retroaktivno!!! Vrlo bitna stvar!!! Prijavite sami sve svoje pesme koje su objavljene, jer ukoliko prepustite sve diskografu, on ce ih prijaviti, ali u tom slucaju dobijate 1 BOD po minutu, a ako i vi licno odete tamo, dobijate puna 3 BODA. Naravno, zajebace vas kao i sve druge- evo primera ATELJEA TRAG ( mozda sam dosadan sa njima ) koji su autori oko 300 aranzmana radjenih za popularne, vrlo popularne ili najpopularnije izvodjece komercijalnog faha i brojnih kompozicija, koji za svoj rad ( ima ih dvojica ) dobijaju godisnje bednih 1000- 1500 evra ( zajedno ). E tu problem nije samo SOKOJ, kao sto mnogi misle, vec i TV i radio stanice ( komercijalne, ne nacionalne ) koje ne dostavljaju verodostojne kosuljice. Tako se desilo da Leontina sa tada jednom iskomponovanom pesmom i 4-5 tekstova za festivalske sracke koje se nisu ni vrtele, dobije 250000,00 dinara, sto je bilo bar 30% vise od Kornelija Kovaca. Njega mozete voleti ili ne, ali opus mu se broji hiljadama aranzmana, kompozicija... Bolje da kazem... stotinama hitova. Marina Tucakovic koji dosta pljujete ovde koliko sam video, sa pravom ili ne, uzme za 4500 tekstova iz svoje radionice tricavih 300-400 hiljada dinara. To je katastrofa.

Tako, zakljucak je takav da se svi moramo cuvati prevara, vrlo vesto obraditi svaki ugovor koji potpisujemo sa advokatom ili nekim vrlo iskusnim, pa tek onda ocekivati neku dobit, jer sve je to PRESITNO da bi se zadovoljili. A sto se reklama konkretno tice, isti je postupak, samo jedini problem je kako je marketinska agencija zavela neku reklamu i kako ( kao sta ) ces je ti registrovati u SOKOJu. Zvacu advokata ovih mojih momaka, pa cu postovati nesto vrlo konkretno, nadam se!!! Ali imajte u vidu da se reklama vrti relativno kratk ( vremenski ) i da je vrlo kratka forma, tako da bi veci profit mogli ocekivati jedino od nekog MEGA klijenta koji se emituje i na nacionalnoj i na svim komercijalnim TV i radio stanicama. Takvih je vrlo malo, a reklama traje u proseku 25 sekundi i krace. Jedino sto se bodovanje drukcije vrshi, tako da je koeficijent veci! No, bez obzira na sve treba prijavljivati sva svoja dela, jer jednog lepog i dalekog dana, stvari ce stajati bolje???!!!

Hajde, sad mozemo da se vratimo na PRVU TEMU. VOICE OVERI I REKLAMA U SRBIJI!!! Tehnicki i pomalo autorskog segmenta price.

Pozdrav svima...:)

OFF
27-02-2006, 07:14 PM
@ Zagor
Izvini za OT, ali molim Admine da prebace u novi thread sve od mog prvog posta pa dole, jer imamo dve zaista zanimljive, bitne, ali i razlicite teme
Hvala

LACKY
01-03-2006, 01:02 AM
ne smes da zaboravis da ukoliko zelis to da radis, moraces imati dokaz da je muzika radjena legalnim softverom (obavezan serijski broj)..
Dali si siguran u to? meni nikada niko nije rekao niti mi je trazio tako nesto.

Ali ono sto sam cuo je da cemo svi za rad u studiu morati imati licence nekog udruzenja.Pitacu Olivera studio "O" pa cu vas izvestiti!

DADDY Z
02-03-2006, 10:26 AM
Ja sam radio dosta muzike za reklame ?pice,emisije,film...?to se tiče reklama,nisam radio VOICE OVER-najsličnije sam radio kompletan design zvuka za jednu od reklama za MERIDIAN banku(bakica limunzinom dolazi u ba?tu nekog hotela gde je ugleda lik koji sedi sa nekoliko riba...).Reklama je urađena u saradnji sa MAGIC BOX multimedia koji su radili video.Od njih sam dobio OFF-ove glumaca za nahovanje i muziku a efekte sam već imao ili pravio.
?to se ostalih stvari tiče uglavnom je to bila AUTORSKA MUZIKA koju sam pravio isključivo za tu namenu.Po?to su moja dosada?nja iskustva sa SOKOJ-em i naplatom tantijema lo?a,uglavnom sve ukalkuli?em odmah u cifru i ne razmi?ljam kolko puta će se emitovati i sl.Takođe na pitanje software-a mogu da ka?em da mi niko nije tra?io nikakve potvrde o legalnom software-u..samo im je bitno da je muzika autorska i da nije nigde drugde kori?ćena.

