PDA

View Full Version : snimanje i dizajn zvuka na FDU?

maheem
05-02-2006, 09:05 PM
razmisljam o upisivanju ovog smera u junu, ako neko ima nesto da mi kaze nesto vise o tome ili studira isto, molim ga da me malo konsultuje oko prijemnog, itd

hvala unapred

Nemania
23-03-2006, 09:14 PM
Ako hoces iskreno-veoma je tesko da se udje (ne znam koliko imas godina).I pored toga sto sam imao neku vezu na tom fakultetu(jednu poznatu glumicu ciji je rodjak na toj katedri) nisam uspeo.Ljudi koji imaju po 30-35 i vise godina pokusavaju da upisu ovaj smer vec nekoliko puta uzastopce... Ne znam da li si se raspitao, prijamni ti se sastoji iz 5 dela i svaki je eliminacioni(prvi i najtezi deo -60 pitanja opste kulture iz oblasti radija,tv,filma, muzike ,fizike)a moras odgovoriti na 50.Bas kada smo mi polagali profesor je usao i rekao:"vidite ovo zadnje pitanje, e pa ako ste jutros citali "Politiku" znace te". Tako da sam ja ipak upisao muzicku akademiju. A ti ako zelis bas to mozes pokusati na Bk (3500 evra godina)-tu ces sigurno uci,a imas i otvoreni novi smer u Kg pri muzickoj akademiji koji se zove Muzika u medijima(nema toliko veze sa tim ali nije los fax). Pozz i srecno!

Arthur
24-03-2006, 02:21 AM
Karici ce ove godine mozda jos podici cenu. Ako si pri novcu, bolje se strpi da se otvori SAE u Beogradu, onda mozes dobiti pristojnu i priznatu diplomu, a verovatno i kvalitetno nauciti stosta. Na FDU kao i na BK nema nicega sto se ne moze nauciti ukoliko zasuces rukave i nadjes studio u kome bi volontirao i ucio od vecih majstora, zatim sedeo 2 sata dnevno na Rumskom i ostalim forumima na netu, kao i nasao par dobrih knjiga (za dz ti ih dajem u el.formi).
Trenutno su skole u Srbiji za produkciju, manje-vise bacanje para za diplomu, koja zapravo nema tezinu ni ovde, a ni preko...
Veruj meni, prosao sam celu pricu od pocetka do kraja...

Jan
30-03-2006, 07:31 PM
E,Arthure,aj daj meni neku knjigu za DZ...molim teeee:)znas li koliko jurim te stvari...sve je dragoceno:)))

Arthur
01-04-2006, 12:31 AM
jbg, trenutno mi ne radi hosting, imam Katza od 150mb i Gibsona koji je nesto manji, da si BG narezao bih ti

Jan
01-04-2006, 01:03 AM
jbg...imam i ja nesto od katza o masteringu....:),,,,jbg nisam u BG-u:)

jungletasha
20-04-2006, 11:15 PM
razmisljam o upisivanju ovog smera u junu, ako neko ima nesto da mi kaze nesto vise o tome ili studira isto, molim ga da me malo konsultuje oko prijemnog, itd

hvala unapred

de si maxo :)
na likovnoj akademiji u Djure Jakshica josh uvek rade informator koji je gotov samo ga nisu ishtampali, pitaj da ti daju cisto da prelistash ;)
i da imaju informativne razgovore svakog ponedeljka mislim da je od 12:30 nisam sigurna evo ti i br. pa pitaj 021/422-177

Nemanja@ e sad si me izbedacio!
polako gubim nadu i sad vec kontam da se selim u bg u neki privatan studio.
nije mi toliko do diplome zelim da znam posao, a pored toga ovde nema niko ni da te pripremi, sve shto sam nashla je u bgu... huh sve u svemu teshko teshko!

tread
21-04-2006, 01:50 AM
...Ako si pri novcu, bolje se strpi da se otvori SAE u Beogradu, onda mozes dobiti pristojnu i priznatu diplomu, a verovatno i kvalitetno nauciti stosta...

Itekako prijatelju..
Ja sam trenutno na SAE u Ljubljani i mogu ti reći da sam prezadovoljan.. Savr?en spoj teorije i praxe.. Vjerujte mi da vrijedi svakog eura, jer zaista dobije? znanje..

PS
I ja sam čuo da će se SAE otvoriti i u Beogradu.. Znam da se dosta ljudi iz Beograda interesovalo za SAE u Ljubljani ali nisu mogli vizu srediti, jer Slovenija SAE ne priznaje kao legitimnu obrazovnu ustanovu...

Moritz
21-04-2006, 03:07 AM
@ jungletasha ,
istina je da sto se tice prijemnog u NS (vidim da pominjes Djuru Jaksica) profani nisu bas organizovani ali ako te stvarno zanima javi se na PM, moze se organizovati nesto...to vazi i za sve ostale koje to zanima ( da vazi i za Filipa) ;) ...
P.S. a posao ces tesko da znas ako nemas predznanje na konto kojeg ce te neko pozvati da mu asistiras i da ucis uz njega.....kokoska ili jaje ali jednop bez drugog ne postoji.

Arthur
23-04-2006, 03:06 AM
slazem se sa moritzem, ja sam imao pristojno predznanje tako sto sam dve godine drzao prostoriju za vezbanje gde sam organizovao demo snimanje. UGlavnom sve sto ti treba od predznanja mozes nauciti na "virtuelnim" studijima na kompu, i nije toliko tesko ako se neko zainati.. Narocito ovakvi forumi mogu biti od veelike koristi, barem meni
@tread
Srecnice! Mene jedino zraci koliko-toliko skroman spisak opreme, ali mislim da je u odlicnom skladu sa cenom skolovanja (FullSail akademija u Californiji, gde se radi na konzolama velikog formata, kosta preko 20k dolara godisnje).

Kad bi samo znao sta sam ja sve stavio na ulog u kockanju da li je tacna informacija za SAE u BG... promenio sam vec 2 faxa, i blizim se drugoj polovini 20tih godina zivota.. ako se SAE uskoro ne otvori ovde, ostacu gimnazijalac..

Kockalone
25-04-2006, 02:17 PM
Ne kazem da te neko namerno dezinformise al neko ima zastarele ili pogresne informacije evo kako stoje stvari(znam posto upisujem ove godine):

katedra za snimanje i dizajn zvuka

predmeti

snimanje zvuka, snimanje i dizajn zvuka za
film i televiziju, snimanje i dizajn zvuka za radio, dizajn scenskog zvuka, snimanje muzike, montaža zvuka, akustika, osnovi audiotehnike, audio uređaji i sistemi, osnovi notnog pisma, muzički instrumenti, dikcija, filmska montaža, radio režija, filmska režija, televizijska režija, režija zvuka (film i televizija), primenjena muzika, tehnologija filma, tehnologija televizije, filmska produkcija, televizijska produkcija, radio produkcija, pozorišna produkcija, istorija svetskog pozorišta i drame, istorija filma, medijumi masovnih komunikacija, strani jezik.

[ nastavni plan i program ]

svake godine primi se do 7 studenata.

na katedri za snimanje i dizajn zvuka predaju: redovni profesor zoran simjanović; vanredni profesori dr miomir mijić, svetolik zajc; docenti: zoran jerković, dragutin ćirković; viši stručni saradnici: miloš gavanski, zoran filipović, đorde petrović i asistenti-pripravnici: zoran maksimović, olivera kristić i dejan pejović.

prijemni ispit

[ konsultacije ]

kandidat je dužan da uz prijavu na konkurs priloži audio kasetu (format cc) ili cd-r (audio format) sa samostalno napravljenim snimkom kratkog zvučnog dela, slobodne teme i forme, u dužini od 1 min 30 sec. do 2 min.

za kreiranje ovog audio dela koristiti zvučne efekte, muziku i govor. vrednuje se: ideja, sposobnost izražavanja i estetski osećaj za stvaranje zvučne slike, a ne kvalitet snimka.

uz kasetu ili cd kandidat prilaže detaljno napisano objašnjenje, koji su audio uređaji korišćeni za realizaciju audio dela i postupak rada. dozvoljava se korišćenje potiskivača šuma dolby b i dolby c.

na kaseti ili cd-u mora biti napisano ime i prezime kandidata, naziv rada, podatak mono ili stereo. kasetu ili cd sa obaveznim praktičnim radom i pisanim objašnjenjem predati u koverti.

ispit se sastoji iz četiri eliminatorna dela:

prvi deo

a) pismeni test kojim se proveravaju osnovna znanja iz oblasti opšte kulture, filma, televizije, radija, pozorišta, muzike i audio tehnike. test se sastoji od 60 pitanja.
kandidat koji odgovori tačno na najmanje 41 pitanje stiče pravo da nastavi sa polaganjem drugog dela prijemnog ispita.

drugi deo

a) provera muzikalnosti i memorije muzičkog materijala, i pregled izveštaja o zdravstvenom stanju čula sluha sa audiogramom.
b) pismena analiza zvučne slike jednog filmskog inserta, na samom ispitu.

kandidat koji uspešno položi test muzikalnosti, stiče pravo da pristupi trećem delu ispita.

treći deo

a) provera sklonosti i sposobnosti raspoznavanja zvuka.
b) provera sklonosti i osnovnih znanja iz oblasti rada audio sistema i računara.

kandidat koji uspešno položi treći deo, stiče pravo da pristupi četvrtom delu ispita.

četvrti deo

a) rešavanje testa inteligencije.
b) intervju - tokom razgovora ispituju se sklonosti, sposobnosti, osobine ličnosti i njegova opšta interesovanja za studije.
c) analiza obaveznog praktičnog rada priloženog na audio kaseti.
d) praktična provera kreativnih sposobnosti kandidata u procesu miksovanja govora i muzike, i višekanalnog miksovanja muzike.

obavezna literatura:

1. ivo blaha: osnove dramaturgije zvuka u filmskom i televizijskom delu, fdu i rts, beograd, 1993.
2. zoran simjanović: primenjena muzika, beograd, 1996.
3. urlih gregor i eno patalas: istorija filmske umetnosti, institut za film. 1977.
4. h. v. dženson: istorija umetnosti, beograd
5. miomir filipović: audio tehnika, zavod za udžbenike i nastavna sredstva, 1996.
6. leksikon pojmova filmske i tv prakse I, naučna knjiga, univerzitet umetnosti u beogradu, 1993.
7. leksikon pojmova filmske i tv prakse II, univerzitet umetnosti u beogradu, 1997.
8. dejvid kuk: istorija filma I, clio, beograd, 2005.

vidi pojmove iz indeksa oblasti: snimanje i obrada zvuka, zvuk, zanimanja.

Ovo naravno nisam kucao nego pasteovao sa njihovog sajta www.fdu.bg.ac.yu

Budi siguran ako zelis da se bavis produkcijom muzike ovo je jedini fakultet koji zelis da upises ,karici isto nisu losi ali nije to taj nivo.
Jako je tesko uci ali ako si bash zagrizao iscimaj se ljudi polazu i po 5 godina za redom i upisuju budi uporan(prijavljuje se oko 79/80 ljudi prima se
7 :banghead:
Sve najbolje poz

LACKY
26-04-2006, 04:05 AM
Ljudi nemoj da brkamo babe i zabe.Fdu je pre svega akademija, i to sa ozbiljnom reputacijom. Ako vas zanima muzicka produkcija onda ste samo na pogresnom mestu. Oni su ljudi prvashodno usmereni na film, mada tokom skolovanja se dotaknu sve oblasti(radio,tv i jako malo muzika).
Sto se tice SAE kurseva to nije za poredjenje,pre svega oni se bave vise muzickom produkcijom(Imao sam prilike u Helsinkiu da par dana idem na njihova predavanja).I mogu vam reci(pa neka se ljuti ko god zeli) da su to stvarno kursevi za otimanje para(izuzimam samo onu njihovu dvogodisnju skolu u Londonu iz koje generalno i vrbuju kadar za ostala isturena odelenja) ljudima koji imaju tek zelju i nikakvo znanje.

tread
26-04-2006, 10:09 AM
Ljudi se varaju ako misle da sa SAE diplomom postaju producenti.. Vi time dobijate znanje (i zvanje) audio inžinjera i kao na svakom faxu, od vas zavisi koliko ce to znanje biti.. SAE daje odlicnu podlogu za nastavak bavljenja ovim poslom, vi kasnije od sebe pravite producenta...

@Lacky
Ne bih se slozio s tobom.. Mozda je SAE skup, ali vjeruj mi da je program odlican.. Savrsen spoj teorije i praxe.. Ovo ce ti potvrditi svaki od nas.. To su sve momci koji su prije ovoga imali neko predznanje, kao i dosta ljudi ovdje.. SAE ti slozi kockice u glavi i nadopuni ono sto ne znas.. Sve sto ucis, mozes i uraditi tj. danas imas teoriju analognih konzola, sutra odmah radis mixdown na jednoj.. To je super..

