View Full Version : najbolja produkcija 2005-2006
bgkalimero
21-01-2006, 12:07 PM
Mozda bi bilo interesantno napraviti listu najbolje produciranih domacih albuma 2005. godine? Mislim, gde bi se to i moglo uraditi ako ne na ovom forumu! A lepo bi bilo i da producenti koji su zasluzili da se zovu najboljim negde nadju satisfakciju za svoj rad.
Ima tu raznih kandidata: Joksimovic, YU grupa, Deca losih muzicara, Bajaga, Galija, Aleksandar Lokner, Negativ, Zdravko Colic, Paja Vuckovic, Laza Ristovski, .....
Ajde forumasi, sta kazete?
idekius
21-01-2006, 12:22 PM
Za mene Bajaga... ubedljivo...
Samo, mislim da bi pre trebalo upotrebiti izraz "najlepse", umesto "najbolje", jer mnogo igra i stvar ukusa...
Recimo, Joksimovic je super isproduciran, ali se meni takva produkcija jednostavno ne svidja... dakle, kao sto rekoh, ukus...
kompozitor
21-01-2006, 12:26 PM
Mozda bi bilo interesantno napraviti listu najbolje produciranih domacih albuma 2005. godine?
Yu grupu sam cuo samo na radiju i tv . Zvucalo je odlicno . Najbolje od svega sto sam cuo preko radija . Kako zvuci stereo , ne znam .
Koji Colic ? Ono gde je Bajgina " Moja draga " ? Mislio sam da je to izaslo ranije .
Nije mi bilo nesto . Zvuci pomalo upropasteno ( produkcija celog albuma ) . Ili mislis na koncert ?
Pozdrav ...
bgkalimero
21-01-2006, 12:53 PM
Samo, mislim da bi pre trebalo upotrebiti izraz "najlepse", umesto "najbolje", jer mnogo igra i stvar ukusa...
Slazem se, ali ako smo ljudi iz posla, podrazumeva se da imamo izgradjen ukus koji moze biti relevantan za ovo "glasanje"... A ima tu i objektivnih parametara, na primer da li je neki album manirski smiksan i produciran ispravno ili je "promasena tema", zatim jednostavno da li dobro zvuci ili ne, itd... Dakle svejedno, lepo bi bilo imati sva ta misljenja na jednom mestu...
Koji Colic ? Ono gde je Bajgina " Moja draga " ? Mislio sam da je to izaslo ranije .
Nije mi bilo nesto . Zvuci pomalo upropasteno ( produkcija celog albuma ) . Ili mislis na koncert ?
Mislim na album, ali stvarno i nisam siguran da je to 2005... Da li neko zna pouzdano? A da je upropasten - slazem se!
kompozitor
21-01-2006, 01:18 PM
Mislim na album, ali stvarno i nisam siguran da je to 2005... Da li neko zna pouzdano?
Mislim da je izasao 2004 ili cak i ranije . Bilo je pre izbora za predsednika u Srbiji .
Snimano u studiju 6 PGP . Da li bas sve kompletno , ne znam .
Znas li ko je bio snimatelj , producent ?
Pozdrav ...
zagor
21-01-2006, 02:19 PM
Mislim da je izasao 2004 ili cak i ranije . Bilo je pre izbora za predsednika u Srbiji .
Snimano u studiju 6 PGP . Da li bas sve kompletno , ne znam .
Znas li ko je bio snimatelj , producent ?
Pozdrav ...
Album je izasao 2003. kada je i radjen, eventualno na samom pocetku 2004. Sve je snimljeno u PETICI RTS-a, a miksano je ( gde je i upropasceno ) u Sloveniji. Ne znam tacno u kom studiju. Mastering i tamo i u Londonu... nisam siguran koji je POST otisao na Master.
Aranzmani: Kornelije Kovac, Sasa Habic, Atelje Trag... Miks i produkcija Sasa Habic. U toku rada zvucalo je jako dobro i ocekivala se vrhunska produkcija na kraju, jer je bilo mesa za to, ali u miksu je sve otislo u K***C!!! Bukvalno upropasceno!!!
Pozdrav.:)
Arthur
21-01-2006, 02:21 PM
Vroom - Evolution
Darkwood Dub - O danima
Euforija (nema veze sa produkcijom ali jaaako pozitivno i energicno!!) :D
kompozitor
21-01-2006, 02:41 PM
Sve je snimljeno u PETICI RTS-a
Ako se dobro secam , u Vecernjim Novostima je pisalo da snimaju u 6. i slika iz 6.
Mozda sam pomesao sa necim drugim . Hvala na ispravci . :)
Pozdrav ...
SandRob
21-01-2006, 03:37 PM
ne znan ko je najboje isproduciran, ali najkompletniji band vam je definitivno negative. takega banda dugo nije bilo na ovima prostorima. odusevljen san njihovon muzikon i pojavon. :da:
zovite ih u goste zajedno sa njihovin producenton. :mrgreen:
Produkcijski me je Bajaga stvarno prijatno iznenadio... Zeljko nije los, ali je ceo album pre-pre-prekompresovan...
ne bih se slozio da je Yu Grupa odlicno zvucno odradjena... sve mi je nesto u srednjima, previse sirovo... po meni je to moglo i moralo bolje...
a najneprijatnije iznenadjenje je za mene Tose Proeski... ono je po meni stvarno los sound.. mada ne znam dal se to uopste i racuna posto su vecinu stvari radili makedonci...
sve u svemu... nazalost, nista nisam cuo u 2005 od domacih izdanja da padnem na dupe :)
Najbolji je Gibonni:rotfl:
Ne slu?am previ?e pop glazbe i srodnih stilova, ali na ex yu područjima ovaj zadnji Arsen je meni odlican.
?tovi?e, kad ?elim odmoriti u?i, uvijek njega ubacim u player:)
A i Masimova Vje?tina.
zagor
21-01-2006, 07:45 PM
Ako se dobro secam , u Vecernjim Novostima je pisalo da snimaju u 6. i slika iz 6.
Mozda sam pomesao sa necim drugim . Hvala na ispravci . :)
Pozdrav ...
Pomesao si sa necim drugim. U Petici, definitivno.:da:
kompozitor
21-01-2006, 08:12 PM
Ne slu?am previ?e pop glazbe i srodnih stilova, ali na ex yu područjima ovaj zadnji Arsen je meni odlican.
?tovi?e, kad ?elim odmoriti u?i, uvijek njega ubacim u player:)
A i Masimova Vje?tina.
Nisam cuo nista od novih Arsenovih snimaka , ne pamtim .
Stare sam slusao . Imas nesto sto se moze poslati na mail ? ;)
Pozdrav ...
Nisam cuo nista od novih Arsenovih snimaka , ne pamtim .
Stare sam slusao . Imas nesto sto se moze poslati na mail ? ;)
Pozdrav ...
Mo?e ostavi mail na PM pa ću ti poslati. Ovisi koliko mjesta ima? na mailu.
Računaj da ima 60 MB-a negdje.A mogu ti i neke pjesme samo ako nema? mjesta. Imam flatrate ADSL pa nije problem:D
kompozitor
21-01-2006, 10:03 PM
Može ostavi mail na PM pa ću ti poslati. Ovisi koliko mjesta imaš na mailu.
Računaj da ima 60 MB-a negdje.A mogu ti i neke pjesme samo ako nemaš mjesta. Imam flatrate ADSL pa nije problem:D
Hehe , nema problema . :D
@zagor , da li znas gde je radjen album " Kad bi moja bila " . Meni se svidja produkcija tog albuma .
Pozdrav ...
slowstar
22-01-2006, 03:10 AM
@zagor , da li znas gde je radjen album " Kad bi moja bila " . Meni se svidja produkcija tog albuma .
Pozdrav ...
Album "Kad' bi moja bila" je sniman u studiju Gorana Bregovica, kada je studio bio u Lepenickoj ulici u Beogradu, gde je i miksan, u LOGIC AUDIO tadasnjem,
na MAC+DIGIDESIGN 888/24 kombinaciji, sa APOGEE ulaznim konvertorima, a u YAMAHA 02R mikseru (samo digitalni prolaz, posto je tadasnja verzija kada se "udje" analogno zvucala OCAJNO) monitori su bili Genelec 1031 sa subom, reverbi su LEXovi PCM 91, PCM 81 i 480 LARC, MANLEY i FOCUSRITE Mic preampovi i kompresori, ISA 110 i ISA 215 (valjda) mikrofon je bio NEUMANN lampas U 47 i onaj novi "kratak" isto lampas 149? nisam siguran
Bregovic je uglavnom producirao, osim numera "Kad bi moja bila, "Samo kad mi Kazes ljubav" i "Melanholija" i jos jedna - ne secam se, gde je moja malenkost bila aranzer i producent tih numera. Prateci vokali Sestre Kovac,
i ponegde Ogi Radivojevic, udaraljke Nesa Sexy, sve ostalo programirano u Logicu (moja malenkost) i odsvirane klavijature (isto moja malenkost)
Keys: Samo Rolandi - razni, i sempleri EMU IV i AKAI S 1100, S 3000XL i S5000 (Z 8 tada jos nije izasao)
Nadam se da sam pomogao - Pozdrav
S
Bregovic je radio ceo taj album i po mom misljenju poslednji Colin album koji nesto vredi...
slowstar
22-01-2006, 03:14 AM
P.S. (izvinjavam se)
Mastering je radjen u Londonu, u studijima "StrongRoom" i "Sarm West"
gde je i pravljen Glass Master
Poz.
S
kompozitor
22-01-2006, 12:01 PM
Bregovic je radio ceo taj album i po mom misljenju poslednji Colin album koji nesto vredi...
Slazem se . Kad sam prvi put cuo taj album bio mi je bez veze . Sto sam ga vise slusao , bio mi je sve bolji . Na kraju sam tripovao da je to ubedljivo najbolji album Cole .
Tabakera je odlicno producirana . Ma svaka na svoj nacin .
Pozdrav ...
kompozitor
22-01-2006, 12:04 PM
Nadam se da sam pomogao
Svaka cast ! To su informacije !
Imam jos par pitanja , za kasnije . Evo mladji brat " cupka " pored kompjutera .
Hvala , pozdrav ...
Iskreno, meni se sa poslednja tri Coliceva albuma jedino dojmi pesma 'Zlicin i kazna' (Balaseviceva, cini mi se), a one varijante 'Cini mi se grmi', 'Hajde, hajde Jasmina' i slicne, bi bile klasican turbo folk da ih je pevao neki splavar. Ne ulazim u produkciju i aranzmane, ali pesme su.....:(
Nedavno mi je drug pustio neku pesmu iz '73 ('74) , album gde je 'Gori Vatra', a pesma je 'Ti si bila' :banghead: :banghead: Da vidite kako je covek pevao!!! Aranzman...... Tuzno je kad neko posle 30 godina radi 5 puta losije stvari nego kad je bio 'mlad i zelen'
bgkalimero
22-01-2006, 12:51 PM
Album je izasao 2003. kada je i radjen, eventualno na samom pocetku 2004. Sve je snimljeno u PETICI RTS-a, a miksano je ( gde je i upropasceno ) u Sloveniji. Ne znam tacno u kom studiju. Mastering i tamo i u Londonu... nisam siguran koji je POST otisao na Master
Hmm, taj studio u Ljubljani zove se Metro i to je, neces verovati, isti onaj u kojem je sniman Gibonni Mirakul... Ja ne bih tom studiju pripisivao zaslugu za katastrofalan rezultat!
bgkalimero
22-01-2006, 12:55 PM
Vroom - Evolution
Darkwood Dub - O danima
Euforija (nema veze sa produkcijom ali jaaako pozitivno i energicno!!) :D
Super, to uopste nisam slusao a voleo bih da cujem! A kome idu krediti za produkciju, snimanje, studio...?
bgkalimero
22-01-2006, 01:03 PM
Za mene Bajaga... ubedljivo...
