PDA

View Full Version : Uparivanje zvucnika i pojacala

OFF
12-02-2006, 12:32 PM
Konkretan slucaj :
Adam anf10 guram sa Alesis Matica 900 pojacalom. Adam nom. impend. je 4Ohm i deklarisan je na 60/90w, a Alesis je na toj impendansi 2X450w!
Isao sam logikom da sto je kod pojacala veci kolicnik Peak-a i i snage na kojoj radi, nece biti nasilnog limitinga tranzijenata, a posto samo ja koristim sistem, trudim se da budem pazljiv i ne sprzim Adame. I zaista, 'lenji' Adami, sa kartonskim lo-mid driverom su se prilicno ubrzali. Ali...
Primetio sam da je po-prilicna razlika u zvuku (uzimajuci u obzir i loudnes efekat) na nekom relativno - tihom slusanju i nekom glasnijem. Ja najvise vremena radim na prilicno tihom slusanju i onda mi se desava da mixevi na drugim uredjajima ne zvuce bash kao kod mene (generalno frekvencijski).A opet, ako radim jako glasno, stvari dolaze na svoje, ali je tako vrlo tesko raditi u kontinuitetu duze.
A sad i pitanje:
Na kojoj snazi (procentualno, recimo od max snage) pojacalo svira najlinearnije i da li je ovakva razlika snage pojacala i zvucnika Ok?

Hvala

boggy
12-02-2006, 04:00 PM
Konkretan slucaj :
Adam anf10 guram sa Alesis Matica 900 pojacalom. Adam nom. impend. je 4Ohm i deklarisan je na 60/90w, a Alesis je na toj impendansi 2X450w!
Isao sam logikom da sto je kod pojacala veci kolicnik Peak-a i i snage na kojoj radi, nece biti nasilnog limitinga tranzijenata, a posto samo ja koristim sistem, trudim se da budem pazljiv i ne sprzim Adame. I zaista, 'lenji' Adami, sa kartonskim lo-mid driverom su se prilicno ubrzali. Ali...
Primetio sam da je po-prilicna razlika u zvuku (uzimajuci u obzir i loudnes efekat) na nekom relativno - tihom slusanju i nekom glasnijem. Ja najvise vremena radim na prilicno tihom slusanju i onda mi se desava da mixevi na drugim uredjajima ne zvuce bash kao kod mene (generalno frekvencijski).A opet, ako radim jako glasno, stvari dolaze na svoje, ali je tako vrlo tesko raditi u kontinuitetu duze.
A sad i pitanje:
Na kojoj snazi (procentualno, recimo od max snage) pojacalo svira najlinearnije i da li je ovakva razlika snage pojacala i zvucnika Ok?

Hvala

Zdravo OFF,

Impedansa zvucnika (ulazna) i impedansa pojacala (izlazna) igraju veliku ulogu u krajnjim rezultatima. Ne mogu da kazem da znam da tu moze da se izvede neko pravilo. Kod zvucnika impedansa nije konstantna u celom frekventnom opsegu, i postoje oblasti gde impedansa moze biti jako niska i na tim impedansama pojacalo se ne oseca bas najbolje, jer radi u rezimu velikih struja... itd.

Zato ti i imas osecaj da bolje zvuci sa pojacalom koje je "snaznije".

Sve u svemu, najbolje je da se pojacalo proba sa zvucnicima i da se izabere kombinacija koja najbolje "zvuci".

40-50% kvaliteta pojacala je u napajanju (skuplje=uglavnom bolje). Kod snaznijih pojacala ono ionako mora biti ozbiljno jer ako nije, onda pojacalo nece moci da "bekne" ni na 1kHz, kada mu mere snagu. To moze biti jedan od razloga zasto ti visestruko snaznije pojacalo bolje zvuci od slabijeg...

Vise od 60% cene kvalitetnog pojacala je u napajanju i hladjenju... zatim, sto se to bolje uradi, onda se povecava tezina, i dalje povecava cena jer treba robusnije (tenkovsko) kuciste, da se ne bi sve raspalo i tako u krug.

Realno, napajanje ne moze da se pojeftini ni na koji drugi nacin osim da se odmah znacajno pogorsa, jer u njegovu cenu ulaze cene bakra, transformatorskog lima i elektrolitskih kondenzatora, koji kostaju koliko kostaju...

Odskora su za PA uspeli i relativno korektno rade SwitchMode pojacala koje imaju manju tezinu i manje se greju, te mogu da (skupljim) dizajnom ustede na aluminijumu za hladjenje... itd.

Generalno Bryston to radi tvrdoglavo korektno i to posteno naplacuje zajedno sa 20-godisnjom garancijom... sve ostale low-cost varijante imaju probleme... najdalje do cega se sme ici je ubacivanje ventilatora za hladjenje i smanjenje tezine aluminijuma za hladjenje, ali tada imas (jos jedan) ventilator. Drugim recima, svako pojeftinjenje se cuje, jer nije nikakva mudrost, nego prosta USTEDA na racun kvaliteta zvuka.

Dodato kasnije:

Sto se "linearnosti" tice, manji je problem sa linearnoscu pojacala, mnogo je veci problem sa linearnoscu ljudskog sluha, koje je najlinearnije na oko 85dBSPL.
Zatim idu zvucnici koji ne svraju isto na razlicitim SPL, ali se mogu "nauciti", pa tek pojacala koja, po mom misljenju, pokazuju ljudima nejasno i neprijatno ponasanje prilikom povecanja SPL, i na to su posebno osetljivi.

pozdrav

bogi

boggy
12-02-2006, 05:14 PM
.... i da li je ovakva razlika snage pojacala i zvucnika Ok?

