View Full Version : Hitno Potrebna Pomoc
Ljudi, imam veliki problem.
RAdio sam neki mix u 5.1 i sve je ispalo OK do momenta kada sam to trebao narezati na CD/ DVD u formatu koji ce biti citljiv na externim DVD playerima i home teather sistemima.
Situacija je sledeca....
Imam fajl, sestokanalnog audia (5.1), koji je samim tim sto je "fajl", a ne "fajlovi" interlived, tj sest kanala objedinjenih u jedan fajl. 24/48 (a moze da bude bilo koji sempling rate i bitaza po potrebi).
Sta ja konkretno trebam da uradim da bi to zasviralo na externim spravama, ali da bude 5.1, a ne neki sabrani stereo?
Da li treba drugacije da ga smixam (u sta sumnjam) ili treba posle mixa nesto da mu uradim i sta?
Koji program, koji format?
Da li se reze u Nero-u ili postoji neki program posebno za tu namenu (ovo sve uz svest da pitanje zesce glupo zvuci).
Ja sam bio ubedjen da sprave mogu da iscitaju 5.1 wav format, ali nije tako. Javlja se neko skripanje i pistanje kao da je problem u sampling rate- u.... :confused:
Ajde, pomagajte i unapred hvala.
boggy
03-02-2006, 09:01 AM
RAdio sam neki mix u 5.1 i sve je ispalo OK do momenta kada sam to trebao narezati na CD/ DVD u formatu koji ce biti citljiv na externim DVD playerima i home teather sistemima.
Situacija je sledeca....
Imam fajl, sestokanalnog audia (5.1), koji je samim tim sto je "fajl", a ne "fajlovi" interlived, tj sest kanala objedinjenih u jedan fajl. 24/48 (a moze da bude bilo koji sempling rate i bitaza po potrebi).
Sta ja konkretno trebam da uradim da bi to zasviralo na externim spravama, ali da bude 5.1, a ne neki sabrani stereo?
Da li treba drugacije da ga smixam (u sta sumnjam) ili treba posle mixa nesto da mu uradim i sta?
Da li se reze u Nero-u ili postoji neki program posebno za tu namenu (ovo sve uz svest da pitanje zesce glupo zvuci).
Ja sam bio ubedjen da sprave mogu da iscitaju 5.1 wav format, ali nije tako. Javlja se neko skripanje i pistanje kao da je problem u sampling rate- u.... :confused:
Malo o tome znam, ali s obzirom da si zakukao "Hitno"... evo, brbljam i sta znam i sta ne znam:
Ako 5.1 ide na "cd", cuo sam da to onda ide kao prepleteni kompresovani audio (mislim da se standard zove DTS, ali nisam siguran).
Generalno mislim da je vrlo moguce da postoji neki "authoring" postupak (odnosno program), slicno kao za DVD.
znam da nisam pomogao, ali ako kazes "pomagajte"... pa ti googlaj dok se ostali razbude.
pozdrav
bogi
Color
03-02-2006, 11:13 AM
Situacija je sledeca....
Dakle, da bi 5.1 mix zvuka (ili bilo koji visekanalni zvuk) snimio na DVD, treba da napravis export 6 audio kanala koje ucitas u neki od programa za DVD Authoring u kojem ces ga prekonvertovati u AC3 format (Dolby Digital). Ovo sve pod predpostavkom da si tih 6 audio fajlova podelio po kanalima - L C R LS RS (20Hz - 20Khz) i SUB (20 - 120 Hz). Frekvencijsi verovatno ne moras da se drzis ovoga ali nisam siguran sta ce se desiti na izlazu u tom slucaju... ovo je neki standard, bar sto se tice filmova...
Konverziju u AC3 format ce ti uraditi bilo koji DVD Authoring tool ali ne mozes u svakom da menjas parametre (bit rate, normalizaciju itd).
Dosta dobar je od SONY, Soft Encode. Bitno je da iskljucis sve presete koje ti nudi (sport, music, action movie.....) i Dialog Normalization da namestis na -31dB. AC3 namestis na maximalni bitrate (384kb/s). Ako zvuk radis na sliku, najbolje bi bilo da ti je duzina slike i zvuka apsolutno ista da ne bi morao jos sa sinhronizacijom da se petljas.
pozdrav!
Color
03-02-2006, 11:35 AM
Ako 5.1 ide na "cd", cuo sam da to onda ide kao prepleteni kompresovani audio (mislim da se standard zove DTS, ali nisam siguran).
bogi
DTS nije standard nego jedan od visekanalnih sistema. Svi visekanalni sistemi koriste "Lossless" kompresiju da bi zvuk stao na medijum, kako za bioskop tako za home varijante. AC = Audio Coding
DTS - Digital Theater Systems 7.1 (L C R LC RC LS RS SUB) , 145dB, kompresija 4:1,
SDDS - Sony Dynamic Digital Sound 7.1 (L C R LC RC LS RS SUB) , 105dB, kompresija 5:1
DSD - Dolby Surround Digital - home varijanta
Dolby Stereo Digital - bioskop 5.1 (L C R LS RS SUB) , 120dB, kompresija 10:1
diviner
03-02-2006, 08:47 PM
DTS nije standard nego jedan od visekanalnih sistema. Svi visekanalni sistemi koriste "Lossless" kompresiju da bi zvuk stao na medijum, kako za bioskop tako za home varijante. AC = Audio Coding....
Ne znam u kom kontekstu se tumace navodnici koje si stavio na "lossless" ali svejedno cu pojasniti stvar kako se drugi ne bi bunili:
AC = Audio Compresion 3 (u upotrebi je i Audio Coding 3, ali je malcice manje ispravan termin :) ). U pitanju je tehnika psihoakusticna tehnika mpeg kompresije, po "performansama" najslicnija mp3, samo prilagodjena visekanalnom sistemu...
http://www.acronymfinder.com/af-query.asp?String=exact&Acronym=ac3&Find=Find
http://www.digitalpreservation.gov/formats/fdd/fdd000209.shtml
Evo i linka koji bi mogao pomoci svima:
http://forum.doom9.org/showthread.php?s=&threadid=68300
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.