Super, ali hajde onda da kazemo: producirao Voja Aralica, snimao Goran Kostic (pretpostavljam), snimano u studiju Go Go u Beogradu... Bajaga ima dovoljno slave i popularnosti i bez ovog foruma, dajmo malo slave onima koji stoje iza svega toga!
zagor
22-01-2006, 01:10 PM
Hmm, taj studio u Ljubljani zove se Metro i to je, neces verovati, isti onaj u kojem je sniman Gibonni Mirakul... Ja ne bih tom studiju pripisivao zaslugu za katastrofalan rezultat!
Da, tako je. Nisam ni rekao da je studio kriv za los zvuk... vec ljudi koji se u tom studiju ocito nisu najbolje snasli. Desava se. Eto, sada je Mitrovicev Novi Pink studio "govno", jer su izasli katastrofalni snimci iz njega... E, pa studio nije govno, vec je najbolji koji ovde postoji, ali ( sto bi rekao jedan moj prijatelj, takodje sa ovog foruma )... seli FICA drajveri u Formulu 1 i izginuli na prvoj krivini. Tako i zvuce albumi iz novog Pinka... kao saobracajna nesreca!!! Vecina... verovatno su slicni vozaci vozili Porschea u Ljubljani.
Pozdrav.:)
A sta je to izaslo iz Pinka, da obratim paznju?
zagor
22-01-2006, 02:18 PM
A sta je to izaslo iz Pinka, da obratim paznju?
Pa, hajde, za pocetak Cecin poslednji album, Aleksandra Radovic- prva verzija miksa koja je tragicna ( sta su posle radili i gde su ponovili miks ne znam ), Joksimovicevo Lane Moje- premiksan snimak za Evroviziju ( to smo slusali u Turskoj ), Negativ koji po meni ideoloski nije lose zamisljen, ali je vrlo diskutabilno isproduciran, gomila reklama i dzinglova... mislim da je dovoljno da potvrdi moju pricu od malocas.
Da se razumemo, Negative je najkompaktniji i daleko najbolji od svega navedenog ( objektivno ) iako se meni generalno ne dopada!!!
I da ponovim, to je trenutno najozbiljniji studio u drzavi, ali portfolio im je ispunjen gomilom losih snimaka. Za to su krivi "VOZACI" koje sam pomenuo.
Pozdrav.
bgkalimero
22-01-2006, 02:48 PM
Da se razumemo, Negative je najkompaktniji i daleko najbolji od svega navedenog ( objektivno ) iako se meni generalno ne dopada!!!
I da ponovim, to je trenutno najozbiljniji studio u drzavi, ali portfolio im je ispunjen gomilom losih snimaka. Za to su krivi "VOZACI" koje sam pomenuo.
Slazem se da se vozaci jos uvek ne snalaze u formuli 1! Doduse kad je u pitanju ljubljanski Metro, moram priznati da sam bio i radio u tom studiju (ne Colica, ne brinite:) ) i da je njihovo ljudstvo izvanredno. Snimatelj je Janez Krizaj, basista nekadasnjih Videosex, izuzetno talentovan, edukovan i iskusan dasa. Dakle, zaskripalo je negde drugde...
Sto se tice Pinka i nasih vozaca, ne znam sta da mislim. Svi ulazu u opremu a niko u ljude! Zasto niko nije poslat na placeno skolovanje u SAE ili negde? Nama je u drzavu stigao SSL u trenutku kada ga u svetu zadrzavaju samo najveci i najskuplji studiji! Kasnimo tridesetak godina! Pitanje ljudstva je pitanje koje treba postaviti vlasnicima kvalitetnih domacih studija a ne ljudima koji se sada na toj opremi snalaze kako znaju i umeju...
Sto se tice Negativ, slazem se da je to nas najbojli rock bend, a takodje mislim i to, da im poslednji album zvuci ubedljivo najlosije od svih. A ko je to radio?
kompozitor
22-01-2006, 03:16 PM
Ima li ko kakvu informaciju o tome gde i kako , ko itd. je radio pesmu koju peva Goran Karan " Ostani " ( ne znam da li je to tacan naziv pesme ) a koja je bila predstavnik Hrvatske na Pesmi Evrovizije pre par godina ?
@slowstar , da li znas Milana Kindjica ?
Pozdrav ...
Nocni
22-01-2006, 07:13 PM
Ima li ko kakvu informaciju o tome gde i kako , ko itd. je radio pesmu koju peva Goran Karan " Ostani " ( ne znam da li je to tacan naziv pesme ) a koja je bila predstavnik Hrvatske na Pesmi Evrovizije pre par godina ?
http://www.rockoko-studio.hr/index.html
Sto se tice Pinka i nasih vozaca, ne znam sta da mislim. Svi ulazu u opremu a niko u ljude! Zasto niko nije poslat na placeno skolovanje u SAE ili negde? Nama je u drzavu stigao SSL u trenutku kada ga u svetu zadrzavaju samo najveci i najskuplji studiji! Kasnimo tridesetak godina! Pitanje ljudstva je pitanje koje treba postaviti vlasnicima kvalitetnih domacih studija a ne ljudima koji se sada na toj opremi snalaze kako znaju i umeju...
Amen .................
Jeste da se uglavnom nisam slagao sa nekim tvojim ( prvim ) postovima , ali ovo je stvarno lepo receno ....... i nesto sto mi se dugo muva po glavi ali nisam pretocio u recenicu
...... neko je doduse rekao da je Pink najbolji studio u zemlji ...... bio , radio ..... i dalje mislim da VG sije pink ....... ali u duhu gore navedenog ( iako mislim da predavanja ne doprinose toliko ) stvarno treba da se pocnu pominjati LJUDI ...... jer Bajaga je sniman u GO GO studiju ..... koji se nicim narocitim ( tehnicki ) ne moze pohvaliti ........ ali Bajaga ( produkcijski ) zvuci daleko bolje od Negativa ..... ali problem je u tome sto ponekad i kad se ponudi pomoc odredjenim bendovima ( u vidu besplatne pomoci ) oni su toliko zatrovani raznim legendama o ovome i onome da su potpuno odeseceni od realnosti ..... ali to je druga tema .....
Pozdrav
mandrak
22-01-2006, 11:40 PM
Potpuno se sla?em da je največi problem u načinu razmi?ljanja vlasnika velikih studija na ovim prostorima jer im nije ?ao platit veliku lovu za ssl i razne druge ezoterije i onda sjednu sami za iste i čude se kako to ipak ne zvuči ..beno ko vani , a ne pada im napamet platit talentiranom klincu ?kolu i za par godina ima saund kakav i ne sanja.... ali to valjda ima veze sa mentalitetom jer ni ssl nije đaba.
..sory na off topicu ali eto bila je prilika.
Arthur
23-01-2006, 04:03 AM
Zagore legendo!
KRalj je Go!
Ja sam od navedenih "remek"dela cuo samo Negative i teeesko se izbedacio, jer zvuci odvratno (za moje rock-standarde, pa cak i domace!), a jaako sam se mnogo radovao vesti da su usli u Pink, jer momke znam dobro i dugo, i bila mi je velika zelja da se konacno snimi jedan odlican reprezentativan Rock album u nas... a dobismo... nesto sto je tek iznad granice slusljivosti... a spisak opreme impozantan. Inace, jedan od "krivacA" za to jeste skolovan i radio u inostranstvu, i uspesno prodaje tu pricu po gradu...
Totalno me iznenadila ta konstatacija - najgori studio u gradu.. a ipak tako ispada...
@BGKalimero
Sve osim Euforije imam i mogu ti pustiti da cujes. Produkcije su uglavnom interne (sami bendovi u svojim uslovima) mada treba istaci njihove pojedince Marko iz Vroom-a (poznatiji kao "Kica", gitarista), koji je odgovoran za taj album, i Bojan Drobac - Bambi, gitarista Darkwood Duba koji je mixao i producirao "O danima", dok je ritam sekciju usnimio Nikola Vranjkovic uz moju asistenciju, u studiju "free-zone".
Euforiju je snimao neki njihov drugar u kucnim uslovima pa je ipak izneo poentu i srz njihove svirke...
Euforiju je snimao neki njihov drugar u kucnim uslovima pa je ipak izneo poentu i srz njihove svirke...
euforija ? ako je to punk band onda sam to ja editovao i mixao pre 3 godine... p.s. to je taj moj cuveni editing oko koga sam se lomio 3 i kusur meseci... nisam ni znao da su izdali album (???!!!!)
mozda i nije to isto, otqd znam :ninja:
Joj, ne znam , meni je taj Sergej bash lose zazvucao, verovatno sto imam neki rezanac disk:(
ridge
24-01-2006, 05:09 PM
"Medju njima je bio i bend Tap 011 koji su bili onakvi kakvi jesu, a to znaju ljudi koji su u to vreme ziveli ovde i bili prinudjeni da slusaju takva muzicka ostvarenja.
To je sve u svemu bila politicki pogodna rezimska varijanta koja je imala svrhu da narodu ispere mozak do tog stadijuma da ne primecuje sta mu se desava (ne bih preduboko u istorijske cinjenice koje su svima poznate)."
Moram malo na ovo da se nakacim posto mi takav pogled uzasno smeta al prvo par reci o sebi. Slusam metal, rock, blues, jazz, klasiku tehno azijsku indijsku africku... i ne mogu da svarim narodnu, zabavnu i sl muziku ALI
"ISPIRANJE MOZGA NARODU MUZIKOM" je cista glupost, koju su izmislili propali rock bandovi u srbiji i neki "underground" muzicari koji su jednostavno na taj nacin nasli opravdanje za svoj neuspeh i uglavnom nedostatak talenta. I ja sam rastao pod milosevicem gledao isti program kao i svi drugi pa nikad nisam slusao "narodnjake i sl" niti sam u bilo kom trenutku pomislio uf do jaja smo mi srbi ok je milosevic il nesto sl.
Istina je da se globalno na planeti a posebno u razvijenim zemljama najvise slusa muzika koja i jeste predvidjena za siroke narodne mase. Nije kantri nista bolji od nasih narodnjaka i u americi je na prvom mestu po slusanosti. Svi oni bendovi koje mi slusamo i smatramo dobrim a dolaze nam sa zapada su poznati jer imaju ogromno trziste pa uspeju da okupiraju 0,5% ljudi koje muzika uopste zanima pa kad se stavi na " 295,734,134" amerikanaca (njihovi zvanicni podaci) dobije se pristojna brojka od oko milion ipo prodanih albuma sto jeste mnogo para ali nije veliki procenat ljudi. Napominjem da su recimo spice girls napravile bum prodavsi 18 miliona na celoj planeti od 6.5 milijardi ljudi (0.27%). Znaci problem je bio a i jos uvek jeste u velicini trzista koje nam je dostupno kao i u plateznoj moci istog.
Takodje u to vreme je TAP-011 bio bend koji je pevao vesele la-la-la pesmice bez ikakve politicke pozadine koji je btw malo i ismevao neke stvari u zemlji. (bunda bunda je bila cista sprdnja recimo)
Podsetio bih i na to da je NAJVECA DENS PESMA koja je pokrenula lavinu slicnih bila TEK JE 12 SATI od ET-ja iz HRVATSKE ,verovatno je milosevic to organizovao i smislio da ispire narodu mozak i podigne nacionalizam.
