View Full Version : Stereo monitori za filmsku produkciju
sineast
08-02-2006, 07:45 AM
Zelim kupiti aktivne stereo studijske monitore koji mi najvise mogu pomoci za dizajn zvuka i komponovanje na filmu, dakle monitore koji izmedju ostalog podrzavaju one najnize subHarmonic frekvencije. Ono sto mi nikako ne treba je 5.1 ili sl. suraund sistem. Nizak budzet, nisko iskustvo. Novac koji imam na raspolaganju je 750eur. Pomozite i navedite mi nekoliko modela, ukoliko uopste postoje...
Hvala
Dobrodosao;)
Aktivni ili pasivni? Ako pricas o pasivnim, onda svakako ima modela koji mogu zavrsiti oslican posao : tannoy system800, mozda i Dynaudio BM6 (mada nisam ljubitelj istih), koji se i kao novi uklapaju u tu cenu. Sto se tice aktivnih, novih, a da su dobri 'dole' i uopste za te pare (koje nisu ni male, ali je*i ga) tesko, bar meni ne pada nista na pamet. Sigurno bi bio prezadovoljan sa Mackie hr824, ali oni su oko 1200e par. Pogledaj nesto od Event-a, mozda se oni uklapaju u taj budzet. Pada mi na pamet i Genelec, pogotovo kad pricas o filmu, ali opet bi morao da juris neke ocuvane polovnjake. Opet, hrabra varijanta bi bila probati Tapco s8, koji su ispod 500e, pravi ih Mackie korporacija, ali.......
boggy
08-02-2006, 12:23 PM
Dobrodosao;)
Aktivni ili pasivni? Ako pricas o pasivnim, onda svakako ima modela koji mogu zavrsiti oslican posao : tannoy system800, mozda i Dynaudio BM6 (mada nisam ljubitelj istih), koji se i kao novi uklapaju u tu cenu. Sto se tice aktivnih, novih, a da su dobri 'dole' i uopste za te pare (koje nisu ni male, ali je*i ga) tesko, bar meni ne pada nista na pamet. Sigurno bi bio prezadovoljan sa Mackie hr824, ali oni su oko 1200e par. Pogledaj nesto od Event-a, mozda se oni uklapaju u taj budzet. Pada mi na pamet i Genelec, pogotovo kad pricas o filmu, ali opet bi morao da juris neke ocuvane polovnjake. Opet, hrabra varijanta bi bila probati Tapco s8, koji su ispod 500e, pravi ih Mackie korporacija, ali.......
Sve to bez "subharmonika"... da se razumemo....
sve ove cene koje ti OFF navodi, su BEZ subwoofera.
pozdrav
bogi
Tiki the Boyler
08-02-2006, 04:02 PM
Dođi da čuje? Blue Sky MediaDesk 2.1
Mislim da se po svim parametrima uklapa u tvoje zahtjeve...
sineast
09-02-2006, 09:18 AM
Ljudi, nemam neko iskustvo sa forumima ali za jugo-istocnu Evropu ste jbn brzi..
Hvala, ali idemo sad u drugu rundu koja lako moze biti i presudna.
Rezonujem posts: 1,431 = kredibilitet.
Off mozda me nisi shvatio ali napisao sam aktivni!! Dakle, daj mi tri modela, aktivna, do 750eur, koji su dobri "dole". Ako nema novih, koliki je rizik sa polovnim?
Bogi i ti mi reci svoje misljenje, da li to sto si napisao znaci da subharmonike mogu producirati samo sa PRO subwooferom?? Ako je odgovor da, onda mi daj neke "best buy" prijedloge.
Ostali? Sta vi mislite?
Tiki the Boyler
09-02-2006, 09:58 AM
Ako ćemo brojati postove, boggy nema pojma!?! A upravo je suprotno!
Dakle, krenuo si lo?om logikom...
Forum nije mjesto za procjenjivanje ljudi na prvu loptu, nego mjesto gdje će? prikupiti znanje (po starom komunističkom principu: daj koliko mo?e?, uzmi koliko ti treba)! A to je, trebao bi znati, dug i mukotrpan proces...
S druge strane, to ?to me sasvim slučajno zna? (ni ja nisam ?elio) ne znači da manje znam od ostalih i da treba da me ignori?e?...
Jo? jednom ću da ponovim, da lično mislim da ti Blue Sky zavr?ava posao, uklapa se u tvoj materijalni limit, i tu ti je pod nosom. Mo?e? da ga čuje? i proba?!
U svakom slučaju - ti si Gazda!
Dobrodo?ao na Rumski...
boggy
09-02-2006, 10:49 AM
....
Bogi i ti mi reci svoje misljenje, da li to sto si napisao znaci da subharmonike mogu producirati samo sa PRO subwooferom?? Ako je odgovor da, onda mi daj neke "best buy" prijedloge.
Ostali? Sta vi mislite?
"PRO" ili ne, niske frekvencije nije tako jednostavno generisati, i neki savet u tom cenovnom rangu ti ne mogu dati jer nemam iskustva sa tim. Ono sto sam primetio je da si dao maksimalnu cenu kojom pristojno mozes resiti samo "muzicki" deo slusanja,... bez najnize oktave. Bar mi tako izgleda... sto se filma tice nisam siguran koliko se treba truditi oko monitorskih zvucnika, jer je filmska produkcija odavno zaglibila u kompresovani audio... iako ima filmova ciji je zvuk fantastican, ali na zalost to ne moze da se cuje kako treba jer su originalni nekompresovani materijali ostali kod vlasnika i ne distribuiraju se.... itd... mozda ce bolji poznavaoci prilika u ovoj oblasti na Forumu da ti odgovore bolje.
Generalno, OFF ti je lepo odgovorio, jedino je imao problem da uglavi i subwoofer u cenu koju si naveo pa sam se "oglasio". Ja licno znam da kvalitetan subwoofer ne moze biti jeftin, ne zato sto ce jeftin imati ruzniji bas, nego sto ga nece imati... sub-ovi se moraju praviti ili od klasicnih 15" (nekad cak i dva od 15") drajvera, ili od high-excursion 10"-12" drajvera, ako se zeli kakav takav SPL na najnizoj oktavi. Ti drajveri su sve samo ne jeftini te se tu menja celokupna logika oko cene. Kvalitetni subwooferi su obicno u tzv. infinite-baffle (zatvorena, kompresiona ili sealed kutija) konstrukciji i takvi zvuce pristojno, ako proizvodjac zeli da pristedi i napravi jeftiniju spravu, onda se koristi bass-reflex konstrukcija, i takav bas ne zvuci preterano definisano po iskustvima slusalaca.... itd... da ne gnjavim sa teorijom i praksom, za cenu koju si naveo mozda je najbolje da poslusas to sto ti Tiki hoce da pokaze, ako odmah hoces SVE da kupis, mislim i na najnizu oktavu... drugi nacin je da sada uzmes ono o cemu je OFF pricao, a da subwooferom sacekas kada skupis pare... razlike verovatno mogu biti primetne. Budi oprezan sa niskim frekvencijama i najnizom oktavom. Njih odsvirati da zvuce prirodno nije ni malo jeftino... cak praviti samo buku i galamu na tom opsegu nije jeftino.
Znam da ti nisam mnogo pomogao da resis SAD svoj problem, ali mislim da sam ti malkice pomogao za ubuduce.
pozdrav
bogi
Hvala Boggy;) , ustedeo si mi vreme za kuckanje:)
@Sineast
Izvini, ne videh da si napisao aktivne.
Vidi, posto si nov, da se upoznamo: Boggy je pre svega tehnicar, ja sam pre svega muzicar, a Tikija vec znas:D , ali otprilike svi smo ti rekli isto. Sve opcije koje sam ti pobrojao ce ti zavrsiti posao, ali prvenstveno u radu sa muzikom, gde se prica (bar meni, neelektrasu) zavrsava oko 40hZ, pa i iznad. Mackie hr824 sa tim izlazi bez problema, Tannoy S800 takodje.....
A za film, i subove..... :( Mislim da ce ti pre svega prostorija ako nije jako dobro sredjena i tretirana akusticki biti veliki problem (a njena velicina pre svega). Sad aktivni, dobri, koji idu tako nisko mislim da ne postoje (bez woofera), ali ces morati kao i vecina nas da napravis neki kompromis. Ili jeftiniji sistem 2.1 (sto bih ja uradio na tvom mestu), ili neke fine monitore, pa da nagadjas sta je dole.
Taj Blue Sky je bas filmski orjentisan zvucnik (cik pogodi ko je narucio njegovo konstruisanje za kompleks svojih studija u holywoodu:D ) i vredi ga uzeti u razmatranje
Pozdrav
boggy
09-02-2006, 11:36 AM
Hvala Boggy;) , ustedeo si mi vreme za kuckanje:)
@Sineast
.....da se upoznamo: Boggy je pre svega tehnicar,
Hvala OFF :)
.... Mislim da ce ti pre svega prostorija ako nije jako dobro sredjena i tretirana akusticki biti veliki problem (a njena velicina pre svega)......
