View Full Version : zavr?na obrada zvuka
Gluse
24-01-2006, 03:33 PM
Evo naravio sam pijesmu nimio sam sve trake prebacio midije u wav sinhronizirao obojao umiksao i sve bi bilo u redu da mi zavr?na snimka nije tiga pa sam je pojačao na 0 db ali kada usporedim s ostalim snimljenim pijesmama nemam dovoljnu glasnoću ?to da radim provao sam s izotope ozone masteringom ali sam dobio fercanje
Molio bih vas za mi napi?ete okvirno postupak kako da pojačam snimku za jedno 2 ili 3 decibela glasnije a da ne dobijem fercanje i čini mi se za mi je zvuk malo tanak dali da koristim compresor ili ne?to drugo ako treba koristit kompresor kako da postavim postavke koliko da re?em a koliko da pustim gaina
za reverb sam koristio sir plug in
ANITA
24-01-2006, 11:28 PM
Da, trebao bi koristiti kompresor i limiter takoder.
Potrazi jos na forumu... o tome smo pricali puno puta. :)
Dexxy
25-01-2006, 05:40 AM
Izmeris u npr. Sound Forgu koliki ti je RMS. Onda ako je -17 a ti zelis da bude -10. Ucitas Waves L3 Ultramaximazer, obojis ako je potrebno i levi potenciometar (klizac) pojacs za koliko ti treba, u ovom slucaju za -7...
Gluse
25-01-2006, 11:01 AM
zahvaljujem
kompozitor
25-01-2006, 12:07 PM
Mozes jednostavno pojacati u editoru snimak za 3 db i snimiti . Nece distorzirati , iako bi bilo za ocekivati da hoce .
Dobijes glasniji snimak na najjednostavniji nacin . Samo nemoj PRETERATI .
Pozdrav ...
lesha
25-01-2006, 12:57 PM
Mozes jednostavno pojacati u editoru snimak za 3 db i snimiti . Nece distorzirati , iako bi bilo za ocekivati da hoce .
Pozdrav ...
kakve veze ima tvoj odgovor sa covekovim pitanjem???
umes li da citas?
vec dugo izbegavam citanje tvojih lupetanja, ali mi je stvarno dosta!
imaj na umu da na ovom forumu ima dosta pocetnika koji bi mogli tvoje gluposti shvatiti ozbiljno, i time sebi napravili veliku stetu.
kad vec niko nece, preuzimam na sebe obavezu da te opomenem da se uzdrzis od iznosenja cinjenica koje su izgleda samo tebi poznate i jasne i koje nikakve veze nemaju sa stvarnim zivotom.
tvoj nacin delovanja na ovom forumu bi mnogi nazvali miniranjem/subverzijom, imajuci u vidu kolicinu dezinformacija s tvoje strane koje samo doprinose konfuziji ljudi koji ovde zele nesto korisno da nauce.
bez obzira da li ti to radis namerno ili ne, takvo ponasanje mora da se spreci.
zato te u ime svih javno opominjem da ukoliko nisi 100% siguran u ono sto pises i ukoliko to nije 100% proverena i opste poznata cinjenica, a ne samo neka od tvojih kontemplacija, da se uzdrzis od pisanja, kao sto to sav normalan svet cini.
ako nastavis i dalje, znas sta sledi.
ukoliko imas primedbi, slobodno se obrati administratorima.
Pozdrav ...
Mozes skociti i sa 3. sprata na glavu. Nece boleti , iako bi bilo za ocekivati da hoce. Samo nemoj PRETERATI...
Bez daljeg osvrta na ovakvu glupost hocu da kazem coveku koji je postavio pitanje (vise ne znam ko) da jacina izrazena u decibelima, tj. razlika izmedju neobradjenog i obradjenog snimka u decibelazi je potpuno nerelevantna.
Ako snimak koji je napr. na -10 Rms pojaca za 3 db, male su sanse da on nece distorzirati. Isto tako, ako snimak na - 20 Rms pojacas za 3 db, gotovo da neces ni cuti razliku.
Nedim76
26-01-2006, 01:55 PM
Iz mog iskustva i znanja druhi ljudi znam da je ta PROCEDURA malo kompleksnija i komplikovanija nego sto izgleda i zvuci, pojacati zvucnu sliku samo tako nije bas tako lako, nego je danima pisati postove i nikad zavrsit.
Pisao sam o tome na drugim forumima mnogo i dugo.
Sve se to postize u toku MIX i MASTER procedure. Najvaznije je imati dovoljnujacinu glasa na kraju MIX procedure a isto i dovoljno HEADROOM za MASTER, tek se onda moze dobit nesto, ne moze da MIX bude dole na -10DB a da ti pokusas u toku MASTER da to podignes na 0db.
Ovo sto cu napisat, neko ce pomislit da je OFF TOPIC al nije uopste, jer to je i jedan od pravilnih nacina da se postigne rezultat.
Isto ko sto sam video po drugim postovima da nazivaju da SE PODIZEM il sa VISINA ovo nije to, ko misli tako, slobodno nek izvoli, ja stojim iza svaku rec sto kazem i mogu dokazat.
Ukratko:
Mastering i jest vazan i nije, kao drugo MASTERING treba bit ostavljen profesionalcima, kao trece na ovom forumu jos nisam sreo da neko radi to i ne verujem da neko to moze radit, ukljucujuci i mene.
Mastering je jedna i jedina stvar, POJACANJE JACINU ZVUKA, al opet nije to tako jednostavno.
Al ako se neko ne slaze samnom neka procita dobro ovo sta hocuda kazem sa POJACANJE zvuka, jer i jest to i nije.
Glavni mastering efektu su jedni i jedini: REVERB, EQ, COMRESSPR i LIMITER, koji moze bit ULTRAMAXIMIZER, ili COMPRESOR moze biti MULTIBAND COMPRESSOR.To pdizanje JACINU GLASA ne postize se na tako LAK nacin pa zato se sve to koristi. Mastering nije samo SPORT koji skupo kostanego je i stvar i kad bi imao te pare dane mozes postignut, jer cena masteringa nije para, nego je 25-30-40 godina iskustvo.
Ponavljam, GODINE iskustva ne DANE.
Ako je MIX vrlo dobar, u nekim slucajevima MASTERING nije UOPSTE POTREBAN.
Za da se uradi dobar MASTERING mora MIX da bude predobar, bez dobrog MIXa nema MASTERING, NE POSTOJI, niti ga iko moze uradit.
Postoje nekoliko procedure:
1. I najvazniji, EQ, koji balansira sve trake u generali, kojima je nesto falilo u samom MIXu, primer: ako se BASS ne cuje dovoljno u toku MASTERING procesa EQ ga moze podignut do zeljenog levela.
2. FadeIns i FadeOuts, to je automatizacija trakama, da se neka povecava sama , neka smanjuje, neka ulaziizlazi i tako dalje, to se radi u toku MASTERINGa a ne MIXiranja.
3.Compresija, Limiting i Level Maximizing, procesori koji svi rade jednu istu il slicnu stvar, da balansiraju dinamicni RANGE koji rezultira u JACI ZVUK ili GLAS.
4. Specijalne Efekte, to je jedan i JEADINI: REVERB!
Koji se stavlja da doda extra osecaj, na siroko mesto, i vecu i siru stereo sliku.
I ZADNJI i koji se uvek ne koristi je DITHERING, ako se to radi na analogne masine onda taj DITHER ne postoji, to je vec drugastvar, bilo je i post o vezi toga.
Te 4 glavne procedure su i NEKA VRSTA PRAVILA za MASTERING, koja se nadje kod vise poznatih Inzinjera kao BOB KATZ, BOBY OWSINSKI, CRAIG ANDERTON, DAVID PENSADO, JOE CHICCARELLI, LEE DE CARLO i ostali da ne nabrajam.
Ja licno sam MASTERIRAO nekoliko zavrsenih produkta, a sto se tice nase produkcije svaku sam pesmu MASTERIRAO jel to i ne trazi puno, retko ko to radi na nasu muziku, jer nasi snimci su svi isti, papuca-kick i bass su uvek zajedno i jedno isto, gde ne mozes da odredis koja jenota odsvirana na BASSu, ne cuje se, sve je BOOMY.
Jedna vazna stvar u toku MASTERING je da se oslobodite od nezeljene SUBSONICS, ili previse niske HARMONIJE ili ALIQUOTE, kako ih vec zovete.
Do njih dolazi zbog 2 razlicitih razloga kao: TRANSPONIRANJE NADOLE, NISKO, PITCH SHIFTING ili PROSIRENE DSP OPERACIJE kao FADEINS and OUTS gde treba da znate da kako god se zvuk podize il smanjuje na neku trazku u FADES da se i same ALIQUOTE i FREKVENCIJE menjaju.
Najvazniji PLUGINS su:
Compressors: multibands, limiters, maximizers, chainers, gates level maximizers.
EQ.
Warmers i druge DISTORZIJA efekte, gde jedan MASTER se ne moze zamislit na digitalne masine bez da ima DISTORZIJU u sebe.
Bass Enhancers, za doterivanje BASS HARMONICS.
Stereo Imagers, Harmonic Enhancers, i na kraju zadnji REVERB!
U svetu COMPUTERA i DAW postoje i PLUGINS kojirade sve u jedno, a jedne od najpoznatije i NAJBOLJE SU:
TRACKS i IZOTOPE OZONE.
Neko ce vam reci i WAVELAB moze mastering il nesto slicno tome, TO JE SKROZ POGRESNO.
WAVELAB i nesto slicno tome je samo jedna aplikacija koja PEVA mislim PLAY tu vasu traku za MASTER..
Danas CUBASE je isto sposoban da uradi jedan PRAVI MASTER, mislim PRO, pustite sta beziskusni pricaju, i ne aplikacija kao aplikacija WAVELAB ne moze nikad da bude bolji nego CUBASE za MASTERING, ni u snu.
Eto toliko otprilike da vas upoznam sa MASTERING svetom, naravno oni koji ne znaju o tome, i nadam se da ce nekome pomoci da ODUSTANE od toga ako misli da ne moze to a nekome pomoci da KRENE DA UCI to ako misli da je sposoban.
Prateci sta ljudi pricaju neke PLUG INS nisam nit spomenuo, jer vise nas ovde nemaju te uslove da stignu do te PLUG INS ili HARDWARE masine zato sam na kraju nabrojao IZOTOPE OZONE i TRACKS.
Pozdrav svima i hvala vam na vremenu za citat ovo.
Nedim76
26-01-2006, 01:58 PM
Bas sam sad video sta je ono OGGY rekao i da to potvrdim. Treba se pazit na nacin monitoringa, dal je to PEAKS ili RMS, koji ANALIZERY i sve ostalo, koje su skroz druga tema, mozda je ovaj odgovor za tebe bilo i malo vise no sto ti trebalo al nadam se da ce ti pomoci a i ostalima.
Mastering i jest vazan i nije, kao drugo MASTERING treba bit ostavljen profesionalcima, kao trece na ovom
forumu jos nisam sreo da neko radi to i ne verujem da neko to moze radit, ukljucujuci i mene.
Ja radim mastering .... i jos par ljudi koje poznajem ..... i dosta njih koje ne poznajem
Mastering je jedna i jedina stvar, POJACANJE JACINU ZVUKA, al opet nije to tako jednostavno.
Gresis .....masterin nije samo pojacanje jacine zvuka , nego i poboljsanje frekvantnog i stereo opsega a i
sluzi za resavanje problema u mix ( kad se vise ne moze vracati na mix .... )
Ako je MIX vrlo dobar, u nekim slucajevima MASTERING nije UOPSTE POTREBAN.