Max
02-03-2006, 07:55 PM
Uradio sam dosta reklama , veliki i najveci klijenti , vrte se 100000000 puta dnevno .

Jako je tesko uci u taj svet , mada je slican svetu u kome se vrte " tragovci " , pri tome mislim na ljude koji se vise bave parama nego muzikom .....

U tom smislu , nikoga ne zanima kakva ce biti muzika , dok god je " servisna " i cak +- 100 e cini razliku . Pri tom mislim da ako neko uzme loop i pri tome je montazer i kaze " evo ovo super ide ....za 200 e " a njima se svidi .... to ce i uraditi.

Novac zavisi od toga da li ste " ime " ili niste , ali ima dosta poznatih ljudi koji su usli i rade reklame . Cak i dosta pevacica " pratecih vokala " pa cak i one koje su izgradile karijere jos uvek pozajmljuju vokale reklamama .... i to dodje kao tezga .

Novac zavisi od mnogo toga ... da li treba samo podvuci neki loop ili treba napraviti celu pesmu sa live izvodjenjem i izmedju 100 - 2000 e se krece placanje .

Pozdrav

zagor
02-03-2006, 08:56 PM
Uradio sam dosta reklama , veliki i najveci klijenti , vrte se 100000000 puta dnevno .

Jako je tesko uci u taj svet , mada je slican svetu u kome se vrte " tragovci " , pri tome mislim na ljude koji se vise bave parama nego muzikom .....

Znam da ti sa ovim rasponom nisam nista pomogao , ali mogu samo da ti kazem da " nepoznati " ljudi u poslu ( pri cemu mislim na sve koji nemaju estradno ime ...... jer bilo bi drugacije da npr Jelena Karleusa hoce da uradi reklamu .... ) tesko uzimaju preko 500 e cak i za jace klijente .

Eto , ako mogu jos kako da ti pomognem pitaj ......

Pozdrav

... Ovaj, hvala vezano za reklame... nisam se bas snasao u tvom postu, iskreno. Dobro, cifre od 100-2000e su realan raspon i na diskografskom trzistu ( ko kol'ko moze da uzme ), mislim na usluge aranziranja... Ali znam da je novac za COCA COLU dok su ljudi iz mog okruzenja pregovarali sa Agencijom koja je radila tada kampanje za njih, bio oko 5000 evra za full autorski proizvod... naravno autori su stajali ispred registrovane firme!!! Sto svakako utice na cenu ( uglavnom pozitivno )... Zeleo sam da cujem vasa iskustva, prvenstveno sa agencijama itd...

...A, reci mi, ovo za " TRAGOVCE" i cene, nisam najbolje skapirao... sta je 500 evra? Na sta si mislio? Na cenu chega??? Pojasni, cifre me prilicno zanimaju!!! Kao i sva ostala iskustva.

zagor
02-03-2006, 09:00 PM
Ja sam radio dosta muzike za reklame ?pice,emisije,film...?to se tiče reklama,nisam radio VOICE OVER-najsličnije sam radio kompletan design zvuka za jednu od reklama za MERIDIAN banku(bakica limunzinom dolazi u ba?tu nekog hotela gde je ugleda lik koji sedi sa nekoliko riba...).Reklama je urađena u saradnji sa MAGIC BOX multimedia koji su radili video.Od njih sam dobio OFF-ove glumaca za nahovanje i muziku a efekte sam već imao ili pravio.
?to se ostalih stvari tiče uglavnom je to bila AUTORSKA MUZIKA koju sam pravio isključivo za tu namenu.Po?to su moja dosada?nja iskustva sa SOKOJ-em i naplatom tantijema lo?a,uglavnom sve ukalkuli?em odmah u cifru i ne razmi?ljam kolko puta će se emitovati i sl.Takođe na pitanje software-a mogu da ka?em da mi niko nije tra?io nikakve potvrde o legalnom software-u..samo im je bitno da je muzika autorska i da nije nigde drugde kori?ćena.

OK... ma to sa softverom nema nikakve veze... Za sada. Cak ni trzisna inspekcija nije razmisljala dalje od WINDOWSa i OFFICEa kada je posecivala registrovane i "Pravne" autore i studije. Mada, vremena ce se svakako menjati. Pozdrav.