Kolko se secam pre svih sranja jedna od najvecih zvezda SFRJ je bila LEPA BRENA kao i jos gomila narodnjaka a tad su postojale grupe kao sto su EKV, Disciplina kicme, Azra, itd (da ne nabrajam)
A za vreme Tap-a je postojao i Sunshine koji se prilicno zapravo pustao recimo na PINK-u (drugi spot miss-J recimo koji im je doneo bas dosta popularnosti) a daleko od toga da bi se mogli nazvati milosevicevom tvorevinom.
Takodje se secam da je Negativ bio jedan od bendova koji je bio na turneji opozicije negde 2000-te ili 2001 a protiv milosevica a bila je i pesma Vreme promena ili nesto sl kao i spot.
Arthur
25-01-2006, 12:56 AM
uh uhuh koliko tacnih i netacnih informacija na jednoj stranici... Oggy, u teskoj si zabludi sa tim pogledom na Negative, iz prostog razloga, sto je bend doslovce nastao pod bombama '99te na terasi na Bezaniji u toku vazdusne opasnosti... Prvi album su snimili, koliko se ja secam, za "Automatik" records (veeeoma alternativni label u tom trenutku, mozda i najjaci iz te branse), sa ocajno isproduciranim ali solidnim pesmama, a narocito izborom spotova. Veliku vecinu zasluga za sve sto se tada dogadjalo i kako su se dobili toliko paznje jeste Ivanino poznanstvo sa Vukomanovicem koji je i producirao i prvi album...MADA, nije na odmet bila ni cinjenica da je otac jednog clana benda vlasnik firme "Autokomerc", koja je jos tada bila distributer Folkswagenovih vozila. Ovo im je obezbedilo par jakih sponzora za dobre spotove i odlicnu distribuciju u podrsku medija. Takodje, veoma je tacno da taj bend svirao na CELOJ turneji "Izadji na crtu" 2000te godine, zbog koje su pojedinci imali nimalo prijatna iskustva. Medjutim, vremena se menjaju i bend polako ostaje bez zamajca, i sto je je jos ociglednije, HITOVA. Sledi promena stila, izdavacke kuce, ali i statusa. Bend zahvaljujuci pristojnom menadzmentu postize visoku cenu za koncerte, i od toga se momci pristojno opremaju opremom, i zive solidno. JEdino o cemu ne znam dovoljno da pisem, je upravo ova zadnja faza kada prelaze za City i mogu samo da nagadjam ko je tu koga i zasto kontaktirao i koje tu cime sta vise dobio... ono sto znam da pojedini clanovi benda u medjuvremenu pocinju da se zaposljavaju sto je, barem meni, sindrom da nemaju dovoljno ceste i placene nastupe.
I poslednje, bend je trenutno u duuzoj pauzi jerbo se Ivana udala i zatrudnela..
dvuckovic
25-01-2006, 02:14 AM
OK, ako treba da pricam nesto o Sergejevom albumu, pitajte.
Sergejevi raniji albumi nemaju nikakve veze sa zadnjim. Slazem se da su uzasni. Zadnji album ne bih svrstao u thread "najbolja produkcija 2005", zato sto sam ga ja miksao:)
OK, ako treba da pricam nesto o Sergejevom albumu, pitajte.
Sergejevi raniji albumi nemaju nikakve veze sa zadnjim. Slazem se da su uzasni. Zadnji album ne bih svrstao u thread "najbolja produkcija 2005", zato sto sam ga ja miksao:)
Deki
Ko je na kraju mixao taj album ....... slusam ga kuci i ako nije najbolje a ono spada sigurno u 3 najkvalitetnije produkcijski odradjenih albuma .....
Narocito su dobre balade , dok se na malo brzim stvarima oseca mali pad ......
Hajde napisi sta je uredjeno kod Popa i Milata ..... sa cime su dosli u studio ( zapravo , koliko je mix vec bio gotov ) i kako se sve to desavalo .... ako moze sa malo strucnih detalja i pikanterija ..... npr .... sta je koristeno na vokalu ..... kako je radjen post i sl
ako te ne mrzi .......
Pozdrav
slowstar
26-01-2006, 01:40 AM
Zagore, snimci su stigli polugotovi u Studio "O" na finalizaciju i mastering. Habić i Sloba su već tada imali ozbiljno dijametralne stavove o tome. Ja sam lično dosnimavao u Falconu 030 neke vokalne deonice, koje su falile na donetim mixevima. Naravno, Branko Rio i Čola zajedno rulez! Čola je inače po meni, najmanje kriv za taj period u karijeri. Sa Kornijem je druga priča...
Mastering, hmmmm... Studio "O". Kakav London!? Rađene su verzije za kasete, CD, spotove, TV... vrlo ozbiljno, Triple DAT bio HW-SW. Naravno, ploča je tragično nastradala u sva tri dela produkcije... I prilikom aran?iranja, i snimanja kao i masteringa.
Samo kratka izjava:
Nemam NIKAKVE veze sa albumom "Carolija", radio sam aranzmane i deo produkcije na albumu "Kad' bi moja bila" (koji je zaista isao na mastering u London), i album "okano" koji je bio na "postu" u studiju "Oliver", a sa "Carolijom" nemam nikakve veze u autorskom smislu, posto me je Kovac
i pored Colinih sugestija da radim balade - "Otkovao" ucenivsi Colu da posto je autor "kljucnih" pesama - ON treba da radi SVE aranzmane (izvinjavam se na iskrenom pristupu)
Poz.
@ Arthur
Sky Wiklah je jedan od najtalentovanijih i definitivno najsvezija figura na nasoj muzickoj sceni ......
Kad bi takvih bilo vise ........
Pozdrav
bezsmisla
27-01-2006, 01:03 AM
jedina je steta sto ne znam da li je vise talentovan ili je vise lud...
bgkalimero
28-01-2006, 10:57 AM
Ehm, ja samo da podsetim na temu ovog threada: najbolja produkcija u 2005. godini...
Nije li jedna od najdragocenijih osobina muzičkih producenata da odvajaju bitno od nebitnog i da se fokusiraju na poentu?
Arthur
30-01-2006, 01:56 AM
u pravu si, udaljismo se od teme
Evo kazu ljudi da ovaj novi Marcello dobro zvuci, jel imao neko priliku da preslusa? Imam info i da se odlicno prodaje... iako je radjen u studiju u kojem ja radim, zadnje sto sam cuo je bilo u fazi snimanja bubnjeva, u slabom sam kontaktu sa bleq-om (odnosno dr.DRA kako se potpisao)
Arthur
30-01-2006, 02:52 AM
...:(
bezsmisla
30-01-2006, 10:47 AM
Sto se tice marcella ja tu imam nekih primedbi.Vokal ne znam cime je sniman i kako procesiran,ali mi zvuci cudno..nekako mutno.Ono sto mi se svidja je sto ne zvuci klasicno reperski ima malo alternatovnog prizvuka na albumu sto je verovatno doprinos doticnog dr.dra [zasto dra :banghead: ].Mnogi su se sa druge strane razocarali samom muzikom albuma.
p.s. Wikler je dao svoj doprinos odlicnim pevanjem ;).
Slusao sam Marcela kod Timofejeva uzivo. Zvucalo mi odlicno i sveze i duhovito i nadrkano...
Sve u svemu dobro. Album nisam slusao.
sasaristic
30-01-2006, 04:18 PM
Sto se tice marcella ja tu imam nekih primedbi.Vokal ne znam cime je sniman i kako procesiran,ali mi zvuci cudno..nekako mutno.
Marko inace ima malo tanak i ne bas super zvuceci vokal....kako god da ga snimis imas osecaj da nesto fali...steta ,,,jer je inace stravicno tacan, uvek u ritmu cak i sa najkomplikovanijim lomljenjima jezika, a da ne pominjem tekstove koji su skoro uvek 9+.
.[/quote]Ono sto mi se svidja je sto ne zvuci klasicno reperski ima malo alternatovnog prizvuka na albumu sto je verovatno doprinos doticnog dr.dra [zasto dra :banghead: ].Mnogi su se sa druge strane razocarali samom muzikom albuma.
p.s. Wikler je dao svoj doprinos odlicnim pevanjem ;).[/quote]
Stvarno je napravio pomak u logicnom pravcu i izbegao klasicne hip-hop aranzmane....mada se meni recimo harmonije i aranzmani pojedinih stvari bas nesto i ne svidjaju...posebno za "saradu". Mada iako ima tu i tamo ponesto glupo i recimo nepotrebno vulgarno (posebno mi je zao zbog te promene , jer u vreme kad sam imao prilike sa njim intezivno da radim bio je vrlo pristojan i zvucao je dovoljno snazno i agresivno bez da se sluzi banalnim recnikom), generalno ovo je jedan od sigurno "najinteligentnijih" albuma u zadnjih godinu dana.
Da li je neko slusao povratnicki DLM?
bgkalimero
30-01-2006, 08:22 PM
Da li je neko slusao povratnicki DLM?
Na zalost ne, a to me jako zanima da cujem! Mnogo volim taj bend i bas puno ocekujem od tog albuma, iako znam da nije i nece napraviti nikakav medijski bum. Stvarno, da li je neko slusao taj album?
Arthur
30-01-2006, 10:48 PM
Marcello je snimam u studiju u kojem radim, sa Neumann TLM170, a mislim da je jedini preamp u tom momentu bio sam AMEKov kanal. Usnimavano je kroz konvertere od M5000, i mixano je na kompu, na M-Audio Delta 1010 kartici sa UAD-om i u sprezi sa pomenutim m5000, i BM5A kao monitorima, u kucnim uslovima.. Mislim da je njegova zelja bila da se zanrovski ode u tom pravcu, a protiv vulgarnosti i nemam nista protiv jer ako je recnik mladje generacije TABOO za starije, onda barem oni imaju pravo da na to skrenu paznju. Napominjem da album nisam cuo u finalnoj verziji, i okolo cujem samo pohvale.
Sto se DLMa tice, dosta sirov i retro zvuk, sa par ozbiljnih propusta i nedorecenosti... sindrom vozaca fice neko rece? Mada koliko mi se cini, barem po "porodici Dolby" ni idejno nisu pobegli od svoje generacije i vremena kada su pozeleli da se bave muzikom... steta, inace veoma kvalitetan i energican sastav...izostanak njihove prave evolucije moze biti prilicno otezavajuca okolnost po celu scenu...
sasaristic
31-01-2006, 06:39 AM
Marcello je snimam u studiju u kojem radim, sa Neumann TLM170, a mislim da je jedini preamp u tom momentu bio sam AMEKov kanal. Usnimavano je kroz konvertere od M5000
Malo cudan izbor za konvertore...pretpostavljam da su isti kao na starom finalizeru ili m2000, a te sprave ne blistaju kad je konverzija u pitanju, a sto se tice vulgarnosti....ok tu i tamo poneka psovka...mozda...ali isforsirano bljuvanje svakojakih gadosti samo da bi se "starijima" razbijali taboo-i.. to mi deluje pomalo nezrelo....mada to je samo moje subjektivno glediste;)
Arthur
31-01-2006, 09:39 PM
raspitaj se malo bolje o mastering-grade konverterima sa M5000... definitivno nisu isti kao na ostatku njihovih proizvoda....
a o gadostima opet, stvarno ne znam sta da kazem...razumem te, al meni to ne deluje isforsirano vec potpuno neobuzdano, i kao takvo ipak mi se cini da ima neku tezinu.. .barem mojoj generaciji... a vidis, zanimljivo je pominjanje nezrelosti, jer njegovo je pravo da bude nezreo (s'obzirom na godine) sto daje jos jaci kontrast tezini onoga sto govori...
Evo juce sam kupio originalan cd od Sergeja i prijatno sam iznenadjen,inace svidja mi se taj "VLADO zvuk".
