Log in

View Full Version : Izbor instrumenata u aranzmanu

FrankoPanko
03-02-2006, 07:14 AM
Kao sto naslov kaze, zanima me kako odabirete instrumente prilikom izrade aranzmana za standardnu pop skladbu umjerenog tempa. Npr. koji tip bubnja ili loop sa kojim tipom bas gitare, da li klavir ili brass, koja gitara i kakav strings, ako su VST instrumenti koji vam najcesce presetovi pasu sa kojima? Kako pravite i od kojih instrumenata template u vasem projektu? Molim vase komentare i iskustva.

FrankoPanko
23-02-2006, 09:44 PM
Aranzeri-producenti, di ste? :hyper:
Btw, sto se desava sa datumima na Rumskom zadnjih par dana? Sve je zbrkano!:banghead::confused:

mirzaa
23-02-2006, 11:37 PM
pa šta to nisu poslovne tajne? hahaha
pa onako...po osjećaju nekom...jednostavno dodje...
tražiš i nađeš..i onda polako počneš kužit što ti paše na što..

Mogli
24-02-2006, 12:24 AM
Tu sigurno postoje neka pravila, ali kad bi sve bilo po pravilu, onda bi sve pesme licile jedna na drugu, kao da su sa nekog aranzera. Tesko je to objasniti. Debela noga trazi tanji bas i obrnuto...Pocni od noge i bas gitare, onda ubacuj dobos i ostalo...

kravadinka
24-02-2006, 01:13 AM
Ma pravila nema, treba samo izgraditi svoj sistem rada i nacin odabira instrumenata, jer ne zvuci svakom jedna grupa instrumenata isto, kao i frekvencije kao i sve ostalo!
To je sve vrlo individualno!

Sto se mene tice prvo moras da imas svoju kolekciju "farbi" ili semplova koji su zaista zdravi i zvuce dobro sami po sebi, jer budimo iskreni, 90% svega za AKAI i VSTi je za smece koliko god zvucalo dobro pri preslusavanju!

Dalje opet zavisi od tebe! Ja konkretno prvo pronadjem groove za pesmu, znaci celu atmosferu koja ce da prati i obogati, oplemeni samu temu, da ne bude dobra zamisao a aranzman je koci! Posle toga naravno kad pronadjem obrise svega toga, u skladu sa tim i trazim instrumente koji su u prici!

Sve mora biti u maniru! Ne mozes staviti TR nogu i dist gitaru! Mislim ti mozes, kao i 90% danasnjih "aranzera" ali ako zelis praviti nesto dobro obracaces paznju da u prici i u slici sve ima smisla i da bude u maniru svih tih instrumenata, jer ne sviraju se zivo vec se programiraju!

Ima tu mnogo toga, ali ovo je za pocetak...
I ne trazi nikakve presete, banke sto drugi koriste, veruj sebi i svom uhu!

Nedim76
24-02-2006, 05:14 AM
Sve je u pitanju sta zelis da postignes i kome je ta pesma namenjena, u kojem pravcu i kojoj publici.U POP u zna se koji se instrumenti najvise cuju, pa otuda pocnes, onda dalje menjas po zelji.
Pravila nema , sve je osecaj i zelja u toku produkcije.
Primer, radim najvise TRANCE, GHOA i INDUSTRIALNU muziku, tebi ce biti cudno da kazem da ja u toj muzici puno koristim i TURSKI SAZ, TURSKA ZURNA, ARAPSKI KANUN, TURSKE GITARE (PHASER), TURSKE VIOLINE, MAKEDONSKA GAJDA, FRANCUSKA MUSETTE ... nema tu pravila , plus i melodiju toga odsviram sve na TURSKI STYLE al ipak na kraju sama pesma ispada TRANCE, GHOA ili INDSUTRIAL.
E sad tu ima i nekih malih pravila , zna se na primer da u trance MUZICI ne mozes ti staviti neki LATIN KIT KICK DRUM il neki nasi balkanski BUBANJ, onda vec tu idu TR kickovi ili primer i SYNTH BASSovi.
Sve je sluh, ukus i osecaj u toku produkcije.

Pozdrav

FrankoPanko
24-02-2006, 08:19 AM
Bravo, bravo, samo bez "poslovnih tajni", to sam vec jednom negdje cuo!;) Mislim da nas dijeli dosta kilometara i da ne moramo brinuti za konkurenciju. Kad sam postavio ovaj thread nisam mislio samo na sebe, (ipak nisam pocetnik:cool: , mada ne baratam bogzna kako s klavijaturama :( ) nego na sve koji posjecuju ovaj interesantni forum i kojima je svaka informacija dobro dosla, a onima koji su vec duze u tome (ukljucujuci i sebe) uvijek se nadje neka interesantna fora sto mislim da je i cilj ovog foruma. Znam da u muzici i produkciji nema pravila, ali postoje neke individualne polazne tocke, te sam svjestan da svatko ima svoj nacin rada i da, ukoliko zeli, podijeli svoja znanja i iskustva sa ostalima na forumu.
Lijepi pozdrav.

Mogli
24-02-2006, 11:28 AM
Sve mora biti u maniru! Ne mozes staviti TR nogu i dist gitaru! Mislim ti mozes, kao i 90% danasnjih "aranzera" ali ako zelis praviti nesto dobro obracaces paznju da u prici i u slici sve ima smisla...

Evo ovde upravo demantujes ono sto si rekao, a to je da pravila uopste nema...Pravila svakako postoje i zato postoji muzicko obrazovanje da bi se sve to naucilo. Eksperimenti su sasvim druga, prolazna stvar, da bi se na kraju opet vratilo na pocetak. Ako se radi bas bez ikakvog pravila, onda se na kraju dolazi do mutantnog pravca muzike koji se naziva Turbo Folk, gde stvarno nema pravila, gde skupa sviraju i klavir i gusle...

kravadinka
24-02-2006, 06:46 PM
Slazem se!:)
Samo kad kazem da nema pravila mislim na ono:"E sam ukucaj notu C, pa onda stavi violine sa Orchestrala i samo u 3 oktavi sviraj... "
Mislio sam na to, jer je covek i pitao koje instrumente koristite, sa kojih VSTi i banke...
Pouzdano znam da neki ljudi naprave jedan Project u Cubase i stave par instrumenata i samo kad rade novi aranzman, oni obrisu sta je svirano (ponekad ni to) i nastave dalje! :rotfl:
Ma pacijenata ima mnogo, kao sto si pomenuo za doticni hobridni pravac!
Kako kaze Djika Balasevic:"Rapidno stasa hibridna masa, na pola puta selo-grad!"
:hyper: :rotfl: :D :da: