Log in

View Full Version : Programiranje bubnjeva putem elektronaca

ANITA
13-02-2006, 12:27 AM
Uopce ne znam gdje bi stavila ustvari ovu temu..

Ono sto me zanima, je li tko na forumu probao "programirati" bubnjeve putem elektronicnih bubnjeva znaci odsvirao - snimao midi u komp, koristio neke super samplove i kako je to zvucalo?

Jednostavno smatram da bubnjeve mora svirati bubnjar i ako se vec zeli izbjeci snimanje zivog bubnja u studiju... onda mi je mozda zadnja stanica pokusati sa elektroncima radi kvalitetnog dinamickog midi zapisa pa koristiti bfd ili dfh ili nesto tako i vidjeti kako to zvuci?

Zanima me, ako je netko to vec radio, na kakve sve probleme mogu naici, koliki je dinamicki raspon? Sto sa cinjenicom da elektronci nemaju cinele (bar ovi koje namjeravam posuditi za probu)? Da li istovremen udarac po snare-u i rim-shot mogu zajednicki trigerirati ili to ne prepoznaju.. bla, bla... sve cega se sjetite, cijenit cu kao informaciju.

Hvala,
Anita

Dushan_S
13-02-2006, 02:21 AM
Ja sam imao prilike raditi sa rolandovim VDrum-om u studiju, i to onako, kroz du?i vremenski period. Mogu odsvirati paterne koji mi trebaju na bubnju ali nisam ga nikada upotrebljavao tako ?to odsviram pesmu od početka do kraja, već samo da re?im neke delove. U ovom slučaju mi smo tada koristili njegove zvuke, iz samog modula V-Drum-a, ali u međuvremenu je iza?lo toliko sjajnih biblioteka da mislim da nema smisla koristiti ugra?ene zvuke. Nisu se najsjanije pona?ali u matrici, rezolucija im je bila onako itd. Pretpostavljam da je sad jednostavnije sprovesti ceo midi iz modula do kompjutera i onda vući iz BFD-a DKFH Superior ili neke slične varijante.
Ovaj komplet elektronaca je imao onu ozbiljniju varijantu dobo?a, znači nije običan gumeni pad nego izgleda kao dobo? i osetljiv je na način udarca, timpani su bili obični padovi, činele su bile gumene, na stalcima, i hihat je ono klasika, noga, otvaranje-zatvaranje, i trikovi sa nekoliko prelaznih zvukova da se dobije prirodan osećaj otvaranja i zatvaranja hat-a.

?to se tiče elektronaca u praksi, bili su upotrebljivi kada je trebalo sesti uz neki komad muzike i pronaći neki patern koji se prirodno kreće sa muzikom. Znači vi?e je bio kompozicijsko sredstvo. Doveli smo u par navrata bubnjara da svira, ali se onda ispostavilo da nije sve tako jednostavno. Čovek koji je ok programer a verziraniji je za određeni stil muzike i poznaje ga i bubnjar koji svira onako, generalno nisu za uporediti, ovaj prvi je korisniji. Jedino bi dovođenje bubnjara koji odlično poznaje stil muzike o kome se radi pa samim tim u stvari čovek radi aran?man bubjeva ne?to dalo kvalitativno, ovako se ispostavljalo da je to ?to svira bubnjar malo kao prirodnije ?to se tiče dinamike i gruva, ali zahteva opet mnogo naknadnog editovanja, tako da smo na kraju radije programirali neke stvari kad sam pokapirao kako da dobijem "crtanjem" isti rezultat ?to se tiče dinamike kakav je dao ?iv čovek koji svira.

Sve u svemu, ne znam koliko je sada sve to ali tada je to bila investicija od vi?e hiljada maraka, mislim tamo oko 3500-4000 sve zajedno bubanj i "mozak", i nije bila ba? isplativa. U tvom slučaju ako ima? pare da da? i moći će? da radi? sa svojim In-House priručnim bubnjar husband-om ;) , onda mo?da i ima smisla, ali se opet postavi pitanje, dali zaista ima? tehničku potrebu?

Zanima me, ako je netko to vec radio, na kakve sve probleme mogu naici, koliki je dinamicki raspon? Sto sa cinjenicom da elektronci nemaju cinele (bar ovi koje namjeravam posuditi za probu)?Elem imaju ako ih kupi?. Po?to pozajmljuje? bubanj, ne znam ?ta će? koristiti da kupi? signal sa samih padova? Mi smo uvek koristili Vdrum-ov modul kao posrednika. Mislim da je moguće vezati triggere- sa ?ivog bubnja na preampove pa na audio ulaze kartice, pa to koristiti za trigerovanje semplova, ali direktno sa elektronca, ne znam.