Jeli ono Amek u akciji? (mislim na kratke filmove koji se nalaze na cd)
dvuckovic
06-02-2006, 04:17 PM
Jeste, Amek.
Ostao sam duzan Maxu i ostalima pricu o radu na albumu.
Procedura je uglavnom isla: aranzman kod Marka i Popa, u njihovom ateljeu, vokali su snimani kod Vojna i Strahinje (UA 6176, Solid Tube na vecini pjesama, na nekim AT 4050, i ponedje AKG C414 (mislim da je na "pogledi u tami", koja je snimana kod Moritza), onda to Marko i Pop bouncuju iz Nuenda, donesu meni, i ja importujem u PT.
Posto nisu imali neki preveliki budzet, miksevi su u prosjeku radjeni 6-7 sati, tak da nije bilo prostora da se previs bavimo detaljima, pristup je bio prilicno skolski, jer nismo bili u mogucnosti da nesto ponovimo u slucaju da ne valja.
@Moritz
Zbog nedostatka vremena, samo na par pjesama sam koristio automatizaciju, zato i sum na "pogledi u tami". Imaj u vidu da ja nisam ucestvovao u radu na aranzmanima, i da sam prvi put cuo pjesme onda kad su mi stigle na miks...
Steka
09-02-2006, 03:24 PM
preslusajte stvari ovog lika i pogledajte opremu:
http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendID=11016532
znaci kidaaaaaaaaaaaaaaaaa
ton_majstor
09-02-2006, 08:00 PM
Ako sam dobro shvatio, ovde se govori o produkciji na ex-YU sceni u toku 2005.! ?ta me briga za tog tvog lika, steka!!!
Pritom, sjajno se slikao gde god je stigao... wtf! :confused:
Molim moderatore da ra?čiste temu od offtopica, kojih je sada već previ?e! :mad:
Jeste, Amek.
Ostao sam duzan Maxu i ostalima pricu o radu na albumu.
Procedura je uglavnom isla: aranzman kod Marka i Popa, u njihovom ateljeu, vokali su snimani kod Vojna i Strahinje (UA 6176, Solid Tube na vecini pjesama, na nekim AT 4050, i ponedje AKG C414 (mislim da je na "pogledi u tami", koja je snimana kod Moritza), onda to Marko i Pop bouncuju iz Nuenda, donesu meni, i ja importujem u PT.
...
Hvala Deki
Samo mi reci par stvari koje me bune
1 Solid tube ???? Zar oni to nisu odavno odbacili i snimaju na 414 ?
2. Kad rade u Nuendu , da li urade celu preprodukciju ( kompresori , dileji , reverbi .... ) pa zamene za bolje kod vas , ili su to suve trake sa "skica " miksom ....?
Pozdrav
I da najvaznije pitanje .....
Ko je na kraju mixao ???
Ti kao " ruka " na mikseti a Pop i Milat kao producenti ili neka zajednicak drugarska prica ???
Pozdrav
Steka
10-02-2006, 04:25 PM
Ako sam dobro shvatio, ovde se govori o produkciji na ex-YU sceni u toku 2005.! ?ta me briga za tog tvog lika, steka!!!
Molim moderatore da ra?čiste temu od offtopica, kojih je sada već previ?e! :mad:
kako gde se slikao, pa to je njegov studijo tj. ima nekoliko.
Steka
10-02-2006, 04:36 PM
kako gde se slikao, pa to je njegov studijo tj. ima nekoliko.
Cemu odmah napadanje, kao da se bukvalno pakosno ponasas
samo zbog toga sto je to sto jeste i sto ima tu opremu. Ne kapiram
stvarno ljude kod nas. Druga stvar pisao je topi najbolja produkcija 2005
nisam shvatio da je kod nas. Ako je kod nas cinjenica je da produkcija
kod nas se salje za london ili Sony New York kao Zeljkov najnoviji
CD. Koja produkcija postoji kod nas???? Na cemu?? i da li postoji
neka skola koja prati svetske trendove i koja ima uslove (predavaci
da su neki iz americke industrije ili iz inostranstva).
A to producenti ala Nuendo, Cubase i ostalo to nisu post producenti
i producenti. Producent je neko ko je zavrsio degree(diplomu) na nekom
uvazenom fakultetu ili koji je ucio zanat kod nekog poznatog priznatog
producenta.
Sad ce ovde masa da me pljuje i ko zna sta da kaze u vezi ovog
odgovora ali cinjenica je da produkcija ne postoji kod nas i ne radi
se kao sto se radi u svetu. Mozda ima ljudi poput Sase Habica i tog
iz Abi Roda itd. ali cinjenica je da ne postoje predavaci i sistem
skolovanja u nasoj zemlji da proizvodi kvalitete zasto bih ??
Ko uostalom ima neke pare da radi nesto sto nije Grand, Funky G itd.??
i odakle nam publika da se i radi nesto ako nije od gore navedenih kada
smo mala jadna zemlja??
Vlado Georgijev cuda pokupovao/krali drugi za njega za studijsku opremu itd.
Pa da li vi ljudi mislite da je on to sve legalno prvo kupio da pocnemo samo
od toga ??
I koji on ima svetski kredibilitet da sebe uopste moze da nazove
producentom i da naprimer uzima pare koje uzima za svoje radove??
Kakvu on post-produkciju uopste i radi u odnosu na naprimer Americku??
Uostalom taj Vlada, na kojim on projektima je radio da je mogao da vrati
pare za tu opremu. Odakle mu te pare ako nije digao kredit ??
Nije on GRAND ili neki pevac koji gostuje stalno po Nmeackoj i Svajcarskoj
pa da moze da vrati te pare. Dajte ljudi ovo je tako smesno a i tuzno
da pocnemo da pricamo o tome da prosto necu da pricam.
Ne znam lepo je sto se ovako druzimo i delimo stvari ovde na forumu
ali uvek mesamo babe i zabe kada vodimo diskusije.
Ja se izvinjavam sto sam ovoliko pisao i sto sam postavio reply
u mozda pogresnom topiku ali me je prosto iznerviralo kako
mi je odgovoreno na moj topik sa onim tipicnim NASKIM cinisizmom
i zavidnoscu.
Opusteno.
Dushan_S
11-02-2006, 11:31 AM
Druga stvar pisao je topi najbolja produkcija 2005
nisam shvatio da je kod nas. Ako je kod nas cinjenica je da produkcija
kod nas se salje za london ili Sony New York kao Zeljkov najnoviji
CD. Koja produkcija postoji kod nas????Nevezano za va?u međusobnu raspravu,to je mastering u new york-u a ne produkcija albuma. A i čemu se svađate sad, jest malo zazvučao offensive komentar ton majstora, ali u pogre?nom kontekstu je mogao biti shvaćen i tvoj post jer upada? u pola teme sa onim slikama pa (sad pretpostavljam) nekome to izgleda kao "E, a to ?to vi radite nema veze" ili opet na neki drugi način kao prozivka. Mislim, nagađam, ja sam tvoj post shvatio tako kako ti ka?e?, kao da si pogre?no shvatio temu ili je nisi pregledao celu pa si malo van toka.
ali cinjenica je da ne postoje predavaci i sistem
skolovanja u nasoj zemlji da proizvodi kvalitete zasto bih ?? Ko uostalom ima neke pare da radi nesto sto nije Grand, Funky G itd.??
i odakle nam publika da se i radi nesto ako nije od gore navedenih kada
smo mala jadna zemlja??Pazi, produkcija je tehnički proces koji je nu?no obaviti kad se snima album. Mo?e? da ka?e? da misli? da je sva produkcija ovde lo?a, ili da ne postoji adekvatno obrazovanje kadra, ali da ne postoji produkcija, to te?ko. Svi ti albumi snimljeni ovde su producirani NEKAKO, e sad, kako je to urađeno je upravo smisao ove teme. Naravno, i novi album Funky G-ja mo?e imati lo?iju ili bolju produkciju, adekvatno vrsti muzike koju gaji dotični "umetnik" :)
od toga ??Ja nisam Vladin advokat, a i ne lo?im se lično na njegove pesme i produkciju, onako, nezainteresovan sam, ali optu?ivati nekoga javno da je praktično povezan sa kriminalom je onako malo heavy. Mo?e neko da pomisli da si ljubomoran ili da mrzi? čoveka na ličnoj bazi, ajd polako sa tim.
To jest, ako ima? trenutak vremena, obrati pa?nju na svoj odgovor na Ton Majstorov post, pa razmisli koliko u stvari nekom drugom tvoj post mo?e da izgleda kao tipična balkanska zavidljivost pljuvanje i nabijanje na nos neke lične superiornosti jer se nalazi? u situaciji da ima? bolje uslove?
Znači nadam se da kapira? da ti ne dr?im nikakvu bukvicu, i ja mislim da je Ton majstorov post onako malo o?tar, ali ti si mu ga brate ba? dao, lak?e malo. Postoji i to balkansko udaranje u grudi, ali sa druge strane, postoji i ta tradicija da neko ode napolje i onda se pona?a kao da je vrhunski producent, samo zato ?to ima bolje uslove za rad i slično. Znači ajd da izgladimo stvari pa da pričamo dalje.
Pozdrav!
dvuckovic
11-02-2006, 12:40 PM
Hvala Deki
Samo mi reci par stvari koje me bune
1 Solid tube ???? Zar oni to nisu odavno odbacili i snimaju na 414 ?
2. Kad rade u Nuendu , da li urade celu preprodukciju ( kompresori , dileji , reverbi .... ) pa zamene za bolje kod vas , ili su to suve trake sa "skica " miksom ....?
Pozdrav
1 Ipak Solid tube...
2 Nisu radili preprodukciju, svi prostori dinamika i eq su "moji"
3 Popa znam oko 15 godina...moze se rec da smo zajedno miksali, ali on nije pipao dugmice :)
@ dvuckovic
Hvala na odgovorima , sad mi je dosta jasnije , a i svaka cast onda ( s' obzirom da ste imali 5 -6 sati za pesmu ..... )
@ Steka
Osim ako nemas dokaze da je Vlado krao ili da su krali za njega , zamolio bih te da se izvines coveku za lazne optuzbe ili cu pokrenuti pitanje tvog bana .
To sto radis je nisko i bespotrebno .
Pozdrav
SandRob
12-02-2006, 02:58 PM
a ko je snima onaj duet sergeja i danijela? he, he... i ko im je spot radi?
nego, ne mogu virovat da je tako losa produkcija od negative!?!
znam da tv nije mjerilo, ali meni na tv sve zvuci jako dobro i odlicni su mi... ona pjevacica mi je jako draga. zgodna je, ima mota i stvarno lipo piva.
jedina stvar koja mi i na tv lose zvuci (od onih 5-6 koje se vrte) je 'kraj'.
ton_majstor
12-02-2006, 03:25 PM
Ja sam offensive koliko treba za ovaj offtopic. Ovo je Rumski, ovde smo da komentari?emo jedni druge u ex-YU! Kanada je 15000 km off...
U tom smislu, izvinite. U ostalim, na Rumskom se JAKO često toleri?e ?e?ći offtopic, pa ni Steka ni ja nismo izuzetak!
Hvala, Du?ane. :D
Steka, da nisi odakle si, sve bi bilo u redu. Da su ono tvoje slike, ok!! Da si ti radio one ploče, projekte... ok!!!! ?ta će ti tuđe perje!!???? Koji snimci, wtf...
Pljujte me, ali tako se ne radi posao. Ja imam na du?i (i na spisku) svakakve komentare i iskustva za MNOGO na?ih kolega i mu?terija, pa svejedno nisam Radio-Mileva da ovde postujem gluposti. Mada...