@Arthur
Nadam se da ces docekati svoje SAE dane:)

Pozdrav

Kockalone
26-04-2006, 11:03 AM
Ljudi nemoj da brkamo babe i zabe.Fdu je pre svega akademija, i to sa ozbiljnom reputacijom. Ako vas zanima muzicka produkcija onda ste samo na pogresnom mestu. Oni su ljudi prvashodno usmereni na film, mada tokom skolovanja se dotaknu sve oblasti(radio,tv i jako malo muzika).
Sto se tice SAE kurseva to nije za poredjenje,pre svega oni se bave vise muzickom produkcijom(Imao sam prilike u Helsinkiu da par dana idem na njihova predavanja).I mogu vam reci(pa neka se ljuti ko god zeli) da su to stvarno kursevi za otimanje para(izuzimam samo onu njihovu dvogodisnju skolu u Londonu iz koje generalno i vrbuju kadar za ostala isturena odelenja) ljudima koji imaju tek zelju i nikakvo znanje.

POsle fdu-a(smer snimanje i obrada zvuka) postajes producent ako to zelis mozes raditi i producirati muziku za filmove,mozes raditi kao snimac,tonac ili bilo koje zanimanje vezano za struku.
Lose si upucen,par mojih prijatelja je na fdu a nadam se uskoro cu biti i ja

Oggy
26-04-2006, 11:08 AM

Ja ne govorim iz licnog iskustva, jer nisam imao prilike da se uverim niti u jednu, niti u drugu stvar, ali moj prijatelj, producent iz Engleske (u tom momentu radio u Strongroom-u) kaze ovo: "Skola za mamine i tatine sinove... 2 do 5 % njih zaista se i zaposle u nekom ozbiljnom studiju i to tek posle par godina "kaljenja" jer u skoli ne nauce nista sto bi nama u velikim studijima bilo zanimljivo."

Pa sada, "ako su lagali mene i ja lazem vas" :D

Oggy
26-04-2006, 11:15 AM
POsle fdu-a(smer snimanje i obrada zvuka) postajes producent ako to zelis mozes raditi i producirati muziku za filmove,mozes raditi kao snimac,tonac ili bilo koje zanimanje vezano za struku.

Kako se postaje "producent" te niko ne nauci. Kao snimatelj i tonac, kao i muzicki saradnik, mozes raditi i sa zavrsenim teoretskim odsekom srednje muzicke skole (ovo 100% upuceno) i ne treba ti FDU. FDU je definitivno mesto gde se akcenat baca na ton u filmu.

Inace, Lacky je tvoj Dorcolac, pa ga potrazi u komsiluku. Moglo bi da se desi da je upuceniji nego sto ti se to cini... ;)

Kockalone
26-04-2006, 04:25 PM
Tako je u radu na tonu na filmu radi izmedju ostalog i producent zar ne? A mnogo toga mozes da naucis na fdu(naravno ne kazem da mozes SVE da nacis) ali je definitivno najbolja polazna tacka koju mozes da imas.
Ljudi se vrbuju sa fdu vec na 3 godini studija,cak mnogi batale studije zbog rada na nekim velikim projektima.A logicno je da i pored objektivnog znanja pre bi bilo koji flimadjija ili ko vec pruzio sansu nekom sa fdu-a nego nekom ortaku iz kraja koji mozda radi jos bolje al nema tu diplomu....

bezsmisla
26-04-2006, 05:41 PM
ono sto se ja ocekujem od FDU-a nije toliko znanje koliko je posao [definitivno se vrbuju ljudi jos na 3. godini] .Istina je da su najvise okrenuti filmu,ali meni npr. nije bitno dal' cu raditi na filmu,u svom ili tudjem studiju na mixu necijeg albuma...vec mi je bitno da radim posao koji je vezan za zvuk i muziku [ ne mislim na tonca u radio stanici ].

LACKY
27-04-2006, 12:33 AM
Fdu ideologija uopste nije usmerena ka muzici.Kockalone kada vec pricas o tome evo ti par informacija. To sto su neki ljudi kod nas, u nazad par godina upisali Fdu, a pritome bilili vec prekaljeni u muzickoj produkciji, ti ne govori nista o njihovom programu. Poznajem coveka koji je na Fdu profesor (spomenut na ovom tread-u), inace jedan od najpriznatijih ljudi kod nas, po poitanju zvuka na filmu(Emir Kusturica itd.). I dobro sam upoznat koliko se tamo posvecuje paznje muzici.
I posle Fdu ne postajes producent, nego inzenjer zvuka(to snimac tonac moras da mi objasnis)!
I to nema nikakve veze sa produciranjem muzike za filmove!
Filmadzije uvek dobiju gotovu muziku(koju za tvoju informaciju rade kompozitori u studiima i sa ljudima koje uglavnom sreces ovde) i bave se kompletnim zvukom filma(sumovi, dijalozi, muzika kao gotova forma itd.).
I da ne zaboravim, neko je malo rekao da sa SAE kursom dobijas titulu inzenjera(sta da kazu ljudi koji zavrse Londonsku kraljevsku akademiju ili Barkly, koje traju po 4 godine, a da ne govorimo ko su profesori).
Nemam nista protiv, ali ako neko zavrsi tromesecni kurs crtanja u Bozidara Adzije, i dobije titulu akademskog slikara. Verovatno likovna akademija nema svrhu!
Izmedju ostalog, ja znam iz Beograda 5,6 SAE-ovac. Dali ih vi znate?
I da me pogresno ne shvatite, nemam ja nista protiv SAE. Samo da se stvari nazovu onim imenom koje jesu.
Da ne bude: Tata platio sinu 5000e, da provoza formulu 1 nekoliko krugova u Monzi.A posle po Backom Jarku ide prica, kako je bolji od Sumahera ali nije hteo da pusi onima iz Ferarija.

LACKY
27-04-2006, 01:23 AM
ono sto se ja ocekujem od FDU-a nije toliko znanje koliko je posao [definitivno se vrbuju ljudi jos na 3. godini] .Istina je da su najvise okrenuti filmu,ali meni npr. nije bitno dal' cu raditi na filmu,u svom ili tudjem studiju na mixu necijeg albuma...vec mi je bitno da radim posao koji je vezan za zvuk i muziku [ ne mislim na tonca u radio stanici ].
Ako ti nije bitno znanje nego posao onda batali Fdu, tamo se uci. Imas biro za zaposljavanje.
Salu na stranu!
Nije mi jasno da ti je svejedno sta ces da radis. Ja na primer nikada nebih radio filmski zvuk! Jednostavno zanima me samo muzika.

Kockalone
27-04-2006, 09:20 AM

Ima logike

Fdu ideologija uopste nije usmerena ka muzici.Kockalone kada vec pricas o tome evo ti par informacija. To sto su neki ljudi kod nas, u nazad par godina upisali Fdu, a pritome bilili vec prekaljeni u muzickoj produkciji, ti ne govori nista o njihovom programu. Poznajem coveka koji je na Fdu profesor (spomenut na ovom tread-u), inace jedan od najpriznatijih ljudi kod nas, po poitanju zvuka na filmu(Emir Kusturica itd.). I dobro sam upoznat koliko se tamo posvecuje paznje muzici.
I posle Fdu ne postajes producent, nego inzenjer zvuka(to snimac tonac moras da mi objasnis)!
I to nema nikakve veze sa produciranjem muzike za filmove!
Filmadzije uvek dobiju gotovu muziku(koju za tvoju informaciju rade kompozitori u studiima i sa ljudima koje uglavnom sreces ovde) i bave se kompletnim zvukom filma(sumovi, dijalozi, muzika kao gotova forma itd.).
I da ne zaboravim, neko je malo rekao da sa SAE kursom dobijas titulu inzenjera(sta da kazu ljudi koji zavrse Londonsku kraljevsku akademiju ili Barkly, koje traju po 4 godine, a da ne govorimo ko su profesori).
Nemam nista protiv, ali ako neko zavrsi tromesecni kurs crtanja u Bozidara Adzije, i dobije titulu akademskog slikara. Verovatno likovna akademija nema svrhu!
Izmedju ostalog, ja znam iz Beograda 5,6 SAE-ovac. Dali ih vi znate?
I da me pogresno ne shvatite, nemam ja nista protiv SAE. Samo da se stvari nazovu onim imenom koje jesu.
Da ne bude: Tata platio sinu 5000e, da provoza formulu 1 nekoliko krugova u Monzi.A posle po Backom Jarku ide prica, kako je bolji od Sumahera ali nije hteo da pusi onima iz Ferarija.

Slusaj brate uopste nije poenta da se ja i ti sad kao nesto prepucavamo.
Bio sam na konsultacijama i preneo sam ti sta su meni direktno profesori rekli
Prema tome: ZAVRSIS LI FDU I BUDES LI BIO USPESAN UMACES MNOGO POSLA U FILMU,RADIJU,POZORISTU I SLICNO I AKO MISLIS DA TE JA LAZEM
Danas su konsultacije na fdu u 1 ja idem,mozes i ti samnom pa da ne bude rekla kazala
poz

LACKY
27-04-2006, 11:10 AM
Kakvo prepucavanje rekao sam ti sta znam i sta mislim o tome.
A ti si ovde izneo i neke dezinformacija, kao diploma producenta itd.
I evo da zavrsim sa ovim. Fdu je ozbiljna skola, kojoj je prevashodno cilj obrazovanje kadrova za rad na filmu! Pa koga zanima film nece pogresiti.

AVT
27-04-2006, 03:39 PM
Zanimljivo je da u ovoj prepisci niko ne pominje trenutno najbolje tehnički opremljenu ?kolu u ovom delu Evrope koja nudi trogodisnje visoko skolovanje za zvanje in?enjera za Audio i video tehnologije. Skola se jos uvek zove Visa elektrotehnicka i nalazi se u Beogradu. Proverite www.vets.edu.yu/avt (http://www.vets.edu.yu/avt). Obratite paznju na galeriju (fotke iz studija) + spisak opreme audio studija (koji nije update-ovan najsvezijim nabavkama...)

U toj skoli jeste naglasak na snimanju i produkciji muzike. Primer: Covek koji je prvih nekoliko godina na FDU pokusavao da drzi predmet Snimanje muzike, one&only Djordje Petrovic, nije u tom nastojanju uspeo, jer je tesko tako nesto raditi a nemati posten mikrofon, studijski prostor namenjen iskljucivo nastavi i tako te sitnice. I zato evo ga sad na Visoj, radi punom parom sa studentima zeljnim znanja...

Kockalone
27-04-2006, 07:08 PM
A ti si ovde izneo i neke dezinformacija, kao diploma producenta itd.

Nisam to rekao pogledaj malo bolje

A fdu nije samo za rad na filmu vec posle toga mozes da radis gde hoces znaci mozes da produciras albume koji nemaju nikakve veze sa filmom ali naravno mozes da radis i filmsku muziku i sto drugih stvari.
I lepo sam ti rekao to vec jednom ne znam sto si tvrdoglav,ja sam bio danas na konsultacijama i prethodna 2 cetvrtka tako da znam malo bolje od tebe

Kal-el
27-04-2006, 11:18 PM
Realno gledano u skolama ne moze da se nauci ovaj posao. Najbitnije je iskustvo. Da ne bude da ja sada pricam kako sam iskusan itd... Naprotiv ja se bavim snimanjem zvuka tek tri godine, a od toga sam snimao samo supke iz kraja koji ono otpirlike ne znaju da nastimuju instrumente. I u nadi da cu pravo studijsko iskustvo steci u skoli upisao sam BK i zajebao sam se... Mislim bilo je ok dok nam nisu zamenili studio. U svakom slucaju, ja sam pokusavam da sljakam i da provljujem fore. I naravno citam sta vi svi pisete :D :D A kapiram da to isto rade svi koji ovo STVARNO VOLE!
Ujedno ovo moje piskaranje bez smisla je i bilo pitanje :
Ajde me bre neko angazuje iz Beograda da mu spremam studio, radim ko potrcko, trcim do radnje kada treba u zamenu da malo raduckam i gledam kako se radi :) :)
Uz to znam i da dobro spremam kafu ;)
Pozdrav :)

LACKY
28-04-2006, 04:12 AM
POsle fdu-a(smer snimanje i obrada zvuka) postajes producent
Ovo je tvoj teht!

A ti si ovde izneo i neke dzinformacije, kao diploma producenta.