Zanima me, ako je netko to vec radio, na kakve sve probleme mogu naici, koliki je dinamicki raspon? Zavisi od kompleta i kvaliteta pretpostavljam. Ovaj ovde je imao od 1-127 u velocity-ju.
Da li istovremen udarac po snare-u i rim-shot mogu zajednicki trigerirati ili to ne prepoznaju..Zavisi od toga kako je vezan i koliko se ozbiljan pad za dobo?. Ako je običan gumeni nema suptilnosti. Ovaj ovde je detektovao ram, i kad je samo ram lagano udaren sam bele?io to kao rim shot a ne kao snare. Pita? to zato ?to se boji? gre?ke? Jer ni ?iv bubnjar to ne mo?e istovremeno učiniti. Mislim, mo?e ali nema svoju svrhu.

Eto, ne znam da li ti je od neke pomoći. Bye bye

ANITA
13-02-2006, 09:21 AM
Thanks na izvjestaju. :)

Da odgovorim na neke stvarcice...

Sto se modula tice, nekakav modul imaju i ovi sto cemo posuditi. Cinele ne bi kupovali za njega niti bi kupovali elektronce opcenito jer ih Filip stvarno ne podnosi i ovo je prilika samo radi te posudbe.

Sto se udarca rim shot/snare tice... Ma ne bojim se pogreske, nego je to zvuk koji obozavam! Istovremeni udarac. Znaci, palica je polozena vodoravno i udarac ide i na snare i sa strane. To nisi nikad cuo? Vinnie Colauta to radi konstantno. :)

Bubnjevi na kojima si ti radio puno bolji nego ovi sto cemo mi sad posuditi, ali evo cisto da na vrijeme znam koliko od toga mogu ocekivati. Pa ako nista drugo, bar za razvijanje ideje ritma, zasto ne? I to je velika stvar.

A Filip je definitivno u glazbi za taj projekt na kojemu radimo, tako da ce to ici izvrsno. Poceo je sad intenzivnije svirati u posljednje vrijeme, pa je opet u svom elementu kao nekad. Ne jos 100%, ali skoro. Uskoro. Kad sam ga dosla cuti kako svira, jednostavno sam shvatila da nema tog "programera" koji moze tako nesto napraviti. Bilo to suptilno ili kompleksno.... toliko dinamike i toliko osjecaja sa toliko uskladena 4 uda..... a mi bi to sa par prstica? Ponovno me odusevio svojim sviranjem i za moje stvari ce ici u studio, a za ovo sto radimo za projekte drugih ljudi cemo pokusati putem ovih elektronoca ako bude islo tako.

To sto nema hi-hat u ovom setu je bas sj..... Lako za druge cinele... Ali valjda cemo nesto smisliti i za to. Javim kad krenemo. Vjerojatno slijedeci tjedan kad se on vrati s puta.

ANITA
13-02-2006, 09:27 AM
Thanks na izvjestaju. :)

Da odgovorim na neke stvarcice...

Sto se modula tice, nekakav modul imaju i ovi sto cemo posuditi. Cinele ne bi kupovali za njega niti bi kupovali elektronce opcenito jer ih Filip stvarno ne podnosi i ovo je prilika samo radi te posudbe.

Sto se udarca rim shot/snare tice... Ma ne bojim se pogreske, nego je to zvuk koji obozavam! Istovremeni udarac. Znaci, palica je polozena vodoravno i udarac ide i na snare i sa strane. To nisi nikad cuo? Vinnie Colauta to radi konstantno. :)

Bubnjevi na kojima si ti radio puno bolji nego ovi sto cemo mi sad posuditi, ali evo cisto da na vrijeme znam koliko od toga mogu ocekivati. Pa ako nista drugo, bar za razvijanje ideje ritma, zasto ne? I to je velika stvar.

A Filip je definitivno u glazbi za taj projekt na kojemu radimo, tako da ce to ici izvrsno. Poceo je sad intenzivnije svirati u posljednje vrijeme, pa je opet u svom elementu kao nekad. Ne jos 100%, ali skoro. Uskoro. Kad sam ga dosla cuti kako svira, jednostavno sam shvatila da nema tog "programera" koji moze tako nesto napraviti. Bilo to suptilno ili kompleksno.... toliko dinamike i toliko osjecaja sa toliko uskladena 4 uda..... a mi bi to sa par prstica? Ponovno me odusevio svojim sviranjem i za moje stvari ce ici u studio, a za ovo sto radimo za projekte drugih ljudi cemo pokusati putem ovih elektronoca ako bude islo tako.