Hm... prosecna soba se prilicno jednostavno ponasa na frekvencijama ispod 40Hz, i vrlo cesto je dovoljno samo "dozirati" nivo suba i poraditi na njegovom polozaju u sobi... tako da je OFF u pravu da mogu postojati problemi ali ne VELIKI!... NEMA adekvatnog akustickog tretmana ispod 40Hz za sobe koje nisu velike. Samo polozaj subwoofera u odnosu na monitore, i SPL koji oni ispaljuju napolje...
@OFF Tuzna je prica u tome sto upravo mali monitor (gnjavio sam vas time ranije na Forumu, ko je citao) moze da "trigeruje" sve sobne modove u prosecno malim sobama za slusanje, i da oko 40Hz moze da ostane jos samo jedan ili dva problema u sobama, od nekoliko stotina koji postoje teoretski. Tada sam pricao o tome da je teorija da nearfield monitor smanjuje potrebu za odlicnom akustikom prostorije u kojoj se slusa, prilicno "tanka"... sto i sami primecujete.
pozdrav
bogi
Color
09-02-2006, 02:40 PM
Zdravo sineast!
Mislim da bi trebao realno i logicno da razmislis o svojim potrebama za subharmonicima... Ja znam da je san svakog sound designera i kompozitora da mu film "grmi" i da se bioskopska sala trese od specijalnih efekata... Na zalost sve to se postize tek u finalnom mixu filma ili u fazi kad se on radi u sali za mixanje. Iz razloga sto sala za mix priblizno odgovara uslovima slusanja u bioskopu koji se dosta razlikuju od akusticnih uslova tvoje ili moje ili bilo cije sobe ili studija u kojem se samo priprema materijal za mixanje. Zelim ti samo reci da npr. moze da ti se desi da ti kuci lepo napravis neki special effect efekt koji ce da zatrese tvojom sobom a kad odneses u salu za mix, odjednom ce ti zvucati kao igracka za malu decu...
Ja bih ti preporucio da uzmes dobre nearfield monitore koje ces kasnije upotpuniti kvalitetnim subwooferom.. U medjuvremenu dobre slusalice koje imaju fino definisane bassove i na njima mozes raditi specijalne efekte.. Finalni zvuk ces svakako dobiti tek u sali za mix i cak nijedan tonac nece biti sretan da dobije nabasiran neki spec effect s kojim ne moze puno toga da radi u mixu...
moj predlog: Genelec 1029A + SUB Genelec 1091A (za manje prostorije)
Color
09-02-2006, 03:01 PM
... sto se filma tice nisam siguran koliko se treba truditi oko monitorskih zvucnika, jer je filmska produkcija odavno zaglibila u kompresovani audio... iako ima filmova ciji je zvuk fantastican, ali na zalost to ne moze da se cuje kako treba jer su originalni nekompresovani materijali ostali kod vlasnika i ne distribuiraju se.... itd... mozda ce bolji poznavaoci prilika u ovoj oblasti na Forumu da ti odgovore bolje.
Mislim da logika nije ispravna jer vec sam izbor zvukova i atmosfera, specijalnih efekata, ciscenje nepozeljnih zvukova u dijalogu ili zvuku snimljenog na terenu iziskuje precizne monitore... Takodje, uvo je veoma osetljivo na promenu boje zvuka... Npr. postici da kombinacija dijaloga snimljenog na terenu i postsinhrono snimljenih dijaloga (iz bilo kojih razloga) zvuci skoro isto, je veoma tesko..stvaranje vestackih prostora...mixa filma... Jasno je da bez vrhunskih monitora moze sve to da se zaboravi..
I na kraju krajeva kompresija audia na filmu i nije toliko strasna...u svakom slucaju je iznad 300 kb/s sto je sasvim u redu!
pozdrav...
boggy
09-02-2006, 03:15 PM
Mislim da logika nije ispravna jer vec sam izbor zvukova i atmosfera, specijalnih efekata, ciscenje nepozeljnih zvukova u dijalogu ili zvuku snimljenog na terenu iziskuje precizne monitore... Takodje, uvo je veoma osetljivo na promenu boje zvuka... Npr. postici da kombinacija dijaloga snimljenog na terenu i postsinhrono snimljenih dijaloga (iz bilo kojih razloga) zvuci skoro isto, je veoma tesko..stvaranje vestackih prostora...mixa filma... Jasno je da bez vrhunskih monitora moze sve to da se zaboravi..
