View Full Version : Dynaudio BM6A VS. Adam P22A
U toku sledece nedelje idem u radnju da A/B uporedim ova dva monitora i jedan od ova dva para ponesem kuci (naravno plativsi ih pre toga :) ).
Bez obzira sto cu da napravim odabir na osnovu svog misljenja pri slusanju, treba mi i vase misljenje na osnovu iskustva u radu sa jednim od njih ili informacije koje ste dobili od drugih .
Manji problem je BM6A, jer je mnogo vise u upotrebi i ima sta i da se procita o njemu, a P22A je dosta redji i slabo sta ima da se nadje o njemu, a na par mesta kao i u samoj radnji gde ce sve i da se odvija sam cuo dosta pohvala na racun istog.
Kad je u pitanju specifikacija Adam ima 8" Woofer, a Dynaudio 6.5" (mislim), frekventni opseg ide u korist Adama dok je SPL kod Dynaudia 118 db RMS a kod Adama 109 db RMS itd. ...
Dynaudio BM6A - tech. spec. http://www.dynaudioacoustics.c...&AjrNws=112&AjrNwsPg=1 (http://www.dynaudioacoustics.com/Default.asp?Id=280&AjrNws=112&AjrNwsPg=1)
Adam P22A - tech. spec.
http://www.adam-audio.de/professional/
Cena je ista 1500 eu
sasaristic
27-01-2006, 02:40 PM
BM6a sam imao par godina i ruku na srce....krajnje precenjena kutija, barem za studio.Kako god okrenes sve ti zvuci isto, nekako ,ajd tako da pokusam da opisem ...HI-FI.... kao da je sve pomalo saturirano i zrnasto u srednjem opsegu.Jeste da su prijatno za slusanje i da sve zvuci lepo , za razliku od Adama koji je mnogo brutalniji, ali sve to u studijskom radu nije ama bas od nikakve koristi.
Ja ti svakako predalzem da u tu grupu uvedes i event i krk i sigurno Mackie hr 824 , koje mozes kupiti i spod te cene
Ja sam Mackie odabrao pored Dyn a i Gens a ... ali to je moj izbor ..... u svakom slucaju poslusaj pre nego odlucis ......
Pozdrav
Tiki the Boyler
28-01-2006, 08:15 AM
Poku?aj da (osim u cjenovnom rangu) upoređuje? slične monitore. Meni lično, već razlika u 8" i 6.5" ka?e da je u pitanju neravnopravna borba...
BM6A i P11A da, a ovako pitanje postaje poprilično komplikovano! Jer... kolika je soba u kojoj će da rade? Kakvu muziku ces da radis?
Mislim da na kraju samo ti mo?e? da odluči? ?ta ti se vi?e SVIĐA, a pitanje ?ta je BOLJE će vjerovatno ostati bez odgovora!
Ne znam Max, na kog si KRKa mislio... Ovih dana vr?im direktna poređenja KRK V6II i Dynaudio BM6A (cijenu ostavljam po strani) i mislim da tu dvojbe nema! Slo?iću se sa Dynaudio sloganom: "AKO JE TU - ČUĆETE GA!" I zaista je tako...
(Napomena: poređenje sam vr?io na sirovom snimku, jer meni monitori trebaju prvenstveno u fazi usnimavanja! Mix za sada prepu?tam drugima! Sad se nadovezujemo na boggy-jevu priču o tome ?ta očekujemo od nearfield monitora, ali...)
Tako da... lično vjerujem da je ADAM bolji ako će monitor raditi SVE - od usnimavanja do "masteringa", ali se opet vraćamo na prvi pasus; i tako u krug!
boggy
28-01-2006, 10:11 AM
U toku sledece nedelje idem u radnju da A/B uporedim ova dva monitora i jedan od ova dva para ponesem kuci (naravno plativsi ih pre toga :) ).
Bez obzira sto cu da napravim odabir na osnovu svog misljenja pri slusanju, treba mi i vase misljenje na osnovu iskustva u radu sa jednim od njih ili informacije koje ste dobili od drugih .
Nemam misljenje o doticnim monitorima, ali cu pokusati da ti pomognem u odluci... koliko budem mogao.
Dynaudio je stara firma za koju dosta dugo znam i koja je prosla kroz razne faze... zadnjih godina se ponasaju vrlo arogantno (u direktnom kontaktu) i deluju da su postali alavi za novac... kod aktivnih serija mi se kod njih svidja jedino T.C. Electronics elektronika i to je sve... ostalo sto oni promovisu je tehnologija koja je dosta stara i nekada davno je bila revolucionarna... Imaju par dobrih konstrukcionih resenja koja su na kraju precenili...
