Log in

View Full Version : upward compresija ili kako god?

Arthur
30-01-2006, 03:14 AM
Imam tu spravu na poslu (ADR "Compex" kompresor) koji u odredjenom modu moze da radi sledecu stvar - pojacava sav zvuk koji je ISPOD tresholda sve do tresholda, cime vraca "progutane" reci ili recimo tonove u solazi. Istovremeno moze da se upali klasican kompresor preko toga pa da ceo zapis dovedes u manje vise jedan dinamicki opseg.. Prvo, ne znam kako se ta procedura uopste zove, jedni je zovu upward kompresija, drugi upward expanzija itd.. Jedini plug-in za koji sam iskapirao da moze da radi ovakve stvari je stari Forgeov Graphic Dynamics, kapiram da ima i drugih????

Illiron
30-01-2006, 07:00 AM
Moze i RComp samo stavi negativan ratio.

Max
30-01-2006, 09:35 AM
Jos bolje radi i Elemental Audio Neodimium ( valjda se tako pise ) , s time da imas 4 dinamicka levela sa 4 razlicite kompresije , sto je imitacija principa vari - mu ..... ( ako se ne varam )

Pri tom je i vrlo pristojan kompresor .....

Pozdrav

Manley
30-01-2006, 11:17 AM
Expanzija je upravo ono sto si ti rekao: Princip obrnute kompresije, sve sto je iznad tresh-a biva pojacano tako da Peak-ovi budu jaci....expanzija gotovo da se nikada i ne koristi i ako zelis da povratis dinamiku moras da koristis isti compressor i imoras znati isti polozaj trash-a, ratio-a, i attack-a i relase-a.

Za razliku od UP-Expandera ima Down-Expander koji sluzi za suzbijanje nezeljenih zvukova u pauzi snimanog glasa(radio, tv, pa i vokal) sve sto je u pauzama biva na dole expandirano(sum, okolina...itd)....najbolji primer za to je DOLBY C i DBX ili Noisegate: Razlika je u tome da je prinzip noisgate-a da radi na maximalnom Ratio-u.

Pozdrav

Arthur
30-01-2006, 09:54 PM
Probacu sa Rcompom, i tim ratiom, a Neodimium ipak mislim da radi samo razlicite kompresije "na gore" po nivoima, a i dosta mi je konfuzan. Ova sprava je doslovce sve sto je ISPOD tresholda pojacavala do njegove vrednosti.. ako neka rec vokala padne ispod -10, on je vrati do -10.. Ne znam koliko se to cesto koristi okolo, meni je tu foru na toj spravi prodao Macak (stari jazzer i producent) koji je tako sredjivao svoje gitarske solo delove, da neki lepi a tihi ton podigne.. Meni licno to najvise fali na vokalima jer cesto kod losih pevackih tehnika imam te "padove" koje da bi ih uopste posteno kompresovao moram prvo da dovedem na slican nivo rucnim seckanjem i pojacavanjem na wav-u...

Max
30-01-2006, 10:50 PM
pa Neodimium radi to samo mozes de se zezas sa dva ili cetiri nivoa

a licno misli da je seckanje ipak najbolje

Ja cesto izjednacim neke stvari iako je dobro otpevano , da bi kompresor manje radio ........ jer mi je tako prirodnije .......

Pozdrav

Arthur
30-01-2006, 11:25 PM
UF...seckanje, rucni de-essing.. kad ce doci vreme da ja zaposlim nekog mladog segrta da mi kupuje burek i izvrsava sve ove radnje koje su do zla boga dosadne a neophodne.. ciscenje timpana-kanala i sl... cak i kucanje cinela....

Manley
31-01-2006, 09:23 AM
UF...seckanje, rucni de-essing.. kad ce doci vreme da ja zaposlim nekog mladog segrta da mi kupuje burek i izvrsava sve ove radnje koje su do zla boga dosadne a neophodne.. ciscenje timpana-kanala i sl... cak i kucanje cinela....

Znao si sta te ceka kada si se opredelio za ovaj posao;)

OFF
31-01-2006, 05:49 PM

Tako meni profa jednom rece: Aj' izgejtuj ove tomove, dok se vratim sa pauze.