A za prostakluke... reagujte!!! :da:
idekius
12-02-2006, 04:10 PM
Steka... svi znamo da se na zapadu radi bolje nego ovde... Nikava mudrost... Oprema, skole, motivisanost jer je i trziste muzike bolje... itd., itd...
Ipak, treba covek da ume da ceni kada se iz minimuma tehnickih sredstava izvuce maximum...
Tebi drugarski savetujem da prvo nesto uradis... barem nesto sto nece da ti sluzi za licno slusanje, pa da onda picas i solis pamet drugima...
Samo, da li mislis da je ovo topic za to i da ces nam otvoriti oci? Ne kapiram poentu...
Sto se tice onoga o kradji... nemam komentar... jedino se nadam da ces sam editovati svoj post i da ti se takvi ispadi nece vise ponavljati...
Da si to napisao u mojoj rubrici, post bi ti bio obrisan....
Incace, tema je "Najbolja produkcija u 2005. na prostorima EX-Yu"...
Ja i dalje tipujem na onaj Bajagin album...
Svidja mi se i Massimo - vjestina, ma da je to previse pop sound za moj ukus...
Lepo je odradjen i Gibonijev CD, ali on mi je vec ljigavi pop, pa nikako da ga preslusam kako treba... Pesme mi se ne svidjaju, stil mi se ne svidja, pa ne mogu da budem nepristrasan sto se tice produkcije...
Jebi ga... ospice me izbiju kad cujem onog pekmeza, pa kako da pohvalim produkciju i lepe linije Vlatka Stefanovskog?!
Album koji se u ovom periodu izdvaja je i pomenuti Joksimovicev CD, ali, tu mi glas zvuci kao Heineken pivo... mnogo nafrizirano, a ja vise volim Budweiser :-) ... Salu na stranu, mnogo je onde nabudzen vocal... Cemu to? Ako se vec ravnamo sa svetom, izuzev u nekim extremima, ambijentalama.. itd... sve je to mnogo jednostavnije... nego, to su izgleda srpska posla... Samo, to je i stvar ukusa... meni se ne svidja, ali, to je samo moj ukus...
Nisam Ljubomoran - V.Georgiev... O.K.... kompromis kvaliteta i komercijale... lep kompromis i to je to. Produkcija? Za pesmu tog tipa po meni odlicna, mnogo odmerenija i sa vise ukusa nego u slucaju Joksimovica...
Ali... Bajagin CD mi se stvarno izdvaja... Tu mi se upravo produkcija svidja... od pesama mi se jedino svidja onaj Funky Taxi i Bademi i so... ostale popunjavaju CD... sa strane textova i kompozicija moze to Bajaga mnogo bolje... kao sto je uradio sa albumom "Muzika na struju"...
Hmmm... eto, izneo sam otprilike svoje misljenje o produkciji u ex-yu...
Voleo bih da ne budem pogresno shvacen... rekao sam ono kako ja to cujem, bez namere da nekoga omalovazim, ili uvredim... Po pitanju ovakvih stvari mnogo igra ukus, a moj ukus je takakv kakav je... ne volim divljanje sa reverbima, prenapumpavanja, pretezno slusam Britanske rock bandove, jazz, malo Sietl forica, tu i tamo Ghotic metal, takozvani Love metal :-), ne volim YU-pop... pa se to verovatno malo odrazi i kada slusam domace stvari...
@ Steka
Kao sto ti rekose Max i Deki....
Vec se jednom (barem) vodila ovakva rasprava, pa posle tvoje izjave o necijoj umesanosti u kriminalne ili kakve vec protivzakonite aktivnosti, ocekujem kao i vecina da ili izneses cinjenice koje ce to argumentovati ili da se u suprotnom JAVNO IZVINES COVEKU (ovo ne vicem, vec podvlacim i naglasavam).
Ne bih dalje da budem ostar i prenagljujem da se ne bih ogresio bez potrebe o nekoga, ali cemo videti za dan- dva epilog ove izjave, pa cemo onda pricati.
SA novog Bajage mi se svidja pored navedenih "Kap po kap" iako je to ocigledan Vojin "Stones" trip,
ali nema veze, lepo mi dok slusam :D
Mogli
07-05-2006, 04:53 PM
Meni posle Vlade Georgijeva sve zvuci kao decija igra....:p
Manley
07-05-2006, 05:43 PM
od toga ??
Imao sam prilike da trgujem sa Vladom i Dekijem i da radim sa njima(live) nisam primetio da su nekorektni i ljudi koji se bave tim prljavim stvarima....necu sada da dublje ulazim u njihov karakter, jer ih ne poznajem, ali jedno sam ukapirao za vreme ovog kratkog kontakta....ljudi su ok i pravi profesionalci....mislim da nije fer da nekog tako optuzujesako ne poznajes
Meni posle Vlade Georgijeva sve zvuci kao decija igra....:p
Pa mnogo gledas decu :rotfl:
Pozdrav
fipke
11-05-2006, 01:50 AM
sta je to produkcija!!!??! mrzim tu rec.
to jest' mrzim kako ljudi pristupaju s njom ovde u srbiji...ocito da 90% ni ne zna sta do znaci. koliko puta sam samo cuo "e aj nam odradis produkciju", a pri tom mi daju trackove koji treba da se mixaju. misim ne bunim se, automatski dobijem dva kredita, ali opet... red je red.
eto, nista, samo da izrazim svoj hir kao i neke kolege kad je bilo spomena o "gluvoj sobi"... :cool::cool::cool:
to jest' mrzim kako ljudi pristupaju s njom ovde u srbiji...ocito da 90% ni ne zna sta do znaci. koliko puta sam samo cuo "e aj nam odradis produkciju", a pri tom mi daju trackove koji treba da se mixaju. misim ne bunim se, automatski dobijem dva kredita, ali opet... red je red.
eto, nista, samo da izrazim svoj hir kao i neke kolege kad je bilo spomena o "gluvoj sobi"... :cool::cool::cool:
Slazem se. Kako je meni bilo bez veze kad sam video svoj potpis na jednoj kompilaciji (pise - produkcija i mastering), a ja samo mixovao 10 od 17 pesama. Ispade da sam odgovorana za sve sto se cuje na albumu (to kontam pod produkcija), a to krece od proba sa bendom, pa dalje......
Arthur
11-05-2006, 09:52 AM
pa ni to nije problem ukoliko album ispadne dobro.. Ali tacno znam na sta mislis.. U mom slucaju najcesce zelim da se bend potpise kao producent, jer su svojim idejama ionako najvise uticali na (ne)uspeh produkcije albuma I to narocito kod tvrdoglavih bendova koji placaju iz svog dzepa.
Ponekad sam cak primoran da trazim pseudonim, kada neko drugi mixa i ukenja stvar.
Potpuno si u pravu , ja pokusavam godinama ( sa vise i manje uspeha ) da radim Produkciju .... i onda mi kazu , a sto si toliko skup ????? Pa ortak producira ( mixa ) za 3 x manje para ???
....eto ....
Pozdrav
Dushan_S
15-05-2006, 04:00 PM
pa ni to nije problem ukoliko album ispadne dobro.. Ali tacno znam na sta mislis.. U mom slucaju najcesce zelim da se bend potpise kao producent, jer su svojim idejama ionako najvise uticali na (ne)uspeh produkcije albuma I to narocito kod tvrdoglavih bendova koji placaju iz svog dzepa.
Ponekad sam cak primoran da trazim pseudonim, kada neko drugi mixa i ukenja stvar.Po?to je "Bob Rock" već zauzeto, uvek mo?e? koristiti Alan Ford, pa lepo da pi?e krasnopisom "Recorded and produced by Alan Ford in Flowers-store Studios" na albumu :D
*Aleksa*
19-05-2006, 11:22 PM
Ja sad ovde malo kvarim koncepciju topica,pa se zato i necu ljutiti ako mi ne odgovorite na pitanje koje je cisto informativno...Sta je u biti produkcija,u tehnickom smislu,i kako ja kao laik mogu prepoznati dobru i losu(ako uopste mogu)?Ja volim muziku i o tome sto cujem mogu reci-dobro ili lose odsvirano,otpevano sa falsevima ili skroz strava,savrseno uvezban bend(ako je u pitanju ziva svirka),...ali po vasim postovima,na ovom i drugim topicima,kontam da je samo jedan deo posla odradjen svirkom,pevanjem..a da su u pozadini dobar deo ljudi ciji posao nije ni malo lak!Pozdrav!
Dushan_S
19-05-2006, 11:59 PM
Dobra riba je dobra riba, svejedno, a dobar bend i dobra pesma su to ?to jesu bez obzira, i činjenica je da neko mo?e voleti "?ivo" ili "sirovo" u izgledu.
Ali ?minka mo?e istaći kvalitete ili ih pokvariti. Mo?e istu osobu predstaviti na ovaj ili onaj način, istaknuti ove ili one karakterne crte. Nekada se neka osoba mo?e tako i toliko na?minkati da takoreći postaje druga osoba. Producent je majstor ?minker u slu?bi muzike. Umetnik, ali na drugačiji način od kompozitora ili muzičara (uračunati bubnjari i pevači, skoro kao da su muzičari iako se obično samo dru?e sa njima :D).
*Aleksa*
20-05-2006, 12:44 AM
Slikovito..hvala Dushane,recimo da sam ukapirala o cemu je rec,verovatno vise od toga i ne bih mogla da razumem,niti je moguce na jedan ovako suvoparan nacin objasniti s'obzirom na moje poznavanje istog...
Arthur
22-05-2006, 10:11 AM
mogla bi producentom smatrati i stilistom, u dushanovoj analogiji. Svaki detalj vec postojece dobre ili lose ribe/pesme se analizira i uskladjuje sa nekom ukupnom slikom (zanrom) i licnim zeljama..
Ispade da sam odgovorana za sve sto se cuje na albumu (to kontam pod produkcija), a to krece od proba sa bendom, pa dalje......
Iz svega gore navedenog, a ovde sam izdvojio OFF-a samo kao primer, cini mi se da ste pomesali dva termina:
-muzicki producent i
-izvrsni producent
Izvrsni producent je lik koji krece od proba sa bendom itd, a muzicki producent je jednostavno covek koji je odgovoran za krajnji muzicki utisak...
perun
22-05-2006, 05:24 PM
Iz svega gore navedenog, a ovde sam izdvojio OFF-a samo kao primer, cini mi se da ste pomesali dva termina:
-muzicki producent i
-izvrsni producent
Izvrsni producent je lik koji krece od proba sa bendom itd, a muzicki producent je jednostavno covek koji je odgovoran za krajnji muzicki utisak...
Greshka!!!:o Muzicki producent je sa izvrshnim producentom dogovorio posao. A onda se muzicki producent baktao sa bendom od proba do finalnog proizvoda. Nasao studio ili sta vec... Njegova odgovornost se tice kompletnog muzickog dozivljaja! Izvrsni producent je nakon tog baktanja muz. producenta sa bendom nastavio da uzima svoj deo od benda, tj. prihoda sto od nastupa, sto sve ga ostalog... I mozda je sledece godine zbog neuspeha ili visoke cene resio da promeni muz. producenta!:mrgreen: Znaci izvrsni Producent je Menadzer!
Dobro, u nasoj zemlji postoji izvesna konfuzija oko svih tih termina, ali nije ni bitno... ovde je miksadzija producent...a nije, on je ton majstor ili mixing engineer!
