View Full Version : XP kao kvasac
Hoffman
12-02-2006, 08:42 PM
do skoro sam xp drzao na hardisku od 20 Gb pa nisam znao,
ali sada kada mi je na particiji od 5 Gb pas se primecuje........i dolazim do zakljucka da XP narasta kao kvasac. Podigao sam sistem i osnovne kodekse i jos neke gluposti i ostalo mi je 2 Gb. Medjutim sada imam nekih 600 Mb slobodnog prostora, za samo nedelju dana nadebljao se skoro 1.5 Gb u cemu je fora nisam snimao nista na tu particiju......virusi i net otpada, sta bi jos moglo da bude???
ps: ima li neko neku dijetu za XP:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
bezsmisla
12-02-2006, 09:46 PM
ja mislim da je problem u tome sto nisi iskljucio opciju system restore.Koliko znam zbog pracenja systema guta dosta hdd-a.Znaci klikni senim dugmetom na ikonu My Computer pa na opciju System Restore i onda stikliras opciju Turn off system restore on all drives.Neka me ispravi neko ako gresim,ali ja mislim da je ovo problem.
Hoffman
12-02-2006, 10:46 PM
jok bre to i sve glupave opcije tipa autorun i graficke parametre sam namestio kako treba
Nedim76
13-02-2006, 12:15 AM
Pa tako je zato sto je PEE CEE i XP, da je nesto drugo ne bi tako bilo.
Sve sto trebas uradit je procistit te razne skrivene FILES koje PEE CEE ima naviku da puno radi.
Nisam PC korisnik al znam kako ide, radi kod sviju, otvorice dosta mesta.
My Computer>Drive C>Properties>Disk Clean...cekaj dok sve compresira i kaze ti kolko ce mesta otvorit, onda samo pritisni ok i ocistice.
Garantiram ti nekoliko STOTINA MB da dobijes a mozda i GIG.
Maknuce sve TEMPORARY i SAKRIVENE files koje ne trebaju, znam opet ce me neko napast sada, al pokusaj to, GARANTIRAM ti i ako PC ne bi stavio ispred sebe nit za TEKST da pisem.
Pozdrav
Nedim76
13-02-2006, 12:16 AM
ja mislim da je problem u tome sto nisi iskljucio opciju system restore.Koliko znam zbog pracenja systema guta dosta hdd-a.Znaci klikni senim dugmetom na ikonu My Computer pa na opciju System Restore i onda stikliras opciju Turn off system restore on all drives.Neka me ispravi neko ako gresim,ali ja mislim da je ovo problem.
Kolega ti je tacno rekao, to i nije bas citavi problem al uradi i ovo isto, kako ti je on objasnio.
Pozdrav
sille
13-02-2006, 09:15 AM
jok bre to i sve glupave opcije tipa autorun i graficke parametre sam namestio kako treba
Probaj i ovo:- Start->Run->SFC /purgecache
Hoffman
13-02-2006, 09:26 AM
My Computer>Drive C>Properties>Disk Clean...cekaj dok sve compresira i kaze ti kolko ce mesta otvorit, onda samo pritisni ok i ocistice.
sistem restore sam iskljucio, hibernate sam iskljucio na disc clean mi daje da ocisti 32 Mb
nije vise ni bitno povecao sam particiju na 10 Gb a xp je stigao do 6GB i koliko ja vidim ne narasta dalje
Dushan_S
13-02-2006, 08:41 PM
Podigao sam sistem i osnovne kodekse i jos neke gluposti i ostalo mi je 2 Gb.Mislim da je ključ u ovome "jo? neke gluposti" ;) ?ta si to instalirao? Mislim, imaj u vidu da neki naizgled mali programi po instalaciji, čak i kad ih instalira? na drugoj particiji zapisuju gomilu fajlova na c: particiju. Koliki ti je swap file? Ako ima? 1Gb memorije, vrlo verovatno ti se swap fajl podesio takođe na 1Gb, ?to znači da ti je virtualna memorija odnela toliko prostora na c:
Deinstaliraj neke gluposti koje zauzimaju puno a nisu nu?ne, ma koliko to naivno izgledalo, na primer mislim da je Adobe Reader kod mene zauzimao čitavih 200Mb, umesto njega sam instalirao besplatan foxit viewer koji je zauzeo desetak Mb. Neke aplikacije ostavljaju svoje backup fajlove u podfolderima ako je instalira? pa update-uje?, ili čak ceo set up raspakovan ostane u odvojenom folderu kao ?to je slučaj sa svim Sony-jevim (ex Soinc Foundry) programima.
Pogledaj koliko si dao prostora na disku za Firefox i za Internet Explorer, imaj u vidu da oni ne ostavljaju svoje privremene fajlove u zajedničkom folderu već svako ima svoj.
Mislim, nije to neka magija, idi folder po folder iz root-a c: i naći će? ?ta te interesuje, tj gde je vi?ak. Vidi da nisi prepoteretio takođe memoriju, ako zauzme? vi?e od 1Gb i ne?to, windows mo?e sam odlučiti da poveća swap fajl, pa i da si odredio da ti je virtualna memorija manja, mo?da su u međuvremenu setovanja promenjena.