Nisam to rekao pogledaj malo bolje
Izvini mozda sam te zamenio sa nekim drugim!
ako to zelis mozes raditi i producirati muziku za filmove,

Mozes voziti formulu 1, 2 pa i 3 ili praviti Cica Glise od blata (pitanje je samo sta ti najbolje ide)!

mozes raditi kao snimac,tonac ili bilo koje zanimanje vezano za struku.
Snimac,tonac, to sam te pitao da mi prevedes,a isto i "bilo koje zanimanje vezano za Struku".Da li to znaci da mozes da se bavis i Rap muzikom?

Hvala ti na prciznim uputama i lepo je sto imas prijatelje! A i u Nadi je spas( mada sam imao lose iskustvo sa jednom Nadom)!

A fdu nije samo za rad na filmu vec posle toga mozes da radis gde hoces znaci mozes da produciras albume koji nemaju nikakve veze sa filmom ali naravno mozes da radis i filmsku muziku i sto drugih stvari.
I lepo sam ti rekao to vec jednom ne znam sto si tvrdoglav,ja sam bio danas na konsultacijama i prethodna 2 cetvrtka tako da znam malo bolje od tebe

Mislim da ces pre da se opredelis za "sto drugih stvari" ( delujes kao svestran decko) nego za prve dve opcije( ipak je biti producent pomalo dosadno)!Izvinjavam se sto sam bio tvrdoglav.U svakom slucaju za dva "cetvrtka" se stosta nauci!

http://superzona.hatona.org/kompjuteruma.htm

LACKY
28-04-2006, 04:25 AM
Realno gledano u skolama ne moze da se nauci ovaj posao. Najbitnije je iskustvo. Da ne bude da ja sada pricam kako sam iskusan itd... Naprotiv ja se bavim snimanjem zvuka tek tri godine, a od toga sam snimao samo supke iz kraja koji ono otpirlike ne znaju da nastimuju instrumente. I u nadi da cu pravo studijsko iskustvo steci u skoli upisao sam BK i zajebao sam se... Mislim bilo je ok dok nam nisu zamenili studio. U svakom slucaju, ja sam pokusavam da sljakam i da provljujem fore. I naravno citam sta vi svi pisete :D :D A kapiram da to isto rade svi koji ovo STVARNO VOLE!
Ujedno ovo moje piskaranje bez smisla je i bilo pitanje :
Ajde me bre neko angazuje iz Beograda da mu spremam studio, radim ko potrcko, trcim do radnje kada treba u zamenu da malo raduckam i gledam kako se radi :) :)
Uz to znam i da dobro spremam kafu ;)
Pozdrav :)
Nemoj mnogo da gledas Sundjer Boba, netreba da radis kao potrcko, samo se javi na private!
A kafica uvek dobro dodje!;)

Arthur
28-04-2006, 05:22 AM
@kal-el, kad si upisao? mozda se znamo..

@SVI OSTALI
Vec sam puno puta pisao na ovu temu, i iznosio odgovore na mnoga ovde ponovo prezvakavana pitanja, al ajd mrzi me da kopam pa samo polako :
VETS - Odlicna oprema, veoma malo lose organizovane prakse (glavni za studio je Dr.Dra na kojeg su mi se studenti vec zalili). Pre nego sto neko vidi studio ima da odvali dupe od matematike, fizike, Dr.Pravice u najgorem raspolozenju, teorije digitalizacije i slicnih INZENJERSKIH DISCIPLINA, muzika NISTA.
FDU - Losa oprema, stariji plan i program (premalo digitalne tehnike), previse predmeta vezanih za FILM, i TON NA FILMU... i dalje premalo muzike
BK - Masina za uzimanja para od ovaca, al u teoriji imaju solidnu opremu, (Control24 sa hd96 i PT7 ali na Truthu), ranije je bilo nekih teorijskih predavanja koja su imala smisla, ali apsolutno premalo za ogromnu cifru koju traze. U principu ima najmanje sporednih predmeta, a prednost je sto su klavir i solfedjo OBAVEZNI za sve 4 godine. i to je sve o njima.
SAE - solidna (ne odlicna) oprema, prihvatljiva cena, PUNO MUZIKE i PRAKSE (narocito pogodno za nekoga ko nema velikog iskustva ili predznanja).
Sve navedene skole imaju svoje mane i prednosti, ali to nije poenta price - generalna prednost skolovanja je sticanje SISTEMATIZOVANOG znanja (ovo sam iskusio na svojoj kozi prilikom jedne godine na BK). Verujte da mnogo znaci kada neko ko jos nije ogrezao u svoje shvatanje zvuka i produkcije dobije neophodno sirok pogled na celu pricu. Lakse mu je posle i svojom snagom da dopunjuje znanje... I nijedna od ovih skola vas ne cini producentom, sama za sebe. nikada nije i nikada nece. Licno, zelim da ne ostanem na gimnaziji i da za pare koje sam spreman da platim, dobijem respektovanu diplomu (zbog C.V-a) kao i barem nesto NOVOG znanja, dosta SISTEMATIZOVANOG znanja, i puuno PRAKSE koje inace vec imam prilicno u svom skromnom broju godina, ali koje mi NIKAD nece biti previse.
Pa sad ko sta od ovog zeli, valjda ce se snaci, valjda sam dovoljno jasno napisao...

Kockalone
28-04-2006, 11:48 AM
Da mozes da produciras rep muziku sto da ne

Kockalone
28-04-2006, 11:52 AM
SAE - solidna (ne odlicna) oprema, prihvatljiva cena, PUNO MUZIKE i PRAKSE (narocito pogodno za nekoga ko nema velikog iskustva ili predznanja).

Izvini sta je SAE?Imas link sajta il tako nesto da se malo raspitam?
Kapiram da je to skracenica od necega za sta vec znam al nikako ne kontam od cega:banghead:

boggy
28-04-2006, 07:41 PM
Izvini sta je SAE?Imas link sajta il tako nesto da se malo raspitam?
Kapiram da je to skracenica od necega za sta vec znam al nikako ne kontam od cega:banghead:

Nisam Arthur, nagadjam da je mislio na ovo:
http://www.sae.edu/

pozdrav

bogi

AVT
29-04-2006, 02:25 PM
VETS - Odlicna oprema, veoma malo lose organizovane prakse (glavni za studio je Dr.Dra na kojeg su mi se studenti vec zalili). Pre nego sto neko vidi studio ima da odvali dupe od matematike, fizike, Dr.Pravice u najgorem raspolozenju, teorije digitalizacije i slicnih INZENJERSKIH DISCIPLINA, muzika NISTA.

ja i dalje mislim da je VETS daleko najbolja solucija. do diplome ti realno treba koliko na BK za jednu godinu... tu je glavni problem veliki broj studenata sto ne dozvoljava previse improvizacije u samom studijskom radu, nego kad imas termin a ti udri...druga je stvar sto je 80% studenata toliko neozbiljno da u studio ne dolaze na svoje termine... muzika jeste potpuno u prvom planu, ali u drugoj polovini skolovanja (pa ko stigne dotle)

..i majke ti, sta to kazu studenti za Dr. Dra?...mnogo strog, garantovano...

Kal-el
29-04-2006, 03:12 PM
@kal-el, kad si upisao? mozda se znamo..
Ja sam na prvoj godini, tako da ne verujem da se znamo

Tribal_kg
29-04-2006, 09:44 PM
Dr.Dra??Jel rec o coveku koji je producirao Marcelov album "Puzzle shock"??

Arthur
30-04-2006, 04:21 AM
dr.Dra mi je dobar prijatelj, i ne zelim da sirim neke price.. jednostavno par ljudi mi se zalilo da ne dolazi ni na to malo termina koje imaju i da ga prenosenje znanja ne interesuje... i da, on je radio puzzle shock..

@kockalone
pitaj Ilirona za rep-produkciju

AVT
30-04-2006, 10:38 AM
licno sam imao prilike da prisustvujem terminima koje dr.dra drzi, i zaista nije istina da nije zainteresovan za prenosenje znanja. termini su mu sjajani, dobro organizovani i covek tu zaista ima sta i da vidi i da cuje i nauci. da nije tako, ne bi ni bio tu gde jeste! desi se ponekad da otkaze termin, ali to tako mora biti kad je covek u poslu i kad ga traze! a ne traze ga bez veze...ali se do sada nije desilo da termini nisu nadoknadjeni naknadno!!!

obecavam da cu se potruditi da u dogledno okacim fotke sa nastave u studiju na vets, pace mozda cela prica biti malo jasnija...

Arthur
01-05-2006, 03:00 AM
drago mi je sto je tako, ja samo prenosim neke ranije zalbe. Inace, od njega se, u pravim uslovima, svakako ima sta nauciti.

tread
01-05-2006, 09:07 AM

School of Audio Engineering

Kada je 1977. godine poceo sa radom SAE Institut je bio ?kola.. Danas je eto institut sa preko 40 lokacija ?irom svijeta..

Pozdrav

boggy
01-05-2006, 09:22 AM
Pozdrav svima.

Ne znam za stanje u vasoj struci, ali u mojoj struci i njoj srodnim, hm... pojava koja je tek pocela da se desava u vreme kada sam zavrsavao fakultet (oko '91.), je ulazak politike na fakultete (nije bez razloga to vrlo cesto zabranjeno)... tako da se u ovom proteklom periodu veliki broj ljudi na fakultetima bavio politikom i svojim nerazumnim i besmislenim ambicijama u tom smeru... nemastina je dosta kumovala tome. Nije lako uloziti petnaest do dvadeset godina u neku nauku i nemati para za benzin... to vam je svima jasno.... nauka se ne "maze na 'lebac". Sta god... skole i fakulteti su zapostavljeni totalno, uspevaju da prezive po inerciji, ali se posledice osecaju, i to sve gore i gore. Takodje pojava "privatnih" skola koje su , elem, zamisljene kao nacin za "zaradjivanje" jos para nekih koji ih inace vec imaju, postaje problem. Ako na fakultetima nema korektnog plana, sloge i dovoljno novca za uredan zivot nastavnika, nece biti ni skola...

Kako vidim, nije problem samo u tehnickim strukama,... sto je i logicno. Ne mozemo nista tu uciniti da se promeni... osim, recimo,... ahm... Rumski je logicna pojava... jedino sto nema sistematicnosti... da li je moguce da se ljudi sami organizuju... ne znam, videcemo, zavisi od ljudi.

pozdrav

bogi

Kockalone
01-05-2006, 12:26 PM
Nisam Arthur, nagadjam da je mislio na ovo:
http://www.sae.edu/

pozdrav

bogi

Puno hvala

@kockalone
pitaj Ilirona za rep-produkciju

Nisi bash najbolje razumeo samo sam odgovarao na neki od prethodnih postova ali hvala u svakom slucaju

Arthur
01-05-2006, 06:18 PM
znam, zato i kazem, pitaj ga sta misli o tome da se moze raditi rep produkcija na osnovu zavrsenog FDu-a..

perun
01-05-2006, 09:38 PM
Mislim da momci malo preteruju ovde... Hajde realno da popricamo...

Obrazovanje je sjajna stvar! Teoriju treba znati, jer je ona vid bogatstva i lakse je preneti definisanu misao nekome... ali, bitno je to NEKOME! Teorija jeste oruzje, zadivicete mozda neku devojku sa smera ili slicnih interesovanja gomilom informacija koje posedujete... ni to nije lose... Ali vi to teoretsko "oruzje" sebicno cuvate za sebe... Vi znate sve! Ili bar mislite??? Eeeee... Onda dolazimo do prakse... Sjajno! Jedva ste je docekali... za dobru praksu moraju postojati dobri, ako ne i izvanredni uslovi... Tu smo i kod izvanrednog predavaca... Ne kazem da ne postoje, naprotiv! I eto, mic po mic, zavrsismo mi skolu!!! Cestitamo! Bravo... U, momci, pa imate sve same desetke... Imate i nova prijateljstva iz skole, lepo... Ambiciozne, mlade ili ne tako mlade??? Briljirali ste! Sjajno... Sta sad?

Evo, ja sam vlasnik firme... ozbiljne... na primer... mozda i nisam, ali OK. Radimo lepe, velike poslove... na primer... ima tu albuma, komercijalnih, nekad nekomercijalnih, velikih i manje velikih zvezda, bla, bla... Ima tu i reklama, skupih, jeftinih... na primer... mozda i muzike za film, koju pominjete!!! Studio je savrshen... ubija... na primer! Imate i SSLa tu... gomilu outboarda... na primer! Trakase na 2" o kojima ste slusali price predavaca... Imate i digitaliju i analogiju u ovoj lepoj, velikoj firmi!!! Na primer! To jest, firma ima sve to... ja, na primer!!!???