Hm,.. ovo o cemu pricas su veoma ozbiljne stvari i monitoring sistem koji bi to mogao sve da ti olaksa visestruko prevazilazi cenu koju je sineast naveo.
Hocu da kazem, zvuci lepo to sto pricas, ali ako izadjemo iz muzicke produkcije i dodjemo do zvukova, prostora, dinamike, prirodnosti, realnosti, nerealnosti, psihoakustike itd... to je vec "zivi pesak" za ogromnu vecinu monitora i akustika prostora o kojima se diskutuje na Rumskom. U toj oblasti se cak ni prosecan slusalac ne moze lako prevariti. Takodje je pored kompresije o kojoj ces ispod izneti svoje misljenje, veliki problem ozvucenja u bioskopima, i THX je tek skroman, i po mom misljenju, od neke tacke, diskutabilan nacin da se to poboljsa... ali dobro, bolje ista nego nista.
I na kraju krajeva kompresija audia na filmu i nije toliko strasna...u svakom slucaju je iznad 300 kb/s sto je sasvim u redu!
pozdrav...
Moze i tako da se posmatra.
Hvala. :)
pozdrav
bogi
Color
11-02-2006, 01:26 PM
Hm,.. ovo o cemu pricas su veoma ozbiljne stvari i monitoring sistem koji bi to mogao sve da ti olaksa visestruko prevazilazi cenu koju je sineast naveo.
Vidi, tu si u potpunosti u pravu ali u svakom slucaju mislim da i monitori osrednje klase, koje 99% forumasa koristi ce mu posluziti.. I ja radim na takvim i za sada ispunjavaju moje potrebe za obradom zvuka.. Verovatno sam se u prethodnom postu pogresno izrazio da trebaju vrhunski monitori...Oni trebaju ali to smo vec u sasvim drugoj klasi.. ;-)
boggy
11-02-2006, 02:16 PM
Vidi, tu si u potpunosti u pravu ali u svakom slucaju mislim da i monitori osrednje klase, koje 99% forumasa koristi ce mu posluziti.. I ja radim na takvim i za sada ispunjavaju moje potrebe za obradom zvuka.. Verovatno sam se u prethodnom postu pogresno izrazio da trebaju vrhunski monitori...Oni trebaju ali to smo vec u sasvim drugoj klasi.. ;-)
:)
Vidi sad ti... ;)
Veliki broj ljudi i pocinje da se bavi ovakvim poslovima, zato sto im je ponudjena oprema "postala dostupna". To s jedne strane moze da se shvati kao da je tehnologija napredovala pa su cene pale i postale dostupne tzv. "obicnim smrtnicima" (sumnjiva, vrlo sumnjiva konstatacija), s druge strane to moze da se posmatra i kao realni pad kvaliteta tzv. "profesionalne" opreme (takodje diskutabilna konstatacija, ali ne toliko sumnjiva)
Kao i uvek u ovakvim situacijama "istina" je negde izmedju...
S jedne strane meni zvuci izuzetno dobro i pohvalno da se sto veci broj ljudi okusa u ovakvim i slicnim poslovima, da imaju sansu i da ne moraju da pate zato sto nemaju para... frustrirajuce je. Po mom licnom misljenju, sansa je apsolutni minimum koji svako zivo bice zasluzuje.
Ono sto pri tom mora da se ima u vidu i sto bi moralo da se zapamti za uvek, je da su sprave koje se na pocecima karijere koriste sluze samo za to,... da se pocne i, nadamo se, uspe u toj "avanturi".
Najgore sto moze da se uradi u ovakvim situacijama, je da se te sprave proglasavaju vrhunskim, kao i druga krajnost da se ocekuje od realno vrhunskih sprava da obezbede i (mozda nedostajuce) znanje vlasnika/korisnika, sto je besmislica...
Generalno (uopsteno, teorijski, kako god zelis) smatram da za tzv. "remek-dela" treba prvo covek, a za opremu cemo se vec "snaci", nekad je i stari Creative Sound Blaster dovoljan... znaci sadrzaj je bitan, a "sareni papir" tesko moze da pomogne ako sadrzaja nema.
Da ponovim, jasno mi je da se u potpunosti slazemo, samo se drugacije izrazavamo i imamo malkice drugacije kriterijume.
pozdrav
bogi
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.