....... bas me zanima kako iz mixa mozes da izadjes sa -11 rms -a ?
Za da se uradi dobar MASTERING mora MIX da bude predobar, bez dobrog MIXa nema MASTERING, NE POSTOJI, niti
ga iko moze uradit.
gresis ......mastering efekat je najvidljiviji kod lozesg miksa , zapravo cuje se najveca kvalitativna
razlika , kod dobrog miksa razlika je manja , sto znaci da mastering i te kako postoji i kod loseg miksa
1. I najvazniji, EQ,
zasto najvazniji ..... sta ako je miksu potrebna kompresija pre nego eq ?
3.Compresija, Limiting i Level Maximizing, procesori koji svi rade jednu istu il slicnu stvar, da
balansiraju dinamicni RANGE koji rezultira u JACI ZVUK ili GLAS.
kompresor i limiter NISU iste stvari i nemoj da ih mesas ...... u slucaju da su iste onda bi stavljanje
limitera iza kompresora predstavljalo apsurd ......
4. Specijalne Efekte, to je jedan i JEADINI: REVERB!
ja sam delay koristio nekoliko puta na masteru , jeste da nije bas uobicajeno , ali je par puta bas
posluzio .... i to ohm boys ( da ne poverujes ) ......
a sto se tice reverba .... on se jako retko stavlja na mastering jer se gubi punch snimka ( u orincipu se
moze stavljati na balade i sl .... ) iako su poet reverbi uglavnom jako kratki
Ja licno sam MASTERIRAO nekoliko zavrsenih produkta, a sto se tice nase produkcije svaku sam pesmu
MASTERIRAO jel to i ne trazi puno, retko ko to radi na nasu muziku
Ne znam gde zivis , ali ovde je mastering normalna stvar
Do njih dolazi zbog 2 razlicitih razloga kao: TRANSPONIRANJE NADOLE, NISKO, PITCH SHIFTING ili PROSIRENE
DSP OPERACIJE kao FADEINS and OUTS gde treba da znate da kako god se zvuk podize il smanjuje na neku
trazku u FADES da se i same ALIQUOTE i FREKVENCIJE menjaju.
Sad si me zbunio , kakve veze imaju aliquote sa transponiranjem ili prosirenim dsp operacijama ili fade in
ili fade outima ?????
Warmers i druge DISTORZIJA efekte, gde jedan MASTER se ne moze zamislit na digitalne masine bez da ima
DISTORZIJU u sebe.
Stavljas distorziju u svaki master ?!?!?! I na balade !?!?!
Danas CUBASE je isto sposoban da uradi jedan PRAVI MASTER, mislim PRO, pustite sta beziskusni pricaju, i
ne aplikacija kao aplikacija WAVELAB ne moze nikad da bude bolji nego CUBASE za MASTERING, ni u snu.
Naravno da moze .... kad u wavelabu stavis npr kompresor pa eq i onda odlucis da im promenis mesta .... u
wave labu samo premestis efekte .......u Cubaseu bi morao da sacuvas preset pa da ugasis efekat pa da ga
podignes i..... zato je mnogo lepse raditi u wave labu .....
Ovo sam napisao samo da ne pomislite da je OVO mastering .....radije procackajte po forumu , bilo je dosta
price o tome , a i dvuckovic je postavio vise puta vrlo korisne linkove za post ......
Pozdrav
Ad Fines
27-01-2006, 04:12 PM
Aiiii nedim76-e.....
...ovo je dio recenice za 10......"Eto toliko otprilike da vas upoznam sa MASTERING svetom".............strasno!
Ides nas upoznat sa svijetom o kom nemas pojma!
@admini
jel se moze pojedinom useru stavit manje znakova na raspolaganju....recimo....1?
[QUOTE=Oggy]Mozes skociti i sa 3. sprata na glavu. Nece boleti , iako bi bilo za ocekivati da hoce. Samo nemoj PRETERATI...
:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Pozdrav
Dushan_S
28-01-2006, 03:26 AM
:D
Pa dobro, ljudi vi sve gledate ozbiljno, čovek se toliko potrudio oko posta, ajmo bar 2+ za dobru nameru ako ni?ta drugo... :p
A vi odma paljba... A i ima onaj dečko ?to je u BG-u pao sa zgrade i ni?ta mu nije bilo, znači, bitno je samo da se kompresujete na vi?e od -11db pre skoka, i masa puta ubrzanje vam ne mogu ni?ta ;) Takođe molim moderatore da Nedimu u profil ispod Nick-a dopi?u Hedrum Master Blaster titulu za vrhunske domete u masteringu i kucanju dugačkih postova :)
@ Max
Znas ti mene... :)
@ Dule
CAREEEEEE!!! :rotfl:
SandRob
28-01-2006, 05:55 PM
vidin da je ekipa nasla novu zrtvu :mad:
:D
... A i ima onaj dečko ?to je u BG-u pao sa zgrade i ni?ta mu nije bilo....
U NS-u,na Limanu,pre dve godine sa 16-tog sprata i nishta !!!!Ponovo je morao na Mastering.....:banghead:
diviner
28-01-2006, 06:39 PM
vidin da je ekipa nasla novu zrtvu :mad:
Sto si ti sada ljut? Ponekad mi stvarno nisi jasan.
Ako do nesretnog nedima do sada makar i malo, malcice nije doprlo onoga sto se zove logicko i zdravorazumsko zakljucivanje, onoga sto se zove dobra retoricka naracija, ili pak pristojna i koncizna forma pisanja misli, ako ga niko do sada nije poducio sta zapravo mastering znaci (makar o osnovama produkcije muzike), a bavi se sa tim (ili zeli da se bavi), mislis da ima smisla da ga sada poducavamo?
Momci su se malo nasalili na njegov racun, i to je najbolji nacin da shvati da ono sto prica nije tacno i da treba da se lati "stolice" i da nauci bolje ("ucitelju" koji ga je tako ucio, treba da da "nogu")...Ako je neko i rekao da nema pojma, ne vidim gdje je pogrijesio (osim sto je to mozda moglo malo njeznije da mu se saopsti...ali dokle da budemo tolerantni kada protiv lupetanja ima toliko lijeka na rumskom na sve strane, postove iz kojih mogu nauciti sve sto ih interesuje...zbog cega uopste ovaj forum onda postoji, ako iz njega slicni ne uce, i kako da mi koji nesto znamo ne popizdimo kada spomenuti nista ne uci iz onoga u sta ulazemo svoje vrijeme, dobru volju, svoje novce na kraju krajeva).
Treba stvari nazvati pravim imenom, jer ako se to ne ucini sve cemo zvati pogresnim...
SandRob
28-01-2006, 06:57 PM
zar ovo sto je max napravi nije pravi nacin!?
sto treba povrh toga ismijavat covika i govorit mu da nema pojma!?
nebi ja bas reka da on nema pojma. cita san ja ode puno vecih bisera pa se nikoga nije vridjalo, osim kad se isto vako ne nadje koja zrtva, pa se svi uhitu nje. :mad:
diviner
28-01-2006, 07:33 PM
Ja se slazem sa tobom (da bi moglo manje biti spamovanja i ophodjenja na licnom nivou... da bude vise razgovora na temu prblematike)...Ali ovo je forum, kako kaze dr.Ru, na neki nacin vlasnistvo svih nas, i ponekada se mogu reci i stvari koje nisu bas prikladne za teme o kojima se raspravlja (forum je ziv). Cak sam rekao da bi se "nemas pojma" izrazi mogli malo ljepse "pakovati" i da se, posebno prema novajlijama treba biti tolerantan, popustljiv, predusjetljiv, uopste ljepse razgovarati, ukazati na njihovo neznanje na fin nacin...
Ali u svemu je bitna mjera...Ako neko nema mjere u kolicini iznijetih dezinformacija, zasto bi mi imali mjeru postivanja takvih osoba i tretiranja ravnih sebi. Da li ta osoba ima postovanja prema nama, koji smo ostavili drugima na znanje toliku kolicinu truda, iskucanog teksta, ulozenog novca da bi nesto provjerili, istestirali, zakljucili? Samoupravljanje je imalo slican princip (i onaj koji nije imao pojma sa zivotom mogao je da bude direktor drzavne ili javne kompanije/institucije) pa smo zato tu gdje jesmo...Za to sam da se ophodimo jedni prema drugima sa postovanjem, ali isto tako sam i za to da se nekome ukaze da "nema pojma" kada zaista nema pojma (jer zasto okolisati ako su stvari toliko evidentne). Posebno kada taj neko na kraju svojih dezinformacija napise: "Eto toliko otprilike da vas upoznam sa MASTERING svetom" . Uvrijedice one koji zaista nemaju pojma, a one koji nesto i znaju, navest ce da nauce bolje i time dokazu da znaju vise (argumentuju napisano).
PS. I Max je bio uglavnom sarkastican, posebno u djelu vezanom za distorziju ;)
sasaristic
28-01-2006, 07:49 PM
nebi ja bas reka da on nema pojma. cita san ja ode puno vecih bisera pa se nikoga nije vridjalo, osim kad se isto vako ne nadje koja zrtva, pa se svi uhitu nje. :mad:
Svaka cast Sandro....jes da je covek malo preterao, ali da li je to razlog za preterani cinizam i uzivanje u ponizavanju....treba intiligenciju i "superiornost" ipak malo zauzdati i dobronamernoscu.
sasaristic
28-01-2006, 07:51 PM
Svaka cast Sandro....jes da je covek malo preterao, ali da li je to razlog za preterani cinizam i uzivanje u ponizavanju....treba intiligenciju i "superiornost" ipak malo zauzdati i dobronamernoscu.
diviner
28-01-2006, 08:10 PM
Slazem se sa tobom sasaristic...samo ovdje nije bilo ni pomena oko toga.
Ad Fines
28-01-2006, 10:42 PM
Ja sam napisao da nema pojma....OK...ispricavam se....tip ima pojma:banghead: :banghead: :banghead:
Taj ti nema bogatu skrinjicu znanja jer to je vidljivo iz njegovog texta....
Sando,ajd svega ti, prevedi nam ovu recenicu...
"Ako je MIX vrlo dobar, u nekim slucajevima MASTERING nije UOPSTE POTREBAN.
Za da se uradi dobar MASTERING mora MIX da bude predobar, bez dobrog MIXa nema MASTERING, NE POSTOJI, niti ga iko moze uradit."
Pogledajte malo forume na koje on odlazi pa procitajte sta pise.Nisam ja napao nikakvog novajliju,nego sam tako odreagirao....jebiga....na textove ala...PC kurac...mi ovdje u Americi znamo sta je mjuza...vi ste bogalji i jos uvijek radite mastering a mi samo dobar mix........bla bla...dajte molim vas....
Nacitao sam se njegovih postova na ostalim forumima...potrazite malo pa necete braniti takve kalibre.
idekius
29-01-2006, 05:04 AM
Pogledajte malo forume na koje on odlazi pa procitajte sta pise.