Pozdrav!;)
Greshka!!!:o Muzicki producent je sa izvrshnim producentom dogovorio posao. A onda se muzicki producent baktao sa bendom od proba do finalnog proizvoda. Nasao studio ili sta vec... Njegova odgovornost se tice kompletnog muzickog dozivljaja! Izvrsni producent je nakon tog baktanja muz. producenta sa bendom nastavio da uzima svoj deo od benda, tj. prihoda sto od nastupa, sto sve ga ostalog... I mozda je sledece godine zbog neuspeha ili visoke cene resio da promeni muz. producenta!:mrgreen: Znaci izvrsni Producent je Menadzer!
Dobro, u nasoj zemlji postoji izvesna konfuzija oko svih tih termina, ali nije ni bitno... ovde je miksadzija producent...a nije, on je ton majstor ili mixing engineer!
Pozdrav!;)
Ziva istina!
"Executive producer" iliti "Izvrsni producent" nema veze sa samim muzickim delom, kao sto ni muzicki producent ne bi treba da ima mnogo veze sa inzenjerskim delom posla, no to vec ide pod stavku "kresanje budzeta".
Pa upravo to sam i ja hteo da kazem ali sam ocigledno pogresno srocio...
:ups:
*Aleksa*
31-05-2006, 10:34 PM
Sada sam dobila jos potpuniji odgovor..Muzicki producent ima ocigledno vise dodirnih tacaka sa konkretno muzikom,zvukom i tim "sminkanjem' pesama..Sto je veoma interesantnije i teze od posla izvrsnog prod.Moje vidjenje!
Ovih dana se na poslu kod mene vrteo novi Van Gogh, ali sa integrisanih zvucnika u IBM kompu:( . O produkciji nemam nikakvu sliku, ali mi je album u najmanju ruku autorski bled. Evo, sad mogu da se setim samo jedne pesme, a cuo sam ga bar 5 puta
LACKY
01-06-2006, 12:25 AM
Meni je najtijebolja produkcija Indira Radic! Samo vise mi se svidjala dok je nosila brkove.
Arthur
01-06-2006, 09:53 AM
Vjera Hadzimajcic!! :da: !
Je li ko cuo novog Olivera?:da:
idekius
01-06-2006, 07:33 PM
Ovo je vec 2006, a ne 2005, kao sto naslov kaze...
Jel' shuo neko novi Van Gogh?
Ono je produkcija po mom ukusu...
Ovo je vec 2006, a ne 2005, kao sto naslov kaze...
A i Juni je mesec...;)
btw.Mislim da pre mog posta ima par "besmislenijih"...
Sve u svemu,i ako nije po kalendaru u skladu sa ovim postom,a to je jako vazno,sta mislite o Oliverovoj produkciji???
Jel' shuo neko novi Van Gogh?
Ono je produkcija po mom ukusu...
Bio sam prisutan u vise navrata i dok se snimalo,tako da znam i onu drugu stranu medalje...s obzirom na cemu je radjeno i ko ga je radio to nije ni moglo da ispadne lose...polako se vraca taj siroviji zvuk,a to je za svaku pohvalu...odlicno odradjen posao!
LACKY
02-06-2006, 01:32 AM
Smislenost je relativna stvar!
idekius
02-06-2006, 06:43 AM
A i Juni je mesec...;)
btw.Mislim da pre mog posta ima par "besmislenijih"...
Sve u svemu,i ako nije po kalendaru u skladu sa ovim postom,a to je jako vazno,sta mislite o Oliverovoj produkciji???
Nisam mislio na tvoj post, koji jedva da sam i registrovao, posto me Oliver Dragovic ni najmanje ne zanima, ma da verujem da je produkcija dobra.
Mislio sam na svoj post;) Van Gogh je itekako 2006, a za Olivera nisam ni znao kada je sniman i da li je uopste sniman... jednostavno ne pratim taj zanr u muzici, ali, kao sto rekoh, ne sumnjam da je O.K.
No sekiracija, sad cu malo da promenim naslov teme i prilagodim ga novim vremenima...:da:
:)
Ma samo htedoh da skrenem paznju na ovaj lepo odradjen album...ima tu sta da se cuje i nauci...jako lepo...a i zanima me Sandrovo misljenje,posto me produkcijski jako podseca na njegove ranije postove,Tedi Spalato je bio u pitanju,cini mi se...
pozzz svima...
*Aleksa*
08-06-2006, 05:08 PM
Kolo Van Gogh-a mi se mozda vise svidja od DrUnder-a(muzika,ne i tekstovi pesama),ali govorim kao obican slusalac i njihov fan..A vase misljenje o novom cd-u Generacije5,produkcija?
Je li ko cuo novog Olivera?:da:
UHHHHHH !!!!
Drugar mi je dosao i pustio 8 . ...... Od Grija do kajanja .... ili tako nesto ....
To je jako dobro i zrelo uradjeno .... skoro tako nesto nisam cuo . Kad sam posle toga pustio novog Gibonija .... bilo je ok , ali ne u istoj klasi ( ostale pesme sa Oliverovog albuma nisam ni cuo :rolleyes: )
Pozdrav
Van Gogh - Voja Aralica ( koji u poslednje vreme stvaaarno jako dobro radi )
Generacija 5 ( Habic , ako se ne varam ??? ) ..... njemu je vreme za penziju ;)
Pozdrav
idekius
09-06-2006, 02:13 PM
Generacija 5 ( Habic , ako se ne varam ??? ) ..... njemu je vreme za penziju ;)
Pozdrav
Jeste... Habic je radio Generaciju... CD se chuje tako kako se cuje...
Lako je moguce da si u pravu za tu Habicevu penziju... neznam... ne mogu nista da kazem, ali, koliko mi je poznato i moguce je da gresim, ovaj put je Habic bio taj koji je sabotiran. Verujem da bi CD ispao znatno bolje da nije imao "pomagache"...
UHHHHHH !!!!
Drugar mi je dosao i pustio 8 . ...... Od Grija do kajanja .... ili tako nesto ....
To je jako dobro i zrelo uradjeno .... skoro tako nesto nisam cuo . Kad sam posle toga pustio novog Gibonija .... bilo je ok , ali ne u istoj klasi ( ostale pesme sa Oliverovog albuma nisam ni cuo :rolleyes: )
PozdravOstatak je jos bolji...:mrgreen: Evo ispade da smaram sa tim,ali...nekome ce mozda koristiti...totalno po mom ukusu...Vrhunski sviraci snimljeni na vrhunski nacin sa vrlo diskretnim efektima (prica o kvalitetu i kvantitetu)...mogu reci da mi se vise svidja od svega sto sam cuo sa ovih prostora!
@Max
Poslusaj stvar koja se zove "Vise mi nije vazno..." ako mozes...
ProkDu
10-06-2006, 03:21 AM
Mali preview novog albuma. Budite hrabri, uhvatite se u kolo. :cool:
http://rapidshare.de/files/18970503/VAN_GOGH_-_Kolo_Story_OK.mp3.html
*Aleksa*
10-06-2006, 06:56 PM
Da,bas sam to i htela da uporedite malo Van Gogh i Generaciju..Bas ih preslusavam ovih dana..Van Gogh odlicno zvuci,uskladjeniji i potpuniji,intenzivniji je zvuk(zaista izvinite jos jednom na nestrucnom izrazavanju..),a dok slusam Generaciju uvek moram da na onom svom equalizeru malo korigujem zvuk..Usput,super je stvar koju je napisao Djule..i sa Najdinim glasom predobro zvuci!
SnoopDaddy
12-06-2006, 02:09 PM
Generacija 5 ( Habic , ako se ne varam ??? ) ..... njemu je vreme za penziju ;) Ili rehabilitaciju :drunk:
idekius
11-07-2006, 11:21 AM
Greh je ovom spisku dobro isproduciranih bandova ne dodati grupu STRIP! Neznam kako to zvuci na monitorima, ali na TV zvuchi SJAJNO, a i ona pesma koju sam mogao da cujem (Djuka) je odlicna...
STRIP je po meni nesto najbolje sto se u skorije vreme pojavilo na ovim prostorima!!!
Arthur
11-07-2006, 12:33 PM
cuo sam dve pesme, od kojih mi se prva (lov na vestice) veoma dopala produkcijski i muzicki, i otpevana je odlicno, ali bez ideje/teksta, vec cisto kao demonstracija... drugi spot (moj decko), mi je znacajno losiji i zvucno i kao pesma.. cuo sam da ima i 3ci, taj jos nisam video.
DaBear
11-07-2006, 01:49 PM
Ili rehabilitaciju :drunk:
Nemojte da plujete po Habicu...on i dalje zna vise o produkciji, muzici i svemu ostalom nego masa "producenata" na forumu ! ! !
A sad sto ne radi puno..to je njegova stvar. Verovatno i nema mnogo dobrih bendova na koje bi on trosio vreme...
idekius
11-07-2006, 02:05 PM
Ni meni nije bas preterano jasno redovno prozivanje Habica...
Ono sto je do sada uradio u muzici je i vise nego dovoljno i ruzno je bas toliko nemati postovanja. Moze i nista vishe da ne uradi... uradio je sasvim dovoljno...
Ja neznam kakav je Habic i ne mogu da kazem bas nista o losem glasu koji ga prati kao coveka i (ako ispravno shvatam) upravo su takve stvari i razlog za prozivku... Dakle, nista o tome neznam izuzev iz price Kerber-ovaca, kojima je Haba radio jednu plochu i iz Najdine price, posto je Habic radio aktuelni disk Generacije 5, koji je Najda otpevao. I Najda i Kerber-ovci su prezadovoljni Sashom i sa profesionalne i sa ljudske strane. Od njih sam cuo sve najlepse o Habicu! Sad, neznam... mozda je i tezak i nezgodan kao sto se ovde prica, ne poznajem coveka, ali to nikako nije razlog za nipodastavanje njegovog rada!
Ipak je rec o coveku ciji je rad sve, samo ne mali i koji ce ostati upisan u istoriju EX-YU i Srpske muzike... i to kao pozitivna pojava...
Meni se licno ne svidja kako zvuchi album Generacije 5, to je samo moje misljenje i ukus... Zato mi se itekako svidja kako zvuchi poslednji album YU-Grupe, koji je taodje radio Sasa Habic...
DaBear
11-07-2006, 02:12 PM
Ni meni nije bas preterano jasno redovno prozivanje Habica...
Ono sto je do sada uradio u muzici je i vise nego dovoljno i ruzno je bas toliko nemati postovanja. Moze i nista vishe da ne uradi... uradio je sasvim dovoljno...
Znam coveka dobro...malo je nestrpljiv, i nema vremena za mrmote koji neznaju da sviraju i pevaju, i prave se da sve znaju!!! itd...potpuno razumljivo! Svira brdo instrumenata, itd...
Nervni bolesnik . ( bez uvrede )
Mozda je nekad nesto i radio , mozda i radi , ali nije najpametniji ( muzikalan jeste ) ali je u oblacima i misli da mu je sve dato .... a nije . Tretira publiku , slusaoce i ostale kao idiote a to je stvar proslosti ......
Neko ko 2006 kompjutere i DAW zove " televizor " mora da preispita svoj stav . A i svi ludaci su ubedjeni da su normali ;)
Pozdrav
DaBear
11-07-2006, 10:23 PM
Nervni bolesnik . ( bez uvrede )
Mozda je nekad nesto i radio , mozda i radi , ali nije najpametniji ( muzikalan jeste ) ali je u oblacima i misli da mu je sve dato .... a nije . Tretira publiku , slusaoce i ostale kao idiote a to je stvar proslosti ......