BTW.
Nije valjda da rucno seces tomove tamo gde ne sviraju?

zvincic
31-01-2006, 06:28 PM
BTW.
Nije valjda da rucno seces tomove tamo gde ne sviraju?

zasto ne, tako je ipak najsigurnije :)

OFF
31-01-2006, 06:42 PM
Pa jeste, ali mi je nekako neprirodno da se bar malo ne cuje pevanje tomova, a i ne svidja mi se kad za vreme svirke po tomovima odjednom grunu chinele i malo dobosh, iz mikrofona za tomove. Ja ipak radim gate, i to sa ne vise od 15db flor-a, tako da se te cinele lepo izbalansiraju i za vreme prelaza a i izmedju njih. Probao sam sa seckanjem, ali.....

Arthur
31-01-2006, 09:53 PM
sve navedeno radim rucno, narocito kad sam u ulozi asistenta na nekom "ozbiljnijem" projektu... naravno da je najsigurnije rucno seci tomove, narocito jel ti moderna tehnika omogucava custom fade-ing za svaki udarac. A dobos mi se u zivotu nije cuo istovremeno kad i udarac toma, jer bi takav prelaz bio krajnje besmislen... pri tom ne mislim na floor-tom koji se dosta cesto vozi sa dobosom.. sto se cinela tice, one su zapravo glavni razlog zbog cega ih secem, a o tom pevanju tomova... eh kad bi svi donosili komplete od +5k eura, mozda bi ih i ostavio (npr D.Dub - O danima), ovako mi prave samo zestoko sr...
@manley
oh kad bi samo znao koliko nikad nisam zazalio ;) Mada, eto jos malo, par godinica, i kanim si naci sebi asistenta :D :D pa da iskaljujem bes..

OFF
31-01-2006, 10:03 PM
Ne znam, meni cesto open hi-hat pravi probleme i zbog toga uopste ne seckam, mozda gresim

Arthur
31-01-2006, 10:13 PM
kakve probleme? Curi negde? to ume da muci... najvise je do samog bubnjara pa onda tek postavka mikrofona... mislim, kakve ima veze sa timpanima?

OFF
01-02-2006, 06:22 AM
Zamisli nekog HC bubnjara (a svi su hc na svoj nacin:D ) koji svira nesto sa otvorenim hi-hatom. Kada krene u prelaz, sustain od tog hi-hata ostaje i uz tomove, hocu reci retko mi se desava da kad se sviraju tomovi, cuju samo oni. Ista stvar su prelazi kombinovani sa chinelama. Ako isecem rucno, dobijam nadolazece cinele na njihovim repovima

Nedim76
02-02-2006, 01:54 PM
Mozel neko da mi objasni sta mislite na RUCNO SECENJE?
Jel to da svaki tom skratis kao SVOJ PART i onda seces duzinu? Il nesto drugo?
Ako je to slucaj onda ipak mislim da je NOISE GATING bolje resenje.
Il nisam u pravu?

SandRob
02-02-2006, 08:32 PM
Mozel neko da mi objasni sta mislite na RUCNO SECENJE?
Jel to da svaki tom skratis kao SVOJ PART i onda seces duzinu? Il nesto drugo?
Ako je to slucaj onda ipak mislim da je NOISE GATING bolje resenje.
Il nisam u pravu?

mislim da su mislili na manualno mijenjanje gaina pojedinim djelovima snimke, tako da ne trebaju koristit kompresor ili da ne moraju namistat veliki ratio.

OFF
02-02-2006, 10:20 PM
Tako nesto.:) Dilema je, da li seci traku kad tomovi ne sviraju i na tom kanalu ostaviti potpunu tisinu, ili koristiti GATE i te delove njime utisavati

Arthur
02-02-2006, 10:55 PM
Zamisli nekog HC bubnjara (a svi su hc na svoj nacin:D ) koji svira nesto sa otvorenim hi-hatom. Kada krene u prelaz, sustain od tog hi-hata ostaje i uz tomove, hocu reci retko mi se desava da kad se sviraju tomovi, cuju samo oni. Ista stvar su prelazi kombinovani sa chinelama. Ako isecem rucno, dobijam nadolazece cinele na njihovim repovima