Koliko znam, extremne mazohiste nemamo ovde... Hvala na predlogu, barem ja te necu poslusati :mrgreen::rolleyes:
Dushan_S
29-01-2006, 05:08 AM
Svaka cast Sandro....jes da je covek malo preterao, ali da li je to razlog za preterani cinizam i uzivanje u ponizavanju....treba intiligenciju i "superiornost" ipak malo zauzdati i dobronamernoscu.Pa ?to se tiče ovoga ?to ste rekli ti i Sandro, do?ao je čovek na forum, malo se preterano razmahao, i sledilo je ćebovanje, nije to valjda tako stra?no? Mislim, nemam utisak da je iko bio namerno zao ili i?ta slično? Bar je po meni zdravija neka zajebancija nego (nadam se da se Max neće ljutiti na komentaru) to kako je Max seckao čoveka u postu na sitne rezance, umesto da mo?da samo ka?e da nije u pravu, i da uputi onoga koji je pitao na neku temu u kojoj se već pisalo o tome. Bar gledam po sebi, ?ta bi meni vi?e prijalo. Ja sam pročitao njegov post, i nisam fakat bio siguran da li je problem jezička barijera, ili nije, mo?da je imao najbolju nameru. E sad, uvek postoji to, kad god se izjavi u ?ivotu ne?to, čovek snosi posledice. Ako ja do?em i ka?em ne?to nekom u vezi gitara, ja snosim posledice ako nisam u pravo, pa i podsmeh i zajebanciju. Nije to tako stra?no. Dapače ima foruma brojnijih po članovima i zajebanijih po znanju članova a koji su mnogo grublji od ovoga kako su ljudi ovde reagovali. Ipak ovo nije prihvatili?te za zabludele mastering in?enjere u povoju nego običan net forum. :D
Ako je dečko u fazonu da ima minimum smisla za humor i nije preterano samova?an, prihvatiće zajebanciju, objasnićemo se pa mo?da postane i redovan, tj "na?". Ovako, ako je on dovoljno hrabar da tvrdi ne?to ?to je glupost, ?to se i neko ne bi zabavio na taj račun. To su samo post-ovi, ne bijemo čoveka pesnicama. Bar je moj utisak da su svi preterano u rukavicama nekad, sve ne?to "Jao, nemojmo da neko ne bi ne?to pomislio". A to da kad se skupi ekipa nekad se pretera ne znam... Ja mogu samo da odgovaram za post koji ja napi?em i da ga pi?em tako da bude samo zajebancija ali bez poni?avanja osobe, ostali, već svako po svom osećaju i moralu.
diviner
29-01-2006, 05:49 AM
Evo slazem se i sa tobom Dushane :mrgreen: . (wtf koji mi je k.... :confused: ) :mrgreen:
Samo, mogao bi i sam da budes malcice blazi u tom svom sarkazmu i "nadjebavanju", jer ja i drugi koji te znaju ti sigurno nece zamjeriti ali oni koji te vide tek prvi put sigurno pomisljaju na sve vrste "torture" poslije tvog prvog "odgovora" :).
SandRob
29-01-2006, 07:20 AM
Sando,ajd svega ti, prevedi nam ovu recenicu...
"Ako je MIX vrlo dobar, u nekim slucajevima MASTERING nije UOPSTE POTREBAN.
Za da se uradi dobar MASTERING mora MIX da bude predobar, bez dobrog MIXa nema MASTERING, NE POSTOJI, niti ga iko moze uradit."
procitaj od bob katza mastering audio - the art and the science pa ces vidit da i bob kaze isto.
on kaze da savrseni mix ne treba mastering, a lose mixeve ni ne pokusava masterizirat nego ih vraca na mix. takodjer svaku stvar koju se moze u mixu popravit on vraca.
osin toga, nedim ima problem sa jezikom i to bi morali razumit i tolerirat.
cak i ono sa distorzijom mislin da covik nije misli na fuz i overdrive, nego na 'pozeljna' izobliocenja koja daju lampe i anlogne sprave.
a i sto u ovemu poslu znaci 'biti u pravu'!?
diviner
29-01-2006, 07:50 AM
Slazem se i sa Sandrom :mrgreen: (necu vise majke mi :mrgreen: ).
Salu na stranu, covjek je govorio o trivijalnostima. Rekao je da ne treba raditi mastering kada je mix savrsen (vrlo dobar) i tu se svi mozemo sloziti (mada opet zavisi sta podrazumijevamo pod mastering...Ponekad se pod masteringom podrazumijeva "uljepsavanje" snimka od strane izdavaca, kako bi se postigao poseban efekat kod kupaca, zasiljio snimak itd itd...takodje, pod terminom mastering je i postupak izrade mastera koji ce dalje biti matrica (glas master) za izradu vise hiljaditih primjeraka kopija). Sta je on tu rekao posebno (ili Bob Katz kojeg stalno citirate kao da je izmislio hladnu fuziju...covjek skupio svog iskustva na jednom mjestu, krotko ga zapisao, povezao sa teorijom i na tome mu svaka cast, ali zasto od toga praviti dogmu). Kao da je rekao da dobrom tj. odlicnom automobilu nije potreban rezervni tocak, kako bi ostvarivao odlicne performanse...Bezveze.
Ad Fines
29-01-2006, 08:29 AM
Niti jedno slovo se ne odnosi na jezik!!! Svi koji rade, grijese.
Vjerovatno sam glup,al meni ovo nema smisla...
"...ako je mix vrlo dobar,mastering nije potreban,a da bi se uradio dobar mastering,mix mora biti predobar..."
Ja ovo ne razumijem,zato sam trazio prevod.
Ma ne isplati se prepucavat.Odoh ja raditi dobar mix,pa cu ustedit na masteringu,a ako mi mix ispadne predobar,e tad cu platit i mastering.
,
"...ako je mix vrlo dobar,mastering nije potreban,a da bi se uradio dobar mastering,mix mora biti predobar..."
.
Vrlo dobar - 4
Predobar - 3+ :D
SandRob
29-01-2006, 09:27 AM
Vrlo dobar - 4
Predobar - 3+ :D
ajde, ajde... znate sto je covik misli. ni se potriba coviku rugat zato sto nezna nas jezik.
jedan je vidi da na bukvi pise 'picka', pa je slomi %!
bdv: ja sam jednom na planetz napisa 'my computer won't shot down' umisto 'shut down', pa su mi se mrvicu nasmijali, ali su znali na sto mislin, nisu me capali u djir nego su mi pomogli rijesit problem.
ma neman ja nista protiv sarkazma, dapace. ali slazen se i sto diviner kaze, da treba imat miru.
da ne ispadne da ja sad dramatiziran i da mislin da je neko ode ucini smrtni grih, ne mislin, ali imajmo malo tolerancije i mire.
SandRob
29-01-2006, 09:53 AM
Niti jedno slovo se ne odnosi na jezik!!! Svi koji rade, grijese.
Vjerovatno sam glup,al meni ovo nema smisla...
evo ti prijevod i objasnejnje:
dakle, savrseni mix ne treba mastering (teoretski), ali kako niko nece napravit takav mix potrebno je cinit mastering (to je ono sto je max napisa) i to obicno radi drugi covik i u drugom poooosebno opremljenon studiju, sa poooosebnom vrlo skupon opremon o kojon vecina nas moze samo sanjat.
mastering je nadogradnja na mix i oni koji ga profesionalno rade zele sto je moguce bolji mix. mix sa kojim nisu zadovoljni vracaju na popravni, jer jedino tako mogu izvuc maximum, a i izgradit/sacuvat renome.
eto, tako radi svjetska prva liga... a kod nas se tomu smiju, ali to vise govori o nama (pogledati moj avatar).
E, sad ozbiljno, za razliku od ranijih 'bisera' - Steke, milosajeftica..... nisam video u njegovom postu nista zlonamerno, drkadzijski, i sl. Tacno, rekao je neke stvari o kojima vredi diskutovati (cak smo se vec i ćerali na tu temu), ali forum za to i sluzi. I zaista, kad se post malo pazljivije procita, vecina stvari je cudna zbog jezicke barijere
Sto se mene tice, Dule je jos jedanput zablistao i to u potpuno zdravoj zajebanciji. Sledece izbore, ako se kandiduje, glasam za njega, pa makar i kao predsednika mesne zajednice :D
@ Sandro
Nije mi jasno sta si se napeo, a ako vec jesi, nije mi jasno zasto onda selektivno?
Zasto nisi nista rekao na ono sto je Max napisao?
Pa to je ogoljena istina, bez ijedne sale, vec pravo u glavu. Ono sto je Dule napisao je u odnosu na to potpuno benigno.
Da ne bude zabune, sustinski, ono sto je Max napisao, potpisao bih i sam jer je 110% u pravu i ovo ne pisem u kontekstu neodobravanja, vec podrzavanja teze, ali me cudi zasto onda njemu nisi nabacio da je "grub"?
Nekome smes da saspes u lice, a nekome nesmes? Ili je nesto drugo u pitanju?
Opet, da ne bude zabune, ja tacno znam sta je covek hteo i uspeo da kaze, posto smo u svakodnevnom kontaktu i ja se sa time apolutno slazem, a ti Sandro, ako ne verujes, postoji PM, pa ga pitaj licno.
Mene samo zivcira selektivno moralisanje (iz bilo kog razloga) gde se nekome dodvoravas, a neke napadas zbog iste stvari.
Dodatno mi je zasmetalo to sto su u pitanju dvojica ljudi (Max i Dule) koji spadaju u nekolicinu ljudi koji forum odrzavaju funkcionalnim i informativno- validnim (kakva misao...) i sto su obojica vrhunski u onome cime se bave, a najvise zbog toga sto su mi obojica vrlo draga i na ovaj nacin ih ti postavljas kao tezu i antitezu (ysto je potpuno pogresno).
Eto, ja toliko...
Ne bih vise jer mislim da sam rekao dovoljno. Nije mi bila namera nikoga da vredjam, ali ne mogu da dopustim da se o dvojici super likova prica u fazonu good guy- bad guy, a sve to zbog nekog (bilo kog) tipa koji se pojavio, prosuo svu "pamet" i "prosvetlio" nas. Pa tacno da je i Bob Katz, ja se ne bih slozio.
Odjava.
SandRob
29-01-2006, 11:51 AM
max je usa u argumentiranu polemiku i to je pravi nacin. nemam ja predrasude prima nikomu i ti bi to razumi da nemas predrasude prima meni.
bassystem
29-01-2006, 12:45 PM
ja mislim da je ova tema trebala da se zavr?i dexxy-jevim (trećim) postom, koji je na najjednostavniji način objasnio čovjeku ?ta treba da uradi da bude zadovoljan, jer je očigledno da (taj koji je i postavio temu) čovjek ne radi za Madonu...ili za Joksimovića i druge na?e zvijezde, koji nemaju povjerenja u na?e in?injere nego ?alju svoje mixeve na ?iljenje ?irom planete...
A mislim da ste svi vi po malo u pravu...i ja volim humor i ?elio bih da vi?e toga bude, naravno, na način na koji to radi Dule, vrlo duhovito i inteligentno, naravno mislim da nije zlonamjerno...Sla?em se i sa Sandrom, da treba biti manje sarkastičan i ciničan, koliko je to moguće, jer mislim da je to ovdje nepotrebno među članovima foruma....mislim da smo svi tu zbog ljubavi prema muzici i da niko nije zlonamjeran...
I ono ?to je najva?nije, mislim da djela treba da govore umjesto nas. Jer količina informacija koju neko zna u umjetnosti ni?ta ne znače. Znam ljude koji su ?iva enciklopedija, ali kad uzmu ne?to da urade ni?ta ne valja. I obrnuto, ljude koje bismo proglasili neznalicama jer se ne izra?avaju dovoljno dobro i neznaju dosta stručnih izraza, ali imaju izvanredan ukus i smisao za dobro, dobro "čuju"...Ako je suditi po djelima, bolje da svi dr?imo zatvorena usta...Ne zamjerite mi, ali mislim da nemamo bogzna čime da se pohvalimo...zato bolje da vi?e radimo, manje da pričamo...Znam da je te?ko, nema para, ali volio bih da se postigne bar neki balans između "priča"-"djela"
max je usa u argumentiranu polemiku i to je pravi nacin. nemam ja predrasude prima nikomu i ti bi to razumi da nemas predrasude prima meni.