ADAM mi izgleda kao firma koja bi zelela da bude zanatski orijentisana i fokusirana na ono za sta je osnovana... verovatno zele da privuku paznju i tu cine neke cudne poteze (ribon visokotonci? u studiju? :banghead: ) koji mi nisu jasni.
Manji problem je BM6A, jer je mnogo vise u upotrebi i ima sta i da se procita o njemu, a P22A je dosta redji i slabo sta ima da se nadje o njemu, a na par mesta kao i u samoj radnji gde ce sve i da se odvija sam cuo dosta pohvala na racun istog.
To sto vise tekstova nalazis o nekom monitoru, zavisi samo od kolicine novca ulozene u promociju i marketing... sto nema direktne uticaje na kvalitet zvucnika.
Kad je u pitanju specifikacija Adam ima 8" Woofer, a Dynaudio 6.5" (mislim), frekventni opseg ide u korist Adama
To samo u jednom detalju ima veze sa karakterom zvucnika, i to vi pokapirate odmah, posle toga ide citav niz zahteva koji nisu tako lako ostvarljivi kao sirok i gladak frekventni opseg (pricam generalno, nevezano za konkretne zvucnike)
Drugo, low-end napisan u vidu brojeva, nema nikakve veze sa zivotom posto to vazi za anechoic room, a ti ces to slusati u svojoj sobi, koja nije anechoic uopste. Drugim recima i to treba prihvatati sa rezervom...
dok je SPL kod Dynaudia 118 db RMS a kod Adama 109 db RMS itd. ...
Ovo poslednje za max SPL shvati kao testiranje signalom od 1kHz i kao tacku preko koje ne sme da se ide jer ce se zvucnici ostetiti...
Da se razumemo, to je dobro da se zna ali nije najbitnije... pogotovo sto su na granicnim SPL zvucnici neupotrebljivi za ono za sta su namenjeni, no, to mozda zavisi od ukusa, sta ja znam...
To je jos jedan broj kod koga proizvodjac moze biti "bolji" od drugog a da to ne znaci nista.
Isto tako, vremenom sam poceo da vise verujem u brojke koje nisu tako fascinantne... zvuce bolje.
pozdrav
bogi
Tazman
29-01-2006, 04:59 PM
Boggy zasto ti je cudno da su riobon HF driveri u studiskom monitoru ?
Illiron
29-01-2006, 07:09 PM
Mislim da sam citao da se ponasaju na neki nacin kao exciteri. Te se ponekad desi da mixevi budu malo mrtvi. Ja to nisam primetio dok sam radio sa p11a.
boggy
29-01-2006, 07:26 PM
Zdravo tazman, OFF,
To sam i ja hteo da te pitam. Meni su ti Ribboni na Adamima vrlo ugodni za duzi rad, jako mekani i puno difuzniji (neusmereniji) od obicnih visokih, sto ni malo nije lose kada slusa neko (musterija :D ) ko se ne nalazi u poziciji snimatelja
Drago mi je da si to primetio, problem je sa ribbon sweet spotom...
Obican dome tweeter je sfernog oblika i priblizno aproksimacija tackastog izvora zvuka. Zbog toga sto nije apsolutno tackasti izvor zvuka (ima dimenzije vece od 0-nula) on od neke frekvencije prestaje da bude omnidirekcionalan i dobija direkcionalnost talasa (to se zove sweet spot, slicno shot-gun mikrofonu), od koje je to frekvencije zavisi od dimenzija kalote i oblika "izlaza" (moze biti ravna ploca, horna ili neki talasovod).
Daklem, sustina u sweet spotu kod obicnog dome-tweetera, je da postoji samo jedan!
Kod ribbon tweetera to ne vazi zbog ne-sfericnog oblika, i pre bi se moglo reci da je on u obliku pravougaone ravne plocice, te od nekih frekvencija nema jedan sweet spot nego vise njih, vrlo slicno bananama... s jedne strane, to se ljudima dopada upravo zbog disperzivnosti, ali sa druge strane se dobija problem da tweeter ima drugaciji odziv ako se samo malo pomeri glava prilikom slusanja,... ne u smislu da se konstantno utisavaju visoki (sto je relativno lako kompenzovati u mozgu) nego da postoji periodicno utisavanje i pojacavanje, sto uopste nije lako "uhvatiti" i navici se.