Vi imate diplomu... sjajno!!! To nije "na primer", to je sigurno... papir, mastilo, pecat!!! E, a ja, kao ta velika firma, na primer, trazim bas nekog novog "producenta", kako vi kazete da su vam rekli na KONSULTACIJAMA!!! Na primer... Vi trazite posao!!! SIGURNO!!!:o

E, pa, pametni momci (ovo nije sarkazam), zasto bas VAS da ZAPOSLIM???

Posto ste imali mnogo odgovora na prethodna pitanja mnogih, mnoge vrlo iskusne ljude ovde (ne znajuci to) ste i popljuvali vasim stavchicima... Odgovorite mi... ALI NE NA PRIMER!!!...

ZASTO DA VAS ZAPOSLIM? Zbog Diplome?:confused:

LACKY
01-05-2006, 10:21 PM
Zasto me nebi primio! Ako sam na Fdu naucio da produciram rap muziku, mislim moze i klasika, u stvari sam sve naucio da produciram.
Reče Trevor Horn skide čakšire i sede u mravinjak!(e zbog čakšira me nije mrzelo da prebacim tastaturu na srpki)

perun
01-05-2006, 10:33 PM

Ajde bre, oglasi se! Odgovori na ovaj post iznad... Evo, kako rekoh, NA PRIMER, treba mi nov, mlad, svez "producent"... Zasto bas ti???

zvincic
01-05-2006, 11:07 PM
zasto bas ja?

Zato sto sam tek izasao sa faksa, nemam pojma o radu u stvarnim uvjetima (i svjestan sam toga), nemam pojma o rokovima koji se trebaju ispostovati i trebam negdje to nauciti da bi bio netko i nesto u poslu, profesionalac prije svega. A to se ne moze nauciti na pijaci niti sjedeci 8 sati na salteru nego negdje gdje su ljudi vrijedni proucavanja njihovih tehnika rada sa ciljem razvijanja vlastitih u profesionalnom okruzju.

zato sam tu....jer smatram da mogu...

[sta bi rekao na ovako nesto?] :D

bezsmisla
02-05-2006, 01:21 AM
mislim kad vec spominjete tu "poganu" rap muziku mozda bi bilo lepo raci da ona pravi vec 10 godina najvise para u svetu.Zanima me gde cu ja to da naucim da radim ako me nece niko zaposliti ni sa diplomom ni bez nje?ajde sad vi meni odgovorite.Zivim u Srbiji u kojoj sve ide na vezu i preko nekoga...naravno da me niko nece zaposliti jer nece da deli samnom to steceno znanje i pare u ovoj malecnoj zemlji.Ne postoji normalna skola u kojoj ce da nas nauce nesto,ne postoji niko ko ce da mi prizna neko steceno obrazovanje i sta sad?Zbog cega da me zaposlis?Na osnovu cega?...stvarno ne znam i mene iskreno zanima koji su to kriterijumi koje treba ispuniti?
p.s. ovde nema nikakvog sarkazma vec me iskreno zanimaju ove stvari.

Oggy
02-05-2006, 01:46 AM
mislim kad vec spominjete tu "poganu" rap muziku mozda bi bilo lepo raci da ona pravi vec 10 godina najvise para u svetu.Zanima me gde cu ja to da naucim da radim ako me nece niko zaposliti ni sa diplomom ni bez nje?ajde sad vi meni odgovorite.Zivim u Srbiji u kojoj sve ide na vezu i preko nekoga...naravno da me niko nece zaposliti jer nece da deli samnom to steceno znanje i pare u ovoj malecnoj zemlji.Ne postoji normalna skola u kojoj ce da nas nauce nesto,ne postoji niko ko ce da mi prizna neko steceno obrazovanje i sta sad?Zbog cega da me zaposlis?Na osnovu cega?...stvarno ne znam i mene iskreno zanima koji su to kriterijumi koje treba ispuniti?

Ne secam se da je neko govorio o rep ili bilo kojoj muzici u ovom postu na pezorativan nacin.
Diploma ne moze da ti steti i moze da bude odlucujuca u situaciji da si podjednako dobar kao i neko bez diplome. U tom slucaju (i samo u tom) ce diploma da prevagne na tvoju stranu.
To sto ces da upises skolu (a kao da sam ti ovo vec rekao nekad u telefonskom razgovoru) ne znaci nista osim sto ces da ides na predavanja i placati skolarinu. E sad, kod koga na casove, pa da li taj "neko" ko je teoretski recimo, ubica u svom poslu, moze da ti prenese znanje, tj da li ima talenat da u didaktickom smislu svoj talenat "rasclani" i prenese ti ga na tim predavanjima ili ce samo da te impresionira svojim znanjem, a ti neces nista nauciti osim da je on (opet teoretski) dobar.
Moze isto tako da ti se desi da ti zapadne i neko ko nije toliko dobar...
Ima raznih opcija, ali jedina opcija koja tebe zanima je da radis ono sto zelis.

Ti trazis da ti neko objasni kako ces ti ili kako cete vi "mladi" (ko da mi nismo...) da naucite, da se zaposlite, da steknete znanje...
A kako smo svi mi ostali?
Mukotrpnim radom, upornoscu... I jos uvek jurimo.
Drugaciji odgovor ko ti da ja odgovorno tvrdim da laze.

Imali smo u ovom threadu klasican primer nadobudnog ponasanja jednog deckica koji je napusio ozbiljnog (jednog od naj ozbiljnijih) coveka "iz posla" u nas, samo zato sto mu je ovaj dao savet. Pravi savet.

Vi "mladi" imate mnogo vecu sansu da uspete od svih nas i bolju polaznu osnovu. Uzmi na primer da do pre koju godinu, da ne idem mnogo dalje, nisi imao niti jedno mesto gde se skuplja ovoliki broj ljudi, gde bi mogao da dobijes informacije koje neces naci ni u jednom od udzbenika na ovim "kvazi" fakultetima.
Da li te zanima kako neko drugi radi? Mozes u svakom momentu da kontaktiras barem 10 vrhunskih odavde na PM i da ih zamolis za jednu kaficu i malo znanja.
Kad smo se onomad culi, imao si nekih nedoumica, ja sam ti rekao: "Dodji, navrati."
Tako isto verujem da bi bilo kome neko odavde odbio jednu ljubaznu molbu da mu objasni nesto sto mu nije bas jasno.
Samo se treba cuvati od nadobudnih stavova na samom pocetku (ovo ne mislim na tebe) jer mogu da te kostaju cele karijere, tj onoga sto si potencijalno mogao biti da nisi imao pogresan stav.
U stranim studijima, ljudi godinama kuvaju kafu, pa onda dobiju zadatak da prespajaju kablove, pa ovo, pa ono... Pa u jednom momentu docekaju svoju priliku da pokazu ono sto su gledali kako rade bolji i iskusniji od njih.
Retko, da ne kazem AMA BAS NIKO nije postao veliko ime tako sto je zavrsio SAE.
Jos konkretnije govoreci, SAE i slicne skole obucavaju TEHNICKI KADAR i formiraju INZENJERE ZVUKA, a ne producente i umetnike.
To su tehnicke skole gde uglavnom (barem po sistematizaciji gradiva) ne ucis nista osim toga.
Udavio sam
Pozdrav

perun
02-05-2006, 01:54 AM

Decko, tebe niko ne moze da nauci da radis nesto sto slusas svakog dana i o cemu imas vec formiranu svest! Pusti ta sranja o "trikovima" i ostalom... Pusti tajne Dr. Dre-a sa 6 snerova u karijeri... Naravno, nemoj da me protumacis pogresno za njega ili bilo koga slicnog... Ako si u tome, ako te zanima... Ne treba tebi SSL studio ili slicno da bi napravio MUZIKU!!! DECKO!!! Treba ti samo talenat, jasno zacrtan cilj koji se stvara nakon spontane ideje o necemu... pa razrada svega toga... A pricu o RAP PRODUKCIJI zaboravi... Dodji ti do nje, pa kad budes bio spreman da neku ZAJEBANU stvar i isproduciras, onda se bavi tim segmentom...

Muzika nije produkcija... jer ako nema muzike, ne cujes ni produkciju!!! Momci, ne zaboravite to... a ne pricam samo o Hip Hopu!

Pozdrav...;)

perun
02-05-2006, 01:56 AM
Ponavljam POST jos jednom, jer me zanima odgovor!!! Vas sa konsultacija na FDU! Procitajte pazljivo, pa postujte odgovore! Pitanje je vrlo prosto i konkretno... mozda se nesto i dogodi, producenti!:cool:

Obrazovanje je sjajna stvar! Teoriju treba znati, jer je ona vid bogatstva i lakse je preneti definisanu misao nekome... ali, bitno je to NEKOME! Teorija jeste oruzje, zadivicete mozda neku devojku sa smera ili slicnih interesovanja gomilom informacija koje posedujete... ni to nije lose... Ali vi to teoretsko "oruzje" sebicno cuvate za sebe... Vi znate sve! Ili bar mislite??? Eeeee... Onda dolazimo do prakse... Sjajno! Jedva ste je docekali... za dobru praksu moraju postojati dobri, ako ne i izvanredni uslovi... Tu smo i kod izvanrednog predavaca... Ne kazem da ne postoje, naprotiv! I eto, mic po mic, zavrsismo mi skolu!!! Cestitamo! Bravo... U, momci, pa imate sve same desetke... Imate i nova prijateljstva iz skole, lepo... Ambiciozne, mlade ili ne tako mlade??? Briljirali ste! Sjajno... Sta sad?

Evo, ja sam vlasnik firme... ozbiljne... na primer... mozda i nisam, ali OK. Radimo lepe, velike poslove... na primer... ima tu albuma, komercijalnih, nekad nekomercijalnih, velikih i manje velikih zvezda, bla, bla... Ima tu i reklama, skupih, jeftinih... na primer... mozda i muzike za film, koju pominjete!!! Studio je savrshen... ubija... na primer! Imate i SSLa tu... gomilu outboarda... na primer! Trakase na 2" o kojima ste slusali price predavaca... Imate i digitaliju i analogiju u ovoj lepoj, velikoj firmi!!! Na primer! To jest, firma ima sve to... ja, na primer!!!???

Vi imate diplomu... sjajno!!! To nije "na primer", to je sigurno... papir, mastilo, pecat!!! E, a ja, kao ta velika firma, na primer, trazim bas nekog novog "producenta", kako vi kazete da su vam rekli na KONSULTACIJAMA!!! Na primer... Vi trazite posao!!! SIGURNO!!!:o

E, pa, pametni momci (ovo nije sarkazam), zasto bas VAS da ZAPOSLIM???

Posto ste imali mnogo odgovora na prethodna pitanja mnogih, mnoge vrlo iskusne ljude ovde (ne znajuci to) ste i popljuvali vasim stavchicima... Odgovorite mi... ALI NE NA PRIMER!!!...

ZASTO DA VAS ZAPOSLIM? Zbog Diplome?:confused:

LACKY
02-05-2006, 02:00 AM
Posle Oggy-jevog posta stvarno nema sta da se doda. Rekao ti je sustinu.
A ja cu samo jednu digresiju.Kad si se vec dokacio rap muzike, e tacno je sta si rekao po pitanju para. Ali ako mislis, da su Dr.Dre i Eminem kukali nad svojom sudbinom, kako za njihovu ulicarsku muziku ne postoji skola, i sta ce oni sad jadni jer se sve radi preko veze,onda ti nece biti lako ne samo u muzici.

Arthur
02-05-2006, 03:33 AM
Kolko offtopika, stvarno nema smisla.Al dobro.
Evo ovako - 24 godine, 3 godine u "poslu". Ucio i radio godinu-dve u analognom okruzenju (amek, radar, pristojan outboard). Zbog nezainteresovanosti gazde i klijentele, kupio sebi RME i presao na DAW okruzenje (brze i jeftinije). Operativan u Nuendu, Reasonu i svim srodnim programima (sem PT).
Snimateljsko/produkcijski posao ucio od nekih prilicno referentnih likova cija imena necu javno da pominjem, i kao njihov asistent ucestvovao na 4 objavljenja albuma. Samostalno snimio 4 albuma, od kojih mixao 2, oba se mogu naci u sekciji Promocija radova.
Proveo godinu dana na BK, polozio 5 ispita sa 3 desetke, i batalio jer nemam novca na bacanje, a posle svadje sa upravom katedre/fakulteta (jest, i sa Djokovicem sam se svadjo)
Od polovine prosle godine zbog srpske price sa vlasnikom studija, postao free-lancer, sto mi JAKO NE ODGOVARA. Od tada trazim studio kome treba mlad par usiju, sa pristojnim predznanjem i ogromnom voljom za daljim usavrsavanjem.
Licno preferiram zivu gitarsku muziku, ali nemam etickih problema ni sa drugim pravcima . Oblasti expertize - snimanje i produkcija zivih instrumenata, narocito bubnja.
dovoljno??