...

Ovo zadnje je vrlo diskutabilno, zvucnici se mogu ostetiti i preslabim i prejakim pojacalom...

1. Preslabo pojacalo moze unistiti visokotonce pasivnog zvucnika ako zaklipuje i to potraje neko vreme... s obzirom da visokotonci (najcesce) ne mogu primiti energiju nastalu klipovanjem nizih frekvencija koje su u principu glasnije u mixu, visi harmonici nastali na taj nacin spaljuju visokotonac termicki.

2. Prejako pojacalo moze unistiti pasivni zvucnik na dva nacina, i to prevelikom ekskurzijom (nije pravilo... prevelika ekskurzija moze nastati i kod slabijeg pojacala ako se basovi pojacaju), ili termicki, jer drajveri u zvucniku nisu dizajnirani da ohlade namotaj za snagu koja mu se dovodi...

3. Prevelika ekskurzija niskotonca se moze izazvati sa vec 10ak vati... ako se ide ispod rezonantne frekvencije drajvera... posebno opasno, jer se te frekvencije ne cuju i mogu se samo "videti".

Generalno ti ne mozes imati nikakvih problema sa koliko god zelis jakim pojacalom, ako mu na odredjeni nacin kontrolises ulazni signal. Staviti balansirani pasivni atenuator od -10dB na ulaz pojacala moze da te rastereti brige, mada je paznja uvek neophodna.

pozrav

bogi

OFF
12-02-2006, 08:01 PM
Ovo pojacalo je prilicno kvalitetno po nekim parametrima, ima oko 25kg, tenkovske je gradje, nije bilo ni jeftino (oko 1000dm), jedino sto ima aktivno hladjenje koje se cuje:( . Poceo sam u tom pravcu da razmisljam od kad sam ga koristio na svirci za monitoring sa 2 kutije po 300w. Isto, drasticna razlika u zvuku na maloj i srednje jakoj snazi (mnogo veca nego neke druge kombinacije). E sad, mozda gresim, ali.....

boggy
13-02-2006, 02:12 AM
Ovo pojacalo je prilicno kvalitetno po nekim parametrima, ima oko 25kg, tenkovske je gradje, nije bilo ni jeftino (oko 1000dm), jedino sto ima aktivno hladjenje koje se cuje:( . Poceo sam u tom pravcu da razmisljam od kad sam ga koristio na svirci za monitoring sa 2 kutije po 300w. Isto, drasticna razlika u zvuku na maloj i srednje jakoj snazi (mnogo veca nego neke druge kombinacije). E sad, mozda gresim, ali.....

Ok, onda, nemoj da zuris nego pazljivo uporedjuj...
Uzmi u obzir da je nominalna impedansa zvucnika u koju se "kunu" proizvodjaci uvek od 4-8ohm, bez obzira na snagu koju mogu da izdrze, i, zakljucujes i sam, da bez obzira na maksimalnu snagu pojacala, generalno bi trebalo da i ono od 2x1kW i ono od 2x50W zvuce ISTO na 5-10W izlazne snage... mislim da se to ne desava nikad u praksi.

To moze da zvuci priblizno isto ako stavis izlazni stepen od 2x1kW i smanjis napon napajanja na neku razumnu meru, kao i trafo da moze samo da da 2x50W... Niko to ne radi... nego kada mu smanje sve okolo, onda zakljuce da mu ne treba osam tranzistora u paraleli u izlaznom stepenu, nego dva, i eto razlike.

S obzirom na tezinu pojacala o kome pricas, mislim da ti atenuacija na ulazu (za svaki slucaj) i pazljivo koriscenje nece smetati da imas kvalitetno slusanje.

Znaci, nije nikakvo cudo i sto se pojacala tice i zvucnika, nemoj to posmatrati kao RS232 i RS422 interfejse... NE MORA pojacalo biti u rangu snage zvucnika... samo imaj u vidu da tada mozes da dodjes do krajnjih granica kvaliteta samog ADAMA, jer onda nema sta da mu smeta i nema na koga da se "vadi".

pozdrav

bogi

~xXx~

Dodato kasnije:
Proverio sam malo detaljnije, po svim klasicnim metodama za projektovanje pojacala koje se uglavnom zasnivaju na energetskom proracunu (izlazna snaga, snaga disipacije, snaga trafoa, maksimalna struja, itd.), ne vodi se racuna o izlaznoj impedansi pojacala, koja se uvek menja sa promenom snage za koju se pojacalo proracunava. Impedansa je drugi prioritet, i prvo je vazno da nista ne "zadimi". Znaci tek se kasnije, izborom komponenata do neke mere poboljsava karakteristika impedanse i to uglavnom ne nekim egzaktnim metodama...
Realno gledano, pojacalo koje je proracunato na 2x500W@4ohm, ima puno sansi da zvuci bolje na 2x5W@4ohm od pojacala koje moze 2x50W@4ohm, najvise zbog izlazne impedanse.
Prosto, niko ne pravi pojacalo od 2x50W da zvuci kao pojacalo od 2x500W na 2x5W, zato sto bi bilo preskupo, i sto ljudi ocekuju da za te pare mogu da dobiju snaznije pojacalo... itd., opet trzisna logika... slabije pojacalo MORA da bude jeftinije jer kupac to ocekuje, iako nema osnova da bude mnogo jeftinije, ako zelimo da zvuci dobro.
~xXx~