Jako je glupo da ja sad objasnjavam sta je neko drugi hteo da kaze...
Igrom slucaja znam, a ti to isto mozes saznati ako pitas coveka licno.
Ja nisam rekao ni jednom da ti imas predrasude, vec da uzimas ulogu branioca neselektivno i to po pravilu uvek kada za to nema nikakve potrebe.
Nisam Duletov advokat, ali moram da kazem da su mi njegove opaske zanimljive, zabavne i drage bas zato sto su krajnje inteligentne, a u njima nema zlih namera.
O tome da ja imam predrasuda prema tebi nema ni govora, jer i sam znas da za to nema ni jednog razloga. Cak te vrlo uvazavam. Jedino sto ne volim je neko deklarativno pravednistvo po svaku cenu, a to nema veze sa tobom, vec sa principom i to bih zamerio bilo kome, pa i tebi.
Nadam se da se ne ljutis.
Pozdrav
diviner
29-01-2006, 01:49 PM
Stvarno Sandro, starija si osoba, trebalo bi biti i zrelija :confused: (ne mislim u pezurativnom smislu i nemam namjeru da uvrijedim)...
Zar zaista mislis da se sve uvijek moze postici lijepom rjecju ? Ako ti zivis u toj i takvoj "nedodjiji", onda ti iskreno zavidim. Evo sta je tvoj zemljak Boris Novkovic upravo maloprije izgovorio u emisiji koja se bavi predstavljanjem javnih licnosti kao normalnih ljudi (cini mi se da se zove Balkanskom ulicom, ili nesto tako slicno) na RTSu:
Na pitanje sta bi eventualno sebi mogao zamjeriti kada se osvrne na svoju proslost, rad sveukupno, rekao je da moze sebi zamjeriti sto je cesto bio popustljiv na raznorazne gluposti, agresivne ispade drugih, jer kada to ucini, ti isti nastavljaju istim putem i dalje. Zatim je rekao (parafraziram):
- "Treba ljudima reci sta je i kako je, vratiti istom mjerom, jer ce ih to pogoditi i natjerati da razmisle dva puta, prije nego li ponove istu stvar".
Ne znam Borisa Novkovica dovoljno da bih sudio o njegovim sudovima generalno, ali ovo sto je rekao stoji...
Nikako mi nisi jasan sa tom "zastitnik nevinih" iliti "robin hood" filozofijom onda kada ima najmanje razloga za istu. Zar smo mi toliko zli ili mozda glupavi, nezreli, da moras svaki put TI da nas ispravljas i ukazujes nam na put i nacin ophodjenja jednih prema drugima? Na stranu to sto su, kako su drugi ispravno primjetili, sasvim benigna zezanja...
Nemam nikakvu losu namjeru ovim sto ti pisem, vec samo zelim da na pravi nacin razlucimo neke stvari...Ti imas pravo na svoje misljenje, i to pravo cijenim, ali ne mozes nam ti uvijek govoriti kako mi imamo "nesto protiv tebe", predrasude, jer da imamo, svako od nas bi ti rekao u cemu je problem, direktno u lice...Znaci nemamo predrasude vec imamo rasude na osnovu vise pisanih akata upravo na ovom mjestu, zvanom forum. A ti rasudi rezultuju sledecim indikacijama: postujemo te kao vrsnog znalca svog posla, dobrog i dragog druga (koji ponekad zna da "iznenadi" prosvijetljenjima poput ovoga...znam da to radis iz najnajnajbolje namjere, ali prosto mislim da grijesis nesvjesno, vjerovatno iz pretjerane blagosti...) i koji zaista hoce da ucini i pomogne, u svakoj situaciji.
Ajd sad radite te masteringe kako ko zna i umije, da se bavimo necim korisnim...
Hajde da se i ja javim , posto nisam imao pojma dokle ce ovo da ode ......
1. Uopste nisam bio cinican prema coveku ....... napisao je dosta toga u jednom postu i mogu reci da me je uglavnom zbunio ...... iz tog razloga sam ......
2. ..... iseckao recenice koje su mi bile nejasne i sve sto sam napsao je bilo moje licno miljenje ili stav koji sam i obrazlozio
3. ako je bilo pitanje ..... to je stvarno bilo pitanje a ne cinizam
4. Covek je rekao i dosta toga sto stoji , zato sam i vadio samo ono sto me je zbunjivalo i to sam komentarisao i pitao.
5. Nikad nisam napravio salu najezicku barijeru , ali sam nekoliko puta citao i kad mi nije bilo jasno , pitao sam ( ali jos uvek nisam dobio odgovor)
6. Ako mi je mozda nesto zasmetalo onda je to bio komentar licne prirode tipa ...... " i to niko nemoze " ...... " ili onda se to nikada ne moze uraditi " sto je malo suvise zar ne ??? ( ali ni na ti nisam odreagovao )
tako da
@ Dusan ..... stvarno nisam imao neku zajebantsku nameru ( iako si je ti video )
@ Bassystem ..... koliko covek treba da uradi da bi mogao da se pohvali ili da moze da kaze da j dovoljno uradio da ima zaledjinu za ono sto kaze ? ( ni ovo nije cinicno , nego me zaista interesuje ) . Da li je to 2 .... 5 ...... 10 ...... 50 albuma , 1 ... 5 .... 8 filmova, 30 ..... 50 .... 100 reklama , 3 .... 7 ..... 10 serija . Ili je bitno da odredjena stvar bude proglasena za album , film , reklamu ili seriju godine ? Ili da se to odredjenom krugu najvise svidja ?
Ponavljam , ovo pitanje zaista postavljam onako kako sam ga napisao , znaci bezi ikakve zadnje namere ili cinizma , a postavljam ga zato sto u poslednje vreme ova tema prilicno izranja u nekim diskusijama sa mojim kolegama i prijateljima .....
Pozdrav
Meni je najnejasniji onaj deo o Wavelabu.
Nedime, u cemu ti radis mastering?
bassystem
29-01-2006, 06:50 PM
@ Bassystem ..... koliko covek treba da uradi da bi mogao da se pohvali ili da moze da kaze da j dovoljno uradio da ima zaledjinu za ono sto kaze ? ( ni ovo nije cinicno , nego me zaista interesuje ) . Da li je to 2 .... 5 ...... 10 ...... 50 albuma , 1 ... 5 .... 8 filmova, 30 ..... 50 .... 100 reklama , 3 .... 7 ..... 10 serija .
samo jedno jedino DOBRO djelo
Koliko si mi pomogao odgovorom , toliko si mi i odmogao .....
Za koga dobro ?
Ako je da ja budem zadovoljan , sumnjam da ce se to ikad desiti ......
Pozdrav
Dushan_S
29-01-2006, 08:17 PM
Max, čudno ti je pitanje. Negde zna? i sam isto kao i u svakoj delatnosti, svodi se na to da je neka dovoljna količina ljudi čula za tebe, da si spominjan i to mnogo vi?e u pozitivnom nego u negativnom kontekstu, i da ljudi počnu imati unapred u tebe poverenje da će? dobro obaviti posao, + mala doza mistifikacije koja se stvori usput vezano za tvoju ličnost i znanje. Takođe se podrazumeva to ?to je rekao Bassystem, da u biografiji ima? ?to vi?e izdanja koja su postigla uspeh. Bar sam ja tako skapirao. ?to pita?, jer po obliku pitanja to zvuči kao da je neko dovodio tvoju stručnost u pitanje, pa sad pita? "?ta ja to treba da uradim da bi me neko po?tovao na osnovu znanja koje već apropo imam?". Bar je zaizgledalo da to tako pita??
?to se tiče ove priče o Nadimu, mislim da smem da tvrdim da je te?ko raspravljati jer su jednostavno SVI U PRAVU. Tačno je i da se ne bi trebalo smejati kolektivno ljudima, i sprdati preterano na njihov račun, tačno je i da Max verovatno treba da ga isecka jer se forum ipak prvenstveno bavi znanjem a ne lepim pona?anjem (mada nije lo?e i kad njega ima), tačno je sa druge strane i da nema ničega lo?eg u tome na?aliti se ako postoji dobar materijal, i ?teta je ?to se nije pojavio i sam momak ponovo pa da se nadam se uveri da niko ni?ta lo?e ne misli (u slučaju da se izbedačio zbog komentara). Negde se mogu slo?iti sa svakim mi?ljenjem koje je izneseno u temi do sada. E sad kako u svakodnevnom ?ivotu izbalansirati sve to zajedno, i biti uljudan a i reći ?ta mislimo, i reći istinu kad treba a opet prećutati kad treba, mislim da je to problem za svakog od nas sa kojim se svakodnevno privatno susrećemo. I ne?to ne verujem da ćemo pronaći neki pametan odgovor u temi na forumu, ipak je to malo komplikovanije.
Evo ja ću samo u svoje ime jo? dodati da se nadam da svi znaju da nikad nisam pomislio ni?ta lo?e niti ru?no za bilo koga ovde na forumu, pa makar bio samo u prolazu, niti uradio i?ta sa ru?nom namerom, i da vas sve gotivim, pa eto, ko zna, mo?da ću biti za nijansu pa?ljiviji od sad, jer ionako znam koliko je lako napraviti nesporazum kada se umesto u?ivo razgovor vodi kucanjem. Čudo je taj internet :)
Što pitaš, jer po obliku pitanja to zvuči kao da je neko dovodio tvoju stručnost u pitanje, pa sad pitaš "Šta ja to treba da uradim da bi me neko poštovao na osnovu znanja koje već apropo imam?". Bar je zaizgledalo da to tako pitaš?
Pa blizu si ali je pozadina drugacija ...... znam bassystema vec manje vise 10 godina i mislim da je dosta uradio do sada i na sebi a i u delima ...... a ako on kaze da ni on nije nista uradio , onda sam postavio pitanje ... ko jeste ???
.... tačno je i da Max verovatno treba da ga isecka jer se forum ipak prvenstveno bavi znanjem a ne lepim ponašanjem (mada nije loše i kad njega ima)
Ja jednostavno nisam znao kako drugacije da se osvrnem na svaku stvar koja me je zbunila osim da seckam ..... i bilo je vrlo naporno veruj mi :)
A ti si mi jedan od simpaticnijih i duhovitijih clanova foruma ( osim sto mi dugujes za 2 - 3 tastature , posle isprosipanih tecnosti na tastature za vreme citanja tvojih provala :) )
Pozdrav
Arthur
30-01-2006, 02:20 AM
nece vam se taj vise javljati
steta u svakom slucaju
Manley
30-01-2006, 11:52 AM
"kompresor i limiter NISU iste stvari i nemoj da ih mesas ...... u slucaju da su iste onda bi stavljanje
limitera iza kompresora predstavljalo apsurd ......"
Nisu, ali su 90% procenata isti! Hijerarhijski gledano compressor je limiter sa manuelnim podesavanjem attack-a, release-a i ratio-a....Limiter je osiromasena verzija comp-a
"ja sam delay koristio nekoliko puta na masteru , jeste da nije bas uobicajeno , ali je par puta bas
a sto se tice reverba .... on se jako retko stavlja na mastering jer se gubi punch snimka ( u orincipu se
moze stavljati na balade i sl .... ) iako su poet reverbi uglavnom jako kratki"
UVEK se stavlja REVERB pri mastering procesu i to najcesce sa kratkim decay-om......
stavlja se i chorus....i mogu reci da cuda cini ;)
"Naravno da moze .... kad u wavelabu stavis npr kompresor pa eq i onda odlucis da im promenis mesta .... u
wave labu samo premestis efekte .......u Cubaseu bi morao da sacuvas preset pa da ugasis efekat pa da ga
podignes i..... zato je mnogo lepse raditi u wave labu ....."