Ne moram da ih zamisljam, nagledao sam ih se :banghead: Kad svira timpan, ja close-mikingom uglavnom dobijem da je on daleko najdominantniji zvuk, u svakom slucaju hihat nema previse sustaina.. slazem se za cinele, ride-cinela cesto ulazi narocito ako HCovci voze crash-ride cinele pa bi na neku 32ku prelaz pa nazad... E sad jos jedna fora, sto se repova tice, ja krajeve timpana jako krvavo secem, do prvo udarca bilo cega sto sledi, jednostavno nemam potrebe za tim, bez obzira na zanr, ako imam dobru postavku overheada ( i jos bitnije, dobrog bubnjara, koji zna GDE i KAKO treba udariti timpan), zvuci prirodno, probaj...
@nedim
rucno secenje je da u multitrack editoru, na pojedinom audio-fajlu rucno napravim cut na svim mestima udarca timpana i da zatim custom fade-in-outingom napravim zeljeni efekat, iskoristim sta mi treba i izbacim sta mi smeta. Noise gate mi nije dovoljno flexibilan za to jer ima konstanta podesavanja. I da, cak i na vocal track-ovima editujem pojedine reci promenom gaina ili normalize funkcijom ukoliko je dinamika pevanja prevelika (uglavnom zbog lose vokalne tehnike), pa tek onda kompresorom dobija "punocu" zvuka...

OFF
03-02-2006, 01:06 AM
Cekaj, u tom mikrofonima ti fakticki ostaje samo attack od envelope timpana, ako sam skontao?

Arthur
03-02-2006, 08:03 PM
pa ne bas SAMO attack, ostaje i deo decaya, ali sustaina definitivno nema... racunaj, dok on stigne da udari sledecu cinelu ili dobos, dotle ga ostavim... ako je brejk, ostavim ga celog :D Mene hihat vise muchi u svetlu mixanja kad zelim da osvetlim dobosh, negde od 4khz, drasticno se menja situacija sa hihatom... jos se ucim tom odnosu - SD mic + hihat mic + OH mic i kako da iz njega izvucem prezentan i cist odnos svih delova bubnja... i dalje tvrdim da mi je to mnogo lakse kada sam bubnjar svira izbalansirano, a ne kolje hihat iz sve snage dok dobos udara na pogresno mesto...

OFF
03-02-2006, 09:38 PM
Da, hi-hat je najveci problem definitivno, odnosno bubnjari koji krljaju po njemu. Meni je najteze kod postavke mikrofona napraviti balans svih chinela u overheadu (i hi-hata), da sve bude po nivou, panorami i frekvenciji izbalansirano.

Kako resavas slucaj kad covek bukvalno dere hi-hat, da u skoro bilo kom polozaju OH mikrofona je glasniji od cinela (imao sam i taj slucaj:( )

Nedim76
04-02-2006, 01:31 AM
Dali je CHINELA-CRASH? Znam da imamo Open Hi Hat, Closed Hi Hat, Crash i Ride, koji je Chinela?

OFF
04-02-2006, 09:31 AM
Dali je CHINELA-CRASH? Znam da imamo Open Hi Hat, Closed Hi Hat, Crash i Ride, koji je Chinela?

Chinele - Cymbals ;) , naziv se koristi za sve (crash, splash, china, ride i hi-hat)

@Nedim, ako si u nedoumici da li se dobro izrazavas, slobodno napisi ono sto si hteo reci i na engleskom, ako te ne mrzi da kucas duplo. Mislim da i ostali sa foruma nemaju nista protiv
Pozdrav

Arthur
04-02-2006, 01:13 PM
Slazem se, Nedim, slobodno na engleskom, ovde gomila ljudi cita i strane forume.
@off
takva ti je nasa sudbina sa bubnjarima koje smo prinudjeni snimati.. Ako nista drugo, barem ce ti biti duplo lakse kada dodje neko ko zapravo zna u cemu je poenta... Imao sam par puta priliku za to, i veruj mi, great boos in self-confidence... :D

Nedim76
05-02-2006, 01:02 AM
Hvala vama, ja sam uvek mislio da su CHINELE samo CRASH.