@SVI
da li je neko iz cele price u ovom topiku shvatio da se SAMO sa skolom moze nauciti SVE????
ako jeste, neka procita ponovo

Boskovic
02-05-2006, 07:29 AM
Pozdrav svima.

Ne znam za stanje u vasoj struci, ali u mojoj struci i njoj srodnim, hm... pojava koja je tek pocela da se desava u vreme kada sam zavrsavao fakultet (oko '91.), je ulazak politike na fakultete (nije bez razloga to vrlo cesto zabranjeno)... tako da se u ovom proteklom periodu veliki broj ljudi na fakultetima bavio politikom i svojim nerazumnim i besmislenim ambicijama u tom smeru... nemastina je dosta kumovala tome. Nije lako uloziti petnaest do dvadeset godina u neku nauku i nemati para za benzin... to vam je svima jasno.... nauka se ne "maze na 'lebac". Sta god... skole i fakulteti su zapostavljeni totalno, uspevaju da prezive po inerciji, ali se posledice osecaju, i to sve gore i gore. Takodje pojava "privatnih" skola koje su , elem, zamisljene kao nacin za "zaradjivanje" jos para nekih koji ih inace vec imaju, postaje problem. Ako na fakultetima nema korektnog plana, sloge i dovoljno novca za uredan zivot nastavnika, nece biti ni skola...

Kako vidim, nije problem samo u tehnickim strukama,... sto je i logicno. Ne mozemo nista tu uciniti da se promeni... osim, recimo,... ahm... Rumski je logicna pojava... jedino sto nema sistematicnosti... da li je moguce da se ljudi sami organizuju... ne znam, videcemo, zavisi od ljudi.

pozdrav

bogi

Da, to je jedan od razloga shto ga ja nisam zavrshio.
Naravo postoji i drugi (pravi :D ), previshe zajebancije :)

boggy
02-05-2006, 10:40 AM
@SVI
da li je neko iz cele price u ovom topiku shvatio da se SAMO sa skolom moze nauciti SVE????

Nisam siguran da razumem sta si naumio, ali mogu da kazem iz licnog iskustva da skola tipa "visoka skola" obezbedjuje prevashodno disciplinu i sistematicnost...
Prva stvar je "nauka" o koriscenju KNJIGE... zvuci blesavo, ali je definitivno znanje upotrebe literature izuzetno znacajno za mene... pocev od nalazenja literature pa do vestine preskakanja nebitnih stvari... kada bi se sve citalo od korica do korica nikada ne bi stigli... osecaj za sustinu stvari se tako razvija.

Druga stvar je svojevrsna akademska socijalizacija... puno ljudi oko tebe slicnog kalibra, veoma ste isti a pri tom veoma razliciti... ni za koga se ne zna sta ce uraditi sa tom skolom koju uci... ambicije teku u potocima... a bez te ambicije NIJE MOGUCE SKRLJATI pet ili vise godina zivota u nesto sto moze kasnije da ti bude sumnjivo isplativo... zbog svega toga donekle razumem one koji imaju mozda ocigledno pogresna shvatanja o tome sta ti neka skola pruza a sta ne... sta si ti posle a sta nisi... S jedne strane se to moze tumaciti kao zabluda, a sa druge strane... kako uci u tu celu pricu ako nema strahovite i pomalo nerazumne motivacije... verujte mi nije lako istrajati do kraja...
Za ostalo ne znam... ali sam za jedno siguran.... odgovor na pitanje sta sam konkretno ja a sta konkretno nisam nije u mojoj skoli....

Treca stvar je, barem u mom slucaju, obavezno ucenje posle te skole, tako da ovih dana ako se presaberem mogu malo toga da pronadjem u onome sto trenutno radim a da je to konkretno uceno na fakultetu... zato je zaposlenje jako bitno i jako je vazno gde radis barem deset godina posto fakultet zavrsis... Tada shvatis da se neke stvari mogu nauciti samo tamo gde radis i da je to drugi tip skole... pogotovo sto moras da radis SVE a ne samo ono sto ti se svidja. Tada primetis koliko je lako siroko znanje nekog profesora prevazici za relativno kratko vreme samo li se izabere smer... i kopa samo tuda... samo sto onda znas samo to sto si prokopao... a on i dalje za SVE OSTALO PO MALO.

Konkretno zvucnici... samo malo se pipnu u okviru Elektroakustike, i skole za pravljenje zvucnika NEMA u smislu fakulteta ili vise skole nigde u svetu... Znanje o tome je razbacano po mnogobrojnim naucnim radovima i retkim dobrim knjigama na tu temu... prsti jedne ruke su vise nego dovoljni da se te knjige prebroje... Ali, poznavanje ponasanja materijala, mehanika fluida (oblasti pretezno zastupljene u masinstvu) su dovoljna osnova za definisanje licno svoje teorije o ponasanju elektroakustickog transdjusera u prostoru... pa ko voli da pise formule... neka izvoli... treba mu samo par godina rada da pocne da dolazi do saznanja koja NEMA GDE da procita... Najvise zato sto gomila znanja o tome nikada nije objavljena niti je napustila prostorije firmi koje su investirale u to modelovanje...

Inace u mojoj bransi jako malo ljudi se bavi konkretnim stvarima koje su bliske kursevima koje smo imali na fakultetu... neko radi u banci... neko u posti... neko konstruise procesore... neko se bavi trgovinom, marketingom...

Mogu samo reci da su se svi nekako snasli.

E da, vazna stvar za svakog mladog coveka... NEMOJTE POCINJATI studiranje ako nemate nameru da zavrsite to... to je onda stvarno gubljenje vremena. Zato nije lose dobro razmisliti i prodiskutovati sa svima pre nego sto se krene... Nezavrsena skola je teze breme od nezapocete skole... kakva god ona bila, nije lako stalno dokazivati da je zemlja okrugla...

pozdrav

bogi

perun
02-05-2006, 11:41 AM
Boggy, u par segmenata si dotakao pravu sushtinu i ono najvrednije kad pricamo o shkoli! Nauciti UCITI! To bas nije lako... I odvojiti sto brze bitno od nebitnog! to je to...;)... za shkolu... i za zivot...

perun
02-05-2006, 11:50 AM
Kolko offtopika, stvarno nema smisla.Al dobro.
Evo ovako - 24 godine, 3 godine u "poslu". Ucio i radio godinu-dve u analognom okruzenju (amek, radar, pristojan outboard). Zbog nezainteresovanosti gazde i klijentele, kupio sebi RME i presao na DAW okruzenje (brze i jeftinije). Operativan u Nuendu, Reasonu i svim srodnim programima (sem PT).
Snimateljsko/produkcijski posao ucio od nekih prilicno referentnih likova cija imena necu javno da pominjem, i kao njihov asistent ucestvovao na 4 objavljenja albuma. Samostalno snimio 4 albuma, od kojih mixao 2, oba se mogu naci u sekciji Promocija radova.
Proveo godinu dana na BK, polozio 5 ispita sa 3 desetke, i batalio jer nemam novca na bacanje, a posle svadje sa upravom katedre/fakulteta (jest, i sa Djokovicem sam se svadjo)
Od polovine prosle godine zbog srpske price sa vlasnikom studija, postao free-lancer, sto mi JAKO NE ODGOVARA. Od tada trazim studio kome treba mlad par usiju, sa pristojnim predznanjem i ogromnom voljom za daljim usavrsavanjem.
Licno preferiram zivu gitarsku muziku, ali nemam etickih problema ni sa drugim pravcima . Oblasti expertize - snimanje i produkcija zivih instrumenata, narocito bubnja.
dovoljno??

@SVI

E, Arture, bas Dekiju kazem sinoc kako mi se dopao tvoj odgovor!!! Fina doza drchnosti, sigurnosti i vrlo jasna zelja da nesto zelis da uradish! Lepo...;) Vec si nesto i uradio, kako kazes... Jos bolje! Ja tebe nisam svrstao u kategoriju par "pljuvacha" po starijim kolegama sa po njima "chudnim" stavom o shkolovanju... Nisi mi tako zvucao... pa je odgovor na tvoje pitanje @SVI... Da, mnogi su tako skapirali postove nekog momka "sa konsultacija" iznad... To se nije (cela sprdnja) odnosilo na tebe...

Elem... ne dozvoli da zazvuchis malo depresivno oko svega toga o cemu pricas... malo si u fazonu... Ma... pun mi je k***c svega vishe, ajde bre! To bih odvojio od one simpaticne drchnosti i ambicioznosti koju slutim... Na zalost, znas i sam da je ceo moj post sa "poslom" bio NA PRIMER, procitao si... Ja imam firmu i nisam pricao o Peri, Miki... Sprave su "realne", posao takodje... klijenti... ovakvi, onakvi... Ali, svakako, nisam davao ozbiljne ponude za posao... Interesovao me je vas stav... a, iskreno, tvoj mi se dopao... Podseca me na "mene" nekada...:(. Mada, sad sam video gore, pa nisi ti mnogo mladji od nas... realno!

Ma tu smo, pricacemo jos, voleo bih da chujem sta radish... Dela i ideje presudjuju, to i sam znas! Pozdrav!

E, a onaj sto mu ispod avatara pise NEOCVALI PRDONJA te preduhitrio za posao!!!:D Ali, konzilijum reche jutros da nije za FDU PRODUCENTA... voli kafanu i "sojke"!!! On je za Buffet!;););) Pozdrav...

Arthur
02-05-2006, 12:03 PM
Znas kako, sad sam taman u tim godinama da pocinjem da kontam neke zivotne cinjenice - racuni, hrana, stan i slicno.. Zato sam malo "depresivan" jer sam pre par godina, kada su mi se otvorila vrata jednog lepog studija i njegovog osoblja, bio u fazonu - SVET JE MOJ! Moj K... Dosta sam se u zivotu bavio i interesovao za razne stvari i oblasti, ali nijedna nije u meni probudila manijakalnu opsesiju kao produkcija. I gle malera, bas se od nje leba necu najesti, vec moram da vrtim reglere po nekim BigBrotherima ili jos gore, da trazim posao u trafici.
Inace, skontao sam da je pitanje bilo retoricko, ali sam u svakom slucaju napisao onako otvorenu ponudu, ukoliko nekome ZAISTA treba no-bullshit snimatelj, a i da bih istakao stav.
Sto se druzenja tice, definitivno bih voleo da cujem&vidim onog gutacha struje, a mogli biste i vi da svratite do mog skromnog "ateljea" da cujete Boggije SuperMEE koji je kod mene na radnom testu do 10maja.
poz ! ;)

perun
02-05-2006, 12:07 PM
Znas kako, sad sam taman u tim godinama da pocinjem da kontam neke zivotne cinjenice - racuni, hrana, stan i slicno.. Zato sam malo "depresivan" jer sam pre par godina, kada su mi se otvorila vrata jednog lepog studija i njegovog osoblja, bio u fazonu - SVET JE MOJ! Moj K... Dosta sam se u zivotu bavio i interesovao za razne stvari i oblasti, ali nijedna nije u meni probudila manijakalnu opsesiju kao produkcija. I gle malera, bas se od nje leba necu najesti, vec moram da vrtim reglere po nekim BigBrotherima ili jos gore, da trazim posao u trafici.
Inace, skontao sam da je pitanje bilo retoricko, ali sam u svakom slucaju napisao onako otvorenu ponudu, ukoliko nekome ZAISTA treba no-bullshit snimatelj, a i da bih istakao stav.
Sto se druzenja tice, definitivno bih voleo da cujem&vidim onog gutacha struje, a mogli biste i vi da svratite do mog skromnog "ateljea" da cujete Boggije SuperMEE koji je kod mene na radnom testu do 10maja.
poz ! ;)

Arture, nisam uochio detalj, pa sam izeditovao post gore... Mislio sam da si dosta mladji... kad ono, samo par godina od mene!!!???

A svakako mozes da svratis do nas, dogovoricemo se... uglavnom je sve u haosu ovih nedelja gore u studiju... cim malo sredimo, svakako! Pozdrav... Spremi i neke radove, chisto usput da chujemo, nikad se ne zna!

A onaj kiosk...:banghead: To zajebi!!! I pesimizam, takodje... sta bi ja sad trebalo da uradim, tj. mi u firmi? Da se izrokamo zbog trenutne situacije... milion investicija i brdo para, a posao u celoj zemlji stoji??? Necemo, druze, sad smo jos jachi!!!;)

OFF
02-05-2006, 12:15 PM
poz ! ;)

Ocekujemo neku recenziju. ;)

Arthur
02-05-2006, 01:17 PM
radove obavezno.. i ja sam konto da ste vi tragovci matoriji? Javte se kad budete primali posete, moj poziv stoji do 10.5og, posle toga ostajem i bez kompa i bez superMEEa..

perun
02-05-2006, 01:29 PM
radove obavezno.. i ja sam konto da ste vi tragovci matoriji? Javte se kad budete primali posete, moj poziv stoji do 10.5og, posle toga ostajem i bez kompa i bez superMEEa..