WaveLab i Cubase kao mastering programi....ne znam....mislim da je to pogresan izbor
Pozdrav
Originally Posted by Max
"kompresor i limiter NISU iste stvari i nemoj da ih mesas ...... u slucaju da su iste onda bi stavljanje
limitera iza kompresora predstavljalo apsurd ......"
Nisu, ali su 90% procenata isti! Hijerarhijski gledano compressor je limiter sa manuelnim podesavanjem attack-a, release-a i ratio-a....Limiter je osiromasena verzija comp-a
Pomislio sam da ce neko ovo napisati , cak sam jednom kolegi sa foruma napisao da bih i ja tako odgovorio ..... i u pravu si , ali ne treba mesati te dve sprave , jer se sustinski zaista koriste za razlicite svrhe ..... zato se nekako limiter i " odvojio " od kompresora ....
UVEK se stavlja REVERB pri mastering procesu i to najcesce sa kratkim decay-om......
stavlja se i chorus....i mogu reci da cuda cini
Ovde se zaista necu sloziti sa tobom . U prici sam nekoliko inostranih net prijatelja koji su u poslu .....u 80% situacija ga ne koriste . Narocito otkako su rep i hip hop u modi ( a to je vec .... uh .... dosta :) ) . Vec duze vreme se da bi se dobila sira slika poteze za m/s kompresijom nego za reverbom . Naravno ..... reverb je korisna spravica za post ali mogu da tvrdim da je rec " UVEK " preterana ......
Sto se tice chorusa ..... ideja stoji , jedino sto sam ja uglavnom u svadji sa chorusima tj. svi mi uzasno zvuce , ali bih voleo da napises , kad koristis chorus , koji koristis , kakve set upove koristis i ( posto predpostavljam da ga stavljas kao send ) koliko ga doziras sa dry matricom ?
WaveLab i Cubase kao mastering programi....ne znam....mislim da je to pogresan izbor
Koja je tvoja preporuka u digitalnom domenu ????
Pozdrav
ah da ...... i sta se fazno desava sa snimkom kad dodas chorus ?
Je l' pravi neke probleme ?
Da li ga nekim hi pass om izolujes da ne kaci bas frekvencije ili .... ?
Pozdrav
Manley
30-01-2006, 12:45 PM
ah da ...... i sta se fazno desava sa snimkom kad dodas chorus ?
Je l' pravi neke probleme ?
Da li ga nekim hi pass om izolujes da ne kaci bas frekvencije ili .... ?
Pozdrav
Doduse tu si u pravu....postoji velika verovatnoca da dodje do faznih problema, ali uz veoma mali feedback cini cuda i nema opasnosti od faza! Naravno ide u side chain!
Sto se limitera tice...moje objektivno misljenje je da se odvojio od comp-a zbog cene...mislim da je jedini razlog cena...jevtinije je kupiti limiter i comp. nego imati dva skupa kompresora....mozda gresim...
Za REV..... imao sam prilike za vreme svojih studija na SAE-u da posecujem dosta mastering seminara, cak mi je jedan od Audio Ing-a Peter Gabriela-a predeavao stereo mikrofoniju....dosta sam vremena provodio sa njime i sada radim sa vremena na vreme kod njega u firmi! Diskutovali smo odsta na temu masteringa....jedino sto sam uspeo da zakljucim u svemu tome je da je jako skrivana tajna koja zahteva mnogo iskustva i trazi razvijanje svoje tehnike. Covek poznaje medju ostalima i Bob Katz-a i slusao sam dosta anegdota o svemu tome kako je uopste dosao REV u mastering lanac....
Ja sam licno probao na par mastera REV,pogotovu na HIP HOP-u i uz korektno podesavanje predeley-a i decay-a cini cuda....
Master programi?: Pitanje je ok! Ako izuzmemo "PRESKUPI" protools...jedina varijanta je LE verzija...koja je ako se ogranicis na premaster sasvim dovoljna.....za PC...nema mnogo varijanti, mozda: ensoniq paris ili Logic 5.5(ali je to opet slicno cubase-u)
Pozdrav
Nedim76
30-01-2006, 01:07 PM
Well od Jugoslovena se ne moze nista bolje nit ocekivat, to je za vas uobicajeno, nije kod vas u pitanju znanje.
Drugo, sve staje MAX REPLY odma posle mene je bio DKROZ u pravo i u isto vreme SKROZ pogresno.
Uzeo je sve literarno, taj postnije bio namenjen onima koji imaju pojma o tome nego onima koji nisu jos CULI o tome.
Primer, ja dobro znam, mozda i bolje nego ti MAX sta je COMPRESSOR, LIMITER ili MULTIBAND COMPRESSOR, vrlo dobro znam, i to jesu razlicni EFEKTI al opet na kraju sam rekao KOJI RADE JEDNU ISTU ILI SLICNU STVAR, bar sam to naucio u svoj 4 godina COLLEGE u tom pravcu, to i ti sam dobro znas da jest tako da su to razlicni efekti, al da u logiku opet uticaju na jednu slicnu ili istu stvar u DINAMIKU.
Quote:
Originally Posted by Nedim76 1. I najvazniji, EQ,
zasto najvazniji ..... sta ako je miksu potrebna kompresija pre nego eq ?
Pisao sam o MASTER proceduri ne o MIXu, isto i toliko sam nauciona taj COLLEGE o vezi EQ i MASTER.
Quote:
Originally Posted by Nedim76 4. Specijalne Efekte, to je jedan i JEADINI: REVERB!
ja sam delay koristio nekoliko puta na masteru , jeste da nije bas uobicajeno , ali je par puta bas
moze stavljati na balade i sl .... ) iako su poet reverbi uglavnom jako kratki
Poznajem licno nekoliko MASTERa ovde, REGIONALNO poznati ili SVETSKI poznate, kod sviju sam video il cuo tu istu stvar, mozda jednom il 2 puta DELAY na master a 80% REVERB....SVE SI LITERARNO UZEO, sta si ti ocekivao? Da sednem 6 dana da sve u detaljima? Opet cu da kazem, to je bilo na brzinu u generali za one koje ne znaju nista o tome.
Quote:
Originally Posted by Nedim76 Ja licno sam MASTERIRAO nekoliko zavrsenih produkta, a sto se tice nase produkcije svaku sam pesmu
MASTERIRAO jel to i ne trazi puno, retko ko to radi na nasu muziku
Naravno da je normalna stvar, mislio sam na VASU JUGO NARODNU MUZIKU VISE, gde MASTERING jos ne postoji nit se zna o njemu, a to sto sam rekao STO SE TICE NASEMUZIKE, mislio sam svaku sam pesmu sam ja MASTERIRAO, jer toga uopste nije nit postojalo.
To u vezi WAVELAB, isto u pravu si a i GRESIS, citaj pazljivo sta pisem, ljudi mesaju aplikaciju i efekat, kao sto kazu WAVELAB je samo za MASTER a ustvari WAVELAB je samo jedan WAVE EDITOR nista vise i nema VECIH sposobnosti no sto ima CUBASE za MASTER, hteo sam samo da objasnim tu dilemu sto uvek ljudi imaju da UPOREDJIVAJU WAVELAB I TRACKS, jel to ima ikaku smislu??? Da uporedis da je SECER sladji nego TORTU il TORTA sladja nego SECER, jel torta moze bez SECERA?
...da ne nabrajam druge detalje, opet ocekujem komentar i hvala vama na ispravkama, i ja sam ovde da naucim a ne da ucim nekoga.
Pozdrav puno vama
Doduse tu si u pravu....postoji velika verovatnoca da dodje do faznih problema, ali uz veoma mali feedback cini cuda i nema opasnosti od faza! Naravno ide u side chain!
Objasni mi to ..... ide u side chain ? Mislim znam sta znaci , ali mi objasni princip .... trigeruje ga nesto ???
Sto se limitera tice...moje objektivno misljenje je da se odvojio od comp-a zbog cene...mislim da je jedini razlog cena...jevtinije je kupiti limiter i comp. nego imati dva skupa kompresora....mozda gresim...
Mislim da ne gresis :) , samo mislim da je za ljude koji pocinju , sigurnije da pocnu na ovaj nacin . To je kao kad sam otisao prvi dan studiranja fizike .... i profesor kaze " e sad sve one jednacine koje ste ucili zaboravite , jer su bile svedene da biste shvatili princip " .....
Za REV..... imao sam prilike za vreme svojih studija na SAE-u da posecujem dosta mastering seminara, cak mi je jedan od Audio Ing-a Peter Gabriela-a predeavao stereo mikrofoniju....dosta sam vremena provodio sa njime i sada radim sa vremena na vreme kod njega u firmi! Diskutovali smo odsta na temu masteringa....jedino sto sam uspeo da zakljucim u svemu tome je da je jako skrivana tajna koja zahteva mnogo iskustva i trazi razvijanje svoje tehnike. Covek poznaje medju ostalima i Bob Katz-a i slusao sam dosta anegdota o svemu tome kako je uopste dosao REV u mastering lanac....
Ja sam dosta citao o tome , a onda sam i dosta experimentisao . Jednostavno produkcije koje pratim imaju dosta puncha koji se jednostavno razvodnjava koliku god kolicinu , predelay ili bilo koji parametar menjao . Onda sam kontaktirao inzenjera koji radi za J Timberlake a i M Elliot ..... i on mi je rekao da je to prilicno ( not fresh .... citiram ) i da se to radi kompresijom stereo kanala .... Time se izbegavaju i pitanja faze ..... Probao i dosao da stvarno zadovoljavajucih rezultata . Jednostavno ,osetio sam da sam na pravom putu i da to sve vise lici na ono sto ja volim da slusam .
e da ....podeli par anegdota ..... ako te ne mrzi da pises
Ja sam licno probao na par mastera REV,pogotovu na HIP HOP-u i uz korektno podesavanje predeley-a i decay-a cini cuda....
Hajde napisi par primera preseta ....
Master programi?: Pitanje je ok! Ako izuzmemo "PRESKUPI" protools...jedina varijanta je LE verzija...koja je ako se ogranicis na premaster sasvim dovoljna.....za PC...nema mnogo varijanti, mozda: ensoniq paris ili Logic 5.5(ali je to opet slicno cubase-u)
Ovo mi je sad jako interesantno ! Ponosni sam vlasnik ensoniq Parisa , za koji iskreno mislim da ima odlicnu AD DA konverziju . Sada ga koristim samo kao konverter i Patch bay . Radim u Nuendu . Ja stvarno ne mogu da cujem razliku u programima ( u smislu pustanja zvuka ) . Logic jeste malo tamniji , ali to je ( meni ) to . Takodje ( osim matematike ) ne cujem razliku kad se radi u protoolsima )
Zasto je po tvom misljenju Pro tools bolji od npr Nuenda , Logica 55 ili neceg treceg ? Ja iz prve ruke mogu da potvrdim da izmedju Nuenda Wave laba i ensoniq Parisa ne cujem nikakvu razliku u zvuku . A do sutra cu proveriti ( posto trenutno radim jednu postprodukciju ) da li ce isti preset efekata koji radim u postu se potreti ako obrnem fazu jednom .