Neko ko 2006 kompjutere i DAW zove " televizor " mora da preispita svoj stav . A i svi ludaci su ubedjeni da su normali ;)
Pozdrav
niko nije ni rekao da je najpametniji. Nisam upoznat da tretira publiku i slusaoce tako...Mozda (kao i ja) misli da vise nema mnogo vredne muzike kod nas i da se bavljenje muzikom kod nas svelo na hobi, (ne moze posteno da se zivi od toga, i besmisleno je, jer trziste malte ne ne postoji!)
a sto se tice "televizora" - pa zar ne vidis da przi majmune?? Covek ima i radi na Pro Tools HD ... uff, boze..
Ma jedini " majmun " koga przi je on sam .
A ako ceni muziku onda treba da je pravi najbolje sto moze , a ne da sece svaki malo kvalitetniji prelaz na bubnjevima pod izgovorom da " debili " to nece shvatiti .
Da ne pricam o drugim stvarima .....
A ne verujem da ti unistavas muziku , zato sto mislis da nema trzista ili da je to postao hobi ..... covek ima cak i usiljene pokrete , ne moras uopste da budes strucnjak da
bi procenio da bi mu koristilo lecenje ili bar ozbiljniji razgovor sa psihijatrom . Pobogu covek se 2 sata ubedjuje sa frizerom da oni ne mogu jednako kvalitetno sisati sa jedne i druge strane !!!!
Pozdrav
DaBear
11-07-2006, 10:53 PM
Ma jedini " majmun " koga przi je on sam .
A ako ceni muziku onda treba da je pravi najbolje sto moze , a ne da sece svaki malo kvalitetniji prelaz na bubnjevima pod izgovorom da " debili " to nece shvatiti .
Da ne pricam o drugim stvarima .....
A ne verujem da ti unistavas muziku , zato sto mislis da nema trzista ili da je to postao hobi ..... covek ima cak i usiljene pokrete , ne moras uopste da budes strucnjak da
bi procenio da bi mu koristilo lecenje ili bar ozbiljniji razgovor sa psihijatrom . Pobogu covek se 2 sata ubedjuje sa frizerom da oni ne mogu jednako kvalitetno sisati sa jedne i druge strane !!!!
Pozdrav
Ja sam (bio) bubnjar i mrzim prelaze na bubnjevima - JER SU U 99,99% SLUCAJEVA SRANJE!! Totalno se slazem u tome...ko slusa prelaze? (sem bubnjara)
Sto se tice unistavnja (? ko je to rekao?) muzike...nju unistavaju oni sto prodaju CD za 150 dinara !!!! Pa tako se nikad nece vratiti na pravu cenu koja bi pomogla da se muzika povrati na mesto koje zasluzuje! Koliko ima ljudi kod nas koji snime plocu i zarade pare od prodaje ? Kafanski pevaci se ne racunaju, jer oni preko ploce rade tezge na svadbama itd...
Vrlo mali broj ljudi se moze pohvaliti da u stvari zivi od muzike / studija itd...
Ono jes' da je malo osobenjak, ali to dolazi s'vremenom / godinama itd...
A to za frizere je tacno !! ha,ha,haaa...
Pazi ...... i onaj ludak sto svira frulu u prolazu i kopa nos pa gadja slucajne prolaznike nije los covek ..... kod frizera ne ide ..... malo je cudan ali kad ga upoznas .... ( ako prezivis to sto se nije kupao godinama ) .... ma sve to dolazi s' godinama ..... uhhhhhh :banghead:
Pozdrav
P.S. Na svu srecu .... radim sa dobrim bubnjarima
DaBear
11-07-2006, 11:05 PM
Pazi ...... i onaj ludak sto svira frulu u prolazu i kopa nos pa gadja slucajne prolaznike nije los covek ..... kod frizera ne ide ..... malo je cudan ali kad ga upoznas .... ( ako prezivis to sto se nije kupao godinama ) .... ma sve to dolazi s' godinama ..... uhhhhhh :banghead:
Pozdrav
P.S. Na svu srecu .... radim sa dobrim bubnjarima
mora da ti je Habic nesto producirao pa se niste slozili..? a?
Nije ..... radili smo zajedno na par albuma ...... koje je potpuno zasrao , pa su drugi ljudi ispravljali .
Pozdrav
DaBear
11-07-2006, 11:23 PM
Nije ..... radili smo zajedno na par albuma ...... koje je potpuno zasrao , pa su drugi ljudi ispravljali .
Pozdrav
ok...sounds fair!
Ja sam (bio) bubnjar i mrzim prelaze na bubnjevima - JER SU U 99,99% SLUCAJEVA SRANJE!! Totalno se slazem u tome...ko slusa prelaze? (sem bubnjara)
Sto se tice unistavnja (? ko je to rekao?) muzike...nju unistavaju oni sto prodaju CD za 150 dinara !!!! Pa tako se nikad nece vratiti na pravu cenu koja bi pomogla da se muzika povrati na mesto koje zasluzuje! Koliko ima ljudi kod nas koji snime plocu i zarade pare od prodaje ? Kafanski pevaci se ne racunaju, jer oni preko ploce rade tezge na svadbama itd...
Vrlo mali broj ljudi se moze pohvaliti da u stvari zivi od muzike / studija itd...
Ono jes' da je malo osobenjak, ali to dolazi s'vremenom / godinama itd...
A to za frizere je tacno !! ha,ha,haaa...
uuuuuuuuuu
ovo za prelaze se uopste ne slazem... nekad tako dobro moze da digne atmosferu/emociju i ubaci te u drugu dimenziju.. ako znas naravno kako da ga odradis
takvo razmisljanje mi je skroz debilno.. "seci ovu frazu, nece ljudi skapirati" ... missim.. ??? zar to ne treba da bude neciji pecat itd itd itd???
druga je stvar da li to zvuci melodicno/lepo ili izdrkano/nemastovito .. to je vec malo do psihe
pozzz
Arthur
12-07-2006, 10:45 AM
da nisi napisao da si i sam nekad bio bubnjar, upravo bih te te pitao posle izjave o prelazima... koja se poezija moze skontati i iz najjednostavnijih recenica na timpanima... ehh
Arthur
12-07-2006, 10:46 AM
...da mi je dobrih bubnjara..
DaBear
12-07-2006, 11:23 AM
...da mi je dobrih bubnjara..
cela ta varijanta sa zivim bubnjarem polako pocinje da gubi smisao....ljudi se muce, namestaju mikrofone, lome palice, cepaju koze i krse cinele - da bi sve posle zvucalo ko da neko udara po kutiji od sibica!!
Danas ima toliko dobrih banki sa soundima, da nema smisla gubiti vreme.
Pa cak i tamo gde dobro usnime i odsviraju sve - onda iseku najbolje grooves i kopiraju ih u Pro Toolsu!! sad ima i library sa bubnjevima po kanalima (kao kad su snimljeni) pa mozes da se zezas do bola!
Ali sve je u jednostavnosti - ne samo bubanj...sto rece Lou Reed:
"One chord - you are ok, two chords - you are pushing it, three chords - you are doing jazz!!"
moj covek...
idekius
12-07-2006, 11:40 AM
cela ta varijanta sa zivim bubnjarem polako pocinje da gubi smisao....ljudi se muce, namestaju mikrofone, lome palice, cepaju koze i krse cinele - da bi sve posle zvucalo ko da neko udara po kutiji od sibica!!
Pa cak i tamo gde dobro usnime i odsviraju sve - onda iseku najbolje grooves i kopiraju ih u Pro Toolsu!! sad ima i library sa bubnjevima po kanalima (kao kad su snimljeni) pa mozes da se zezas do bola!
"One chord - you are ok, two chords - you are pushing it, three chords - you are doing jazz!!"
moj covek...
Ne, ne, neeeee sinak, ne prave se tako avioni!:rolleyes:
Ako uzmes u obzir da su donedavno ovde svi zivi koristili samplovane bubnjeve, pa je onda par njih kupilo stolove, odjednom je kod muzikanata postao trend snimiti zivi bubanj. Kako zvuci, nema veze, cim je ziv, mora da je dobar :mrgreen:
Znas, nikad sample ne moze da ima "tu gustinu":mrgreen: Doduse, pri tom se zaboravlja da je i taj sample "zivi bubanj" i to snimljen u fenomenalnim uslovima, ali... investiciju valja opravdati...
Mislim, ako spucas ove, ili one pare u sto, jasno je da moras ubediti prvenstveno sebe, a potom i ostale da je tako snimljen bubanj "kud i kamo bolji", a da nista sto je "digitalno" ne valja!:da:
U realnosti, tesko da tako nesto moze naci opravdanje, ali... to ti je ono "kad slepac progleda"... :)
Slazem se da je za recimo Jazz muziku i jos neke stvari zaista bolje snimiti "zivog bubnjara", pa cak i ako kvalitet zuka bude nesto slabiji nego sto bi to bilo sa samplovanim bubnjem. Tamo gde ima puno akcenata, virblova, previse dinamickog sviranja... ipak bolju prichu isprica bubnjar, nego sto ce to neko da odradi na compu... ali za pesmice gde je dovoljan tup-tap-tup-tup-tap bubanj, a i znatno vise od toga, po meni, nema potrebe zanositi se i pametovati... rupa na saksiji vec postoji...
DaBear
12-07-2006, 12:00 PM
Ne, ne, neeeee sinak, ne prave se tako avioni!:rolleyes:
Ako uzmes u obzir da su donedavno ovde svi zivi koristili samplovane bubnjeve, pa je onda par njih kupilo stolove, odjednom je kod muzikanata postao trend snimiti zivi bubanj. Kako zvuci, nema veze, cim je ziv, mora da je dobar :mrgreen:
Znas, nikad sample ne moze da ima "tu gustinu":mrgreen: Doduse, pri tom se zaboravlja da je i taj sample "zivi bubanj" i to snimljen u fenomenalnim uslovima, ali... investiciju valja opravdati...
Mislim, ako spucas ove, ili one pare u sto, jasno je da moras ubediti prvenstveno sebe, a potom i ostale da je tako snimljen bubanj "kud i kamo bolji", a da nista sto je "digitalno" ne valja!:da:
U realnosti, tesko da tako nesto moze naci opravdanje, ali... to ti je ono "kad slepac progleda"... :)
Slazem se da je za recimo Jazz muziku i jos neke stvari zaista bolje snimiti "zivog bubnjara", pa cak i ako kvalitet zuka bude nesto slabiji nego sto bi to bilo sa samplovanim bubnjem. Tamo gde ima puno akcenata, virblova, previse dinamickog sviranja... ipak bolju prichu isprica bubnjar, nego sto ce to neko da odradi na compu... ali za pesmice gde je dovoljan tup-tap-tup-tup-tap bubanj, a i znatno vise od toga, po meni, nema potrebe zanositi se i pametovati... rupa na saksiji vec postoji...
tako brate...! Pa i Def Leppard su radili sa Simmons-om i samplovima..a za dance, pop itd da ne pricam. Samo tripovanje. Imamo mi jednog malog Izraelca (asistent u SSL sobi) i samo bi da snima bubanj! Napravi stvarno dobar zvuk, ali svi bubnjari su krs!! A onda ili - seckaj bato ili - ostavi kako je (pa smeta sve vreme!) a kad vec seckas....da ne govorim koji je posao, jer moras i overheads da seckas i pomeras sve !!
A vec smo pricali i o zivom bubnju na Aleksandrinom (Kovac) albumu..snimano u Barbi a ko da udara u kutije i neke male bubnjice!?
Odosmo malo off - topic..? a?
idekius
12-07-2006, 12:07 PM
Hmmm.... nikako da chujem taj CD Alexandre Kovach...
O njoj kao muzicaru imam jako dobro misljenje, a za studio "Barba" mislim da je medju prvih nekoliko studija u zemlji. Po opremi verovatno prvi...
Neznam, preslusacu, ali me cudi da to bas toliko omane, kao sto kazete u onom drugom topicu...