E, pa vidish, nismo matori!!!:rolleyes: Samo smo dugo u svemu ovome... Vec sedam i po godina kao Atelje Trag... a muzika, ono... od osnovne... grupe i to... I Nebojsa i ja.;)

Za posete se sigurno dogovaramo! Pozdrav...:D

LACKY
02-05-2006, 09:54 PM
Sad ispade da konobar nije posao!

Uvek sve ode u off-topic( a sebe smatram jednim od krivaca).
Pa da vratimo stvar, zbog cega je tread otvoren( mladih narastaja zeljnih da dobiju odmah i sve).
Bez obzira sto su vam stariji clanovi foruma "iskusniji", delovali kao nezainteresovani za vasu dilemu, mogli ste ( izmedju redova) da izvucete zakljucak.
Znaci! Obrazovanje ce vam doprineti da upoznate tehnoloski sistem proizvodnje zvuka (ne bih rekao muzike, jer neke skole ideoloski zanima samo zvuk). I kao sto Boggy rece " naucicete kako se uci" ili ti "kako se koristi literatura".
To, dali ce te dobiti posao, ili jednoga dana postati neko!
To vam ne zavisi od obrazovanja! To je na vama, ma cime odlucili da se bavite!

fipke
03-05-2006, 10:12 AM
Od polovine prosle godine postao free-lancer, sto mi JAKO NE ODGOVARA.
uh, pricaj mi o tome :mad: .... srbija nas uopste vise ne voli - "dva losha ubishe frilensera"

Oblasti expertize - snimanje i produkcija zivih instrumenata, narocito bubnja.
dovoljno??
sto mi ovaj biografski detalj nesto poznat... hihi :) to tzare

Arthur
03-05-2006, 10:57 AM
ma #$%^#
;)
prinudni freelanser... Toliko loseg iskustva sa gazdama studija.. Ponekad mi se cini da ni sami ne znaju zasto uopste drze studio.. da ne lajem sad ovde dalje..

Arthur
03-05-2006, 10:58 AM
nego da se mi slobodnjaci udruzimo i osnujemo sindikat, i izvrsimo pritisak na administraciju foruma da nam obezbedi minimalac, kad vec ne moze pristojan posao a a ?

kejkz
03-05-2006, 01:19 PM
Vrlo zanimljiv tred, prvo ga nisam citao jer sam mislio da je konkretna prica upravo o fdu, ali je dotaknuto nekoliko tema koje su stvarno zanimljive i dao dosta odgovora iz kojih se moze nauciti dosta (a i zabavni su).
Imam srece da poznajem tri mlada coveka koji idu, ili su isli u skole pomenute u ovom tredu (FDU, BK akademija i Visa Elektrotehnicka skola). Njihova iskustva su gotovo uvek ista: skola je uvek tu da te usmeri, da ti da svetlo na kraju tunela neznanja, da ti pomogne da kanalises znanje i svoje talente. Ali sve zavisi od tebe i tvojih sposobnosti. Ja ove tri skole kod nas vidim kao tri pogleda na jednu istu stvar: zvuk i fenomene vezane za njega. FDU-ova katedra za zvuk je ipak definitivno okrenuta filmu, sto je naravno njen cilj. Radio sam za moga drugara Igora Vukovica sa smera fotografije na FDU pet filmova, samo zvuk u njima naravno, najcesce samo editovanje i efekte, jednom cak i muziku i iako o tome nisam imao predstavu, prilicno sam naucio o pogledu na zvuk na filmu, o njegovoj bitnosti za samu atmosferu i radnju. Mislim da je zvuk na filmu divno polje na kome se moze mnogo nauciti, i to pogotovo kada se muzika shvati kao esencijalni deo filma, sto ona i jeste u danasnje vreme.
Moj komsija i dobar drugar Leon Nesic (aka Extender) ide na Visu Elektrotehnicku Skolu i tamo je stekao, koliko sam video iz knjiga koje mi je pozajmljivao solidno teorijsko znanje ne samo o fizici zvuka nego i o mnogim prakticnim pojmovima vezanim za zvucne standarde, cak i programiranju, koje moze primeniti i ako zeli da programira DSP efekte. Takodje radi se i na snimanju razlicitih izvora u studijskom okruzenju. Steta samo sto nema vise snimanja u spoljnim uslovima, jer i ono moze biti prilicno bitno za jednog audio inzenjera, ali i to ce biti ispravljeno (ako vec i nije). On sam je malo nezadovoljan jer ima osecaj da je moglo i bolje i da je suvise toga ipak znao od ranije, ali mislim da ce se sve vise uveravati da nije pogresio.
A jedan drugar ide na BK akademiju, u kojoj je koliko sam cuo od njega akcenat ipak bacen na muziku i obrazovanje u njenom smeru. Primecujem da je on sam mnogo napredovao u poslednje vreme, naravno najvise oko samih pojmova u audio produkciji, audio opreme i u vezi kompjutera, i siguran sam da je upravo skola bila odgovorna za njegov vidan (i cujan) napredak.
Mislim da svaka od ovih skola ima svoje prednosti. Izbor jedne od njih najvise zavisi od licnih preferencija i novcanih mogucnosti. Skolovanje u Srbiji, u sustini, i nije toliko skupo niti lose, ali ipak nema mnogo ljudi koji mogu sebi da priuste toliko visoke skolarine u slucaju ove dve privatne skole. Naravno, ljudi koji nemaju uslova ili zivaca za samostalno ucenje najbolje bi bilo da upisu neku od ovih skola ili da nadju coveka kod koga u studiju mogu nauciti dosta. Skola im nece biti presudna sutra kada budu trazili posao, ali ipak daje izvestan nivo sigurnosti, kulturu ophodjenja, siri pogled na problem zvuka i izvestan je garant makar i malog zalaganja i kvaliteta (ipak je treba i zavrsiti, ne samo upisati).
Takodje, profesori su po meni osnova bilo kog fakulteta, oprema je u krajnjem slucaju, pogotovo u danasnje vreme, nebitna. Kada se ceo album moze uraditi na kompjuteru, gubi se potreba izuzetno kvalitetne opreme po svaku cenu, sem za sticanje sireg uvida u njene mogucnosti i osnovu koriscenja. Profesor je taj koji prenosi znanje, a sama masina je ipak samo sredstvo. Kada bih ponovo upisivao fakultet, mislim da bi profesori bili najbitnija stavka koju bih gledao i razmatrao, jer oni i ucenici su temelj fakulteta, ne zgrada ili administracija. Cilj fakulteta je ipak stvaranje kvalitetnih znalaca i ljudi, koji ce sutra moci da pomognu i sebi i drugima svojim znanjem. Tako da je za mene fakultet opet samo sredstvo, ne cilj. Ne zavrsavam da bih ga zavrsio, nego da bih znao (i kako i zasto).
Za mene licno zvuk i muzika su vise hobi (da ne kazem igracka u slobodno vreme), pristupam im za izvesnom zanesenoscu vec preko 9 godina. Nisam razmatrao da studiram bilo sta vezano za zvuk, jer imam i drugih interesovanja. A i sumnjam da bih mogao da zivim od toga sve kad bih i hteo. Komputerima se bavim vec skoro 20 godina, a poceo sam da radim muziku kada sam shvatio da se sa trekerima moze uraditi mnogo toga (FastTracker2). Sam sam sebe obrazovao, sto bas i nije neki put, ali tako je ispalo. Lakse je kada ucis od boljih.

sephiroth
04-05-2006, 09:35 PM
hello, ja sam nov ovde... Pozdrav svima

Zelim samo da kazem da i mene interesuje dizajn zvuka u novom sadu, i cuo sam da je tesko itd...
ali ipak, pokusacu! Zelja je toliko jaka :P

Moritz
04-05-2006, 10:39 PM
Samo napred :), zelja i volja jesu najbitnije.
Pre dva dana nam je konacno stigla oprema posle 2 godine cekanja..( GENELEC, lokacijski rekorderi, mikrofoni itd....
Srecno

P.S. ako ti treba pomoc javi se

Arthur
05-05-2006, 10:16 AM
sephirothe, za ime boga, procitaj ceo ovaj topik MOLIM TE... lakse cu spavati..
poz!

bezsmisla
05-05-2006, 11:22 AM
oggy potpuno si u pravu,samo mislim da su me neki drugi ljudi pogresni shvatili.Kada sam spomenuo hip-hop nisam mislio da cu ovde napraviti pare od toga.Ovde od toga nikada nece biti para i naravno da nisam covek koji planira da radi samo rap i od toga zivi.To bi bila cista glupost.Pa nisam ja ograniceno deriste da slusam i pratim samo rap.Dajte bre da kuvam tu kafu pa da vidimo kakve usi imam :) ;)

perun
05-05-2006, 01:50 PM
oggy potpuno si u pravu,samo mislim da su me neki drugi ljudi pogresni shvatili.Kada sam spomenuo hip-hop nisam mislio da cu ovde napraviti pare od toga.Ovde od toga nikada nece biti para i naravno da nisam covek koji planira da radi samo rap i od toga zivi.To bi bila cista glupost.Pa nisam ja ograniceno deriste da slusam i pratim samo rap.Dajte bre da kuvam tu kafu pa da vidimo kakve usi imam :) ;)

Kada se Hip Hop/ Rap, kao i ostali pravci, na kraju krajeva, bude podigao na vishi "autorski" nivo od vec ustaljenog, desetogodisnjeg, onda ces moci da ocekujes i novac u toj prici... Naci pravi nerv i pribliziti Rap masi (a to je jedini nacin da se jos komercijalizuje, jer da se u svetu nisu desile prekretnice u smislu komercijalizacije sredinom 90-tih, ovolikog novca ni tamo ne bi bilo za repere) je jedini put da se nesto poboljsa... u smislu PARA!:da: Pritom, budimo svi svesni, da je presudan AUTORSKI, a ne produkcijski rad, jer u svetu ti Rap producenti albume i izvodjace chine samo atraktivnijim i "skupljim". Naravno, u mnogo slucajeva kvalitet je garantovan... u mnogim opet i nije!

Dacu samo 3 primera odavde... Gru, 187 i Voodoo Popaj (molim da ne ulazimo u raspravu tipa... nisu oni ni rep ni hip hop, jer je za ovo nebitna) jedini su uspeli da naprave konkretne hitove i prodaju pozamasne tiraze (za Grua se ne secam tacno na Grudva albumu, ali Voodoo je prodao Karantin u oko 30000, 187 Nikada neces znati oko 25000 diskova i oko 20000 kaseta)... Sledeci, SEX, u, ne bas, ali skoro duplom tirazu (kasete manje...)...:o Ja 187 smatram verzijom ultra komercijalne muzike koja samo "mirishe" na neku rep pricu... Grua su pljuvali 96. za iste stvari... i Popaja! Ali narod je to kupovao!:) Imajmo u vidu da je poslednji Joksimovicev album prodat (za 270 dindzi) u manje od 17000 primeraka...:cool: To je vec propast, obzirom na to o kome se radi i na kakve je tiraze gospodin navikao do tada! Opet, Tanja Savic je prodala "Tako mlada" album (na kioscima, takodje) u oko 65000 primeraka... Oni "reperi" gore, nisu isli na kioske!:mrgreen:

Eto, malo poredjenja i price... tek da se zna... "pravi nacin" sklapanja jednog rep ili kvazi rep albuma moze doneti novac!!! Cak i kod nas!!! Samo malo da se sedne i razmisli u "autorskom" smislu...;) I da, moramo da budemo nachisto, da li u Repu trazimo hobi, ili cemo od Repa ziveti???

Pozdrav...;)

Arthur
05-05-2006, 02:03 PM
mislim da su 187 uboli ciljnu grupu silikonske doline, eto i uspeha. Nisam siguran ko jos ima tu ambiciju, pre ce se desiti da urbanija ekipa pocne ozbiljnije da konta neke stvari.. jedini podatak koji imam je da je marcello oko nove godine u prva 4 dana prodao 2000 diskova, i to bez trafike.
Da li je istina da je Bajaga prodao 70.000? A za Tanju Savic nikada nisam cuo..

perun
05-05-2006, 02:15 PM
mislim da su 187 uboli ciljnu grupu silikonske doline, eto i uspeha. Nisam siguran ko jos ima tu ambiciju, pre ce se desiti da urbanija ekipa pocne ozbiljnije da konta neke stvari.. jedini podatak koji imam je da je marcello oko nove godine u prva 4 dana prodao 2000 diskova, i to bez trafike.
Da li je istina da je Bajaga prodao 70.000? A za Tanju Savic nikada nisam cuo..