Jedan post cu raditi u wave labu ..... drugi u Ensoniq parisu . Isti efekti isti preseti .....
Pozdrav
Nedim76
30-01-2006, 01:20 PM
Procitao sam sve postove jos jednom, da dobro skontam.
Mozete se vi mene ismijavat il zajebavat kolko god hocete, ne brine to meni, meni je bolje da mi kazes istinu neg da branis moje osecaje, bilo ko.
Dalje moj jezik, mozda govorim smesno, i ne znam se dobro izjasnit, al mozda koliko vi godina imate iskustva sa muzikom ja toliko jezika i govorim, ponosan sam stime sto ja kako tako govorim vas jezik, a vi moga jezika ne bi znali ni jednu rec.
OFF me je pitao pitanje a odgovor je da to radim u PRO TOOLS, gde je i najbolje, sad mozete vi skakat iz raznih razloga da nije tako, al za mene jest a i za mnogo njih.
Sto se tice to o vezi WAVELAB isto i o tome na gornjem postu sam rekao, jer vise NEISKUSNIH ljudi mesaju WAVELAB, TRACKS, IZOTOPE OZONE il takvih stvari, pa uporedjivaju WAVELAB i TRACKS, Jel to uopste ima ikakvu smislu? Zato sam dao tako prost odgovor na to, jer to su 2 razlicne stvari, jer vidim vas, posebno JUGOSLOVENA, neko podigao 400$ comp na credit u CIRCUIT CITY i odma na forum da drzi PREDAVANJA o MASTER i PRODUKCIJA, to jest malo smesnokod vas.
A slobodno i dalje gde god mislite da gresim, ispravite me i bicu vam zahvalan.
Stojim iza toga sto kazem i sto sam rekao, ako neko hoce dokaz mogu i to.
Pozdrav jos jednom.
Well od Jugoslovena se ne moze nista bolje nit ocekivat, to je za vas uobicajeno, nije kod vas u pitanju znanje.
Gresis .... glupo je vezivati nacionalnost i poznavanje materije . Ja sam ziveo u Engleskoj 5 godina i tamo ucio zanat. A sa druge strane engleski govorim isto kao i srpski , a hvala bogu na internetu , mogu svakodnevno da komuniciram s kim hocu preko foruma , na kojima sam jako dugo i da pitam ono sto mi nije jasno . Posle odredjenog vremena dosta ljudi se otkravilo prema meni , tako da imam i poduze prepiske od ljudi kao sto je Dave Pensado i drugi .....
Drugo, sve staje MAX REPLY odma posle mene je bio DKROZ u pravo i u isto vreme SKROZ pogresno.
Uzeo je sve literarno, taj postnije bio namenjen onima koji imaju pojma o tome nego onima koji nisu jos CULI o tome.
Bas sam zato i odreagovao . Sigurno to ne bih napisao da si se npr obracao Manley ili nekom drugom kome je jasna situacija .....
Primer, ja dobro znam, mozda i bolje nego ti MAX sta je COMPRESSOR, LIMITER ili MULTIBAND COMPRESSOR, vrlo dobro znam, i to jesu razlicni EFEKTI al opet na kraju sam rekao KOJI RADE JEDNU ISTU ILI SLICNU STVAR, bar sam to naucio u svoj 4 godina COLLEGE u tom pravcu, to i ti sam dobro znas da jest tako da su to razlicni efekti, al da u logiku opet uticaju na jednu slicnu ili istu stvar u DINAMIKU.
Drago mi je zbog toga , ali ond tako i napisi ...... a ne da je to isto ....
Pisao sam o MASTER proceduri ne o MIXu, isto i toliko sam nauciona taj COLLEGE o vezi EQ i MASTER.
Samo se drugacije izrazavamo ...... ovde vecina ljudi kad zavrsi mix nazove taj stereo file .... npr MIX 17 ili FINAL MIX ..... i onda na njemu radi mastering . Napisao sam NA mixu , a ne U mixu .
Zivim u Beogradu , i ovde je maastering normalna stvar .....
Naravno da je normalna stvar, mislio sam na VASU JUGO NARODNU MUZIKU VISE, gde MASTERING jos ne postoji nit se zna o njemu, a to sto sam rekao STO SE TICE NASEMUZIKE, mislio sam svaku sam pesmu sam ja MASTERIRAO, jer toga uopste nije nit postojalo.
Licno se ne bavim narodnom muzikom ..... niti je slusam , ali koliko cujem na radiju , i tu se normalno radi mastering ...... narodnjaci sa foruma .... radite li mastering ?!?!
To u vezi WAVELAB, isto u pravu si a i GRESIS, citaj pazljivo sta pisem, ljudi mesaju aplikaciju i efekat, kao sto kazu WAVELAB je samo za MASTER a ustvari WAVELAB je samo jedan WAVE EDITOR nista vise i nema VECIH sposobnosti no sto ima CUBASE za MASTER
Jos u prvom postu sam ti objasnio zasto mislim da je Wavelab bolji od Cubase a ..... a kolega Manley tvrdi da su i jedan i drugi losiji od PT . Uskoro se nadam i objasnjenju ....... prepoprucujem ti da ga makar procitas
Pozdrav
....... jer vidim vas, posebno JUGOSLOVENA, neko podigao 400$ comp na credit u CIRCUIT CITY i odma na forum da drzi PREDAVANJA o MASTER i PRODUKCIJA, to jest malo smesnokod vas.
..
Mislis da je to sto je neko kupio kompjuter za 400 $ na kredit , znak da manje zna od onog ko je kupio kompjuter od 800 $ za cash ? :o
Dobro nedime salu na stranu ..... hajde da se trudimo da ovaj thread koliko toliko odrzimo na nivou .
Uz savet da prestanes da generallizujes naciju ..... jer isto tako biti amerikanac ili nemac , ne znaci da si automatski talentovan za nesto drugo . Verovatno postoje amerikanci koji su potpuno netalentovani za mastering :)
Pozdrav
Nedim76
30-01-2006, 02:28 PM
OK, ja se zato iskreno izvinjavam, mozda sam prebrzo reagovao i na los nacin, neke stvari sam pogresno izjasnio ne poznavajuci jezik dovoljno, al to ne znacida mora odma napad na mene, ja znam dobro ko sam sta znami sta mogu.
Druga stvar, da si sve SKROZ bio u pravujednu stvar si me zacudio, jos nisi cuo za najvazniji dio MASTERinga? Posto kazes da dobro znas engleski onda si cuo terminologiju REMOVING SUBSONICS, posto svi znamo da u FADE IN/OUT trake, dok se traka smanjuje il povecava GLAS, tu se isto i same frekvencije menjaju, to je to gde i taj SUBSONICS nastaje, al mozda ti je poznato, mozda ja nisam dobro objasnio.
I ne, ne znaci da taj sto platio 800$ cash zna bolje od onoga na sa 400$ credit, al ako mene dodje neko i pita me NAJPROSTO pitanje a posle toga drzi LEKCIJU MASTERINGa, a vec vidim stil i nacin na koji to pise, onda mora da ima tu nesto pogresno.
A sto se tice mojih pomesanih stvari u mom jeziku kojega dobro ne poznam, to ne znaci to je moje znanje i poznavanje samog MASTERinga, bar sam se potrudiodanekim pomognem, al siguran sam da nisam NITI JEDNU POGRESNU INFORMACIJU DAO.
Izvinjavam se svima ako sam nekoga povredio, a vas molim uvek kad gresim ispravljajte me, bilo moj jezik bilo samo poznavanje muzike,bicu vam zahvalan.
Pozdrav
Druga stvar, da si sve SKROZ bio u pravujednu stvar si me zacudio, jos nisi cuo za najvazniji dio MASTERinga? Posto kazes da dobro znas engleski onda si cuo terminologiju REMOVING SUBSONICS, posto svi znamo da u FADE IN/OUT trake, dok se traka smanjuje il povecava GLAS, tu se isto i same frekvencije menjaju, to je to gde i taj SUBSONICS nastaje, al mozda ti je poznato, mozda ja nisam dobro objasnio.
Naravno da sam cuo , ali zar ne bi trebali sa utisavanjem upravo da se stisavaju visoke i niske frekvencije ? Znaci suprotno od onog sto tvrdis ????
I ne, ne znaci da taj sto platio 800$ cash zna bolje od onoga na sa 400$ credit, al ako mene dodje neko i pita me NAJPROSTO pitanje a posle toga drzi LEKCIJU MASTERINGa, a vec vidim stil i nacin na koji to pise, onda mora da ima tu nesto pogresno..
Nisam primetio da se to desilo ....... provericu
Pozdrav
Dushan_S
30-01-2006, 02:55 PM
Nedime, relax. Skoro sve vreme ima? blago pristup sa visine, ne znam da li primećuje? ali mislim da ljudi ovde primećuju ;) Nejasan mi je način na koji priča? o "Jugoslovenima" kao da je to neka grupacija ljudi koja je genetski unapred predodređena da nema pojma o snimanju i produkciji i kurči se na prazno. Ne znam koja je tvoja nacija, ali po nekoj logici trebalo bi da si i ti iz ovih krajeva ako zna? jezik, ili je neko od tvojih odavde. Mani se tog ponavljanja sa kim si pričao i kako si i?ao u ?kolu i mahanja autoritetima. Ne mislim na sebe, ja sam vi?e muzičar, ali ima ovde ljudi koji znaju svoj posao, mo?da i bolje od tebe, mo?da i ne, ali vrednih po?tovanja. Nadam se da mo?emo svi normalno da pričamo, i da se otarasimo te postavke po kojoj si ti u USA pa samim tim ima? neku bogom danu vrednost zbog mesta stanovanja, i ?ivotnih okolnosti. Ako je jezik problem, ovo sve mogu da ti napi?em na engleskom ili nemačkom :mrgreen: :p ali mislim da se mo?emo razumeti i ovako. ;) Cheers! :)
Manley
30-01-2006, 05:05 PM
Mogu jedno jednostavno pitanje da postavim?
Zar je problem imati razlicito misljenje od par ucesnika na forumu?
Koliko sam primetio, ovo nije razmena misljenja vec bojno polje na kom se "novi" moraju dokazati dok "stariji" postavljaju pitanja do besvsti....meni licno ne smeta jer znam ne kom je stepenu moje znanje...ali treba biti oprezan jer ima ljudi koji zele da nauce i da cuju nesto novo, ali se plase da ne pogrese pri postavljanju pitanja i budu rigorozno "napadani" od strane sveznajucih.
Ja licno ovaj forum shvatam tako; sto se trudim da naucim druge i budem naucen....ipak smo svi mi ljudi, a kao takvi nismo savrseni!
Izvinjavam se unapred ako se neko nasao u ovom mom textu, ali sve je u cilju poboljsanja razmene misljenja!
Pozdrav
idekius
30-01-2006, 05:35 PM
Mogu jedno jednostavno pitanje da postavim?
Zar je problem imati razlicito misljenje od par ucesnika na forumu?
Koliko sam primetio, ovo nije razmena misljenja vec bojno polje na kom se "novi" moraju dokazati dok "stariji" postavljaju pitanja do besvsti....meni licno ne smeta jer znam ne kom je stepenu moje znanje...ali treba biti oprezan jer ima ljudi koji zele da nauce i da cuju nesto novo, ali se plase da ne pogrese pri postavljanju pitanja i budu rigorozno "napadani" od strane sveznajucih.
Ja licno ovaj forum shvatam tako; sto se trudim da naucim druge i budem naucen....ipak smo svi mi ljudi, a kao takvi nismo savrseni!