To sto nema hi-hat u ovom setu je bas sj..... Lako za druge cinele... Ali valjda cemo nesto smisliti i za to. Javim kad krenemo. Vjerojatno slijedeci tjedan kad se on vrati s puta.

fipke
13-02-2006, 11:12 AM
ja sam preko svog simmons TMI interfacea uspeo da trigerujem battery u cubaseu svirajuci simmons padove, ali nisam konkretno nista snimao.
znajuci da su po prirodi simmonsi tehnicki veoma zastareli u win98/cubase5 sam se susreo sa nesto vecom latencijom i uzasnom dinamikom, dok je na xp/sx sve bilo odlicno.
Simmons kit nema cinele oupste pa sam individualno probavao, i za divno cudo kako to obicno biva sa danasnjim modernim kitovima, snar,bas,elementi... odlicno pasuju a cinele ne bas uverljive - ova moja kombinacija je bila potpuno obrnuta, zapravo nikad bolje trigerovane cinele nisam cuo :)

Oggy
13-02-2006, 05:42 PM
Jer ni ?iv bubnjar to ne mo?e istovremeno učiniti. Mislim, mo?e ali nema svoju svrhu.

Da Dule, bojim se da ovo nije tacno... Kao sto Anita rece, mnogo bubnjara bas formira zvuk dobosa da odnosu "obruc- plastika" i u svim sample bankama na tonu "E" imas uglavnom po jedan takav sample. Evo, otvori BFD, pa odsviraj snare na tonu "D", tu je normalan, na tonu "Cis" je rim uglavnom, na tonu "Dis" je virbl, a na tonu "E" je nesto sto ti zvuci kao tanji snare, ali je u stvari sample sa obrucem i plastikom istovremeno. Za DFH Superior ne znam mapu napamet, ali ima i tamo.

Dushan_S
13-02-2006, 08:28 PM
Da Dule, bojim se da ovo nije tacno... Kao sto Anita rece, mnogo bubnjara bas formira zvuk dobosa da odnosu "obruc- plastika" i u svim sample bankama na tonu "E" imas uglavnom po jedan takav sample. Evo, otvori BFD, pa odsviraj snare na tonu "D", tu je normalan, na tonu "Cis" je rim uglavnom, na tonu "Dis" je virbl, a na tonu "E" je nesto sto ti zvuci kao tanji snare, ali je u stvari sample sa obrucem i plastikom istovremeno. Za DFH Superior ne znam mapu napamet, ali ima i tamo.Pa hvala vam na obja?njenju, ali znam o čemu se radi, mislim da je zabuna oko termina, rimshot kao zvuk na sample bibliotekama ili rimshot kao bukvalan fizički deo dobo?a... Mo?da sam u stvari ja nepravično potcenio Anitu pa podrazumevao da ona to ne zna pa pod rim-snare zvukom koji je pominjala podrazumeva ne?to drugo, ?to jeste objektivan problem :) ako je pad koji se koristi za dobo? običan gumeni pad - ne postoji mogućnost da se detektuje drugačija vrsta udarca, pa se vuče samo jedan sempl dobo?a. Ovaj sa kojim smo mi radili detektuje odvojeno udarac po obruču i udarac po srednjem delu, slabiji udarac po ivici pretvara u midi notu koja vuče samplove rimshot-a ali u smislu, onoga ?to prosečan aran?er podrazumeva kao rim shot, tipa, balada je pa umesto dobo?a rimshot. Ako je udarac jači, on vuče sample koji uz sample samog udarca sredine dobo?a daje utisak kao kada je udaren dobo? zajedno sa ivicom, to ?to je očigledno tebe interesovalo, Anita. Naravno, za to ti je potreban elektronski snare koji je malo komplikovaniji od onog običnog gumenjaka