*************************EDIT********************* *****************************
Nedavno sam imao jedan materijal sa "zivim bubnjem", tako veshto i lepo snimljenim da sam hteo mecku da rodim sredjujuci ono... Bog da pozivi Drumagog 4 software! Sa njim sam izvukao kestenje iz vatre zamenivsi kick i dobos samplom... a nesto je prebacivano u melodyne, pa save as midi, pa onda sedi, chisti... sredjuj... kao mali crnac...
A vec smo pricali i o zivom bubnju na Aleksandrinom (Kovac) albumu..snimano u Barbi a ko da udara u kutije i neke male bubnjice!?
Mozda gresim, ali na albumu Kristine Kovac je ziv bubanj (i to kakav), ali to jos nije izaslo, a Aleksandra je programirana (bar ona jedna pesma koju cuh, ne znam za ostatak albuma)
A snimati ziv bubanj - meni je to ogromno zadovoljstvo
Arthur
12-07-2006, 12:39 PM
elem ja i dalje neznam o cemu pricate... dobar bubnjar na dobrom bubnju + ne preterano nadrkani tehnicki uslovi i vest snimatelj (being me :D) i eto muzike... bez sale, groove zivog coveka, emocija koju unosi u svaki razliciti part i patern pesme je nesto sto se samo teorijski moze isprogramirati, a i to uz povecu muku.. i i dalje zvuci ko robot... sto je dobro u nekim vrstama muzike, u nekim nije... mislim meni je stvarno lako da na snimku kakvog god kvaliteta prepoznam dobrog bubnjara, po osecaju/groovu/tehnici... isto kao i sa bilo kojim drugim instrumentom.. ne znam zasto bi oni bili crne ovce spram recimo akusticnih gitarista ili violinista... i nemoj neko da mi je pomenuo vst string banke jer ne pricam o tome..
DaBear
12-07-2006, 01:07 PM
Mozda gresim, ali na albumu Kristine Kovac je ziv bubanj (i to kakav), ali to jos nije izaslo, a Aleksandra je programirana (bar ona jedna pesma koju cuh, ne znam za ostatak albuma)
A snimati ziv bubanj - meni je to ogromno zadovoljstvo
Pesma "Ti" trenutni hit sa videom sto ide na MTV adria, je zivi bubanj (pise na omotu, svirao Srdjan Dunkic, sve je korektno, samo TANKO, TANKO.... ima jos jedna sa live drums, ostalo su programirali...
E dosta sad..moram malo i da radim....pozdarv
idekius
12-07-2006, 01:25 PM
Da se nadovezem na ovu prichu -zivo-mrtvo, kad smo cec pocheli, ma da izgegavam takve teme da nebi dolazilo do svadja i rasprava.
Stvarno sam svakakve budalastine mogao da procitam, izmedju ostalog i to kako soft sampleri nemaju blage veze, a hardwerski sampleri su "do jaja" i "imaju mesa" :rotfl:
Mislim... ne sumnjam ja u to da hardwerski sampler mozda lepse cita akai, ali... ko je danas u 2006-oj godini blesav da koristi akai, izuzev za neke sitnice????
A ono sto nije akai, hardwerski sampler ne moze ni da uchite jer je PREVELIKO!!!! I zato sto je PREVELIKO, zato se bolje i chuje. Ko ne veruje, neka, neka uporedi svoj omiljeni AKAI bubanj u svom omiljenom hardweskom sampleru sa BFD-om, DFH Superior-om itd... Naravno da nije isti sample od nekoliko mb i sample koji je pitaj boga koliko puta veci!
Ako neko hoce npr. gudache, neka uporedi opet svoj akai iz tog "mesnatog" hardwerskog samplera i nesto iz Vienna sample edicije, koja je u minimalnom izdanju 23 DVD-a, a tu je i EW Platinum Orchestra cija instalacija je mizlim 18-19 DVD-a...
Teze koje daju prednost hardwerskom sampleru + akai diskicima u odnosu na ove mrcine od instrumenata, cija je velicina sasvim opravdana, su u domenu naucne fantastike...
Sto se tice "zivog i mrtvog" bubnja... mozda ja nemam sluha, ali taj mrtvi bubanj obicno prepoznam tako sto se obicno kvalitetnije cuje. Ponavljam, izuzev u retkim situcaijama, gde pesma zaista trazi bubnjara koji dere kako svira.
Ne zanosimo se ljudi... pesme u kojima takav bubanj nesto znaci ne prebacuju 0,5 procenata Srpske muzike, a domace bubnjare koji tako mogu da sviraju mozemo nabrojati na prstima jedne ruke, ne iskoristivsi ih sve! Ipak, br. 5 je velika cifra...
Necu se vise oglasavati po ovom pitanju, da ne bih izazivao rasprave koje se obicno lose zavrshavaju... Ako neko misli da u Beogradu, gradu gde ne postoji vise od nekoliko studia koji se uopste mogu nazvati studiom, treba po svaku cenu snimati zivi bubanj, neka tako i radi i neka ubedi sebe da je "to do jaja" i odmahg se cuje da je zivo..."ta gustina zvuka"... ne, ne... sample to ne moze :)
Takodje ako neko misli da njegova pesma:
Ostavila si me, pa sad kukam, secem vene i pijanchim (uz obavezno ubacivanje rechi: -more, plaza, vino, cokolada...) ustvari nije jeftina komercijalna pesmica "da na radio talasa i sluzi za zabavu narodnih masa", vec vrhunsko delo i sklop genijalne kompozicije i texta, pa zasluzuje da to odsviraju minimum John Patitucci, Dave Weckl i Lee Ritenour... neka misli tako i neka radi tako... imace o cemu da pricha, to sigurno...
moj covek...
Auuuuuuu .... ne mogu da verujem ...... Ti si stvarno bivsi bubnjar ? Pa gde su duhovi , dinamika i ostalo ????
Jooooj da si klavijaturista pa da precutim , ali bubnjar ????
Ima muzike za programing , ali zivi bubnjevi se osete , sigurno drugacije zvuce , bolje se produciraju , doprinose grooveu ( kad se radi o sitnim ukrasima ) i naravno postoji gomila stvari koje su neprogramive ( u zvucnom smislu )
Pozdrav
Koliko ja znam bubnjevi su snimani u studiju " Areta " kod kovaca i Dzoni nije jedini bubnjar ..... to je tamo zvucalo korektno , posle je usrano u mixu , vec sam to negde pomenuo . Skoro sam snimao ceo album u VG sa zivim bubnjem i to zvuci super , album izlazi na jesen pa cete cuti .
Studio VG je studio gde ( ako znate sta hocete i kako to da uradite ) mogu da se odlicno snime bubnjevi .
Pozdrav
elem ja i dalje neznam o cemu pricate... dobar bubnjar na dobrom bubnju + ne preterano nadrkani tehnicki uslovi i vest snimatelj (being me :D) i eto muzike... bez sale, groove zivog coveka, emocija koju unosi u svaki razliciti part i patern pesme je nesto sto se samo teorijski moze isprogramirati, a i to uz povecu muku.. i i dalje zvuci ko robot... sto je dobro u nekim vrstama muzike, u nekim nije... mislim meni je stvarno lako da na snimku kakvog god kvaliteta prepoznam dobrog bubnjara, po osecaju/groovu/tehnici... isto kao i sa bilo kojim drugim instrumentom.. ne znam zasto bi oni bili crne ovce spram recimo akusticnih gitarista ili violinista... i nemoj neko da mi je pomenuo vst string banke jer ne pricam o tome..
Potpuno se slazem .......
Pozdrav
Pesma "Ti" trenutni hit sa videom sto ide na MTV adria, je zivi bubanj (pise na omotu, svirao Srdjan Dunkic, sve je korektno, samo TANKO, TANKO.... ima jos jedna sa live drums, ostalo su programirali...
E dosta sad..moram malo i da radim....pozdarv
Koliko ja znam ( mada je moguce da gresim ) Ima bar jos dve pesme koje je svirao Dejan Momcilovic ( definitivno vrhunski bubnjar ) koje su u studiju " Areta " korektno snimljeni i covek je odrao palice , ali je kasnije bezvezno producirano . Medjutim , posto je mixano u studiju VG sigurno je pitanje odluke , a ne opreme .....
Ne znam , mozda gresim , ali ja bih uvek odabrao da snimam u vrhunskom studiju , a da mixam ako treba i kod kuce , nego obrnuto ( sto uveliko i cinim :mrgreen: )
Pozdrav
DaBear
12-07-2006, 02:48 PM
Auuuuuuu .... ne mogu da verujem ...... Ti si stvarno bivsi bubnjar ? Pa gde su duhovi , dinamika i ostalo ????
Jooooj da si klavijaturista pa da precutim , ali bubnjar ????
Ima muzike za programing , ali zivi bubnjevi se osete , sigurno drugacije zvuce , bolje se produciraju , doprinose grooveu ( kad se radi o sitnim ukrasima ) i naravno postoji gomila stvari koje su neprogramive ( u zvucnom smislu )
Pozdrav
pauza za rucak uz laptop.....pa kaze:
To sve moze da se izvede - kad se ima vremena (i ako projekat vredi) - opet manje vremena nego da se usnimi.. sve to moze da se izvede da se nikad ne primeti, ako se ima dobar library i ako osoba koja slaze bubanj zna sta radi . Dobar bubanj se manje primecuje kad je pesma dobra, a los se cuje uvek!
pauza za rucak uz laptop.....pa kaze:
To sve moze da se izvede - kad se ima vremena (i ako projekat vredi) - opet manje vremena nego da se usnimi.. sve to moze da se izvede da se nikad ne primeti, ako se ima dobar library i ako osoba koja slaze bubanj zna sta radi . Dobar bubanj se manje primecuje kad je pesma dobra, a los se cuje uvek!
14 matrica sa klikom za 10 sati ???
Pozdrav
DaBear
12-07-2006, 03:53 PM
14 matrica sa klikom za 10 sati ???
Pozdrav
a koliko jos posle sati editovanja i popravljanja i miksanja samog zvuka?
kad ga slozis sa samplovima to je to..a?
e vise smo ga smorili o bubnju...e? jebo bubanj, jebo muziku...ionako nema leba od svega toga!
a koliko jos posle sati editovanja i popravljanja i miksanja samog zvuka?
kad ga slozis sa samplovima to je to..a?
e vise smo ga smorili o bubnju...e? jebo bubanj, jebo muziku...ionako nema leba od svega toga!
Oko sat editovanja po pesmi .... i to uglavnom biranje prelaza iz ovog ili onog tejka .... rekoh ti da radim sa dobrim bubnjarima ......
Nego da prebacimo ovo na konstruktivnu raspravu !!
Hajde da ti saljes matrice ovde , a da ti ovde usnimimo , sredimo i exportujemo trake , razlika u ceni mora postojati !!!
Pozdrav
DaBear
12-07-2006, 04:08 PM
Oko sat editovanja po pesmi .... i to uglavnom biranje prelaza iz ovog ili onog tejka .... rekoh ti da radim sa dobrim bubnjarima ......
Nego da prebacimo ovo na konstruktivnu raspravu !!
Hajde da ti saljes matrice ovde , a da ti ovde usnimimo , sredimo i exportujemo trake , razlika u ceni mora postojati !!!
Pozdrav
Ja nista ne usnimavam ovde kod mene. Ponekad (jednom-dvaput godisnje) snimim neki vokal, a i to me mrzi bogami.
Meni salju pesme na miksanje, popravke - dorada aranzmana, dodatna produkcija, "make it sound better" vrstu poslova i naravno, remiksovanje (za klubove) itd...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.