Izvinjavam se unapred ako se neko nasao u ovom mom textu, ali sve je u cilju poboljsanja razmene misljenja!
Pozdrav
Manley, mislim da gresis...
Ja to ne vidim tim ocima, a mozda i ja gresim, ko zna...
Znam za jednu prostu stvar... sta god sam ovde pitao, uvek sam dobio odgovor... Nikada nije to bilo problem...
Takve situacije o kojima ti pricas obicno nastaju kada uleti neko "nov" (sto ne igra nikakvu ulogu), a ne pita, vec drzi predavanje ostatku foruma i to o stvarima koje jednostavno ne stoje... Bilo je ovde zaista neprijatnih iskustava sa takvom vrstom clanova, pa se mozda i malo neodmereno reaguje kada se pojavi neko sa "naucno zasnovanim" tezama koje i nisu bas realne... Daleko od toga da se neko postavlja u "magarecu klupu", ili da mu se "lupaju packe"... Na inostranim forumima (to je neko ovde vec rekao), umeju da budu i znatno grublji...
Ali, to je forumski zivot :)
Manley
30-01-2006, 05:47 PM
Manley, mislim da gresis...
Ja to ne vidim tim ocima, a mozda i ja gresim, ko zna...
Znam za jednu prostu stvar... sta god sam ovde pitao, uvek sam dobio odgovor... Nikada nije to bilo problem...
Takve situacije o kojima ti pricas obicno nastaju kada uleti neko "nov" (sto ne igra nikakvu ulogu), a ne pita, vec drzi predavanje ostatku foruma i to o stvarima koje jednostavno ne stoje... Bilo je ovde zaista neprijatnih iskustava sa takvom vrstom clanova, pa se mozda i malo neodmereno reaguje kada se pojavi neko sa "naucno zasnovanim" tezama koje i nisu bas realne... Daleko od toga da se neko postavlja u "magarecu klupu", ili da mu se "lupaju packe"... Na inostranim forumima (to je neko ovde vec rekao), umeju da budu i znatno grublji...
Ali, to je forumski zivot :)
Voleo bih da gresim, ali sam sam doziveo da posle druge postavljene poruke budem okarakterisan kao "Bolesni tip" ne znam zbog cega, bas nikakvo predavanje nisam drzao....
Ja sam licno forumu pristupio lagano, da ne "preplasim" ljude bas iz tog razloga....ne znam kako ce ko da shvati moj postupak da sam krenuo u iznosenja svojih misljenja. Ima brdo gluposti da se procita ovde, ali i masa ispravnih i korektnih stvari! Jednostavno ima vremena, rado cu podeliti sa vama svoje znanje i iskustvo i jos radje nauciti nove stvari koje ce mi pomoci da se dalje razvijem!
Pozdrav
Nevezano za konkretan slucaj, mislim da je Manley poprilicno u pravu. Pojavilo se u poslednje vreme dosta novih clanova 'iz posla',(a da ne pricam o onima sa sbLive, behringer mixeticama), na koje se imam utisak, samo zato sto su novi na forumu, odmah startuje sa dve noge. Kao neko ko je dosao na forum kad se ekipa iha-ha poznavala, shvatam nove ljude i da njima nista ne znaci da li je neciji nick PERA ili Djura ili OFF ili ON, oni jednostavno ulaze u raspravu sa starim clanovima onim sto znaju i sto misle (u cemu ne vidim ama bas nista lose). Potpuno drugi slucaj je 'Digitalex' (pa i Perun) na koga sam prvi ja popizdeo, ali to nema veze sa njegovim brojem postova, vec sa krajnje prostackim ophodjenjem njega ili onoga ko je koristio njegov pass. Bojim se da cemo takvim pristupom (Stari vs Novi) izgubiti, tacnije necemo dobiti nove clanove, cija znanja i iskustva nam mogu biti jako dragocena
Dushan_S
30-01-2006, 07:59 PM
Manley, nemam utisak da je situacija ba? tako o?tra. Nije da pratim svaku temu, i ?ta ko pi?e, ali ako neko preuzima na sebe da obja?njava ne?to nekom trećem, onda preuzima i odgovornost za to, kao i u svakodnevnom ?ivotu. AKo neko pita kako se ne?to radi, a ja počnem da obja?njavam, i pri tome ka?em neke stvari koje su netačne (ili bar zvuče kao netačne), onda ?ta, ispada da niko ne sme da me ispravi od regularnih članova jer , ne daj bo?e to je teror nad novim članovima. I ako ćemo realno, setimo se kako je počelo sve ovo na ovoj temi, prvi čovek pita, onda mu Nedim obja?njava, i onda Max ispravlja ono sa čime se ne sla?e kod Nedima. Sad je znači Max kriv i ubuduće mora da razmi?lja ?ta da napi?e da neko ne pomisli kako se on i?ivljava i misli za sebe da je pametnjaković? ?to se tiče ostatka zajebancije, ajmo realno, da nije postojala osnova za zezanje na račun post-a, ne bi ni do?lo do zezanja, nije specijalni hobi ljudi na forumu da idu unaokolo i čim neki novajlija ne?to napi?e a svi udri po njemu. Jednostavno, da ponovim jo? jednom, ako čovek ne?to tvrdi treba da bude i spreman da to argumentovano odbrani pred drugima koji se ne sla?u, i da ne shvata to kao lični napad.
Manley
30-01-2006, 08:54 PM
Manley, nemam utisak da je situacija ba? tako o?tra. Nije da pratim svaku temu, i ?ta ko pi?e, ali ako neko preuzima na sebe da obja?njava ne?to nekom trećem, onda preuzima i odgovornost za to, kao i u svakodnevnom ?ivotu. AKo neko pita kako se ne?to radi, a ja počnem da obja?njavam, i pri tome ka?em neke stvari koje su netačne (ili bar zvuče kao netačne), onda ?ta, ispada da niko ne sme da me ispravi od regularnih članova jer , ne daj bo?e to je teror nad novim članovima. I ako ćemo realno, setimo se kako je počelo sve ovo na ovoj temi, prvi čovek pita, onda mu Nedim obja?njava, i onda Max ispravlja ono sa čime se ne sla?e kod Nedima. Sad je znači Max kriv i ubuduće mora da razmi?lja ?ta da napi?e da neko ne pomisli kako se on i?ivljava i misli za sebe da je pametnjaković? ?to se tiče ostatka zajebancije, ajmo realno, da nije postojala osnova za zezanje na račun post-a, ne bi ni do?lo do zezanja, nije specijalni hobi ljudi na forumu da idu unaokolo i čim neki novajlija ne?to napi?e a svi udri po njemu. Jednostavno, da ponovim jo? jednom, ako čovek ne?to tvrdi treba da bude i spreman da to argumentovano odbrani pred drugima koji se ne sla?u, i da ne shvata to kao lični napad. Ma to je izgleda poznati jaz izmedju ljudi koji se vec znaju i novih koji dolaze...psiholosko pitanje koje treba otkloniti vremenom dok se ne stekne medjusobno poverenje...sa moje strane i nije tako strasno jer ne uzimam sve zrdavo za gotovo...postujem svacije misljenje dok drugi postuju moje! Inace ovde je znanje na zavidnom nivou...iznenadjen sam kvalitetom pojedinih ucesnika! Pozdrav
lesha
30-01-2006, 09:39 PM
Voleo bih da gresim, ali sam sam doziveo da posle druge postavljene poruke budem okarakterisan kao "Bolesni tip" ne znam zbog cega, bas nikakvo predavanje nisam drzao....
"bolestan" u pozitivnom smislu ;)
vecina ovde moze samo da sanja o spravama koje imas u studiju, tako da je ivan na taj nacin odreagovao.
dobrodosao na rumski :)
Dushan_S
30-01-2006, 09:44 PM
Ma to je izgleda poznati jaz izmedju ljudi koji se vec znaju i novih koji dolaze...psiholosko pitanje koje treba otkloniti vremenom dok se ne stekne medjusobno poverenje...sa moje strane i nije tako strasno jer ne uzimam sve zrdavo za gotovo...postujem svacije misljenje dok drugi postuju moje! Inace ovde je znanje na zavidnom nivou...iznenadjen sam kvalitetom pojedinih ucesnika! Pozdrav
Pa eto, ja sam mo?da sad malo glumeo advokata u ime celog foruma, ali super je i da se mo?e popričati o svemu onome ?to smeta ljudima i da se izglade i razjasne neki neporazumi i nesuglasice. Slobodno izađi sa svojim mi?ljenjem i nemoj misliti da je to na ličnoj bazi ako se neko ne slo?i, forumi i slu?e da se raspravlje, razmene pa i suprotstave mi?ljenja. Sve najbolje Manley, viđaćemo se po forumu valjda, dobrodo?ao!
Manley
30-01-2006, 09:48 PM
Hvala Dushanu i Leshi na dobrodoslici! Drago mi je da ima korektnih ljudi!;)
Ima nas jos samo mi ne pisemo previse, a dok citamo preskacemo nebitne postove. Drago mi je Manley da si tu da se malo ozbiljnije pocne pricati!
:)
Manley
30-01-2006, 09:58 PM
Ima nas jos samo mi ne pisemo previse, a dok citamo preskacemo nebitne postove. Drago mi je Manley da si tu da se malo ozbiljnije pocne pricati!
:)
Sto vise to bolje;)
Ma to je izgleda poznati jaz izmedju ljudi koji se vec znaju i novih koji dolaze...psiholosko pitanje koje treba otkloniti vremenom dok se ne stekne medjusobno poverenje...sa moje strane i nije tako strasno jer ne uzimam sve zrdavo za gotovo...postujem svacije misljenje dok drugi postuju moje! Inace ovde je znanje na zavidnom nivou...iznenadjen sam kvalitetom pojedinih ucesnika! Pozdrav
Nadam se da nisi mislio o meni kad si pisao o ovome , jer se na krajnje fer nacin odnosim prema coveku koji je u vise navrata poceo da vredja cak i po nacionalnoj osnovi i pokusavam da thread vratim na ono o cemu je i poceo , a to je mastering , siguran sam da ga nicim nisam uvredio niti sam se ponasao kao " stari " prema novom , niti sam pokusavao da uspostavim tu vrstu odnosa ..... ako jesam oznaci mi deo gde sam to uradio
A od bar 5 pitanja koje sam ti postavio u vezi masteringa ( procitaj unazad par stranica ) za sad mi nisi odgovorio ni na jedno ..... sto bi bilo u duhu onoga cemu ovaj forum sluzi .....
A opet se vrecamo na temu oko koje se nisam ni od pocetka zezao , a mislim da smo i zavrsili , covek se izvinio i sto se mene tice to je gotovo ......
Hajde da pricamo o MASTERINGU !!!
Manley , od svega najvise me interesuje ono o reverbima ( kako da prezerviras punch ....) i chorusima .... na said chainu .... ?
A ima jos toga sto sam te pitao ( sad sam zaboravio ... od ove silne price )
Pozdrav
Manley
30-01-2006, 10:16 PM
Nadam se da nisi mislio o meni kad si pisao o ovome , jer se na krajnje fer nacin odnosim prema coveku koji je u vise navrata poceo da vredja cak i po nacionalnoj osnovi i pokusavam da thread vratim na ono o cemu je i poceo , a to je mastering , siguran sam da ga nicim nisam uvredio niti sam se ponasao kao " stari " prema novom , niti sam pokusavao da uspostavim tu vrstu odnosa ..... ako jesam oznaci mi deo gde sam to uradio
A od bar 5 pitanja koje sam ti postavio u vezi masteringa ( procitaj unazad par stranica ) za sad mi nisi odgovorio ni na jedno ..... sto bi bilo u duhu onoga cemu ovaj forum sluzi .....