Hoffman
15-02-2006, 11:25 AM
e pa jeste swap file:o
kako sam to mogao da zaboravim:confused:
ali cekaj ako smanjim swap file sa trenutnih 1 ipo GB, sta ce mu biti, mislim znam cemu sluzi virtuelna memorija a imam 768 MB rama, secam se da sam ranije namestao da mi virtuelna mem bude 2x veca od rama.......mislim da sam to negde procitao
Dushan_S
15-02-2006, 01:38 PM
Pa mo?da će neko imati jo? neku sugestiju, ali ja imam 1gb, stavio sam isti toliki swap file, i sve je ok. Poku?aj da ga smanji? da bude isto koliko i memorija, 768 i vidi ?ta se zbiva. Čak i ako pređe? granicu, windows će ti sam prijaviti i privremeno povećati veličinu swap fajla. Videće? u praksi, uostalom. Zavisi jako i od toga ?ta radi? sa kompom. Ja često imam uključeno vi?e aplikacija istovremeno, ali ako si u fazonu da če?će restartuje? komp, kad radi? muziku, samo radi? muziku i ni?ta ti drugo nije popaljeno, ja mislim da će? i sa 1:1 odnosom virtualne i prave memorije biti ok.
lesha
15-02-2006, 03:51 PM
imam 1gb rama i potpuno sam iskljucio swap, sistem radi primetno brze.
ukoliko windowsu zafali, on sam ukljuci virtuelnu memoriju.
Hoffman
16-02-2006, 09:44 AM
pa nisi morao da iskljucujes, koliko ja znam to se ukljucuje samo kad mu zafali rama i ponasa se isto kao ram samo sporije...........mnogo sporije:(
lesha
16-02-2006, 10:54 AM
pa nisi morao da iskljucujes, koliko ja znam to se ukljucuje samo kad mu zafali rama
e, kad bi barem tako bilo..
probaj i uveri se sam..
Pendula
05-03-2006, 12:16 AM
e ovako,
uopste ne moras da gasish swap ...
reshenje na mojoj mashini je sledece!
napravio sam posebnu particiju za swap i temp ( i to na sredini harda, jer brze pristupa) ukupne velicine 5GB (2GB za swap i ostatak za temp)
veoma moguce je da ti i temp pravi problem ... on zauzima dosta prostora, pa tako da ti je moj savet da ga preusmerish!
ja cak planiram kupovinu jos jednog harda samo za swap i temp, jer kad su razdovjeni, dobija se dodatna stabilnost, shto je nama svima i vishe nego potrebno!
e sad za one koje ne znaju kako da preusmere temp ...
Right Click On>My Computer/Properties> Advanced Tab> Skro/ dole levo>Environment Variables
tu ima user Variables for Admin, kao i System Variables.
samo napravi folder gde hoce da stavi (opet savetujem particiju na sredini harda) > tamo napravi folder Temponary>1 folder Admin & 1 Folder System > u oba napravi TEMP & TMP ... samo tamo nadje TEMP & TMP i na edit i izmeni to.
ovako bi to trebalo da ukuca ...
[E:\Temponary\System (ili Admin)\TEMP (i TMP)
vazniji ti je Admin temp jer on vishe tovari podataka ( to ti je zbog mesta)
pozdrav,
Nemanja.
Pendula
05-03-2006, 12:36 AM
e ovako,
uopste ne moras da gasish swap ...
reshenje na mojoj mashini je sledece!
napravio sam posebnu particiju za swap i temp ( i to na sredini harda, jer brze pristupa) ukupne velicine 5GB (2GB za swap i ostatak za temp)
veoma moguce je da ti i temp pravi problem ... on zauzima dosta prostora, pa tako da ti je moj savet da ga preusmerish!
ja cak planiram kupovinu jos jednog harda samo za swap i temp, jer kad su razdovjeni, dobija se dodatna stabilnost, shto je nama svima i vishe nego potrebno!
e sad za one koje ne znaju kako da preusmere temp ...
Right Click On>My Computer/Properties> Advanced Tab> Skro/ dole levo>Environment Variables
tu ima user Variables for Admin, kao i System Variables.
samo napravi folder gde hoce da stavi (opet savetujem particiju na sredini harda) > tamo napravi folder Temponary>1 folder Admin & 1 Folder System > u oba napravi TEMP & TMP ... samo tamo nadje TEMP & TMP i na edit i izmeni to.
ovako bi to trebalo da ukuca ...
[E:\Temponary\System (ili Admin)\TEMP (i TMP)
vazniji ti je Admin temp jer on vishe tovari podataka ( to ti je zbog mesta)
pozdrav,
Nemanja.
diviner
11-03-2006, 12:42 AM
Sto na sredini harda? Zasto ne na pocetak ? I cemu premjestanje temp foldera?
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.