Sto se modula tice, nekakav modul imaju i ovi sto cemo posuditi. Cinele ne bi kupovali za njega niti bi kupovali elektronce opcenito jer ih Filip stvarno ne podnosi i ovo je prilika samo radi te posudbe.Onda će modul imati midi izlaz i njega ve?i za komp, otvori neki sampler i to je to. Ali ako ne bi kupovali činele za njega, onda sam sada zaista zbunjen, koja je svrha elektronca onda uop?te za snimanje? Ako će? imati ?ive činele i hihat, onda je to već i previ?e buke za kućno snimanje, a onda dolazimo i do onoga da je lak?e isprogramirati bubanje, uraditi stvari i onda na kraju otići sa matricama klod nekoga gde ima? uslove da snimi? ?iv bubanj i dati Filipu da ti odsvira ?iv bubanj na već gotovu matricu. To je negde definitivno ne?to ?to bi meni bilo najlogičnije. Ako zna pesme, dovoljno je dan- dan ipo za ceo album. Ako ba? ?eli? da se igra? kasnije, pomoću drumagoga ili sličnog plugin-a mo?e? da vuče? neke samplove.
To sto nema hi-hat u ovom setu je bas sj..... Lako za druge cinele... Ali valjda cemo nesto smisliti i za to. Javim kad krenemo. Vjerojatno slijedeci tjedan kad se on vrati s puta.Eto mo?da jedino da ozvuči? ?iv hihat, da sve ostalo vuče? sa pad-ova i da ti jedan pad bude ride-crash. Imaće? sa tog pada naravno samo jednu midi notu ali kasnije razdvoji?.

zvincic
13-02-2006, 10:20 PM
Eto mo?da jedino da ozvuči? ?iv hihat, da sve ostalo vuče? sa pad-ova i da ti jedan pad bude ride-crash. Imaće? sa tog pada naravno samo jednu midi notu ali kasnije razdvoji?.

da mene pitas, stavio bih prave cinele i ozvucio ih....overhead + hihat + ride.

jebo sve ako cinele ne zvuce kako treba ;)

Arthur
13-02-2006, 10:44 PM
Upravo se spremam uci u studijo za jedan projekat gde cemo kombinovati elektronac (Bass drum, mozda i Snare) sa ostatkom zivog bubnja.. Generalno, nemam nista protiv elektronaca, ali pritom iz price iskljucujem jeftinije modele, vec samo ove, sa "kozom" i ozbiljnim dinamikama.. Evo ti jos jedan predlog za ubuduce, probaj snimiti obicnim mikrofonom celu svirku bubnjara (znaci samo kao demo) pa nadji nekog ko je voljan da ti to valjano prekuca. ja imam prijatelja koji radi to za neke pare (mislim da je ranije uzimao 35e za "skidanje" cele pesme u midi), pa kad pomnozis to sa 10 pesama, cini mi se da se isplati, narocito ovo preporucujem mladjim bendovima koji nemaju valjanog bubnjara niti dovoljno novca za studijsko vreme. Ali jako je bitno da to neko verno isprogramira, da se potrudi da skine svaki prelaz i dinamiku. Meni je pomoglo vise puta..
@zvincic
heh.. kad bi znao koliko su "kucane" cinele cesta pojava u modernoj produkciji...

zvincic
13-02-2006, 11:35 PM
@zvincic
heh.. kad bi znao koliko su "kucane" cinele cesta pojava u modernoj produkciji...

znam...tocnije...cujem

Nedim76
14-02-2006, 12:03 AM
Nisam bubnjar , ne znam ih svirati, niti imam gde da pocnem.
Ali sve sto radim i sav moj material su PROGRAMIRANI BUBNJEVI.
Ne znam za ostale ali kod mene , ja sam programiram svoje ritmove, i cudno mi je, nisam BUBNJAR , ali kad to radim u MIDI ju , mogu sve uraditi onako kako treba.
Najvise koristim MOTIF ES koji ima vrlo dobre i dinamicne bubnjeve, isto i BATERY i samplove preko KONTAKT 2.
Naucio sam i video mnogo puta da mnogo muzicara koji nisu bubnjari imaju teskoca da sami prave ritmove, ali najlakse je KEYBOARDISTima, oni su uvek blize po mojoj oceni gitaristi ponekad, kod duvaca i violinista to teze ide.
U danasnjem svetu muzike skoro sve su to PROGRAMIRANI bubnjevi.
Znam uraditi svaki ritam, svaki prelaz, svaku dinamiku i sam se cudim kako znam, NE ZNAM a bubnjar nisam.
Ali ako bih znao dobro raditi sa SEQUENCERom i malo imati uho za ritmove , mislim da nije tesko ponekad programirati svoje ritmove ili kako je ARTHUR rekao snimiti zivog bubnjara samo na jedan mikrofon da se cuje sta radi pa da to onda ISKUSNA osoba isprogramira.