Zbog svega toga, ribbon tweeter ima sumnjivu upotrebljivost u poslovima gde ne sme da se pogresi, i gde mora da se uvek zna sta se cuje i da li je to "istina" ili ne.
Da se razumemo ovo nema nikakve veze sa kvalitetom ribbon tweetera u ADAM-u, svi riboni imaju ovaj nedostatak i to je veoma dobro poznato i samim konstruktorima...
Ribbon tweeter ima svoju klijentelu u oblasti nekog HiEnd HiFi-ja jer neki ljudi to vole da cuju bas tako... ne jedna "banana" nego "grozd" banana... vole ljudi tako i nema razloga da se kritikuju.
S obzirom da je tematika ovog Foruma profesionalna (ok, sa vise ili manje uspeha u ova teska vremena) muzicka produkcija, po mom licnom misljenju, ribbon tweeter nema sta da trazi u profesionalnom nearfield monitoru, jer moze da navuce nekoga na gresku... jednostavno takav prostorni oblik radijacije visokih frekvencija je po mom misljenju nepouzdan da od njega zavisi neciji hleb.
Sta god bilo, po mom misljenju, u profesionalnoj muzickoj produkciji se mora koristiti visokotonac sa kalotom (konkavnom ili konveksnom, nije bitno) upravo zato sto ima jedan i tacan sweet spot vec svojom konstrukcijom.
Maksimum obrade tog izvora koji bi smeo da se radi, je talasovod ili horna...
toliko, ako ima jos pitanja slobodno postavljajte
pozdrav
bogi
Kapiram sta hoces da kazes. Evo, ja sam spreman da uradim neko merenje. Sta predlazes? White noise, impuls........ Nemam bas neki merni mikrofon, ali cu uzeti svoj AKG c414, staviti na omni i pomerati po par santimetara, pa da vidimo
boggy
29-01-2006, 07:38 PM
Kapiram sta hoces da kazes. Evo, ja sam spreman da uradim neko merenje. Sta predlazes? White noise, impuls........ Nemam bas neki merni mikrofon, ali cu uzeti svoj AKG c414, staviti na omni i pomerati po par santimetara, pa da vidimo
Ajde nesto drugo da probamo, ako se slazes... zaboravi mikrofon i koristi sopstvene usi...
Pusti white noise i polako pomeraj glavu, pa ustanovi kakve se koloracije prave, ako ti ne ide kako valja onda probaj malo pa sutra, to mora da se vezba...
pozdrav
bogi
boggy
29-01-2006, 07:54 PM
Cini mi se da ce ta odstupanja sigurno biti veca po vertikali nego horizontali, jer sam to do sada primetio u realnom radu. Ali to je i bolje, retko kad cu podizati stolicu gore-dole, osim ako....:D :D
Da, to bi bilo tako kada bi slusao ADAME na livadi, ali imas i refleksije, a ribbon je redak "zver", koji moze visoke da salje i bocno... te dobijas refleksije od zidova koje mogu biti netacne ili barem veoma karakteristicne samo za njega, inace sto se vertikale tice, opet mi je drago da si to sam primetio, posto je ribbon postavljen da mu duza strana bude po vertikali, i onda su dipovi i peakovi na nizim frekvencijama te se lakse uocavaju...
Znaci mozes se ti uglaviti u zubarsku stolicu sa slusanjem i da glavu ne mrdas, ali imas refleksije koje moze samo ribon da generise... itd... nije problem u nivoima visokih koliko u karakteru visokih, a vazno vam je i jedno i drugo.
U sustini najmanje losa kombinacija za tweeter je obicni dome sa ledjnim difuzor0m koji radi do preko 10kHz, i koji daleko bolje pravi difuzno polje od ribona (ribon je pre izum koji je na pocetku okarakterisan kao los, ali je onda shvaceno da pravi, makar i izobliceno, difuzno polje, pa je prihvacen u hi fi).
Drugi dobar nacin za pravljenje uniformnog difuznog polja je horna. Mada ako se lose konstruise, moze praviti probleme slicne ribonu...
pozdrav
bogi
p.s. E, da,... najgore su ti refleksije od miksera, koje su karakteristicne opet samo za ribon... mozda ti to zvuci lepse, ali budi siguran da to kod ostalih zvuci drugacije
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.