Bajaga je imao 40000 prodatih posle 2 nedelje ( nista chudno, jer se na kiosku najvise i proda u tom periodu ), a koliko je ukupno prodao... ne znam, verovatno 50-tak hiljada... A Tanja Savic je Grandova zvezda, tj. mlada zvezda Granda...:cool: Sto se 187 tiche, srecan sam samo sto je osnovna ideja (kako ti kazes, o publici silikonske doline) ostvarena... jer su chlanovi iste grupe u njoj i obitavali, znaci, niceg neiskrenog u tome nema... sem zvanichnog naziva zanra u kome su momci...

Pozdrav!

Oggy
05-05-2006, 03:05 PM
Imajmo u vidu da je poslednji Joksimovicev album prodat (za 270 dindzi) u manje od 17000 primeraka...:cool: To je vec propast, obzirom na to o kome se radi i na kakve je tiraze gospodin navikao do tada!

:o:o:o:o:o:o:o

A kamo onih 300.000 za koje je trebalo da dobije nagradu za "naj prodavanijeg izvodjaca" skoro?!?!?!

Hehehe...:D

Ja sam u punom naletu sarkazma rekao na nije prodao 20.000, a ono ispade jos gore :rotfl:

perun
05-05-2006, 03:16 PM
:o:o:o:o:o:o:o

A kamo onih 300.000 za koje je trebalo da dobije nagradu za "naj prodavanijeg izvodjaca" skoro?!?!?!

Hehehe...:D

Ja sam u punom naletu sarkazma rekao na nije prodao 20.000, a ono ispade jos godre :rotfl:

Kada smo dogovarali posao sa Biljanom Bakic, koja je bila direktor poljskog BMG-ja pre godinu dana (zbog lenjosti i limitiranih budzeta se nije desilo nista, bar za sada) vezano za njihovu pobednicu IDOLA- Monicu Brodku, ciji je deo albuma trebalo da radimo ovde, zena mi je saopstila jednu tragicnu informaciju!!!:o

Svi znamo da Poljska ima oko 46, 47 miliona stanovnika... Da li znate koliki je zlatni tiraz tamo??? Ajde pretpostavite.... Tiraz od 35 hiljada prodatih primeraka... Strasno... To je takva beda, cak i ako funkcionisu autorska prava, a funkcionisu. U celom svetu je KU**C, zamisli da ovaj "car" u svom "akademskom" naletu ovde proda 300000, pa cak i po 250 dinara... ma, bilo ko... NEMOGUCA MISIJA!

Globalna je kriza u diskografiji i svemu... u UK je tiraz 100000 zlatan... a nekada ( sedamdesetih i osamdesetih ) je bio POLA MILIONA!!!:o

Zamisli Joksimovica sa britanskim zlatnim tirazom iz sedamdesetih u GOVNJIVOJ SRBIJI???:D Smesno...

Pozdrav!

bezsmisla
05-05-2006, 08:06 PM
perune izrekao si potpunu sustinu sto se tice rapa kod nas.Nemam vise sta da kazem na tu temu.Jedini je problem sto ovde autori ne razmisljaju tako...nazalost.

dandi
08-05-2006, 10:52 AM
...

Oggy
08-05-2006, 12:38 PM
@ Dandi:

Ako si malo bolje citao, uocio si da su svi ti sto "offtopicare" prvo iscrpno napisali sve o temi o kojoj se raspravlja, a zatim mozda malo i skrenuli sa teme, ali sta sada? Streljanje?
Zvucis kao neki policajac ili u najmanju ruku kao neko sa 96 godina...

Upravo zbog tog razloga postoje moderatori koji vode racuna o redu na forumu i brisu nepotrebne postove kada za to dodje vreme, tako da nema potrebe da se uzrujavasi pazi da ne propustis konsultacije i sve ce biti OK.

dandi
08-05-2006, 01:41 PM
...

Oggy
08-05-2006, 02:37 PM
mozda i zvucim kao da imam 96 godina ali nadam se da kada dodjem u vase godine necu biti toliko cinican i ironican...

Onda treba na vreme da upises jogu ili neki kurs samospoznaje.

Kako god, mi ovde pricamo o muzici i tesko je striktno se ograniciti na samo jednu temu. Moj savet je da stvari koje te ne zanimaju, ne citas, a ako imas neke posebne zelje u vezi moderiranja, pocni da uplacujes moderatorima i adminima penziono i socijalno, plate, pa onda lako mozes da budes "gazda".
Mi se ovde svojski trudimo da radimo nesto od cega svi trebaju da imaju koristi i zaista mi je mucno da vodim ovakve rasprave sa svakim koji da sebi za pravo da mu se "digne", pa da nas sve ovde postrojava i proziva.

@ Perun, Artur, Dandi i ostali:

Smatrajte da je ovim rasprava i svadja okoncana i da ce svako sledece vracanje na temu i svadju oko iste, rezultirati zakljucavanjem topica.

Unapred hvala na razumevanju.

OFF
08-05-2006, 10:40 PM
A sta je sustina problema? Sredina u kojoj zivimo? To se ne da promeniti

Evo, moj primer......
Zavrsavam AVT smer na VETS, imam 7-8 godina svoj home studio koji se polako pretvara u 'project'...... zavrsio prvo kurs na muz. akademiji, pa sad ovo..... objektivno, najvise naucio na Rumskom (osim nekih osnova akustike, i tradicionalnih snimateljskih vestina.... postavke mikrofona.....)
Trenutno, sticajem okolnosti, posle 10 godina sam van BGa, u unutrasnjosti, kuci. Ubih se od posla:) . Snimam dva albuma trenutno, dva cekaju na red.... Verujem da, npr Arthur, koji nema dana skole, mnogo bolje radi posao snimatelja od mene, ali ja sam za moje musterije ing. produkcije :confused: , i eto posla. Cista seljacka psihologija...... a za ta 4 albuma, cu otplatiti bar dve godine skolarine....
... i da, vrhunac, krecem sa kursom produkcije preko jedne NVO, lep posao

Oggy
08-05-2006, 11:24 PM
Ej, OFF?

Da nisi ti mozda iz Pozege?
I da ne snimas ti album momku koji je bio nesto u Engleskoj, pa se vratio?

Cini mi se da te odade NVO... :)

OFF
08-05-2006, 11:27 PM
Ne, mada radim u jednom studiju u Pozegi, tamo uglavnom snimam.... ali ne znam za tog povratnika. Koji zanr je u pitanju?

Oggy
08-05-2006, 11:29 PM
a' la Coldplay.

Peva se na Engleskom...

U tom slucaju, vi svi zivite na racun NVO!!!

Jebote, slatke nicije pare... :)

OFF
08-05-2006, 11:33 PM
Ne, stvarno mi prica nije poznata. Ja cu drzati kurs, pocetnicki, po vrlo korektim cenama za lokalnu omladinu. A, raspitacu se za taj album, nem' pojma ni ko, ni sta.....
BTW, jedini sam obrazovan u siroj okolini:D , pa moram malo da izduvam znanje (serem, preterano:banghead: )

Arthur
09-05-2006, 12:22 PM
a ja sam veciti gimnazijalac..
alaj' to slatko, moci cu opet da budem brucos, kako god ga obrnes ;)
A nadam se da se secate kako se prestaje biti brucos.. narodski .. :D

mtvadria
09-05-2006, 01:43 PM
EDIT by admin:

Zabranjeno je imati dva nicka, posebno kada je to u cilju produzavanja agonije prepirki svadja i drugih slicnih negativnih dogadjanja na forumu.

Sto se tice tvog slucaja, sada bi smo te trebali dozivotno banovati, jer em ne postujes "starije" i one koji zapravo kroz salu i zezanciju zele da ti pomognu, em reagujes i ponasas se protivno pravilniku ponasanja koji je jasno istaknut u Obavjestenja sekciji. Ok, citava stvar je pomalo bezveze pokrenuta, bez razloga si kritikovao one koji svoj posao rade sasvim ok, niste se medjusobno razumjeli, kasnije su te malo bocnuli (sto si i zasluzio), i to je rezultovalo tvojom burnom reakcijom i sve je otislo u negativnom smjeru...Ali hajde da pokusamo stati na kraj citavom problemu.

Kako bismo pokazali dobru volju u cilju smirivanja strasti, necemo te banovati dozivotno (za dva dana ponovo mozes ucestvovati slobodno u radu foruma, i kada nesto kritikujes, smiri strasti, navedi argumente i niko ti nece nista smjeti reci). Dobro razmisli, i ne reaguj ishitreno, jer uskoro ce forum biti otvoren samo za clanove (neces moci ni da citas poruke bez clanstva a kamoli da ucestvujes u njegovom radu...pronalazenje jednog usera pod drugim nickom nije problem) i znaj da je ovdje atmosfera dobrodoslice uvijek prisutna.

Apelujem da ostali ostanu pri temi i da se vise ne doticu usera Dandi.

OFF
09-05-2006, 02:16 PM
a ja sam veciti gimnazijalac..
alaj' to slatko, moci cu opet da budem brucos, kako god ga obrnes ;)
A nadam se da se secate kako se prestaje biti brucos.. narodski .. :D

A sta upisujes, ozbiljno?

Oggy
09-05-2006, 03:10 PM
A sta upisujes, ozbiljno?

Stanje strujomera :D:D:D
:rotfl::rotfl::rotfl:

Sorry!!! :D :angel:

Arthur
09-05-2006, 03:36 PM
upravo tako

boze sto je ovaj Oggy zlicaaa

zasada nista
nadam se SAEu.. forme radi

OFF
09-05-2006, 04:38 PM
Ej, OFF?

Da nisi ti mozda iz Pozege?
I da ne snimas ti album momku koji je bio nesto u Engleskoj, pa se vratio?

Cini mi se da te odade NVO... :)

Raspitah se, to snima moj drugar u svom studiju (koji i ja koristim za usnimavanje), a ja cu ,mozda, pomoci oko mixa, nekad . Samo, mislim da NVO nema nikakve veze sa tim.

Oggy
09-05-2006, 06:15 PM
Raspitah se, to snima moj drugar u svom studiju (koji i ja koristim za usnimavanje), a ja cu ,mozda, pomoci oko mixa, nekad . Samo, mislim da NVO nema nikakve veze sa tim.

Pitao me jedan njihov prijatelj da to mixam, pa zato pitam...
Ja se ne poznajem sa momcima i ne znam kako zvuci osim onoga sto mi je drugar rekao.
On mi rece dok me muvao da je to "Coldplay" manir...
Nadam se da me nije samo "kupovao", pa da posle ispadne "splavarski Coldplay"... :D

boggy
09-05-2006, 06:30 PM
.....
Evo, moj primer......
Zavrsavam AVT smer na VETS....

Mozda ne bi bilo lose da polaznici svih spomenutih skola, navedu spisak udzbenika, barem iz strucnih predmeta koji se ticu ovog Foruma, koje su im preporucili profesori za koriscenje. To takodje moze da da neku sliku o nacinu pristupanja obrazovanju u ovom smeru (muzicka produkcija), svake od navedenih skola...

pozdrav

bogi

diviner
09-05-2006, 07:45 PM
Odlican prijedlog boggy ...