A opet se vrecamo na temu oko koje se nisam ni od pocetka zezao , a mislim da smo i zavrsili , covek se izvinio i sto se mene tice to je gotovo ......
Hajde da pricamo o MASTERINGU !!!
Manley , od svega najvise me interesuje ono o reverbima ( kako da prezerviras punch ....) i chorusima .... na said chainu .... ?
A ima jos toga sto sam te pitao ( sad sam zaboravio ... od ove silne price )
Pozdrav
Ja sam nekoga vredjao? Na nacionalnoj osnovi?
Mislim da smo krenuli pogresnim putem...ja ne zelim da ti odgovorim jer se osecam da me prozivas, a ti ces moje cutanje okrakterisati ne znanjem....ostavicu odgovor za drugi put kada se situacija smiri i mozemo normalno da razgovaramo!
Pozdrav
Dushan_S
30-01-2006, 10:19 PM
Sad, bezveze sto se ja guram kad me niko nista ne pita, ali Manley, nije mislio na tebe.
idekius
30-01-2006, 10:35 PM
Ja sam nekoga vredjao? Na nacionalnoj osnovi?
Mislim da smo krenuli pogresnim putem...ja ne zelim da ti odgovorim jer se osecam da me prozivas, a ti ces moje cutanje okrakterisati ne znanjem....ostavicu odgovor za drugi put kada se situacija smiri i mozemo normalno da razgovaramo!
Pozdrav
Eee... cool ;-)
Manley, ovde se uopste ne radi o tebi...
Znam na sta mislis, ali 1000% Max nije mislio na tebe... meni je to savrseno jasno...
Nadam se da ce Max potvrditi, ili demantovati ovo sto sam rekao....
Na ovo sam mislio , a ne na tebe .....
Pozdrav
Manley
30-01-2006, 10:41 PM
Na ovo sam mislio , a ne na tebe .....
Pozdrav
aha, izvinjavam se...moja greska...nisam mislio nista lose!
Pozdrav
Mozemo li sad nazad na mastering ......:)
1. Upotreba reverba ( da se ne sjebe punch ) ....( posto siroki reverbi takodje voma kontrafaziraju , ali ih je lako skloniti sa basa , mada meni nikako ne uspeva da mi ne " ramazu " pesmu , tj da ne izgubim tesko steceni punch ..... iako napravim veliki , mali , ritmicki ili bilo koji drugi predelay i igram se sa svim stvarima u reverbu )
2. Upotreba chorusa preko side chaina ( koji chorus , sta ga trigeruje , koje vrednosti .... spori lfo , odredjene frekvencije ???? )
Pozdrav
bezsmisla
31-01-2006, 01:12 AM
Max inace imas p.m.
SandRob
31-01-2006, 05:34 AM
Manley, nemam utisak da je situacija ba? tako o?tra. Nije da pratim svaku temu, i ?ta ko pi?e, ali ako neko preuzima na sebe da obja?njava ne?to nekom trećem, onda preuzima i odgovornost za to, kao i u svakodnevnom ?ivotu. AKo neko pita kako se ne?to radi, a ja počnem da obja?njavam, i pri tome ka?em neke stvari koje su netačne (ili bar zvuče kao netačne), onda ?ta, ispada da niko ne sme da me ispravi od regularnih članova jer , ne daj bo?e to je teror nad novim članovima. I ako ćemo realno, setimo se kako je počelo sve ovo na ovoj temi, prvi čovek pita, onda mu Nedim obja?njava, i onda Max ispravlja ono sa čime se ne sla?e kod Nedima. Sad je znači Max kriv i ubuduće mora da razmi?lja ?ta da napi?e da neko ne pomisli kako se on i?ivljava i misli za sebe da je pametnjaković? ?to se tiče ostatka zajebancije, ajmo realno, da nije postojala osnova za zezanje na račun post-a, ne bi ni do?lo do zezanja, nije specijalni hobi ljudi na forumu da idu unaokolo i čim neki novajlija ne?to napi?e a svi udri po njemu. Jednostavno, da ponovim jo? jednom, ako čovek ne?to tvrdi treba da bude i spreman da to argumentovano odbrani pred drugima koji se ne sla?u, i da ne shvata to kao lični napad.
dusane dragi, nisan ja reagira radi max-a. ne radi toga sto ja njemu ne bi smi rec, nego zato sto je on odgovori na pravi nacin. na forumu se trebaju vodit ostre rasprave i razminjivat iskustva, kad netko 'nije u pravu' (a sto znaci 'bit u pravu'?) treba mu to argumentirano dokazat, ali s nekim se pausalno sprdat nije ok.
ja san vec napisa da ne mislin da je netko napravi smrtni grih, niti dramatiziran, samo san upozori, jer kad lavina krene...
nedim nije zasluzi da mu se kaze da nema pojma, a ima jos membera koje se svaki put neargumentirano poklapa jer se prima njima ima predrasude.
nije ok ni kad pojedinac terorizira vecinu, ali u ovemu slucaju sigurno nije o tome ric.
Ad Fines
31-01-2006, 06:29 PM
Koliko znam, extremne mazohiste nemamo ovde... Hvala na predlogu, barem ja te necu poslusati :mrgreen::rolleyes:
Nitko te ni ne prisiljava.Bio je to samo predlog.:mrgreen: :rolleyes:
Ad Fines
31-01-2006, 06:35 PM
nedim nije zasluzi da mu se kaze da nema pojma, a ima jos membera koje se svaki put neargumentirano poklapa jer se prima njima ima predrasude.
nije ok ni kad pojedinac terorizira vecinu, ali u ovemu slucaju sigurno nije o tome ric.
Da tu si u pravu,al ja se nisam mogao suzdrzat.Nekad to moze i kostat,al najmanje i najvise u ovom trenutku sto mogu,mogu se javno po drugi put ispricat,al isprika tesko mjenja misljenje.
Ad Fines
31-01-2006, 06:50 PM
a i sto u ovemu poslu znaci 'biti u pravu'!?
Sta znaci biti u pravu?Nije bio u pravu kad je rekao da je cubase bolji za mastering od wave laba.S obzirom da je u pravu,makni wave lab sa kompa i manje projekte mastriziraj u cubase-u,ili ih nemoj masterizirat.Ruku na srce,ti taj dio posla dobro mozes odradit(nije nikakva zafrkancija ili nesto drugo,ozbiljno mislim).
A sto se Boba tice....mnogi mogu procitat,naucit napamet,pa po forumima prodavat pamet,a ako netko nesto ospori...samo mu reci..."Procitaj knjigu od ..... ta i ta stranica,pa ces vidjet da je tako.:cool:
Ponesen ovom pricom, probao sam nesto malo da masterujem u Nuendu i ProToolsu. Ne mogu da pricam o rezultatima, jer sam koristio razlicite plug-inse, ali prednost i jednog i drugog u odnosu na Wavelab je to sto mogu isti mix da uvezem na vise kanala odjednom, na svakom insertujem sve potrebno za mastering, i onda bez renderinga uporedjujem rezultate. Ja drugu prednost, bar Nuenda u odnosu na WL, ne vidim.
Arthur
31-01-2006, 09:56 PM
a ko ti brani da otvoris vise fajlova u WLabu, a master efekts se na sve i odnosi.. doduse, u Nuendo scenariju imas vise od A/B mogucnosti..
Znam, ali poenta je da insertujes razlicite efekte na kanalima i radis 3-4 masteringa za istu stvar paralelno. Pogotovo ako masterujes za razlicite medije, moze biti zanimljivo. Ali jos uvek ne razumem Nedima, zasto je Cubase bolji od Wl za mastering (ovo sto navedoh sigurno nije ultra-bitno)
Dushan_S
01-02-2006, 05:17 AM
E pa onda je Samplitude najbolji za mastering, bolji od WL-a i Cubasea jer je moguće staviti sve pesme na istu traku, i na svaki fajl staviti odvojen set efekata iako su na istoj traci :p
SandRob
01-02-2006, 05:20 AM
ja radin mastering u wavelabu jer san na njega naviknu, zato jer ga koristin i ko stereo snimac pa mi je logicno u njemu i masterizirat, a i iz razloga sto je reka max. ali recimo da mi treba nesto masterizirat i koristit m-s tehniku, masterizira bi u cubaseu, jer bi mi tamo bilo puno lakse.
dakle, to su samo alati, ali ako cemo posteno cubase moze sve sto i wavelab a wavelab ne moze ono sto moze cubase, a to vazi i u masteringu.
a sto ako ti treba nesto automatizirat u masteringu!? mozes u wavelabu otvorit montazu, ali ja bi se ipak tad odluci za cubase.
dakle, nedim nije nista netocno reka.
u sx/nuendu su cak posli u krajnost da vise ne mozes asocirat na wav da ti otvara externi wave editor, jer racunaju da ga imas u sx/nuendu.
naravno, moran rec da masteriziran iskjucivo ono sto san sam mixa i da se cesto ponovo vracan u mix tijekom masteringa i po vise puta.
sa tudjim i losim mixevima (bez mogucnosti da se uvik vratin na mix) nebi se moga nosit, to je sigurno.
.
Nedim76
02-02-2006, 01:41 PM
Moze li pitanje? Posto je postalo vatreno, a vec sam se izvinio za svoje greske.
Max, Tiki, Off, Manley, i svi drugi, ne pricam o vama licno nego o bilo kome ... niti imam blage veze ko ste sta ste odakle ste sta mozete... kako mogu da vam sudim? Da kazem da nemate pojma???
Ako sam novi na forumu znaci li to da imam manje iskustva i opreme od vas ? Sta ako imam vise? Jesmo li u vojsci? Dzombe i gusteri? Ne, nismo, ako ste stariji na forumu za mene to nema nikakve veze .
Jel mi MAX dokazao da sam bio netacan i pogresan? Ne verujem, eto vratite unazad vidite i moje i njegove postove, reply pa nek neko kopira gde je MAX dokazo da sam netacan ...
A da sam uvredio na bazi drugih stvari a ne znanju i muzici je istina, za sta sam se i izvinio ... POZDRAV
Nedim76
02-02-2006, 01:47 PM
OFF, zasto ne bi CUBASE bio bolji od W.L.? Razmisli i o tom pitanju , ovo nije argument , vec onako konverzacija da bolje saznamo neke stvari, rekao sam iz svog iskustva .
Logicki, gde imas vise mogucnosti, tools, preglednost? CUBASE ili W.L.?
Sad naravno ako navedes da W.L. ima neke bolje stvari o vezi AUDIO EDITING (koje ne verujem da ima) onda moze biti bolji, al ne najbolji....
OFF, zasto ne bi CUBASE bio bolji od W.L.? Razmisli i o tom pitanju malo, ovo nije argument neki, vec onako koneverzacija da bolje saznamo neke stvari, reko sam iz svog iskustva i mnogo njih, posebno APPLE korisnici.
Logicki, gde imas vise mogucnosti, tools, preglednost? CUBASE ili W.L.?
Sad naravno ako navedes da W.L. ima neke bolje stvari o vezi AUDIO EDITING (koje ne verujem da ih ima) onda moze bit bolji, al ne najbolji, jel W.L. moze bit bolji i od P.T???
Ukljucio bih se na kratko u "diskusiju":D..dragi Nedim meni se cini da ti ipak jako jako dobro govoris ovim nama razumljivim jezikom...nisi ti bas tu neuk..odakle najednom ta pismenost:mrgreen:!?:da:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.