Log in

View Full Version : Tehnike snimanja bubnja

OFF
22-01-2006, 12:37 PM
koristan link
http://drumdojo.com/tech/mikingstudio.htm

Arthur
23-01-2006, 03:47 AM
koristan indeed, doduse, samo za totalne pocetnike, posto covek nista novo nije rekao, mada je potvrdio puno toga..
Mene zanimaju neke drugacije tehnike, nacuo sam svasta nesto o nekoj varijanti gde se zvuk pravi iz ambijenta maximalno, jos se dobos heeevi expanduje tako da ne lici na sebe..

i jos bi voleo da naidjem na neki link sa advanced MIXING tehnikama za bubanj, posto mi vise nije tesko da snimim dobrog bubnjara.. ali mix je vec zanimacija poveca

OFF
23-01-2006, 10:41 AM
Slazem se, mada medju tim advanced tehnikama ima puno 'lovackih prica' .
Ako nadjes kakav link, baci;)

aenima
09-02-2006, 12:44 PM
alo ekipa pomozite molim vas!!!
dođe mi da lupam glavom od zid kao ovaj:banghead:
hocu da snimim demo za svoj bend ali nemogu da odgonetnem kako
da, kad ozvucim bubanj i pc spojim sa mixerom.
u cubase sx3 mi se sve pretvara u jedan kanal.
Kako da dobijem da mi doboš snima u jedan kanal,bas bubanj u drugi kanal itd.

opremu koju koristim je:
1.ps od 1,giga rama 2.4 procesor
2.zvucnu karticu sound blaster X-Fi platinum
3.mixer yamaha emx 5000-20 powered mixer
4.mikrofone shure beta 58A

ako mi išta još treba od opreme molim vas nabrojite

kako,se to radi i mogu li to ikako snimiti sa ovim mixerom
pomozite molim vas jer sam se tek poceo sa ovim da se bavim,
a ekipa koje poznajem su mi rekli da mi je na ovom forumu najbolje pitati i
tražiti savjete

Tiki the Boyler
09-02-2006, 01:02 PM
Dobrodo?ao na Rumski...

Po?to si početnik, za početak se baziraj na dugotrajno i mukotrpno isčitavanje sadr?aja Rumskog! Sva?ta će? da sazna?!
Snimanje demoa ostvi za malo kasnije! (drugarska preporuka)
Bar dok ne nabavi? vi?ekanalnu zvučnu kartu koja je apsolutno NEOPHODNA za bilo kakvo snimanje po KANALIMA. Sa postojećom opremom mo?e? da snimi? samo stereo snimak iz tvog miksera! I za početak bi ti to trebalo biti dovoljno!

Ovaj post sačuvaj, pa će? ga čitati za jedno pola godine i slatko se nasmijati... ;)

U svakom slučaju, budi sa nama, pa će? mnooogo toga da nauči?...

aenima
09-02-2006, 01:25 PM
e care puno hvala na savjetima, ali daj mi reci ili preporuci
koju višekanalnu kartu da kupim.

Tiki the Boyler
09-02-2006, 02:46 PM
Za početak popuni svoj Profil, da bih stekao utisak s kim pričam - ko si i odakle si?!
Drugo, ukoliko nisi previ?e upućen u audio produkciju (a čini mi se da nisi) - nemoj da ?uri?; jer bih iz najbolje ?elje mogao da te navedem na krivi put! Znači, prvo bi ti trebao da razjasni? u svojoj glavi ?ta ?eli?...
Jer nisu to proste stvari i nije malo para u igri...

Tebi treba bar osmokanalna karta sa mikrofonskim preampima ?to je bar 650 EUR (za PreSonus FirePod), ili "čista" karta kao ?to je M-Audio Delta 1010 (400 EUR), ali ti tada trebaju zasebni mikrofonski preampi (ilito pretpojačala), ?to opet ko?ta (kontaj 50 EUR po kanalu), pa mikrofoni koji se (da iole vrijede) vrte oko 1000 EUR za bubnjarski set, itd...
Znači "kalkulacija" je vrlo ofrljokativna, ali i tako izbačena prema?uje 1500EUR, a to i nije malo para...
I na kraju bolna tačka i onih pravih studija za snimanje bubnja - prostor! A to je tek priča za sebe!

Zato, ne ?uri! Nju?kaj po Rumskom, poku?aj skapirati ?to vi?e toga, pa kad tebi samom bude jasno ?ta hoće? - onda pitaj za konkretne predloge!

Na kraju... Demo je vrlo diskutabilan pojam! (Gdje prestaje Demo a počinje Produkcija?) Ja bih informaciju snimio i sa tim tvojim 58-icama, kroz Yamahu, pa na dva kanala i to bi bilo to! Ali ako već hoće? da sebi komplikuje? ?ivot (a hoće? jer si na Rumskom :D ) onda uradi kako ti rekoh...

Pozdrav!

aenima
11-02-2006, 06:12 PM
neznam od kud da krenem,ali kao prvo profa jedan veliki pozdrav iz knina.
hvala vam puno na savjetima,dat cu sve od sebe da što cešce budem na
rumskom jer se na rumskom stvarno da jako toga za nauciti.A znate sami kako mi pocetnici razmišljamo mi bi sve odjednom a to izgleda nemože baš tako...
još jednom hvala na savjetima.živio care.

Pozdrav!

ANITA
11-02-2006, 06:38 PM
Ma dobro sve to sto Tiky kaze... ali ako zelis jednostavno snimiti demo koji ce sluziti daljnjem napredovanju i uvidima o vasem sviranju, nemoj duljiti! Snimajte se sa ovim sto imate jer snimka ce biti dovoljno ok da se razumije, a da vi puno naucite o vlastitim pogreskama kao instrumentalistima.

Pa kad budete spremni za pravo snimanje, platite si dobar studio i to je to.
Polako s ostalim... ali kao glazbenicima preporucam sto vise snimanja, nevjerojatno je koliko tada naucis i shvatis.... to su pravi trenuci "istine". Nemoj cekati opremu od par tisuca E za to, jer nije potrebno.

aenima
25-02-2006, 07:17 PM
Snimili smo bubanj i bas gitaru,na gitarama i vokalima još radimo,ali kad poslušam demo snimke od nekih demo bendova ovo što sam snimio je relativno dobro.(HVALA NA SAVJETIMA).Narucio sam onu deltu 1010,
a za preampove cu morat malo sacekat jer ih nemaju u skladištu.

POZDRAV!