OFF
09-05-2006, 11:47 PM
Mozda ne bi bilo lose da polaznici svih spomenutih skola, navedu spisak udzbenika, barem iz strucnih predmeta koji se ticu ovog Foruma, koje su im preporucili profesori za koriscenje. To takodje moze da da neku sliku o nacinu pristupanja obrazovanju u ovom smeru (muzicka produkcija), svake od navedenih skola...

pozdrav

bogi

Rado, cim dodjem do malo vremena;) , mada...... vecina udzbenika su jos uvek interne skripte, tako da se nemamo bas cime pohvaliti:(

boggy
09-05-2006, 11:54 PM
Rado, cim dodjem do malo vremena;) , mada...... vecina udzbenika su jos uvek interne skripte, tako da se nemamo bas cime pohvaliti:(

Ok, interne skripte, dobro je to kada ne moras diktafon na predavanje, imao sam i ja to kako se blizilo kraju... ako je moguce nabaviti ih, navedi gde i kako... ako nije, pa dobro, neka budu nenabavljive...
Sta god... sve je to vazno, pa kad ufatis malo vremena, baci ovde...

pozdrav

bogi

OFF
10-05-2006, 12:02 AM
Imali smo neke knjige i sa ETFa, naravno, sa mnogo uproscenom matematikom (Akustika, Audiotehnika - Mijic, Ozvucavanje....) skripte namenski radjene - Midi sistemi, digidalizacija audio signala (S.Ilic), a snimanje zvuka, muz. produkcija i dizajn zvucne slike- maltene nista. Kao, imate Audio in Media, Nisbeta.... ali u principu smo to ucili iz beleski sa casa. Eto, to iz glave, detaljnije nekad:)

boggy
10-05-2006, 12:19 AM
....Eto, to iz glave, detaljnije nekad:)

ok, hvala unapred

pozdrav

bogi

LACKY
10-05-2006, 12:21 AM
Za pocetnike ima jedna vrlo interesantna knjiga(vec odavno zaboravljena), koju je nekada davno stampao bivsi JRT. Knjiga je bazirana na elementarnim upustvima o tonskoj tehnici, svih segmenata primene( tonski studio,radio tv),takodje i malo osnova elektrotehnike i akustike. Mislim da je jako korisna, pogotovo za pocetnike koji nisu tehnicki obrazovani( ljudi koji su zavrsili muzicke skole itd.). Mnogim generacijama je ovaj udzbenik bio bukvar iz koga su sticali elementarno znanje o tehnologiji snimanja (i sam sam jedan od tih).
Naslov uzbenika je : AKUSTIKA I TONSKO SNIMANJE
A autori su:
Osnovic Arpad
Fece Ivan
Tibai Stevan
Ako vam je poznato i lako se nabavlja, onda sam dzaba krecio. A ako ne!, posedujem jedan orginalni primerak!
Inace je stampana u 800 primeraka.

boggy
10-05-2006, 12:25 AM
Za pocetnike ima jedna vrlo interesantna knjiga(vec odavno zaboravljena), koju je nekada davno stampao bivsi JRT. Knjiga je bazirana na elementarnim upustvima o tonskoj tehnici, svih segmenata primene( tonski studio,radio tv),takodje i malo osnova elektrotehnike i akustike. Mislim da je jako korisna, pogotovo za pocetnike koji nisu tehnicki obrazovani( ljudi koji su zavrsili muzicke skole itd.). Mnogim generacijama je ovaj udzbenik bio bukvar iz koga su sticali elementarno znanje o tehnologiji snimanja (i sam sam jedan od tih).
Naslov uzbenika je : AKUSTIKA I TONSKO SNIMANJE
A autori su:
Osnovic Arpad
Fece Ivan
Tibai Stevan
Ako vam je poznato i lako se nabavlja, onda sam dzaba krecio. A ako ne posedujem jedan orginalni primerak!

Nisam siguran da to ima igde da se kupi osim u antikvarnici... ali bi mozda moglo ako nema mnogo strana da se skenira i prebaci u PDF... steta je da se taj materijal ne koristi kada je vec pisan... malo mi knjiga o ovim temama imamo domacih... i ako to malo jos i ne koristimo ili je zaboravljeno.,.. sta onda?

pozdrav

bogi

LACKY
10-05-2006, 12:32 AM
Nisam siguran sta znaci malo strana. Ali evo broja. 369
Rad sam da pomognem ali da mi bas ne oduzme preterano mnogo vremena.
Knjigu su izmedju ostalih pomogli i Sony Broadcast a.Communications,Studer Internacional Ag Regensdorf Switzerland.

boggy
10-05-2006, 12:37 AM
Nisam siguran sta znaci malo strana. Ali evo broja. 369
Rad sam da pomognem ali da mi bas ne oduzme preterano mnogo vremena.

:o to nije malo strana :(
Zaboravi...
Morace neko organizovano kopiranje u kopirnici... no to je vec previse komplikovano...

pozdrav

bogi

LACKY
10-05-2006, 12:47 AM
Sada me mrzi da postujem ali treba da vidis spisak literature koja je koristena.
Mislim da je jako ozbiljan udzbenik.
Jos jedna stvar, dali bi imalo smisla jedno lepo skeniranje pa na Cd?

boggy
10-05-2006, 12:53 AM
Sada me mrzi da postujem ali treba da vidis spisak literature koja je koristena.
Mislim da je jako ozbiljan udzbenik.
Jos jedna stvar, dali bi imalo smisla jedno lepo skeniranje pa na Cd?

Ma mogu ja da je iskeniram, samo za toliko strana bi mi trebalo mnogo vremena kao i svakom drugom... a nemamo ih...
Ali bi bilo dobro sacuvati stare JRT knjige, posto sam ih i ja citao... doduse kao klinac... jer me je komsija kljukao time (definitivni krivac zasto radim ovo sto radim)... imali su dobru metodologiju, nema skole, nego ti je skola na poslu... pa citaj i radi... odlicna stvar... nema vise toga.

pozdrav

bogi

LACKY
10-05-2006, 12:58 AM
Nije mi poroblem, skeniracu ja.
Nego sada razmisljam, da to uradim onako pedantno, pa da pokrenemo jednu humanitarnu akciju.
Da poklanjamo Cd clanovima Rumskog, uz donaciju, a da prihod ide u donaciju foruma!

boggy
10-05-2006, 01:06 AM
Nije mi poroblem, skeniracu ja.
Nego sada razmisljam, da to uradim onako pedantno, pa da pokrenemo jednu humanitarnu akciju.
Da poklanjamo Cd uz dobrovoljne priloge a da prihod ide u donaciju foruma!

Cekaj da se svi razbude, diviner, Dr.Ru, itd mozda ce biti jos pametnih predloga... ne znam da li uopste moze biti problem sa autorskim pravima na te knjige, sada mi izgledaju kao "slepo crevo"... i da to vise nikome nije bitno, ali videcemo...

Definitivno skeniranje olaksava umnozavanje, jer moze da ide u pdf, pa na CD... pa na koliko hoces CD-ova... itd. to je jasno

Bitno je da znamo da te knjige postoje i da ih neko cuva i pazi... Mislim da je Narodna Biblioteka imala novu masinu za skeniranje starih dokumenata, to olaksava stvar, jer je automatizovana i valjda, sama "okrece strane"...

Mada sam siguran da ce biti i drugih ideja... bice lakse ako je Rumski udruzenje gradjana ili tako nesto... neprofitno... videcemo... ne znam detalje...

Da, ovo bi mogla da bude sjajna akcija... bravo LACKY!!!:beer:

pozdrav

bogi

LACKY
10-05-2006, 01:12 AM
Iskren da budem ja jos dosada nisam video bolji i korisniji udzbenik stampan na nasem jeziku.

AcaD
10-05-2006, 01:38 AM
Hajte vi iz BG-a napravite taj poso nekako.........stavite na CD pa svi to lepo plate (na rate - to samo zbog rime) i rumski uradi dobre majice ili poboljsa stranicu, sta god........kupio bih ja taj CD....:ljutpc:

LACKY
12-05-2006, 11:01 AM
Evo naslova.

LACKY
12-05-2006, 11:05 AM
I kratak uvod jednog od poglavlja.

LACKY
12-05-2006, 11:09 AM
I druga strana.

DaBear
14-05-2006, 10:44 AM
Zdravo svima, vidim svi bi u skolu (po stare dane!)
Nemojte da bacate pare, bolje cuvajte za opremu! Ovde u Engleskoj/ Londonu, ima skola na svakom koraku...hiljade ljudi idu i trose pare, a godisnje se pojavi 10 radnih mesta (zs par hiljada zavrsenih stdenata!!!!) Teska prevara...
Sad, sa internetom, moze sve da se nadje / nauci /nije ko pre 20 godina...Ima knjiga, DVD-a, sta vec...Po meni nema veze...

Max
14-05-2006, 04:20 PM
hvala bogu glas razuma :beer:

ali izgleda da je potrebno da neko radi u UK , da bi ga ovde neko poslusao .....

POzdrav

LACKY
14-05-2006, 08:51 PM
He he.. Dobro dosli u SAE!

AVT
17-05-2006, 09:39 PM
kad smo već kod ud?benika na maternjem nam jeziku, zaista jeste katastrofa..zato mislim da je ok informacija da je zimus iza?ao potpuno nov ud?benik/knjiga pod nazivom Elektroakustika, pisan za potrebe VET?a. Autori su prof. Petar Pravica i prof. Dragan Drinčić. U prvih 60ak strana je sme?ten kurs iz Elektroakustike (I semestar), a u narednih 200inak je zaista odličan tekst koji se izla?e kao deo kursa iz Audiotehnike i koji detaljno razmatra tematiku elektroakustičkih pretvarača-mikrofona i zvučnika. Do sada takav tekst na srpskom zaista nije postojao.

Probajte i ovo: http://hal9000.vets.edu.yu/avt/download/snimanje_zvuka.zip

boggy
17-05-2006, 09:49 PM
kad smo već kod ud?benika na maternjem nam jeziku, zaista jeste katastrofa..zato mislim da je ok informacija da je zimus iza?ao potpuno nov ud?benik/knjiga pod nazivom Elektroakustika, pisan za potrebe VET?a. Autori su prof. Petar Pravica i prof. Dragan Drinčić. U prvih 60ak strana je sme?ten kurs iz Elektroakustike (I semestar), a u narednih 200inak je zaista odličan tekst koji se izla?e kao deo kursa iz Audiotehnike i koji detaljno razmatra tematiku elektroakustičkih pretvarača-mikrofona i zvučnika. Do sada takav tekst na srpskom zaista nije postojao.

AVT, hvala!
Imas li mozda informaciju gde ta knjiga moze da se kupi (ok, i po kojoj ceni) ili barem ko je izdavac....

pozdrav

bogi

AVT
17-05-2006, 10:04 PM
Knjigu je izdala VET?, i za sad ima da se kupi jedino kod nas u skriptarnici. Cena je oko 600 dinara, nisam 100% siguran...

Prof. Drinčić je inače magistrirao na zvučnicima, i tekst jeste zaista dobar. Baziran je naravno na elektro-mehaničko-akustičkim analogijama, ali postoji poglavlje gde su i ona uvedena, tako da tekst mo?e da se isprati. Ovaj ud?benik je, za razliku od Husnijine knjige, temeljno oči?ćen od matematike, i kao takav upotrebljiv i za neetf-ovsku populaciju. Evo sad shvatam da zvučim kao reklama, ali zaista je iskreno. U krajnjem slučaju, pojava literature na srpskom jeziku iz na?e oblasti je tako retka da svaki ozbiljan tekst treba podr?ati i ispratiti... u to sam siguran...

boggy
17-05-2006, 10:12 PM
Knjigu je izdala VETŠ, i za sad ima da se kupi jedino kod nas u skriptarnici. Cena je oko 600 dinara, nisam 100% siguran...

Prof. Drinčić je inače magistrirao na zvučnicima, i tekst jeste zaista dobar. Baziran je naravno na elektro-mehaničko-akustičkim analogijama, ali postoji poglavlje gde su i ona uvedena, tako da tekst može da se isprati. Ovaj udžbenik je, za razliku od Husnijine knjige, temeljno očišćen od matematike, i kao takav upotrebljiv i za neetf-ovsku populaciju. Evo sad shvatam da zvučim kao reklama, ali zaista je iskreno. U krajnjem slučaju, pojava literature na srpskom jeziku iz naše oblasti je tako retka da svaki ozbiljan tekst treba podržati i ispratiti... u to sam siguran...

Slazem se, barem ja licno,... da si krenuo da pricas o "Master Handbook of...bla, bla"... to bi vec bilo mozda bezveze...
Cinjenica je da kuburimo sa domacom literaturom, i ma kako zatvarali oci pred tom cinjenicom... bez domacih knjiga NE MOZE biti realno domacih skola na ovu i slicne teme...

Upravo sam u ovom threadu pozvao clanove Foruma da daju informacije o domacim udzbenicima... cak i nije bitno koliko su kvalitetni a koliko ne... nije to tema, neka citaoci protumace sami kvalitet.

ako imas jos neku preporuku, slobodno navedi... ima i drugih oblasti osim akustike i elektroakustike.

pozdrav

bogi

boggy
17-05-2006, 10:20 PM
....

Probao, prelistao... primetih fazore :o u analizi tehnika stereo snimanja... odavno ih nisam video... lepo :)

pozdrav

bogi

Max
18-05-2006, 10:50 AM
Slazem se, barem ja licno,... da si krenuo da pricas o "Master Handbook of...bla, bla"... to bi vec bilo mozda bezveze...
Cinjenica je da kuburimo sa domacom literaturom, i ma kako zatvarali oci pred tom cinjenicom... bez domacih knjiga NE MOZE biti realno domacih skola na ovu i slicne teme...

Upravo sam u ovom threadu pozvao clanove Foruma da daju informacije o domacim udzbenicima... cak i nije bitno koliko su kvalitetni a koliko ne... nije to tema, neka citaoci protumace sami kvalitet.

ako imas jos neku preporuku, slobodno navedi... ima i drugih oblasti osim akustike i elektroakustike.

pozdrav

bogi

Mozda je bolje da se o ovome nastavi u sobi za tutoriale i sl ?

Pozdrav