Pozdrav

ANITA
14-02-2006, 09:02 AM
Nedim... kuzim sto mislis. I ja sam to mislila. Lako se svako moze oduseviti nasim programiranim bubnjevima i naravno da se oni vrlo dobro mogu odraditi sa odlicnim samplovima. Ipak. Bubnjar ce odmah cuti da to nije to... vjeruj mi.

To sto nisi bubnjar samo govori o tome da je tvoja percepcija ritma drugacija i ono sto cujes i ne cujes od ritma. Sto sa ghost-strokovima koji daju vazan zacin ritmu, a jedva su cujni... kako odradujes dinamiku, odnose, kako znas sto se moze i ne moze odjednom odsvirati (naravno da vise ni tu nema pravila jer nadosnimavaju gotovo svi, ali postoje nelogicne kombinacije definitivno) itd itd....

Daj nam posalji jedan tvoj takav ritam sa kojim si jako zadovoljan! Jako me zanima! :)

Zid
14-02-2006, 09:26 AM
I mene jako interesuje..:cool: ..Bubanj mi je od prvog dana nocna mora..

digitalex
14-02-2006, 02:01 PM
Daj nam posalji jedan tvoj takav ritam sa kojim si jako zadovoljan! Jako me zanima! :)

Nisam bubnjar, ali imam dosta iskustva sa snimanjem zivog bubnja i midi programinga istog, pa zato mislim da imam nesto sto bi ti se mozda dopalo.
Kako da ti posaljem u mp3 formatu jedan ritam?
Evo ti moj e-mail pa me kontaktiraj ako ne zelis javno da ostavljas svoj e-mail

digitalex_studio@hotmail.com

Pozdrav
Aca Jagodinac

OFF
14-02-2006, 06:33 PM
@Anita
Nisam snimao (programirao) bubanj elektroncem, (jesam davno, '95, ali to se ne racuna:) ) ali po analogiji sa MIDI programiranjem inace, bubnjar bi morao da ima bash tu konacnu boju pod rukom dok svira, ili bar boju koja se na isti nacin ponasa i ima slicne velocity zone. Zamisli sebe da sviras neki VST klavir za neku klasicnu sonatu, a pri programiranju koristis sample nekog chekicastog r'n'r klavira. Tu nema ni expresivnosti ni ubedljivosti ni lepote u svirci, koja bi inace bila tu da je u startu prava boja izabrana i sa njom odsvirano sve. A naknadno editovanje svega - opet dolazimo do rucnog programiranja i pitanja da li je to 'zivo' .

ANITA
14-02-2006, 09:15 PM
@Anita
Nisam snimao (programirao) bubanj elektroncem, (jesam davno, '95, ali to se ne racuna:) ) ali po analogiji sa MIDI programiranjem inace, bubnjar bi morao da ima bash tu konacnu boju pod rukom dok svira, ili bar boju koja se na isti nacin ponasa i ima slicne velocity zone. Zamisli sebe da sviras neki VST klavir za neku klasicnu sonatu, a pri programiranju koristis sample nekog chekicastog r'n'r klavira. Tu nema ni expresivnosti ni ubedljivosti ni lepote u svirci, koja bi inace bila tu da je u startu prava boja izabrana i sa njom odsvirano sve. A naknadno editovanje svega - opet dolazimo do rucnog programiranja i pitanja da li je to 'zivo' .

Slazem se! Dobar si primjer dao.
Ma ne znam, vidjet cemo. Covjek od kojeg trebamo posuditi je rekao da je direktno koristio bfd dok je svirao pa mi to vec zvuci kao nesto. Cekam sad za koji dan da krenemo s tim. Bas sam znatizeljna! :)

Nedim76
20-02-2006, 10:26 PM
Anita, to sto ste rekli , potpuno ste u pravu, ono sto BUBNJAR oseti u ritmu ja i ti ne mozemo.
Poslacu ti neke primere za koje mislim da su dobri.
Al ipak mislim da bubnjevi zavise isto i od vrste muzike.
Ima vrsta muzika gde bubnjevi i ne igraju neku veliku ulogu ili MORAJU bit ELEKTRONSKO PROGRAMIRANI , sto je slucaj danasnje ELEKTRONSKE MUZIKE.
Ali ipak sa velikim iskustvom i sa puno paznje , mogu se dostignuti vrlo zadovoljavajuci rezultati i putem programiranja, ali nikad kao pravi BUBNJAR , isto kao sto ne moze gitaru simulirati nijedan SOFTWARE za sada .

Pozdrav